Asus New Transformer Pad TF701T
recenze

Asus New Transformer Pad TF701T

Kovová špička

Řada tabletů Transformer od Asusu je zřejmě všem velmi dobře známá. Jde o tablety, které se v okamžiku dokáží připojení dokovací stanice s klávesnicí proměnit takřka na malé notebooky. Nejnovějším přírůstkem je model New Transformer Pad, který volně navazuje na starší modely Prime a Infinity. Mezi hlavní inovace patří displej s velmi jemným rastrem.

Rok a půl stačil Asusu na to, aby vydal tři vlajkové lodě řady Transformer. Vše začalo na jaře 2012 modelem Prime, který na podzim střídal vylepšený Infinity. Nyní do hry nastupuje třetí model s vcelku krkolomným názvem New Transformer Pad. Výrobci zřejmě již došla fantazie na jména. Výsledkem je lehce matoucí označení, což v kombinaci s velmi podobným vzhledem dává méně znalým uživatelům možnost záměny zmíněných modelů. Nenechte se ale mýlit, také nejnovější generace je velmi zajímavým kouskem se špičkovou výbavou a opět je velmi multifunkční.

Asus New Transformer Pad - oficiální fotografie

Nový model musí jít zákonitě s dobou a tak přináší vylepšený displej nebo modernější procesor. Dostalo se také na novější verzi operačního systému Android, čímž se lehce liší prostředí. V ostatních ohledech je vše velmi podobné, mnohdy snad i stejné. Asus si však připravil i jedno méně příjemné překvapení. Kde výrobce šlápl vedle či šetřil se, se dozvíte v dnešní recenzi.

Technické parametry ASUS New Transformer Pad

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,9 mm, 585 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 4, CPU: 4×1,9 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:22 hodin
DostupnostQ4 2013, ?

ASUS Transformer Pad TF701T – videopohled

Obsah balení

V základním balení nic moc nehledejte. Tablet, dokovací stanice s klávesnicí, USB kabel s nestandardní koncovkou pro tablet a nabíječka. To je vše, nadstandardní příslušenství nečekejte, nedočkali jsme se například ani sluchátek, ale to je u tabletů poměrně běžný jev.

Design a konstrukce

Nejprve se začneme věnovat samotnému tabletu, k dokovací stanici se dostaneme později v recenzi. O tabletu jako takovém nelze nic nového říci, neboť Asus neinovoval. Máme zde tak klasický vzhled s možná až zbytečně širokými okraji kolem displeje. Čelní strana proto možná příliš neuchvátí, k tomu přispívá i extrémní náchylnost displeje na otisky prstů. To zadní strana potěší více. Chladivý kov a typické zen kruhy vycházející ze středu tabletu, kam je zasazeno logo výrobce, to je klasika a poznávací znamení, které zatím neomrzí, byť jej Asus používá nejen pro tablety poměrně dlouho.

Design samotného tabletu se nemění

Po stranách se nachází důležité prvky. Nejbohatší je levý bok, kde najdete 3,5mm jack konektor, microHDMI konektor či slot pro paměťovou kartu. Nachází se zde také tlačítko regulující hlasitost. Na horní hraně je pouze odemykací klávesa. Pravý bok je holý a proto můžeme zamířit na spodní stranu, kde jsou úchyty pro připojení dokovací stanice a samozřejmě nabíjecí konektor. Ten bohužel není typu microUSB, Asus opět neprakticky zvolil své proprietární řešení.

Tloušťka se víceméně nezměnila

Stejný vzhled podtrhuje skutečnost, že je tablet v podstatě stejně velký jako předchůdci. Šířka 263 milimetrů a výška 180 milimetrů se neliší, tloušťka 8,9 milimetrů ano. Minulý Infinity měl tloušťku 8,5 milimetrů. Rozdíl je nicméně zanedbatelný. Podobně malý rozdíl je ve hmotnosti. New Transformer Pad váží 585 gramů, Infinity vážil 586 gramů. I to naznačuje, jak podobné jsou obě generace.

Zadní strana je opět tvořena zen kruhy

Konstrukční zpracování se povedlo, tablet je skoro celý kovový a pevný. Vadou na kráse je malá plastová část na zadní straně, pod kterou jsou umístěny antény. V jejím případě výrobce zvolil tmavou barvu a s okolím příliš neladí. Naštěstí alespoň plast sedí pevně na svém místě, nehýbe se a nevrže.

Dokovací stanice a klávesnice

Stejně jako u starších modelů, i v případě letošního kousku je k dispozici dokovací stanice s klávesnicí. Prošla však jednou zásadní změnou. Z nepochopitelného důvodu již stanice není kovová, ale celá plastová. Výsledkem tedy je, že lehce vrže, nepůsobí tak hodnotně a navíc vůbec neladí k samotnému tabletu. Pozoruhodné rovněž je, že dokovací stanice přibrala a je těžší než původní kovová. Současných 570 gramů je o 30 gramů více. Rovnou si můžeme hmotnosti sečíst a vyjde nám 1 135 gramů, což je hmotnost celého zařízení.

Dokovací stanice s klávesnicí

Naštěstí další výhody již zůstávají. Na mysli mám samozřejmě klávesnici. Tlačítka mají ideální zdvih i rozestupy, jsou příjemné na dotek a nedělají hluk. Psaní je rychlé, a pokud jste jen trochu zvyklí psát na klasické klávesnici, nebudete dělat ani žádné překlepy. Na klávesnici kromě obvyklých tlačítek najdete i spoustu speciálních. Začnu modrou klávesou Fn, která většinou spravuje tyto speciální funkce. U New Transformeru Pad má ale pod palcem jen čtyři, nepříliš využívané aktivity. O to víc se lze divit, proč je klávesa Fn na každé straně klávesnice. Mnohem praktičtější je první řada tlačítek. Najdeme na ní klávesu zpět, ovládání multimediálního přehrávače, jasu displeje, hlasitosti nebo zámek. Ve spodní řadě se pak nachází klávesa s domečkem a klávesa menu. Na klávesnici tak najdete totéž, co na displeji. Když připočteme i přítomnost pohodlného touchpadu, není mnohdy vůbec potřeba „patlat“ po displeji.


Na klávesnici se nachází i další důležité prvky. Jde například o klasický USB konektor, který letos povýšil na verzi 3.0. Snadno připojíte myš, flashku a nebo dokonce i externí vypalovačku. Ta sice bude provozuschopná, nicméně Android na toto příslušenství není připraven a tudíž chybí praktické využití. Žádný problém nečiní ani externí disk, vyzkoušeli jsme 750 GB disk Samsung a Prime si s ním hravě poradil. Škoda jen, že je pouze jeden. Na stejné straně, kde se nachází USB konektor, je i slot na klasické SD karty.

Baterie a výdrž

Důležitým tématem u tabletu je výdrž. V těle tabletu se nachází 31Wh baterie typu Li-Pol, se kterou výrobce slibuje až 13hodinovou výdrž. Když si to srovnáme se starším Infinity, jde o zásadní zlepšení, neboť ten nabízel 25Wh baterii a příslib 9,5hodinové výdrže. Radost vám však pokazí dokovací stanice, která je slaboučká, 16 Wh je nejméně v historii Transformerů. Infinity disponoval kapacitou 19,5 Wh, Prime dokonce 22 Wh. Výsledkem je tedy prodloužení výdrže pouze o 4 hodiny. Výsledkem je tedy 17 hodin, což je však o 2,5 hodiny více, než nabízel model Infinity a celkově se jedná o velmi slušné číslo. S tabletem i klávesnicí si tak bez problémů můžete troufnout na velmi náročný pracovní den na jeden zátah.


Tablet spojený s dokovací stanicí

Se samostatným tabletem jsme provedli test výdrže při streamování videa v kvalitě 1080p do peckových sluchátek Koss, kdy byl jas displeje snížen na 50 % a aktualizace potlačeny. Výdrž se vyšplhala na 9 hodin a 29 minut.

Při nabíjení velké baterie nikoho nepřekvapí delší čas. Z nuly na 80 % to Asusu trvá 1 hodinu a 54 minut, k úplnému nabití potřebuje 3 hodiny a 22 minut. To je téměř o hodinu déle než v případě modelu Infinty.

Zvuk

Zvukové kvality tabletu se nebojím nazvat lehce nadprůměrnými. Zvuk je hlasitý a příjemně poslouchatelný se slyšitelným důrazem na hloubky. Velká škoda, že Asus nepřidal i druhý reproduktor. Prémiový tablet by si jej opravdu zasloužil. Výtky nemáme ani k výstupu do sluchátek, kde se dočkáte basové složky, které však nevzniká na úkor středu či výšek.

Displej

Dostáváme se k prvnímu zásadnímu vylepšení. Povrchně bychom mohli říci, že Asus s každou další generací zlepšuje displej. Stále zde máme IPS displej s úhlopříčkou 10,1 palce, ale navýšilo se rozlišení. Pokud si vzpomínáte, loňský Infinity nabízel 1920 x 1200 pixelů. To již výrobci nestačilo a New Transformer Pad nabízí velkorysých 2560 x 1600 pixelů. Výsledná jemnost činí 299 PPI, což je na tablet výborná hodnota. Asus se s novinkou zařazuje mezi nejlepší tablety na trhu a překonává i nejnovější iPad Air, který má hrubší zobrazení. Displej má skvělé pozorovací úhly a nebýt neustálých otisků prstů, četl by se skvěle i venku. O jeho ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass.

Displej nabízí velmi jemný rastr

Hardware

Rovnou se dostáváme k dalšímu významnému vylepšení. Asus se podíval pod kapotu a nasadil do nového modelu to nejlepší, po čem dnes mohl sáhnout. Očekávejte tedy procesor nVidia Tegra 4 se čtyřmi jádry a taktem 1,9 GHz. K ruce jsou i 2 GB RAM, se kterými však Asus plýtvá a většinou zbývá maximálně 400 MB po zapnutí. Na běh aplikací to nicméně zásadní vliv nemá a například samovolné zastavení aplikací se nekoná. Níže se již můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmark testech. Zbývá doplnit, že interní paměť je 32 GB, případně existuje verze se 64 GB.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

K jisté změně došlo v uživatelském prostředí, nicméně nikoliv zásahem Asusu. Proměnou prošel operační systém Android pro tablety. Zmizela spodní lišta s informacemi a vše se podobá prostředí telefonu. Informační lišta je tedy klasicky v horní části displeje. Ve spodní liště setrvala jen trojice tlačítek. Ta je ale nyní uprostřed a méně pohodlně dostupná, pokud tablet držíte ve dvou rukách.

Každopádně v New Transformeru Pad běží systém Android 4.2.2 Jelly Bean. Výrobce již údajně začal uvolňovat verzi 4.3, avšak k nám zatím nedorazila. Základem je odemykací obrazovka s možností na ní umístit widgety, jak je známo již z telefonů.

Odemykací obrazovka

Dále je k dispozici je celkem 5 ploch, které můžete zaplnit widgety, zástupci aplikací a lze si samozřejmě vybírat i vlastní tapetu. Nabídka widgetů je velmi pestrá, navíc Asus přidal poměrně efektní skupinku widgetů, které podtrhují luxusní dojem z tabletu a navíc přinášejí i praktické informace o počasí, stavu baterie a podobně. Většinu widgetů (musejí to podporovat) lze zvětšovat na výšku a šířku. Stačí na nich přidržet prst a poté již natahovat téměř dle libosti a místa. Snadno si tak uzpůsobíte již zmíněný widget s počasím. V malé velikosti se dozvíte jen aktuální teplotu, ve velkém vydání budete mít na očích i předpověď na následující dny.

Pohotovostní displeje

Počet ploch nelze nijak redukovat a stejně tak si s onou pěticí musíte vystačit. Nové přidat nelze. Pohybovat se mezi plochami můžete obligátním tahem prstu, anebo pouze klepnutím na kraj plochy. Nečekaně se Asusu nepovedla optimalizace systému. Animace bývají plynulé, ale někdy se setkáte s trháním. Například přetočení obrazovky častokrát trvá i několik dlouhých vteřin, občas se vypíná softwarová klávesnice a celé vyladění systému jednoduše není dokonalé. Několikrát se mi také stalo, že se celý tablet samovolně restartoval.

Informační lišta se nyní nachází v horní části, jak jsme si již řekli výše. Je pouze jedna a kombinuje zmeškané události, rychlé nastavení funkcí, jasu displeje a přístup na Google +. Vše podstatné je na jednom místě. Podoba naposledy spuštěných aplikací je tradiční.

Mini aplikace a naposledy spuštěné apliakce

Praktické jsou mini aplikace, které se vyvolají tlačítkem na spodní liště. Můžete je odkudkoliv otevřít a využívat rychle například kalkulačku, stopky, přehrávač videa, převodník jednotek a mnoho dalších. Maximálně lze otevřít až 6 miniaplikací současně. Neměnná je jejich velikost, avšak umístění si můžete zvolit tahem prstu po displeji.

Seznam aplikací už téměř ničím nepřekvapí. Snad jen animací. Orientován je horizontálně a stejně tak se v něm i pohybujete. Přechod mezi první a druhou plochou s aplikacemi (počet ploch se odvíjí od počtu nainstalovaných aplikací) je provázen efektní animací, kdy plocha, ze které odcházíte, ustupuje do pozadí, zatímco nová plocha z pozadí vystupuje. Aplikace lze mít seřazené od A do Z či opačně. Filtrovat si můžete pouze stažené aplikace, případně často používané aplikace. Vlastní řazení bohužel k dispozici není, stejně tak chybí možnost vytvářet složky.

Hlavní menu

Fotoaparát

Změnou prošel také fotoaparát. Asus překvapivě nezlepšoval, ale zhoršoval - snížil rozlišení z osmi na současných pět megapixelů. Ve výsledku se to ale na kvalitě nijak výrazně nepodepsalo, protože jak víme, počet megapixelů není rozhodující. Snímky jsou nejen na tablet velice slušné s věrným podáním barev i rozumnou hladinou šumu. Kéž by takto fotily všechny tablety. K dispozici je samozřejmě automatické zaostřování, naopak LED diody jsme se stále nedočkali. Nechybí ani čelní kamerka, jejíž maximální rozlišení je však pouze 1 megapixel. A to není mnoho.

Prostředí fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu je jednoduché, vše důležité je ale po ruce. Potěší vlastní spoušť pro video nebo možnost pořídit až 100 snímků za sebou během několika vteřin. V nastavení najdete HDR režim, barevné režimy, vyvážení bílé, detekci tváře, ISO či samospoušť.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky
Noční snímky

Záznam videa je umožněn v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Kvalita je ucházející, potěší věrné barvy a ostrost, méně potěší trhání obrazu. U čelního fotoparátu počítejte s maximálním rozlišením 1280 x 720 pixelů.

Asus Transformer Pad TF701T – exteriér, 1080p

Mutlimediální funkce

Tuto kapitolu můžeme začít hudebním přehrávačem z dílen Googlu. Ten nabízí klasické dělení pomocí ID3 štítků, ale chybí ekvalizér. To naštěstí řeší aplikace AudioWizard, kde najdete šest přednastavených profilů. Možnost definovat si vlastní profil však chybí.

Hudební přehrávač

Velký a jemný displej dále přímo vybízí ke sledování filmů. Ano, lišta dole sice nezmizí, ale to nás až tak mrzet nemusí, neboť většina filmů je v poměru stran 16:9 a přesně takový nám vznikne při setrvání lišty na displeji. V seznamu aplikací byste marně hledali položku video přehrávač. Veškerá videa tak hledejte přes Galerii nebo Správce souborů. Prime si poradí i s formáty AVI a MKV, a to i ve vysokých kvalitách a rozlišeních 720p a 1080p. Videa jedou plynule a nezadrhává se ani zvuk (testováno na AVI videu s rozlišením 1080p a přenosovou rychlostí 4 639 kbps a na MKV videu s rozlišením 1080p a přenosovou rychlostí 9 574 kbps). Problém jsme zaznamenali až při snaze přehrát titulky ve formátu srt. Ty se nám zobrazit nepovedlo. Pokud tedy často sledujete nedabované pořady, sáhněte po nějakém alternativním programu z Google Play, doporučit mohu například MX Video Player.

S videem úzce souvisí aplikace Movie Studio. Jde o zdařilou aplikaci pro střih vašich video záznamů. Krásně využívá potenciál velkého jemného displeje, přidání záběrů do střižny je jednoduché. Vše můžete prokládat obrázky, textem nebo hudbou. Stručně řečeno zábavná a zároveň velice praktická aplikace.

Galerie

Výkonný tablet vybízí také k hraní her. Zkoušeli jsme Real Racing 3 nebo Asphalt 8: Ariborne a obě náročné hry běží zcela plynule. Zmínit nezapomeneme ani interní paměť, která je buď 64 GB nebo 32 GB. Na testování jsme měli variantu s menší pamětí, ze které je reálně k dispozici 25,27 GB. Prostor můžete navýšit paměťovými kartami. Jedna může být umístěna v těle tabletu, druhá v těle dokovací stanice. Každá může mít kapacitu až 64 GB,O úložný prostor tudíž nebudete mít nouzi.

E-maily a organizace času

Nyní zodpovím jednu u tabletů důležitou otázku. New Transformer Pad není GSM zařízení, nemá slot pro SIM kartu, a tudíž s ním nelze telefonovat ani pracovat s SMS zprávami. To ale neznamená, že chybí seznam kontaktů, který využijete například při e-mailové korespondenci. Jeho podoba je jednoduchá a přehledná. V levém rohu je vždy seznam jmen, v pravé větší části pak podrobnosti právě vybraného kontaktu. Ke každému kontaktu lze přiřadit nespočet čísel, e-mailových adres a kontaktů na Skype, ICQ či další komunikační kanály.

Seznam kontaktů

Na Androidu jsou již tradičně k dispozici dva na sobě nezávislí e-mailoví klienti. První spravuje Gmailové účty, druhý pak další e-mailové adresy. Počet účtů není nijak omezen a oba klienti mají vlastní widgety na úvodní plochu. Druhý e-mailový klient dostal navíc prostor ve speciálním widgetu od Asusu. U Gmailu nemusíte nastavovat takřka nic, e-maily chodí, máte-li nastavenou synchronizaci, okamžitě po doručení. U druhého klienta si všechny podrobnosti nastavíte. Zvolit si můžete například špičku, kdy se bude schránka kontrolovat častěji. Oba účty jsou zpracovány velmi přehledně, ostatně to už známe z trojkového Androidu. V levé části displeje výpis složek, v pravé části výpis zpráv. V momentě otevření zprávy se do levého sloupce přesune výpis zpráv a v pravé části se zobrazí obsah e-mailu.

Gmail

Samotná tvorba e-mailu je snadná. Využít můžete softwarové klávesnice, která je pohodlná i ve chvíli, kdy máte tablet na výšku a dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Na šířku pak získáte doslova obří klávesnice, kterou už ale ani dvěma palci neobsloužíte a je nutné si tablet spíše položit. Pokud si však pořídíte verzi s dokem s klávesnicí, není nad čím váhat a jakýkoliv delší text automaticky doporučuji psát na pohodlné klávesnici, o jejíchž kvalitách jsem se zmínil výše.

Organizační funkce nemohu začít ničím jiným, než kalendářem. Ten je na velkém displeji zpracovaný na jedničku. Nabízí měsíční, týdenní i denní pohled, přičemž už při měsíčním náhledu vidíte výpis událostí. Spojovat můžete více kalendářů a stále budete mít díky odlišným barevným zvýrazněním přehled. V další funkční nabídce nechybí hned několik budíků. Nezapomeňte, že vás vzbudí jen při zapnutém tabletu.

Kalendář

Další hojně využívanou funkcí bude program Polaris Office, který je v New Transformeru Pad v plné verzi. Získáváte tak možnost číst, editovat a vytvářet dokumenty Microsoft Office. V samotném editoru nechybí porce různého formátování, od prosté změny velikost a barvy písma, až po řádkování. Ve spojení s klávesnicí je tvorba delších textů jedna radost. V souvislosti s klávesnicí se nabízí otázka, nahradil by Prime například notebook? V pohodlí psaní rozhodně. Program Polaris Office nicméně kvality kancelářského balíku MS Office zdaleka nedosahuje a celá řada důležitých věcí zcela chybí. Na občasné psaní však bohatě postačuje.

Polaris Office a poznámky Super Note

Pro případ, že byste si rádi jen něco poznamenali a nechtělo se vám rovnou vytvářet dokument, dobře poslouží aplikace Super Note. Jednoduše řečeno jde o obyčejné poznámky, které jsou svými schopnostmi neobyčejné. Své poznámky si můžete nafotit, natočit, namluvit, napsat či nakreslit. Dokonce i psaní rukou je krásně k přečtení, především zvolíte-li efekt psaného písma.

Z dalších funkcí stojí za zmínku správce souborů, který je kompletně česky, a snadno se v něm zorientujete. Bez problémů přenesete data z externí paměti do tabletu a naopak. Užitečnou aplikací je záloha aplikací. Pomocí ní můžete všechny své aplikace zálohovat na paměťovou kartu a později je obnovit. Stejně tak se může hodit aplikace App Locker, pomocí které si můžete vybrané aplikace zabezpečit heslem. Z výčtu funkcí chybí ještě záznamník zvuku a také vědecká kalkulačka.

GPS a datové funkce

Asus New Transformer Pad je dobře připraven pro prohlížení map a případné navigování. Připraveny jsou tradiční Google Mapy. Potěší rychlé zobrazení aktuální polohy s minimální odchylkou i v interiéru. Rychlost zobrazení polohy má na svědomí aktivní zaměření přes bezdrátové sítě. Zejména satelitní pohled vám parádně pomůže v rychlejší orientaci v neznámém prostředí a na takto velkém displeji si budete navigační zážitek skutečně užívat. Snadno si lze naplánujete cestu vozem či pěšky. Přibližování terénu a objektů zaběhnutými gesty samozřejmě nechybí a pracuje na jedničku. Problémem je jen nutnost být při prohlížení map a navigování on-line, což lze částečně řešit stažením částí map do paměti.

U výčtu datových funkcí budeme poměrně rychle hotoví, neboť, jak jsme si řekli již výše, tento tablet nepodporuje mobilní sítě. Jediným možným způsobem, jak se připojit k internetu, je tedy bezdrátové Wi-Fi. Není možné přes USB připojit například telefon a internet sdílet takto. Paradoxně v nastavení narazíte na funkci Wi-Fi hotspot, která ale jaksi u tabletu bez mobilních sítí nemá využití. Nicméně je „funkční“, na tablet se lze přes Wi-Fi klasicky připojit, ale samozřejmě chybí internetové připojení.

Internetový prohlížeč

Z dalších funkcí nemohu nezmínit Bluetooth pro bezdrátový přenos souborů a již výše zmíněnou funkci USB host, a to díky konektoru USB 3.0, která se nachází na dokovací klávesnici. Dalším praktickým a již zmíněným prvkem je konektor microHDMI, pomocí kterého Prime snadno propojíte s televizí a přenesete na ni obraz z tabletu. Tento úkon lze ovšem provést i bezdrátově. Potřebujete ale domácí Wi-Fi síť a přístroj s podporou DLNA.

Silnou stránkou tabletů je díky velkým displejům prohlížení internetových stránek a novinek na sociálních sítích. Vestavěný internetový prohlížeč plní své poslání velmi zdařile, načítání webových stránek je příjemně svižné a rovněž orientace v prostředí prohlížeče nečiní výraznější obtíže. Oblíbené stránky se dají snadno přidat do záložek, k dispozici máte i historii navštívených stránek. Pro lepší čitelnost textu máte v nastavení rovněž možnost změny velikosti textu (od velmi malého až po velmi velký text). Prostředí je velmi pohodlné a navíc podobné tomu, které známe z Google Chrome, včetně záložek na vrchní straně okna. Natiovní rpohlížeč pak ještě zvládá Flash . Alternativou je pak prohlížeč Chrome, který lze například provázat se stolní verzí a mít záložky stále po ruce v jakémkoliv zařízení.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Asus si pro nás připravil další model řady Transformer Pad. New Transformer Pad opět zaujme svým designem. Rozhodně potěší, že se Asus neomezil jen na drobné inovace, ale pustil se do displeje s ještě vyšším rozlišením a nasadil také moderní čipset nVidia Tegra 4. Přeci jen se ale nemohu ubránit dojmu, že je zde nový model jen proto, že už je to rok, co přišel Transformer Infinity.

Výrobce mohl například přidat druhý reproduktor, případně zapracovat na optimalizaci prostředí, která má jasně viditelné rezervy. Na mysli mám samozřejmě místy trhané animace. Nepotěší ani fakt, že se Asus rozhodl šetřit a dokovací stanice je nově jen plastová. Navíc v ní je slabší baterie, a přesto je celkově těžší. Zajímavý paradox.

Asus však může těžit z faktu, že podobných zařízení na trhu stále mnoho není a New Transformer Pad může posloužit jako šikovný pracovní nástroj, který levou zadní zvládá i zábavu v čele s přehráváním FullHD videí či hraním náročných her. Cena začíná zhruba tam, kde skončila cena Infinity, tedy na 13 500 Kč a potěší, že dokovací klávesnice je dodávána spolu s tabletem.

Konkurentem může být třeba Apple iPad Air, který nabízí podobně kvalitní displej, avšak jako celek působí hodnotněji. Na vašem zvážení již zůstává, jakému systému dáte přednost. S jistotou však lze říci, že optimalizaci má Apple zvládnutou mnohem lépe. Asus ale boduje připojitelnou klávesnicí a lepším pracovním využitím nejen díky touchpadu, ale i USB konektoru. Cenově se verze s pamětí 32 GB pohybuje o 1 500 Kč nad Asusem.

Apple iPad Air

Nový tablet nasazuje také Samsung. Jde o Galaxy Note 10.1 (verze 2014), který nabízí shodně jemný displej jako New Transformer Pad. Aktuálně však má novější Android a navíc šikovný S Pen, se kterým se pojí spousta praktických funkcí. V tomto případě je navíc nutné Samsungu přiřknout mírně lepší optimalizaci prostředí. Na druhou stranu je to vykoupeno o 2 000 Kč vyšší cenou a Samsung nemá přídavnou klávesnici.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

Poslední konkurent pochází rovněž z dílen Samsungu, ale současně se honosí příslušností k řadě Nexus. Jde samozřejmě o Nexus 10, který konkuruje podobně kvalitním displejem s vysokým rozlišením. Ve verzi 32 GB však vyjde cenově o několik tisíc korun levněji.

Google Nexus 10
asus-new-transformer-pad
Klady
  • slušná výdrž
  • velká interní paměť
  • microHDMI a USB 3.0 konektor
  • kovové tělo tabletu
  • displej s velmi vysokým rozlišením
  • rozšířitelnost paměťovými kartami microSD a SD
Zápory
  • displej je náchylný na otisky prstů
  • dokovací stanice s klávesnicí je plastová
  • pouze jeden reproduktor
  • špatně optimalizované prostředí
Diskuze ke článku
M-I
Super recenze dík.

Rád bych se zeptal, jestli můžeme v dohledné době čekat recenzi LG Gpad 8,3? Myslím, že je to jedno z nejzajímavějších 8" zařízení posledních dvou měsíců a dobrá alternativa k Samsungu a Applu kterou zatím nikdo nerecenzoval.
Jaroslav
Omlouvám se, že se trochu opakuji (psal jsem to už do diskuze pod Mobilecast 3) ale moc by mě zajímal váš názor na praktickou použitelnost těchto hybridních tabletů s Androidem, jako zmenšená náhrada NB. Zejména ve srovnání s hybridními tablety s Windows 8 8.1 nebo s iPadem a dokoupenou klávesnicí.
Jerec
Děkuji, již nikdy více :))
ToniD
Budete recenzovaž Asus Transformer Book T100?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze