Apple Watch 6
recenze

Apple Watch 6

Inovuj pomalu, ale vytrvale
1

Nový rok, nové Apple Watch. Nejnovější chytré hodinky od Applu, tentokrát s číslem 6, přicházejí v nových barevných variantách, s jasnějším Always-On displejem a také schopností změřit okysličení krve. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky?

Nové Apple Watch 6 a cenově dostupné Apple Watch SE dorazily, na rozdíl od iPhonů 12, bez zpoždění, o revoluci (kterou očekáváme právě u nových iPhonů) však v tomto případě nemůže být řeč. Testované Apple Watch 6 vycházejí z předešlých Apple Watch 5, od nichž přejaly design i většinu výbavy. Jaké jsou tedy novinky a stojí vůbec nové hodinky od Applu za investici přesahující 11 tisíc korun?

Apple Watch 6 – videorecenze

Technické parametry Apple Watch 6 40 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce40 × 34 × 10,4 mm, 39,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
Chipset
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor266 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2020,

Obsah balení: vše, jen ne environmentální

Apple si tradičně dává záležet nejen na vzhledu svých produktů, ale také na samotném balení. Příliš proto nepřekvapí minimalistická krabička pečlivě obalená celofánem. Před jejím rozbalením doporučuji si na stole udělat dostatek místa, protože záhy začnete tahat jednotlivé přihrádky a manuály z hlavní krabičky jako kouzelník králíky z klobouku. Jistě, všechen ten obalový materiál se stará o to, že se hodinky s řemínkem nepoškodí, navíc vám dává najevo, že jste si koupili něco prémiového. Na druhou stranu si nedokážu odpustit rýpnutí do společnosti, která se během každé své konference kasá tím, jak je environmentální. I přestože je většina materiálů recyklovaných, podle mě by bylo více environmentální zredukovat počet přihrádek, krabiček a celkově balícího materiálu.

První dojmy z Apple Watch 6 – první dojmy

Jakmile se vám vše podaří „vydolovat“, čeká na vás tělo hodinek a v mém případě silikonový řemínek ve dvou velikostech (nikoliv tloušťky, ale délky). Dále zde najdeme kabel potřebný k nabíjení, nově již bez adaptéru. Kabel je zakončen USB-A konektorem, osobně bych však preferoval, kdyby Apple nasadil modernější a praktičtější USB-C.

Konstrukční zpracování: prémiové zpracování za prémiovou cenu

Největší změnou u nových Apple Watch 6 je z hlediska designu (a to bez nadsázky) barva, hodinky totiž byly představeny v červené edici (PRODUCT)RED, jejímž nákupem přispějete na dobrou věc. V mém případě se bohužel jedná o fádní šedou variantu v menším (40mm) podání. Tvar, umístění korunky, reproduktoru či senzorů zůstává naprosto identický s Apple Watch 5, jejichž podrobnou recenzi vám doporučuji si přečíst.

Pochopitelně stále můžete měnit řemínky, kompatibilní budou i ty z předchozích Apple Wawch. Jejich výměna je i tentokrát extrémně snadná. Pochválit musím také hmotnost zhruba 40 gramů, díky čemuž o hodinkách na zápěstí v podstatě nevíte. 40mm varianta rozhodně nevypadá ani na mužském zápěstí nijak „zženštile“, pro osobní potřebu bych však (i kvůli většímu displeji) volil 44mm verzi.

Apple Watch a také iPhony jednoznačně bodují skvělou haptickou odezvou. Hodinky zvládnou vibrovat velmi jemně, ale také výrazně. Často jsem měl pocit, že se v hodinkách nachází celá řada vibračních motůrků, které je rozvibrují na různých místech. Příjemná haptická odezva hraje důležitou roli, hodinky vás pomocí ní mohou budit, upozorňovat na notifikace nebo zkrátka doprovází navigaci prostředím, která je tak o poznání příjemnější.

Z dalších vlastností vypíchnu zvýšenou odolnost, takže si s hodinkami můžete dát klidně sprchu nebo se jít vykoupat. S potápěním bych byl však už opatrný, ačkoliv se hodinky chlubí vodotěsností do 5 ATM. Poměrně unikátní je také způsob odstranění vody z reproduktoru. Apple Watch 6 jsou zkrátka designově povedené chytré hodinky s prémiovým zpracováním, zde nelze nic vytknout.

Líbilo se nám
  • vyměnitelné pásky
  • nabízeny ve dvou velikostech
  • fantastická haptická odezva
  • vysoká odolnost
  • elegantní design
Nelíbilo se nám
  • stejné jako předešlé Apple Watch

Displej: jasný OLED je ještě jasnější

U displeje se nezměnilo rozlišení (394 × 324 pixelů) ani úhlopříčka, která činí u testované 40mm verze 1,57". Stále se navíc jedná o krásný OLED panel s živými barvami, bezproblémovými pozorovacími úhly a vysokým maximálním jasem (přibližně tisíc nitů). Nejzásadnějšího vylepšení se dočkal režim Always-On, který má být o nově 250 % jasnější ve srovnání s Watch 5. Z používání mohu potvrdit, že je displej Always-On opravdu nadprůměrně jasný. Také máte nově možnost si na displej umístit Memoji, ať už vaše nebo podobu vybraných zvířat. Celkově se nabídka ciferníků s různě nastavitelnou barevností či komplikacemi opět rozšířila, což je však zásluhou spíše nového systému než samotných Apple Watch 6.

Jelikož zůstal displej ve všech dalších oblastech stejný, nezbývá mi než dodat, že rámečky nepatří k těm nejtenčím, zejména pokud je srovnáme s opravdu tenkými rámečky u telefonů. Ve světě chytrých hodinek k tomu však nelze nic namítat. Stejně tak jsem neměl problém s odolností sklíčka, které po několikadenním používání nejevilo žádné známky škrábanců či jiného poškození. Mírně zamrzí absence Force Touch, díky němuž dokázaly hodinky reagovat také na sílu stisku, ten byl však odstraněn s novým watchOS a samotné Apple Watch 6 za to tedy opět nemohou.

Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
  • jasnější režim Always-On
Nelíbilo se nám
  • chybějící Force Touch (odstranění z watchOS)

Systém a výkon: opravdu vyspělý

Nový watchOS 7 přináší několik novinek, na které jsme se podrobněji zaměřili v samostatném článku. Kromě toho, že se jedná o velmi svižný a také vyspělý operační systém, který je do velké míry autonomní, jsem ocenil jeho přehlednost a intuitivní prostředí.

Jednou z novinek watchOS 7 jsou vylepšené ciferníky s komplikacemi (tedy v podstatě „widgety“), které si můžete nastavit podle svých potřeb. Zároveň jsem využíval další novinku, kterou je monitoring spánku nebo třeba rozpoznání mytí rukou. V takovém případě hodinky automaticky detekují, že si umýváte ruce a spustí 20sekundové odpočítávání. Podobná funkce je nyní také dostupná pro Wear OS.

Nechybí ani aplikace jako například kompas, počasí, kalendář, zprávy, EKG a spousta dalších, které navíc můžete doplnit z App Store. Z dalších funkcí zmíním schopnost měřit okolní hluk nebo přivolat pomoc v případě, že (tvrdě) upadnete a přestanete se hýbat.

Novinkou je čip U1.

Stejně tak se můžete spolehnout na integrovanou GPS, která vás ve spojení s mapami dokáže navigovat do cíle. GPS v hodinkách navíc funguje poměrně přesně, rozhodně lépe než u většiny konkurence z kategorie chytrých hodinek. Novinkou je i neustále měřící výškoměr nebo nový čip U1 s Ultra Wideband technologií, pomocí které bychom mohli v budoucnu odemknout například chytrý dům nebo vyhledat AirTags.

Za svižný chod vděčíme také novému procesoru S6, který má vycházet z čipsetu A13 Bionic. I předchozí S5 měl naprostý dostatek výkonu, takže se jedná spíše o investici do budoucna a „pojistku“, že se na vaše Apple Watch ještě pár let dostanou nejnovější aktualizace.

Důležité je také interní úložiště, jehož kapacita činí 32 GB, dostupných je z něj však zhruba pouze 25 GB, které můžete využít například pro nahrání hudby. I tak se jedná o nadprůměrnou hodnotu a pravděpodobně největší úložiště u chytrých hodinek v současnosti.

Líbilo se nám
  • dospělý systém s možností doinstalování aplikací
  • do velké míry jsou hodinky nezávislé na telefonu
  • svižný chod
  • výkonný hardware
  • velké interní úložiště

Výdrž a nabíjení: nabijí se během chvilky

Standardně byste s Apple Watch 6 měli přečkat zhruba dva dny klasického používání. Pokud však budete často využívat sportovní režimy a mít neustále zapnutý Always-On displej, počítejte spíše s jedním dnem. V každém případě by vám hodinky měly i tak vydržet celý den i noc a nabíjet je budete muset až ráno.

Apple Watch 6

Nabíjení je naštěstí je bezdrátové nabíjení přes kolébku hodně rychlé a dostatek energie komfortně získáte během ranní hygieny. Za půl hodiny se totiž Apple Watch 6 nabijí z 0 zhruba na 45 %. Do plné kapacity pak zhruba za hodinku.

Co mi vadí a považuji za velkou nevýhodu, je nutnost s sebou neustále tahat nabíjecí kolébku, případně si koupit jinou oficiálně certifikovanou nabíječku, které nepatří k nejlevnějším. Když hodinky položíte na běžné nabíjecí podložky standardu Qi, které se dají sehnat za pár stovek, máte zkrátka smůlu. O to větší škoda to je, že standard Qi podporují iPhony i AirPods.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž se nezlepšila
  • nepodporují standard Qi

Sportovní a zdravotní funkce: zdraví na prvním místě

Stejně jako u minulé generace, i na těchto hodinkách si lze změřit EKG a případně detekovat fibrilaci síní. Stačí jednoduše spustit aplikaci EKG, přiložit prst na korunku a počkat 30 sekund. Během testování mi po cvičení hodinky párkrát ukázaly, že EKG nelze vyhodnotit, což bylo podle mě způsobeno tím, že jsem měl pod řemínkem mírně zpocenou ruku. Takže pokud chcete měřit, dbejte na to, aby byla spodní strana hodinek čistá a vaše zápěstí suché.

Apple Watch 6

Naprostou novinkou je pak senzor měření okysličení krve, který dokáže změřit úroveň kyslíku v krvi během několika málo sekund a o naměřené hodnotě vás průběžně informovat i na ciferníku. Jistě je to užitečná funkce, ale popravdě bych čekal, že nové Apple Watch 6 budou umět i něco navíc. Například mohly překvapit alespoň senzorem teploty kůže podobně jako Fitbit Sense, ale ne, největší novinkou je poměrně obyčejné SpO2, které najdeme i v levném náramku Honor Band 5 za tisíc korun. Inovace tedy přichází, avšak velmi pomalu.

Kromě nízké úrovně inovací však musím Apple Watch 6 pochválit. Na přiložených screenshotech se můžete sami podívat na detailnost naměřených hodnot během spánku, chůze či měření EKG a okysličení krve. Vše je uživateli velmi přehledně podáno a vysvětleno. A pokud vám nespočet podporovaných sportovních režimů či monitoring spánku nevyhovuje, nic vám nebrání v tom si stáhnout jednu z dalších sportovních/zdravotních aplikací v App Store.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních a zdravotních funkcí
  • přehledné statistiky
  • funkční EKG (jako jedny z mála hodinek)
Nelíbilo se nám
  • nízká úroveň inovací

Zhodnocení

Nové Apple Watch 6 přinášejí i letos pouze malé množství inovací, přesto je těžké si je neoblíbit. Stále se totiž jedná o ty, alespoň podle mého názoru, nejlépe vybavené chytré hodinky na trhu vůbec. Pokud jste majiteli telefonů s Androidem, nemusí vás Apple Watch pochopitelně vůbec zajímat, avšak pokud máte iPhone, měli byste se rozhodovat pouze v té rovině, které Apple Watch si vyberete.

Apple Watch 6

Kromě nepříliš významných inovací mě z praktického hlediska zklamala také nemožnost hodinky nabíjet na standardních Qi podložkách či stále nijak závratně dlouhá výdrž. Mezi klady pak řadím skvělý watchOS, krásný displej, špičkovou haptickou odezvu s praktickou otočnou korunkou nebo rychlé nabíjení. Apple Watch 6 mají také (stále jako jedny z mála) funkční EKG, což může hrát pro některé uživatele velkou roli.

Apple Watch SE 40 mm

Konstrukce40 × 34 × 10,4 mm, 30,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud nechcete utrácet horentní sumy, ale rádi byste Apple Watch, doporučuji zvážit nákup cenově dostupnějších Apple Watch SE, které sice postrádají EKG i SpO2 senzor, zato však stojí zhruba o třetinu méně. Pro ty nejméně náročné jsou pak vhodnou volbou Apple Watch 3.

Apple Watch 3 42 mm

Konstrukce42,5 × 36,4 × 11,4 mm, 52,4 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,65" (312 × 390 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové

Jestliže vás Apple Watch odrazují například krátkou výdrží, můžete zvážit nákup nových Huawei Watch GT2 Pro, které na jedno nabití vydrží až dva týdny, ale mají uzavřený operační systém.

Huawei Watch GT2 Pro 46 mm

Konstrukce53,6 × 46,7 × 11,4 mm, 53 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, NFC
Akumulátor455 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:00 hodin

Stylové hodinky Galaxy Watch3 od Samsungu se chlubí krásným designem a praktickou otočnou lunetou i podobnou cenou jako Apple Watch 6. Jejich systém Tizen si s iOS rozumí a rovněž nabízí možnost doinstalování aplikací.

Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové
apple-watch-6
Klady
  • dospělý operační systém
  • špičkový výkon
  • jasnější Always-On
  • krásný displej
  • rychlé nabíjení
  • funkční EKG
Zápory
  • nízká úroveň inovací
  • kratší výdrž
  • nemožnost využívat Qi nabíjecí podložky
Diskuze ke článku
רפאל חבטל
רפאל חבטל
Ohledně omývaní rukou :

Jak jsou na tom Apple Watch ohledně třeba myti nadobi?
Tez spouští omylem odpocitavani jako u myti rukou nebo správně zjisti, ze nejde o myti rukou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze