Apple iPhone 8
recenze

Apple iPhone 8

Stále proti proudu
17

 Také máte rádi tradice, například Vánoce? A co takhle září, kdy Apple představuje své novinky? Mimo výročního iPhonu představil Apple i pokračovatele řady běžných iPhonů, mezi kterými je jasnou stálicí menší iPhone, tentokrát s označením 8. Nenechte se však mýlit, i bez přídomku „s“ v názvu se jedná stále jen o evoluční posun. Dokáže vás některá z inovací přesvědčit k nákupu?

S nadsázkou by se dalo říci, že pokud by nám na test nedorazil iPhone 8, mohli bychom použít iPhone 7 a dávat si pozor na to, abychom jej příliš neotáčeli. Právě skleněná záda jsou hlavním poznávacím prvkem obou osmičkových iPhonů, které Apple představil v září. Máme říjen, oba se již nějaký ten čas prodávají a po iPhonu 8 Plus dorazila do redakce na důkladné prozkoumání také menší varianta, konkrétně iPhone 8. Ano, opravdu je to iPhone 8, i když to na první pohled není vůbec patrné.

Apple iPhone 8

Apple se rozhodl, že i letos reinkarnuje iPhone 6 a něco speciálního si ponechá až na očekávaný iPhone X, který zanedlouho vstoupí do prodeje. I když je design víceméně beze změny, Apple se snažil alespoň uvnitř. V dnešní recenzi si tak odhalíme, zdali – a hlavně pro koho – má pořízení menšího iPhonu smysl.

Technické parametry Apple iPhone 8

Kompletní specifikace
Konstrukce138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11,
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 821 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:56 hodin
Dostupnostzáří 2017,

Apple iPhone 8 – videopohled

Obsah balení: opět chybí rychlonabíječka

  • Apple iPhone 8
  • synchronizační a nabíjecí USB–Lightning kabel
  • 5W napájecí adaptér do sítě
  • pecková EarPods sluchátka s Lightning konektorem
  • redukce z Lightningu na 3,5milimetrový jack
  • spona pro vyjmutí slotu nanoSIM karty
  • stručná úvodní příručka, samolepky s logem Applu

Konstrukční zpracování: hliník ustoupil sklu

Přivítejte iPhone 8! Design přední části jsme už někde viděli, konkrétně u iPhonu 6, 6s a 7. Opět tu tak máme velmi silné rámečky pod a nad displejem. Design působí již lehce ohraně, i když se stále najdou tací, kteří na něj nedají dopustit. Přesto se však něco změnilo, což poznáte hned na první úchop – nový iPhone váží o 10 gramů víc. Téměř 150 gramů je už v kapse cítit, zvláště pak když je telefon jinak poměrně kompaktní.

Apple iPhone 8
Který je iPhone 8 a který 6s?

Přední straně se snaží dominovat 4,7palcový displej, pod kterým se nachází již legendární Home Button. Je možné, že letošní generace iPhonů je tou poslední, kde tento charakteristický prvek nalezneme, do budoucna má Apple větší plány s technologií FaceID a čtečka otisků prstů integrovaná právě v domovském tlačítku již nebude potřeba.

Apple čtečku nijak více nezdokonalil, stále se jedná o druhou generaci Touch ID, která vyniká přesností, rychlost by však mohla být o chlup lepší.

Nad displejem nalezneme standardní sestavu prvků v čele s čočkou sekundárního fotoaparátu FaceTime HD s rozlišením 7 Mpx. Na spodní hraně pod mřížkou se nachází výstup hlasitého reproduktoru, pod druhou poté primární mikrofon pro hovory. Audio jack nemusíte hledat ani na těle nového iPhonu 8, po vzoru iPhonu 7 jej ve výbavě již nenajdete a spokojit se tak musíte s redukcí, případně řešit poslech bezdrátově. Potěší, že nové iPhony jsou stále voděodolné a prachuvzdorné dle certifikace IP67.

Na bocích se opět nic nezměnilo: odemykací tlačítko se nachází na pravém boku v ideální výšce, opět musíme pochválit umístění i odezvu všech tlačítek. Benefit v podobě rychlého přepínače tichého režimu může konkurence závidět již od doby prvního iPhonu.

Pokud hledáte nějakou novinku, stačí iPhone otočit.

Pokud hledáte nějakou novinku, stačí iPhone otočit. Místo hliníku Apple nasadil sklo a vrátil se tak zpět do doby iPhonu 4s, kdy tělo tvořila kombinace skla a kovového rámu. Apple v rámci keynote tvrdil, že se jedná o vůbec nejodolnější sklo na poli mobilních telefonů, a nám nezbývá než mu důvěřovat. Případná výměna zadního skleněného panelu je totiž finančně ještě náročnější než výměna displeje. Z čistě subjektivního hlediska se mi použití skla nelíbí – iPhone více připomíná svoji konkurenci a nebýt charakteristického loga na zadní straně, klidně by se dal zaměnit za některý z modelů z řady Galaxy A od Samsungu.

Spolu se skleněnými zády přišly také nové barvy. iPhone 8 nově pořídíte ve stříbrné (zadní strana je pak téměř šedá), zlaté (zadní strana připomíná kombinaci starorůžové a zlaté) a vesmírně šedé (zadní strana je tmavě šedá). Upřímně, dostupné barevné varianty se nám opět příliš nelíbí, avšak jde pouze o zvyk.

Dvě nepopiratelné výhody skleněná záda mají – nové iPhony již tolik nekloužou v ruce a navíc umožňují bezdrátové nabíjení. Kapitolu o zpracování zakončíme rozměry, které činí 138,4 × 67,3 × 7,3 mm.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • odolnost vůči vodě a prachu
Nelíbilo se nám
  • stále stejný design
  • velké rámečky displeje
  • vyšší hmotnost
  • diskutabilní skleněná záda
  • zvláštní barevné odstíny

Displej: True Tone potěší

Displej iPhonu 8 nabídne stejně jako předchozí generace 4,7palcovou úhlopříčku, zachováno zůstalo i rozlišení 1 334 × 750 pixelů, technologie IPS a 3D Touch s haptickou odezvou. Jemnost displeje tak činí 326 PPI. iPhone 8 navíc nabízí také novou technologii zvanou True Tone, kterou můžeme znát z iPadu Pro. Ta upravuje vyvážení bílé barvy a určuje intenzitu bílého světla. Apple se v tomto ohledu snaží, aby barvy působily co nejvěrněji. Displej kryje stejné „tajemné“ odolné sklo jako zadní část a také nechybí i speciální oleofobní vrstva, díky které prst ideálně klouže. Tomu napomáhá i mírné zakřivení skla směrem k okrajům, za což si Apple zaslouží pochvalu. Málokterý displej se ovládá tak příjemně jako právě ten iPhonu.

Apple iPhone 8

Celkově vzato jde i po letech považovat displej za kvalitní, pochválit musíme i pozorovací úhly, které jsou mezi TFT LCD displeji opravdovou špičkou. True Tone pak posouvá zobrazovač ještě o kus dále.

Pokud hledáte notifikační LED diodu nebo snad požadujete Always on režim displeje, zklameme vás – využít můžete maximálně probliknutí přisvětlovací LED diody na zádech. Běžné používání této funkce si však nedokážeme představit. Potěší, že 3D Touch displej si po letech opravdu našel využití a téměř všichni vývojáři moderních aplikací s 3D Touchem pracují. Netvrdíme, že se bez funkce 3D Touch neobejdete, ale jde o technologii, která používání zpříjemní a navíc také zrychlí.

Líbilo se nám
  • skvělá čitelnost na slunci
  • technologie True Tone
  • věrné podání barev
  • 3D Touch si našlo využití
Nelíbilo se nám
  • chybí Always on
  • chybí notifikační LED dioda

Zvuk: ještě hlasitější

Minulý rok přišel Apple vůbec poprvé se stereo reproduktory. Ty se staly součástí jak modelu iPhone 7 Plus, tak právě také menšího z obou iPhonů. Ty sklidily mezi milovníky jablečných výrobků velký úspěch, avšak kvalita lehce zaostávala za očekáváním. Apple se na keynote nechal slyšet, že reproduktory v nových iPhonech 8 jsou o 25 % hlasitější, a provedeme-li srovnání s loňským modelem, rozdíl je skutečně znatelný.

Apple iPhone 8

Kromě zvýšené hlasitosti jsme zaznamenali i hlubší basy. Bohužel, sluchátkový reproduktor nad displejem hraje stále maximálně průměrně, což odhalíte, jakmile utěsníte výstup hlavního reproduktoru na spodní hraně. Výsledný mix ovšem zní přesvědčivě a spolu s vyšší hlasitostí bychom se nebáli použít iPhone na menším zahradním posezení.

Výstup do sluchátek je kvalitní, avšak pokud chcete připojit vlastní, přibalená redukce vás bude neustále doprovázet – 3,5milimetrový jack totiž nadále chybí.

Líbilo se nám
  • povedené basy
  • hlasitost
Nelíbilo se nám
  • průměrná kvalita sluchátkového reproduktoru

Výkon hardwaru: Bionic v plné síle

I když se nové iPhony dají zhodnotit jako evoluční posun, v případě výkonu Apple vždy v pozitivním slova smyslu překvapí. V novém iPhonu tepe nový procesor Apple A11 Bionic, na kterém Apple pracoval několik let a který má nově 6 jader, z toho 2 opravdu výkonná a 4 úsporná na běžnou práci.

Výsledky benchmark testu AnTuTu

Paměť RAM zůstává na hodnotě 2 GB, což není moc, avšak i tak se můžete spolehnout na bezproblémový chod.

Díky brutálnímu výkonu zvládne nový iPhone jakýkoliv úkon s naprostou lehkostí.

V benchmark testech AnTuTu dosáhl iPhone 8 na skóre 211 859 bodů, což je zhruba stejně jako u iPhonu 8 Plus, který se musí popasovat s větším displejem. Mezigenerační nárůst pak činí asi 34 tisíc bodů. Díky brutálnímu výkonu zvládne nový iPhone jakýkoliv úkon s naprostou lehkostí.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoký výkon
  • vyladěnost hardwaru a softwaru
Nelíbilo se nám
  • „pouze“ 2 GB paměti RAM

Výdrž baterie: den to jistí

Kapacita baterie se u iPhonu 8 mezigeneračně smrskla, z původních 1 960 mAh se stalo 1 821 mAh. Apple do těla musel vměstnat cívku pro bezdrátové nabíjení, a tak je jasné, že musela lehce ustoupit právě baterie. Dobrou zprávou je, že i přes úbytek kapacity baterie zůstala výdrž shodná jako u iPhonu 7, možná se i nepatrně zlepšila.

I přes úbytek kapacity baterie je výdrž shodná s iPhonem 7, možná i nepatrně lepší.

Pokud máte opravdu náročný pracovní den, který začíná v 8 hodin ráno a končí až pozdě večer, můžete si být jistí, že s vámi iPhone krok udrží. Běžně jsme telefon zapojovali do nabíječky okolo jedenácté hodiny večerní, kdy mu ještě zbývalo zhruba 20 až 25 % kapacity baterie. Pokud jsme tempo trochu zmírnili, například o víkendu, dobíjet stačilo až následující den ráno.

iPhone 8 sice není vybaven vícero speciálními úspornými režimy jako konkurence, avšak lze aktivovat režim nízké spotřeby. Ten stáhne maximální výkon, který je důležitý například u her, avšak stále lze pracovat bez jakýchkoli záseků. Díky tomuto režimu, navíc v kombinaci s polovičním jasem, lze dosáhnout i delší výdrže.

Apple iPhone 8

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. iPhone dokázal přes Wi-Fi streamované video přehrávat 9 hodin a 17 minut. Na 80 % nabití baterie se iPhone 7 dostane během 1 hodiny a 29 minut, na kompletní dobití si počkáte dalších asi 27 minut. Ve výsledku se tak nový iPhone dobije za méně než 2 hodiny. Nové iPhony se umí nabíjet i zrychleně (50 % za 30 minut), k tomu je však potřeba dokoupit nabíjecí adaptér pro MacBooky a také kabel USB-C–Lightning v celkové hodnotě více než 2 tisíce korun. Potěší alespoň bezdrátové nabíjení ve standardu Qi, dobíjet tedy můžete téměř s jakoukoli podložkou, navíc i v restauracích a na letištích. Nabíjení tímto způsobem je však vcelku pomalé, blíží se době nabíjení přiloženým adaptérem do sítě.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
  • režim nízké spotřeby
  • bezdrátové nabíjení ve standardu Qi
Nelíbilo se nám
  • rychlé nabíjení jen za příplatek

Konektivita: vše důležité

Co se týče konektivity, ta doznala jedné větší změny. iPhony 8 umí nově využít NFC i pro párování a načtení klasických tagů. Oproti konkurenci je však Apple hodně pozadu a dosazení této funkce bylo naprostou nezbytností pro „udržení tváře“. Dále se zde ale žádné překvapení nekoná. Nechybí podpora 4G LTE sítí (Cat 12), nízkoenergetické Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac a přesná A-GPS, kterou doplňuje Galileo, GLONASS a QZSS. Stejně jako minulý rok potěší i podpora Wi-Fi hovorů a volání skrze LTE, pokud takovou možnost zpřístupnil váš operátor.

Líbilo se nám
  • NFC nyní funguje i jako čtečka
  • přesná navigace

Fotoaparát: opět lépe

Rozlišení primárního fotoaparátu zůstalo zachováno, výsledné snímky mají rozlišení 12 Mpx (4 032 × 3 024 pixelů) a poměr stran 4:3. 12 Mpx naprosto dostačuje, z mobilního telefonu přeci jen velkoformátové tisky zřejmě neplánujete. Apple zachoval přítomnost optické stabilizace snímků, ta menšímu iPhonu přibyla už loni. Na čem Apple výrazně zapracoval je zlepšení snímků při zhoršeném osvětlení, a to i přesto, že světelnost zůstala stejná, tedy f/1.8. Zachována bohužel zůstala i nad okolní povrch vystouplá čočka fotoaparátu, díky které se iPhone při ovládání na pevné podložce lehce kolébá ze strany na stranu.

Apple iPhone 8

V nabídce dodatečných možností nechybí ani „Live Photos“, respektive živé fotky. To již známe z předchozích iPhonů. Těsně před a po pořízení fotky se zaznamená krátké video se zvukem a dohromady utvoří již zmíněné živé fotky. Takové fotky jsou samozřejmě objemově náročnější, konkrétně zhruba dvojnásobně. Pokud tedy chcete zpětně vzpomenout na atmosféru při pořízení dané fotografie, lze funkci označit jako přínosnou. Výsledek působí poměrně efektně, jen nutno pamatovat na to, že funkci máte zapnutou a dle toho také fotografovat. Z milé fotky by jinak mohlo vzniknout fiasko. Živé fotografie lze nastavit i jako tapetu, spustíte ji již zmíněnou funkcí 3D Touch. Pokud funkci „Live Photos“ nepotřebujete, stačí ji vypnout, a to rovnou v aplikaci Fotoaparát.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Konečně se dostáváme ke kvalitě výsledných snímků. Za ideálních světelných podmínek opět očekávejte velmi povedené fotografie, které nabídnou živé barvy a detailní prokreslení detailů. Perfektní je rovněž makro, v tomto ohledu naprosto bez výhrad. Při přímém srovnání s výsledky iPhonu 7 můžeme poznamenat, že Apple opravdu zapracoval i na večerních snímcích a úbytek šumu je jasně znatelný. Celkově jsou snímky velmi povedené

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

iPhone 8 a iPhone 8 Plus jsou prvními smartphony na trhu, které umožní nahrávat 4K videozáznam při 60 snímcích za vteřinu. Za to patří Applu uznání, avšak při přímém srovnání vyjde najevo, že záznam při 60 FPS je nepatrně méně kvalitní než při klasické snímkovací frekvenci 30 FPS. Všimnout si toho však můžete pouze při detailním prohlížení záznamu na velké obrazovce. V každém případě iPhone 8 bez problému nahradí i základní videokameru, na různé záznamy vašich zážitků jde o dokonalého společníka. Pokud namísto plynulých záznamů obdivujete zpomalené záznamy, pak vězte, že při zpomalení 240 FPS můžete nahrávat i ve Full HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • dostatečné rozlišení pro tisk do fotoalba
  • snímky již tolik netrpí na digitální šum
  • poměrně výkonná přisvětlovací LED
  • záznam ve 4K rozlišení při 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • lepší světelnost by se hodila
  • vystupující čočka

Software: iOS 11 v plné parádě

O iOS 11 jsme toho napsali mnohé, a tak se systémem nebudeme zabývat dopodrobna. Zmíníme pouze detaily, které nové prostředí charakterizují.

Prostředí iOS 11

Z novinek v iOS 11 potěší vylepšené ovládací centrum, které nově podporuje 3D Touch a je mnohem prostornější a přehlednější. Potěší i možnost přidávat si další zástupce a rychlé přepínače. Velkou novinku pak představuje podpora rozšířené reality skrze Apple AR Kit, o kterém jsme vás detailně informovali v našem článku. Pokud ovládáte anglický jazyk, potěší vás i mnohem přirozenější projev hlasové asistentky Siri.

Prostředí iOS 11

Do iOS 11 dorazila také funkce psaní jednou rukou. Aktivujete ji tak, že na klávesnici podržíte ikonku s emotikony nebo glóbusem. Z nabídky vám vyskočí tři klávesnice – klasická, pravoruká a levoruká. Velkou a příjemnou novinkou je také přímá možnost upravovat screenshoty ihned po jejich pořízení. Snímky můžete otáčet, oříznout, dokreslit v nich poznámku a rovnou sdílet mezi své známé, případně uložit do paměti.

Líbilo se nám
  • dospělý a moderní systém bez záseků
  • důležité aplikace jsou již předinstalované
  • rozšířená práce se screenshoty

Zhodnocení: není pro každého

Apple iPhone 8 je plný protikladů. Na jednu stranu jde o smartphone, který se mezigeneračně po designové stránce nijak více nezměnil, přesto se v kompaktním těle nachází opravdu brutální výkon, za což může novinka poděkovat vyspělému procesoru Apple A11 Bionic. Mezi další přednosti patří povedený fotoaparát a videokamera, skvělá konektivita, přítomnost bezdrátového nabíjení a v neposlední řadě také dospělý systém iOS 11, který zrychluje práci.

Apple iPhone 8

O iPhonu 8 však nelze mluvit jen v superlativech. Výdrž je spíše průměrná, skleněná záda nemusí být po chuti každému a design, to je vyloženě ostuda. Apple je jedním z mála výrobců, který si to může dovolit – alternativy s iOS totiž neexistují, zatímco Androidů existuje nespočet.

Pokud hledáte smartphone, který vám neudělá ostudu co se kvality provedení týká a zároveň chcete co možná nejvýkonnější kompaktní smartphone, je iPhone 8 jednou z možností. Otázka se však vznáší nad tím, zdali musí aktuální majitelé iPhonu 7 přemýšlet o upgradu. Dle našeho nikoliv, jen pokud se vyloženě neobejdou bez bezdrátového nabíjení, případně ocení zhruba o 30 % vyšší výkon.

Cena mezigeneračně klesla, základní variantu lze koupit za částku 21 tisíc korun. Původní generace výrazně zlevnila, 32GB model vyjde na 16,5 tisíce korun, čímž se z něj stává velký rival právě pro dnes testovaný iPhone 8. Výběr tedy záleží na vás.

Konkurence

Apple iPhone 7

Jak jsme již zmínili, pokud nepotřebujete poslední vylepšení, vystačíte si i s loňským iPhonem 7. Ten je navíc dostupný v mnoha barevných variantách.

Apple iPhone 7

Rozměry138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 138 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorApple A10, 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor1 960 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin

Sony Xperia XZ1 Compact

Hledáte alternativu s Androidem? Zaujmout může Xperia XZ1 Compact, která za 15 tisíc nabídne 4,6palcový HD displej, 19Mpx fotoaparát, osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 835 a moderní USB-C konektor. Chybí nám však podpora bezdrátového nabíjení.

Sony Xperia XZ1 Compact

Konstrukce129 × 65 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ4 2017,

Huawei P10

Pokud se vám z nějakého důvodu nelíbí Xperia, zaujmout může Huawei P10 za 13 tisíc korun. Potěší duální 20Mpx fotoaparát od společnosti Leica, kvalitní kovová konstrukce, 5,1palcový Full HD displej a baterie s kapacitou 3 200 mAh.

Huawei P10

Rozměry145,5 × 69,6 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:42 hodin

Google Pixel 2

V našem výčtu konkurentů rovněž nemůže chybět referenční smartphone Googlu. I on se zaostává velkými rámečky kolem displeje, avšak perfektní výkon mu upřít nelze. O ten se stará osmijádrový Snapdragon 835 spolu s čistým Androidem, potěší i vysoce kvalitní fotoaparát s rozlišením 12,2 Mpx a odolnost IP67. Pixel 2 u nás aktuálně nabízí pouze CZC od 21 tisíc.

Google Pixel 2

Rozměry145,7 × 69,7 × 7,8 mm, 143 g
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GB / 128 GBne
Akumulátor2 700 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin
apple-iphone-8
Klady
  • špičkové zpracování
  • nekompromisní výkon Apple A11 Bionic
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • pořizuje kvalitní fotografie i video
  • NFC čip funguje i jako čtečka
Zápory
  • skleněná záda nemusí vyhovovat každému
  • široké rámečky displeje
  • design téměř beze změny
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Zaujímalo by ma porovnanie antén pri telefónoch resp test ktorý má najlepší a najhorší príjem signálu či už GSM alebo WiFi. Pretože mám taký dojem, že v testoch sa zameriavate na všetko možné ale tieto základné veci každý obchádza a pritom je to podľa mňa dosť podstatný údaj.
Viem že Huawei dával do svojich P telefónov dve či koľko antén možno že aj do iných a bolo tých antén viac či to stále robí neviem ale viem že mať signál je prvoradé nakoľko bez sihlgnalu je vám celý ten telefón na dve veci či stojí 5€ alebo 5000€..
Petr
A kde je video?
Pesedm
Ty notifikace to je :(
Patašón
Dnes už je to starý telefon. Budoucnost je Xko, tohle je už historie. Když ho srovnám s letošní konkurencí, nemá šanci. Jediný význam tohoto modelu je aby zaplatil vývoj drahého Xka, proto jsou u něj pouze kosmetické změny. Celá letošní nabídka vyústila v to, že lidé nakupují nejvíce iphone 7. U osmičky byla snížena výroba na polovinu díky nezájmu o tento model. Nejrozumnější volba je letos nové iphony nekupovat. Osmička je minulost a Xko je nesmyslně drahé. Počkám co bude příští rok, Xko je sice pěkné, ale jeho cena za rok padne o hodně, protože musí zaujmout místo kde je nyní osmička. Každopádně ze sedmičky nemám důvod měnit, hlavně bych ji prodal dneska s docela velkou ztrátou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze