Asus PadFone 2
recenze

Asus PadFone 2

Unikátní koncept podruhé a lépe

Začátek roku 2013 na náš trh přinesl druhou generaci unikátního PadFonu. Výrobce naslouchal hlasu uživatelů a mnoho kritizovaných míst vylepšil. Druhá generace se dále svezla na módní vlně zvětšování displejů či přidávání jader. Stále si však zachovala elegantní vzhled a výhodu dvou zařízení v jednom.

Asus se v PadFonu zřejmě zhlédl. Nedlouho poté, co na náš trh dostal PadFone první generace, se objevuje PadFone 2, aby nás přesvědčil, že je v každém ohledu lepší. Údajně se chystá už třetí generace, a tak se raději pojďme rychle věnovat té druhé, dokud je ještě aktuální.

Asus PadFone 2 - oficiální fotografie

Hlavním lákadlem je stále možnost telefon vložit do tabletu a okamžitě moct využít větší displej a další baterii k dobití telefonu, a přitom tím mít data stále při sobě v jednom zařízení. Funkční výbava se řadí mezi absolutní špičku. Ať už jde o displej, prostředí, optimalizaci nebo fotoaparát. Ví to i Asus a tak se nebál vystřelit cenovku k 20 tisícům korun. To není vůbec málo a v dnešní recenzi odhalíme, zda jde o adekvátní částku nebo se jen Asus zkouší svézt na vlně iPhonu a dalších drahých telefonů.

Technické parametry ASUS PadFone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce137,9 × 68,8 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 140 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostleden 2013, ?

Asus PadFone 2 – videopohled

Obsah balení

Na českém trhu si PadFone 2 budete moci zakoupit jen v kombinaci telefon a tablet. Samotný telefon oficiálně prodejný nebude. V balení toho příliš nenajdete. Pouze datový kabel, koncovku nabíječky a špuntová sluchátka. Co Asusu hned ze začátku vytknu, je chybějící pouzdro na tablet, které by se opravdu hodilo. Nevím, zda bylo nutné takto šetřit.

Design a konstrukce: z jiného světa

Většina dnešních telefonů nudí. Stále stejné bezduché placky, navíc často v uniformní černé. PadFone 2 je také placka, také černá, byť bude k dispozici i bílá varianta. To je ovšem pouze první dojem z čelní strany. Stačí se totiž na PadFone 2 podívat z profilu a dojem se hned zlepší. Tenké linie doplněné kovovým rámem, který v ruce chladí a oku lahodí. Zůstalo zachováno zdánlivě zúžení a opticky to tedy vypadá, že je PadFone 2 ve spodní části tenčí. To už nabídla první generace a je moc dobře, že se Asus rozhodl pro zachování tohoto designového prvku. Nijak nezaostává zadní strana, která je opět ozvláštněna kruhy „zen“, které soustředně vychází od čočky fotoaparátu a dodávají telefonu punc exkluzivity.

Opravdu jen velmi těžce hledám telefon, který je aktuálně osobitější než právě PadFone 2. Ale pojďme dále. Jistě vás zajímají rozměry. Ty samozřejmě vzhledem k většímu displeji musely narůst. Výška činí takřka 138 milimetrů, šířka 69 milimetrů a tloušťka se vměstnala pod 9 milimetrů. Hmotnost se udržela na velmi pěkných 135 gramech. Na takto velký telefon jde o skvělou hodnotu, kterou ocení především vaše ruka. Pokud vás zajímá, o kolik se rozměry a hmotnost změnily ve srovnání s první generací, odkáži vás na porovnávací tabulku níže.

Zadní strana vypadá díky zen kruhům velmi efektně

Základní porovnání: Asus PadFone 2 vs. Asus PadFone

Asus PadFone 2 Asus PadFone
rozměry 137,9 x 68,83 x 8,89 mm 128 x 65,4 x 9,2 mm
hmotnost PadFonu 135 gramů 129 gramů
hmotnost PadStation s PadFonem 649 gramů 854 gramů
displej PadFonu 4,7 palce; 1280 x 720 pixelů 4,3 palce; 960 x 540 pixelů
displej PadStation IPS 10,1 palců; HD 10,1 palců; HD
baterie PadFonu 2140 mAh 1520 mAh
baterie PadStationu 5000 mAh 6600 mAh
procesor Qualcomm APQ8064 Snapdragon, quad-core 1,5 GHz Qualcomm MSM8260A Snapdragon, dual-core 1,5 GHz
RAM 2 GB 1 GB
grafický akcelerátor Adreno 320 Adreno 225
NFC ano ne

Čelní strana, jak jsem výše naznačil, může vypadat nudně. Temně černá plocha, která prakticky není ničím rušena ale působí tajemně, až záhadně. Vaše okolí bude hledat logo výrobce, tlačítka, displej… Vše se na čelní straně nachází, ale velmi nenápadně. Logo je netradičně pod displejem. Senzorová tlačítka, mimochodem změna od první generace, se objeví až po rozsvícení a displej se topí v okolní černé. Velmi stylově pak působí malý průduch reproduktoru ozvláštněný chromovým proužkem. Výčet pak uzavírají nezbytné senzory a kamerka.

Kovové lemování opticky zužuje celý telefon

Podobu PadFonu 2 z profilu jsme již probírali. Nezmínil jsem však prvky po stranách se nacházející. Levá strana je zcela čistá. Horní strana poskytla místo 3,5 mm jack konektoru a šuplíčku na micro SIM kartu. K ní se dostanete pouze pomocí drátku, který dostanete v balení. Asus si tuto inspiraci Applem mohl odpustit. Pravá strana je domovem odemykací klávesy a kolébkového tlačítka k regulaci hlasitosti. Zde by mohl Asus pro příště přesunout odemykací tlačítko níže. Aktuálně je poměrně vysoko a je nutné palec ruka natáhnout. Máte-li menší ruce, přehmatu se nevyhnete.

Na spodní straně je pak konektor. Vypadá velmi zvláštně. Připomíná micro USB, avšak kolem něj jsou ještě dva kruhové otvory. Asus se totiž rozhodl zrušit dva nelíbivé konektory, které jsme kritizovali u první generace. Aktuálně skloubil oba konektory v jeden speciální. Naštěstí do něj pasuje i běžný micro USB kabel. Avšak problémy jsou. Běžný kabel nebo nabíječka v konektoru PadFonu 2 nedrží ideálně. Abych byl přesný, má tendenci vypadávat. Přesto však Asus chválím za jistou evoluci a jsem velmi zvědav, kam se konektor posune v možné třetí generaci.

Asus vytvořil nový konektor, jehož základem je micro USB

Naprosto ukázkové je dílenské zpracování. PadFone 2 je bytelný, nikde nic nevrže, nehýbe se. Ani nemůže, zadní kryt je napevno spjat s telefonem. Výhody a nevýhody jsou nasnadě, ale samozřejmě se k nim dostaneme. Abych ale neodbíhal, za zpracování má Asus jedničku s hvězdičkou, protože i po dvou týdnech se na telefon neobjevil ani škrábanec, což o mnohých konkurentech říci nemůžeme.

PadStation na scénu

Po designových hodech přichází vystřízlivění u PadStation. Ta vypadá z čelní strany stále stejně. Displej a černé okraje, zde není co vymýšlet. Výrazné změny se však udály na straně zadní. Žádná chatrná dvířka, ale praktický „chlívek“ s lyžinami, kam PadFone 2 jednoduše zasunete. Celá zadní strana je navíc z měkčeného plastu. Výčet prvků pokračuje reproduktorem, škoda, že jen jedním. Na zadní straně se nachází také tlačítka. Neměly by být po stranách? Ano, tam bývají. Asus je ale dal více dozadu, a mnohem lépe je nahmatáte. Na spodní straně je samozřejmě konektor, který je stejný jako na PadFone 2, jen si odmyslete dva kruhové otvory po stranách. Opět do něj tedy pasuje běžný micro USB kabel.

PadStation se z čelní strany příliš nezměnila

Navraťme se se k systému vkládání PadFonu 2 do PadStation. Nic se nemusí otvírat, jen vezmete telefon a zajedete s ním do PadStation. Pokud si vzpomenu na předchozí generaci, kdy jsem se často bál, že dvířka ulomím a telefon do svého umístění nešel zasunout zcela ideálně, zde je vidět výrazný posun. Vše je velmi rychlé, nelze se netrefit či telefon či tablet zničit. Sečteno a podtrženo jde o změnu správným směrem. Jaká je další výhoda? Asus mohl použít jen jeden 3,5 mm jack konektor, protože lze vždy využít ten na horní straně PadFonu 2.

Zadní strana s místem pro PadFone 2 je zcela přepracována

Krátce se také podíváme na zpracování PadStation. Zde opět není co vytknout. Ani při silném promačkání se neozývají žádné nežádoucí zvuky. Co vás však zaručeně potěší, je hmotnost PadStation. Dohromady s PadFonem 2 činí jen 649 gramů, což je o 205 gramů méně oproti první generaci. Opět to nejvíce potěší vaše ruce, které vydrží pracovat delší dobu s PadStation. Potěší rovněž menší tloušťka, která spadla z 13,55 milimetrů na 10,4 milimetrů. Daní je ale menší akumulátor, jak vyplývá ze srovnávací tabulky níže.

PadStation prošla odtučňovací kúrou

Rozdíly mezi generacemi PadStation

PadStation 2 PadStation
rozměry 263 x 180,8 x 10,4 mm 273 x 176,9 x 13,55 mm
hmotnost 514 gramů 724 gramů
hmotnost s PadFonem 649 gramů 853 gramů
baterie 5000 mAh 6600 mAh

Závěrem části o PadStation musím zdůraznit, že ačkoliv se o ni bavíme jako o tabletu, tablet to sám o sobě není. Jde pouze o skořápku s displejem a baterií, samostatně vůbec nefunguje, protože mu chybí procesor, paměti a další podstatné součásti. Vše ožívá až po vložení PadFonu 2. Nelze tedy používat odděleně PadFone 2 a PadStation.

Systém vkládání dovedl Asus k dokonalosti

Baterie a výdrž

Výdrž telefonů a tabletů je vděčné téma posledních let. Displeje rostou, procesory zrychlují, ale kapacita baterií roste opravdu jen velmi pozvolna. O to víc chválíme Asus, že do PadFonu 2 dal baterii s kapacitou 2140 mAh. Minulá generace měla jen 1520 mAh. Odpouštíme tak i uživatelsky nepřístupnou baterii. Zvýšená kapacita je opravdu poznat. Při běžném používání, kdy je jas displeje regulován automaticky, máte zapnuté veškeré aktualizace, uskutečníte za den hovory v celkové délce 10 minut a pošlete 10 SMS zpráv, se bez problémů dostanete na dvoudenní výdrž. Respektive druhý den večer už bude dobré mít nabíječku při sobě. Snadno si spočítáte, že nejste-li nonstop online, výdrž se dokáže natáhnout ke třem dnům. Stejně tak pokud telefon nedáte z ruky a displej bude často svítit, budete dobíjet denně. PadFone 2 tak rozhodně není dalším jednodenním telefonem a výdrž lze celkově pochválit.

Při našem testu, kdy PadFone 2 přehrával online video v kvalitě 720p, jas displeje byl nastaven na 50%, hlasitost do dodávaných sluchátek také na 50%, připojení obstarávala zabezpečená Wi-Fi, zároveň byl přihlášen do sítě 3G a aktualizace byly potlačeny, se přehrávání zastavilo po 5 hodinách a 8 minutách. Tímto výsledkem strčil do kapsy například HTC One X+ (3 hodiny a 36 minut) nebo Sony Xperia T (4 hodiny a 17 minut).

Provedli jsme také test nabíjení. Telefon byl po úplném vybití připojen k nabíječce a zapnut. Podmínky byly stejné, jako při testu výdrže. Jen samozřejmě nesvítil displej. Na 80% se PadFone 2 nabil za 97 minut. Úplné nabití trvalo 144 minut.

Zmínit nezapomenu ani PadStation, která přináší k dobru dalších 5000 mAh, což je ale bohužel oproti 6600 mAh minulé generace méně. V nastavení si můžete zvolit, zda má PadStation energií PadFonu 2 zásobovat vždy po připojení nebo například jen při připojení nabíječky. Pokud máte připojen PadFone 2 do Padstation, prodlouží se výdrž vždy zhruba o půl dne, což se mnohdy může jistě hodit.

Zvuk

Zvuková stránka Asusu patří k lepšímu průměru. Reproduktory na telefonu i PadStation hrají opravdu velmi hlasitě, nepřeslechnete je. Zamrzí však, že je velký důraz kladen na výšky, které mnohdy trhají uši a je nutné je pomocí ekvalizéru kočírovat. Reproduktor v PadStation je samozřejmě s ohledem na svou velikost o něco kvalitnější, ale stále to není to pravé ořechové. Líbil by se nám také stereo zvuk.

Spokojenější můžeme být s výstupem do sluchátek a také s dodávanými sluchátky. Ta podávají velmi slušný zvuk, kterému nechybí hloubky, vyvážené středy a přítomné výšky netrhají uši.

Displeje: jásáme a bereme to

Asus PadFone 2 dostal do vínku 4 desetiny palce navíc oproti první generaci. Navíc zmizela tlačítka z displeje, čímž se prostor ještě zvětšil. Senzorová tlačítka nyní najdeme pod displejem. Výsledkem jest úhlopříčka 4,7 palce. Zvětšilo se také rozlišení, které činí více než dostatečných 1280 x 720 pixelů a displej je tak krásně jemný. Pokud se podíváme na typ displeje, jedná se o TFT IPS+, který stejně jako předchůdce nabídne venkovní režim. Díky tomu je displej skvěle čitelný za jakýchkoli okolností. Parádní jsou rovněž pozorovací úhly. Někdo by mohl namítnout, že černá na IPS displeji není tak černá jako například na displejích typu Super AMOLED. Ano, má pravdu, ale celkově jsou zde barvy vyváženější a reálněji podané.

Displej se na PadFonu 2 opravdu povedl

Naproti tomu u PadStation se čas bohužel zastavil. Displej žádnou inovací neprošel a zapomenout tak můžete na FullHD nebo „retina“ rozlišení. Stále se tedy jedná o TFT IPS displej s úhlopříčkou 10,1 palců a rozlišením 1280 x 720 pixelů, tedy paradoxně stejně, jako u mnohem menšího panelu u telefonu. Právě rozlišení už v konkurenci tabletů zaostává. Nicméně stále je obraz dostatečně jemný. Výhodou je navíc shodné rozlišení s PadFonem 2, o což výrobci šlo zřejmě především. Jinak můžeme displej chválit za dobré pozorovací úhly a stále slušnou čitelnost na slunci. Nicméně je magnetem na otisky prstů a doporučuji proto mít stále při sobě nějaký hadřík.

Naproti tomu displej na PadStation zůstal beze změn

Hardware

Drahý telefon si žádá jen to nejlepší a v Asusu to moc dobře vědí. Použili tak nejmodernější procesor Qualcomm Snapdragon S4 Krait se čtyřmi výpočetními jádry a taktem 1,5 GHz. Vše podpořili grafickým akcelerátorem Adreno 320 a 2 GB RAM. Z těch po zapnutí zbývá zhruba 1,2 GB RAM pro vaše aplikace. Výkon demonstrují níže přiložené benchmarky.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Srdcem PadFonu 2 je operační systém Android ve verzi 4.1.1 Jelly Bean. Asus přináší také decentní nadstavbu, stejně jako v minulé generaci. Odemykací obrazovka vypadá klasicky, nezbytné údaje o času a datu zde doplňuje informační lišta, kterou lze vysunout bez odemknutí telefonu. Samotné odemknutí probíhá tahem prstu na pravou stranu. Doleva byste spustili fotoaparát, nahoru službu Google Now, která je dostupná právě od Androidu 4.1, avšak v našich končinách nijak velké využití nemá.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek může být až sedm, ale jejich počet lze regulovat. Potěší, že jsou průchozí a dostanete se rychle z poslední obrazovky na první. Nastavit si můžete, jaká obrazovka bude hlavní. Na tu se pak vždy dostanete stiskem domečku. Obrazovky si můžete poset widgety, v základu jich je 46 a mnohé z nich se Asusu opravdu povedly, nebo zástupci aplikací. Ty navíc lze snadno sdružovat do složek. Stačí jen jednu ikonku přetáhnout na druhou a složka je na světě. Ve spodní části displeje je vstup do hlavního menu, který je obklopen ze stran vždy dvěma zástupci aplikací. Ty lze nahradit vlastními a i zde je možné vytvářet složky.

Pravé senzorové tlačítko spouští seznam naposledy spuštěných aplikací. Ten si Asus nijak neupravoval a jde tedy o vertikálně orientovaný seznam s náhledy. Každou aplikaci lze tahem prstu ze seznamu odstranit. Dlouhým podržením domečku dostanete možnost zavítat do Google Now.

Informační lišta a naposledy spuštěné aplikace

Doslova vyšperkovaná je informační lišta. Nabízí rychlý vstup nastavení, zvlášť do nastavení sítí a zvuku. Nechybí řádek s rychlým spuštěním Wi-Fi, datových přenosů, Bluetooth, GPS, hotspotu, slovníku či vibrací. Vhod jistě přijde i řádek s regulací jasu displeje. Netřeba tedy zabředávat hluboko do nastavení, vše je po ruce. Hlavní prostor však samozřejmě zaujímají události, které lze tahem umazávat. Díky Androidu 4.1 zde funguje i tah dvou prstů. Například si tak můžete přímo v liště rozbalit začátek e-mailu nebo náhledu obrázku.

Hlavní menu je rozdělena na tři záložky. Aplikace, Jen pro Pad, která je stále prázdná a Widgety. Aplikace jsou sestaveny v matici 5x4 ikonky a listujete v horizontálním směru. Přechody obrazovek jsou doprovázeny zdařilou animací. Bohužel menu nelze nijak přeskládat či seřadit, což je velká škoda. Chválit naopak Asus musím rychlost a optimalizaci. Všechny animace, přechody i akce jsou provedeny bez prodlevy. Zde si Asus dal záležet.

Seznam aplikací

Prostředí v PadStation

Pokud si ještě vzpomínáte na první generaci PadFonu, jistě víte, že u ní nebyl dobře vyřešený přechod z prostředí PadFonu do Padstation. Mnohdy jsme čekali několik dlouhých vteřin, někdy bylo nutné PadFone vyjmout a znovu vložit, nebo dokonce restartovat. Všechny zmíněné neduhy jsou minulostí. U druhé generace si dal Asus záležet a po dobu testování nedošlo k žádnému problému. Po vložení PadFonu do PadStation dojde k okamžitému spuštění displeje a můžete pokračovat v práci. Velmi podobné je to i opačně, kdy PadFone vysunete, i když při tomto úkonu si na naběhnutí prostředí u PadFone vždy zhruba dvě až tři vteřinky počkáte.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje (PadStation)

Otázkou stále zůstává, jak je to s aplikacemi. V nastavení sice najdete rádoby manažer, kde si vyberete, jaké aplikace poběží a jaké ne při vložení nebo vyjmutí telefonu z PadStation, nicméně vždy to závisí na konkrétní aplikaci. Bez problému zůstanou spuštěné aplikace jako Email, Fotoaparát, Galerie, Kalendář či Prohlížeč, kde jen dojde k přenačtení stránky. Stejně spolehlivě funguje také přehrávání hudby a videa, kdy vše plynule naváže. Paradoxně se vždy ukončí aplikace Gmail, Talk, obchod Google Play, jednoduše všechny aplikace přímo od Googlu. Proč? To je záhadou, případně to je možná proto, že se mění rozložení aplikace, kdy například gmail má při zobrazení na PadStation dvousloupcové tabletové zobrazení, kdežto na PadFonu klasické telefonní. Pokud ale máte rozepsaný e-mail nebo zprávu na chatu a zjistíte, že byste rychleji psali na tabletu a telefon do něj vložíte, aplikace se ukončí, což výrazně zdržuje.

U doinstalovaných aplikací platí pravidlo, že čím jednoduší aplikace, tím vyšší šance na to, že zůstane spuštěna i po změně zařízení. Například Novinky.cz, Jízdní Řády nebo gReader jsou bez problémů. Práci začnete na PadStation, poté vyjmete PadFone 2 a pokračujete tam, kde jste dočetli. U her na to ale zapomeňte, ty je nutné vždy spouštět znovu.

Samotné prostředí PadStation odpovídá tabletům od Asusu. K dispozici je rovněž sedm obrazovek, na které si lze umístit widgety, a ty se samozřejmě shodují s těmi, co vidíte na PadFonu 2. Zde si dovolím zmínit widgety Asusu. Jsou velmi zdařilé co se týče grafické stránky. Kombinují například hodiny s počasím, polohou a případně výdrží. Z neznámých důvodů jim však dělá problém písmeno Ř. Ve spodní části displeje je klasická stavová lišta, kterou známe již od trojkového Androidu. V její pravé části jsou veškeré informace a lze také rozbalit informační lištu. V levé části jsou tlačítka na ovládání.

Mini aplikace (PadStation)

Nově v prostředí přibyly miniaplikace, které lze vyvolat kdekoliv v prostředí nad aktuálním oknem. Například jste v prohlížeči a potřebujete si něco vypočítat. Spustíte tedy do dalšího malého okna kalkulačku. Podobné miniaplikace jsme mohli dříve vidět už u Samsungu a Sony a užitečné. U Asusu jsou však k dispozici pouze v režimu PadStation.

Multimédia

Oblast multimédií nemůžeme začít jinde než u hudebního přehrávače. Ten obstarává aplikace Hudba Play. Své skladby třídíte dle alb, interpretů, abecedy, data přidání, všech skladeb nebo žánrů. Vytvářet si můžete i seznamy stop. Vyfiltrovat si můžete také hudbu uloženou v zařízení. Při přehrávání vidíte obal alba, časovou osu a základní ovládání. V nastavení objevíte ekvalizér s mnoha připravenými profily. Prostor zbyl i pro váš vlastní. Lze také zvýraznit basy či zapnout 3D efekt. Mezi aplikace najdete AudioWizard, který dokáže zvuk upravit pro potřeby řeči, filmu či hry. Nijak velký dopad to však nemá, a pokud, je to spíše k horšímu.

Hudební přehrávač
Hudební přehrávač (PadStation)

Videopřehrávač je poměrně obyčejný, přehraje AVI soubory i s kodeky DivX a Xvid až do kvality 1080p. Problémem jsou externí titulky a soubory typu MKV, které se při přehrávání trhají. Vše však lze vyřešit instalací alternativního přehrávače. Doporučit mohu například MX Player.

Videopřehrávač

Své fotografie a obrázky najdete buď v Galerii, která zároveň zobrazí i vaše snímky na Picase, nebo v aplikace ASUS Studio. Ta dokáže vaše fotografie třídit dle času nebo ukázat na mapě, kde jste je pořídili. V telefonu nechybí ani základní editor obrázků a dokonce si můžete zahrát na režiséra a vytvářet díky aplikaci Movie Studio.

Prohlížení fotografií

V základní softwarové výbavě hry chybí. Od toho tu je obchod Google Play, kde se nemusíte nijak omezovat. Výkon telefonu nechybí a nabízí i dostatek místa k ukládání dat. V prodeji je 32GB nebo 64GB verze, za kterou si ale připlatíte zhruba dva tisíce korun. Bohužel PadFone 2 přišel o slot na paměťové karty. Reálně je k dispozici v případě 32GB varianty 25,3 GB místa pro uživatele.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát dostal do vínku nově 13 megapixelů, nechybí automatické ostření a LED dioda. Ačkoliv megapixely neznamenají vše, tentokrát se Asusu zadařilo. Nejprve se však podívejme na prostředí. To je velmi přehledné. Po pravé straně je samozřejmě spoušť a pod ní tlačítko, kterým spustíte okamžité nahrávání videa. Po ruce je nastavení blesku, výběr mezi předním a zadním fotoaparátem a přímý vstup do galerie.

Prostředí fotoaparátu

Na opačné straně se nachází podrobnější nastavení. Vždy jen vyberete, zda chcete nastavit volby pro fotoaparát nebo kameru. Nechybí různé barevné filtry, vyvážení bílé, ostření dotykem, potlačení blikání, HDR při fotografování, nastavení hodnoty ISO, a samozřejmě výběr rozlišení. Pokud budete fotit s PadStation máte u palce pravé ruky navíc i digitální zoom. Jinak se prostředí shodují.

Prostředí fotoaparátu (PadStation)

Výsledné snímky bych zařadil rozhodně do nadprůměru. Věrné barvy, ostrost po celé ploše snímku. Ve zhoršených světelných podmínkách sice vystupuje digitální šum, ale to je klasika na většině mobilních telefonů. Pořízení snímku je velmi svižné a jako spoušť lze použít také tlačítko hlasitosti.

Ukázkové fotografie

Lahůdkou je natáčení videa. Maximální rozlišení činí 1080p s 30 snímky za vteřinu. K dispozici je rozlišení 720p, ale s 60 snímky za vteřinu nebo 480p s dokonce 90 snímky za vteřinu. Kvalita videa je rovněž na vysoké úrovni, vše je plynulé a ostré. Bezchybně funguje i kontinuální zaostřování.

Asus PadFone 2 (testovací video) – exteriér, 1080p (30 FPS)

Asus PadFone 2 (testovací video) – exteriér, 720p (60 FPS)

Telefonní seznam

Seznam kontaktů je laděn do bílo-modré barvy a dostanete se do něj skrze aplikaci Lidé. Kontakty lze řadit dle jména nebo příjmení. Vytřídit můžete kontakty uložené jen v telefonu, jen na SIM kartě nebo jen na vašem Google účtu. Ke každému číslo lze přidat další doplňující údaje. Po spojení s Googlem je ke kontaktu přiřazen i obrázek a další informace prostřednictvím Google +. Oceňuji, že po otevření karty kontaktu zůstává obrázek v rozumné velikosti a nedochází ke zbytečnému přiblížení a následnému vzniknutí mazanice. Samozřejmě si můžete vytvářet skupiny či oblíbené kontakty. Ty následně umístit na pohotovostní obrazovky ve formě widgetu.

Pod aplikací Telefon najdete číselník k vytočení čísla a také samozřejmě protokol všech hovorů. Kvalita zvuku při hovoru je na dobré úrovni. Zvuk je čistý, nic nešumí. Telefonovat lze také s PadStation, avšak už ne tak stylově, jako u první generace. Praktické pero z první generace, které fungovalo i jako sluchátko a vypadalo jako z filmů s agentem 007, nyní chybí. Pokud tedy budete mít PadFone 2 v PadStation, lze k volání využít hlasitého reproduktoru nebo připojených sluchátek.

Zprávy a klávesnice

Psaní všech textů probíhá na české QWERTZ klávesnici. Chválím za přidání samostatného řádku s čísly, který přispívá k pohodlnějšímu a rychlejšímu psaní. Na klávesnici se navíc vešla i praktická tlačítka s tečkou a čárkou. Při psaní můžete využít také metodu Swype, kdy píšete tažením prstu od písmena k písmenu. Nebaví vás klávesnice? Pište ručně. Telefon velmi dobře rozpoznává jak psací, tak tiskací písmo. Při psaní na klávesnici může být dotyk doprovázen vibracemi a zvukovou odezvou. Ačkoliv je psaní na softwarové klávesnici pohodlné, především na velké verzi PadStationu, nemůžeme Asusu odpustit, že zrušil možnost připojit klasickou klávesnici.

Zprávy a klávesnice

SMS zprávy se řadí do přehledných konverzací. Od začátku je k dispozici počítadlo napsaných znaků, stejně jako informace o tom, do kolika zpráv se váš text rozdělí.

Zprávy (PadStation)

Elektronickou poštu mají na starost aplikace Email a Gmail. Obě mají k dispozici vlastní widgety. Bohužel zde chybí rychlé nastavení běžných schránek a vždy musíte vyplnit protokoly POP3 a SMTP, případně IMAP4. To samozřejmě neplatí pro Google účet v Gmailu, kde je vše snadnější.

Z kecálků je přítomen klasicky jen Gtalk ve dvou variantách, obě však vedou na totéž místo. Sociální sítě zastupuje pouze Google +. Další klienty si ale lze dodatečně stáhnout.

Orgainzace času a GPS

Kalendář měl Asus zpracovat rozhodně lépe. Aktuální podoba vám práci příliš neusnadňuje. Na obřím displeji při měsíčním náhledu vidíte jen barevné proužky ve dnech, kdy máte něco naplánované. Přitom stačilo omezit náhled a dát prostor výpisu nejbližších událostí. O mnoho lépe na tom není ani týdenní zobrazení. Z každé události vidíte jen prvních pár písmen. Přehledný je až denní náhled a samozřejmě agenda, kde se naplno projeví výhody barevného odlišení vašich kalendářů. Při tvorbě nové události si vybíráte typ kalendáře, zadáte název a místo konání, přidáte čas, případné hosty a popis. Vybrat lze opakování nebo zvolit, že vy nemáte čas a akce se nezúčastníte. Jiné hodnocení kalendáře nastává v momentě, kdy jej budete používat v PadStation. Velký displej umožnil výpis všech událostí do jednotlivých dní i v měsíčním zobrazení.

Kalendář

Telefon nabízí hned několik opakovaných budíků. Vybrat lze dny buzení, avšak melodie jsou omezeny těmi, které připravil Asus. Zadat můžete popisek daného budíku. Nezapomeňte, že vás PadFone 2 probudí jen, pokud jej nevypnete. Kdo rád šetří energii, doporučuji na noc zapnout režim Letadlo.

Kalendář

Z dalších organizačních funkcí zmíním poznámky Super Note, kde lze psát ručně nebo na klávesnici. Vybíráte si, jak velký váš papír bude – zda ve verzi pro PadFone 2 nebo pro PadStation. Vybírat lze také z mnoha různých papírů – čistý, linkovaný či čtverečkovaný. Praktická je aplikace Okamžitý slovník. Pokud ji spustíte, v každé aplikaci budete mít malou bublinku se slovníkem, na kterou stačí klepnout a následně tahem prstu označit text, který chcete přeložit. Funguje to rychle a spolehlivě. Chybět nemůže ani kalkulačka s pokročilejšími funkcemi.

Obávat se nemusíte ani o práci s dokumenty MS Office. Pro tyto účely je přítomna aplikace Polaris Office, která dokáže dokumenty nejen číst, ale také editovat a vytvářet. Se správou souborů pomůže správce, aplikace můžete uzamknout pod hesla a snadno si je také zálohovat.

Fixace satelitů GPS funguje velmi rychle, do 20 vteřin máte přesnou polohu. Spolehlivě pracuje také elektronický kompas. GPS se pojí s mapami a navigací od Googlu. Ta pracuje pouze s internetem, ačkoliv na 30 dní si vždy vybrané úseky můžete stáhnout do paměti. Vybírat si lze z pěší a atuomobilové navigace, která ale už bez internetu na rozdíl od prohlížení map nefunguje a vždy musíte být on-line Cíl trasy můžete ručně napsat nebo nadiktovat. Trasu lze plánovat bez dálnic a silnic, kde se platí mýtné. Navigace také vyhledá automaticky alternativní trasy.

Mapy a navigace

Internet a datové funkce

V případě datových funkcí se můžete spolehnout na sestavu GPRS, EDGE, HSDPA i HSUPA. Maximální rychlost stahování činí 42 Mb/s. Připojit se můžete také přes Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Asus do druhé generace přidal rovněž podporu NFC a můžete tak využívat například NFC štítků, či sdílet webové stránky, kontakty a další věci s jiným telefonems NFC, který nabízí Android, Nokia Belle nebo Windows Phone 8.

Internetový prohlížeč

Webový prohlížeč je svižný, vykreslování stránek je v podstatě okamžité, stejně rolování po stránce není bržděno nějakým trháním. Pracovat můžete až s deseti otevřenými okny, přičemž při pokusu otevřít jedenácté dojde k uzavření nejstaršího. Prohlížeč si pamatuje vaše hesla, dokáže stránku uložit k pozdějšímu off-line čtení a není problém si zvětšit font. I na surfování se tak PadFone ideálně hodí, zejména pak po vložení do PadStation.

Internetový prohlížeč (PadStation)

Závěrečné zhodnocení

Když jsem loni hodnotil první generaci PadFonu, chválil jsem Asus za odvážné a zároveň velmi praktické zařízení. Výtky však směřovaly především ke špatné optimalizaci a nedořešenému přepínání po vložení do PadStation. To už ale druhou generaci netrápí. Optimalizace Androidu 4.1 je ukázková, vše je rychlé a svižné. Přepínání mezi PadFonem 2 a PadStation funguje na jedničku. Ano, náročnější aplikace se ukončí, avšak s tím sám Asus asi mnoho nezmůže.

PadFone 2 je díky svému stylovému designu vhodný i jako reprezentativní přístroj. Je navíc pohodlný do ruky a příjemně lehký. Nabízí moderní procesor, 2 GB RAM, velmi povedený fotoaparát a silnou baterii. Výhoda PadStationu je nasnadě. Jakmile máte prostor, vložíte PadFone 2 do PadStation a užíváte si většího displeje, který přispěje k pohodlnější práci. Systém vkládání už není obtěžkán nepraktickými dvířky.

Kritika se ale přeci jen najde. Není ale nijak vážná. Displej PadStationu by si zasloužil větší rozlišení, nicméně Asus chtěl sjednotit rozlišení obou zařízení. Chybějící slot na paměťovou kartu také zamrzí. Na PadStationu mohl být rovněž slot na kartu nebo alespoň HDMI konektor. Bohužel chybí obojí. Mínus dostává Asus i za chybějící pouzdro v základním balení a také za vyřazení dokovací klávesnice a praktického stylusu se sluchátkem.

První generace PadFonu je jediným konkurentem

Zřejmě jediným konkurentem je loňský PadFone, který se aktuálně prodává zhruba o tři tisíce levněji než druhá generace. Jelikož je ale ve všech směrech horší, doporučuji si rozhodně připlatit za druhou generaci. Další konkurenti nejsou. Ano, mohli bychom srovnávat jen samotný PadFone 2, jenže samostatně se u nás neprodává a těžko tak odhadovat cenu, za kterou by se prodával. Závěrem už zbývá jen doporučení, pro koho je PadFone 2 určen. Především pro ty, kteří chtějí mít svá data stále u sebe a nechtějí se spoléhat na neustálé přenášení dat z telefonu na tablet skrze cloudová a jiná řešení, která nikdy nebudou tak rychlá, abyste například mohli okamžitě po vyfocení snímku telefonem ukázat fotografii na velkém displeji tabletu. Získáte špičkový telefon, který snadno přeměníte na velmi dobrý tablet s velkým displejem.

asus-padfone-2
Klady
  • 2 GB RAM
  • až 64GB interního prostoru
  • vylepšené vkládání do PadStation
  • slušný fotoaparát
  • nízká hmotnost
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • stylový a neokoukaný design
  • skvělý displej PadFonu 2
  • velmi dobrá optimalizace prostředí
  • Android 4.1 Jelly Bean
  • NFC
  • dobrá výdrž baterie PadFonu 2
Zápory
  • vysoká cena
  • nelze dokoupit klávesnici
  • chybí paměťové karty
  • ukončování některých aplikací při změně režimu
  • pouze průměrné rozlišení displeje PadStation
  • menší baterie PadStation oproti první generaci
  • chybí Bluetooth sluchátko/stylus
Diskuze ke článku
Vlastimil
To video v 720p a 60FPS je fakt pecka. Snad to přinesou i další výrobci. Jinak skvělá recenze a i Padfone :)
Mihal
Fungují na zařízení všechny nejnáročnější hry, které jsou momentálně k dostání? Jinak skvělá recenze :)
Mihal
Dobře, díky za klid v duši ;) :D
rogerino
ahojte, co to je za pocitadlo emailov na domacej obrazovke? paci sa mi to...neviete, kde to zozeniem? (mam Xperiu T). Dakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze