Asus Zenbook UX303
recenze

Asus Zenbook UX303

Hliníkový tank

Asus Zenbook UX303 přesně zapadá do kategorie ultrabooků, takže můžeme čekat poměrně kompaktní rozměry, uvnitř ale můžete mít i výkonnou grafiku od NVIDIE. Jeho největší zajímavostí je však kompletní zpracování z hliníku, které se moc často nevidí. Na druhou stranu Asus nijak nezměnil již starší design. Jak dopadl notebook jako celek? Udrží s dnešními konvertibly krok?

V záplavě plastových notebooků se dají najít i výjimky. Některé sází na sklo, některé jsou vyrobeny z různých slitin a některé z hliníku. Mezi ty hliníkové patří Asus Zenbook UX303. Navíc je z hliníku téměř celý, takových laptopů není mnoho a UX303 je tudíž poměrně velkou výjimkou. Díky tomu je však kvalitně zpracován, což rozhodně není jeho poslední přednost.

Oficiální fotografie

Obsah balení

Jako vždy Asus potěšil. V balení kromě samotného počítače najdeme i pouzdro, které sice nevypadá příliš exkluzivně, ale svoji funkci splní na jedničku, navíc vám odpadá povinnost jeho nákupu. Nabíječka je samozřejmostí. Doplněno: dále je v balení redukce na RJ-45 a VGA.

Obsah balení

Asus Zenbook UX303 – videopohled

Technické parametry ASUS ZenBook UX303 LA-R4207H

Kompletní specifikace
Konstrukce323 × 223 × 19,2 mm, 1 450 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 4550U, CPU: 2×2 GHz, GPU: Intel HD 4400
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostříjen 2014, 25 999 Kč

Design a konstrukce: jako tank

Už na první pohled zjistíte, že UX303 není žádné ořezávátko. Víko je tvořeno jedním velkým leštěným kusem hliníku, na kterém se opět elegantně odrážejí soustředné Zen kruhy. Design je zcela shodný jako u prvních Zenbooků a po experimentu se sklem se tak Asus vrátil k osvědčené klasice, která velmi dobře vypadá. Do víka je ještě zasazeno lesklé logo ASUS. Po otevření se zjeví 13,3“ displej a okolo něj je jediný plastový prvek, rámeček. Ten je o něco tenčí oproti modelu z roku 2013. Pant je bohužel multimediálního typu a lze jej otevřít pouze do úhlu 130°. Naštěstí je velmi pevný a s životností tudíž nebude problém.

Notebook ze všech možných stran

Na základně toho moc nenajdeme. Snad jen dioda indikující aktivitu disku je zajímavá. Poté je zde ještě rozměrná klávesnice a touchpad. Celá základna je z hliníku, což zaručuje vysokou pevnost. To platí i pro spodní stranu, kde jsou průduchy pro chlazení a také reproduktory. Celá konstrukce je velmi dobře zpracovaná, ale má i jednu nevýhodu. Ačkoliv je hliník jedním z nejlehčích kovů, je i přesto laptop trochu těžší, jeho hmotnost činí 1,45 kg, což je poměrně hodně na 13,3" úhlopříčku.

Další pohled na laptop

Rozměrově vůbec nevybočuje z řady, naopak do ní velmi dobře zapadá, jen jeden rozměr je na ultrabook velmi vysoký. Tím je tloušťka – 19,2 mm je opravdu hodně, alespoň co se ultrabooků týče. Další rozměry, mezi které patří šířka 323 mm a výška 223 mm, nejsou nijak nestandardní. Zpracování celého povrchu je matné, takže není šance, že vám budou na notebooku ulpívat otisky prstů, výjimkou je část s displejem z vnější strany, která se špiní, ale pouze minimálně. Na trhu je pouze jedna barevná varianta – hnědá. Nutno podotknout, že se design se Asusu povedl. Zaoblené hrany, solidní zpracování, kovový vzhled. Snad jen by už mohl změnit koncept. Asus stále recykluje a už od dob prvních Zenbooků vídáme stejný vzhled. Výjimku tvoří jen některé modely, jako jsou UX301 a UX302L , které byly ze skla měly design jiný. Sklo působí elegantněji a pro někoho ještě hodnotněji než hliník, ale na druhou stranu je „skvělým“ lapačem otisků.

Klávesnice: vlastně je skvělá

Klávesnice má 6 řádků a píše se na poměrně pohodlně, rozestupy mezi klávesami jsou ideální. Také je velmi tichá a obsahuje mnoho funkčních kláves. Mezi ně patří i tlačítko zapínání, které je ale dost nešikovně umístěno. Raději bych jej viděl mimo klávesnici, i když by tím utrpěl krásně čistý design. Poté, co si mnohokrát místo stisknutí klávesy Delete uspíte počítač, ale povýšíte praktičnost nad design. Ale to není nic, na co by se nedalo zvyknout.

ASUS ZenBook UX303
Klávesnice

Jako u většiny Zenbooků i tento dostal do vínku podsvícenou klávesnici. Podsvícení je krásně rovnoměrné a lze jej také manuálně regulovat, to až ve třech krocích, případně jej zcela deaktivovat. Samozřejmě je k dispozici i automatická regulace.

Touchpad: přesný, ale hlučný

Touchpad se typicky nachází pod klávesnicí a u UX303 byl použit typ clickpad. Ten se vyznačuje tím, že nemá žádná fyzická tlačítka, ta jsou pouze virtuální. Reakce i citlivost jsou na výborné úrovni, ale rozhodně se mi nelíbí vyšší hlučnost stisku, která je celkem nepříjemná i v průměrně hlučné místnosti.

ASUS ZenBook UX303
Touchpad

Displej: radost pohledět

Asus byl rozumný a sáhnul po 13,3" FullHD IPS panelu. Díky IPS technologii lze pozorovat obraz i z opravdu velkého úhlu a barvy zůstanou stále pěkné. I při přímém pohledu není co vytknout, barvy jsou opravdu povedené a na displej je radost pohledět. Rozlišení je zcela dostatečné, vyšší počet pixelů by byl spíše na škodu, protože Windows neumí v klasické pracovní ploše s vysokým rozlišením příliš dobře pracovat. V novém prostředí Modern UI s dlaždicemi by ale vyšší rozlišení nebylo vůbec překážkou.

Pohled na displej

Panel má matnou povrchovou úpravu, takže se na něj naštěstí nelepí otisky prstů. Ani nemají proč, displej totiž není dotykový. Asus tak jde proti trendu, ale někteří uživatelé to určitě uvítají a ocení, že jej není třeba leštit, výhoda také tkví v jednodušší práci venku, protože případné odlesky slunce vás nebudou oslepovat.

Konektivita: na dobré úrovni

Konektorů je poměrně hodně, a to je na tento typ notebooků chvályhodné. Na levé straně najdeme 2× USB 3.0 a čtečku SD karet. Na pravém boku je kombinovaný audio konektor Jack 3,5mm, HDMI, další USB 3.0 a miniDisplayPort. Také nesmíme zapomenout na napájecí konektor. Zvláště onen miniDisplayPort musíme pochválit, protože pokud chcete připojit opravdu kvalitní monitor, potřebujete jej. Škoda chybějícího konektoru RJ-45, ethernet lze však připojit přes USB redukci..

Konektory notebooku

Komunikace: funguje slušně

Vzhledem k tomu, že chybí jakákoliv možnost připojení se k internetu pomocí kabelu, je potřeba bezdrátového připojení. To zajistí Wi-Fi 802.11ac modul od Intelu, který zvládne maximální teoretickou rychlost až 867 Mb/s. Příjem je poměrně stabilní a rychlý, ale bohužel dosah je na tom hůře. Může za to především kovové zpracování. Samozřejmostí je i přítomnost Bluetooth 4.0. Technologie GPS a NFC obsaženy nejsou.

Antény jsou umístěny ve víku

Fotoaparát: opět trhaný obraz

Nad displejem je malá webkamera. Ta je poměrně solidní a obraz z ní je sledovatelný i při horších světelných podmínkách. Rozlišení je standardních 720p a bohužel je v obrazu poměrně velké množství šumu, ale dá se to ještě používat. Škoda, že s klesající hodnotou osvětlení klesá i snímková frekvence. Ale tak to už je běžný fakt, se kterým se musíme smířit.

ASUS ZenBook UX303
Webkamera

Zvuk: Bang & Olufsen nic neznamená

I když notebook nese reproduktory Bang & Olufsen, není to na výsledku vůbec znát. Jejich kvalita není nejlepší a rozhodně existují notebooky s kvalitnější aparaturou. Výšky a středy jsou poměrně výrazné a celkem rozeznatelné. Vše kazí podání hloubek, které je opravdu mizerné. Mikrofon je v počítači samozřejmě také. Zvuk, který zaznamenává, je poměrně kvalitní a je bez obtíží poslouchatelný.

Reproduktory jsou na spodní straně

Zabezpečení: zhola nic

V oblasti zabezpečení je bohužel UX303 vybaven opravdu mizerně. Jediným integrovaným zabezpečovacím zařízením je TPM čip, který navíc slouží jen k bezpečnému nastartování systému. Dokonce chybí i slot na hardwarový zámek Kensington, takže se nevyplácí nechávat někde notebook nehlídaný.

Výkon: ten nejvýkonnější předek

Procesor: ještě Haswell

Ačkoliv se pomalu stává Intel Broadwell standardní výbavou prodávaných notebooků, v námi testované variantě se ještě nachází Intel Haswell. Konkrétně se jedná o Intel Core i7-4510U a jeho frekvence jsou opravdu vysoké – od 2,0 GHz až po 3,1 GHz. Takto vysokých frekvencí dosahuje především díky dobrému návrhu architektury procesoru. Výkonově postačí jak na kancelářskou práci, tak na renderování videa, bohužel náročnější práci sabotuje chlazení, ale o tom až později. Procesoru asistuje poměrně pěkných 8 GB operační paměti, a to je pro běžného smrtelníka více než dost. Navíc potěší, že jeden 4GB modul je přímo připájený na desce, ten druhý je pak standardně v DDR3 slotu, takže si můžete paměť klidně ještě rozšířit až na 12GB.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,45 bodů
Geekbench 32b 5204
ASUS ZenBook UX303

Grafický akcelerátor: Intel válí

To, že Intel dělá se svými procesory pokroky, je celkem běžná věc. Ale kromě procesorové části vylepšuje i tu grafickou, a to mnohem rychleji než tu klasickou. Ono se není čemu divit, však Intel má ještě co dohánět. Zde je AMD se svými procesory APU ve výhodě. To však neznamená, že si na Intel HD 4400, která je obsažená v UX303, nezahrajete. Spíše naopak, pokud nejste nároční hráči a vystačíte si s nižšími detaily a nižším rozlišením, nebudou větším problémem ani novější hry.

Benchmark
Alien vs. Predator 2011 7 FPS
Furmark 720p 8 FPS
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 20,34 FPS
FFXIV: A Realm Reborn 2258 bodů

Úložný prostor: jedno velké SSD

Použitý disk nenabízí pohyblivé částice, jedná se tedy o SSD. Jeho kapacita je relativně vysoká, 256 GB. Oproti běžným diskům je samozřejmě kapacita nižší, ale zase je mnohem rychlejší a latence je prakticky neznatelná. Rychlost disku je na velmi dobré úrovni, a pokud chcete, můžete si disk vyměnit. Je totiž připojen pomocí SATA konektoru, takže si můžete dát do notebooku cokoliv, třeba i pevný disk, ale to spíše nedoporučujeme . Zakoupit lze ještě variantu s menším 128 GB SSD anebo s pevným diskem.

ASUS ZenBook UX303

Hlasitost a teplota: přehřívá se

Vzhledem ke staršímu hardwaru, je třeba chladit procesor aktivně. To ale neznamená, že by byl nějak neúsporný, ba naopak, výdej 15 W tepla mají i dnešní procesory Broadwell-U a nic moc se tedy nemění, tedy až na ten výkon. Ovšem ani tak není procesor chlazen dostatečně a přehřívá se. Při kancelářské práci ve Wordu, poslouchání hudby nebo jiné nenáročné činnosti se procesor prakticky nezahřívá, 29 °C je velmi pěkná hodnota. Na druhou stranu, znepokojující je teplota v zátěži, která vystoupá klidně až na 90 °C. Kvůli tomu se hardware přehřívá a při poskočení na 91 °C se procesor podtaktoval, rázem byla teplota na 70 °C. Je to škoda, Asus mohl hliník více využít a odvod tepla vyřešit lépe.

Teplota v klidu Teplota v zátěži
Procesor 29 °C 90 °C
Grafický akcelerátor 28 °C 91 °C

Výdrž baterie: mohla by být lepší

Výdrž při běhu na baterii není špatná, ale Asus mohl rozhodně vylepšit práci s energií a dosáhnout lepšího výsledku. Přeci jen, 50 Wh není málo a některé notebooky s takto velkou baterií jsou schopny dosáhnout až 12 hodin výdrže. U Asusu se musíme uskromnit. Při sledování FullHD videa vydrží baterie 6 hodin a 52 minut. U kancelářské práce a poslouchání hudby 7 hodin a 28 minut, takže jeden pracovní den zvládne jen tak tak.

Typ testu
Kancelářská práce 7 hodin 28 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 52 minut

Záruka: mezinárodně

Tento model disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat kdekoliv, kde má společnost Asus zastoupení. Nemusíte se tak bát jet na delší pracovní cestu a nemít možnost si počítač v případě potíží reklamovat.

Operační systém: McAfee vládne

Operačním systémem je Windows 8.1 ve standardní edici. Ten sám o sobě poskytuje veškeré systémové aplikace pro správu počítače. Nebyl by to ale Asus, aby na disk něco nepřidal. Konkrétně se jedná o hromadu her, přičemž dost je jich webového rázu. Poté je přítomný Asus Webstorage, ke kterému dostanete 500 GB prostoru na rok zdarma. V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na antivirus McAfee, který znepříjemňuje životy všem, kteří si koupí nový notebook s procesorem Intel.

Závěr: škoda, že se přehřívá

Asus Zenbook UX303 je možná až příliš typickým ultrabookem. Je škoda, že Asus už několik let stále recykluje stále ten samý design. Jeho hardware je dnes již postarší, ale to neznamená, že nějak strádá, výkonu má dost, jen to chlazení je horší. Pochválit musím rozhodně displej, který je velmi dobrý. Klávesnice je příjemná, méně potěší hlučný touchpad. Nebýt onoho horšího chlazení, dal by se Asus Zenbook UX303 doporučit ke koupi všemi deseti. Pokud ale často provádíte náročné operace, může to být problém a raději zvolte nějakou alternativu. Cena námi testované konfigurace je 26 tisíc, ale ta nejlevnější začíná už na 16 tisících, ta navíc nabídne procesor Broadwell, který by neměl tolik trpět na přehřívání.

otevřený notebook

Konkurence

Apple Macbook Air

Úhlavním konkurentem Asusu je MacBook Air 13. Ostatně Zenbooky byly prvními pořádnými konkurenty MacBooků. Ten má sice o něco pomalejší hardware, ale rozhodně netrpí přehříváním. Jeho cena je o něco vyšší, jako u všeho od Applu, začíná na 28 tisících korun a za ty dostanete Intel Core i5, 4 GB RAM, 128GB SSD a také mnohem lepší výdrž. Pro někoho může být překážkou použitý operační systém.

MacBook Air

Acer Aspire R13

Dalším konkurentem je Acer Aspire R13. Jeho nejsilnější zbraní je konvertibilita, tudíž zastane dvě zařízení, čehož Zenbook není schopný. Za stejné peníze, které dáte za Asus, dostanete opět horší hardware – Intel Core i5, 4 GB RAM a 256GB SSD. Konvertibilní konstrukce je však velkou výhodou.

Acer Aspire R 13

Asus Zenbook UX302L

Konkurentem z vlastní stáje je i Asus Zenbook UX302L. Jeho cena je o 1 000 Kč vyšší, ale na druhou stranu získáte lepší hardware, tedy až na procesor. Hlavní grafickou jednotkou je totiž NVIDIA GeForce GT730M, která podává mnohem lepší výkon než integrované řešení v podobě Intel HD 4400. Nevýhodou je na druhou stranu to, že se musíte spokojit s pevným diskem.

Asus Zenbook UX302

Lenovo Yoga 2 Pro

Výběhový model, i tak by se dal nazvat tento počítač. Jeho hardware je sice už postarší a je velmi podobný tomu v Asusu, ovšem cena je o něco vyšší. Na druhou stranu nabídne konvertibilní konstrukci, což je velmi důležitý faktor. Rozlišení displeje je vyšší, ale celkově vypadá obraz lépe na Asusu. Počítač jsme již měli možnost otestovat. Cena začíná na 26 799 Kč.

Lenovo Yoga 2 Pro

Lenovo Yoga 3 Pro

Novější počin z dílen Lenova je v řadě notebooků Yoga opravdu revoluční, už jen proto, že Lenovo vyměnilo starý druh pantu za zcela nový, který je složen z 5 malých kovových tyček, to vylepšuje jak životnost, tak i stabilitu celé konstrukce. Výkon je však nižší, i když ne o moc, ale zase je o něco tišší, jelikož v Yoga 3 Pro byl použitý procesor Intel Core M. Výdrž baterie je o něco lepší, ale není rozhodně tak dobrá, jak by mohla být. Cenovka startuje na 32 999 Kč, což je o něco více než u Asusu.

Lenovo Yoga 3 Pro
asus-zenbook-ux303
Klady
  • hodnotné materiály
  • dobrý výkon
  • kvalitní zpracování
  • pouzdro v balení
  • pohodlná klávesnice
Zápory
  • zaneřáděný systém
  • hlučný touchpad
  • přehřívá se
Diskuze ke článku
Nevím
Nestudí ten hliník do rukou ?
Alfonz
Komu by vadil iOS na MacBooku? Keď si naňho človek zvykne (čo netrvá dlho) tak je oproti windows úžasne optimalizovaný, rýchly a inteligentne navrhnutý pre ľudí...
mrtvá žížala
ten samy touchpad mam u 2 roky stareho kusu tehdy za 14kk a oni to stale osazuji ? to bude tezka choroba... vzhledem k tomu ze se pouziva prakticky furt kdyz se na pc neco dela tak je to dost podstatna chyba a odradilo by me to od koupi celkove. Jaktoze doprdele 6 let stara Toshiba mela prakticky neslysitelna tlacitka...
Franta
Verze s core i5 (za 20 000kč) problém s přehříváním nemá. Při zatížení se dostane max na 80°C

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze