Apple iPhone Xs
recenze

Apple iPhone Xs

Vydařená evoluce
34

Apple si pro nás letos přichystal hned tři nové telefony: iPhone Xs, Xs Max a Xr. My se dnes budeme bavit o prvním zmiňovaném. Jedná se o evoluci výroční desítky z loňska, avšak telefon rozhodně nenudí.

Snad nikdo nečekal, že bude letos Apple představovat telefon s jiným designem, než se kterým přišel minulý rok. Nutno říci, že předchozí design přetrval dlouhých deset let. Bylo by tedy naivní očekávat nějaké zásadní změny. Apple tak podle svých zvyků přináší očekávanou evoluci v podobě iPhonu Xs, který může na první pohled působit stejně jako předchozí Desítka. Není to ale tak úplně pravda.

Za zapůjčení Apple iPhonu Xs děkujeme iWant - Apple Premium Reseller, u kterého si iPhone můžete také zakoupit.
Apple iPhone Xs

Technické parametry Apple iPhone Xs

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A12 Bionic,
Paměťvnitřní paměť: 64 GB / 256 GB / 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 658 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2018,

Apple iPhone Xs – videorecenze

Obsah balení: Opět chybí rychlonabíječka?!

  • Apple iPhone Xs
  • synchronizační a nabíjecí USB–Lightning kabel
  • pouze 5W napájecí adaptér do el. sítě
  • pecková EarPods sluchátka s Lightning konektorem
  • spona pro vyjmutí slotu pro nanoSIM kartu
  • stručná úvodní příručka, samolepky s logem Applu

Konstrukční zpracování: luxusní jako vždy

Jak jsme řekli na začátku, iPhone Xs je na pohled skoro na chlup stejný telefon jako iPhone X. Pokud byste od sebe telefony chtěli rozeznat, mrkněte na spodní stranu, kde se nově nenachází šest reproduktorových průduchů, ale pouze tři, a to z důvodu nového anténního předělu. Na papíře si zase všimnete rozdílu v odolnosti – novinka se může pochlubit certifikací IP68. Zamrzí snad jen vystupující čočka fotoaparátu, kvůli níž se telefon na rovné ploše nepříjemně naklání.

Na přední straně nalezneme kromě displeje samozřejmě i ikonický výřez, ve kterém se ukrývá kamera TrueDepth. Ta v sobě skrývá Face ID, které pracuje o poznání rychleji a přesněji. Jasně, asi nejde o skok, který byl mezi Touch ID první a druhé generace, avšak rozdíl pocítíte. V TrueDepth kameře se dále nachází 7 Mpx fotoaparát, který slouží pro selfie fotky a videohovory.

Na spodní straně nalezneme Lightning konektor, který by mohl Apple dle našeho názoru nahradit USB-C. Je to přeci on, kdo tyto datové konektory dva roky prosazuje u svých MacBooků a jiné u nich nepoužívá. Kromě zmiňovaného Lightningu nalezneme na spodní straně také primární hlasitý reproduktor.

Je to Apple, kdo u MacBooků vsadil vše na USB Type C.

Boky zůstaly totožné. Vlevo tedy najdeme tlačítka pro ovládání hlasitosti a přepínač tichého režimu, napravo se ukrývá zamykací tlačítko a slot pro nanoSIM. Je potřeba zmínit také podporu eSIM, takže iPhone bude poprvé podporovat režim Dual SIM, byť s jedním SIM slotem. Verze se dvěma fyzickými sloty bude k dispozici pouze v Číně. T-Mobile a Vodafone již každopádně podporu eSIM přislíbili. Vše ostatní zůstalo při starém včetně zad telefonu, která jsou opět skleněná a zejména ve zlaté variantě vypadají naprosto skvěle. Mimo ní si můžeme zakoupit tradičně také bílou a černou variantu.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • skvěle vypadající záda
  • zlatá varianta
Nelíbilo se nám
  • Lightning konektor

Displej: opět patří ke špičce

iPhone Xs opět disponuje Super Retina OLED displejem s rozlišením 2 436 × 1 125 pixelů se špičkovými vlastnostmi. Nabízí velice věrné podání barev, zvlášť pak černé, a i přes dnes již průměrnou hodnotu 463 PPI je jemnost brilantní. Displej pak pokrývá 83 % přední strany, což se shoduje s jeho o rok starším předchůdcem. 3D Touch a True Tone je pak samozřejmostí, přičemž hlavně druhá zmiňovaná funkce byla opravdovou trefou do černého. Upravuje totiž vyvážení bílé barvy a určuje intenzitu bílého světla.

Apple iPhone Xs

Sklo displeje je stejně jako záda telefonu zaoblený a povrch by se neměl za běžného užívání poškrábat, jelikož Apple používá jedno z nejodolnějších skel na trhu. Čitelnost na přímém slunci je dobrá, nikoliv však dokonalá. Svítivost displeje je maximálně 760 nitů, což je dostačující hodnota, avšak konkurence v podobě Samsungu Galaxy Note9 dokázala dosáhnout svítivosti kolem 1 000 nitů. Apple displeje opravdu umí, a tak je tou poslední věcí, na kterou by si mohli majitelé jablečných zařízení stěžovat. Stěžovat bychom si však mohli na absenci notifikační diody nebo Always On režimu, protože takto drahý telefon by měl nabídnout maximální výbavu. Konkurence tyto prvky nabízí dlouhé roky, a to i v levnějších telefonech.

Líbilo se nám
  • zaoblené sklo
  • technologie True Tone
  • věrné podání barev
Nelíbilo se nám
  • chybí Always On režim a notifikační dioda

Zvuk: hlasitější, ale plechovější

Dopředu a dolů mířící stereo reproduktory hrají v novém iPhonu hlasitě a rozhodně kvalitně, přičemž nechybí ani basy. Při porovnání s iPhonem X se nám ovšem celkový zvukový projev zdál horší. Apple tak podle nás možná trochu zbytečně zvýšil maximální hlasitost a snížil celkovou kvalitu. Nejedná se však o žádný průšvih – reproduktory hrají stále špičkově.

Apple iPhone Xs
Líbilo se nám
  • nadprůměrná hlasitost reproduktorů
  • skvělé basy
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita než vloni

Výkon hardwaru: první 7nm čip v telefonu

V novém iPhonu Xs tiká čip Apple A12 Bionic, který patří opět k tomu nejvýkonnějšímu, co lze do telefonu dostat. Vůbec jako první mobilní čip je postaven na 7nm výrobní technologii, přičemž má stejně jako minulý rok celkem šest jader, z toho čtyři úsporná, která iOS využívá k většině normálních činností, a dvě extrémně výkonná, která se zapnou pouze v případě potřeby. Grafický čip je stejně jako minulý rok kompletně navržen Applem a má být až o 50 % výkonnější než u iPhonu X. Dále telefon disponuje 4 GB operační paměti, což z něj dělá vůbec první jablečný telefon, který má takto vysokou kapacitu RAM. Z úložiště máme na výběr z 64, 256 a nově také 512 GB s tím, že iOS zabere okolo 9GB.

Výsledky benchmark testů

V benchmarku AnTuTu poráží iPhone Xs naprosto každý telefon, a to naprosto zdrcujícím způsobem. Dosáhl totiž na skóre zhruba 330 tisíc bodů, přičemž loňský iPhone X si odnesl 219 563 bodů a například takový Samsung Galaxy S9+ dosahuje na hodnotu 260 554 bodů.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoký výkon
  • 512GB varianta

Výdrž baterie: kapacita menší, výdrž lepší

Apple se i letos odhodlal ke zmenšení uživatelsky nevyměnitelné baterie. Ta má nově kapacitu 2 658 mAh, přesto je výdrž slušná. Apple zmiňuje, že s vámi telefon udrží krok přibližně jeden den, což můžeme potvrdit. Od rána až do večera jste schopni telefon používat s automatickým jasem, pokud si vystačíte s běžnými úkony jako posílání mailů, brouzdání po webu či občasným projížděním sociálních sítí. Výdrž se tak v podstatě nezměnila.

Apple iPhone Xs

iPhone Xs opět podporuje bezdrátové nabíjení běžného standardu Qi a také rychlé nabíjení, kdy vám stačí na nabití 50 % baterie pouze 30 minut. Avšak opět je zde zádrhel v podobě chybějící rychlonabíječky, která vás vyjde na přibližně 2 400 korun, za což si Apple zaslouží jedině opovržení. Kdyby v balení byla alespoň nabíječka pro iPad, částečně by nás to uspokojilo, ale 5W adaptér v balení je skutečně tragický. Nabití totiž trvá s nabíječkou přibalenou k telefonu přes 2 hodiny, zatímco rychlonabíječkou to stihnete za přibližně 1 hodinu 20 minut.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž baterie
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pro rychlé nabíjení si musíte přikoupit 30W nabíječku

Konektivita: rychlejší LTE

iPhone Xs dostal nový LTE modem, který dokáže pracovat s rychlostí až 1 Gb/s. NFC slouží pro Apple Pay a jako čtečka tagů, nízkoenergetický Bluetooth 5.0 umožní bezdrátovou komunikaci na vzdálenost pár metrů, Wi-Fi 802.11ac vás připojí k hot-spotu a A-GPS, které jistí Galileo, QZSS a GLONASS, se postará o to, abyste nezabloudili.

Apple iPhone Xs
Líbilo se nám
  • rychlejší LTE modem

Fotoaparát: harmonie hardwaru a softwaru

Snad až na rané generace se každý iPhone, který Apple uvedl na trh, mohl pyšnit na svou dobu skvělým fotoaparátem. A jinak tomu není ani letos. Na papíře vypadají specifikace fotoaparátu identicky: jedná se o duální fotoaparát s rozlišením 12 Mpx, nechybí optická stabilizace obrazu ani dvojnásobný optický zoom a světelnost teleobjektivu zůstává f/1.8.

Apple iPhone Xs

Díky novějšímu Neural Enginu, tedy umělé inteligenci starající se o akceleraci, fotoaparát v portrétním režimu ostří osoby ještě rychleji a přesněji, snímky jsou detailnější a nová funkce Smart HDR dodává fotografiím lepší podání barev. Přibyla také možnost ex post upravovat hloubku bokeh efektu, tedy rozostření pozadí v portrétním režimu. U funkce Portrait Lightning však nedošlo k prakticky žádnému zlepšení, což zamrzí.

Video lze nahrávat ve 4K při 60 snímcích za sekundu a k dispozici je také zpomalené Full HD video při 240 snímcích za sekundu. Kvalita videozáznamu je tradičně na skvělé úrovni. I když nejde o novinku, musíme vyzdvihnout optickou stabilizaci, která funguje skvěle – i za chůze se video prakticky netřese.

Líbilo se nám
  • skvělý fotoaparát
  • razantní zlepšení focení za horšího světla
  • dodatečná úprava bokeh efektu
Nelíbilo se nám
  • Portrait Lightning se nedočkal vylepšení

Software: vyladěná dvanáctka

Systém iOS 12 splňuje vše, co Apple sliboval – rychlost, stabilitu a spolehlivost, což se o loňském iOS 11 říci nedalo. iOS 12 je „pouze“ rychlejším, stabilnějším a spolehlivějším systémem, za což však Apple chválíme, protože se soustředil na skutečné problémy a nepřidával příliš nových funkcí. Mezi tu nejzajímavější však patří například Čas strávený u obrazovky, kde jasně vidíte, jak dlouho telefon používáte a hlavně k jakým účelům. Navíc si můžete nastavit různé limity na určité aplikace. Apple tedy necílí na to, abyste na jejich zařízení trávili veškerý volný čas, což nás trochu překvapilo. Přirovnali bychom to k hospodě, kde má každý stůl alkohol tester.

Mezi další novinky patří skryté notifikace, kdy se vám notifikace od jedné osoby sloučí, a tak nemáte na zamčené obrazovce nepořádek.

Zhodnocení: skoro dokonalá evoluce

iPhone Xs je jistě špičkovým telefonem. Apple chválíme zejména za skvělý fotoaparát, brutální výkon, rychlejší Face ID či vyladěný systém. Za co ho však ostře kritizujeme je cenová politika, kdy se snaží ze zákazníků, co si koupí už tak drahý telefon, vytáhnout ještě další peníze za rychlonabíječku. Pokud máte iPhone 7 a starší, dává upgrade na novější model smysl, avšak pokud vlastníte některý z loňských iPhonů, můžete si jej klidně nechat.

Za zapůjčení Apple iPhonu Xs děkujeme iWant - Apple Premium Reseller, u kterého si iPhone můžete také zakoupit.

Konkurence

Hlavního konkurenta nového iPhonu paradoxně ztělesňuje jeho starší bratr iPhone X, který za méně peněz poslouží podobně dobře.

Apple iPhone X

Rozměry143,6 × 70,9 × 7,7 mm, 174 g
DisplejPOLED, 5,8" (2 436 × 1 125 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 716 mAh, doba nabíjení: 2:39 hodin

Dalším konkurentem je bezesporu nový Samsung Galaxy Note9, který disponuje skvělým bezrámečkovým displejem, lehčím tělem, desktopovým režimem bez potřeby doku a také praktickým perem S Pen s novou Bluetooth funkcionalitou.

Samsung Galaxy Note9 512 GB

Rozměry161,9 × 76,4 × 8,8 mm, 201 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

Jmenovat bychom vlastně mohli vlajkové lodě všech výrobců. S rozpočtem 30 tisíc korun, na které vyjde iPhone Xs, si můžete dovolit jakoukoliv a ještě ušetříte.

apple-iphone-xs
Klady
  • podpora Dual SIM díky nanoSIM a eSIM
  • rychlejší Face ID
  • kvalita fotek při zhoršeném světle
  • skvělý výkon
Zápory
  • cenová politika Applu
  • málo důvodů pro přechod z iPhonu X
  • přetrvávající notorické nedostatky předchůdců
Diskuze ke článku
Dragereker
Som zvedavý či o rok vôbec do balenia telefónu pribalia aj nabíjačku, alebo aj tá sa bude musieť kúpiť samostatne...Je to výsmech zákaznikom že za toľké prachy nieje schopný Apple pribaliť adaptér na 3,5mm jack...
Taký Samsung má oproti Applu oveľa bohatšie balenie, a dáva tým aj najavo že zákaznikov nemá v paži, a niesú pre neho zákazníci len čísla v tabuľkách...

Čo ma prekvapilo ale aj iné v recenzii, je svietivosť displeja. Videl som rôzne tabuľky porovnaní na rôznych stránkach, a ani Note 9 ani Iphone X neprekročili hodnotu 1000 nitov...Ja neviem odkiaľ túto hodnotu nabrali všetci. Už minulý rok mal mať Note 8 svietivosť displeja okolo 1200 Nitov, ale pozeral som rôzne videá a testy kde svietili na senzor jasu so silnou baterkou alebo rovno telefón vystavovali na priame slnečné svetlo a následne to merali prístrojom a v ani jednom prípade Note 8 nedokázal dosiahnuť takúto hranicu jasu. Buď niekto zavádza alebo všetky ostatné servery nevedia merať svietivosť displeja.
Mi.
Za ty prachy zbytečnost a průser, hodný pozérú a lidí při penězích, kteří si myslí, že dostali to nejlepší jakožto nejdražší na trhu.

Jako nic proti, ale opravdu nevidím tu přidanou hodnotu.

Ne že bych na něj neměl, ale raději sem si koupil vyprodejoveho androida Motorolu X za 5 000 a DJI Mavic Pro za 35 000. Tam aspoň ty peníze, které to stálo jdou vidět.
Blue Sun
Blue Sun
No, aby tu nebyla taky jen chvála: simulace bokehu je fakt odporná. Už jen to, jak nepřirozeně rozostří oblečení fotografovaného, to prostě nesmííííí!!!
A Note jako konkurent malého iPhonu? Fakticky? Nesekli jste se tak trošku o jednu velikostní třídu?
Mi.
Jak může průměrná hodnota 463 PPI nabízet brilantní jemnost? Neprotiřečí si to trochu??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze