ASUS Zenfone 2 Deluxe Special Edition
recenze

ASUS Zenfone 2 Deluxe Special Edition

256 giga!
23

ASUS jako jeden z mála výrobců využívá ve svých smartphonech čipsety od společnosti Intel, které jsou jedním z poznávacích znaků zařízení řady ZenFone. Ta se celkem slušně rozrůstá a novým členem rodiny je ASUS ZenFone 2 Deluxe, jehož varianta Special Edition k nám dorazila na testování.

ZenFone je klíčovou produktovou řadou výrobce ASUS. Obsahuje toho času devět různých modelů v mnoha kategoriích a některé z těchto modelů navíc štěpí do dalších variant, které se liší v detailech jako paměť nebo použitý čipset. Orientace v tomto portfoliu může být tedy trochu složitá.

Asus ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Za nejvybavenější model bývá obecně považován ASUS ZenFone 2 ve variantě ZE551ML, která má 4 GB paměti RAM, čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3580 a až 64 GB vnitřní paměti. Pokud však tento model trochu vylepšíme, řekněme přidáním speciálních krytů, dvojnásobné vnitřní paměti, paměťové karty do balení a trochu rychlejšího procesoru Intel Atom Z3590, získáme nový model ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition (Z00AD).

Obsah balení

  • ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition (dále jen ZenFone 2 Deluxe SE)
  • špuntová stereo sluchátka s handsfree
  • datový a nabíjecí USB kabel s microUSB koncovkou
  • 2A nabíječka s USB konektorem
  • brožurky a manuály

Technické parametry ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Kompletní specifikace
Konstrukce152,5 × 77,2 × 10,9 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 096 × 3 072), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3590, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostbřezen 2015, 13 990 Kč

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition – videopohled

Design a konstrukce: zbytečné pozlátko

ZenFone 2 Deluxe SE sází především na design, který se inspiroval u závodních vozů. Špičkové materiály jako lehké kovové slitiny nebo uhlíková vlákna, to jsou typické znaky dnešních motoristických sportů. Již samy o sobě tyto materiály vypadají opravdu luxusně a pokud by je ASUS opravdu použil, tak by jednoznačně vysvětlily i sebevědomou cenovku.

Nakonec se ale ukázalo, že ASUS bohužel skončil jen u imitací. Musím vás varovat, že ve skutečnosti ZenFone 2 Deluxe ani zdaleka nevypadá tak sexy jako na fotografiích – vše je pouze plastové. To rozhodně zamrzí, protože ZenFone 2 Deluxe SE není vlastně nic jiného než klasický ZenFone 2 v trochu jiném kabátě.

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Základní tvary zařízení jasně ukazují, že se jedná o ASUS ZenFone. Zaoblená záda, tenké ostré hrany, broušená bradička pod displejem a klávesy na zadní straně... to vše mají modely řady ZenFone společné a zde tomu není jinak. Rozměry 152,5 × 77,2 × 10,9 mm jsou vzhledem k velikosti displeje přiměřené, hmotnost 170 gramů ale už nepatří k nejnižším.

K telefonu přímo v balení dostanete hned dva zadní kryty. První z nich, Carbon Night, se snaží imitovat uhlíková vlákna, i když se jedná o pouhý plast. Přesto vypadá docela hezky a příjemně kontrastuje s červeným rámečkem telefonu. Mnohem zajímavější však je, alespoň podle fotografií, druhý kryt – Drift Silver. Na ten jsem byl opravdu zvědavý, protože výrobce u něj doslova uvádí, že se jedná o ručně vyrobený křišťálový skvost!

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Bohužel tomu tak není a jde pouze o plastový odlitek. Způsob provedení a lom světla na ploše z více než pětiset mnohoúhelníků vytváří u krytu Drift Silver opravdu zajímavý efekt, i když osobně preferuji spíše Carbon Night. ASUSu však neodpustím fakt, že se snaží zákazníky balamutit a pod nablýskanými sliby o luxusu ukryje plastový smartphone.

Co do kvality zpracování však nemohu říct křivého slova. Je samozřejmě škoda, že ASUS nepoužil žádné hodnotnější materiály, které by alespoň trochu podpořily označení „Deluxe“, ale konstrukce je jinak špičková: pevná, tuhá, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Při krutu je sice slyšet drobné praskání, ale to bývá zkrátka daň za odnímatelný zadní kryt. Při běžném používání nemáte šanci to postřehnout.

Přední stranu přístroje z většiny vyplňuje displej, který zabírá celkem 72 % čelní plochy. To je solidní hodnota, ale dnes už nikoho neohromí, protože ostatní výrobci dokáží s prostorem pracovat ještě efektivněji. Jen pro pro představu – Samsung Galaxy A7 (2016) využívá pro displej 74 % své přední plochy a Samsung Galaxy S7 edge dokonce přes 76 %. Displej má úhlopříčku 5,5 palců, pod ním se nachází senzorové klávesy a nad ním klasická sestava senzory – telefonní reproduktor – kamerka – notifikační LED.

Na zadní stranu si můžete nasadit jeden ze dvou zmíněných krytů, které v sobě mají otvory pro hlavní 13Mpx fotoaparát s dvoutónovou LED a tlačítka pro ovládání hlasitosti. Osobně preferuji jiné umístění, ale používají se pohodlně. Ve spodní části se nachází také hlasitý reproduktor. Po sejmutí zadního krytu se dostaneme k nevyměnitelné baterii s kapacitou 3 000 mAh, dvěma slotům pro microSIM kartu (ano, máme zde Dual SIM) a slotu pro paměťovou kartu.

Boky přístroje jsou zcela prázdné. Všechny běžné prvky se nachází jinde, například na spodní hraně, kde své místo našel microUSB konektor a mikrofon. Na horní hraně své místo našel sekundární mikrofon s 3,5mm jackem a najdete tam i trochu neprakticky umístěné vypínací tlačítko. Nicméně ASUS nezapomněl na funkci zamykání a odemykání telefonu poklepáním na displeji, takže jej nebudete muset moc používat.

Líbilo se nám:

  • atraktivní vzhled
  • kvalitní konstrukce
  • notifikační LED

Nelíbilo se nám:

  • umístění zamykacího tlačítka
  • pouze plastové provedení

Zvuk a kvalita reprodukce: mobilní standard

Po zvukové stránce spadá ZenFone 2 Deluxe SE do slušného průměru. Hlasitý výstup podává klasický mobilní výkon, který postrádá hloubku a naopak řeže do uší vysoké tóny se zkreslenou střední složkou. Důležitější však je, že reproduktor hraje dostatečně hlasitě. Díky vypouklým zádům není nijak utlumen, a tak jej slyšíte, i když telefon leží na stole.

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Výstup do sluchátek nabízí slušné podání, ale výsledky jsou samozřejmě do značné míry závislé na připojeném headsetu. Ten, který najdete v balení, se pro základní poslech dá bez problémů použít a poslouží také jako praktické handsfree. Osobně jsem byl mile překvapen kvalitou sluchátek, která hrají opravdu povedeně a jsou i pohodlná. Zamrzí snad jen kabel s kulatým profilem, který se ochotně zamotává. Pokud však chcete ještě lepší hudební zážitek, pak připojte vlastní sluchátka a ASUS ZenFone 2 vám jej ochotně poskytne a to i díky nastavitelnému ekvalizéru.

Líbilo se nám:

  • kvalitní sluchátka v balení

Nelíbilo se nám:

  • horší hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: jako přes kopírák

ZenFone 2 Deluxe SE je vybaven akumulátorem Li-Pol s kapacitou 3 000 mAh, což se na první pohled jeví jako velmi dobrá hodnota. I přes snímatelný zadní kryt však baterie není vyměnitelná, takže případné doplnění na cestách bude muset obstarat například powerbanka.

Při běžném používání nebudete mít problém dostat se na výdrž jednoho až dvou dnů, a to zejména tehdy, budete-li pracovat s různými režimy baterie. Pomocí nich můžete výrazně ovlivnit celkovou výdrž zařízení a při určité uživatelově disciplíně přežije telefon i celý víkend.

Výdrž jako taková mne překvapila hlavně v tom smyslu, jak málo se od sebe klasický ZenFone 2 a ZenFone 2 Deluxe SE ve skutečnosti liší. Základní varianta při naší recenzi zvládla streamovat Full HD video cca 436 minut, zatímco model Deluxe SE dosáhl až na 446 minut. ASUS také láká na rychlé nabíjení pomocí technologie BoostMaster, kdy se telefon dokáže za 40 minut nabít až na 60 % kapacity. Nabití do 100 % trvá zhruba 2 hodiny.

Líbilo se nám:

  • solidní výdrž
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • baterie není vyměnitelná

Displej a ovládání: ASUS nezklame

Zenfone 2 Deluxe SE je vybaven rozměrným zobrazovačem s úhlopříčkou 5,5 palců, rozlišením Full HD (401 PPI) a jeho odolnost zvyšuje použité krycí sklo Gorilla Glass 3. Jedná se o typ IPS LCD, z čehož vyplývají některé vlastnosti, jako jsou velmi dobré pozorovací úhly nebo kvalitní podání barev. Bohužel ale trochu pokulhává čitelnost na slunci, kterou se snaží alespoň trochu vylepšit automatická regulace jasu.

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Ovládání pak obstarává právě dotykový displej, který funguje bez problémů, a operační systém Android dále využije také tři klasické senzorové klávesy pod displejem. Klávesy reagují přesně a za celou dobu testování jsem s nimi neměl žádnou potíž. Bohužel nejsou podsvícené, ale při dotyku alespoň zavibrují.

Naopak musím pochválit, že ASUS do svého prostředí zakomponoval i další rozšíření ovládání, tzv. ZenMotion. Například zamykání a odemykání přístroje můžeme provést pouhým poklepáním na displeji, pomocí gest na zamčené obrazovce lze spouštět konkrétní aplikace nebo si můžete nechat zmenšit obrazovku pro lepší ovládání jednou rukou – k tomu stačí dvakrát poklepat na domovskou klávesu.

Líbilo se nám:

  • skvělé zobrazovací vlastnosti
  • různá gesta a další vylepšení

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na slunci
  • chybějící podsvícení senzorových tlačítek

Hardware a výkon: silnější bratr

Jak jsem již zmínil, tak model ZenFone 2 Deluxe SE je pouze lehce vylepšeným modelem ZenFone 2, který jsme pro vás testovali před několika měsíci. Většinu parametrů spolu tyto dva modely sdílí, ale drobné rozdíly zde přeci jen najdeme. Jedním z nich je čipset, jelikož ZenFone 2 Deluxe SE používá výkonnější procesor Intel Atom Z3590 se čtyřmi jádry o taktu 2,5 GHz, 4 GB paměti RAM a grafický procesor PowerVR G6430. Pokud však tyto modely porovnáme pomocí benchmark testu, rozdíly jsou opravdu nepatrné.

Klíčovým rozdílem je však interní paměť. Ta totiž u ZenFonu 2 Deluxe SE narostla na neuvěřitelných 256 GB! Ano, slyšíte správně, 256 GB! ASUS ale trošičku podvádí. Této kapacity totiž dosáhl díky 128GB vnitřnímu úložišti a zbývající paměť zajistila paměťová karta microSDXC, kterou najdete přímo již nainstalovanou do telefonu. Jedná se o paměťovou kartu třídy 10, jejíž přenosová rychlost se reálně pohybuje kolem 30 MB/s pro čtení, 20 MB/s pro zápis a můžete si na ní ukládat i aplikace, které to podporují. Telefon vám dá navíc možnost ukládat data přímo na kartu, pokud třeba stahujete nějaké soubory skrze prohlížeč.

Skutečně dostupná paměť je samozřejmě trochu menší, konkrétně 112 GB vnitřní paměti a 117 GB na paměťové kartě, takže dohromady má pro sebe uživatel nějakých 229 GB. Všimněte si, že vám ASUS najednou ukradl 27 GB paměti proti deklarovaným 256. Ve výsledku to ale zas tak nevadí, protože i tak je zkrátka ZenFone 2 Deluxe Special Edition jednoznačně smartphonem s největší pamětí na trhu po vybalení z krabičky.

Asus ZenFone 2 Asus ZenFone 2 Deluxe Special Edition
Rozměry 152,5 × 77,2 × 10,9 mm 152,5 × 77,2 × 10,9 mm
Hmotnost 170 g 170 g
Displej IPS 5,5" Full HD (401 PPI) IPS 5,5" Full HD (401 PPI)
Procesor Quad-Core 2,3 GHz Intel Atom Z3580 Quad-Core 2,5 GHz Intel Atom Z3590
Paměť RAM 4 GB 4 GB
Vnitřní paměť 32/64 GB 128 GB + 128 GB microSDXC
Baterie 3 000 mAh 3 000 mAh
Cena ~8–9 000 Kč ~14 000 Kč

Díky výkonnému čipsetu a 4GB paměti RAM má ZenFone 2 Deluxe SE výkonu opravdu dostatek, a to i pro náročnější operace nebo hry. Aby ASUS demonstroval svůj výkon a zaměření na automobilový sport, najdete v telefonu předinstalovanou hru Asphalt 8 a získáte zdarma také 24 tisíc kreditů v této hře. Za ty si můžete koupit hned na začátku výkonné auto, takže se nemusíte plácat po trati s nějakou plečkou. Nejen tato hra, ale i jiné náročnější tituly běží naprosto hladce a jediný problém může být snad trochu větší zahřívání telefonu.

Ačkoliv v benchmark testech se dnes ASUS řadí spíše do průměru, můžeme vidět, že čipsety Intel Atom mají co nabídnout a je na ně spolehnutí. Telefon po celou dobu testování běžel stabilně, nesekal se ani nezpomaloval. O to smutnější je fakt, že Intel podle posledních informací prakticky odchází z mobilního segmentu a jeho čipsety už pravděpodobně ve smartphonech ani tabletech nepotkáme.

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • obří porce interní paměti
  • dostatek paměti RAM

Nelíbilo se nám:

  • chybí 27 GB proti deklarované kapacitě

Operační systém a uživatelské prostředí: designéři na dovolené

ASUS používá ve svých smartphonech řady ZenFone uživatelské prostředí ZenUI. Jedná se o samostatnou grafickou nástavbu, která pod sebou skrývá operační systém Android, zde konkrétně verzi 5.0 Lollipop. To je sice již starší verze OS, ale aktualizace na novější Android 6 Marshmallow by podle oficiálních informací měla dorazit ve druhém čtvrtletí letošního roku.

ASUS ZenFone 2

ASUS mne se svým ZenUI vždy bavil, jedná se o velmi kvalitní nadstavbu s dobrou optimalizací, mnoha zajímavými funkcemi a spolehlivým během. Při návrhu grafického designu pro model ZenFone 2 Deluxe SE ale měli návrháři pravděpodobně dovolenou, a tak tužku a papír dostala uklízečka, která přišla omylem do práce v neděli.

Rádoby luxusní vzhled prostředí je vyloženě nevkusný, neladí dohromady, každá ikonka vypadá jinak a snaha dostat závodní tématiku do menu rychlého nastavení se jeví dost křečovitě. Nicméně ZenUI naštěstí umožňuje změnu motivu a osobně tuto možnost rozhodně doporučuji využít.

Domovská stránka a menu s aplikacemi

Optimalizace prostředí je na velmi dobré úrovni a zároveň obohacuje Android mnoha vlastními úpravami a extra funkcemi. Základ je však typický Android, který znamená několik obrazovek, na které umisťujete widgety a zástupce aplikací, a samostatné menu s aplikacemi.

Na zamčené obrazovce se vám ukazuje mnoho užitečných informací jako čas, počasí, datum nebo nastavený budík. Krom toho zde však najdete také notifikace, přičemž dvojitým poklepáním na ně se vám notifikace rovnou otevře. Užitečné mohou být i zkratky k aplikacím přímo ze zamykací obrazovky.

Nastavení ZenUI, Motivy a notifikační lišta

Potěší šikovná gesta, která vám pomáhají telefon ovládat. Například gestem zdola nahoru kdekoliv na displeji si můžete otevřít menu Hlavní stránka správy, kde se nachází několik užitečných odkazů pro nastavení telefonu. Opačným gestem shora dolů provedeném kdekoliv na displeji otevřete notifikační lištu (nemusíte tak sahat až k horní hraně displeje). Pokud si odstraníte nechutnou rádoby závodní grafiku pomocí jiného motivu, je opravdu velmi dobře zpracovaná. Obsahuje nejen notifikace, ale také bohatou nabídku rychlých nastavení od bezdrátových sítí přes nastavení výkonu až po praktické zkratky pro vyčištění paměti, svítilnu, kalkulačku nebo správce aplikací.

Nastavení systému a funkcí ZenMotion

Menu s aplikacemi je vyvedeno tak, jak jsme u Androidu již zvyklí. Je rozděleno na sekci s aplikacemi a sekci s widgety. Krom toho nabízí také možnost vyhledávání, můžete si nastavit režim zobrazení menu, velikost mřížky aplikací a aplikace, které třeba nejdou odinstalovat, můžete také skrýt.

Líbilo se nám:

  • kvalitní optimalizace ZenUI
  • spousta různých vylepšení
  • bohaté možnosti nastavení

Nelíbilo se nám:

  • nevzhledný výchozí motiv ZenUI

Fotoaparát a videokamera: mírné zklamání

U modelu ZenFone 2 Deluxe SE najdeme hlavní 13Mpx snímač od Toshiby, kterému pomáhá 5prvková optika se světelností f/2.0. Hardware by zde tedy byl a software je na tom také velmi dobře. ASUS si s fotografickou aplikací opravdu pohrál a přichystal spoustu zajímavých možností a funkcí, díky kterým si focení opravdu užijete. Kromě automatického módu je totiž připraven i plně manuální režim a spousta dalších módů pro nejrůznější situace, včetně režimu pro snímání za velmi špatného osvětlení, který funguje velmi dobře.

Prostředí fotoaparátu

U modelu ZenFone 2 jsem kvality fotografií obecně chválil, ale vždy je třeba přihlédnout také k ceně zařízení. Proto u varianty ZenFone 2 Deluxe SE musím trochu přitvrdit a říct, že fotografie v této kategorii spadají spíše do průměru, v některých případech i podprůměru. Za dobrého osvětlení jsou sice snímky velmi povedené, ale na fotografii stačí nějaké tmavší místo a okamžitě se projeví výrazný šum a barevné artefakty. To samé platí obecně pro snímky s horším osvětlením.

Testovací fotografie Asus ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Opomenout nesmím ani přední kamerku pro selfie maniaky. Ta má rozlišení 5 Mpx a její optika světelnost f/2.0. Výsledky jsou zde také velmi dobré, potěší navíc mnoho přidaných funkcí, jako je „kosmetika“ v reálném čase nebo selfierama, tedy panorama vhodné pro záznam skupinových fotek.

ZenFone 2 Deluxe SE si také poradí se záznamem videa ve Full HD rozlišení, jeho kvalita však rozhodně nedosahuje takových kvalit, jaké jsem očekával. Kvalita videa je špatná, telefon má problém s ostřením během natáčení a digitální stabilizace nefunguje. Ukázku si můžete prohlédnout sami níže. Navíc je škoda, že telefon nepodporuje 4K video, protože to je vlastně jediné médium, které by dokázalo využít tak velké paměti telefonu.

Líbilo se nám:

  • velmi dobré výsledky za denního světla
  • mnoho možností nastavení a režimů

Nelíbilo se nám:

  • rapidně se zhoršující kvalita při slabém osvětlení
  • špatná kvalita videozáznamu

Multimediální funkce a aplikace: bohatá výbava out-of-the-box

ASUS do modelu ZenFone 2 Deluxe SE hned ze začátku vměstnal bohatou softwarovou výbavu. Najdeme zde předinstalováno mnoho aplikací, některé opravdu zajímavé, jiné trochu méně… Rozhodnutí nechám raději na vás. Důležité však je, že velká část z nich lze případně odinstalovat, takže vás nemusí obtěžovat.

Jako vždy začnu nejprve výčtem multimediálních funkcí a hned se vrhnu na hudbu. Hudební přehrávač svým designem odpovídá celkovému rázu Material Designu, ostatně jako většina ostatních aplikací. Jeho funkce jsou naprosto standardní, dokáže vám zobrazit hudbu rozdělenou podle alba, interpreta, písně, žánru, skladatele nebo konkrétních složek ve vašem telefonu. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně OGG nebo FLAC a nechybí mu ani prakticky ekvalizér.

Hudební přehrávač

Co mi však přišlo jako šikovná funkce, je integrace cloudových úložišť do hudebního přehrávače – jednoduše můžete streamovat vlastní hudbu z Google Drive, ASUS Webstorage, Dropboxu nebo OneDrive. Pro hudební nadšence je připravené také FM rádio s RDS.

Samostatný videopřehrávač sice chybí, veškerá videa však můžete přehrávat přímo v aplikaci Galerie. Ta vám dokáže vyfiltrovat fotografie a videa, ale také zobrazit alba nebo média roztříděná podle událostí. A stejně jako hudební přehrávač, tak i Galerie vám umožňuje nastavit si cloudová úložiště jako jednu ze složek. Bravo, ASUS!

Galerie fotografií

S obrázky a videoklipy si však můžete hrát ještě více. Slouží k tomu předinstalované aplikace Fotokoláž a MiniMovie. Fotokoláž je opravdu povedený editor obrázků s mnoha funkcemi a širokou paletou efektů, úprav, šablon a podobně. MiniMovie pak dokáže z vašich fotografií udělat videoprezentaci s použitím různých motivů. Nedokáže však pracovat s videoklipy, což je trochu škoda.

Google aplikace

Nechybí samozřejmě typická sestava Google aplikací, jako je prohlížeč Chrome, emailový klient Gmail, sociální síť Google+, Google Mapy, Hudba Play, Google Disk, YouTube nebo aplikace Fotky. O těchto aplikacích jste si toho však již mohli v našich recenzích přečíst tolik, že je s dovolením přeskočím.

Složka Apps4U obsahuje zčásti pouze odkazy pro instalaci

Zastavím se raději u složky Apps4U, do které ASUS připravil pět aplikací, které jsou podle jeho názoru pro uživatele nějakým způsobem zajímavé. Jedná se o aplikaci Clean Master, která dokáže pomoci se správou paměti v zařízení, Amazon Kindle je povedená čtečka elektronických knih, zatímco Zinio naopak čtečka magazínů a novin. Jako poslední zde najdete aplikaci TripAdvisor, šikovného pomocníka při cestování.

Správce souborů

Výčet dostupných aplikací však ještě nekončí. Připraven je také správce souborů s podporou ZIP archivů, hezky zpracované počasí, aplikace Splendid, která vám dokáže upravit nastavení barev displeje, svítilna, cloudové úložiště ASUS WebStorage (5 GB má uživatel automaticky zdarma) nebo aplikace pro zálohování a obnovu dat.

Aplikace ASUS Mobile Manager

Praktickou se jeví také aplikace ASUS Mobile Manager, která vám pomáhá s údržbou vašeho telefonu. Dokáže například uvolnit paměť, nastavit profil baterie, spravovat oznámení aplikací a automatické spouštění nebo sledovat využití dat.

Líbilo se nám:

  • bohatá základní výbava
  • některé praktické aplikace od výrobce
  • integrace cloudových služeb

Nelíbilo se nám:

  • možná až zbytečně moc aplikací od výrobce

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: typický ASUS

Součástí ASUS ZenFone 2 Deluxe SE je také propracovaná aplikace pro telefonování. Ta v sobě integruje opravdu mnoho funkcí včetně adresáře a nabízí mnoho možností. Kromě klasického číselníku potěší možnost blokování kontaktů nebo nastavení VIP kontaktů, pro které si následně můžete nastavit různé speciální funkce. Telefonní aplikace je zpracovaná hezky a nabízí také možnost nahrávání hovorů.

Telefonní aplikace

Adresář vám dokáže přehledně zobrazit kontakty ze všech různých účtů, které s telefonem synchronizujete, ať už je to Google, Exchange nebo třeba kontakty na SIM kartě. Karty kontaktů jsou velmi podrobné a hezky zpracované, ke každému záznamu si můžete přidat tolik detailů, kolik si jen dokážete představit. A nechybí ani zobrazení historie komunikace s daným kontaktem.

Správa kontaktů

Pokud pracujete s emaily, máte v telefonu připraveny hned dvě aplikace. První je klasický emailový klient ASUS Email. Je zpracovaný v duchu Material Designu, dokáže pracovat s emaily typu Gmail, Exchange, IMAP a POP, a to včetně případné synchronizace úkolů, kalendáře a kontaktů. Trochu mi ale vadilo, že nešlo změnit velikost fontu, který byl zbytečně velký. Druhý klient, klasická Gmail aplikace, se mi používala mnohem lépe a v nové verzi si poradí také s ostatními účty než jen s těmi od Googlu.

SMS zprávy a klávesnice

SMS zprávy jsou přítomné v klasické aplikaci, ve které se zobrazují jako standardní konverzace. To je asi vše, co k nim mohu říct. Klávesnice se také nese v duchu Material Designu a ASUS u ní připravil mnoho možností nastavení. Umožňuje také psaní pomocí tahů po klávesnici, ale ASUS možná trochu zbytečně plýtval místem. Navíc nechápu, koho napadlo dát tlačítko pro změnu jazyka do levého spodního rohu! Každou chvíli jsem místo otevření nabídky sekundárních znaků změnil jazyk zadávání, což je dost otravné.

Nastavení Dual SIM

Zapomenout nesmím na jednu důležitou funkci modelu ZenFone 2 Deluxe SE. Podporuje totiž dvě aktivní SIM karty a s tím samozřejmě případně počítají i aplikace telefonu nebo SMS. Vždy jasně vidíte, ze které SIM voláte a stejně tak na kterou SIM vám třeba přišla SMS. Pokud tedy sháníte Dual SIM telefon, tak ASUS do svého hledáčku rozhodně zařaďte.

Líbilo se nám:

  • dobrá kvalita hovoru
  • široká škála nastavení

Nelíbilo se nám:

  • horší výchozí klávesnice

Organizér a GPS: poznámky pro všechny

Kalendář

V oblasti organizace nabídne ASUS opět vcelku pestrou nabídnu předinstalovaných aplikací. Základem je samozřejmě kalendář, který ASUS obohatil o pár funkcí navíc. To znamená, že kromě klasických funkcí, jako je synchronizace nebo zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy, integruje také aplikaci What's Next (beta). Ta vám ukazuje nadcházející události jako agendu, ale zahrnuje také počasí nebo upozornění na nepřečtené zprávy, emaily nebo hovory od VIP kontaktů.

Aplikace Rychlé sdělení a SuperNote

Pokud jste poznámkoví maniaci, ASUS vám vyjde vstříc hned s dvěma aplikacemi. První z nich je Rychlé sdělení, což je aplikace pro vytváření rychlých poznámek například psaním rukou. Výsledný štítek si pak můžete připnout přímo na plochu, takže důležitou poznámku budeme mít stále na očích. Další aplikace SuperNote je propracovaný poznámkový blok s mnoha možnostmi, který můžete zálohovat a synchronizovat s ASUS WebStorage účtem a třeba také zabezpečit heslem.

Úkolovník Do It Later

Připraven je také propracovaný úkolovník Do It Later. Nabízí integraci a synchronizaci nejen s Exchange účtem, ale také s Google Tasks, a můžete si do něj sdílet třeba i odkazy z webového prohlížeče či fotografie a mít je jako úkoly „Související s aplikací“.

Kalkulačka, Hodiny a diktafon

Nechybí ani standardní výbava v podobě jednoduché kalkulačky, aplikace Hodiny (budík, stopky, časovač a světový čas) nebo diktafon. Bohužel se nedostalo na kancelářský balík, který si budete muset doinstalovat. Stejně jako třeba PDF čtečku.

Naopak ztráta v neznámém městě vám se ZenFonem nehrozí, protože na GPS, včetně asistované A-GPS, se samozřejmě nezapomnělo. Funguje spolehlivě, fixace satelitů je rychlá a společně s mapovou aplikací Google Maps budete moci telefon využívat také jako navigaci. Kromě klasické GPS a celkem rozšířeného systému GLONASS se však dostalo i na exotičtější poziční systémy. Najdeme zde totiž také japonský QZSS, nebo čínské BeiDou (BDS).

Líbilo se nám:

  • kvalitní aplikace od výrobce
  • nejrůznější poziční systémy

Nelíbilo se nám:

  • chybějící kancelářský balík

Konektivita a internet: plná palba

V oblasti konektivity ZenFone 2 nezná kompromisy. K internetu se připojíte pomocí Wi-Fi i mobilní sítě operátora. Vhod tak může přijít podpora dvou SIM karet, přičemž jeden ze slotů podporuje pouze 2G, druhému však nechybí rychlá data 3G a LTE včetně našich frekvencí 800 a 900 MHz. Mít samostatnou datovou SIM kartu tak není vůbec problém a třeba při cestování vám tento fakt může hodně pomoci.

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition

Podpora pásem 4G/LTE se u jednotlivých telefonů ASUS liší podle regionu. Pokud hodláte používat telefon ASUS mimo oblast, pro kterou je přístroj určen, ujistěte se, jaké frekvence telefon podporuje. To může být problém především u zařízení z šedého dovozu.

Propojení s počítačem obstarává klasický microUSB konektor, do konektivity lze zahrnout také Bluetooth ve verzi 4.0 a dostalo se i na NFC. A pokud máte multimediální domácnost, tak podpora DLNA vám zajistí, že ZenFone 2 do ní krásně zapadne. Zamrzí snad jen absence infraportu, ale ten je stále spíše raritou.

Internetový prohlížeč

Internetové prohlížeče zde nalezneme hned dva. Jedním je klasický prohlížeč Google Chrome se všemi jeho klasickými vlastnostmi, jako je synchronizace s Google účtem nebo typické trable s přehráváním médií, druhým pak nativní Android prohlížeč z dílny ASUSu. Funguje velmi dobře, prohlížení je rychlé a stabilní a příjemné překvapí funkce Tisk, která vám webovou stránku dokáže uložit do PDF.

Líbilo se nám:

  • perfektní konektivita
  • podpora Dual SIM

Nelíbilo se nám:

  • pouze jedna SIM karta podporuje rychlá data

Závěr a zhodnocení: zbytečná hra na luxus

ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition je rádoby luxusní smartphone, který své kvality skrývá za laciným pozlátkem. A to je škoda, protože se v podstatě jedná o skvělé zařízení. Má kvalitní hardware, skvělý displej, solidní výdrž baterie, ucházející fotoaparát a s krytem Carbon Night vypadá opravdu atraktivně.

Zadní kryt Drift Silver

Celé to však shazují nesmyslné hry na luxus. Říká se, že slibem neurazíš, ale osobně tento přístup nemám rád. Pokud by ASUS nasadil kovový broušený kryt, možná bych brblal nad vyšší hmotností, ale ocenil bych kvalitní materiály. Zkrátka mi tam chybí něco opravdu deluxe… no a ještě ta cena.

Zadní kryt Carbon Night

Opravdu velká interní paměť je sice velkým lákadlem, ale podívejme se na to z jiného úhlu. Paměťová karta s kapacitou 128 GB dnes stojí 1 200 Kč. Pokud tuto cenu odečteme od ceny telefonu, která je 14 tisíc korun, dostaneme se na 12 800 Kč. Klasický ZenFone 2 s takřka stejnou výbavou a pamětí 64 GB vychází na 9 tisíc korun a zde se tedy nabízí klíčová otázka: stojí vám cenový rozdíl téměř čtyř tisíc korun za dva speciální zadní kryty a 64 GB paměti navíc?

Odpověď nechám na každém z vás, ale na druhou stranu je třeba uznat, že ostatní smartphony se 128GB vnitřní pamětí jsou cenově úplně mimo. Takže ZenFone 2 Deluxe Special Edition opravdu má co nabídnout.

Konkurence

Samsung Galaxy S6

Konkurence má ASUS ZenFone 2 Deluxe Special Edition spoustu, a to především vzhledem k jeho ceně. V podobné cenové relaci se dá totiž dnes již sehnat například Samsung Galaxy S6, a to dokonce v 64GB verzi. Výsledek přímého srovnání těchto dvou zařízení je naprosto jednoznačný a Asus může bodovat opravdu jen pamětí.

HTC One A9

Jestliže hledáte především styl, tak si neodpustím doporučení modelu HTC One A9, který jsem osobně testoval a opravdu mne zaujal. Je menší, stylový, kvalitně zpracovaný, má lepší fotoaparát a čtečku otisků prstů. ASUS samozřejmě boduje pamětí, ale je trochu humpolácký a celkový pocit jsem měl prostě lepší z HTC.

ASUS ZenFone 2 (4 GB)

Pokud byste hledali zařízení, které by konkurovalo pamětí, tak všechna 128GB zařízení jsou cenově mimo a nejlepší je asi kombinace 64GB vnitřní paměti a paměťové karty. V takovém případě asi největší konkurent pochází z vlastní stáje a je jím zmiňovaný ASUS ZenFone 2 ve variantě se 4GB pamětí RAM a 64GB vnitřní pamětí. Jedná se o takřka shodně vybavený model a pokud vám jde o tu paměť, tak 200GB paměťová karta vás dnes vyjde zhruba na 3 tisíce. A ještě vám zbude pár stovek třeba na výlet na autodrom, když už vás tedy baví to závodění…

asus-zenfone-2-deluxe-special-edition
Klady
  • více než 200 GB paměti v základu
  • atraktivní vzhled
  • vysoký výkon
  • mnoho zajímavých vylepšení od výrobce
  • velmi dobrá optimalizace ZenUI
  • slušná výdrž baterie
  • špičkový displej
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • nevzhledný výchozí motiv ZenUI
  • vysoká cena
  • chybí hodnotnější materiály
  • pouze průměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Michal Mezera
Michal Mezera
Tak neukradl 37GB, ale "jenom" 27GB paměti, což stále není málo, dokonce víc, než mám reálně v telefonu dostupných já. :D
lazy
Myslim, ze neukradl nic, meli.byste se neucit.neco.z IT.. jde o.prepocet kdy 1 kb je 1024b, jde o to, ze vyrobce udava druhou velikost pameti u vyrobku, realna je.prvni hodnota.. takze z 320 gb hdd, ma.clovek k dispozici pouze 297 a neco.malo gb, tudiz pamet v telefonu je 117 gb minus 5 giga, ktery zere system a.Asus vetes.
Redmarx
Tak tomuhle se presne rika s krizkem po funuse. :-D Udelat recenzi na telefon s Atomem ve chvili, kdy Intel oznamil, ze s mobilnima procesorama konci a teda v podstate pro nove aplikace a hry nulova podpora. V tuhle chvili si koupit jakykoli smartphone s SoC od Intelu je dobre leda na telefonovani. :-D
mrtvá žížala
sem zvedaf co osadi asus do novych founu, kdyz intel balí krám... doufam ze SD a ne parodii MTK.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze