Asus Transformer Book Chi
recenze

Asus Transformer Book Chi

Jediný svého druhu
11

Asus Transformer Book Chi spatřil světlo světa minulý rok na Computexu v Tchaj-wanu, tam byl ovšem nedotknutelný a pod dohledem. Vyzkoušet ho jsme měli možnost až v lednu Na CESu v Las Vegas a uchvátily nás jeho výkon v kombinaci s kompaktními rozměry. Do prodeje v České republice se dostal v březnu tohoto roku a my měli konečně příležitost ho pro vás otestovat.

Asus představil na CESu trojici modelů Transformer Book Chi, které se lišily jak velikostí, tak cenou. Námi testovaný model nese přesné označení T300CHI – FH002H a nabídne 12,5palcový displej, úsporný procesor Intel Core M, 4 GB operační paměti a vnitřní SSD úložiště o kapacitě 128 GB. K dispozici je i další 12,5palcová varianta s označením FH002P, která nabídne též Intel Core M, nicméně pouze ve dvoujádrové variantě. Poté nalezneme ještě varianty s 10,1palcovým displejem opět v několika variantách, ale tentokrát už s procesory Intel Atom, 2 GB operační pamětí a FullHD rozlišením.

Oficiální snímky

Asus Transformer Book T300 Chi – videopohled

Obsah balení: nejenom nabíječka

Už z prvního pohledu na balení zařízení je jasné, že Asus model Chi pozicuje jako něco převratného a exkluzivního a dává si opravdu záležet na prvním dojmu. Musíme potvrdit, že se mu to opravdu povedlo a balení zařízení působí luxusně. Mimo samotného tabletu se v balení nachází i mobilní dok s klávesnicí a touchpadem. Transformer Book Chi můžete tedy použít jako samostatný tablet, popřípadě ho zasadit do doku s klávesnicí a využít ho jako notebook. Dále se v balení pochopitelně nachází nabíjecí adaptér a kabel se dvěma microUSB koncovkami k propojení a nabíjení tabletu a klávesnicového doku.

ASUS Transformer Book T300 Chi - obsah balení

Protože se do samotného tabletu, díky jeho nízké tloušťce, již nevměstnal klasický USB konektor, přidal výrobce navíc redukci z microUSB na USB 2.0. Dále nechybí základní dokumentace a navíc leštící hadřík společně s upínákem na nabíječku.

Design a konstrukce: kov kam se podíváte

Tablet

Samotné zařízení na první pohled působí precizně zpracované. Chi je nenápadné a přesto velmi elegantní zařízení, zejména díky diamantem zbroušeným hranám. Jeho rozměry jsou 317,8 × 191,6 × 16,5 mm. Hmotnost samotného tabletu je 724 gramů a po spojení s klávesnicí je výsledná hodnota 1,43 kg. Vzhledem k jeho rozměrům vás tato hmotnost překvapí a Transformer Book Chi působí v rukách opravdu těžce.

Rámy i zadní strana jsou vyrobeny z jednoho kusu kovu, čelní straně dominuje displej o velikosti 12,5 palce. Na levé horní hraně se nachází vypínací tlačítko, společně s praktickou diodou indikující nabíjení. Umístění hodnotíme jako relativně dobře zvolené a tlačítko je příjemné na dotek a velmi dobře se tiskne, zároveň ale nehrozí nechtěné zapnutí tabletu například v tašce.

Na levém boku je pak velmi pohodlně umístěno kolébkové tlačítko regulující zvuk a hned pod ním tlačítko Windows, navracející vás do ModernUI prostředí Windows 8.1. To je ale umístěno neprakticky ocenili bychom spíše senzorové tlačítko pod displejem, které by bylo rozhodně lépe dostupné.

Na pravé straně je pak zbylá konektorová výbava, která čítá pouze konektory verze micro a tedy micro HDMI a micro USB. Na obou stranách se nachází reproduktory. Vespod se skrývají pouze otvory pro nasazení do doku, který má v kloubu ukryté dva magnetické trny. Oddělení tabletu od doku se pak provádí prostým odtrhnutím. K tomu musíme použít více síly než bychom očekávali.

Dok

Rámy samotného doku jsou společně s přední stranou vyrobené z kovu, ovšem zadní strana je plastová. To trochu kazí výsledný dojem z luxusně vypadajícího celku, nicméně i zpracování plastu je příkladné. Kloub doku je také plastový, a zprvu se zdá být bytelný a pevný, ovšem po dosazení tabletu do doku se tablet na svém místě lehce kýve. Pevnosti to ovšem nebrání, a pokud uchopíte tablet, dok bude držet na svém místě i při lehce hrubším zacházení.

Klávesnice je typu chiclet a v rámci rozměrů je dostatečně veliká. Ocenili bychom měkčí odezvu pro pohodlnější psaní. Podsvícení klávesnice, které by se hodilo za zhoršených světelných podmínek, zcela chybí. Touchpad je velmi malý a nepohodlný, což by se vzhledem k rozměrům doku dalo pochopit, co nás ale velmi překvapilo je nemožnost stisknout ho v dolních rozích, tam se pouze velmi promačkává a lehce vrže. Reaguje pouze na stisknutí uprostřed dolní strany, na přesně daných místech, což jeho použitelnost snižuje na minimum.

Celkovou konstrukci a zpracování tabletu hodnotíme jako velmi dobrou a Transformer Book Chi dává pocit dobře zpracovaného zařízení, a až na pár zmíněných detailů nemáme co vytknout. Horší je to s dodávaným mobilním dokem, který sice z velké části oplývá kvalitními materiály, nicméně klávesnice, a hlavně touchpad, by zasloužily více pozornosti.

Displej: radost pohledět

V dnešní době se výrobci často předhánějí v jemnosti panelů u svých zařízení a ani Asus není výjimkou a rozhodl dosadit 12,5" IPS dotykový displej s rozlišením 2560 × 1440 pixelů. Výsledná jemnost je tak úctyhodných 235 ppi. Také pozorovací úhly jsou skvělé a barvy se při pohledu z úhlu nijak moc nemění.

Čitelnost na přímém slunci zvládá model Chi na jedničku, a to díky možnosti vysokého nastavení jasu displeje. Práce venku tak není problém, přesto, že je displej díky dotykové vrstvě lesklý. V regulaci jasu vám pomáhá i senzor okolního světla umístěný nad displejem. Podání černé barvy je na displeji v celku dobré.

Asus nabízí také modely Transformer Book T100CHI, které nabízí úhlopříčku displeje 10,1". Technologie displeje je identická, avšak rozlišení je „pouze“ FullHD. Za displej si tak Asus zaslouží pochvalu.

Zvuk: solidní průměr

Dva stereofonní reproduktory jsou umístěny po stranách tabletu. Asus se chlubí technologií SonicMaster, která by měla podpořit basovou složku. Hlasitost je více než dostatečná a zkreslení minimální. Nicméně je jasné, že se nejedná o reproduktory, které by byly určeny pro hudební znalce a vášnivé posluchače. Dominují především výšky a basy jsou poněkud zastřené a plechové, nicméně například pro sledování filmu postačí.

Mnohem lepší zvukový zážitek přichází, pokud k poslouchání použijete 3,5mm kombinovaný audio jack. Zvukový výstup se stává mnohem prokreslenějším a i basová složka je v tomto případě na dobré úrovni.

Webkamera: žádné zázraky

Na přední straně se nad displejem ukrývá webkamera s rozlišením 720p. Na běžné videohovory při denním světle postačí, ale za zhoršených světelných podmínek pozorujeme značný šum a kvalita obrazu padá.

Výkon: není 2 v 1, jako 2 v 1

Asus s modelem Transformer Book Chi míří spíše do pracovní sféry. Pokud bereme v potaz celkovou kompaktnost zařízení a jeho účel, je pak výkon na velmi dobré úrovni a Transformer Book Chi zvládá běžné úkoly téměř bez zaváhání. Jedinou, zato zásadní, výtku máme k teplotě zadní strany tabletu při vyšším vytížení. Teploty procesoru měřené pomocí programu HWMonitor se při běžném provozu pohybují okolo běžných 55 stupňů Celsia a při maximálním vytížení okolo 70 stupňů Celsia, avšak díky celokovové konstrukci, která velmi snadno přejímá teplo a drží teploty, se celá zadní strana tabletu rozpálí a udržet tablet v rukou je téměř nemožné.

Tento fakt je u zařízení „2v1“ celkem zásadní. Transformer Book Chi je tak názorným příkladem, u kterého by bylo lepší, pokud by výrobce zvolil na zadní stranu plastový materiál místo kovu. Bohužel, s komfortem použití je to natolik zlé, že díky tomuto faktu se použitelnost zařízení snížila o polovinu a vy máte tak na výběr. Buď tablet vytížíte a budete ho mít položený nebo připojený v doku, anebo tablet vytěžovat nebudete a poté ho můžete držet v ruce.

Procesor a operační paměť

Asus zvolil pasivně chlazený procesor Intel Core M-5Y10, kterému sekundují 4 GB operační paměti typu DDR3. Procesor podporuje Turbo Boost a Hyper-Threading a jeho maximální takt se vyšplhá na 2 GHz. Tím je zajištěn dostatek výkonu na konzumaci obsahu a kancelářskou práci, kterou Transforemer Book Chi zvládá v naprosté tichosti. Transformer Book Chi je snadno přenosné zařízení, které nemá ambice rovnat se herním notebookům, ale na zařízení „2v1“ je to od Asusu velmi slušný počin a mnohým uživatelům tak bude jeho výkon naprosto dostačovat. Pokud jste ale zvyklí vytěžovat paměť RAM a libujete si v bleskurychlém přepínání aplikací a programů, pak se raději poohlédněte jinde, protože v tomto případě narazíte na jeho limity a 4 GB RAM prostě nebudou stačit.

Grafika

Ani zde se nekoná žádné překvapení a integrovaná grafická karta Intel HD 5300 nepředvede nadstandartní výkony. Musíte se tak smířit se staršími hrami, a nebo novějšími jako je například The Sims 4, ale pouze na střední detaily. Předpokládáme ale, že cílové skupině uživatelů to nebude nijak vadit a na hry či náročné grafické programy potřebovat nebudou.

V benchmarcích nás výkon grafiky nijak nepřekvapil a například ve FurMarku se skóre nepřehouplo ani přes 315 bodů. Heaven Benchmark v2.5 Basic Asus taktéž řádně zatížil a nepřehoupli jsme se přes 6 fps.

Úložiště

SSD úložiště o kapacitě 128 GB, ze kterých je, po prvním spuštění, k dispozici přibližně 90 GB, bude bohatě stačit na běžné kancelářské soubory a nějaká ta média. Úložiště to ale není až tak velké a pokud přemýšlíte o koupi, zkontrolujte si, kolik místa reálně využíváte. Jinak je SSD ale perfektně rychlé a ke svým souborům se dostanete ve zlomku sekundy.

Operační systém: bloatware kam se podíváš

Operační systém Windows 8.1 vám zajistí přístup k aplikacím i programům z dlaždicového prostředí a po připojení klávesnice využijete klasickou desktopovou plochu. Asus, stejně jako jiní výrobci nainstaloval do zařízení své utility a ještě i programy navíc, jako je třeba natolik oblíbený antivirový program McAfee na 30 dní.

Některé programy od Asusu jsou v celku využitelné. Týká se to především Asus Chi Keybord Power, který vám ukáže stav nabití klávesnicového doku, nebo Asus Liveupdate, který kontroluje aktualizace vašeho zařízení. Naopak některé programy pravděpodobně nevyužijete, jako je vlastní úložiště Asus PhotoDirector. Těchto „pomocných“ utilit je v zařízení poměrně hodně a po koupi doporučujeme programy vytřídit a vymazat. Tím zajistíte poměrně velké množství místa navíc. Systém samozřejmě podporuje upgrade na Windows 10.

Baterie: očekávatelná vydrž

Asus integroval Li-Pol baterii s kapacitou 32 Wh. V klávesnicovém doku se nachází menší, jednočlánková baterie s kapacitou 2 Wh a Asus slibuje, že se zařízení dožije až 8 hodin. Při kancelářské práci s úsporným režimem se bez připojení k internetu na tuto hodnotu téměř dostanete a s režimem „V letadle“ je 8 hodin naprosto reálných. Pokud ovšem zapnete Wi-Fi a bude aktivně prohlížet internetový obsah, výdrž se razantně sníží na přibližně 6 hodin.

V celku průměrnou hodnotu jsme napočítali při přehrávání stramovaného FullHD videa, kdy se tablet dožil 303 minut. Lze ho ale vybít i za necelých 80 minut při maximálním vytížení všech komponent. Celkem příjemně nás překvapila rychlost dobíjení, kdy se tablet nabil do 80 % za 90 minut a do plného nabití, tedy 100 %, mu to trvalo 125 minut.

Velkým mínusem je nemožnost nabít tablet i z klávesnicového doku. Jeho napájecí článek se tak stará pouze o dok ale nikoli o tablet. Přes velké množství utilit nám v tabletu také poměrně dosti chyběl sofistikovaný program na úsporu baterie, který by umožňoval nastavit úsporu dle vlastního přání, a tím využít výkon společně s výdrží na maximum.

Konektivita: vše micro

Asus se do tenkého těla Chi snažil vměstnat co nejvíce konektorů. Nechybí zde microHDMI, kombinované microUSB a také čtečka SD karet. Bohužel se Asusu nepovedlo vyřešit dobíjení přes microUSB a tak na levé straně najdeme i speciální dobíjecí konektor. Ten je umístěn velmi nešikovně a kdykoli budete chtít tablet dobíjet a zároveň v tomto režimu i používat, trčící šňůra přívodního kabelu bude překážet. Na samotném doku pak najdeme pouze microUSB pro spojení s tabletem, přes který se bude dok rovnou nabíjet.

Komunikace: frčíme bezdrtáově

Konektor LAN zde nehledejte, na samotném těle nezbylo místo a tak si budete muset vystačit s připojením Wi-Fi 802.11a/b/g/n. Dok pak připojíte pomocí Bluetooth 4.0. Při prvním párování se objevily menší potíže a tabletu trvalo déle, než našel klávesnicový dok. Poté bylo ale připojení stabilní a oceňujeme také přítomnost zapínání Bluetooth i u klávesnice.

Závěr: proč ne, ale…

Asus Transformer Book Chi je luxusně vyhlížející a velmi kvalitně zpracované zařízení, které slouží především k tomu, aby poskytlo uživateli dostatek výkonu v tenkém těle. To by se mu i dařilo, nebýt kovového materiálu na zadní straně, který rád udržuje teplo, a tak ho při vyšším zatížení raději odložíte do doku a tím ztrácí celé zařízení hlavní koncept „2v1“.

ASUS Transformer Book T300 Chi

Asus jinak během testu splňoval naše očekávání, a kdyby nebylo tohoto zásadního problému, určitě by se jednalo o zařízení s obrovským potencionálem, které bychom s radostí doporučili. Cena, okolo 24 000 Kč určitě neurazí. Přesto pokud se vám Chi líbí, vyčkejte na začátek prodeje druhé generace, která, doufejme, už problémem s natolik horskou zadní stranou, trpět nebude.

Konkurence

Najít podobné zařízení se zdá lehké, ale opak je pravdou. S tímto výkonem se zařízení s odnímatelným displejem nachází jen velice těžko a Chi se stává v této cenové kategorii prakticky jediným zařízením.

Největším konkurentem je mu Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro. Yoga nabídne 13,3palcový displej s rozlišením 3 200 × 1 800 pixelů, který není oddělitelný, zato ho můžete polohovat. Také má lepší procesor Intel Core M-5Y51. Operační paměť je pak typu LPDDR3 a má 4 GB. Potěší i podsvícená klávesnice a plnohodnotné USB 3.0. Není ovšem natolik subtilní jako Transformer Book Chi a cenově je také o něco výše. Konkrétně za takto vybavený model zaplatíte okolo 29 000 Kč.

TIP: Recenze Lenovo Yoga 3 Pro – Nekonvenční konvertibl

Lenovo IdedaPad Yoga 3 Pro

Další v pořadí je Acer Aspire Switch 2 10, který má stejný koncept odejímatelného displeje s rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů. Výkonnostně ale pokulhává s procesorem Intel Atom Z3735F Bay Trail, kterému sekundují pouze 2 GB operační paměti. Úložiště se zastavilo na 64 GB. Cena je ale příznivějších 14 400 Kč.

Ace Aspire Switch 2 10

I ze stáje Dell se najde protivník v podobě modelu XPS 12. ten má výklopný, 12,5palcový displej s rozlišením FullHD a aktivně chlazený procesor Intel Core i5-4210U a 4 GB RAM. Grafická karta Intel HD 4400 o něco málo pokulhává, ale oproti Asusu nabídne podsvícenou klávesnici. Cena se zastavila na 24 990 Kč.

TIP: Nový Dell XPS 12: CPU Intel Haswell a skvělá výdrž baterie

Dell XPS 12
asus-transformer-book-t300-chi
Klady
  • kvalitně zpracovaná konstrukce
  • možnost oddělitelného displeje
  • dobrý výkon
Zápory
  • zadní strana tabletu při vyšším zatížení pálí do rukou
  • prvotní problémy při připojení klávesnicového doku
  • nepohodlný, malý touchpad
Diskuze ke článku
Michal
Zajímavé, ale cena mnoho lidí odradí. Mimochodem, neberte to jako urážku, Jarko. Mohla byste vyprávět pohádky, zkuste se nabídnou do audioknih :P
Johny
mam ho tyden funguje vyborne neprehriva se a 2k je problem pro skype jejich apka je takova kostrbata :D baterije tedy tak na 5hodin max spis 4 ale tak jas na plno ... ale tak na baterii bych si nestěžoval ... je to dobry stroj na praci
Pepa
Též se na něj chystám. Díky i za uživatelské zkušenosti Johny;-)
Petr
Mate taky napsat jak je to se servisem.. ze když se vám třeba rozbije display tak ze po vás možná budou chtít za opravu skoro to samé jako za nový přístroj.. a když napíšete stížnost tak vám odpoví.: to je naše firemní politika.." tak ze za mě.. nebrat nic na čem je nálepka Asus

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze