ASUS ZenBook 14 UX434FL
recenze

ASUS ZenBook 14 UX434FL

Touchpad, nebo displej?
1

Trend zvětšování uhlopříček a eventuálně i navyšování počtu displejů již není pouze výsadou chytrých telefonů, ale také přenosných počítačů. V tomto případě se jeden displej „vkradl“ přímo pod touchpad. Jak se takové zařízení používá a dává vůbec sekundární obrazovka smysl?

ASUS ZenBook 14 UX434FL se chlubí na první pohled solidní výbavou zabalenou do kompaktního těla, ale hlavně technologií ScreenPad – tedy displejem v touchpadu. Jaká je však reálná využitelnost druhého displeje? Nejedná se pouze o gimmick? Na to i na další otázky odpoví tato recenze.

Technické parametry ASUS ZenBook 14 UX434FL

Kompletní specifikace
Konstrukce169 × 319 × 198 mm, 1 260 g, konstrukce: klasická, odolnost: MIL-810G
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetCPU: 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: ? hodin
Dostupnostčervenec 2019, 23 490 Kč

Obsah balení: tentokrát bez pouzdra

V balení testovaného ZenBooku jsem kromě ultrabooku samotného našel pouze 65W napájecí adaptér a základní příručky. Pouzdro si tedy budete muset dokoupit samostatně.

Líbilo se nám
  • malý adaptér
Nelíbilo se nám
  • chybí ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: ErgoLift opět zabodoval

ASUS ZenBook 14 UX434FL sází na osvědčenou kombinaci modré s narůžověle zlatým nádechem „Royal Blue“, která je však již o poznání méně praktická, neboť na ultrabooku velmi rychle ulpívají otisky, což znamená, že jej budete často leštit. Jinak se však jedná o nanejvýš elegantní zařízení s typickým kruhovým broušením na víku, v jehož středu je logo výrobce. Abych však jen nepopisoval design, který si můžete prohlédnout na fotografiích, přejdu ihned ke zkušenostem s pantem ErgoLift. Ten se liší od standardního pantu tím, že při rozevření víka celý ultrabook nadzvedne, čímž se pod základnou vytvoří prostor umožňující lepší chlazení a také pohodlnější psaní na klávesnici díky sklonu. Ergolift je velmi praktický a ZenBook lze pohodlně otevřít jednou rukou, na čemž se podílí rovněž praktický „výkus“ v oblasti touchpadu.

Nechybí ani zvýšená vojenská odolnost MIL-STD 810G.

Za zmínku stojí také zvýšená vojenská odolnost MIL-STD 810G, díky čemuž by mělo zařízení zvládnout i menší pády či práci při vysokých teplotách/vlhkosti. U ultrabooku je to rozhodně zajímavá věc navíc, kterou se mnoho konkurentů pochlubit nemůže. Nesmím také zapomenout zmínit hmotnost, která činí necelých 1 300 gramů. ZenBook je tak opravdu skvělou ukázkou krásně kompaktního zařízení, které se vleze do tenké aktovky a vezmete si jej kamkoliv s sebou. Z důvodu velké podobnosti konstrukce s verzí ASUS ZenBook 14 UX433FN vás odkážu na příslušnou recenzi.

Líbilo se nám
  • pant ErgoLift
  • krásný design
  • vojenská odolnost MIL-STD 810G
  • kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost

Klávesnice a touchpad (ScreenPad): Displej, nebo touchpad?

Klávesnice se rozhodně řadí k tomu lepšímu, s čím se u notebooků setkávám. Přispívá k tomu i zmíněný pant ErgoLift. Při psaní mi vyhovoval příjemný, nepříliš tuhý stisk kláves i rozložení, kdy v levém horním rohu najdete tlačítko Escape a v pravém horním rohu vypínací tlačítko (bez čtečky otisků prstů). Směrové šipky jsou pěkně oddělené a dobře nahmatatelné i poslepu a rozestup mezi jednotlivými klávesami mi u této klávesnice přišel tak akorát. Na zařízení můžete pochopitelně psát i ve tmě díky (ve třech krocích) regulovatelnému podsvětlení klávesnice. Při psaní jsem se nesetkával s vrzáním ani prohýbáním, což jednoznačně chválím.

Hlavním tahákem je však touchpad: ScreenPad 2.0 o velikosti 5,65 palce s překvapivě vysokým Full HD+ rozlišením (2 160 × 1 080 pixelů). Jedná se přitom o Super IPS displej s dostatečně vysokým maximálním jasem, které lze manuálně korigovat a šetřit baterii. ScreenPad připomíná i díky ikonkám na spodní straně tak trochu displej telefonu s Androidem, který byl do notebooku vložen a na každého, kdo doposud něco podobného neviděl, to udělá zaručeně dojem. S trochou nadsázky by se dalo říct, že je ScreenPad formou TouchBaru u MacBooku, pouze implementovanou do touchpadu. Pojďme se ale zaměřit na praktickou využitelnost.

V prvé řadě je potřeba zmínit, že samotný displej lze zapínat/vypínat buď gestem přiložení tří prstů, nebo dedikovaným tlačítkem v levém spodním a pravém horním rohu, na které jsem se obvykle spoléhal. Zároveň je možné režim zcela vypnout pomocí tlačítka F6. Zajímavé je v tomto ohledu slyšet znělku odpojení/připojení při aktivaci a deaktivaci touchpadu, jako kdyby se jednalo o externí zařízení.

Přestože osobně preferuji myš před touchpadem, zdála se mi reakce i odezva dotykové plochy bezproblémová. Jakmile však ScreenPad aktivujete, máte před sebou domovskou obrazovku, na které najdete aplikaci s číselnou klávesnicí nebo psaní prstem. Dále zde jsou aplikace určené pro zvýšení efektivity v programech Microsoft Office, které zastupují klávesové zkratky. Má však cenu namísto osvědčených klávesových zkratek začít používat ScreenPad?

ASUS ZenBook 14 UX434FL

Na obrazovku ScreenPadu lze rovněž přetáhnout obrazovku jiné aplikace z hlavního displeje, což jsem několikrát vyzkoušel a vše bezchybně fungovalo. S ohledem na velikost obrazovky je však diskutabilní, které aplikace sem vlastně chcete přetáhnout. Ano, můžete takto používat například Spotify, ale jinak mi nepřišlo příliš praktické mít zde otevřený jakýkoliv běžný program. S ohledem na energetickou náročnost displeje a absence podpory dotykového pera, které by mohlo být zajímavé pro psaní ručně psaných poznámek, mně osobně používání ScrenPadu přijde více jako zajímavá schopnost, než jako něco, co by mi šetřilo čas a chtěl jsem pravidelně používat. Možná jsou však uživatelé, kteří ScreenPad považují za extrémně praktický a usnadňuje jim život, pouze mezi ně nepatřím já.

Líbilo se nám
  • inovativní ScreenPad
  • pohodlná klávesnice s příjemnou odezvou
Nelíbilo se nám
  • přínos ScreenPadu je diskutabilní

Displej: s tenkými rámečky a lesklým povrchem

Lesklý 14palcový displej nabízí Full HD rozlišení a pro notebooky běžný poměr stran 16:9. Hlavní chloubou jsou tenké rámečky: nahoře, po stranách i dole. U spodní strany to tedy vlastně není tak úplně pravda, ale když vezmeme v potaz speciální pant ErgoLift, schová se část spodního rámečku za úroveň základny ZenBooku, takže ji nelze spatřit.

Spokojen jsem byl také s barevným podáním, jednotlivé barevné odstíny jsou spíše více saturované a celkově je na displej radost pohledět. Rovněž jas je bez problémů a neměl jsem problém pracovat ani na přímém slunečním světle. Nakonec zmíním příkladné pozorovací úhly, ale také technologii Windows Hello, která vás ve spolupráci s infračervenou kamerou v horním rámečku rozpozná ihned po rozevření ultrabooku. Díky úhlu rozevření až 178 ° přitom není problém pracovat ani se ZenBookem položeným na kolenou.
Líbilo se nám
  • široký úhel rozevření
  • pěkné barevné podání
  • rychlé rozpoznávání obličeje

Zvuk: Harman Kardon

O zvukový zážitek se stará 3,5mm jack a reproduktory na spodní straně, které hrají ve srovnání s ostatními ultrabooky podobných rozměrů velmi nahlas. Kvalita reprodukce navíc neklesá ani při nejvyšší hlasitosti a nechybí ani basová složka. Pro sledování filmů či občasný poslech Spotify jsou tak více než dostačující.

Líbilo se nám
  • solidní basy i hlasitost

Výkon hardwaru: zcela dostačující

Uvnitř testovaného kousku najdeme čtyřjádrový procesor Intel Core i5-8565U z řady Whiskey Lake-U. Pro náročnější uživatele je v nabídce také výkonnější i7-8565U. Výbavu doplňuje 8/16 GB operační paměti typu LPDDR3 (v případě testovaného kousku 8 GB) a 256 až 512GB SSD. To má mimochodem solidní rychlost čtení i zápisu, jak se můžete přesvědčit na přiložených výsledcích z programu CrystalDiskMark.

NVIDIA MX250 přijde vhod při hraní starších herních titulů.

Ultrabook je rovněž vybaven 2GB grafikou NVIDIA MX250, který doplňuje Intel UHD Graphics 620. Přestože řešení od NVIDIe nepromění tento kompaktní ultrabook na herní dělo, určitě přijde vhod při hraní starších herních titulů, ale i u vykreslování obrazu na dva displeje. Rozhodně se však nejedná o herní notebook, čemuž napovídá samotná konstrukce. Pro běžnou kancelářskou práci v podobě programů sady Office, internetového prohlížeče s desítkami otevřených záložek a případné editaci v grafickém programu však zcela postačuje.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • NVIDIA MX250

Výdrž baterie: raději v blízkosti zásuvky

Výdrž se dlouhodobě ustálila přibližně na šesti hodinách se střídavě zapnutým ScreenPadem. Jeho aktivace má bohužel na výdrž poměrně značný dopad a pokud bych měl displej v touchpadu aktivovaný neustále, pravděpodobně bych se musel spokojit zhruba se čtyřmi hodinami používání, které zajistí baterie s kapacitou 50 Wh. Netřeba dodávat, že také záleží na tom, co přesně na počítači děláte, respektive jak moc jej vytěžujete. I tak si však dovolím tvrdit, že pro uživatele, kteří vyžadují co nejdelší výdrž, toto zařízení není zcela vhodné. Pokud chcete však chcete výdrž prodloužit, doporučuji ztlumit jas i rozlišení ScreenPadu, případně i hlavního displeje, za což vás ZenBook 14 odmění pár desítkami minut a možná i hodinami používání navíc.

ASUS ZenBook 14 UX434FL

Nabíjení probíhá dodávaným (příjemně kompaktním) 65W adaptérem. Z 20 na 80 % je možné doplnit energii zhruba za jednu hodinu.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • skladný napájecí adaptér
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž s neustále zapnutým ScreenPadem

Konektivita: téměř špičková

Z konektivity takřka nic neschází. Levá strana je osazena konektorem pro nabíječku, HDMI standardní velikosti, USB-A 3.1 Gen 2 a moderním USB-C (rovněž typu 3.1 Gen 2). Na straně pravé čeká 3,5mm jack, pomalejší USB-A verze 2.0 a slot pro microSD karty. Jedinou výtku lze mít snad k absenci Thunderboltu 3, což se ale dá vzhledem k jinak bohaté výbavě vcelku snadno odpustit. Z bezdrátových možností připojení se lze spolehnout na Bluetooth 5.0 a 2×2 802.11ac Wi-Fi.

Líbilo se nám
  • 2× USB 3.1 Gen 2 s rychlostí přenosu až 10 Gbps
  • Bluetooth 5.0
  • plnohodnotné HDMI
Nelíbilo se nám
  • chybí Thunderbolt 3.0

Software: to, co byste očekávali

Po zapnutí na uživatele čekají klasická Windows 10 ve verzi Home, která netřeba představovat. V zařízení jsem bohužel našel také předinstalovaný program McAfee Personal Security, což považuji za trochu nešťastné –nejedná se o software s nejlepší pověstí a také by podle mého názoru uživatel měl mít právo nainstalovat si na počítač to, co sám uzná za vhodné. Program lze však pochopitelně smazat, takže to nepředstavuje až takový problém.

Líbilo se nám
  • důvěrně známý Windows 10

Zhodnocení

ASUS Zenbook 14 UX434FL je velmi dobře vybavený ultrabook s pohodlnou klávesnicí, praktickým pantem ErgoLift a dostatkem výkonu pro většinu uživatelů. Třešnička na dortu v podobě displeje à la touchpad je zajímavou inovací, která vás však pravděpodobně nezvedne ze židle. Primárně kvůli ScreenPadu bych tedy osobně nákup nezvažoval, neboť se podle mě nejedná až o tak praktickou novinku, jak se na první pohled může jevit, a práci na počítači mi nijak zvlášť neulehčila. Celkově se však jedná o zajímavé zařízení s kompaktními rozměry a velmi solidní konektivitou, kterému, snad až na trochu slabší výdrž, není mnoho co vytknout.

ASUS ZenBook 14 UX434FL

Konkurence

Pokud vás displej v touchpadu příliš neoslovil, ale chcete zůstat věrni ASUSu, doporučuji sáhnout po ZenBooku 14 UX433FN, který je takřka identickým dvojčetem testovaného ultrabooku, avšak dostupnější.

ASUS ZenBook 14 UX433FN

Konstrukce319 × 199 × 159 mm, 1 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (1 920 × 1 080 px)
ProcesorIntel Core i7 8565U, 4×4,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (50 Wh)

Jako alternativa k ZenBooku se nabízí Dell XPS 13 s 13,3palcovým Full HD/4K displejem s tenkými InfinityEdge rámečky o velikosti 2,25 mm. Po stránce výkonu je na tom podobně a rovněž se chlubí skvělou konektivitou i kompaktními rozměry.

Dell XPS 13 (2019)

Konstrukce302 × 199 × 11,6 mm, 1 230 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor4×4,6 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 2 000 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (52 Wh)

Zajímavým konkurentem je rovněž Huawei MateBook X Pro osazený 13,9palcovým Ultra FullView displejem s 3K rozlišením. Z konektorové výbavy MateBooku nechybí Thunderbolt 3 a zajímavá je také kamerka pro videohovory v tlačítku na klávesnici. Bohužel však nepodporuje praktickou funkci rozpoznávání pomocí obličeje.

Huawei MateBook X Pro (2019)

Konstrukce217 × 304 × 14,6 mm, 1 330 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,9" (3 000 × 2 000 px)
ProcesorIntel Core i7 8565U, 4×4 GHz
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Pol (57 Wh)
asus-zenbook-14-ux434fl
Klady
  • praktický pant ErgoLift
  • vojenská odolnost MIL-STD 810G
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost
  • rychlé nabíjení
  • pohodlná klávesnice s příjemnou odezvou
  • inovativní ScreenPad
  • dostatek výkonu
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • velmi dobrá konektivita
Zápory
  • horší výdrž
  • přínos ScreenPadu je diskutabilní
  • chybí Thunderbolt 3.0
Diskuze ke článku
Vojta
XPS jsem si 2 roky zpet koupil, jako drzak na dlouha leta. Bohuzel musim konstatovat, ze to je nejhorsi NTB, ktery jsem kdy mel v ruce. Tedy XPS, jako alternativu nedoporucuji, naopak pred ni varuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze