Apple Watch 5
recenze

Apple Watch 5

Teď už máte přehled o všem
13

I letos Apple představil novou generaci chytrých hodinek Watch po boku nejnovějších iPhonů. I tentokrát se vylepšovalo, ovšem nikterak dramaticky, evoluce je tedy správné označení i pro letošní generaci. Apple Watch 5 se nově pyšní vždy rozsvíceným displejem a dostalo se i na speciální varianty z hodnotných materiálů. Bude to však stačit k úspěchu?

Někdo se na druhou polovinu roku těší kvůli iPhonům, jiný kvůli Apple Watch. Ty od první generace vypadají identicky, mírně se liší jen tloušťka a od 4. generace Apple zapracoval na displeji, který zabírá větší část přední strany. Nejinak je tomu pochopitelně u letošní generace, displej však tentokrát doznal dalších vylepšení.

Apple Watch 5

Ne vše se samozřejmě točí okolo displeje, Apple zapracoval i na dalších funkcích. Výsledkem je produkt, který vypadá úplně stejně jako předchozí generace, přesto nabízí „něco navíc“, co by vás ke koupi mohlo přesvědčit. Vše vám prozradí tato recenze.

Za zapůjčení Apple Watch 5 děkujeme společnosti CZC.cz, kde si hodinky můžete zakoupit.

Obsah balení: standard, který známe

V hezky složené podlouhlé krabičce nalezneme kromě hodinek, které jsou chráněné vakem z netkané textilie, také dvojí velikost gumových sportovních pásků, v našem případě tmavě šedých. Kombinací dosáhnete na velikost S/M, případně M/L (140 až 220 mm), konkrétně u velikosti pouzdra 44 milimetrů, u 40mm můžete počítat s pásky S a M pro zápěstí do obvodu 200 mm. Dále je v krabici 1metrový magnetický nabíjecí kabel s USB-A koncovkou a standardní 5W nabíjecí adaptér, který byl ještě donedávna součástí všech balení iPhonů.

Konstrukční zpracování: hliníkový premiant

Stejně jako předchozí generace, i nové Watch 5 se chlubí precizním hliníkovým zpracováním, kterým se navíc i letos můžete kochat hned ve dvou velikostech: 40 a 44 milimetrů. Menší verze potěší primárně zástupkyně něžného pohlaví, zatímco větší varianta se bude vyjímat hlavně na pánském zápěstí. Jak už jsme uvedli, dle velikosti pouzdra se liší také délka pásků v základním balení.

Přibalený sportovní pásek se nezapíná zrovna nejsnáze, nejdříve je nutné protáhnout delší část řemínku otvorem v kratší a následně zajistit pomocí bodce v některém z výřezů. Pokud vám však pásek nevyhovuje, můžete si pořídit jiný s konvenčním způsobem zapínání. Samozřejmě ale za další peníze, třeba vesmírně černý článkový tah z nerezové oceli vyjde na téměř 13 tisíc… Koupit však můžete i milánský tah za necelé 3 tisíce, případně kožené pásky za podobnou částku. Náramky jsou mezigeneračně kompatibilní, pro 44mm variantu Watch 5 navíc můžete použít i 42mm variantu Watch 3. generace. Všechny pásky drží na svém místě poctivě, jejich sejmutí je však stále snadné. Doplníme, že tělo hodinek je tenké 10,7 mm a váží 48 gramů.

Hodinky standardně disponují mikrofonem i hlasitým reproduktorem.

Hodinky standardně disponují mikrofonem i hlasitým reproduktorem, který je mezigeneračně hlasitější. To oceníte primárně u LTE varianty, která však v našich končinách dostupná oficiálně není. Takto můžete sice hovory vyřizovat, ovšem iPhone musí být poblíž vás, spojení funguje klasicky přes Bluetooth. Na těle nechybí ani klasická digitální korunka s haptickou odezvou, která slouží jak pro posun v nabídce, tak pro přiložení prstu při kontrole EKG. Samotný pohyb je doprovázen zvukem z reproduktoru, máte tedy pocit jako kdybyste opravdu otáčeli klasickou korunkou. Na těle je i druhé ovládací tlačítko: pod korunkou a opět slouží pro ovládání prostředí, případně pro vyvolání Apple Pay. Na zadní straně je pak vypouklý snímač tepové frekvence druhé generace a elektrický snímač EKG krytý safírovým sklíčkem. Část zad je tvořena i keramikou. Hodinky stále zachovávají voděodolnost do 50 metrů, což však neznamená hloubkové potápění, nýbrž možnost plavat či se sprchovat.

Apple Watch 5

Na našem trhu si nekoupíte Apple Watch s LTE, stejně jako speciální varianty, které se liší zpracováním pouzdra. V zahraničí lze pořídit jak Apple Watch Hermès s pouzdrem z nerezové oceli, tak Apple Watch Edition, které lze pořídit s pouzdrem z titanu či keramiky. Ceny těchto variant samozřejmě stoupají do závratných výšin, utratit můžete i více než 40 tisíc korun.

Na našem trhu je jediná dostupná varianta s hliníkovým pouzdrem, vybrat si můžete mezi tmavě šedou, stříbrnou a zlatou. Samozřejmě lze nakonfigurovat i požadovaný pásek, tedy pokud budete nakupovat přímo na oficiálních stránkách Applu.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • odolnost vůči vodě
  • snadno vyměnitelný pásek
  • hlasitější reproduktor, mikrofon
  • dvě velikosti na výběr
Nelíbilo se nám
  • v ČR pouze hliníková varianta bez LTE
  • drahé originální pásky

Displej: prémiový OLED panel

Námi testovaná 44mm varianta se chlubí LTPO OLED panelem s úhlopříčkou 1,78 palce, spolehnout se můžete na jemné rozlišení 448 × 368 pixelů. Ta nám ve spojitosti s úhlopříčkou dává jemnost zhruba 326 PPI, rohy displeje jsou zaoblené, aby korespondovaly s tělem hodinek a displej zabírá 60 % přední části. Maximální svítivost je velice příjemných 1 000 nitů, displej je tedy bez problémů čitelný i na přímém slunci. Nechybí ani senzor jasu, který reaguje bleskurychle. Displej navíc rozpozná míru přítlaku díky technologii Force Touch.

Apple Watch 5

Zobrazovač není chráněn safírovým sklíčkem, alespoň ne u základní varianty, jde o tvrzené sklo. I to je ale poměrně odolné a vrypů se obávat nemusíte, ani pokud hodinkami omylem zavadíte o tvrdší povrch. Samozřejmě se ale objeví vlasové škrábance, které nemusí vypadat dobře. Pokud tedy chcete hodinky co nejdéle jako nové, doporučujeme ochranné sklo. To vyjde na pár korun, přesto zastane kus práce.

Displej Apple Watch 5 je jedním z nejlepších, které jsme u chytrých hodinek viděli. Chválíme jas, ale také rozlišení a absolutní černou, za kterou můžeme poděkovat OLED panelu. Celé prostředí je zahaleno do tmavých odstínů. Díky tomu se šetří i baterie, což vzhledem k ne úplně ideální výdrži jistě oceníte. Ale o tom až později.

Apple Watch 5

Novinkou u displeje je funkce always-on, kterou konkurence už nějakou tu dobu umí. Apple využil technologie LPTO, která umí dynamicky měnit obnovovací frekvenci panelu, díky tomu šetří baterii. Always-on režim funguje standardně, displej pohasne, přesto vidíte případné notifikace a samozřejmě také čas, ciferník se samozřejmě změní, respektive zjednoduší. Pokud vám funkce nevyhovuje, nebo ji k životu nepotřebujete, můžete ji v nastavení vypnout.

Líbilo se nám
  • perfektní pozorovací úhly OLED panelu
  • skvělá černá, vynikající světelnost
  • always-on
  • jemnost displeje
Nelíbilo se nám
  • always-on pochopitelně spotřebuje více energie

Systém a výkon: bravo

Systém watchOS letos přiletěl ve verzi 6. Díky ní se hodinky obecně osamostatnily od iPhonu a lze je využívat svobodněji, i když samozřejmě aplikaci Watch pro iOS potřebovat budete. Alespoň při párování, bez iPhonu se tedy neobejdete. Samostatnost je samozřejmě dobrá zpráva, avšak bez LTE konektivity nezvládnou hodinky pochopitelně nahradit telefon. Změn je poměrně hodně, watchOS 6 přinesl mnoho interaktivních ciferníků, dostalo se na vlastní obchod s aplikacemi (tedy ne jen port z iPhonu do hodinek) a mnohé další. Jak už jsme zmínili, prostředí hodinek je ve znamení černé barvy, o to působivěji vypadají výrazné pastelové ciferníky a další prvky.

Aplikací nabízí hodinky více než dost

Nechybí ani praktická stahovatelná roletka s rychlým nastavením, díky které můžete například aktivovat režim Divadlo, během něhož zůstane obrazovka vypnutá, ztlumí se zvuk a funkce probuzení gestem a vždy zapnutých hodinek se automaticky deaktivují. Hodinky pak probudíte buď poklepáním, nebo digitální korunkou. Nechybí ani funkce baterky, kdy se displej rozzáří bílou barvou, případně vodní zámek, po jehož aktivaci se displej zamkne po dobu, co jste ve sprše či v bazénu. Následně stačí otočit korunkou, displej se odemkne a speciální „dunivý“ zvuk dostane kapalinu pryč z reproduktoru, to vše jedním otočením.

Pokud přecházíte z chytrých hodinek s Wear OS, budete chvíli zápasit s ovládáním. Například korunka slouží pro návrat o krok zpět, případně pro vstup do menu aplikací. Dvojitým stiskem se pak spustí poslední otevřená aplikace. Samotná korunka slouží i pro přiložení prstu, pokud se rozhodnete měřit EKG. Tlačítko pod korunkou je zde pak pro otevření doku s aplikacemi, dvojitým stiskem vyvoláte Apple Pay a přidržením nabídku vypnutí a pomoc SOS. Zpočátku je tak pochopitelné, že si budete na funkčnost tlačítka a korunky zvykat, pokud tedy nepřecházíte z předchozí generace Apple Watch.

V České republice podporuje Apple Pay většina velkých bank.

Zpět ale k Apple Pay. V České republice podporuje Apple Pay většina velkých bank, kartu přidáte skrze iPhone a následně se můžete rozhodnout, zda ji chcete přesunout i do hodinek. Pokud máte hodinky nasazené, stačí dvakrát stisknout postranní tlačítko a přiložit hodinky k terminálu. Pokud jste si hodinky právě nasadili, bude nutné nacvakat číselný PIN, který je k aktivaci Apple Pay na Apple Watch nezbytný. Dokud hodinky nesundáte, PIN zadávat nemusíte, hodinky vás „poznají“ podle tepové frekvence. Jakmile je sundáte (a hodinky tep neucítí), vyžádají si PIN.

Apple Watch 5

Apple Watch nabízí velké množství předinstalovaných aplikací, můžeme zmínit kalendář, kalkulačku, vysílačku (pro komunikaci mezi Apple Watch), navigaci či hlukoměr, který upozorní na nebezpečnou míru hluku ve vašem okolí. Novinkou je také aplikace pro sledování periody pro dámy.

Za co si Apple zaslouží pochvalu, je 32GB interní paměť. To u chytrých hodinek rozhodně není běžné, typicky si vystačí se 4/8 GB. Předchozí generace měla 16GB úložiště. Samotná reakce prostředí je velice rychlá, k zásekům nedochází. Obchod s aplikacemi nabízí poměrně dost zajímavých aplikací, ne výjimečně jsou ale placené.

Ve výbavě je dále Wi-Fi, Bluetooth 5.0 a systémy určování polohy, tedy A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS. Nechybí ani kompas a barometr.

Líbilo se nám
  • podařené prostředí watchOS
  • možnost doinstalování aplikací
  • 32GB úložiště
  • pohodlné placení skrze Apple Pay

Výdrž a nabíjení: den s jistotou

Apple Watch nikdy nebyly přeborníky ve výdrži a pátá generace není výjimkou. Hned na úvod však musíme podotknout, že i přesto, že se nová generace chlubí always-on displejem, výdrž se oproti loňskému modelu nijak nezhoršila. Standard je opět den, někdy den a kus, ovšem nabíječku doporučujeme mít u sebe. Tou dodávanou zabere dobití do 100 % necelé dvě hodiny. Bohužel není podporováno doplnění energie standardní bezdrátovou nabíječkou.

Apple Watch 5
Hodinky se nabíjí magnetickou kolébkou

Výdrž se bude odvíjet od vašeho denního rytmu. Pokud hodinky využijete na notifikace a občas odpovíte na nějakou zprávu, den a půl je reálný (pokud nemáte 12hodinovou pracovní dobu). Když však zapojíte do hry GPS a sledování aktivity, můžete se spolehnout že před spánkem budou hodinky žadonit o nabíječku, rána se tedy nedožijí, pokud jim nevyhovíte.

Výdrž můžete mírně zlepšit vypnutím funkce always-on, případně omezím sledování sportovní aktivity. Zkrátka, pokud si budete „hrát“, zvláště tedy v prvních dnech po nákupu, počítejte maximálně s denní výdrží.

Líbilo se nám
  • mezigeneračně se výdrž nezhoršila…
Nelíbilo se nám
  • … je ale pouze průměrná
  • nelze nabíjet klasickou bezdrátovou nabíječkou
  • nabíjení není nejrychlejší

Sportovní a zdravotní funkce: „natočte“ si EKG

Apple Watch 5 jsou, stejně jako předchůdci, stvořeny pro sportovní aktivity. Nabízí možnost měření nespočet sportovních aktivit. Během cvičení se hned dozvíte, jak dlouho sportujete, kolik kalorií jste spálili, případně i vzdálenost, pokud například běžíte. V rámci cvičení si samozřejmě můžete přehrávat hudbu, kterou máte v hodinkách, poslouchat můžete i skrze AirPods. Po dokončení dané aktivity se zobrazí přehledná sumarizace. Nechybí ani automatická detekce cvičení, to kdybyste náhodou zapomněli aktivovat režim cvičení manuálně.

Hodinky samozřejmě „popíchnou“ i když nepatříte mezi aktivní uživatele. Pokud se dlouho nehýbete, vyzvou vás alespoň k procházce. Je také důležité nezapomenout na dýchání, i to vám hodinky připomenou. Každé připomenutí doprovází „klepnutí“ motorku do rukou, vždy však decentně a velmi nenásilně.

Aby byly statistiky komplexní, hodinky umožní měřit tepovou frekvenci, senzor je zde ve své druhé generaci. Za dobu testování se nám nestalo, že by hodinky tep nezměřily. Není ani nutné, aby byl pásek extrémně utažený, protože senzor je ve vypouklé části, která dobře doléhá na ruku.

Hodinky vás rádi „popíchnou“, abyste se hýbali.

V nabídce nechybí ani EKG. K tomu využijete korunku na pravé straně, které se stačí dotknout prstem a počkat zhruba 30 vteřin, kdy se ideálně nesmíte hýbat. Po dokončení měření vám Apple Watch sdělí, jak to vypadá s vaším srdcem, respektive zda hodinky objevily nějaký problém. Už v průběhu měření ovšem Watch důkladně upozorňují, že neslouží k lékařským účelům a že se nikdy nemáte snažit odhalit hodinkami infarkt. Výsledky lze tedy brát spíše jako informativní, samozřejmě při zjištění problému není od věci si situaci ověřit s odborníkem.

Hodinky mají i senzor pádu a pokud s sebou „třísknete“ opravdu nehezky, respektive se nebudete hýbat, mohou zavolat tísňovou linku. Tuto funkci zřejmě vypnou všichni, pro které jsou pády zcela běžné, hodinky samozřejmě mohou nepřesně vyhodnotit třeba skoky, případně další sportovní aktivity, kde dochází k silnému dopadu.

Líbilo se nám
  • sledují mnoho aktivit
  • automatické spuštění režimu cvičení
  • měření EKG
  • přesné měření tepové frekvence
  • detekce pádu

Zhodnocení: funkce navíc potěší

Nebudeme si nic nalhávat, hlavní výhodou nové generace Apple Watch je always-on režim displeje a také větší interní paměť. Ano, reproduktor je nepatrně hlasitější než u předchozích generací a Apple se odvolává i na rychlejší běh, nic z toho ovšem nepocítíte, dokud nebudete mít srovnání v laboratorních podmínkách. Je jasné, že kdyby Apple představil novou generaci a řekl, že došlo jen k pár vylepšení, zájem o hodinky by byl podstatně menší, a tak tu máme celou plejádu menších novinek.

Apple Watch 5

Důležité je však říct si fakta a následně si zodpovědět otázku: „vyplatí se upgrade?“ Pokud máte předchozí generaci, dle mého názoru ne. Pokud na ruce nosíte třetí či druhou, o výměně byste měli uvažovat, skok totiž bude citelný.

Základní variantu pořídíte ve velikosti 44 mm za 12 490 Kč, což není málo, ale zase nejde na poměry Applu o závratnou sumu. Hodinky jistě ocení všichni aktivní uživatelé, ale i ti, kteří by rádi některé věci vyřídili bez nutnosti vytahovat telefon z kapsy/kabelky. Pokud navíc zvolíte hezký pásek, může se jednat i o pěkný doplněk.

Konkurence

Největší konkurencí pro Apple Watch 5 jsou Watch 4, které Apple záměrně vyřadil z nabídky, ve které ponechal jen Watch 3. Je to logické, hodinky by si příliš konkurovaly. Watch 4 pořídíte už za necelých 10 tisíc korun, přitom nabízí prakticky to samé. Ano, chybí always-on displej, paměť je poloviční a reproduktor o trochu méně hlasitý, ovšem úspora je citelná.

Apple Watch 4 44 mm

Rozměry44 × 38 × 10,7 mm, 48 g
DisplejAMOLED, 1,78" (448 × 368 px)
Fotoaparát
ProcesorApple S4,
Paměťúložiště: 16 GBne
Akumulátor? mAh

Pokud vám nevyhovuje design Apple Watch, podívejte se například na Watch Active2 od Samsungu. Mají krásný velký AMOLED displej, navíc kulatý, potěší také podpora EKG (i když na zpřístupnění si počkáme), výdrž je přitom srovnatelná. Samsung chválíme za větší možnost přizpůsobit si prostředí, stejně tak za možnost zakoupení libovolného pásku. Radost kazí nemožnost s hodinkami platit skrze NFC, protože Samsung Pay v ČR chybí.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Rozměry44 × 44 × 10,9 mm, 30 g
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
Fotoaparát
ProcesorSamsung Exynos 9110, 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, úložiště: 4 GBne
Akumulátor340 mAh
apple-watch-5
Klady
  • svítivost OLED displeje, pozorovací úhly
  • funkce always-on
  • mikrofon a reproduktor
  • svižnost watchOS
  • podpora EKG
  • rychlé měření tepové frekvence
  • integrovaná GPS i Wi-Fi
  • velké interní úložiště
  • pásky jsou zpětně kompatibilní
  • snadné placení skrze Apple Pay
  • dvě velikosti k výběru
Zápory
  • vyšší cena
  • slabá výdrž baterie
Diskuze ke článku
Kamil
Apple watch 5 sú moje prvé hodinky a som maximálne spokojný.
Márv
Páči sa mi ako Apple zametá zo svojimi zákazníkmi, táto generácie je v podstate rovnaká ako predošlá tak tú stiahol lebo tú by musel predávať lacnejšie.
Jef
Ač jsou jakkoliv dobré, nemohl bych je mít už jen kvůli slabé výdrži. Nabíjet každý den, nebo ob den by mě bavilo možná tak první měsíc, potom by skončili v šupleti.
Paulcz
Moje utopila Samsung Galaxy Watch 44mm nevím jak je to možné ale utopila. Protože si před časem koupila iPhone XR teď edici tak po utopeni Samsung Watch se jí koupily Apple Watch 5 a je maximálně spokojená. Daleko víc funkci, odladenost systému atd.... I já jsme byl mile překvapený těmito hodinkami. Stejně tak jejich vydrží když se vypnul režim always-on displej (za me zbytečnost nikdy jsem nepoužil) vypne se kompas a další nadbytečné funkce( syri, NFC, WiFi nechápu proč je to deaultne zapnuté pak nemá být tak hrozná výdrž baterie ale budiž) tak není problém se s výdrží baterie dostat na 2 a půl dne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze