ASUS ROG Phone 3
recenze

ASUS ROG Phone 3

Cíl mise: Být první!
2

Když řekneme herní telefon, mnohým z vás se pravděpodobně vybaví řada ROG Phone od ASUSu. Před několika dny jsme se dočkali již třetí generace, která opět přináší kombinaci naprosto špičkového hardwaru a propracovaného softwaru, která umocňuje zážitek z těch nejlepších současných her. Těšit se můžeme ale i na silnou baterii, 144Hz displej nebo tři fotoaparáty na zadní straně.

Mobilní hráči, zbystřete! Na český trh dorazil nejvýkonnější telefon současnosti, který vypiloval veškeré funkce téměř k dokonalosti. Nový ASUS ROG Phone 3 disponuje špičkovým procesorem, neméně kvalitním displejem, pokročilým chlazením a speciálním softwarem pro hráče. Ve vrcholné podobě vás vyjde na více než 30 tisíc korun. Pro koho je určen a dokáže dostát svým slibům?

Technické parametry ASUS ROG Phone 3 512 + 16 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce171 × 78 × 9,9 mm, 240 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,59" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865+, CPU: 1×3,1 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 16 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2020, 31 990 Kč

ASUS ROG Phone 3 – videorecenze

Obsah balení

Prodejní balení nás v případě ROG Phonů upoutává pravidelně. Ve třetí generaci má trojúhelníkový tvar a samotná krabice se dělí na dvě části. V první je osamocený telefon, jehož vyjmutí vyžaduje trochu cviku. Nejlepší je na krabici lehce klepnout a telefon vám vyklouzne do (v ideálním případě) připravené dlaně. Na opačné straně je veškeré příslušenství. Jako první se o slovo hlásí externí větráček, který snadno připojíte k telefonu. V útrobách druhého dílu balení je nabíječka, USB kabel s USB-C koncovkami, sluchátka, krytky konektorů a nakonec i redukce na 3,5mm jack.

Konstrukční zpracování: čtvrt kila poctivého telefonu

Třetí generace herního speciálu od ASUSu pokračuje tam, kde skončil předchůdce. U herního zařízení dnes nestačí nabídnout jen brutální výkon, musí také upoutat pozornost, a to se ROG Phonu 3 daří skvěle. Čelní strana vás možná neposadí na zadek, ale to hravě zvládnou záda. Skleněné plochy jsou z části průhledné a dovolují nahlédnout pod pokličku. Vidíte část systému chlazení i jeho samotný průduch.

ASUS ROG Phone 3
Na zadní straně jsou zdánlivě dvě diody, funkční je ale pouze jedna.

Výrobce, navzdory zaobleným bokům zadní strany, klade důraz na ostře řezané linie, které provází celou zadní stranu a podřídit se jim musel modul fotoaparátů i dvojice diod, z nichž každá má odlišný tvar. Bohužel brzy zjistíte, že sekundární „dioda“ je pouze atrapou. Samotný modul s fotoaparáty vystupuje nad okolní povrch, což je škoda. Telefon se při položení trošku kývá.

Že máte co do činění s příslušníkem rodiny Republic of Gamers prozradí nejen samotný nápis, ale také podsvícené logo ve středu zadní strany, které může blikat různými barvami. Vše lze nastavit a pokud nefandíte blikajícím věcem, můžete funkci vypnout.

Někdo by ROG Phone 3 mohl nazvat herním monstrem a nebyl by daleko od pravdy. Telefon je takřka centimetr tlustý a bez deseti gramů váží čtvrt kila. Do malých rukou se tak rozhodně nehodí, při hraní to však nijak zásadně nevadí, zpravidla jej totiž budete držet obouruč.

ASUS ROG Phone 3

Po pravé straně jsou tlačítka, těmi nemyslíme jen ta, která snadno vidíte a jejichž stisknutí provází tolik potřebná jistota. Na okrajích pravé strany jsou rovněž Air Triggers. Jde o plochy citlivé na dotyk, které se nově chlubí až pěti možnostmi nastavení. Můžete je běžně stisknout, provést dvojitý stisk, každý trigger se umí rozdělit na dvě menší tlačítka a nakonec je podporováno přejetí doprava, doleva, k sobě a od sebe. Netřeba dodávat, že vše jde opět podrobně nastavit ve speciální aplikaci a Air Triggers usnadňují hraní. Někdy se vůbec nemusíte dotýkat displeje. Na těle dále najdete dva USB-C konektory, na levém boku je konektor širší a slouží pro připojení herního příslušenství. Kousek nad ním je šuplíček pro dvě nano SIM karty.

Konstrukci zpevňuje kovový rám a jinak ASUS nasadil skleněné plochy (záda s Gorilla Glass 3, displej Gorilla Glass 6). Mobil je pevný až robustní, budete z něj mít rozhodně dobrý pocit. K naprosté dokonalosti ale chybí zvýšená odolnost proti vodě či prachu.

Líbilo se nám
  • povedený herní design
  • nastavitelné barevné logo
  • podpora AirTriggers
  • dvojice USB-C
Nelíbilo se nám
  • vysoká hmotnost
  • méně pohodlné držení
  • chybí 3,5mm jack

Displej: pastva pro oči

ASUS nasadil téměř 6,6palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a především působivými 144 Hz. Obnovovací frekvenci si můžete zvolit od 60 přes 90, 120 až po 144 Hz. Případně můžete vše nechat na automatice. Informace o zvolené frekvenci přitom vidíte hned v horní liště.

ASUS ROG Phone 3

Displej snese velice přísná měřítka. Osobně se mi však nejvíce líbí fakt, že není postižen výřezem nebo průstřelem. Celá plocha je využita pro obsah. Vysoká obnovovací frekvence se při hraní her vždy hodí, stejně tak rychlá 1ms odezva. Čitelnost je za každé situace perfektní, za což vděčíme širokému rozsahu jasu a dobře fungující automatické regulaci.

ASUS ROG Phone 3
Nastavení počtu Hz

Panelu nechybí funkce Always-on, která vás informuje o času, datu a stavu baterie. Zmeškané události bohužel nezobrazí, ale pro tyto účely je připravena ještě informační dioda. Ano, ROG Phone 3 má klasickou diodu nad displejem. Do zobrazovače je navíc integrována optická čtečka otisků prstů, která funguje vcelku spolehlivě. O ochranu celého čelního panelu se pak stará sklíčko Gorilla Glass 6.

Líbilo se nám
  • displej bez výřezu
  • ochrana Corning Gorilla Glass 6
  • špičkový AMOLED panel
  • nastavitelná 144Hz obnovovací frekvence
  • 1ms odezva
  • informační dioda
Nelíbilo se nám
  • omezený režim Always-on

Zvuk: na špičce

Někomu se možná nebudou líbit rámečky nad a pod displejem, jenže mají zde své místo. Telefon díky nim lze bez pohodlně držet a nemáte obavy, že omylem tisknete něco na displeji. Navíc se do rámečků schovalo vše potřebné. Za vyzdvihnutí stojí především dva čelní stereo reproduktory, které jsou hlasité a kvalitní. V tomto ohledu patří novinka k současné špičce. Bohužel se ale nově budete muset smířit s absencí 3,5mm jacku. Poslech hudby jde však realizovat několika způsoby. Buď se sluchátky s USB-C, bezdrátově, přes dodávanou redukci, nebo lze využít dodávaný větráček, po jehož připojení získáte přístup k 3,5mm jacku, nachází se totiž přímo na něm.

ASUS ROG Phone 3
Líbilo se nám
  • nadprůměrně kvalitní duální hlasité reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru a herní možnosti: s přehledem jednička

ROG Phone 3 dorazil v té nejlepší možné formě – se Snapdragonem 865+, 16GB RAM a 512 GB úložištěm, které již ovšem nelze rozšířit prostřednictvím paměťových karet. Po prvním zapnutí pro vás nicméně zbývá zhruba 461 GB volného místa. Netřeba asi dodávat, že to jsou parametry, která vám drtivá většině konkurence bude závidět. A jaký má telefon výkon? Řekněme, že maximální možný: například v žebříčku AnTuTu koukají ROG Phonu 3 všichni na záda. Výsledek s téměř 650 tisíci body budí respekt. Nutno podotknout, že měření probíhalo s aktivním režimem X, který spustíte tak, že sevřete telefon v dlani. Obě spodní části boků jsou totiž citlivé na tlak. Také jste si vzpomněli na telefony HTC?

Benchmark testy

Mobil se chlubí i vylepšeným systémem chlazení a například měděný chladič je šestkrát větší než u předchozí generace. Jenže co naplat, výkonný hardware topí a po krátké době je zadní strana, především oblast kolem fotoaparátů, poměrně silně rozpálena. Testování probíhalo doma, pokud byste hráli venku v letním horku, bude držení kvůli topícím zádům ještě nepříjemnější. V tomto ohledu jsem od ASUSu čekal rozhodně více.

ASUS ROG Phone 3

Situaci může zachránit dodávané příslušenství v podobě větráčku lomeno stojánku. Snadno můžete regulovat frekvenci otáček a po nasazení navíc získáte i přístup k 3,5mm jacku. I když jsem při hraní využíval větráček na maximum, což znamená, že o jeho činnosti vlivem hlučnosti již víte, nedocházelo ke kýženému ochlazení zadní strany a teplota systému zůstávala vysoko nad hranicí 40 °C. Větráček v plné síle zafunguje až v momentě, kdy alespoň na chvíli snížíte zátěž telefonu. Jenže, kdo by na herním telefonu chtěl přestat hrát?

Herní centrum

Perfektně vám totiž bude fungovat jakákoliv hra, a to na maximální detaily. Nespočet titulů je přizpůsoben k hraní na 144Hz displeji, například hry jako Real Racing 3, Asphalt 9, CSR Racing 2 či Shadowgun: Legends a Call of Duty: Mobile. V prostředí naleznete speciální aplikaci Armoury Create, která je jakýmsi herním centrem, odkud vše řídíte. Máte zde přehled o jednotlivých hrách, přičemž u každé lze nastavit konkrétní profil chování telefonu. Při spuštění se tak nastaví displej, zvuk i notifikace, například tak, abyste při hraní nebyli ničím a nikým rušeni.

ASUS ROG Phone 3

Nedocenitelným pomocníkem je pak Herní džin. Jde o speciální panel, který je vždy po ruce, ať jste v jakékoliv hře. Stačí provést tah prstem z levého okraje displeje při horizontální orientaci. Okamžitě získáte přístup k rychlému nastavení všeho potřebného – od výkonu přes displej po zvuk. Ihned též vidíte takt procesoru či teplotu systému.

Líbilo se nám
  • maximální možný výkon
  • obrovská interní paměť
  • herní centrum s podrobným nastavením
  • snadná aktivace režimu X
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • telefon se poměrně dost zahřívá

Výdrž baterie: působivá kapacita

Za většími rozměry i vyšší hmotností mobilu stojí kromě jiného baterie s působivou kapacitou 6 000 mAh. Výdrž teoreticky může být velice dobrá, avšak záleží na způsobu používání telefonu. Při střídmé práci jsou dva dny jasnou záležitostí, jenže na ROG Phonu 3 se budou hlavně hrát hry a ty energii odčerpávají velice rychle. Aktivní hraní může znamenat nabíjení i dvakrát denně. Navzdory faktu, že v balení najdeme 30W nabíječku a kvalitní pletený kabel, počítejte s nabíjecím časem přesahujícím hodinu a půl. Polovinu baterie však telefon stihne nabít za zhruba 30 minut. Ani tentokrát se bohužel nedostalo na bezdrátové nabíjení, ale je pravda, že nezbytná cívka by ještě zvýšila již tak značnou tloušťku.

ASUS ROG Phone 3
Líbilo se nám
  • nadprůměrná kapacita baterie
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: jakákoliv, včetně 5G

ASUS si je vědom, že u herního telefonu pro rok 2020 je nezbytně nutná příkladná konektivita. Uvnitř telefonu je čtveřice Wi-Fi 6 (2×2 MIMO). Šuplíček pro dvojici nanoSIM karet podporuje na hlavním slotu 5G, na sekundárním 4G. Z další výbavy stojí za to zmínit Bluetooth 5.0 (s podporou Qualcomm aptX, LDAC, AAC) či NFC pro bezkontaktní platby. Pro navigaci do cíle poslouží GPS, GLONASS, BDS, Galileo nebo QZSS. Za vyzdvihnutí pak opět stojí i dvojice USB-C.

Líbilo se nám
  • skvělá drátová i bezdrátová konektivita

Fotoaparát: letos to táhnou ve třech

V letošním roce došlo také ke zlepšení situace ohledně fotoaparátů, celkem jsou na těle ROG Phonu 3 čtyři. Začneme těmi nejdůležitějšími, tedy trojicí na zadní straně. Hlavní fotoaparát má 64 megapixelů a světelnost f/1.8, ale běžně budete fotit skládáním čtyř snímků do 16 megapixelů. I přes chybějící optickou stabilizaci vypadají výsledné snímky velmi dobře. Telefonu nečiní problém protisvětlo a při troše snahy pořídíte dobrý snímek i v noci.

ASUS ROG Phone 3

Druhý fotoaparát je se svým záběrem 125° ultraširokoúhlý. Má 13 megapixelů a vysoké rozlišení je zde skutečně znát. V klubu ultraširokoúhlých fotoaparátů patří k těm lepším a nezalekne se ani slabšího osvětlení. Zadní partu doplňuje 5megapixelový makro snímač, který ostří od 4 centimetrů, nicméně u něj pocítíte, že má citelně nižší rozlišení než jeho dva parťáci.

Ukázkové fotografie

Vysoký výkon telefonu zajišťuje, že video můžete nahrávat až v 8K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. V praxi však ale sáhněte spíše po 4K s 60 FPS, kdy jsou výsledky s elektronickou stabilizací obrazu působivé po vizuální i audio stránce.

ASUS ROG Phone 3 (testovací video) – 8K, 30 FPS

ASUS ROG Phone 3 (testovací video) – 2160p, 60 FPS

ASUS nešetřil ani na čelním fotoaparátu v proužku nad displejem. Má 24megapixelové rozlišení, což je dostatečné na to, abyste měli kvalitní obraz při streamech, případě při pořizování profilových obrázků do her.

ASUS ROG Phone 3
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • velmi slušné výsledky
  • makro snímač
  • kvalitní záznam videa
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějící OIS

Software: možnost herního hávu

Výrobce nabízí možnost zahalit klasický Android 10 do ROG hávu, kdy jsou stylově upravené ikonky napříč prostředím. Herní motiv je přítomen ve dvou variantách – světlé a tmavé. Nicméně utrpí tím samozřejmě přehlednost, ale pro styl je nutno občas podstoupit nějaké oběti. Kdyby vám ale trpělivost přeci jen došla, lze ikonky vrátit do konvenční podoby, kdy prostředí připomíná čistý Android. Napříč celým systémem lze samozřejmě nastavit tmavý režim. Běh samotného systému je hladký, vše je svižné, včetně spouštění náročných aplikací. Ovládání můžete svěřit do rukou klasických tlačítek, případně gest.

Líbilo se nám
  • hladký běh prostředí
  • možnost navigace gesty
  • možnost využívat herní vzhled

Zhodnocení

ASUS ROG Phone 3 je nekompromisním herním telefonem, který své úzce zaměřené cílovce dominuje. Nejen výbavou, která se spoléhá na to nejlepší z hlediska výkonu i displeje, ale také díky propracovanému softwaru, který je zde proto, aby uživateli pomohl si herní zážitek co nejvíce užít. ROG Phone 3 se také opírá o speciální příslušenství, které herní zážitek ještě vylepší. Takto ucelený ekosystém žádná konkurence v podstatě nenabízí.

ROG Phone 3 ale ani tak není zcela bez chyb. Zamrzí chybějící 3,5mm jack, stejně jako absence zvýšené odolnosti i slotu pro paměťové karty a nepodpora bezdrátového nabíjení. ASUS se tak rozhodně má v příštím roce kam posouvat. Cena za námi testovanou variantu činí téměř 32 tisíc korun. To je dost, že? Naštěstí máte možnost snadno ušetřit. Pakliže vám stačí 12GB RAM, klesne cena o tři tisíce. Existuje také verze s přídomkem Strix, která má Snapdragon 865 bez přídomku Plus, 8GB RAM a 256GB úložiště. Ostatní možnosti zůstávají identické, ale cena klesne na 23 tisíc korun.

Hledat konkurenci pro ROG Phone 3 je těžké, možná téměř nemožné. Sáhnout můžete po předchůdci a srazit cenu k 18 tisícům, dostanete však slabší hardware. Přímou konkurencí bude Lenovo Legion či Xiaomi Black Shark 3, jenže ani jeden telefon nenabídne tak pokročilý ekosystém a co je pro nás nejzásadnější, ani jeden zatím oficiálně nekoupíte na českém trhu.

Xiaomi Black Shark 3S 256 GB

Rozměry168,7 × 77,3 × 10,4 mm, 222 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 729 mAh
asus-rog-phone-3
Klady
  • bohaté základní balení
  • povedený herní vzhled
  • vynikající 144Hz AMOLED displej
  • výkonné čelní reproduktory
  • neuvěřitelný výkon
  • dvojice USB-C
  • speciální herní centrum
  • bohaté možnosti herního nastavení
  • perfektně odladěné prostředí
  • slušný hlavní a širokoúhlý fotoaparát
  • baterie s kapacitou 6 000 mAh
Zápory
  • chybí 3,5mm jack
  • nelze vložit paměťovou kartu
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • neodolá vodě a prachu
  • fotoaparáty postrádají OIS
Diskuze ke článku
Mario Kovačič
Mario Kovačič
Toto bude asi môj budúci nový telefón. Uvažoval som aj nad Black 🦈 ale verzia pro. Ale nikde sa neuvádza či má NFC. A to je pre mňa podstatná informácia. V jedna recenzia tvrdia že NFC má ale na oficiálnej stránke nie je nič.
Milan Strnadel
Milan Strnadel
Herní telefon bez 3.5 Jacku? Proč? Zkoušeli jste hrát třeba PUBG přes BT sluchátka? Nemožné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze