Asus MeMO Pad 7 (ME572C)
recenze

Asus MeMO Pad 7 (ME572C)

7palcové psaníčko
8

Dnešní recenze potěší především něžné pohlaví. Není totiž mnoho tabletů, které tak dobře padnou i do menší ženské ruky, vejdou se i do těch nejmenších kabelek a připomínají psaníčko. Ovšem MeMO Pad 7 nezaujme jen designem, pochlubí se i slušným výkonem a jemným displejem. Na první pohled velmi dobré. A co na ten druhý?

Modelová řada MeMO Pad není žádnou novinkou a i několik MeMO Padů 7 byste v naše katalogu našli. Tentokrát ovšem míří Asus poměrně vysoko. Jemný displej, dostatek výkonu, hezký design ve stylu dámského psaníčka a rozumná cena. To jsou základní aspekty, které rozhodují. Je ale MeMO Pad 7 tak dobrý i v reálném používání?

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
Obsah balení

Asus MeMO Pad 7 – videopohled

Technické parametry ASUS MeMo Pad 7 ME572C

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 114,4 × 8,3 mm, 279 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3560, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnost, 5 990 Kč

Design a konstrukce: nejen pro dámy

Asus se nově rozhodl pro výraznější rysy a MeMO Pad 7 dostal klasický obdélníkový základ. Podle zřetelných hran jej také jednoduše poznáte. Po stránce designu je MeMO Pad 7 celkově velmi snadno identifikovatelný a to díky zádům, která mají připomínat psaníčko. Je to sice efektní a mnohé dámy to jistě ocení, ale zároveň tento vzhled nikoho neurazí a MeMO Pad 7 tak bude dobře vypadat i v pánské ruce.

Rozměrově tablet skvěle padne i do menší ženské ruky, 200 × 114.4 × 8,3 mm by skutečně nemělo dělat problémy nikomu. Přívětivá je také hmotnost 279 gramů. Tablet s ní nijak netěžkne a zvládnete jej bez problémů držet i desítky minut.

Přední strana hostí mimo displeje pouze 1,2Mpx fotoaparát a čidlo pro automatickou regulaci jasu. Klasická Android tlačítka jsou řešena softwarově a na přední straně tak nic víc nenajedete.

Již zmíněná záda nabídnou plastový, ale atraktivní vzhled. Nikde se navíc nic neprohýbá a celkově tak tablet působí jistým dojmem. Kraje jsou navíc pogumované a brání nechtěnému vyklouznutí. Na zadní straně je nevýhodou pouze vystouplý 5Mpx fotoaparát.

Boky přístroje mimo standardu v podobě tlačítek pro zapnutí, ovládání hlasitosti, microUSB portu, 3,5mm Jacku a nezakrytovaného slotu pro microSD karty nabídnou také dva reproduktory umístěné na kratších stranách tabletu.

Design je rozhodně předností MeMO Padu 7. Pochválit musíme pevnou konstrukci a kompaktní rozměry. Výtku máme pouze k mírně vyčnívajícímu fotoaparátu a nezakrytovanému slotu na microSD kartu.

Displej: jemný skoro jako iPad

7palcový IPS displej s ochranným sklem Gorilla Glass 3 je jedním z hlavních lákadel. Jeho rozlišení činí 1 920 × 1 200 pixelů a jemnost 323 bodů na palec. Zobrazovač Apple iPadu mini Retina nabídne pouze o 3 body na palec více. Na vysoké úrovni je i podání barev a pozorovací úhly, ale lepší by mohla být antireflexní vrstva, které je, byť u dražší konkurence, na vyšší úrovni. Pochválit musíme automatickou regulaci jasu, která funguje spolehlivě.

Zvuk: pozor na ruce

Reproduktory umístěné na bocích přístroje hrají dostatečně hlasitě a čistě. Bohužel jim chybí basy. To je ale obecný nedostatek většiny reproduktorů v telefonech i tabletech. Pokud byste chtěli zvuk opravdu té nejvyšší kvality, připojte sluchátka. Při hraní her si taky musíte dát pozor na ruce, někdy totiž omylem výstup reproduktorů zastíníte.

Baterie a výdrž: denní tablet

Uvnitř tabletu najdeme Li-Pol baterii o kapacitě 3 950 mAh. Bude to na displej s vysokým rozlišením stačit? Podle Asusu dokonce na 11 hodin výdrže. Tipněte si, kolik asi vydrží v našem testu.

V testu streamování FullHD videa přes Wi-Fi s potlačenými aktualizacemi, 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek jsme dosáhli výsledku 7 hodin a 38 minut. To je o 2 hodiny a 26 minut méně než u Apple iPadu mini 2 a i o 1 hodinu a 29 minut méně než u Huawei MediaPadu M1 8.0. V reálném provozu jsme neměli sebemenší problémy s jedním dnem, méně náročné dny zvládne tablet i dva. Po vybití se dostanete na 80 procent za 2 hodiny a 6 minut, na 100 procent si ještě 34 minut navíc počkáte.

Hardware a výkon: tentokrát Intel

Uvnitř tepe 64bitový čtyřjádrový Intel Atom Z3560 o frekvenci 1,83 GHz. K dispozici má grafický akcelerátor PowerVR G6430 a 2 GB RAM, ze kterých po spuštění zůstane volných 1,2 GB. Vnitřní úložiště o papírové kapacitě 16 GB nabídne 10,81 GB prostoru pro uživatelova data. Paměť si můžete rozšířit i microSD kartami a to až do velikosti 64 GB. Na volné místo lze nainstalovat například hry, se kterými nebude mít MeMO Pad 7 sebemenší problémy. Výkonu je na běžnou práci i zábavu dostatek. Námi testované tituly Asphalt 8, FIFA 15 a DeadTrigger 2 byly naprosto plynulé.

Benchmarky

Na řadě jsou i výsledky z benchmarků. V AnTuTu jsme získali 40 484 bodů. V NenaMarku 2 jsme zvládli zobrazit 61,5 snímků za vteřinu. Slušně dopadl i Quadrant s 16 333 body. Asus MeMO Pad 7 se zpotil také u Vellamo benchmarku s výsledkem 1 152 bodů v Metalu, 1 562 bodů v Multicore a 2 549 bodů u testu Chrome Browser. Poslední je 3D Mark, jehož výsledek činí 18 406 bodů u Ice Storm Unlimited.

Operační systém a uživatelské prostředí: příjemné ZenUI

Uvnitř běží Android ve verzi 4.4.2 KitKat a nebyl by to Asus, kdyby prostředí ošidil o svoji nadstavbu ZenUI. Ihned po odemčení obrazovky získáte informace od aplikace What's Next o schůzkách, počasí, narozeninách a dalším.

Prostředí Androidu

Z horní části obrazovky lze samozřejmě stáhnout Android lišty. Z levé části získáte informace o notifikacích a z pravé rychlé nastavení. Nechybí ani užitečné aplikace jako kalkulačka nebo čištění RAM.

Do zajímavých Asusem předinstalovaných aplikacích patří Do It Later. Díky této aplikaci nebudete zapomínat na rozdělanou práci nebo na úkoly.

Samotné prostředí hodnotíme velmi kladně. Za celkovou plynulostí a to i s více spuštěnými aplikacemi rozhodně stojí i 2 GB RAM.

Fotoaparát a videokamera: na sociální sítě

5 Mpx není mnoho a na fotografiích to je vidět. Asus se zřejmě někde snažil trochu ušetřit a lepší snímač byl příliš drahý. Prostředí fotoaparátu je klasické a intuitivní. V levé části se nachází základní nastavení, které není defaultně nastaveno na nejvyšší kvalitu. Vlevo naleznete také efekty a výběr, zda snímat předním či zadním fotoaparátem. Pravá část disponuje vstupem do galerie, digitální zoomem a základními profily, jako je například panorama. Nechybí samozřejmě to nejdůležitější a to tlačítko pro zachycení fotografie, v případě turba série fotografií a nahrávání videa. Výsledek na tablet dostačuje, na sociálních sítích se s pořízenými fotografiemi pochlubíte, ale k tisku či prezentaci bych je už nevyužil. Fotografie by mohly mít vyšší rozlišení a naopak nižší by měla být hodnota ISO. Ve špatných světelných podmínkách za to může i absence přisvícení. U focení vás ale potěší automatické ostření.

Zadní fotoaparát zvládá natáčet FullHD video s 30 snímky za vteřinu. Kvalita by mohla být lepší. ISO je vysoké, ale video je plynulé a na zachycení méně důležitého okamžiku dostačuje.

Fotit a natáčet můžete i přední kamerou s rozlišením 1,2 Mpx. Její rozlišení dostačuje pro videohovory, ale kvalitní selfie si již nepořídíte.

Multimediální funkce: základ a Google Play

V MeMO Padu 7 naleznete skutečný základ. Ovšem proč tablet zahlcovat dalšími aplikacemi, které většina uživatelů nevyužije, když si lze vše doinstalovat z obchodu Google Play? Počítat můžete s přehrávačem videa a hudby. Nezapomnělo se ani na nastavitelný ekvalizér. Pouze u videa bohužel nefungují české titulky, ale to lze jednoduše napravit právě návštěvou obchodu Google Play a stažením jiného videopřehrávače.

Organizační funkce a e-mail: přehlednost a funkčnost

Kalendář je naprostý základ a v Asusu to vědí. Aplikace je maximálně přehledná, jednoduchá a synchronizovaná s vaším Google kalendářem. Kalendář si můžete zobrazit ve vámi požadovaném náhledu – měsíční, týdenní nebo denní.

Stejně funkční je i aplikace E-mail, případně Gmail, která po aktualizaci zvládá spravovat i více účtů a nejste už omezeni pouze na maily od Googlu.

Navigace a GPS: najde vás

GPS modul lze v základním nastavení využít například s Google maps, ale připravte se na nezbytnost internetového připojení. Bez internetového připojení se musíte mapy stáhnout do mezipaměti, případně si stáhnete danou lokaci předem. I tak se ale nespustíte hlasovou navigaci. Mapy od Googlu lze použít i při chůzi, k MHD nebo jako klasickou automobilovou navigaci. Za plnohodnotnou a kvalitní navigací je nutné navštívit obchod Google Play. Samotná fixace polohy zabere bez asistence Wi-Fi asi 40 vteřin. Signál je dobrý a přijímač průměrně citlivý. S plnou podporou GPS, A-GPS a Glonass se nikde neztratíte.

Datové funkce a konektivita: Wi-Fi nebo LTE

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) je vybaven Wi-Fi 802.11 b/g/n. Využít můžete také Bluetooth 4.0. Citlivost je v obou případech průměrná a s přenosem dat jsme neměli problémy. Pokud by vám Wi-Fi verze nestačila, lze si připlatit 2 000 Kč za LTE variantu – Asus MeMO Pad 7 ME572CL.

K přístupu na internet slouží Chrome. Ten lze jednoduše synchronizovat se záložkami ve vašem PC, bohužel nepodporuje Flash a na MeMO Padu 7 si nespustíte některé internetové aplikace nebo hry. Zároveň vás ochrání před reklamou. Stejně na tom je i základní Android prohlížeč.

Zhodnocení a závěr: hezký, výkonný, plynulý a navíc levný

Asus MeMO Pad 7 (ME572C) mířil hodně vysoka a v mnoha aspektech papírová očekávání naplnil. Navíc i cena 5 990 Kč za Wi-Fi verzi a 7 990 Kč za LTE variantu není nijak přemrštěná a určitě si své zákazníky najde.

Mezi hlavní přednosti MeMO Padu 7 patří jemný displej, dostatek výkonu, skvěle optimalizované prostředí a atraktivní design. Tělo je sice plastové, ale celková konstrukce je pevná. Především ženy, jako majitelky menších rukou, ocení kompaktní rozměry a to jak při samotném držení, tak při přenosu. MeMO Pad 7 se vejde do každé kabelky a díky nízké hmotnosti se ani nepronese.

Ani tento tablet není bez výhrad. Zklamal nás fotoaparát, ten navíc neprakticky vyčnívá z těla. Na vyšší úrovni by mohlo být ošetření displeje, konkrétně antireflexní vrstva. Hodila by se také krytka slotu pro paměťové karty. Otevřené sloty přitahují prach, v krajním případě by mohlo dojít i k nechtěnému vysunutí karty.

S MeMO Padem 7 rozhodně neuděláte chybu. I přesto se podívejte na konkurenci.

Konkurence

Google Nexus 7 je sice více než rok starý, ale stále má co nabídnout. 7palcový displej se stejným rozlišení jako MeMO Pad, 2 GB RAM a téměř stejné rozměry. Stejná je také cena. Nexusu 7 však do karet hraje ukázková podpora od Goooglu, pro MeMO Pad naopak vyšší výkon.

Za 6 000 Kč lze pořídit i konkurenci s Windows 8.1, konkrétně Lenovo Miix 2. Pokud hledáte kompaktní zařízení především na práci, bude Lenovo lepší volbou, ale s MeMO Padem si užijete mnohem více zábavy a příležitostnou práci zvládne také.

Pokud byste chtěli i telefonní funkce. Nabízí se o palec větší Huawei MediaPad M1 8.0. Prostředí je sice plynulé, hry si na něm také zahrajete, ale kvůli hrubšímu displeji si neužijete tak vysoký zážitek. Jeho cena je 6 990 Kč.

S příplatkem 1 000 Kč si můžete pořídit i Apple iPad mini Retina první generace. iOS nabízí skvěle odladěný operační systém. I design je jednou z předností Apple. Rozhodující tak může být samotná cena nebo rozdíl mezi iOS a Androidem.

asus-memo-pad-7-me572c
Klady
  • plynulé prostředí ZenUI
  • dostatek výkonu
  • jemný displej
  • hezský design
  • kvalitní konstrukce
  • 2 GB RAM
Zápory
  • méně kvalitní fotoaparát
  • displej bez kvalitní antireflexní vrstvy
  • nezakrytovaný slot na microSD kartu
Diskuze ke článku
Bramborový salát
Kromě mě :D, povedený začátek !
msss
Asus Fonepad FE 375 CG bude k dispozici v ČR? ví někdo?
Major
Z té recenze mi přijde, že je jenom pro ženy :D. Může i chlap pro sebe tento tablet koupit.Pane Vencle , úplně jste nás znejistil . Som z toho volaký zmetěný :D
pz
Puvodne melo byt telo z Duraluminu! Jak to tedy je?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze