ASUS ZenBook 3
recenze

ASUS ZenBook 3

Malý tělem, obří duchem
17

Opravdu zajímavý počin na konci roku přišel na trh z dílen společnosti ASUS. Její nejnovější model řady ZenBook se totiž prezentoval jako jeden z nejvýkonnějších ultrabooků na trhu a zároveň sliboval kvalitní konstrukci a elegantní kompaktní design. Přímého konkurenta MacBooků od Applu jsme pro vás podrobili redakčnímu testu.

Kategorii ultrabooků před mnoha lety prakticky definoval Apple se svou řadou MacBook Air. Jelikož mobilita se stala jednou z klíčových vlastností dnešního notebooku, tak se tímto směrem postupně vydalo více výrobců a jedním z klíčových hráčů je v této kategorii určitě ASUS.

ASUS ZenBook 3

Psal se konec roku 2011 a ASUS představil svůj vůbec první ZenBook s označením UX21E. Po pěti letech přichází nejnovější verze této řady, model ZenBook 3 s označením UX390UA. A evoluce je to opravdu nepřehlédnutelná. Pokrok je vidět ve všech směrech a ASUS se s tímto modelem celkem pohodlně dostává do prémiového segmentu kompaktních notebooků.

Technické parametry ASUS ZenBook 3 UX390UA-GS052R (i5/512 GB)

Kompletní specifikace
Konstrukce296 × 191,2 × 11,9 mm, 910 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,5" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 7200U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 620
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor40 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 39 200 Kč

ASUS ZenBook 3 – videopohled

Obsah balení

Už samotné balení se snaží připomínat, že jste si nekoupili nějaký levný notebook, ale opravdu stylový ultrabook. Elegantní krabice totiž kromě samotného ZenBooku 3 a klasické nabíječky skrývá také dvě příjemné drobnosti navíc. Jednou z nich je praktické pouzdro, které poslouží jako skvělá základní ochrana pro váš nový počítač – díky vnitřnímu čalounění se nebudete muset bát, že si novou hračku poškrábete.

Druhým dárkem je praktický hub, který dokáže z jednoho USB-C vyčarovat navíc ještě klasické USB a HDMI. Rozhodně jej využijete, například pro připojení flashky nebo externího zobrazovače, neboť pomineme-li 3,5mm jack, ZenBook 3 více portů než toto jediné USB-C nenabízí. Mnoho uživatelů tak bude ze začátku trochu zápasit s kompatibilitou různých zařízení.

Design a konstrukce

Ne každý má zálibu v průmyslovém designu řady ThinkPad, někdo má radši elegantní tvary a kompaktní rozměry. Přesně v tomto duchu se nese design nového ZenBooku 3 – neuvěřitelně tenká konstrukce pouhých 11,9 milimetrů v nejtlustším místě je působivá. Celkově jde o příjemně kompaktní zařízení, s rozměry 296 × 191 milimetrů se bez potíží vejde téměř do jakékoliv tašky nebo do desek velikosti A4. Hmotnost 910 gramů také potěší.

Přestože se svými rozměry ZenBook 3 řadí k těm nejmenším ultrabookům na trhu, dokáže nabídnout displej s úhlopříčkou 12,5 palců. Porovnáme-li jej například s MacBookem, tak ten je o trochu větší a přitom nabízí pouze 12" úhlopříčku. ASUS přitom nemusel dělat žádné kompromisy v oblasti konstrukce, která využívá pevného šasi z lehkých kovových slitin a celé zpracování je jednoduše perfektní.

ASUS ZenBook 3

Zajímavé jsou také dostupné barevné varianty. Na testování se nám dostala temně modrá varianta, k dispozici je však také jemná růžovo-zlatá a konzervativnější šedá barva. Všechny verze doplňují zajímavé detaily, jako je například zlatý proužek kolem víka displeje korespondující s logem výrobce, nebo decentní označení ZenBook Series na kloubu. Ten má ideální tuhost, takže drží displej pevně na svém místě, ale zároveň jej snadno otevřete jednou rukou.

Slova chvály však rozhodně nebudou mířit na klávesnici. Ta bohužel nenaplnila očekávání a určitě se nedá označit za dvakrát povedenou. Klávesy mají nejistý gumový stisk a ani po dvou týdnech se mi na ní nepsalo moc pohodlně. Potěší sice regulovatelné podsvícení, nicméně kvůli chybějícímu senzoru okolního osvětlení jej musíte ovládat manuálně (ve třech úrovních) a navíc mezi některými klávesami nepříjemně prosvítá světlo přímo do obličeje. To jsou detaily, které byste mnoha přístrojům odpustili, avšak u zařízení s cenou začínající na 38 tisících je přehlédnout nelze. Palec nahoru naopak dávám vypínací klávese, která má tužší stisk než ostatní klávesy a nehrozí tak, že ji stisknete omylem.

Pokud o klávesnici říkám, že není moc pohodlná, tak v případě touchpadu se jedná o totální průšvih. V první řadě není proklikávací – klikat musíte velmi tuhými klávesami s gumovou odezvou ve spodní části nebo se spokojit s poklepáním. To ale také není stoprocentní a mnohokrát jsem se ocitl v situaci, kdy jsem musel poklepat vícekrát, aby počítač zareagoval, nebo si naopak rychlejší práci vyložil jako drag and drop. Kvůli tomu jsem si například omylem přetahoval karty prohlížeče, i když jsem se chtěl mezi nimi pouze přepnout, což bylo dost otravné.

ASUS ZenBook 3

Navíc nerozumím tomu, kdo mohl přijít na to, že zrovna touchpad je ideálním místem pro čtečku otisků prstů. Celá část touchpadu v pravém horním rohu se stává nepoužitelnou a touchpad se tak celkem dost zmenší. Odemykání navíc není spolehlivé – Windows Hello neustále hlásilo nějaké chyby s přihlášením, rozpoznání otisku proběhlo až na třetí nebo čtvrtý pokus, pokud vůbec, a dle ohlasů z jiných redakcí se nejedná o ojedinělý problém.

Kontroverzním tématem bude jistě konektivita, jelikož ZenBook 3 po svém obvodu nabídne pouze 3,5mm jack pro sluchátka a jeden jediný univerzální USB-C konektor. Lze přes něj připojit monitor, napájet zařízení a samozřejmě přenášet data, ale pokud potřebujete připojit více periferií zároveň, určitě se poohlédněte někde jinde. Přímo v balení sice nalezneme multifunkční hub, který kromě USB-C nabízí také klasické USB a HDMI, pro mnoho uživatelů to však není dostatečné řešení. Přesto musím výrobce pochválit, že tuto drobnost do balení přidal, stejně jako praktické pouzdro, které skvěle poslouží jako základní ochrana pro tohoto kovového krasavce.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce a materiály
  • elegantní design
  • nízká hmotnost
  • kompaktní rozměry

Nelíbilo se nám:

  • omezená drátová konektivita
  • velmi špatný touchpad
  • nepovedená klávesnice

Displej

Po otevření víka vás osvítí 12,5palcový nedotykový LCD displej s Full HD rozlišením. Jemnost 176 PPI sice dnes zní, jako by ji používal pračlověk (kreacionisté prominou), ale u notebooku se jedná o hodnotu naprosto dostatečnou. Na druhou stranu však nutno zmínit, že konkurence už dnes nabízí jemnější panely. Někomu by také mohlo vadit, že ZenBook 3 nemá dotykový displej. Ačkoliv osobně tuto funkci úplně nevyžaduji, kvůli špatnému touchpadu bych někdy dotykový displej ocenil.

ASUS ZenBook 3

Osobně nejsem fanouškem matných displejů, takže mne nijak netrápí, že ZenBook 3 má displej lesklý. Poskytuje skutečně kvalitní obraz, široké pozorovací úhly a velmi dobré podání barev. Krycí sklo Gorilla Glass 4 navíc zajistí i potřebnou mechanickou odolnost. Jas displeje dostačuje i pro práci venku a jediné, co mi trochu chybělo, byla jeho automatická regulace.

Líbilo se nám:

  • velký displej zabírající 82 % plochy
  • skvělé zobrazovací schopnosti
  • krycí sklo Gorilla Glass 4

Nelíbilo se nám:

  • chybějící automatická regulace jasu
  • není dotykový

Zvuk a webkamera

Na zvuk klade ASUS značný důraz. Dokazuje to především logo značky Harman Kardon a výrobce se nebál reproduktory pořádně zdůraznit zřetelnými mřížkami pod displejem. Na spodní straně notebooku napočítáme celkem čtyři a dohromady se starají o příjemné zvukové vlastnosti. Silácké marketingové sliby o zvuku, který jste u notebooku zatím neslyšeli, necháme stranou. Například MacBook hraje o poznání hlasitěji než ZenBook 3, ale pravdou je, že ASUS má mnohem poctivější basovou složku a zvuk je příjemně hutný. Zdá se mi však, že to je trochu na úkor středových linek, které se v projevu výrazně vytrácely, ale celkově vzato je kvalita zvuku velmi dobrá a na poměry notebooků určitě nadprůměrná.

ASUS ZenBook 3

Webkamera na druhou stranu spadá spíše do podprůměru. Svým VGA rozlišením se určitě nebude ucházet o titul mistra světa a stejně tak nemá šanci ani kvalitou obrazu. Příjemným překvapením bylo pouze umístění mikrofonu nad displej hned vedle webkamery, což je velmi praktické například u videohovorů.

Líbilo se nám:

  • kvalitní zvuk
  • umístění mikrofonu

Nelíbilo se nám:

  • horší webkamera

Hardware a výkon

Co ZenBook 3 ztrácí na ovládání, to získává v oblasti hardwarové výbavy. Na rozdíl například od MacBooku s Intel Core M, ZenBook 3 nabízí v nejvyšší konfiguraci nejnovější plnokrevný procesor Intel Core i7-7500U Kaby Lake s 16 GB paměti RAM typu DDR3 a rychlým terabajtovým SSD úložištěm, který je připojen skrze třetí generaci rozhraní PCI Express. To už je opravdu poctivá nálož výkonu, která se nezalekne takřka ničeho, ale ani základní verze s procesorem Intel Core i5-7200U Kaby Lake, 8 GB RAM a 256GB SSD se rozhodně nemá za co stydět. ZenBook 3 se tak rázem stává jedním z nejvýkonnějších ultrabooků na trhu. Jedinou nevýhodou tak zůstává aktivní chlazení, které člověk zvyklý na Core M trochu více vnímá, i když není nějak extra hlasité.

ZenBook 3 se oficiálně nabízí ve dvou konfiguracích, viz výše, na trhu však najdeme ještě další dvě – s Core i7 s 512GB SSD a nejlevnější s Core i5 a 256GB SSD. O grafický výkon se u všech verzí stará vestavěný grafický čip Intel HD Graphics 620 o základním taktu 300 MHz (maximum 1050 MHz). Ten dostal proti předchozí generaci především lepší schopnosti práce se 4K obsahem a také svým grafickým výkonem nezklame ani náročnější uživatele.

Informace o hardwaru HWiNFO, CPU-Z a GPU-Z

Intel ji totiž navrhl tak, aby bez potíží zvládla běh většiny her z roku 2015 alespoň v základním rozlišení. U procesoru Intel Core i7 navíc nalezneme větší paměť L3 cache, která výkon grafického čipu také ovlivňuje. Důkazem dostatečného výkonu může být například hra World of Tanks, která na testovacím stroji s Intel Core i5, 8GB RAM a 512GB SSD běžela jako po másle, i když při takové náročné činnosti už je chlazení o poznání hlučnější.

Benchmark SSD

Co se týče úložiště, dostupné jsou SSD od 256 do 512 GB komunikující skrze rozhraní SATA 3, nejvyšší 1TB SSD úložiště je však připojeno skrze třetí generaci rozhraní PCIe (až 3× rychlejší než SATA3). U naší 512GB verze jsem měl fyzicky dostupných 433 GB ze 476 GB možných a rychlost mne velmi překvapila. Například v porovnání s nedávno testovaným Xiaomi Mi Notebook Air je rychlost čtení a zápisu více než 2krát vyšší!

Aktualizace 3. února: Dle výsledků měření rychlosti disku a informací z programu HWiNFO se i v případě 512GB varianty jedná o disk s rozhraním PCIe (NVMe). Ověřte si proto konkrétní rozhraní SSD u vašeho prodejce. Za bystré oko děkujeme Kamilovi Kotlářovi.

Líbilo se nám:

  • bezkonkurenční výkon ve své kategorii
  • velká paměť RAM
  • velká paměť a rychlost pevného disku
  • výkonný grafický čip

Nelíbilo se nám:

  • hlučnější chlazení

Operační systém

Po softwarové stránce nenabízí ZenBook 3 nic zvláštního, jde zkrátka o běžné Windows 10 zařízení s nějakým tím otravným softwarem navíc – především McAfee AntiVirus a trial verze ne moc povedeného kancelářského balíku WPS Office. Docela mne překvapil předinstalovaný Netflix. Vyšší konfigurace jsou vybaveny systémem Windows 10 Pro, nižší pak verzí Windows 10 Home. Běžný uživatel nicméně stejně nepozná rozdíl.

Nelíbilo se nám:

  • nějaký ten zbytečný bloatware navíc

Baterie a výdrž

Vzhledem k vysokému výkonu se celkem logicky nabízí otázka, jak si ZenBook vede v oblasti výdrže baterie. Uvnitř tenkého těla se nachází 6článkový Li-Pol akumulátor s kapacitou 40 Wh, u nějž výrobce slibuje výdrž až 9 hodin na jedno nabití. Této hodnoty sice dosáhnete pouze při kancelářské práci a velmi disciplinovaném použití, ale není to úplně nemožné.

Při běžné práci však počítejte s výdrží kolem 5 hodin, což je o něco méně než nabízí konkurence s úspornými, i když méně výkonnými procesory. Při testu přehrávání streamovaného Full HD videa v prohlížeči však ZenBook 3 vydržel úctyhodných 6 hodin a 44 minut, což bylo naopak příjemné překvapení. Zmíním také rychlé nabíjení, kdy se s dodávanou nabíječkou zvládne počítač nabít za 30 minut na 40 %, za hodinu na 75 % a na 100 % kapacity se dostanete asi za hodinu a půl.

Na závěr si ještě trochu postěžuji. Dodávaná nabíječka k ASUSu ZenBook 3 sice disponuje konektorem USB-C, ale bohužel si s ní nenabijete nic jiného než ZenBook. Například zařízení jako MacBook ani BlackBerry DTEK60 se s touto nabíječkou prakticky nenabíjela. Možná si toho jiný uživatel ani nevšimne, ale osobně jsem zvyklý nosit s sebou pouze jednu nabíječku pro obě zařízení.

Líbilo se nám:

  • velmi rychlé nabíjení
  • solidní výdrž vzhledem k výkonnému hardwaru

Nelíbilo se nám:

  • trochu slabší výdrž proti konkurenci
  • dodávanou nabíječkou nenabijete nic jiného

Komunikace

Bezdrátová konektivita čítá Wi-Fi 802.11ac, nechybí Bluetooth 4.1 a podporována je také technologie Intel WiDi, pomocí které můžete streamovat obsah displeje na podporovaná zařízení, například televizory nebo projektory. Bohužel se nedostalo na čtečku paměťových karet, modul pro mobilní data ani další vychytávky.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • absence čtečky paměťových karet

Závěr

Verdikt nad novým ASUS ZenBookem 3 mohu vynést celkem snadno a s klidným svědomím. Jedná se bezesporu o jeden z nejpovedenějších ultrabooků na trhu co se týče designu a konstrukce. Obřím výkonem strčí do kapsy nejednoho méně mobilního konkurenta a já jen nechápavě vrtím hlavou, jak to všechno ASUS dokázal nacpat do těla tenčího dvanácti milimetrů a zároveň zachovat aktivní chlazení. Navíc vynikající displej, solidní výdrž baterie a zajímavý obsah balení – to jsou hlavní klady modelu ZenBook 3.

ASUS ZenBook 3

ASUS si pravděpodobně zadělal na pořádný úspěch, jde totiž o velmi povedený notebook. Škoda jen touchpadu, který není tak kvalitní, jak by se u zařízení mobilního zaměření a s prémiovou cenovkou slušelo. Pokud má být konkurentem MacBooku, je touchpad klíčovou záležitostí, kterou je potřeba vyladit. Klávesnice také není špičková, zvyknout se na ni ale dá. No a samozřejmě nesmím zapomenout na omezenou konektivitu kvůli jedinému USB-C konektoru, kterou mnoho uživatelů asi nedokáže akceptovat. To je ale úděl všech takových zařízení.

ASUS ZenBook 3

S cenovkou 38 tisíc korun za základní model vybavený Intel Core i5, 8 GB RAM a 256GB SSD se ZenBook 3 staví přímo proti aktuální verzi s 12" displejem, procesorem Intel Core m3 a stejnou pamětí. Nejvýkonnější verze s Intel Core i7 a cenovkou bezmála 50 tisíc korun však co do výbavy nemá ve své kategorii konkurenci. Pokud tedy hledáte ten nejvýkonnější ultrabook na trhu, tak si myslím, že dokážete přimhouřit oči i nad klávesnicí a touchpadem.

Konkurence

Apple MacBook (2015) - design se shoduje s variantou 2016

Přímá konkurence ASUSu ZenBook 3 je více než zřejmá – Apple MacBook (2016). Aktuální nosný model kompaktních notebooků z Cupertina byl sice po představení mnohými kritizován za vše možné, vývoj trhu však ukázal, že Apple opět zabodoval a ostatní výrobci se novým MacBookem často inspirují. Cenově jsou si ZenBook s MacBookem rovni, hlavní roli tak budou hrát preference uživatelů. Pokud vám jde o maximální výkon, sáhněte po ASUSu. Pokud chcete především pohodlí při používání, sáhněte po MacBooku. Diskuzi na téma Windows vs. macOS necháme na jindy, protože Windows si můžete na MacBook bez potíží nainstalovat také.

Xiaomi Mi Notebook Air

Dalšího konkurenta jsem v recenzi také zmínil – Xiaomi Mi Notebook Air. V tomto ohledu bude hrát hlavní roli především cena, protože alternativa od Xiaomi stojí podstatně méně. Na druhou stranu jej ZenBook poráží svým výkonem a při stejné úhlopříčce mnohem kompaktnější konstrukcí. Velkou roli v tomto případě bude hrát také podpora, kterou má ASUS v ČR jednoznačně lepší než čínské Xiaomi.

Dell XPS 13 (2016)
Dell XPS 13 (2016)

Zajímavým konkurentem jistě bude také nový Dell XPS 13 (2016), novinka s možná nejtenčími rámečky displeje na trhu. Po stránce výkonu na tom jsou oba přístroje prakticky stejně – oba totiž nabídnou nejnovější generaci procesorů Intel Core i5 a i7. Hlavní zbraní ZenBooku 3 tak bude především design a menší rozměry, protože Dell jinak nabídne dotykový displej, lepší konektivitu a především o polovinu větší baterii. Budete se však musel poprat s většími rozměry.

asus-zenbook-3
Klady
  • kvalitní zvuk
  • dostatečná paměť
  • solidní výdrž baterie
  • vynikající výkon
  • kvalitní displej
  • elegantní design
  • konkurenceschopná cena
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • omezená konektivita – pouze jedno USB-C
  • opravdu špatný trackpad
  • nepohodlná klávesnice
Diskuze ke článku
Kamil Kotlář
Kamil Kotlář
"Co se týče úložiště, dostupné jsou SSD disky od 256 do 512 GB komunikující skrze rozhraní SATA 3, nejvyšší 1TB SSD úložiště je však připojeno skrze třetí generaci rozhraní PCIe "... Jenže podle naměřených výsledku z CrystalDisk Mark se i u Vaší konfigurace jedná o PCIe 3.0 x4
Xwert Is
Xwert Is
Tvl za chvíľu budú tie ultrabooky stáť ako osobné auto. ...
Kensi Blye
Kensi Blye
Naposledy upraveno: 2. 2. 2017 10:59
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda když bylo zmíněno Blackberry dtek60 bude recenze?
Děkuji za odpověď
Omlouvám se za offtopic
hjuik
Za ty peníze žádná sláva.Mám zminovaný MacBook (2016) a na něm je klávesnice i trackpad naprosto dokonalá a spolehlivá (možná trochu hlučnější se mi zdá - dost klape).Ale rozhodně ten Mac lepší volba,už jen při pohledu na cenu:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze