Asus ZenFone 3
recenze

Asus ZenFone 3

Vybavený elegán za desítku
55

Nová ofenzivní síla Asusu na poli mobilních telefonů bude ležet na bedrech řady ZenFone 3. Pomyslnou zlatou střední cestu představuje model ZenFone 3 bez přívlastku, který láká nejen na zdařilý vzhled, ale i velmi kvalitní výbavu vyšší střední třídy, kde naleznete Full HD displej, 64GB úložiště nebo nový konektor USB-C. Má tedy novinka zaděláno na úspěch?

Nový Asus ZenFone 3 se na českém trhu objeví již v průběhu příštího měsíce a jeho cena bude startovat těsně pod hranicí deseti tisíc korun. Je tudíž jasné, že maximální výbavu od něj očekávat nelze. Na druhou stranu spadá do kategorie vyšší střední třídy, kde se již výrobci opravdu snaží a nejen na výbavě je to poznat. Očekávat tak můžete prakticky všechny moderní funkce a minimum ústupků.

Asus ZenFone 3

Technické parametry ASUS ZenFone 3

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 74 × 8,9 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 656 × 3 492), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostříjen 2016, 9 990 Kč

Asus ZenFone 3 – videopohled

Obsah balení

V základním balení najdete kromě samotného telefonu a stručných návodů také kabel, který má na jednom konci klasický USB-A konektor a na druhém moderní a především oboustranný USB-C konektor. Nechybí koncovka nabíječky, která má velké rozměry a nepřekvapivě patří s dodávaným proudem 2 A k těm silnějším. Výčet příslušenství zakončují špuntová sluchátka.

ASUS ZenFone 3

Design a konstrukce: fešák, co se umaže

V létě představené novinky řady ZenFone 3 již brzy zamíří také na český trh. Bude mezi nimi i model ZenFone 3, bez jakéhokoliv přídomku. Jedná se o model spadající takřka přesně do středu portfolia výrobce a na první pohled vypadá novinka velmi dobře. Setkáváme se osvědčenou klasikou, kdy kovový rám doplňují skleněné plochy na čelní i zadní straně.

Líbí se nám například skutečně precizně zpracované boky telefonu, méně už neustálé otisky prstů na obou stranách, což je ovšem daň za lesklý telefon. V rukách působí Asus ZenFone 3 neuvěřitelně lehkým dojmem, až lze získat dojem, že snad nemůže být skoro celý skleněný. Hmotnost 144 gramů je tak skutečně příjemná. Díky zaoblení a tloušťce 8,9 milimetrů se rovněž pohodlně drží, a to i v menších rukách. Lehce nicméně zamrzí, že se do těla telefonu nevměstnal celý fotoaparát a mírně vystupuje nad okolní povrch. Zbývá dodat, že líbivá, tmavě-modrá až černá barva bude v prodeji doplněna bílou a zlatou verzí.

ASUS ZenFone 3

Asus tradičně nasadil senzorová tlačítka pod displejem v tradičním rozložení a opatřil je také vibrační odezvou. Zcela však chybí jejich podsvětlení, což pocítíte především v noci a u takto drahého telefonu je to velké mínus. Další klávesy se nacházejí na pravém boku a jsou ideálně rozmístěny. Jistě a snadno se tisknou, za což výrobce chválíme. Odemykat telefon však nemusíte jen tlačítkem.

Na zadní straně figuruje čtečka otisků prstů, jejíž nastavení je stejně rychlé jako používání. Při uzamčeném telefonu postačí jen krátce přiložit prst a telefon je připraven k použití. Rozmístění konektorů zřejmě nikoho nepřekvapí. Na horní hraně je to 3,5mm jack konektor, na spodní hraně moderní USB-C konektor.

Konstrukční zpracování je špičkové a snese srovnání s těmi nejlepšími. Asus toho docílil samozřejmě unibody konstrukcí, kdy se na celém zařízení prakticky nic nehýbe. Výjimku tvoří jen šuplíček, kam se vkládá microSIM karta a případně sekundární nanoSIM karta či paměťová karta. Správně tušíte, že současně lze vždy používat pouze dvě SIM karty a žádnou paměťovou kartu nebo jednu microSIM kartu a paměťovou kartu.

Líbilo se nám:

  • elegantní vzhled
  • špičková konstrukce
  • perfektní fyzická tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • senzorové klávesy bez podsvětlení
  • značné ulpívání otisků prstů na telefonu
  • fotoaparát vystupuje nad okolní povrch

Displej: lahodí oku

Povedený je rozhodně IPS displej s úhlopříčkou 5,2palce a Full HD rozlišením. Je dostatečně jemný (424 PPI) a chlubí se perfektní čitelností z úhlů i na sluníčku. Pakliže by vám přeci jen něco nevyhovovalo, máte možnost si barevný nádech nastavit. Jas displeje má široký rozsah a šetří tak vaše oči za tmy. Automatická regulace nechybí, ale její reakce bychom uvítali o něco rychlejší. ZenFone 3 nepostrádá ani informační LED diodu, byť bez možnosti ji jakkoliv nastavit – jde jen vypnout. O ochranu displeje, ale i celé zadní strany telefonu, se stará sklíčko Corning Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • velký rozsah jasu
  • možnosti hlubšího nastavení

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší automatická regulace jasu

Zvuk: standard své třídy

Zvukový projev telefonu je vcelku příjemným překvapením. Hlasitý reproduktor na spodní hraně hraje hlasitě i poměrně kvalitně. Výstup do sluchátek pak uspokojí většinu méně náročných posluchačů a totéž lze říci i o výrobcem dodávaných špuntových sluchátkách.

Líbilo se nám:

  • na poměry jednoho reproduktoru solidní zvuk

Baterie výdrž: opět v průměru

Pevně integrovaná baterie ZenFonu 3 disponuje kapacitou 2 650 mAh, což nepůsobí nijak slavně. Výdrž nicméně vyloženě špatná není. Při středně náročném používání s aktivním internetovým připojením je jeden celý den zcela reálně dosažitelnou metou. Dva dny nejsou nedosažitelné, ale musíte aktivovat základní úsporný režim. V extrémních případech můžete využít Super úsporný režim, který vypne internetovou konektivitu.

ASUS ZenFone 3

Při testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p, kdy byl telefon připojen k Wi-Fi a 4G síti, přičemž aktualizace zakázány a jas displeje společně s hlasitostí zvuku vedeného do dodávaných sluchátek nastaveny na poloviční hodnoty, se Asus ZenFone 3 vypnul po 7 hodinách a 44 minutách. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 11 minut, k úplnému nabití dojde za 1 hodinu a 33 minut.

Líbilo se nám:

  • podrobné nastavení režimů baterie

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná výdrž

Hardware: o místo nouze nebude

V útrobách telefonu tepe moderní procesor Snapdragon 625 s osmi jádry o taktu 2 GHz, kterému sekunduje grafický akcelerátor Adreno 506 a 4GB operační paměť, z níž běžně zbývá zhruba 1,5 GB volných. Výkonu má telefon rozhodně více než dostatek na většinu náročnějších her dnešní doby. V benchmarku AnTuTu dosáhl na více než 62 tisíc bodů. Velkorysý je úložný prostor, který láká na 64 GB. Reálně je pro vaše data po prvním spuštění k dispozici přes 52 GB prostoru, což je v rámci vyšší střední třídy nadstandardní hodnota. Podpora paměťových karet nechybí.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • nadstandardní interní paměť

Prostředí: jako doma i se spoustou změn

Prostředí má na starost operační systém Android ve verzi 6.0 Marshmallow, který si Asus upravil k obrazu svému. Nasadil například jiné ikonky, různá témata či animace. Rozmístění ovládacích prvků či jednotlivých položek v prostředí však zůstalo zachováno a v prostředí se tak rychle zorientujete i v případě, že jste doposud s telefony Asus nepřišli do kontaktu.

Prostředí

Velmi se nám líbí plynulý chod a rychlé spouštění aplikací. Těch Asus do telefonu předinstaloval opravdu hodně a mnohé možná ani nevyužijete. Některé aplikace odinstalovat lze, ale více jich je v telefonu napevno. Týká se to především klientů sociálních sítí, kdy budete muset strpět Facebook, Messenger i Instagram, byť je třeba vůbec nepotřebujete.

Prostředí

Ačkoliv před sebou nemáme vyloženě obří telefon, dostalo se i na režim ovládání jednou rukou. Ten je však standardně vypnutý a tuto volbu musíte nejprve povolit v nastavení. Poté už stačí pouze dvakrát stisknout tlačítko s domečkem a uživatelské rozhraní se zmenší k vámi zvoleném rohu displeje. Vhod také přijde rychlá možnost hledání napříč prostředím. Stačí na pohotovostní obrazovce potáhnout prstem od shora dolů a naběhne vyhledávání.

Líbilo se nám:

  • velmi dobře optimalizované prostředí
  • režim ovládání jednou rukou

Nelíbilo se nám:

  • mnoho aplikací, které nelze odinstalovat

Multimediální funkce: nic nechybí

Základ multimediálních funkcí představuje přehrávač hudby, v jehož případě se Asus spoléhá na Google a jeho aplikaci Hudba Play. Netřeba se tedy děsit, že nejprve nelze hudební přehrávač nalézt. Je pouze schován ve složce s ostatními aplikacemi Googlu. Přehrávač je schopný, vaší hudbu dělí dle ID3 štítků a nechybí ani možnost si zvuk upravit ekvalizérem. Kromě vaší hudby se můžete spolehnout také na přítomnost FM rádia, jemuž nechybí podpora RDS.

Hudební přehrávač

Bez problémů si přehrajete také svá videa v běžných formátech, avšak titulky přehrávač nezobrazí. K tomuto účelu budete muset sáhnout k alternativním aplikacím v obchodě Google Play. V telefonu najdete také šikovnou aplikaci Mini Movie, pomocí které můžete snadno upravovat a stříhat vaše videa.

Hry byste v telefonu hledali marně. Nicméně výkonu má telefon na rozdávání a stejně tak místa k uložení. Nic vám tak nebrání si postahovat spoustu her z obchodu s aplikacemi.

Líbilo se nám:

  • video editor
  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: většinu nezklame

Hlavní fotoaparát disponuje 16megapixelovým rozlišením, optickou stabilizací, laserovým ostřením i přisvětlovací LED diodou. Lákavou výbavu doplňuje přehledné prostředí s množstvím různých režimů, mezi kterými nechybí snímání QR kódů nebo manuální režim, kdy jste šéfem fotografie vy. Zaujmout by vás mohl také režim Super rozlišení, který umí pořídit snímek až v 66 megapixelech. Jde o složení více snímků do jednoho a ve výsledku vzniká opravdu o něco kvalitnější fotografie než při standardním režimu. Telefon také automaticky rozezná nedostatečné světlo a doporučí aktivaci speciálního režimu.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií patří rozhodně k tomu lepšímu, co ve vyšší střední třídě najdete. Snímky jsou barevně věrné i ostré. Postěžovat bychom si mohli snad jen na občas hůře zvládnutá světlá místa, která má telefon tendenci přepálit.

Čelní kamerka pořídí vaši selfie až v 8megapixelovém rozlišení. K dispozici je nespočet různých vylepšení tváře, decentní změny barvy pleti či zvýraznění oči a zeštíhlení tváře. Kromě snímků můžete vytvářet i GIF animace.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázkové fotografie v 16 Mpx č. 1 a č. 2
Ukázka fotografie v 66 Mpx č. 1 (15,27 MB, JPEG) Ukázka fotografie v 66 Mpx č. 2 (4,8 MB, JPEG)
Ukázková fotografie z čelní kamerky v 8 Mpx

Video lze zaznamenávat až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Příjemně nás překvapila plynulost videa, které je dobře koukatelné i na větších displejích. Pokud je vám 30 snímků málo, můžete sáhnout k Full HD rozlišení, kde je k dispozici až 60 snímků za vteřinu.

Asus ZenFone 3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS, noc

Asus ZenFone 3 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám:

  • velmi podrobné možnosti nastavení
  • kvalitní fotografie
  • podpora 4K videa se 30 FPS i Full HD s až 60 FPS

Telefonní funkce a zprávy

Asus ZenFone 3 přichází s propracovanou aplikací pro telefonování. Ta v sobě integruje mnoho funkcí včetně adresáře a nabízí spoustu možností. Kromě klasického číselníku například potěší možnost blokování kontaktů nebo nastavení skupin kontaktů, pro které si následně můžete nastavit různé speciální funkce. Telefonní aplikace je zpracovaná hezky a nabízí také možnost nahrávání hovorů.

Adresář vám dokáže přehledně zobrazit kontakty ze všech různých účtů, které s telefonem synchronizujete, ať už je to Google, Exchange nebo třeba kontakty na SIM kartě. Karty kontaktů jsou velmi podrobné a hezky zpracované, ke každému záznamu si můžete přidat tolik detailů, kolik si jen dokážete představit. A nechybí ani zobrazení historie komunikace s daným kontaktem.

SMS zprávy můžete spravovat v klasické aplikaci, ve které se zobrazují jako standardní konverzace. Klávesnice je velmi přehledná a Asus u ní připravil mnoho možností nastavení. Umožňuje také psaní pomocí tahů po klávesnici. Elektronickou poštu vyřídíte výhradně skrze aplikaci Gmail, kam si samozřejmě můžete přidat více svých e-mailových adres, které nemusí být pod hlavičkou Googlu.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Organizace času a GPS

Základem je zde kalendář, který Asus jako mnozí další výrobci přenechal Googlu. To by nijak nevadilo, kdyby kalendář opět nebyl schován ve složce – prvně jej tak možná budete chvíli hledat. Jinak je ale přehledný a nabízí mnoho možností zobrazení. Dostalo se rovněž na položku Rychlé sdělení, což je aplikace pro vytváření rychlých, hlavně rukou psaných poznámek. Výsledný štítek si pak můžete připnout přímo na plochu, takže důležitou poznámku budete mít stále na očích.

Připraven je také propracovaný úkolovník Do It Later. Nabízí integraci a synchronizaci nejen s Exchange účtem, ale také s Google Tasks. Do něj si můžete sdílet například i odkazy z webového prohlížeče či fotografie a mít je jako úkoly „Související s aplikací“. Velmi šikovná je také možnost přesunutí zprávy přímo z notifikační lišty do této aplikace, takže si takto můžete uložit například SMS zprávy, které musíte vyřídit, ale nemáte v tu chvíli čas.

V souvislost s laserovým ostřením se mezi aplikacemi vyskytuje jedna s názvem Laserové pravítko. Velmi jednoduchý prográmek, který vám se slušnou přesností dokáže změřit vzdálenost od jakéhokoliv objektu. Jen škoda, že maximální měřitelná vzdálenost činí 150 centimetrů.

Ztráta v neznámém městě vám s Asusem ZenFone 3 nehrozí, protože na A-GPS se samozřejmě nezapomnělo. Funguje spolehlivě, fixace satelitů probíhá rychle a společně s mapovou aplikací Google Maps budete moci telefon využívat také jako navigaci, která po stažení potřebných podkladů funguje i offline. K dispozici je také ruský poziční systém GLONASS a čínské BeiDou.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • všechny potřebné aplikace v základu
  • šikovné laserové pravítko

Datové funkce a internet: jen tak dál

V oblasti konektivity se nový ZenFone 3 cítí téměř jako ryba ve vodě a se světem internetu vás propojí skrze Wi-Fi s protokolem ac či skrze mobilního operátora. Plnohodnotná podpora LTE se vztahuje jen na primární SIM kartu – ta sekundární se přátelí jen se 2G sítěmi. U LTE přijde vhod podpora všech u nás využívaných pásem i případná maximální rychlost až 300 Mb/s při stahování.

S okolím se můžete propojit prostřednictvím Bluetooth 4.2, případně klasickým kabelem, kde musíme vyzdvihnout přítomnost nového a především oboustranného USB-C konektoru. Reputaci si Asus kazí ignorováním NFC a někdo by mohl hledat infraport, který chybí jakbysmet.

Internetový prohlížeč

Asus zredukoval množství internetových prohlížečů z dřívějších tří na dva. Klasický a všemi známý Chrome je stále stejně spolehlivý, rychlý a láká na provázanost s vaším účtem. Chrome doplňuje prohlížeč Puffin, který podporuje technologii Flash a mnoho uživatelů ho používá především pro hraní her na internetu.

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE
  • konektor USB-C
  • alternativní prohlížeč s podporou Flashe

Nelíbilo se nám:

  • postrádá NFC

Závěrečné zhodnocení: celkově povedený kousek

Asus ZenFone 3 nás během testování v žádném ohledu výrazněji nezklamal. Jde o designově povedený stroj, přičemž si výrobce dal záležet i na kvalitě zpracování. Displej patří k těm lepším, zvukový výstup k lepšímu průměru. Velice solidní hardware doprovází odladěné prostředí a velice schopný fotoaparát přetékající různými volbami. Téměř bezchybná je rovněž konektivita a novinka od Asusu má s cenou začínající těsně pod 10 tisíci korunami zaděláno na úspěch.

ASUS ZenFone 3

Mohli bychom sice žehrat nad absencí technologie NFC či snít o silnější baterii, avšak jde ještě o chybky, které lze telefonu vyšší střední třídy odpustit. Můžeme tudíž jednoznačně říci, že hledáte-li co možná nejlepší telefon do 10 tisíc korun, je Asus ZenFone 3 velmi zajímavou volbou a v některých ohledech dokonce vůbec nejlepší možností. I proto jej můžeme rozhodně doporučit.

Konkurence

Konkurentů však novinka nemá málo. Nabízí se například Honor 7, který vsází na celohliníkové tělo či silnější baterii. Má však menší interní i operační paměť a postrádá USB-C konektor. Cenu má však shodnou.

Honor 7

Větším a dražším konkurentem může být Alcatel Idol 4S s jemnějším displejem či brýlemi pro virtuální realitu. Rovněž však má menší paměti a vyjde zhruba o dva tisíce korun dráž.

Alcatel Idol 4S

Zaujmout by vás mohla i Lumia 950 od Microsoftu s výkonnějším procesorem či ještě kvalitnějším fotoaparátem. Rovněž disponuje USB-C konektorem, ale i přes shodnou cenu má menší úložný prostor.

Microsoft Lumia 950
asus-zenfone-3
Klady
  • elegantní vzhled
  • příkladné konstrukční zpracování
  • kvalitní displej
  • výkonný hardware
  • velká interní paměť
  • optimalizované prostředí
  • velmi slušný fotoaparát a videokamera
  • laserové pravítko
  • konektor USB-C
Zápory
  • značné ulpívání otisků na těle telefonu
  • průměrná výdrž
  • podsvětlená senzorová tlačítka
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Jab
Tady v konkurenci musí být Honor 8. Jen o litr dražší, ale hardware má citelně výkonnější a ani jinde nezaostává (až na 4k video).
Pet
Už jsem ho chtěl začít chválit že má konečně konkurenceschopné i když nijak chválihodné rozměry. 147 mm na výšku a 144 g váha je jako Lg G3. Ono ale ejhle telefon má jen 5,2 palcovy displej takže opět fraška a obří pádlo s pidi displejem

Lg g3 nastavil laťku. K tomu Lg stylus 2 s 5,7 a vahou 145 mm, Samsung S6 Edge s 5,7 a 153 g a Note 3 s výškou 151 mm




Lg g3 nastavil tátou
Jan Enter
Jan Enter
Skleněná záda u telefonu? Nikdy!
Honor 8
Na největšího konkurenta zapomenout v recenzi je teda bída. Myslím si že v přímém srovnání s Honorem 8 asi Zenfone 3 bude trosku zaostávat. Právě se mezi těmito dvěma mobily rozhoduji a přemýšlím že si radši připlatím za honor. Zenfone 3 nevypadá špatně, ale podle mě by měl mít tak ještě o 1000 Kč nižší cenu, abych mu dal přednost před Honorem, který je výkonější, má větší baterii a ono se teho najde víc :-D.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze