Asus Transformer Book TX300
recenze

Asus Transformer Book TX300

Rozebíratelný tlouštík
6

Tchajwanský výrobce výpočetní techniky Asus je svojí řadou Transformer proslulý a prodává mnoho modelů se systémem Windows 8, ale i Android. Jedním z největších je TX300, jenž má 13,3palcový displej a běží na Windows 8, ale takto velký displej sebou nese i určité potíže.

Asus představil již mnoho počítačů řady Transformer, mnoho jich běží na operačním systému Google Android, ale existují i modely s operačním systémem Windows 8. Netypická konstrukce počítače byla ve své době převratná, ale i dnes vzbuzuje u mnoha lidí údiv.p>

Oficiální fotografie zařízení

Transformer TX300 je největším 13,3palcovým modelem z této řady a je poháněn procesory řady Intel Core iX. Systémem je samozřejmě Windows 8, ale nutno podotknout, že výkonné procesory nepřinášejí jen výhody.p>

Obsah balení

V základním balení nenalezneme nic zvláštního, tablet, klávesnice, napájecí adaptér a to je vše. K počítači si můžete dokoupit i pěkné pouzdro, ovšem kdyby bylo přímo v prodejním, tak by udělal ASUS určitě dobrý dojem.

obsah balení, pouzdro není standardně v balení

Technické parametry ASUS Transformer Book TX300

Kompletní specifikace
Konstrukce340 × 219 × 23,9 mm, 1 932 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát,
ChipsetIntel Core i5, CPU: 2×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 30 999 Kč

Design, konstrukce a ergonomie: je to tlouštík

ASUS vsadil u tohoto modelu na svůj osvědčený zaobalený design. Subjektivně se mi nelíbí, jen snad hliníková záda působí pěkným dojmem. Počítač působí takovým retro dojmem, být v béžové barvě, tak by to bylo dokonalé. Nijak nevynikající design se však může líbit, nikoho nijak neurazí, ovšem nejspíše ani nenadchne.

Počítač ze všech stran

Počítač je tvořen z hliníku, což není příliš dobrá volba, především kvůli hmotnosti. Tento počítač váží 1932 gramů a prakticky se dělí mezi tablet a klávesnici na půl. Mnohem vhodnějším materiálem by byl plast, jelikož je lehčí, avšak chápu použití hliníku, přeci jen dobře chladí.

Je to tlouštík

A tím se dostáváme ke konstrukci, která je rozebíratelná. Počítač můžete používat jako notebook, ale i jako tablet, ovšem je velice nepraktické používat 13,3palcový tablet, především kvůli hmotnosti, ale i z pohledu velikosti, prostě není praktický.

Tlačítka na tabletu

Díky tomu, že lze displej od klávesnice oddělit bylo nutné patřičně upravit pant displeje. V případě tohoto počítače však není příliš vyvedený. Při vložení tabletu do základny se horní díl velice nepříjemně viklá a to tak, že občas ztratí kontakt s klávesnicí.

klávesnice a touchpad

Na hliníkovém víku počítače, či zádech tabletu, nalezneme výrazný nápis Asus a výdech chlazení, jinak se na něm nic nenachází. Na pravé straně tabletu nalezneme kolébkový regulátor hlasitosti, microHDMI konektor a jack 3,5mm pro audio, taktéž je zde indikátor nabíjení. Na levé straně nenalezneme nic a na horní straně je tlačítko pro zapnutí. Na spodní straně tabletu nalezneme microSD čtečku karet, napájecí konektor a konektor pro napájení. Krom displeje je celý počítač matný a to přidává na celkové praktičnosti zařízení.

Konektory počítače

K tabletu si můžete samozřejmě připojit i klávesnici, ve které se nachází baterie o kapacitě 23Wh, pevný disk, ale jsou tu nějaké ty konektory. Mezi ně patří 2x USB 3.0, RJ-45, miniDisplayPort, slot na SD kartu a další napájecí konektor.

Na klávesnici se píše celkem pohodlně a výhodou je, že je podsvícená. Nikoho nepřekvapí fakt, že numerický blok chybí. Samozřejmě je součástí dokovací stanice i touchpad, který je stisknutelný po celé ploše a jeho použití je vcelku pohodlné, jen je mírně hlučnější, gesta Windows 8 jsou samozřejmě podporovaná.

Konektivita: ničím nepřekvapí

Když se podíváme na výčet bezdrátové konektivity počítače, tak zjistíme, že obsahuje jen naprostý základ. WiFi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0, nic jiného, žádné NFC, ani nic jemu podobné. Na jednu stranu je škoda, že NFC chybí, ale na druhou stranu je to pochopitelné, protože tablet je opravdu velký.

Antény jsou umístěny v tabletu

Pokud bychom se chtěli připojit k internetu po kabelu, tak je to možné. V základně se nachází RJ-45 konektor, ale jedná se o prakticky klasickou USB 3.0 síťovou kartu s čipem ASIX. Jiné možnosti přivedení internetu po kabelu nejsou, ani bychom je neočekávali.

Displej: standardní IPS

Podstatnou součástí všech počítačů je i displej, na kterém vidíte vše, co děláte. Asus u tohoto modelu použil tradiční IPS panel s rozlišením 1920 x 1080, ovšem vzhledem k cenové relaci by mohl mít panel vyšší rozlišení. Taková Yoga 2 Pro má lepší hardware i rozlišení a prodává se za velice podobnou cenu. Nicméně, běžnému uživateli bude rozlišení zcela dostačovat.

Displej není nijak nestandardní

Displej je samozřejmě dotykový, ale k ovládání systému můžete použít i klávesnici a touchpad. Dotyková vrstva podporuje až 10 dotyků najednou a panel je krytý tvrzeným sklem neznámé výroby. Žádnou matnou úpravu nehledejte, displej je lesklý a přitahuje otisky prstů.

Výdrž: nečekejte zázraky

U tohoto počítače naleznete dvě baterie. Jedna je v tabletu, ta má kapacitu 38Wh a dokáže v chodu tablet udržet 3 hodiny a 22 minut při práci na internetu a kancelářské práci. Pokud bychom chtěli přehrávat video v kvalitě 1080p, tak nám tablet vydrží 3 hodiny a 43 minut.

Nejen v tabletu je baterie

Ovšem v klávesnici je také integrovaná další baterie, tentokrát s kapacitou 23Wh, společně s baterií integrovanou v tabletu dokáže uživit počítač na 5 hodin a 33 minut při kancelářské práci a při přehrávání videa v rozlišení 1080p to bylo 5 hodin a 41 minut. Nutno podotknout, že jsme při testu baterie měli vypnutý harddisk a veškeré periferie v základně.

Výkon: nic nadstandardního

Asus vsadil na osvědčeného koně a osadil do tohoto počítače procesor Intel Core i5-3317U na frekvenci 1,7GHz. Jedná se samozřejmě o nízkonapěťovou výpočetní jednotku a má dvě jádra, ovšem díky Hyper-Theardingu se jeví systému procesor jako čtyřjádrový. Existuje ještě varianta počítače s procesorem Intel Core i7-3517U.

V případě vyššího výkonu se umí procesor přetaktovat až na 2,6GHz, nicméně se umí i podtatktovat a to na 800MHz. Součástí čipu je i grafický akcelerátor, jenž nese název Intel HD Graphics 4000, což vypovídá o použití architektury Ivy Bridge a jeho problémem je přehřívání ve vysokém vytížení.

Tablet skrývá veškerý výkon počítače

Použití těchto procesorů pravděpodobně částečně může za nižší výdrž počítače, jelikož Intel docílil lepší výdrže na baterii až u architektury Haswell. Procesoru a grafickému akcelerátoru asistují 4GB operační paměti, kterou nelze nijak rozšířit.

Jako úložný prostor tabletu slouží 128GB velké SSD, jedná se o vcelku rychlý disk, který nemá žádné pohyblivé částice, proto ta rychlost. Naproti tomu se v základně nachází ještě jeden klasický pevný disk o kapacitě 500 GB, který může sloužit k ukládání dat.

Start systému i jeho následné reakce jsou díky SSD velice pohotové a rychlé. Naběhnutí počítače do použitelného stavu, tedy na obrazovku Start, trvá 9 vteřin.

Multimédia: jen s webkamerou

Reproduktory se u tohoto počítače nachází jak v základně, tak v tabletu. Nutno podotknout, že zvuk je vcelku dobrý a postačí na zhlédnutí filmu, ale pro přehrávání si raději nasaďte sluchátka, zvuk bude o poznání kvalitnější. Reproduktory v základně ještě disponují certifikaci Bang & Olufsen.

reproduktory a webkamera

Součástí každého počítače je i operační systém. V tomto případě byl použit Windows 8 v základní verzi, ovšem to nevadí, jelikož systém poskytuje běžnému uživateli veškeré množství možností, které využije. Nyní lze již provést upgrade na Windows 8.1, který je zdarma.

Systém: ovládací program v základu

Součástí každého počítače je i operační systém. V tomto případě byl použit Windows 8 v základní verzi, ovšem to nevadí, jelikož systém poskytuje běžnému uživateli veškeré množství možností, které využije. Nyní lze již provést upgrade na Windows 8.1, který je zdarma.

Nic zvláštního

Ovšem Asus si pro nás připravil i speciální ovládací program, kterým můžeme ovládat různé funkce počítače. Lze například vypnout pevný disk a další periférie v základně pro zvýšení výdrže, nebo lze taktéž nastavit ekvalizér.

Závěr

Mezi jeho úhlavní konkurenty bych postavil Lenovo Idepad Yoga 2 Pro, které má mnohem lepší displej i hardware a výdrží je na tom lépe než zde zmiňovaný Transformer, ovšem to vše je dokonce za nižší cenu. Jako dalšího úhlavního nepřítele bych viděl Sony VAIO Duo 13, který je sice dražší, ale je výbavou je na tom lépe a obsahuje i 3G modul.

Sony VAIO Duo 13... úhlavní konkurent

Tento počítač se ASUSu poměrně povedl, ovšem stejně jako každé konvertibilní zařízení trpí i toto řadou neduhů, zkrátka se jedná o kompromis mezi tabletem notebookem. Ve stavu notebooku se viklá displej, ve stavu tabletu máte zase slušnou posilovnu. Potěší dvě baterie, které prodlužují výdrž, hliníková konstrukce zase, někdy až nepříjemně, chladí.

Cena počítače je 30990 Kč a nutno podotknout, že kdyby byla cena nižší, tak by byl počítač mnohem více konkurenceschopný.

asus-transformer-book-tx300
Klady
  • Velké množství konektorů
  • Dvě baterie
  • Dobrá klávesnice
  • Disk v základně
  • Hliníkové zpracování
Zápory
  • Nerozšiřitelná paměť
  • Nízká výdrž
  • Vysoká váha
Diskuze ke článku
m
toto je fakt zaujimave...keby to cele bolo z plastu zas by ste to hejtovali ze to je plastove ze to vyzera lacno a ze hlinikove prevedenie by vyzeralo hodnotnejsie ...a ked to daju z hlinika zas je to tazke..tak si vyberte co vlastne chcete
mk
Drahý!
Lepší bude Lenovo IdeaPad Y50
marek
Hlinik dat ako negativum?? Ultrabook je pre mna ultrabok jedine ked je z hlinika, k comu potom patri aj uzasna kvalita konstrukcie a pevnost. Ked ho potom chytite do ruk, citite ze drzite nieco premiove. Po polstovych modeloch sa ani neobzriem.
kulis
Mila redakce, proc recenzujete stary model? Neslo by zrecenzovat model t300la ktery jiz obsahuje haswell procesory? Mam totiz o tuto novou generaci velky zajem a chtel bych si ji koupit primo na taiwanu za jejich cenu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze