Apple Watch Series 2
recenze

Apple Watch Series 2

Apple velí: Sportu zdar!
22

Apple Watch se i přes poměrně pozdní vstup na trh rychle staly nejúspěšnějšími chytrými hodinkami a zvláště jejich druhá generace se setkala s vřelým přijetím. Apple Watch Series 2 se totiž zbavily většiny neduhů prvních hodinek pro iphonisty a tak trochu našly samy sebe.

Testován byl model Apple Watch 42 mm s pouzdrem z vesmírně šedého hliníku a černým sportovním řemínkem. Tato konfigurace hodinek vyjde na 12 290 korun.

Apple Watch Series 2 – videorecenze

Technické parametry Apple Watch 2 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor273 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2016, 12 290 Kč

Obsah balení

  • Apple Watch Series 2
  • magnetická bezdrátová nabíječka
  • nabíjecí adaptér
  • stručný návod

Design a konstrukce: zvenku stejné, uvnitř jiné

Podíváme-li se na design a konstrukci, druhá generace Apple Watch ničím nepřekvapí. Mají na pohled stejné tělo jako první generace a jediná vnější vizuální změna spočívá v o 9 desetin milimetru vyšší tloušťce pouzdra. Tento nárůst zapříčinila větší baterie, ale prakticky jej nezaregistrujete. Jinak si hodinky zachovávají svou jednoduchou hranatou konstrukci.

Na jednom boku vystupuje digitální korunka (Digital Crown) a vypínací tlačítko, které slouží zároveň pro přístup k nabídce oblíbených aplikací. Na boku druhém nalezneme štěrbiny patřící k reproduktoru a mikrofonu. Na spodní straně je pak umístěn designově výrazný senzor měřící srdeční tep. Sem se zároveň přikládá magnetická bezdrátová nabíječka, která baterii nabije na 80 % zhruba za hodinu a půl. Nabití doplna pak trvá ještě o hodinu déle.

Nejdostupnější je sportovní verze s hliníkovým pouzdrem, která má i svou speciální edici Nike+, a začíná na 11 290 korunách. K dispozici je dále vyšší varianta s nerezovým pouzdrem a safírovým sklíčkem, která startuje na 17 990 korunách, a nejdražší verze s pouzdrem ze světlé keramiky začíná na 39 990 korunách. Hliníkové i nerezové hodinky se přitom vyrábějí hned v několika barevných provedeních.

Přes veškerou snahu Applu bohužel Watch nevypadají příliš jako hodinky.

Co se týče řemínků, jsou snadno vyměnitelné a na výběr je široká paleta náhradních. Můžete vybírat z originálních od Applu i z neoriginálních od celé řady výrobců. Nebyl by to sice Apple, kdyby se jednalo o standardní hodinářskou konstrukci, ale protože jsou produkty Applu kupovány ve velkém, výrobci řemínky se speciálním zásuvným mechanismem hromadně vyrábějí. Na výběr jsou řemínky silikonové, nylonové, kožené i ocelové, a to vždy v mnoha barvách. Buďte ale připraveni na to, že zvláště ty originální nevyjdou právě levně.

Apple Watch 2 – oficiální – řemínky

Apple zkrátka dělá vše proto, aby měl člověk i u takto masového produktu možnost mít jiné hodinky než ostatní. Tomu jde ostatně naproti i širokou škálou ciferníků, ze kterých si uživatel může vybírat. V nabídce jsou minimalistické analogové ciferníky, informacemi nabité digitální ciferníky i třeba ciferníky s animovanými postavičkami. Každý z ciferníků si pak uživatel může do značné míry i sám upravit a vybrat si informace, které na nich chce vidět.

Apple Watch 2 – Ciferníky

Jenže přes veškerou snahu Applu bohužel Watch nevypadají příliš jako hodinky. Pro milovníky klasických náramkových hodinek bude nejspíš těžké vyměnit poctivý tikající kus hodinářského umění za uniformní „gadget“. Hranatý OLED displej s aplikacemi totiž jednoduše není to samé, co skutečný ciferník. Člověk zvyklý na hodinky bude těžce nést také fakt, že Watch bude muset každý den sundat a nabít. A protože chytré hodinky jsou jednoduše spotřební elektronika, nejspíš je bude také za dva tři roky chtít vyměnit za novější model.

Líbilo se nám:

  • větší baterie a bezdrátové nabíjení
  • kvalitní zpracování a čistý design
  • široký výběr variant hodinek a řemínků
  • bohatá nabídka ciferníků

Nelíbilo se nám:

  • nabíjení trvá poměrně dlouho
  • velmi drahé řemínky
  • Apple Watch nevypadají jako hodinky

Sport a fitness: v pohybu se Watch našly

Oproti první generaci hodinek, u kterých nebylo až tak zřejmé, k čemu jsou vlastně dobré, zamířily dvojkové Watch sebevědomě mezi sportovní zařízení. Dostaly totiž GPS a kromě toho jsou také vodotěsné. Tyto novinky ocení běžci, cyklisté i plavci, kterým Watch spolehlivě změří jejich sportovní výkony.

Apple Watch 2 – vodotěsnost

Díky GPS v hodinkách můžete při sportovním výkonu nechat telefon doma. Apple Watch změří trasu velice přesně. Na interní úložiště si navíc můžete nahrát (bohužel jen skrze iTunes) až 2 GB hudby, takže pokud máte bezdrátová sluchátka, nebudete telefon potřebovat ani kvůli hudbě. Po návratu z tréninku a opětovném připojení Watch k telefonu je výsledný sportovní výkon synchronizován s aplikací Aktivita, kde si uživatel může všechny důležité údaje prohlédnout a případně je i sdílet.

Apple Watch 2 – cvičení

Dvojkové Apple Watch vydrží s kontinuálním využíváním GPS celých 5 hodin, takže by neměly mít problém změřit vám ani maraton. Pokud navíc vezmete iPhone s sebou, využíváno je jeho GPS, čímž je baterie hodinek šetřena. Apple Watch tedy v takové chvíli poslouží primárně jako měřič tepu a také displej, na kterém budete moci jednoduše sledovat všechna důležitá čísla. Snáze se tak udržíte v tempu či třeba v určité tepové frekvenci.

Jak již bylo naznačeno, Apple Watch Series 2 skvěle poslouží i při plavání. Přímo v aplikaci Cvičení najdete mimo běžeckých či cyklistických režimů i možnost „Plavání v bazénu“ a „Plavání na otevřené vodě“. Hodinky vám při plaveckém tréninku měří uplavanou vzdálenost, počet bazénů, spálené kalorie i srdeční tep. Naměřenou tepovou frekvenci je ale potřeba brát s rezervou, protože voda protékající mezi rukou a senzorem nevytváří pro přesné měření úplně ideální podmínky.

Apple Watch 2 – vodotěsnost

Při plavání displej zhasne, aby nedocházelo k nekontrolovanému ovládání hodinek v důsledku stékání vody po displeji. Po ukončení tréninku stačí otočit korunkou, čímž hodinky aktivujete a zároveň spustíte krátký proces vypuzování vody. Watch totiž umí pomocí zvuku a vibrací vytlačit vodu ze svého reproduktoru a mikrofonu, aby byly tyto komponenty opět okamžitě použitelné. Je to praktické a člověk se navíc může zaradovat, že má konečně hodinky s vodotryskem.

Díky výdrži 5 hodin při využívání GPS není problém si změřit ani maraton.

Pro sportovce jsou Apple Watch skutečně příjemným zařízením, za což může kromě hardwaru i software. Vestavěná aplikace Cvičení je nesmírně intuitivní a přehledná. Díky tomu máte o svém výkonu dobrý přehled již v jeho průběhu, protože se stačí podívat na hodinky. Ještě přehlednější a detailnější pohled na trénink vás pak čeká v iPhonu, kde se všechna cvičení shromažďují. Najdete mezi nimi jak výstupy z výchozí sportovní aplikace, tak i tréninky, které si změříte aplikacemi třetích stran jako Strava, Runtastic a podobně.

Apple Watch 2 – Cvičení

Zamrzí však, že u tréninku z takovýchto aplikací není importována trasa. Ačkoli ji aplikace změří, v aplikaci Aktivita na iPhonu uvidíte pouze číselné informace o čase běhu, tempu, průměrném srdečním tepu a spálených kaloriích.

Další příjemné novinky v oblasti cvičení nás čekají se zářijovým příchodem nové verze watchOS s pořadovým číslem 4, která přinese mimo jiné možnost jednoduše kombinovat v rámci jednoho tréninku více sportovních aktivit. Již zanedlouho si tak s Apple Watch budete moci bez obtíží změřit třeba triatlon.

Apple Watch 2 – Aktivita

Apple ale necílí jen na sportovce v pravém slova smyslu. Watch mají primárně pomoci motivovat k běžné pohybové aktivitě. Uživatel má za úkol uzavírat kruhy aktivity, a to tím, že ujde denní porci kroků, spálí dostatek kalorií a dostatečně-krát za den vstane ze sedu. Za zmínku pak stojí ještě funkce „Dýchání“, pomocí které se vás hodinky naopak snaží několikrát denně donutit v klidu zhluboka dýchat a uklidnit se. K aktivitě i k dýchání se můžete nechat motivovat notifikacemi, ale samozřejmě je lze vypnout.

Líbilo se nám:

  • GPS a vodotěsnost
  • přehledná a intuitivní aplikace Cvičení
  • důraz na běžný pohyb a aplikace Dýchání

Nelíbilo se nám:

  • hudba se do hodinek nahrává skrze iTunes
  • u výkonů měřených aplikacemi třetích stran není zaznamenána trasa

Aplikace a komunikace: řekněte to svojí ruce

Kromě užitečného osobního a sportovního kouče slouží Apple Watch také jako prodloužená ruka iPhonu, a to především v oblasti komunikace. Chytré hodinky jsou obecně skvělé v tom, že pokud vám někdo neustále volá a píše, postačí vám podívat se na zápěstí a vidíte, zda se jedná o něco důležitého, co musíte okamžitě řešit, nebo jestli jde o něco, co nyní můžete jednoduše nechat plavat.

Některé aplikace mají přímo svou verzi pro Apple Watch, ale na hodinkách se vám zrcadlí i upozornění od aplikací, které ji nemají (například WhatsApp). Velkou výhodou navíc je, že i na čistě zrcadlená upozornění můžete snadno reagovat, a to zpravidla smajlíkem, jednou z připravených odpovědí, či nadiktováním zprávy.

Apple Watch 2 – komunikace

Diktování přitom funguje perfektně i v češtině. Anglicky mluvící uživatelé ale mají přeci jen tu výhodu, že jim Watch dle analýzy textu zprávy připraví možné odpovědi. V češtině se uživatel bohužel musí spokojit s „hloupými“ univerzálními odpověďmi, které samozřejmě nelze vždy využít. Diktování zprávy pak nemusí být vždy komfortní. Pokud člověk jde po ulici, nebo stojí v tramvaji plné lidí, asi mu nebude úplně příjemné diktovat důvěrnosti do vlastní ruky.

Apple chce z Watch udělat konkurenční výhodu iPhonu.

Dobrou zprávou je, že oproti starším Watch a především oproti předchozím verzím operačního systému watchOS jsou aplikace výrazně rychlejší, kvalitnější a lépe se s nimi pracuje. Ovládání je velice příjemné a snadno je obsloužíte s pomocí klasické korunky a dotykového OLED displeje s podporou Force Touch, případně skrze Siri (samozřejmě v angličtině). U složitějších úkonů je ale stále rychlejší vytáhnout z kapsy telefon.

Existuje celá řada aplikací, které vypadají velice šikovně a svým způsobem fascinují. Například povedená kalkulačka Calcbot umožňuje přímo na hodinkách provádět základní početní operace i převádět předvolené fyzikální jednotky a měny. Spendee naproti tomu umožňuje přímo do hodinek zadávat každodenní výdaje. Když ale tyto aplikace poprvé použijete, zjistíte, že ťukat na malinkatá tlačítka na hodinkách není až tak příjemné a rychlé a příště raději sáhnete po telefonu. Naopak třeba přivolání Uberu na hodinkách probíhá skutečně bleskové. Vždy tedy stojí za zvážení, kdy jsou Apple Watch ještě zrychlením a kdy se již aplikace na hodinkách stává spíše zajímavým experimentem než praktickou vychytávkou.

Apple Watch 2 – screen aplikací

Nevýhoda Apple Watch spočívá v tom, že je mohou využívat jen majitelé iPhonů. I na chytrých hodinkách se ukazuje uzavřenost Applu a na první pohled to vypadá, že se firma zbytečně připravuje o miliony potenciálních zákazníků, kteří mají telefony s Androidem. Přístup Applu se zde ale od konkurence liší. Apple chce z Watch zkrátka udělat konkurenční výhodu iPhonu.

Líbilo se nám:

  • dobrá práce s notifikacemi
  • spolehlivé diktování zpráv i v češtině
  • pohodlné ovládání pomocí korunky, dotyku a Siri

Nelíbilo se nám:

  • v češtině Watch nenabízejí odpovědi dle kontextu
  • Apple Pay u nás není dostupné
  • Apple Watch jsou jen pro majitele iPhonů

Zhodnocení a závěr

Měli byste si tedy Apple Watch koupit? Pokud rádi sportujete a chtěli byste si své výkony měřit, dvojkové Watch poslouží skvěle. GPS i vodotěsnost jsou velkým krokem vpřed. Hodinky vám pak pomohou i v případě, že nechcete vyloženě sportovat, ale alespoň se trochu více hýbat.

Apple Watch 2 – ovládání auta

Apple Watch jsou perfektní také pro ty, kterým v kapse neustále cinká telefon. S hodinkami ihned uvidíte, co se děje, a nebudete ho muset neustále vytahovat, abyste se podívali na displej. Šikovné pak mohou hodinky být také jako rychlý ovladač chytré domácnosti či třeba automobilu a uživatelé ve vybraných zemích ocení i možnost využívat Watch k placení skrze Apple Pay. Do České republiky ale tato služba bohužel zatím nedorazila a v nejbližší době asi ani nedorazí.

Pokud pro hodinky najdete své využití, Apple Watch poslouží skvěle a doporučit je lze dokonce i majitelům jejich první generace. Jak je u Applu zvykem, Apple Watch Series 2 sice vypadají zvenku stejně jako „jedničky“, ale uvnitř se změnilo mnoho. Kromě GPS a voděodolnosti disponují také znatelně rychlejším dvoujádrovým procesorem S2, displejem lépe čitelným na přímém slunci a vyšší výdrží baterie, která méně náročným uživatelům může zajistit i dva dny provozu. S celodenní výdrží tedy není nejmenší problém ani při hojnějším využívání GPS senzoru hodinek.

Apple Watch 2 – drahá sranda

Na druhou stranu se nejedná o nikterak malou investici. Za 42mm model zaplatíte minimálně 12 290 korun. Menší 38mm hodinky určené primárně ženám pak stojí o tisícovku méně. Pokud navíc budete chtít jiný než sportovní silikonový řemínek, budete si ho muset dokoupit zvlášť. Ceny těchto řemínků by vydaly na samostatnou kapitolu. Jsou sice pěkné, kvalitní a velice snadno vyměnitelné, ale neuvěřitelně drahé. V obchodech naštěstí najdete i cenově dostupnější varianty řemínků od nezávislých výrobců.

Konkurence

V případě Apple Watch je těžké mluvit o konkurenci. Ne snad že by hodinky byly tak bezkonkurenčně dobré – jde opět o onu uzavřenost ekosystému Applu. Majitelé iPhonu, kteří chtějí plnohodnotné chytré hodinky, v podstatě nemají jinou možnost než sáhnout po Apple Watch. Ačkoliv jsou například Samsung Galaxy Gear 3 či Huawei Watch 2 výborné chytré hodinky, uživatelům iPhonu zdaleka nenabídnou takový komfort jako ty od Applu. Uživatelé Androidu pak naopak o Apple Watch nemusí ani přemýšlet, protože je se svým telefonem vůbec nespárují.

Největším konkurentem pro Apple Watch Series 2 je tak první generace hodinek, která ve vylepšené verzi s dvoujádrovým procesorem zůstala v prodeji. Liší se tedy absencí vodotěsnosti a GPS, přičemž cena staršího modelu je příznivější. Dámská 38mm varianta startuje na 8 290 korunách, větší 42mm pak na 9 290 korunách.

apple-watch-2
Klady
  • výrazně rychlejší hardware i software
  • GPS a vodotěsnost
  • výdrž baterie se blíží dvěma dnům
Zápory
  • Apple Watch spárujete jen s iPhonem
  • v ČR chybí podpora Apple Pay a chytré odpovědi
  • pro náročnější úkony se vyplatí sáhnout pro iPhone
Diskuze ke článku
Dychov
V recenzi máte chybku - refreshnuté apple watch series 1 mají procesor s2, stejně jako druhá generace. Liší se jen v absenci voděodolnosti a gps (to máte správně).
DV
Dobry vysmech, az 5 hodin s GPS :-) :-) To abych ssebou na kolo, trek ci jinou celodenni akci tahal navic powerbanku a za jizdy dobijel... :-( Ha ha ha. Je to snobska imigovka. Na sport jedine Garmin (nebo Suunto ci Polar).
All mobile
All mobile
Naposledy upraveno: 16. 6. 2017 09:18
Hodinky to jsou na dnešní dobu jistě vymakané a kvalitě zpracované.Také se mi na nich velmi líbí spousta vychytávek a funkcí.
Ale je tu jedna věc, která mě osobně na nich strašně vadí a ruší.

A tou je dizajn neboli tvar celých hodinek.
Dle mě jsou hodinky z velké části i jako módním doplňkem.Proto za mě musi mít jedině kruhový tvar!A přesto prostě vlak nejede!Je to jen muj osobni názor a i přesto věřím že sí tyto hodinky najdou spousty spokojených zákazníků a fanoušků značky Apple (ツ)

All mobile
Jirka.s
U hodinek je ten problém, že dokud nepřijde opravdu veliká revoluce v bateriích tak je život s nimi hodně omezující. Momentálně mám huawei w2 lte a myslel jsme si, že telefonní funkce přesunu komplet na ruku a na konzumaci obsahu mám 8" tablet, ano jde to ale každých 12h nabít (veliká výhoda je 50% za půl hoďky). Bez 3g/lte tak ty dva až tři dny a konkrétně u huawei módu jen hodinek necelý měsíc..
Ale prostě to chce pořádnou revoluci baterek a pak budou hodinky dávat veliký smysl a posunou se obrovský kus dopředu.
Jinak Apple watch - fuj (ale to je subjektivní názor, každému se líbí něco jiného), ale za mě toto na ruku fakt ne..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze