Apple Watch
recenze

Apple Watch

Steve Jobs by se divil
45

Konečně jsou tu. Majitelé iPhonu na ně čekali, ostatní jsou na ně minimálně zvědaví. Apple přichází s prvním zcela novým produktem od smrti Steva Jobse. Hodinky Apple Watch překvapí propracovanými funkcemi, nápaditým prostředím i skvělým displejem. Zamrzí ale několik nedostatků v softwaru a výdrž baterie také nepotěší. I přesto jsou Apple Watch skvělým kouskem, který vás nudit nebude.

Konečně! „Apple Watch jsou tu“, chtělo by se zvolat. Po dlouhé době spekulací a takzvaných úniků Apple vyrobil svoje první nositelné příslušenství a dohání konkurenty, kteří chytré hodinky nabízí již nějakou dobu. Je to zároveň první zcela nový produkt vyvinutý, vyrobený a uvedený na trh po skonu Steva Jobse. Pro mnohé nezávislé pozorovatele jsou tak Apple Watch testem, zda Apple dokáže pokračovat na vlně úspěchu i po skonu legendárního lídra, jakým Steve Jobs bezesporu byl.

Apple Watch

Apple svoje první hodinky prezentuje nejen jako chytré, ale také jako módní doplněk. Navíc si za ně nechá pořádně zaplatit. Nejlevnější verze Sport s hliníkovým tělem a pryžovým páskem stojí nejméně deset tisíc, běžná ocelová verze Classic se prodává za ceny od 20 tisíc a pořídit si můžete i zlatou verzi Edition za stovky tisíc korun. Apple se tak musel opravdu snažit, aby premiéra dopadla dobře a zákazníci byli ochotni do hodinek investovat násobky toho, co je na trhu běžné.

Apple Watch – videopohled

Prodejní balení – exkluzivní od prvního okamžiku

Apple Watch jsou pořádně drahé, spíše by se možná chtělo říci předražené. Proto se Apple snaží navodit každým možným způsobem pocit luxusu a chce se tak odlišit od tuctových hodinek s Androidem, které se v supermarketech prodávají v průhledných plastových krabičkách. A u balení se mu to určitě daří. Velmi velká krabice v několika patrech obsahuje luxusně vyskládané příslušenství a samotné Watch nalezneme v polstrované a krásně vonící krabičce. Z rozbalování máte takřka stejný pocit, jako když si koupíte nový telefon Vertu. A co naleznete uvnitř?

  • Apple Watch Classic
  • část řemínku pro přizpůsobení velikosti
  • magnetickou bezdrátovou nabíječku
  • koncovku nabíječky
  • stručný návod

Technické parametry Apple Watch 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42 × 36,4 × 12,6 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetApple A4,
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor250 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostleden 2016,

Technické parametry Apple Watch 38 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce38 × 32,4 × 12,6 mm, 40 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,5" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetApple A4,
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor250 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostleden 2016, 9 300 Kč

Elegantní subtilní kvádřík

Zaprvé, Apple Watch nejsou jedny. Apple prodává dvě velikosti, tři verze a k nim mnoho pásků, kterými si můžete hodinky vyladit k dokonalosti. Je vidět, že Apple módní stránku věci nepodcenil a skutečně se snaží udělat vše proto, aby si každý mohl sestavit ty svoje Apple Watch. Je tu nejlevnější verze Sport s pryžovým páskem a hliníkovým tělem za zhruba 10 tisíc Kč, která ale naživo vypadá poměrně levně a cenovce rozhodně neodpovídá. Poté zde máme verzi Classic, kterou jsme testovali i my. Ta má ocelové lesklé tělo, safírové sklíčko a kombinovat ji můžete s pryžovými, koženými i kovovými pásky. Cena základních hodinek v klasické verzi s obyčejným pryžovým páskem začíná na 20 tisících korunách. A pak tu je luxusní zlatá verze Edition, jejíž cenovka startuje na 300 tisících korunách. Každá verze se navíc prodává ve větší pánské a menší dámské verzi, přičemž ta pánská je vždy dražší, má větší displej s vyšším rozlišením, ale tím jsou všechny rozdíly vyčerpány. Apple Watch se v Česku ale neprodávají, musíte pro ně do zahraničí.

  • Apple Watch Sport (38 mm) – 349 dolarů (10 605 korun s DPH)
  • Apple Watch Sport (42 mm) – 399 dolarů (12 100 korun s DPH)
  • Apple Watch (38 mm) – od 549 dolarů (16 700 korun s DPH) až po cca 30 tisíc Kč dle pásku
  • Apple Watch (42 mm) – 599 dolarů (18 200 korun s DPH) až po cca 33 tisíc Kč dle pásku
  • Apple Watch Edition – nejlevnější od 10 000 dolarů (300 000 korun s DPH), nejdražší model má stát více než 17 000 dolarů (přes půl milionu korun)

K dispozici jsou také alternativní pásky:.

  • Sportovní pásek – 49 dolarů (1 490 korun s DPH)
  • Milánský pásek – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • Kožený pásek – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • S klasickou přezkou – 149 dolarů (4 520 korun s DPH)
  • S moderní přezkou – 249 dolarů (7 600 korun s DPH)
  • Kroužkový náramek – 449 dolarů (13 600 korun s DPH)
Apple Watch

Kolem designu nových Apple Watch probíhá mnoho diskuzí. Zatímco já osobně považuji design většiny výrobků Applu až na dílčí nedostatky za takřka perfektní, elegantní a zpracování za příkladné, v případě Apple Watch se dle mého názoru Apple designově nepřekonal. Apple Watch jsou obyčejným zakulaceným kvádrem, který vypadá zajímavě jen díky kovovému tělu a korunce na pravé straně. Mnohé konkurenční hodinky s Android Wear (nejen) s kulatým displejem vypadají dle mého názoru lépe. To však neznamená, že by Apple Watch nevypadaly dobře. Vypadají a představují elegantní, poměrně nenápadný standard, který ale lidé rozeznávají.

První, co vás na Apple Watch překvapí, jsou subtilní rozměry. I větší 42mm varianta, kterou máme nyní my, je menší, než ostatní chytré hodinky a na ruku padne výborně, nosí se velmi pohodlně. Apple ale prodává ještě skutečně malinkou 38mm verzi, vhodnou pro ženy. Apple je tak jedním z mála výrobců, kteří takto velikostně chytré hodinky rozlišují, a je to dobře.

Apple Watch
Hodinky jsou příjemně kompaktní a na ruce sedí výborně

Zatímco verze Classic z lesklé oceli vypadá hodnotně, nejlevnější verze sport s matným hliníkem už působí levně. Rozdíl je i v hmotnosti. Zatímco verze Classic se svým 50 gramů vážícím tělem působí solidně, mnohem lehčí verze Sport s 30 gramy i z tohoto důvodu působí levně.

Hodně udělá také pásek. K hodinkám si můžete koupit pryžový, kovový nebo kožený pásek. K dispozici je mnoho designů a barev a budou přibývat další nejen od Applu, ale i dalších výrobců. To je jen dobře, protože pásky přímo od Applu jsou zbytečně drahé. Za kožený nebo kovový milánský pásek dáte například 5 tisíc korun. Pásky si ale můžete velmi snadno vyměnit. To má vymakané Apple dokonale. Stačí na spodní straně hodinek zmáčknout tlačítka, vysunout a vyměnit. Za 5 vteřin můžete mít sladěn pásek hodinek s botami. A když jdete běhat, nasadíte pryžový, aby se vám ten kožený nezničil. To u většiny konkurenčních chytrých hodinek nejde vůbec nebo mnohem pomaleji.

Takto vypadají Apple Watch bez pásku. Můžete si z nich udělat kapesní hodinky

Spodní stranu hodinek zabírá konkávní modul s měřičem tepu, do kterého je integrováno zároveň i bezdrátové nabíjení. Celkové zpracování je samozřejmě perfektní. Safírové sklíčko displeje perfektně doléhá na kovové tělo hodinek, všechny prvky jsou zasazeny prvotřídně. Od Applu bychom ani nic jiného nečekali. Hodinky mají zvýšenou odolnost proti postříkání vodou a prachu, potápění nebo plavání s nimi ale rozhodně nezkoušejte. Zvýšená odolnost je tu i přesto, že hodinky mají na boku otvor jak na reproduktor (jako jedny z mála chytrých hodinek), tak mikrofon. Co zamrzí je poměrně snadné zamatlání lesklého těla a zejména se pak připravte i při běžném nošení na vlásečnicové škrábance, které se objevují různě po těle.

Hodinky Apple Watch Classic 42 mm Sony SmartWatch SW3 Motorola Moto 360 LG G Watch R Asus ZenWatch
Rozměry 42 × 36,4 × 12,6 mm 36 × 36 × ? mm 46 × 46 × 11,5 mm 46,4 × 53,6 × 9,7 mm 51 × 39,9 × 9,4 mm
Hmotnost 50 gramů 45 gramů 49 gramů 62 gramů 75 gramů
Tvar displeje hranatý hranatý kulatý kulatý hranatý
Úhlopříčka displeje 1,65" 1,6" 1,56" 1,3" 1,63"
Rozlišení displeje 312 × 390 px 320 × 320 px 320 × 290 px 320 × 320 px 320 × 320 px

Krásný displej a originální kolečko

Hodinky se ovládají skrze dotykový displej, který má podle verze 1,65 nebo 1,5 palce. V našem případě máme 42mm verzi, tedy s větším displejem, který disponuje rozlišením 312 × 390 pixelů. To dává velmi hezkou jemnost 303 ppi. Ta je o trochu vyšší, než mají konkurenční hodinky s Android Wear, avšak s výjimkou hodinek od LG, které mají ještě jemnější displej.

OLED displej ale můžeme jen chválit. Má živé barvy, výbornou černou, skvělé pozorovací úhly a dobrý jas, který je dostatečný i za slunečného dne. Pochválit musím také safírové sklíčko, které svou práci odvádí na výbornou a žádné, byť i malé, škrábance neočekávejte. Kromě klasického dotyku navíc rozpozná i silnější stisk, disponuje totiž technologií Force Touch. V prostředí a některých aplikacích silnější stisk vyvolá kontextovou nabídku. Ne všechny aplikace Force Touch ale používají a mně osobně nepřijde o nic praktičtější a rychlejší, než dlouhé podržení prstu, které by mohlo dělat totéž. Nepochybně to ale vypadá efektněji, a o to zřejmě Applu šlo.

Apple Watch

Apple dokonale vyladil nastavení rozsvěcení displeje. Stačí malý pohyb zápěstím směrem k vám a hodinky to poznají a rozsvítí se. Stačí pohyb od sebe a zase hned zhasnou. Prostě dokonalé a hodinky navíc takto nečerpají drahocennou energii. Za celou dobu používání se mi stalo maximálně jednou nebo dvakrát, že se hodinky nerozsvítily, když jsem chtěl, jinak se ale nepletou a odezva je minimální.

Když už Apple Watch nejsou kulaté a nevypadají moc jako hodinky, snažil se k jejich klasickému vzhledu Apple přiblížit alespoň korunkou, která je hlavním ovládacím prvkem hodinek. Můžete jí otáčet a lze ji také stisknout. Dvojitý stisk vás přepne do předchozí aplikace, stisk vás přesune vždy o krok zpět nebo až do hlavního menu. To si můžete otáčením zmenšit nebo zazoomovat prakticky až do konkrétní aplikace. I v té se můžete pohybovat pomocí korunky, kterou rolujete v seznamech nebo například přibližujete fotky nebo mapy. Gesto pinch to zoom totiž na displeji Apple zakázal. Na ovládání kolečkem jsem si za celou dobu ale příliš nezvykl. Když už mám prsty na displeji, neustálé přehmatávání na bok a nutnost zapřít druhým prstem hodinky z druhé strany při stisku mi nepřišlo příliš praktické. Proč nejde vyvolat menu prostým klepnutím na ciferník na displeji? Otáčení kolečkem je ale v některých případech naopak návykové, zejména rollování dlouhými seznamy korunkou je velmi intuitivní, plynulé a zajímavé. Zpracované je každopádně výborně, stisk je jemný a přitom jistý a otáčení je sametově hladké.

Apple Watch

Třetí tlačítko slouží pouze pro vyvolání rychlého menu kontaktů. Do něj si přidáte skrze iPhone oblíbené lidi a můžete jim rychle zavolat, poslat iMessage nebo speciální zprávu, pokud má i váš druhý kontakt Apple Watch. Můžete poslat svůj srdeční tep, poklepání nebo tvar. Tato zpráva se druhé straně objeví pouze na hodinkách, na iPhonu po ní není ani stopy. Tlačítko mohlo mít ale rozhodně větší využití, za dobu testu jsem jej skoro nepoužil. Jeho dlouhý stisk jen vyvolá nabídku pro vypnutí hodinek, jinak zůstává trestuhodně nevyužité. Přitom dvojitý stisk by mohl rychle spustit nějakou aplikaci a využití by se určitě našlo více.

Včelí plástev v akci

Základní zobrazení je tvořeno ciferníkem se zobrazením času a doplňkovými údaji. Zde ale bohužel Apple na konkurenci ztrácí. Všehovšudy si totiž můžete vybrat jen mezi devíti ciferníky a další si stáhnout zatím nemůžete, ty současné jsou si často velmi podobné a marně byste hledali něco originálního, všechny jsou v podstatě klasické. Výjimkou je snad jen animovaný Mickey Mouse.

U většiny si ale Apple dal záležet s možnostmi úprav. Pomocí otáčení korunky můžete za doprovodu efektních animací ubírat například úroveň detailů ciferníků. Odstraníte číselné popisky, přebytečné indexy, ze kterých vám například zůstanou jen čtyři. Navíc si můžete měnit barvy a přidávat prvky, jako například ukazatel počasí, nabití baterie a pohybových aktivit. V tomto směru si Apple vyhrál a ukazuje se zde opět jeho pověstný smysl pro detail, do úprav ciferníků se prostě zamilujete a zpracování je dokonalé. Na nové ciferníky si nicméně musíme počkat na další verzi systému WatchOS 2.

Ciferníků je jen devět, detailně si je ale můžete upravit k obrazu svému – barvy, prvky i detaily

Stisk korunky pak zobrazí hlavní menu ve tvaru včelí plástve se zdánlivě rozházenými ikonkami všude po hodinkách. Menu ve tvaru včelí plástve je docela dobrý a praktický nápad, na očích máte většinu aplikací a intuitivně se posouváte tam, kde se aplikace nachází. Plástev si přibližujete kolečkem (pinch-to-zoom úmyslně nefunguje, což je škoda), i největší velikost je ale často příliš malá a do malinkatých ikonek se musíte zejména za chůze trefovat několikrát.

Když kolečkem točíte dále, ikonky se už nezvětšují, ale začne se postupně zobrazovat obsah aktivní aplikace, která se postupně vykresluje tím, jak se do ní otáčením více a více noříte. Na ciferníku se objevují jednotlivé prvky, u ostatních aplikací dochází k zesvětlování obsahu a vypadá to skutečně výborně. Otočením kolečka zpět pak přejdete opět do menu. K ničemu to v praxi není, ale dokazuje to, s jakými maličkostmi si Apple při návrhu prostředí vyhrál a jakou pečlivost věnuje svým produktům. Ikonky si můžete uspořádat jak na hodinkách, tak v doprovodné aplikaci na iPhonu.

Hlavní menu ve tvaru včelí plástve dobře vypadá, ale do ikonek se hůře trefuje

Z toho by měl Steve Jobs určitě radost. Z čeho by ale radost určitě neměl, a čemu by se divil, jsou chyby, které se čas od času v menu objeví v podobě chybějících ikonek určitých aplikací. Místo nich se zobrazí pouze jakýsi monoskop a buď na něj lze kliknout a zobrazí se aplikace, která se pod ním skrývá, nebo na aplikaci nelze kliknout vůbec. Právě dnes se objevily rovnou tři takovéto chybné ikonky u sebe, i když v přehledu aplikací Watch na iPhonu se vše tváří být v naprostém pořádku. Každopádně je to chyba, která denně znepříjemňuje život s Watch. Mizící ikonky aplikací totiž ovládání poměrně dost znesnadňují. Myslet je potřeba i na to, že hodinky nejsou v češtině, a to ani když je připojíte k iPhonu s nastavenou češtinou. Důvod je prostý, v Česku se neprodávají a lokalizace zatím není potřeba.

Chybějící ikonky aplikací (vpravo dole) překvapí a zamrzí

Prodloužená ruka iPhonu

Chytré hodinky jsou zejména o notifikacích a u Apple Watch tomu není jinak. Je to zároveň základní smysl chytrých hodinek – přenášet dění z telefonu blíže k vám bez toho, abyste museli neustále kontrolovat telefon. Kdykoliv vám přijde cokoliv na iPhone, hodinky jemně cinknou a zavibrují. Zůstávají ale zhasnuté a neotravují tak notifikacemi okolí a zbytečně nesvítí, když nemají. Pokud je však otočíte k sobě, notifikace se zobrazí. V iPhonu si můžete nastavit, na jaké notifikace z jakých aplikací vás mají hodinky upozorňovat a nechat si do hodinek posílat například jen oznámení o hovorech, SMS a e-mailech. Nebudou vás tak otravovat s každým likem na Instagramu. I když i to jde.

Apple Watch

Apple Watch také poznají, kdy jste si na iPhonu nastavili tichý režim a notifikace ohlašují jen vibracemi. Nastavit si můžete i režim nerušit, kdy hodinky neukazují žádné notifikace. Ty se ale sdružují v notifikačním centru a poté si je můžete všechny najednou prohlédnout, a také je všechny vymazat najednou pomocí Force Touch nebo po jednu po druhé. Místo odhazování do strany musíte každé smazání ale ještě potvrdit křížkem, tedy stejně jako na iOS, což trochu zdržuje.

Obslužná aplikace pro iPhone má široké možnosti nastavení. Uspořádáte si skrze ni i menu. K iPadu ale hodinky nepřipojíte.

Bohužel s notifikacemi toho moc dělat nemůžete a jsou zpracované hůře než u konkurenčního Android Wear. Z emailu vidíte například jen předmět a malý kousek textu a notifikaci buď můžete zahodit nebo mail archivovat, nic dalšího Gmail na iPhonu neumí. U některých aplikací jsou dostupné i další volby, například like nebo rychlá odpověď, většinou ale můžete jen notifikaci vymazat. Tím se vymaže i z notifikační lišty iPhonu. Hodně mi ale chyběla možnost notifikaci otevřít rychle z hodinek na iPhonu. Zatímco na Androidu se hned otevře příslušná zpráva v dané aplikaci na telefonu, zde musím vzít iPhone, rozsvítit displej, vytáhnout ikonku, která se (někdy) objeví v levém dolním rohu zamykací obrazovky, použít TouchID a pak čekat, než se otevře aplikace. Je to zbytečně zdlouhavé.

Takto vypadá centrum notifikací a grafika jednotlivých notifikací a jejich volby

Plejádou aplikací vyhrávají nad Androidem

Apple s prvním iPhonem prosadil koncept obchodu s aplikacemi integrovaného přímo do telefonu a tím změnil svět. Ekosystém Applu se od té doby rozrostl a vývojáři jej díky výnosům i uzavřené platformě, na které aplikace a hry dobře fungují a není je potřeba optimalizovat pro řadu různých zařízení, milují. Svoje know-how přenáší Apple do světa aplikací pro chytré hodinky a opět se mu daří. V poměrně krátké době se na Apple Watch objevilo obrovské množství aplikací od zvučných jmen a už nyní jich má Apple více, než kolik si jich můžete stáhnout na Android Wear.

Aplikací na Watch je skutečně mnoho – od Instagramu přes Twitter, Foursquare, Swarm až po CNN, BBC nebo Wunderlist

Koncept je přitom stejný. Pokud máte nainstalovanou aplikaci v iPhonu, která má zároveň doprovodnou miniaplikaci pro Apple Watch, na hodinkách se vám objeví automaticky. Já mám v hodinkách 45 aplikací, od zpravodajských přes sportovní a RSS čtečku až po cestovní aplikace. Na hodinkách čtu BBC zprávy, Feedly, checkuji se na Swarmu, rozpoznávám hudbu přes Soundhound nebo Shazam, mohu vzdáleně ovládat VLC, číst Twitter, úkoly v to-do listu Wunderlist nebo běhat se Sports Trackerem a mít na hodinkách boarding pass třeba díky aplikaci Air France a všechny koupené hotely díky Passbooku. Je tu všechno, dokonce i Microsoft přispěchal s aplikacemi pro OneDrive nebo OneNote. Android může polovinu aplikací jen závidět. Skvělý je například také kalendář v hodinkách, kde můžete procházet schůzky a jednotlivé dny stejně, jako na telefonu, což je velmi užitečné.

Filozofie je, na rozdíl od Android Wear, klasická. Když chcete vědět, jaké bude počasí, spustíte si aplikaci. Hodinky nic nepředvídají, nic nevnucují a nemusíte se spoléhat na chytré karty a myslet na to, že když omylem odhodíte kartu s počasím, už se nedozvíte nic. Také spouštění aplikací z klasického menu je mnohem pohodlnější než z dlouhého seznamu v Android Wear, i když do titěrných ikonek nahuštěných vedle sebe se za pohybu rozhodně netrefuje ideálně.

Pro aplikace je určena velkorysá paměť o kapacitě 6 GB, přičemž máte vždy garantovány cca 4 GB právě pro aplikace, protože hudba může mít maximálně 2 GB a fotografie maximálně 75 MB. A prostor je to více než dostatečný a podobné rozdělení zde být rozhodně nemuselo. 45 aplikací na hodinkách je podle mě nadprůměrný počet a stejně zabírají pouze pár desítek MB. Většina aplikací je pouze 1 až 4 MB velká. Říkáte si, jak je možné, že jsou tak malé?

Apple Watch

Tím se dostáváme ke klíčovému problému současných Apple Watch. Než přijde nový systém WatchOS 2, budete se muset smířit s pomalostí aplikací, které svůj obsah neaktualizují na pozadí. Když aplikaci spustíte, čekáte několik vteřin, než si načte data z iPhonu, a buď se tedy díváte na prázdnou obrazovku nebo, co je horší, na zastaralá data. Právě druhý případ je v praxi nepříjemný. Spustíte aplikaci na běhání po 5 minutách běhu a ta zobrazuje třeba po dobu 10 vteřin zcela staré údaje o času, tempu, rychlosti, což nepotěší. Stejně tak je to problém například u počasí. Nepoznáte, zda se díváte na skutečnou aktuální předpověď nebo vám hodinky ukazují třeba den starou. V závislosti na rychlosti připojení na vašem iPhonu pak trvá načtení aktuálních dat 3, ale klidně i 20 vteřin. Pokud nejsou hodinky připojené k iPhonu, tak se většina aplikací ani nespustí, protože si data nepřednačítají z iPhonu dopředu a nemají ani co ukázat. S novým systémem WatchOS 2, který přijde na podzim, dorazí i nativní aplikace a rychlost načítání by se měla zlepšit.

Na neustálé čekání a načítání dat do aplikací si budete muset u Apple Watch zvyknout

Aplikace ale už nyní nejsou většinou pouze čtečkou aplikací iPhonu, obsahují i možnosti ovládání a umí zpravidla více věcí, než srovnatelné aplikace na Android Wear. Na Instragramu si zobrazíte vaše konkrétní obrázky, na Twitteru projíždíte v podstatě kompletní aplikaci včetně feedu a upozornění, na Foursquaru si můžete poměrně podrobně najít místa a tak dále. Když překousnete úvodní pomalé načítání dat, oceníte následně propracovanost aplikací a jejich grafiku. Ta je ostatně velmi povedená v celém prostředí. Až na výjimky je i samotné prostředí hodinek rychlé, občas se ale setkáte s trhanými animacemi nebo menšími záškuby u některých vestavěných aplikací nebo widgetů.

Co to jsou ty widgety? Kromě spouštění aplikací z hlavního menu, které je ale v praxi dost titěrné a při chůzi je problém se do ikonek trefit, nabídnou Apple Watch i widgety. Skoro každá aplikace je má. Aktivujete je vytažením zespodu displeje a procházíte mezi nimi v horizontálním směru, a můžete se rychle podívat na další schůzku, počasí, aktuální úkoly nebo kamarády kolem vás. Ani widgety se ale neaktualizují na pozadí a než se jejich obsah načte z internetu z iPhonu, často vám dojde trpělivost. Skrze widgety si můžete i rychle změřit tep, vypnout zvuky hodinek, prozvonit svůj iPhone nebo zapnout spořič baterie a jsou šikovnou pomůckou.

Přes widgety si hodinky nastavíte a rychle se můžete podívat i na informace, třeba zprávy nebo mapy

Ať jste fit!

Mít na ruce malý počítač s aktivním krokoměrem a měřičem tepu svádí si více hlídat svoje fyzické aktivity. Ostatně to už známe z Android Wear a různých fitness náramků. Aby vás Apple Watch motivovaly k pohybu, mají připravenou speciální aplikaci Activity. Ta vám v přehledném (a hodně motivujícím grafu) ukazuje tři veličiny: počet spálených kalorií, počet minut, po které jste cvičili nebo prováděli nějakou fyzickou aktivitu, a poté počet hodin, ve kterých jste se alespoň na chvíli postavili a prošli. Poslední věc vám Apple Watch i vehementně připomínají a pokud v kanceláři sedíte až moc dlouho, řeknou vám, abyste se na chvíli prošli.

Apple Watch velmi hezky zobrazují vaše denní pohybové aktivity

Další dvě veličiny se ale dost překrývají, protože za fyzickou aktivitu se bere i chůze. Když se vám podaří alespoň jeden ukazatel splnit, hodinky zajásají, trojnásob, pokud se vám podaří splnit všechny tři. Ukazatele ale můžete naplnit klidně na 300 %, záleží na vás. Váš denní pokrok si můžete zobrazit buď spuštěním aplikace na hodinkách nebo pomocí takzvaného přehledu, vysunutím z dolní strany. Samozřejmě hodinky ukazují také počet kroků, ušlou vzdálenost a další ukazatele. Vše se samozřejmě synchronizuje s aplikací Zdraví ve vašem iPhonu.

Motivace hodinkám jde dobře

Pokud chcete s hodinkami sportovat, Apple si pro vás přichystal speciální aplikaci nazvanou, logicky, Workout. Zde si můžete nastavit typ cvičení, přičemž přítomné jsou pouze základní pohybové aktivity, které Apple Watch mohou měřit skrze pedometr, tedy běh, chůze, steppery nebo kolo. Jiné aktivity si musíte měřit pomocí záložky Ostatní a spálené kalorie jsou pak pouze orientační. Před zahájením cvičení si můžete i stanovit nějaký cíl, ať už je to uběhnutá vzdálenost, doba cvičení nebo spálení kalorií.

Apple Watch

Jen musíte mít na paměti, že hodinky nemají GPS a tak jsou při běhání závislé jen na pedometru. Pro přesnější výsledky je lepší si s sebou vzít iPhone. Ale pokud nechcete a stačí vám pouze orientační hodnoty, nemusíte. K hodinkám můžete přes Bluetooth připojit i bezdrátová sluchátka, do paměti si nahrát hudbu (k dispozici pro ni máte 2 GB místa) a vyběhnout zcela bez telefonu. Na spodní straně mají Apple Watch i měřič tepu. Jak je ale přesný? Lze říci, že přesnost je podobná, jako u konkurenčních hodinek a pro běžné používání stačí. Přesnosti specializovaných měřičů a hrudních pásů se ale samozřejmě ani zdaleka rovnat nemůže. Poměrně přesně v porovnání s nimi měří tep v delších časových úsecích, například při běhu. Naopak velký problém Apple Watch dělá změření okamžitého tepu, a to větší, než konkurenci nebo třeba Microsoftu Band. Častokrát se mi stalo, že když jsem měl tep vysoký, ukázaly Apple Watch tep oproti ostatním přístrojům asi poloviční. I v klidovém stavu mají tendenci hodnoty spíše podhodnocovat, někdy se měření nepovede vůbec. Vždy ale platí, že musíte mít hodinky dostatečně utažené. Zvláště při pohybu mají z pochopitelných důvodů hodinky s měřením problém, pokud se na kůži mírně pohybují.

Hodinky mají i základní aplikaci pro sportování

Na měření tepu v průběhu běhu či jiných aerobních aktivit, kdy si potřebujete hlídat tepovou hladinu, tedy hodinky postačí. Na cokoliv přesnějšího nebo náročnějšího ale nestačí a specializované přístroje nenahradí.

Zavolejte si z hodinek

S hodinkami můžete i aktivně komunikovat a nemusíte se spoléhat jen na notifikace. Skrze boční tlačítko oblíbených kontaktů nebo telefonní seznam či aplikaci zprávy můžete ostatním volat i psát. Můžete skrze ně vyřídit bez problému hovor jako přes handsfree. Hlasitost je ale dostatečná pouze do tichého prostředí, venku už nic neuslyšíte. Hodí se to v situacích, kdy nemáte rychle dostupný iPhone a potřebujete jen rychle něco vyřídit, na delší komunikaci jsou samozřejmě Watch nepohodlné. Hovory můžete vyřídit i skrze připojené Bluetooth handsfree, ale to už postrádá smysl vzhledem k tomu, že už ho můžete mít rovnou připojené k telefonu, se kterým musí být hodinky stejně neustále ve spojení.

Kontaktům můžete přímo z hodinek zavolat, napsat zprávu nebo třeba poslat na druhé Apple Watch obrázek nebo tep

Příchozí hovory můžete rychle odmítnout se zprávou, na SMSky nebo iMessage pak můžete odpovídat předpřipravenými zprávami. Ve výchozím stavu jsou v angličtině, na iPhonu si ale skrze obslužnou aplikaci můžete nastavit své vlastní české zprávy.

Do hodinek si můžete synchronizovat kromě hudby také maximálně 75 MB fotografií. Ty se ale zmenšují a komprimují a moc prostoru nezaberou. V hodinkách je k dispozici i světový čas, budík, stopky, minutka a podívat se můžete dokonce i na mapu a velmi užitečný je i Passbook, díky kterému si můžete na hodinkách prohlédnout boarding passy aerolinek, použít je pro nástup a k dispozici máte i přehledně seznam zabookovaných hotelů.

Hudební přehrávač můžete použít buď pro ovládání hudby přehrávané na iPhonu nebo si z něj můžete přímo pustit hudbu, pokud nějakou v hodinkách máte. Špičkový je také kalendář. S funkčností vestavěných aplikací jsem byl celkově velmi spokojen, prodlevou netrpí a mají mnoho možností.

Každý den do nabíječky

Teď už víte, co vše Apple Watch umí. Jak dlouho ale vydrží? Do elegantní bezdrátové magnetické nabíječky je musíte vložit každou noc, vydrží vždy maximálně jeden den. Když je využíváte opravdu intenzivně, měříte si fitness aktivity, vyřizujete na nich notifikace a jste celý den v pohybu, vydrží zhruba 10 až 12 hodin. Je ale pravda, že do večera vydrží prakticky skoro vždy, ukazatel nabití neubývá před očima, jak jsem se původně obával.

Magnetickou bezdrátovou nabíječku budete vyhledávat každý večer

Při mírnějším používání je o půlnoci budete vkládat do nabíječky zhruba se 30 procenty, což odpovídá zhruba proklamované výdrži 18 hodin, kterou slibuje samotný Apple. Je tedy jasné, že druhého večera se nikdy nedožijí. K dispozici máte i ultra úsporný režim, při kterém ukazují hodinky jen čas. V takovém režimu vydrží zhruba 2 dny, ale to je pak zbytečné nosit chytré hodinky. Můžeme také potvrdit, že výdrž je stejná u větší i menší varianty. Výdrž je tedy oproti konkurenci stejná nebo mírně horší. Některé Android Wear hodinky totiž vydrží i dva dny, takové Asus Vivowatch s vlastním systémem ale i týden, o Pebble nemluvě. Výdrž baterie je tedy jednoznačně slabinou hodinek a v druhé generaci by se měl Apple zaměřit na ni tak, aby hodinky vydržely alespoň víkend bez nabíjení. Nyní si musíte totiž brát zvláštní nabíječku na iPhone a ještě na hodinky. Nabíjení je překvapivě relativně pomalé, v praxi si na plné nabití počkáte zhruba 2 hodiny.

Apple Watch
Další jablko, které můžete mít u sebe...

Povedená premiéra

Apple Watch se celkově povedly a Steve Jobs by byl s prací svého týmu pravděpodobně spokojen, i když některých chyb se bohužel nevyvarovaly. Některé z nich jsou navíc poměrně vážné. Po téměř měsíčním používání mi přesto Apple Watch přirostly k srdci více než konkurenční Android Wear. Mají povedený displej a do puntíku vychytané maličkosti jako intuitivní rozsvěcení displeje, vychytanou grafiku, hezky fungující notifikace, propracované aplikace, dobré prostředí a celkově se používají velmi pohodlně a intuitivně. Díky mikrofonu a reproduktoru skrze ně můžete i telefonovat nebo používat Siri. Plusem je také velká zásobárna aplikací všech druhů, velká paměť a možnost si velmi rychle vyměnit pásek a přizpůsobit si tak vzhled hodinek k oblečení.

Apple Watch

Celkově ale hodinky nepřináší nic nového nebo lepšího oproti konkurenci s Android Wear nebo Tizenem, která tu už je několik let. Navíc zamrzí zejména pomalé načítání dat do aplikací, zdlouhavý postup zobrazovaní notifikací z hodinek na iPhonu, nemožnost si stáhnout nové ciferníky a samozřejmě horší výdrž. Na víkend tak s sebou musíte bohužel tahat o nabíječku víc. Překážkou bude také nepřiměřeně vysoká cena, a to jak samotných hodinek, tak pásků. Například nejlevnější verze Sport za 10, respektive 12 tisíc vzhledově ceně vůbec neodpovídá, vypadá levně a spíše doporučuji poohlédnout se po klasické verzi. Ta ale stojí téměř dvojnásobek.

Pokud máte iPhone a chcete plnohodnotné chytré hodinky, prakticky nemáte na výběr a musíte si koupit Watch, případně omezenější Pebble, které ale zdaleka neposkytují tolik funkcí a nevypadají tak dobře. Alternativou jsou samozřejmě třeba i Withings Activité, které ale nemají displej.

Chcete-li reprezentativní chytré hodinky k iPhonu, jste inovativní, chcete mít dokonalý přehled o tom, co se děje a chcete mít na zápěstí zásobárnu aplikací, fitness zařízení nebo hudební přehrávač a nevadí vám za chytré hodinky zaplatit nesmyslnou částku přes 20 tisíc korun, tak Apple Watch zkuste. Pokud si nejste jistí, jestli je využijete, zůstaňte u klasiky a počkejte si, než je Apple vyladí, zlepší výdrž baterie a zrychlí načítání aplikací.

apple-watch
Klady
  • kompaktní rozměry u obou velikostí
  • špičkové zpracování, elegantní design u verze Classic
  • kvalitní displej s jemným zobrazením a dobrou čitelností
  • plejáda aplikací
  • velká 6GB paměť
  • propracované prostředí
  • skrze Apple Watch vyřídíte i hovor
  • výborně vyřešené upozorňování na notifikace
  • snadná výměna pásků
Zápory
  • hliníková verze Sport působí levně
  • ovládání korunkou není někdy praktické
  • velmi pomalé načítání dat z iPhonu v aplikacích
  • místy sekané animace
  • zdlouhavé otevírání notifikace z Watch na iPhonu
  • umělé omezení kapacity pro hudbu na 2 GB, pro fotky na 75 MB
  • nepřiměřeně vysoká cena hodinek i pásků
Diskuze ke článku
Johny
no spíš by vyhodil par lidi z prace
Refael
karel:
Máš pravdu, mě se Samsung Gear S líbí desingově nejvíce ze všech chytrých hodinek, mají však malou vadu:
Komunikují jen se Samsung smartfóny.
Ale to jistě víš sám.
Pepan
Chtěl bych v celé té negativitě poděkovat autorovi za zajímavou recenzi.
Nějak se mi zdá, že náskok mobilenetu před nejmenovanou konkurenci je už drtivý.
Jediné co ještě konkurence má lepší jsou fóra.
Michal
Pro mě jsou Apple Watch, alespoň, co se týče první generace těchto hodinek (i Watch OS), jen demonstrací toho, co všechno uživatelé Applu dokáží koupit. Apple produkty používám a v celku i rád, fungují pěkně, ale hodinky jsou první věc, které mě opravdu nezaujaly. Jako doplněk dobré, ale že by mi z poloviny nahradily iPhone, nikoliv.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze