Asus Transformer Prime
recenze

Asus Transformer Prime

Elegance, preciznost, výkon

Na pultech českých obchodů se již několik týdnů vyhřívá prozatím nejvybavenější tablet od Asusu a nejvybavenější tablet s Androidem vůbec. Vsází na čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3, 1 GB RAM, 10 palcový displej či celokovové provedení. V základním balení navíc najdete i praktickou dokovací klávesnici. Najdeme vůbec nějaká negativa?

Asus Transformer Prime - oficiální fotografie

Na redakční test nám dorazil špičkový tablet Asus Transformer Prime, a to v úplně finálním vydání, které si můžete i sami zakoupit. To například obsahuje i nejnovější operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Transformer Prime navazuje na loňský Transformer a vylepšení se koná takřka na všech frontách, ať už jde o procesor, interní paměť, rozměry a hmotnost či fotoaparát. Asus jednoduše nepodcenil ani jednu kategorii a minimálně z prvotního pohledu na tabulkové parametry se Prime jeví jako nejvybavenější tablet na českém trhu. Platí to však i v reálném používání? Není někde zakopán pes? Nečíhá na uživatele v zákrytu nějaké omezení či nepříjemnost? Na tyto otázky se budeme snažit odpovědět v dnešní podrobné recenzi.

Technické parametry ASUS Transformer Pad Prime

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,3 mm, 586 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor3 380 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 14 000 Kč

ASUS Transformer Pad Prime (videopohled) – 1. díl (konstrukce)

Obsah balení

Základní balení není nikterak bohaté a navíc se ještě liší dle vámi zvolené velikosti interní paměti. Pokud sáhnete po 32 GB verzi, najdete v balení kromě USB kabelu a koncovky nabíječky, ještě také velmi praktickou dokovací klávesnici. Tuto verzi mimochodem také v redakci testujeme. V obchodech můžete ale narazit i na verzi s dvojnásobnou pamětí, tedy s 64 GB. Trochu paradoxně k ní už ale nedostanete onu dokovací klávesnici, kterou si musíte dokoupit zvlášť za zhruba tři tisíce korun.

Design a konstrukce: chladivý luxus

Možná mi někdo bude mít za zlé, že chválím design. Vždyť z přední strany se nic světoborného nekoná. Máte pravdu, přední strana tabletu je stejná, jako u jakéhokoliv jiného tabletu. Displej a černý pruh okolo, ve kterém je malá kamerka, a který je tentokrát opravdu masivní. Bohužel zde opravdu není moc, co vymýšlet. Změna přichází po uchopení tabletu do rukou. V prvé řadě zjistíte, že je až neuvěřitelně tenký. Asusu se tloušťka podařila srazit na 8,3 milimetrů, což je takřka o 5 milimetrů méně, než měl předchůdce. Například nový iPad je tlustší o více než milimetr. Kromě tloušťky se v rozměrech nic moc nového neudálo a s ohledem na celkovou velikost jsou milimetrové změny zanedbatelné. Naopak v případě hmotnosti nový Transformer Prime shodil bezmála 100 gramů a hmotnost se zastavila na 585 gramech. Pokud to porovnáme s dnes hodně diskutovaným iPadem, tak ten je se svými 662 gramy výrazně těžší.

Čelní strana není příliš inovativní - displej a černý pruh okolo

Druhým nabytým dojmem po uchopení je chlad. Zadní strana je totiž celá z broušeného kovu, který příjemně chladí a navozuje luxusní dojem. Pokud máte novější notebook od Asusu, jistě víte, o čem mluvím. Záda Primu vypadají opravdu skvěle, čemuž dopomáhají i vybroušené kruhy a stylové logo výrobce. V horní části zadní strany se pak nenápadně krčí fotoaparát, kterému sekunduje LED dioda.

Překvapí velmi malá tloušťka

S ohledem na velmi malou tloušťku je asi jasné, že po obvodu se ničeho velkého nedočkáme. Přesto je tablet různými vstupy doslova poset. Bohužel ne vždy jde o užitečný vstup. Na levém boku se pod záslepkou nachází slot pro paměťové karty typu microSD. O kousek výše objevíte možná trochu neobvyklý konektor. Nicméně se jedná o běžné microHDMI pro připojení k televizi a dalším zařízením. Těsně nad ním ještě zbylo místo pro nezbytné kolébkové tlačítko regulující hlasitost.

Zadní strana z broušeného kovu vypadá luxusně

Na levém okraji horní strany je odemykací klávesa, do které je zabudována i malá informační LED dioda. Často používanou odemykací klávesu bych si nicméně dovedl představit mnohem větší. V současné podobě ji často dlouze hledáte, což zdržuje od práce. Na horní straně se už kromě mikrofonku nic nenachází. Přesuňme se proto doprava.

microHDMI konektor, 3,5 mm jack a proprietární nabíjecí konektor

Na pravém boku se příliš dlouze zdržovat nebudeme, neboť je na něm pouze 3,5 mm jack konektor pro připojení sluchátek. Víc nic. Zamiřme proto dolů, kde se nachází celkem tři „díry“. Důležitostnímu žebříčku vévodí „díra“ prostřední. Pomocí ní tablet nabijete. Jde ale bohužel o proprietární konektor a na microUSB tak bohužel zapomeňte. „Díry“ jej obklopující slouží k propojení s dokovací klávesnicí, o které bude řeč později.

Nechybí nezbytná tlačítka a na zadní straně čočka fotoaparátu

Jistě jste si povšimli, že se nikde po obvodu nenachází žádný, byť jediný, reproduktor. Ten výrobce umístil na pravý okraj zadní strany. Je vyveden formou několika malinkatých, kruhových průduchů, což působí stylově. Velká škoda, že nedostal bratříčka, který by se nacházel na opačné straně. U špičkového tabletu považuji stereo reproduktory za samozřejmost.

Jediný reproduktor se nachází na zadní straně

Učebnicová je kvalita zpracování. Vše perfektně lícuje, nikde se nic nehýbe, neprohýbá, nevrže. Můžete Prime promačkávat, kroutit s ním, proklepávat si ho. Nic jej nerozhodí. Stále zůstává pevný. Troufám si i tvrdit, že konstrukce se ani zubem času nijak nezhorší.

Baterie a výdrž

Výkonný tablet s velkým displejem potřebuje dostatek energie. O tu se stará Li-Pol akumulátor s 25 Wh. Snažili jsme se přímo u výrobce zjistit kapacitu baterie v mAh, ale bohužel tuto informaci odmítl sdělit. Vzhledem k tomu, že neznáme ani voltáž, nelze hodnotu ani vypočítat. Lze tak jen odhadovat. . Víte to někdo přesně? Naším tipem je však kapacita mezi 6000 a 7000 mAh Z čeho usuzujeme? Výdrž je totiž velmi dobrá a výrobci se do ultra tenkého těla povedlo zabudovat silný akumulátor. Výrobce slibuje až 12 hodinovou výdrž při práci a my mu dáváme za pravdu. Pokud budete na samotném Primu pracovat, vydrží vám od rána do večera. Nemusíte se bát mít zapnutou synchronizaci či maximální jas displeje. Pokud bude Prime spíše jen ležet připojený k Wi-Fi, vyšplhá se výdrž i na několik dnů.

Do hry nicméně vstupuje ještě dokovací klávesnice, která přidává další Li-Pol akumulátor s 22 Wh. Situace okolo kapacity v mAh je stejná, jako výše. V každém případě se výdrž znatelně prodlužuje a dochází k průběžnému dobíjení tabletu z dokovací klávesnice. Dle výrobce se celková výdrž šplhá až k hranici 18 hodin, což je skvělý výsledek. Takovou výdrž nenabídne žádný klasický notebook či netbook. Lze říci, že výdrž při spojení s dokovací klávesnicí je o 50% vyšší, než bez klávesnice.

Nabíjení je možné pouze ze sítě a nebo stolního počítače. Nabíjení přes PC je nicméně opravdu velmi pomalé a navíc není nijak indikováno. Pomalé nabíjení přes počítač dokazuje též fakt, že se stíhá dobíjet jen samotný tablet. Dokovací klávesnici spojenou s tabletem už počítač stíhat nabíjet nebude. Proprietární nabíjecí konektor se nachází jak na těle tabletu, tak na dokovací klávesnici. Nabíjet můžete klidně jen dokovací klávesnici a s tabletem pracovat. Nebo tablet spojíte s klávesnicí a začnete nabíjet obě zařízení zároveň. V systému pak přehledně v procentech vidíte stav aktuálního nabití – zvlášť pro samotný tablet a zvlášť pro dokovací klávesnici.

Zvuk

Již výše jsem se zmínil, že Primu chybí druhý reproduktor, a je třeba se spokojit jen s jedním. Ten ovšem jakoby na sebe vzal veškerou zodpovědnost a snažil se vše napravit. Kvalita zvuku je na vysoké úrovni. Jeden poměrně malý reproduktor pokryje celou místnost. Při maximální hlasitosti navíc nedochází ke zkreslení zvuku, což jistě oceníte. Při hlasitém poslechu si ale právě díky kvalitě řeknete, jaká je to škoda, že Asus nepřidal i druhý reproduktor.

Častější využití bude zřejmě mít 3,5 mm jack konektor. Připravit si nicméně musíte svá vlastní sluchátka, neboť výrobce žádná nedodává. Kvalita zvuku je opět na velmi slušné úrovni. Nechybí výšky, středy ani hloubky. Asus tedy celkově chválím za velmi kvalitní zvukový výstup.

Displej: super jasných 10 palců

Asus Transformer Prime je vybaven v dnešní době největším možným displejem, tedy kapacitním LCD panelem o úhlopříčce 10,1 palce. Rozlišení je standardních 1280 x 800 pixelů. Nejde sice o dech beroucí FullHD panel, nicméně jemnost je dostatečná. V Barceloně navíc Asus představil model Pad Infinity, který již Full HD displejem disponuje. Zajímavě působí použitá technologie Super IPS+, která dokáže displej opravdu velmi silně rozzářit a tím umožnit čtení i při ostrém slunci či na denním světle. Tuto funkci najdete hned vedle nastavení intenzity podsvícení a její efekt je opravdu výrazný. Pokud se však nechcete o nic starat, žádný problém. Automatická volba jasu je přítomna taktéž.

Displej se chlubí technologie Super IPS+

Nepřítelem displeje jsou otisky prstů, které na něm hodně ulpívají. Zapomenete-li displej pravidelně čistit, nezmůže nic ani technologie Super IPS+. Čistící hadřík proto doporučuji mít neustále při sobě. Velmi dobré jsou naopak pozorovací úhly, Asus se chlubí až 178 stupni. Sledovat dění na displeji tak bez problémů může i více lidí najednou. Dotyková technologie je, jak jsem již zmínil, kapacitní a reakce na vaše dotyky přesné.

Klávesnice a dobíjecí dok v jednom

Dokovací klávesnice: z tabletu notebook

Zajímavým doplňkem k Transformeru Prime je klávesnice a dok v jednom. Ta se bude k 32 GB verzi, kterou testujeme, dodávat standardně. V prodeji bude ještě 64 GB verze, ke které si však dokovací klávesnici budete muset dokoupit. K čemu je taková dokovací stanice dobrá? Především se po připojení z tabletu stává malý notebook. Běžný člověk si bez problému Transformer splete s malým netbookem. Spojení tabletu s dokovací klávesnicí je velmi snadné. Stačí jen zatlačit a jakmile uslyšíte ucvaknutí, vše bytelně sedí. Zpracování kloubu je celé kovové a působí velmi pevným dojmem. Tablet můžete klídně držet za roh displeje a rozhodně nehrozí vypadnutí. Vše totiž drží posuvníkový zámek. Pro odpojení tabletu od dokovací klávesnice stačí posunout zámek doleva a tablet vyjmout.

I dokovací klávesnice je velmi tenká

Největším přínosem je klávesnice, která se Asusu povedla na výbornou. Tlačítka mají ideální zdvih i rozestupy. Jsou příjemné na dotek a nedělají hluk. Psaní je rychlé, a pokud jste jen trochu zvyklí psát na klasické klávesnici, nebudete dělat ani žádné překlepy.

ASUS Transformer Pad Prime (videopohled) – 3. díl (klávesnice, kryt a závěr)

Na klávesnici kromě obvyklých tlačítek najdete i spoustu speciálních. Začnu modrou klávesou Fn, která většinou spravuje tyto speciální funkce. U Primu má ale pod palcem jen čtyři, nepříliš využívané aktivity. O to víc se lze divit, proč je klávesa Fn na každé straně klávesnice. Mnohem praktičtější je první řada tlačítek. Najdeme na ní klávesu zpět, ovládání multimediálního přehrávače, jasu displeje, hlasitosti nebo zámek. Ve spodní řadě se pak nachází klávesa s domečkem a klávesa menu. Na klávesnici tak najdete totéž, co na displeji. Když připočteme i přítomnost pohodlného touchpadu, není mnohdy vůbec potřeba „patlat“ po displeji. Jedinou vadou na kráse tak zůstává úkon odemčení. Pro tuto činnost musíte nahmatat titěrné tlačítko na horní straně tabletu a pak provést tah na displeji. Paradoxem je, že tablet lze uzamknout tlačítkem na klávesnici, ale odemykání je takto zbytečně nepohodlné a složité.

Klávesnice se povedla na jedničku s hvězdičkou

Druhou výhodou je citelné prodloužení výdrže. V části klávesnice se totiž nachází další Li-Pol akumulátor s 22 Wh, který po připojení dobíjí tablet. Ve výsledku se můžete dostat až na 18 hodinovou výdrž, což je mnohem více, než nabízejí malé notebooky.

Dokovací klávesnici lze dobíjet zvlášť

Třetím přínosem dokovací klávesnice je klasický USB konektor ve verzi 2.0, ke kterému připojíte myš, flashku a nebo dokonce i externí vypalovačku. Ta sice bude provozuschopná, nicméně Android na toto příslušenství není připraven a tudíž chybí praktické využití. Žádný problém nečiní ani externí disk, vyzkoušeli jsme 750 GB disk Samsung a Prime si s ním hravě poradil. Škoda jen, že je pouze jeden. Například nový Asus Padfone má v dokovací klávesnici dva USB konektory. Na stejné straně, kde se nachází USB konektor, je i slot na klasické SD karty.

Uchycení tabletu je precizně zpracováno; na těle klávesnice nechybí třeba USB konektor

Dokovací stanice je rozhodně zajímavým a především praktickým příslušenstvím. Celá se nese v duchu designu a luxusu samotného tabletu. Navíc taktéž není nijak tlustá a po připojení je celý tablet i s klávesnicí velmi tenký. V nejužším místě je tloušťka tabletu s klávesnicí pouze 16,3 milimetrů, v nejširším pak 18,7 milimetrů. Dodám ještě samostatnou hmotnost dokovací klávesnice, která činí zhruba 540 gramů. Po spojení má tedy Prime hmotnost zhruba 1126 gramů.


Tablet nebo notebook? Spojení je otázkou vteřiny

Hardware a prostředí: zmrzlina na deseti palcích

Než se podrobně podíváme na samotné prostředí, řekněme si něco o hardwaru Primu. Uvnitř tenkého těla tepe procesor A9-Cortex se čtyřmi jádry o taktu 1,3 GHz a čipem nVidia Tegra 3. Výši taktu si můžete uživatelsky měnit. V nastavení stačí vybrat jeden ze tří připravených profilů. Pokud chcete šetřit baterii a nepotřebujete tolik výkonu, lze procesor podtaktovat na rovný 1 GHz. Zlatá střední cesta představuje takt 1,3 GHz. Maximem je pak takt 1,6 GHz, se kterým jsme prováděli testy. Připočtěte si 1 GB paměti RAM a rázem máte před sebou jeden z nejvýkonnějších tabletů na trhu. Po naběhnutí systému je k dispozici zhruba 550 MB RAM. O plynulosti při jednotlivých úkonech si řekneme níže. Prozatím můžete zhlédnout výsledky několika benchmark testů.

Výsledky benchmarků na Transformeru Prime

Porovnání výkonu Transformeru TF101 a Transformeru Prime TF201

Typ benchamarku Quadrant Smartbench 2012 Nenamark 1 Nenamark 2
Asus Transformer TF101 2420 2124 / 1212 47,3 FPS 21,3 FPS
Asus Transformer Prime TF201 4466 3580 / 2342 60,3 FPS 52 FPS

Prostředí tabletu má pod palcem operační systém Android ve verzi 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Nejedná se tedy o starší kousek s Honeycombem. Asus se nepřiklonil k žádné nadstavbě (až na pár dílčích malý změn) a lze tak využívat čistou podobu systému. Vše začíná odemykací obrazovkou, která je ale dosti poloprázdná. Zjistíte z ní jen informaci o aktuálním čase a datu. Nový je ale odemykací „kruh“. Na pravé straně je stále zámek, na levé ale rychlý přístup k fotoaparátu.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Dále je k dispozici je celkem 5 ploch, které můžete zaplnit widgety, zástupci aplikací a lze si samozřejmě vybírat i vlastní tapetu. Nabídka widgetů je velmi pestrá, navíc Asus přidal poměrně efektní skupinku widgetů, které podtrhují luxusní dojem z tabletu a navíc přinášejí i praktické informace o počasí, stavu baterie a podobně. Většinu widgetů (musejí to podporovat) lze zvětšovat na výšku a šířku. Stačí na nich přidržet prst a poté již natahovat téměř dle libosti a místa. Snadno si tak uzpůsobíte již zmíněný widget s počasím. V malé velikosti se dozvíte jen aktuální teplotu, ve velkém vydání budete mít na očích i předpověď na následující dny.

ASUS Transformer Pad Prime (videopohled) – 2. díl (prostředí)

Počet ploch nelze nijak redukovat a stejně tak si s onou pěticí musíte vystačit. Nové přidat nelze. Pohybovat se mezi plochami můžete obligátním tahem prstu, anebo pouze klepnutím na kraj plochy. Velmi potěšující je oku lahodící plynulost. Nic se neseká ani v případě, že máte plochy plné widgetů a zástupců. Díky pohybovému čidlu se plocha přetočí vždy na tu stranu, ze které se aktuálně díváte. I tato animace je blesková a plynulá.

Seznam naposledy spuštěných aplikací, sloupek s událostmi, změna tapety

Čtyřkový Android pro tablety má stejně jako Honeycomb spodní, všudypřítomnou lištu s mnoha cennými informacemi. Vpravo jde o hodiny, stav baterií (tabletu a dokovací klávesnice), síla Wi-Fi signálu a případně další piktogramy informující o zmeškaných událostech či minimalizovaných aplikacích. Jedním poklepem na toto místo se rozevře podrobnější menu, ve kterém například uvidíte stav baterií v procentech, rozepsané zmeškané události, snadno nastavíte podsvícení displeje či ihned přejdete do hlubšího nastavení. Novinkou Androidu 4 je možnost informace o zmeškaných událostech umazávat po jedné. Dříve bylo možné smazat jen vše najednou.

Přidávání widgetů

Na opačné straně spodní lišty se již nachází všem dobře známá trojice tlačítek. Šipka logicky vrací o úroveň zpět, domeček na hlavní pohotovostní plochu a tlačítko s okny vyvolá seznam naposledy spuštěných aplikací. Ten na první pohled vypadá stejně jako v Honeycombu. U levého kraje displeje se objeví seznam aplikací s náhledy a vertikálně v nich listujete. Nově je však možné tento seznam promazávat. Stačí danou aplikací chytit a odsunout doleva. Nepleťte si tuto funkci s multitaskingem, respektive ukončením aplikace. Dojde pouze k umazání ze seznamu naposledy spuštěných aplikací.

Prostředí lze používat i na výšku

Pokud však prahnete po ukončování aplikací, máte možnost. Asus správce aplikací implementoval a dokonce připravil i velmi praktický widget. Ten informuje o počtu běžících úloh a zároveň vypisuje i seznam běžících aplikací. U každé aplikace je pak procenty vyjádřeno vytěžování procesoru. Křížkem vybranou aplikaci ukončíte. Chcete-li provést kompletní čistku, využijete volbu „Vyčištění jedním klepnutím“.

Na opačné straně displeje, tedy úplně nahoře, se už naštěstí žádná stálá stavová lišta nenachází. Nicméně místo je opět prakticky využito. Pokud jste dole postrádali praktické tlačítko s lupou, vězte, že vyhledávání je v levém horním rohu displeje. V opačném rohu je pak trochu nenápadný piktogram sloužící pro vstup do menu, nebo chcete-li seznamu aplikací.

Seznam aplikací už téměř ničím nepřekvapí. Snad jen animací. Orientován je horizontálně a stejně tak se v něm i pohybujete. Přechod mezi první a druhou plochou s aplikacemi (počet ploch se odvíjí od počtu nainstalovaných aplikací) je provázen efektní animací, kdy plocha, ze které odcházíte, ustupuje do pozadí, zatímco nová plocha z pozadí vystupuje. Pokud uděláte stejný tah prstem i na poslední ploše, dostanete se do nabídky widgetů. U každého widgetu rovnou vidíte, zda je možné ho zvětšovat či nikoliv. Novinkou je také, že toto je jediný přístup k widgetům. Delší podržení prstu na pohotovostní ploše má za následek jen možnost přednastavit tapetu.

Seznam aplikací

Někoho by mohlo zaskočit, že seznam aplikací nelze nijak přetvářet či jinak upravovat. Je seřazen abecedně a tak to zůstane. Zástupce aplikací si ale můžete přesunout na libovolnou pohotovostní plochu. Stačí na vybrané aplikaci podržet prst. Při přesunutí máte samozřejmě mylnou volbu možnost odhodit do koše. Kousek vedle koše se však z ničeho nic objeví i ikonka „i“. Pokud zástupce aplikace přesunete na ní, dostanete se přímo do podrobného nastavení dané aplikace, kde ji můžete přesunout na paměťovou kartu či odinstalovat.

Zastavím se ještě u samotného nastavení prostředí a tabletu. To vychází z konceptu, který jsme viděli už u trojkového Androidu. Nově jsou však položky nastavení rozděleny do podskupin jako zařízení, osobní či systém. Vypíchnu možnost měnit si velikost písma v celém prostředí. Při nastavení největšího písma se sice dočkáte „kobyl“, ale font je rozmazaný. Celkový počet položek v nastavení je ale víceméně stejný, jen si Asus přidal položku s vlastním nastavením, ve které lze taktovat procesor, měnit funkce některých tlačítek a podobně. Šikovné.

Různá nastavení

Pokud bych měl celé prostředí nějak shrnout, mám z něj čistě pozitivní dojmy. Za celou dobu testování systém ani jednou nespadl, ani jednou se nesekl. Vše bylo stabilní a především rychlé, ať už běžela jedna nebo deset aplikací po sobě. Zdá se tedy, že se Asusu povedlo Android 4.0 perfektně vyladit.

Fotoaparát: prostředí pod palcem

Zařazení do top třídy mezi tablety Asus potvrzuje i v oblasti fotoaparátu. Jeho zadní fotoaparát totiž nabízí nadprůměrné rozlišení 8 megapixelů. Samozřejmostí je automatické ostření a také LED dioda. Fotografování je velmi snadné, a to především díky prostředí fotoaparátu. Veškeré nastavení totiž máte doslova pod palcem. Pohybem po displeji projíždíte jednotlivé nabídky nastavení, které je podrobné a nechybí nastavení expozice, ISO či scény. Videohovory nejen přes Skype můžete uskutečňovat taktéž, protože na čelní straně nad displejem objevíte 1,2 megapixelovou kamerku.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita výsledných snímků se řadí k lepšímu průměru. Potěší věrnost barevného podání i dobré hospodaření se světlem. Méně už nevyvážená ostrost. Uprostřed je fotografie ostrá a velmi kvalitní, na krajích naopak rozostřená. Vzdálenější objekty se také vinou komprese a nepříliš citlivého softwarového postprocessingu dost často slévají. Tyto vady šlo tipnout už z velikosti jednoho snímku, která se pohybuje okolo 1,5 až 2 MB, což při 8 megapixelech opravdu není mnoho.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie z exteriéru

Ukázkové fotografie z interiéru

Makro a LED dioda - 2. snímek bez diody, 3. snímek s diodou

Umožněn je také záznam videa. Maximální rozlišení činí 1920 x 1080 pixelů, jde tedy o FullHD, tedy stejně, jako mnohé další tablety s Androidem. Oproti iPadu, který natáčí pouze v 720p rozlišení, je zde však citelná výhoda. Snímkovací frekvence činí 30 obrázků za vteřinu a celkově musím kvalitu videa pochválit. Vše je naprosto plynulé, barevně věrné a ostré. Taktéž zvuk je dobrý. Prime podporuje i kontinuální ostření, je však třeba vybrat správnou volbu ostření v nastavení.

Multimediální funkce: vše, nač si jen vzpomenete

V této oblasti si dovolím začít obligátně hudbou. V ní se totiž nic extra nového už čekat nedá. K dispozici je klasický přehrávač, který je stejný jako u ostatních tabletů s Androidem 3 a 4. Vše začíná zdařilým přehledem všech alb formou 3D coverflow, což vynikne především, máte-li u každého alba přiřazen obrázek. Dále je však možné si vše různě dělit dle interpretů, alb, skladeb a podobně. V každém případě se ale vše odvíjí od ID3 štítků. Samotný přehrávač zobrazuje obal alba, časovou osu a nejdůležitější ovládací prvky. Mnohem důležitější je však možnost si zvuk upravovat. K dispozici je několik přednastavených ekvalizérů. Pokud vám žádný nesedne, nic se neděje. Jednoduše si vše nastavíte dle vlastních uší.

Hudební přehrávač

Spoléhat se dokonce nemusíte ani na vlastní hudbu. Využít můžete i službu asus @ vibe Music, za jejíž pomocí budete skladby poslouchat online. Jde vlastně o jakési internetové rádio, kde si vyberete svého oblíbeného interpreta a o nic dalšího se nestaráte. Přehrávají se vám všechny skladby v náhodném pořadí, které je navíc při každém spuštění služby jiné.

Hudbu můžete poslouchat i online

Velký displej Primu dále přímo vybízí ke sledování filmů. Ano, lišta dole sice nezmizí, ale to nás až tak mrzet nemusí, neboť většina filmů je v poměru stran 16:9 a přesně takový nám vznikne při setrvání lišty na displeji. V seznamu aplikací byste marně hledali položku video přehrávač. Veškerá videa tak hledejte přes Galerii nebo Správce souborů. Prime si poradí i s formáty AVI a MKV, a to i ve vysokých kvalitách a rozlišeních 720p a 1080p. Videa jedou plynule a nezadrhává se ani zvuk (testováno na AVI videu s rozlišením 1080p a přenosovou rychlostí 4 639 kbps a na MKV videu s rozlišením 1080p a přenosovou rychlostí 9 574 kbps). Problém jsme zaznamenali až při snaze přehrát titulky ve formátu srt. Ty se nám zobrazit nepovedlo. Pokud tedy často sledujete nedabované pořady, sáhněte po nějakém alternativním programu z Google Play, doporučit mohu například MX Video Player.

S videem úzce souvisí aplikace Movie Studio. Jde o zdařilou aplikaci pro střih vašich video záznamů. Krásně využívá potenciál velkého displeje, přidání záběrů do střižny je jednoduché. Vše můžete prokládat obrázky, textem nebo hudbou. Stručně řečeno zábavná a zároveň velice praktická aplikace.

Čtečka elektronických knih

Až se vám poslech hudby a sledování filmů omrzí, co takhle se začíst do nějaké knížky? Prime nabízí aplikaci My Library a Press Reader. Ačkoli to vypadá na dvě zcela různé aplikace, mají dost společného. Slouží samozřejmě ke čtení, první aplikace ke čtení knih, druhá ke čtení novin a časopisů. Společný mají obchod, kde lze nakupovat. Bohužel to má hned několik ale. Obchod s knihami se nám nepodařilo zprovoznit, stále jsme byli odbýváni nápisem o dočasné nedostupnosti, která ale trvala 14 dní… V čtečce časopisů a novin je z českých médií k dispozici Mladá Fronta DNES a Rytmus života, tedy o poznání skromnější nabídka oproti Press Readeru, který nabízí například na svých tabletech a telefonech Samsung.

Neholdujete-li čtení, můžete zkusit hry. Přeci jen je Prime vysoce výkonné zařízení, tak by to s ním mohlo být zajímavé. V základní nabídce sice objevíte jednu hru Glowball, nicméně záhy zjistíte, že je nutné stáhnout několik desítek MB ke hraní. Ve stručnosti jde graficky zdařilou 3D hru s kuličkou. Perfektně na Primu běží oblíbené hry jako Angry Birds či Fruit Ninja THD (Tegra HD). Výkon tabletu nicméně vybízí zkusit něco víc a pro tyto účely je připravena Tegra Zone.

Spoustu her a aplikací si stáhnete z Google Obchodu

Zkoušet všechny nabízené hry by vydalo na několik dalších recenzí a tak jsem sáhl po titulu, který je mému srdci nejbližší a který jsme před nedávnem testovali i na mobilenet.cz. Někteří možná již tuší, že jde o Grand Theft Auto III. Zkoušeli jsme verzi přímo z Tegra Zone. Velmi záleží, jak svůj Prime nataktujete. Při šetření energie, kdy procesor jede „jen“ na 1 GHz, se hra občas zadrhává. Pokud však dáte výkonu zelenou (1,6 GHz) bude vše plynulé za jakýchkoli okolností ve hře. Hraní je pohodlné a grafika poměrně slušná. Zcela novou dimenzi však získáte připojením dokovací klávesnice. Bohužel nelze vše ovládat skrz tlačítka. Nastupování z a do auta či střelba je možná jen přes dotyk na displeji. Ovládání vozidla šipkami ale funguje skvěle.

Úložný prostor: desítky GB

Fotografie, videa, knížky, hry. Všechno potřebuje své místo a v dnešní době to platí dvojnásob. Naštěstí na to Asus myslel. Prime je v prodeji s interní pamětí 32 nebo 64 GB. Tuto už poměrně velkou paměť si dále můžete rozšířit o paměťovou kartu microSDHC o dalších 32 GB. Stále málo? Na dokovací klávesnici naleznete slot pro SD karty – dalších až 32 GB. Pro přehlednost zmíním, že jsme se dostali nad 100 GB prostoru. Stále byste chtěli víc? Připojte třeba flashku nebo rovnou externí disk do USB konektoru. Třešničkou na dortu je pak službu MyCloud, kde automaticky získáváte 8 GB prostor pro vaše soubory. Nabídne nějaký konkurenční tablet více?

Elektronická komunikace a organizační funkce

Nyní zodpovím jednu u tabletů důležitou otázku. Transformer Prime není GSM zařízení, nemá slot pro SIM kartu, a tudíž s ním nelze telefonovat ani posílat SMS zprávy. To ale neznamená, že chybí seznam kontaktů, který využijete například při e-mailové korespondenci. Jeho podoba je jednoduchá a přehledná. V levém rohu je vždy seznam jmen, v pravé větší části pak podrobnosti právě vybraného kontaktu. Ke každému kontaktu lze přiřadit nespočet čísel, e-mailových adres a kontaktů na Skype, ICQ či další komunikační kanály.

Seznam kontaktů

Na Androidu jsou již tradičně k dispozici dva na sobě nezávislé e-mailové klienti. První spravuje Gmailové účty, druhý pak další e-mailové adresy. Počet účtů není nijak omezen a oba klienti mají vlastní widgety na úvodní plochu. Druhý e-mailový klient dostal navíc prostor ve speciálním widgetu od Asusu. U Gmailu nemusíte nastavovat takřka nic, e-maily chodí, máte-li nastavenou synchronizaci, okamžitě po doručení. U druhého klienta si všechny podrobnosti nastavíte. Zvolit si můžete například špičku, kdy se bude schránka kontrolovat častěji. Oba účty jsou zpracovány velmi přehledně, ostatně to už známe z trojkového Androidu. V levé části displeje výpis složek, v pravé části výpis zpráv. V momentě otevření zprávy se do levého sloupce přesune výpis zpráv a v pravé části se zobrazí obsah e-mailu.

Samotná tvorba e-mailu je snadná. Využít můžete softwarové klávesnice, která je pohodlná i ve chvíli, kdy máte tablet na výšku a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Na šířku pak získáte doslova obří klávesnice, kterou už ale ani dvěma palci neobsloužíte a je nutné si tablet spíše položit. Pokud si však pořídíte verzi s dokem s klávesnicí, není nad čím váhat a jakýkoliv delší text automaticky doporučuji psát na pohodlné klávesnici, o jejíchž kvalitách jsem se zmínil výše.

Psát můžete i na softwarové klávesnici

Další komunikaci obstará GTalk, který je velmi zdařile upraven pro velké displeje tabletů. To už se nedá říci o klientu pro Facebook, který na velkém displeji vypadá otřesně. Zde zmíním možnost si některé aplikace „přizpůsobit velkému displeji“. Volba na první pohled užitečná, ve výsledku je ale k ničemu. Celou aplikaci totiž pouze přiblíží a výsledkem je jedna velká mazanice. Stejná situace panuje i pro klient Google+. Chtělo by na těchto populárních aplikacích velmi rychle zapracovat a ze s podivem, že ani Google nedokázal aplikace pro tablety připravit kvalitně včas.

GTalk se na rozdíl od Facebooku graficky povedl

Organizační funkce nemohu začít ničím jiným, než kalendářem. Ten je na velkém displeji zpracovaný na jedničku. Nabízí měsíční, týdenní i denní pohled, přičemž už při měsíčním náhledu vidíte výpis událostí. Spojovat můžete více kalendářů a stále budete mít díky odlišným barevným zvýrazněním přehled. V další funkční nabídce nechybí hned několik budíků. Nezapomeňte, že vás vzbudí jen při zapnutém tabletu.


Různé náhledy na kalendář

Další hojně využívanou funkcí bude program Polaris Office, který je v Primu v plné verzi. Získáváte tak možnost číst, editovat a vytvářet dokumenty Microsoft Office. V samotném editoru nechybí porce různého formátování, od prosté změny velikost a barvy písma, až po řádkování. Ve spojení s klávesnicí je tvorba delších textů jedna radost. V souvislosti s klávesnicí se nabízí otázka, nahradil by Prime například notebook? V pohodlí psaní rozhodně. Program Polaris Office nicméně kvality kancelářského balíku MS Office zdaleka nedosahuje a celá řada důležitých věcí zcela chybí. Na občasné psaní však bohatě postačuje.

Snadno vytvoříte dokument MS Office

Pro případ, že byste si rádi jen něco poznamenali a nechtělo se rovnou vytvářet dokument, dobře poslouží aplikace Super Note. Jednoduše řečeno jde o obyčejné poznámky, které jsou svými schopnostmi neobyčejné. Své poznámky si můžete nafotit, natočit, namluvit, napsat či nakreslit. Dokonce i psaní rukou je krásně k přečtení, především zvolíte-li efekt psaného písma.

Poznámky můžete třeba i nakreslit

Z dalších funkcí stojí za zmínku správce souborů, který je kompletně česky, a snadno se v něm zorientujete. Bez problémů přenesete data z externí paměti do tabletu a naopak. Užitečnou aplikací je záloha aplikací. Pomocí ní můžete všechny své aplikace zálohovat na paměťovou kartu a později je obnovit. Stejně tak se může hodit aplikace App Locker, pomocí které si můžete vybrané aplikace zabezpečit heslem. Z výčtu funkcí chybí ještě záznamník zvuku a také vědecká kalkulačka.

GPS, internetové a datové funkce

Asus Transformer Prime je dobře připraven pro prohlížení map a případné navigování. Připraveny jsou tradiční Google Mapy. Překvapilo mě rychlé zobrazení aktuální polohy s minimální odchylkou i v interiéru. Rychlost zobrazení polohy má na svědomí aktivní zaměření přes bezdrátové sítě. Zejména satelitní pohled vám parádně pomůže v rychlejší orientaci v neznámém prostředí a na takto velkém displeji si budete navigační zážitek skutečně užívat. Snadno si lze naplánujete cestu vozem či pěšky. Přibližování terénu a objektů zaběhnutými gesty samozřejmě nechybí a pracuje na jedničku. Problémem je jen nutnost být při prohlížení map a navigování on-line.

Google Mapy vypadají na velkém displeji skvěle

Datové funkce a internetový prohlížeč

U výčtu datových funkcí budeme poměrně rychle hotoví, neboť Prime nepodporuje mobilní sítě. Jediným možným způsobem, jak se připojit k internetu, je tedy bezdrátové Wi-Fi. Není možné přes USB připojit například telefon a internet sdílet takto. Paradoxně v nastavení narazíte na funkci Wi-Fi hotspot, která ale jaksi u tabletu bez mobilních sítí nemá využití. Nicméně je „funkční“. Prime v momentě zapnutí tetheringu vypne Wi-Fi a začne šířit jakýsi signál, na který se lze z ostatních zařízení připojit, ale samozřejmě chybí internetové připojení.

Z dalších funkcí nemohu nezmínit Bluetooth pro bezdrátový přenos souborů a již výše zmíněnou funkci USB host, díky konektoru USB 3.0, která se nachází na dokovací klávesnici. Dalším praktickým a již zmíněným prvkem je konektor microHDMI, pomocí kterého Prime snadno propojíte s televizí a přenesete na ni obraz z tabletu. Tento úkon lze ovšem provést i bezdrátově. Potřebujete ale domácí Wi-Fi síť a přístroj s podporou DLNA. Obraz si pak na takovém zařízení můžete nechat zobrazit. K dispozici je také aplikace My Net, s pomocí které můžete ve své domácí síti sdílet obsah z tabletu. Samozřejmě lze vybrat, co sdíleno bude a co ne.

Silnou stránkou Primu a tabletů vůbec je díky velkým displejům prohlížení internetových stránek a novinek na sociálních sítích. Vestavěný internetový prohlížeč plní své poslání velmi zdařile, načítání webových stránek je příjemně svižné a rovněž orientace v prostředí prohlížeče nečiní výraznější obtíže. Oblíbené stránky se dají snadno přidat do záložek, k dispozici máte i historii navštívených stránek. Pro lepší čitelnost textu máte v nastavení rovněž možnost změny velikosti textu (od velmi malého až po velmi velký text). Nezapomnělo se ani na plnou podporu Flashe. Prostředí je velmi pohodlné a navíc podobné tomu, které známe z Google Chrome, včetně záložek na vrchní straně okna.

Internetový prohlížeč

Když už jsem nakousl podobnost s počítačovým Chromem, nemohu nezmínit fakt, že Google Chrome již existuje také pro Android 4 a vyšší. V Beta verzi si jej tedy do Primu můžete stáhnout. Konkrétně na Primu běhá stejně dobře jako nativní prohlížeč a ačkoli jde o beta verzi, za celou dobu používání ani jednou nespadl. Pokud se o něm chcete dozvědět více, odkáži vás na náš podrobný článek.

Závěrečné zhodnocení

Dnešní podrobná recenze se pomalu blíží ke svému konci a nastává čas zodpovědět otázku, kterou jsem položil na samotném počátku. Je Asus Transformer Prime opravdu tak dobrý? Pokud jste pečlivě pročetli každý odstavec, odpověď už znáte. Prime dokázal bodovat takřka ve všech kategoriích od začátku do konce. Precizní zpracování a kovové materiály zajišťují reprezentativní vzhled a punc luxusu. Dokovací klávesnice je jedním slovem skvělé příslušenství. Přináší další energii a především velmi pohodlnou klávesnici. Navíc nedojde ani k nijak výraznému navýšení tloušťky.

A pokračujeme dále. Hardwarová výbava patří k dnešní špičce. Výkonný procesor, dostatek paměti RAM a obří úložiště, které lze rozšiřovat mnoha způsoby (podpora microSD i SD karet). Taktéž nabídka konektorů potěší. Nechybí microHDMI a USB, které je sice až na dokovací klávesnici, jenže tu budete mít většinou beztak u sebe. Velmi příjemně překvapil nový Android 4.0. Těžko říci, komu dávat větší zásluhy, zda Googlu nebo Asusu. V každém případě je pro uživatele důležité, že je systém stabilní a hlavně svižný. Na nic se nečeká, vše se rychle překresluje, vše jednoduše funguje tak, jak má.

Skvělou podívanou zajišťuje 10 palcový displej, který sice nenabídne dech beroucí FullHD rozlišení, nicméně boduje technologií IPS+, která výrazně zlepšuje čitelnost na slunci. Ruku na srdce, oceníte extra jemné rozlišení nebo čitelnost i venku? Já se přikláním k čitelnosti, přičemž i displej Primu je dostatečně jemný na běžné používání. Pokud ale požadujete zobrazení bez kompromisů, počkejte si na Asus Transformer Pad Infinity, který přinese FullHD rozlišení i 3G modul. Ve zbylé výbavě potěší bohatý software, kde nechybí plná verze Polaris Office, program na střih a úpravu videa, pokročilé poznámky či spousta čteček.

Nyní otázka, která vás jistě napadla. Má ten Prime nějaké zápory, či něco, co se nepovedlo? Vyložené mínusy bychom hledali poměrně obtížně. Mezi neduhy bych zařadil ulpívání otisků prstů na displeji. Leštění bude na denním pořádku u každého uživatele. Trochu zamrzí i absence druhého reproduktoru. Postěžovat bychom si mohli i na fotoaparát, který svými výsledky díru do světa neudělá. Jenže jde pouze o doplňkovou funkci. Asi největším zklamáním tedy zůstává neexistence verze Primu se slotem pro SIM kartu. Vždy budete závislý na Wi-Fi či sdílení internetu ze svého mobilního telefonu.

Tradičně neopomeneme ani situaci na poli konkurentů. Rovnou si ale řekneme, že jich Prime aktuálně mnoho nemá. Nabízí se nový Apple iPad, který se právě začíná prodávat. Nabídne jemnější displej a existuje ve verzi s 3G, respektive 4G. Asus odpovídá rozšířitelnou pamětí, mnoha konektory a Androidem 4, který se v rychlosti iOS vyrovná a na velký displej tabletu se hodí více. Cena obou modelů je srovnatelná, k Primu však dostanete ještě dokovací klávesnici. Konkurence Primu dále roste ve vlastních řadách. Především vybavenější Transformer Pad Infinity by Primu mohl zatopit. Zároveň by ale mohl přispět k poklesu ceny u Primu.

Největší konkurenti: Apple iPad 2012 a Asus Transformer Infinity

Z aktuální nabídky trhu však Prime vychází jako vítěz, zejména chcete-li špičkový tablet s Androidem a 10 palcovým displejem. Za 15 tisíc korun získáte luxusní tablet, který vás bude reprezentovat, bude vám dělat radost a zastane takřka jakoukoliv práci.

asus-transformer-pad-prime
Klady
  • bohatá softwarová výbava
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • dokovací klávesnice v balení u určitých verzí
  • stabilní a rychlý Android 4.0
  • výkonný čipset nVidia Tegra 3
  • 10 palcový displej s technologií Super IPS+
  • rozšířitelnost paměťovými kartami microSD a SD
  • velká interní paměť
  • kovové tělo
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • microHDMI a USB konektor
Zápory
  • pouze jeden reproduktor
  • jen průměrný fotoaparát
  • displej je náchylný na otisky prstů
  • chybí slot pro SIM kartu
Diskuze ke článku
Romualdo
Zdravím Vás,
musím pochválit za velmi povedenou recenzi.
Mám za to, že Asus vyrábí nejlepší tablety s Androidem, zde žádný Samsung nemá šanci.
Zajímavý bude Asus Transformer Pad Infinity.
dede
S grafikou sa velmo chvalia že maju 12 jadrovú ale bohviečo to nieje :) moj Galaxy Note má v Nenamark 2 [54FPS]
Vojtěch
Dobrý den,
když Prime vyšel na světlo "boží", byl jsem unešen a rozhodnut si jej pořídit. Kdo však trošku pídí po informacích a zjišťuje, ví že Prime je jeden velký průšvih. Dokonce tak velký, že v některých zemích proběhla akce s možností navrácení již zakoupeného Primu. Přijde mi, že Vaše recenze přišla s velkým zpožděním, jakoby byl Prime úplná novinka.
Začalo to problémy s WiFi, fotoaparátem a nešťastným modulem GPS. V čem byl problém? Fotoaparát - byť 8 mpx nevyužíval svých možností naplno. Dosah WiFi byl omezený a GPS byla nefunkční. V podstatě v otevřeném terénu, o použití v zástavbě či automobilu ani nemluvě. Výrobce Asus dokonce ze svých oficiálních stránek odstranil informaci o GPS a zanechal pouze A-GPS. Bylo vypuštěno několik updatů, které příliš nepomohli. Zlepšil se fotoaparát, údajně WiFi a GPS minimálně. Celý problém způsobilo kovové šasi, které stíní WiFi a GPS modul. Přesto je Prime nevybavenější... (zajíc v pytli?)
Eda
Dobrý den. Napsalo se toho opravdu hodně, ale i tak jsem svůj Transformer vyměnil za Prime. Nejsem žádný foto fanda, ale fotí to jako jakýkoliv jiný mobil nebo tablet, takže na přenesení nějaké obrazové informace dostačující. Kdo chce dělat super fotky, tak si vezme foťák, ale to je furt dokola :-) Stejně nakonec fotím mobilem, když chci udělat rychlou fotku. Co se týče WiFi, tak musím říct, že má podstatně lepší příjem než můj SGS, je to na úrovni příjmu notebooku, takže úplně v pohodě. GPS signál taky chytám bez problémů, ale jako navigaci to nepoužívám často.
Ještě co se sdílení datového připojení týká - BT i WiFi tethering mám na mobilu, takže když náhodou nejsem v dosahu WiFi (vyjímečně:-) ), tak se připojím přes mobil a vše funguje na kliknutí.
Co mě na první poslech po přechodu z Transformeru překvapilo, byl ten zvuk jen z jedné strany :-D Ale o poznání kvalitnější.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze