Asus Transformer Book T100
recenze

Asus Transformer Book T100

Univerzál z Tchaj-wanu
21

Řada počítačů Transformer je známá svou univerzálností a vyznačuje se především rozebíratelnou konstrukcí, která není u přenosných počítačů až tak běžná. Námi testovaný ASUS Transformer Book T100 obsahuje procesor Intel Atom a cenově na tom není až tak zle, jaký na nás udělal dojem?

Asus vyrábí prakticky všechny druhy počítačů, ať už se jedná o ultrabooky, konvertibilní počítače, herní notebooky, nebo pracovní stroje. Mezi konvertibilní modely patří i řada Transformer Book do které spadá i námi testovaný model T100.

Oficiální fotografie zařízení

Jedná se o zařízení, které spojuje tablet a notebook do jednoho, avšak za cenu určitých kompromisů, protože zařízení trpí řadou neduhů, ale pojďme se na toto zařízení podívat blíže.

Obsah balení

V balení s počítačem toho moc nestandardního nenalezneme. Je v něm samotný tablet, klávesnice, 5V nabíječka s konektorem USB, microUSB kabel pro nabíjení a v neposlední řadě i kartička s instalačním klíčem pro Office 2013, které dostanete k počítači zdarma.

Příslušenství mnoho není

Technické parametry ASUS Transformer Book T100

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 171 × 10,5 mm, 520 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 366 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3740, CPU: 4×1,33 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor8 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013, 10 500 Kč

Design, konstrukce a ergonomie: plasty všude

Pokud se na počítač podíváte s připojenou klávesnicí, tak bude vypadat jako klasický notebook nemálo podobný řadě Eee PC, jen displej je tlustší než obvykle. Na víku displeje, či zadní straně displeje nalezneme lesklé logo Asus a zbytek je tvořen z lesklého, vroubkovaného plastu, který je doslova magnetem na otisky prstů.

Tablet ze všech stran

Díky tomu, že byl použit plast, tak není tablet nijak závratně těžký, jeho hmotnost je pěkných 550 gramů, a proto se ani příliš nepronese. Ovšem plast má i nevýhodu a tou je malá pevnost, u tohoto tabletu se záda nepříjemně prohýbala a i při prvním pohledu na zařízení zkrátka vypadá lacině.

Při pohledu na přední stranu vás nic závratného neuchvátí, jen černá, oblá placka s nápisem Asus. Povrch displeje je samozřejmě lesklý, což je dnes u tabletů zcela běžné. Na levé straně tabletu nalezneme netypicky tlačítko Start, což je velice praktické a taktéž je zde kolébka pro regulaci hlasitosti.

microSD slot a tlačítka tabletu

Na horní straně nalezneme spouštěcí tlačítko a indikátor nabíjení, které svítí oranžově, pokud se tablet nabíjí, v případě že je tablet nabitý, tak dioda zbělá. Na pravé straně nalezneme ještě microSD slot, microHDMI konektor a microUSB pro nabíjení.

Tablet nelze připojit počítači, microUSB konektor tak souží pouze k nabíjení, ale má ještě funkci OTG, díky které připojíte různá zařízení všeho druhu, jenž mají pro Windows 8 ovladač. Ze spodní strany už nalezneme pouze zámky, které drží počítač připojený ke klávesnici a dokovací konektor.

Konektorová výbava počítače

A nyní ke klávesnici. Na té se píše poměrně pohodlně, jedná se o stejný typ, který ASUS dosazoval do svých počítačů řady Eee PC, ale na rozdíl od nich je hlučná, za což ale může mizerná konstrukce spodního dílu, která je celá z plastu.

Když budete do klávesnice bušit, tak celá základna nepříjemně rezonuje. Pod klávesnicí je ještě touchpad, který je poměrně malý a lze jej stisknout po celé ploše, je však poměrně tuhý a velmi hlučný. Na základně nalezneme ještě jeden USB 3.0 konektor pro připojení různých periférií. Hmotnost spodní části činí 520 gramů a celková hmotnost počítače činí 1070 gramů, což není mnoho.

Klávesnice zařízení

Konektivita: nic neobvyklého

Počítač neoplývá mnoho konektory, avšak kromě drátové konektivity tu máme ještě bezdrátovou, ale ani ta není nijak neobvyklá. Máme zde WiFi standardu 802.11b/g/n a Bluetooth ve verzi 4.0. Musím pochválit příjem WiFi, který je velice dobrý, tam kde má většina počítačů problém, se T100 bez problému připojí.

Veškerá elektronika je ukryta v tabletu, včetně antén

V počítači bohužel nenalezneme žádnou další bezdrátovou konektivitu, není přítomné ani GPS. Potěšil by však integrovaný 3G modul, který by hodně přidal na mobilitě celého zařízení a ani NFC by nebylo k zahození.

Displej: IPS s netradičním rozlišením

V dnešní době nalezneme ve většině tabletů s Windows 8 IPS displej s rozlišením 1366x768. Tento počítač na tom není jinak, ovšem zajímavé je rozlišení, které nečiní tradičních 1366x768, ale 1368x768, tento fakt nijak nepocítíte, maximálně při hraní her, které na toto rozlišení nejsou stavěné. Displej je 10 palcový a toto rozlišení považuji jako minimální pro tuto úhlopříčku, hustota pixelů je 155 pixelů na palec.

Na displej se kouká dobře, ale rozlišení by mohlo být vyšší

Vzhledem k tomu, že počítač stojí 10 tisíc ani nepovažuji takto nízké rozlišení jako velké mínus, ale Asus mohl použít panel s lepším rozlišením. Displej je samozřejmě dotykový a podporuje až 5 dotyků najednou, což je podobnost s Windows RT, které také ve většině případů podporují jen 5 dotyků.

Displej opravdu zvládne jen 5 dotyků

Barevné podání displeje je na vysoké úrovni, jen černá by mohla být lepší. Pozorovací úhly jsou taktéž zcela odpovídající klasickým IPS panelům a menší ani větší úhel vám nebude dělat starosti.

Výdrž: je to držák

Ačkoliv je nová generace procesorů Intel Atom poměrně hodně výkonná, tak i přesto si ponechává nízkou spotřebu. Díky tomu dokázal počítač vydržet při surfování po internetu pěkných 10 hodin a 39 minut. Při sledování videa v rozlišení 1080p to bylo dokonce 11 hodin 21 minut.

Schémata napájení nelze měnit

Nutno podotknout, že baterie je pouze v tabletu, v klávesnici se žádná nenachází, ovšem to není potřeba, protože výdrž je i tak famózní. V systému se nachází pouze jeden výkonnostní profil, takže si nemůžete navolit vše podle svých představ, systém to dělá za vás, ale svoji práci odvádí dobře.

Baterie je samozřejmě integrovaná a nelze ji uživatelsky vyměnit, což ale u tohoto počítače není zase takový problém. Co je ale problém je pomalé nabíjení, počítač se nabíjí z klasické 5V nabíječky a nabití do plné kapacity trvá přes 12 hodin, tedy v případě, že zapomenete tablet vypnout. Pokud tablet vypnete, tak se nabije rychleji a trvá to přibližně 5 hodin.

Výkon: Intel se činil

Zvoleným procesorem je Intel Atom Z3740, který obsahuje 4 jádra na frekvenci 1,33GHz. Samozřejmostí je technologie Turbo Boost, která v případě potřeby navýší frekvenci až na 1,86Ghz. Procesoru asistují 2GB operační paměti typu DDR3 a nelze je žádným způsobem rozšířit. Kapacita je pro systém zcela dostačující a i s takto „malou“ kapacitou jsou reakce opravdu rychlé.

Cinebench R11.5
CPU 1,22
OpenGL - GPU 5,9
Procesor

Integrovaným grafickým čipem je Intel HD Graphics a ta vychází z architektury Ivy Bridge, oproti minulé generaci procesorů Atom je tato o mnoho výkonnější a zvládne i mnoho starších her. Grafický akcelerátor samozřejmě nemá vlastní paměť a ta je sdílena z operační paměti systému.

GPU-Z

Díky tomu, že se jedná o poměrně úsporný hardware, tak není potřeba žádného aktivního ventilátoru, ale stačí jen pasivní chlazení, takže v tomto zařízení je klasický výkonný hardware, ovšem stále vypadá jako tablet.

CPU-Z - RAM

Jako úložiště byl zvolen eMMC čip o kapacitě 32GB a vyrábí jej SanDisk. Svojí rychlostí odpovídá klasickým pevným diskům, avšak má mnohem lepší odezvu. Co však nepotěší je malá kapacita, samotný systém si vezme 10 GB a uživateli zbude přibližně 17 GB, což není zrovna mnoho, alespoň že lze rozšířit paměť kartami microSD, případně si můžete zakoupit variantu s větší 64GB pamětí nebo HDD integrovaným v základně.

ATTO disk benchmark

Multimédia: jen jedna kamera

U většiny tabletů jsme zvyklí, že obsahují dvě kamery, jedna je na zadní straně a slouží ke skenování dokumentů nebo k focení všeho možného a druhá je na přední straně a slouží k videokonferencím. U tohoto počítače nalezneme bohužel jen jednu a to na přední straně.

Webkamera na přední straně

Jedná se o obyčejnou webkameru o rozlišení 720p a není to nijak úžasný snímač a k tomu všemu má problém se snímkovou frekvencí, která hodně klesá v tmavých podmínkách, za dobrých světelných podmínek je ovšem obraz zcela plynulý.

Snímky z webkamery

Počítač má taktéž reproduktory, které jsou v tomto počítači 2, jejich zvuk je poměrně solidní, ale pokud si budete chtít přehrát něco na vyšší hlasitost, tak zvuk začne velice rezonovat. U nižší hlasitosti je zvuk poměrně dobře poslouchatelný, ale pro kvalitnější poslech si přesto vezměte sluchátka.

Reproduktory jsou umístěny na zadní straně tabletu

Systém: v hlavní roli Windows 8.1

Vzhledem k tomu, že v počítači tiká procesor Atom, je předinstalována 32-bitová verze systému Windows. Jako u většiny „Atomových“ tabletů byla i u tohoto zvolená standardní edice, která neobsahuje žádné vymoženosti jako je virtualizace Hyper-V nebo Bitlocker.

Počítač nedisponuje zvláštní softwarovou výbavou

Ostatně by to bylo zbytečné, jelikož procesor nemá dostatek sil k tomu, aby virtualizaci zvládl nebo šifroval diskové jednotky nástrojem Bitlocker.

Závěr

ASUS ukázal, že variací jeho konceptu Transformer je mnoho a stále mu nedošly všechny nápady. Jeho konstrukce sice není nejlepší, ale jeho výkon a výdrž a to poměrně snadno vyrovnají, ač za daň v podobě dlouhého nabíjení. Nepříjemný fakt v podobě malé paměti lze vyřešit paměťovou kartou a vcelku dobrý displej je také potěšující. Nepříjemným faktem však může být chybějící zadní kamera, ale ne každý uživatel ji potřebuje k životu. Pokud nejste náročný uživatel a snesete určité kompromisy, tak je pro vás Transformer Book T100 jako stvořený.

Počítač je nyní prakticky bez konkurence, zdánlivě by mohl konkurenta tvořit Acer Iconia W510, ale ten poháněn ještě starou generací procesoru Atom. Pokud si budete chtít tento počítač pořídit, tak si připravte 10 490 Kč. Jedná se o variantu s 32GB vnitřní pamětí a pokud budete chtít 64GB variantu, tak si připravte 11 999 Kč. Varianta s pevným diskem se prodává za 12 599 Kč.

asus-transformer-book-t100
Klady
  • Univerzálnost
  • Dlouhá výdrž
  • Vysoký výkon
  • Rychlost systému
  • Nízká hmotnost
Zápory
  • Hlučná klávesnice
  • Tuhý touchpad
  • Záda tabletu přitahují otisky prstů
  • Dlouhá doba nabíjení
Diskuze ke článku
Fred
ASUS ukázal, že variací jeho konceptu Transformer je mnoho a stále mu nedošli všechny nápady.

opravdu nápady nedošli?
ok
myslím si, že jste příliš přísní na tento tablet/notebook v této cenové kategorii podle recenze jste měly nějáký předprodukční kus
mám ho doma a nikde se nic neprohýbá a klávesnice je vcelku tichá a reproduktory hrají i na max velice dobře a nabíjí se mi 5 hodin když je zapnutý.
v čem ale souhlasím je tuhý a hlučný touchpad, který má v sobě ale spoustu chytrých funkcí
a rozlišení by mohlo být full hd ale v této cenové kategorii je to pochopitelné a displej je i tak velice pěkný a černá je černá
a upřímně když někoho vidim jak fotí s tabletem tak si myslím, že je debil :D
jinak pěkná recenze :)
ferkoo
vzdy som bol proti tabletom ze zbytočna vec, ale tento ma dost zaujal..hlavne preto ze ma windows a klavesnicu s touchpadom, nechce sa mi na intrak vlacit 15"ntb ktory mam aj ked je to asus vivobook..teda je tenky a ma len 2kg ale stale mi to pride kraksna, na intraku stejne na pocitaci som velmi malo ked mam volny cas radsej kecam s babami na izbach :) , a ked vyuzivam pocitac je to akurat internet, vybavovanie mailov, pozeranie filmov a max ked mam semestralku tak word, powerpoint, ...takze sa mi to vidi ako idealne zariadenie.... je malicke prenosne...lahke... ked budem cestovat vo vlaku tak mi staci tabletova cast na pozeranie filmu... a s tou paradnou vydrzou sa nemusim bat ze sa mi hockedy vybije ked ho potrebujem, a este ta cena je paradna...mam uz momentalne treti notebook od asusu...nikdy nesklamal...takze do tohto by som smelo isiel, akurat mohol byt na tabletovej casti este jeden plnohodnotny USB port a bolo by to super
Venca
Pred vanocema jsem toto koupil(32 Gb edici) za 11499 Kc. V balení byl i Xbox 360 "zdarma" . Ten jsem prodal za 3500 kc, takze super cena. Opet Asus ukazal jak má vypadat tablet/notebook za super cenu a super vybava. Intel by mel jmeno Atom zmenit na neco jineho, protoze drive to byl smejd pomalej. Tenhle Atom je pecka, na praci super + na hry taky. Osobne na tom hraji nejvice Heroes 3, zde je odkaz na youtube kde se zkousi ruzne hry na tomto tabletu https://www.youtube.com/user/th3drow/videos . V dnesni dobe neni lepsi tablet v pomeru cena/vykon/kvalita/vybava

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze