Apple iPhone 8 Plus
recenze

Apple iPhone 8 Plus

Konec jedné éry
55

Apple na své poslední keynote v září představil další z rodiny svých „pluskových“ iPhonů. Jedná se o vylepšený loňský model a na rozdíl od revolučního iPhonu X nic zásadního, tedy alespoň při letmém pohledu, nepřináší. Přibyla nám ovšem možnost bezdrátového nabíjení, zlepšen byl fotoaparát a baterie vydrží déle. Pojďme se v dnešní recenzi podívat, jak dopadl zřejmě poslední „klasický“ iPhone.

Od iPhonu 6 Plus, prvního tabletofonu od Applu, se toho na první pohled příliš nezměnilo. Apple u iPhonu 8 Plus hlavně ze přední strany vsází na svůj osvědčený design a na bezrámečkové provedení si musíme počkat až do listopadu, kdy začne prodávat iPhone X. Nicméně to vůbec neznamená, že by nudil. Novinka podporuje bezdrátové nabíjení a má špičkový fotoaparát, skvělou výdrž baterie i tradičně výborně odladěný systém. To ostatně dělá iPhone tím čím je.

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 8 Plus děkujeme internetovému obchodu Mironet.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Apple iPhone 8 Plus

Technické parametry Apple iPhone 8 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,4 × 78,1 × 7,5 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11, CPU: 2×2,1 GHz + 4×800 MHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 675 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostzáří 2017,

Apple iPhone 8 Plus – videopohled

Obsah balení: chybí rychlonabíječka

  • Apple iPhone 8 Plus
  • synchronizační a nabíjecí USB–Lightning kabel
  • pouze 5W napájecí adaptér do sítě
  • pecková EarPods sluchátka s Lightning konektorem
  • redukce z Lightningu na 3,5milimetrový jack
  • spona pro vyjmutí slotu nanoSIM karty
  • stručná úvodní příručka, samolepky s logem Applu

Konstrukční zpracování: trochu nudné, přesto precizní

Jak jsme již zmiňovali, pokud byste se na iPhone 8 Plus podívali jen zepředu, nepoznáte žádný rozdíl oproti předchozí generaci. Apple tady tak zůstal u již trochu nudného a zastaralého designu, což velmi zamrzí, protože konkurence je v tomto ohledu mnohem dál. Musíme zmínit i velkou hmotnost telefonu. Letošní iPhone váží ještě o 14 gramů více než už tak těžký loňský.

Na předku dole tedy nalezneme tradiční Home Button. Ten v sobě ukrývá Touch ID druhé generace, které funguje opět bezchybně. Dále na vrchu nechybí telefonní sluchátkový reproduktor, který je zároveň sekundárním hlasitým reproduktorem, ani tradiční FaceTime kamera, která má rozlišení 7 Mpx. Na spodní straně se nachází Lightning konektor a primární hlasitý reproduktor. 3,5mm jack zde stejně jako u předchozí generace nehledejte.

Boční strany zůstaly také totožné. Vlevo tedy najdeme tlačítka pro ovládání hlasitosti a přepínač tichého režimu, napravo se ukrývá zamykací tlačítko a slot pro nanoSIM. Vše tedy zůstalo při starém.

Nejedná se o druhý ‚Jet Black‘, který byl poškrábaný snad hned co jste ho vybalili.

Zadní strana už je o něco zajímavější. Apple na zadní straně po pěti letech opustil hliník a vrátil se ke sklu, které bylo použito naposledy u iPhonu 4S a Apple tvrdí, že se jedná vůbec o nejodolnější sklo ve smartphonech. Telefon tak nyní padne do ruky mnohem lépe a potřeba obalu, abyste telefon vůbec udrželi v ruce, je minulostí. Nutno zmínit, že zadní strana nového počinu Applu vypadá ve všech barvách (zlaté, šedé i stříbrné) mnohem lépe než předchozí generace. Za dva týdny testování, kdy jsme používali iPhone 8 Plus jako primární telefonní zařízení, jsme nenarazili na zadní straně na jediný škrábanec a nezaznamenali jsme ani přílišně viditelné otisky prstů, za což do Cupertina posíláme pochvalu. Nejedná se o druhý Jet Black, který byl poškrábaný snad hned co jste ho vybalili.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • skvěle vypadající záda
  • mnohem lépe se drží
Nelíbilo se nám
  • zbytečně velké rámečky
  • tři roky starý design

Displej: na papíře průměr, v realitě skvělý

Apple zde kromě malých rámečků nešel ani cestou navyšování jemnosti displeje, což je trend posledních let. iPhone 8 Plus tak opět disponuje 5,5 palcovým Full HD IPS displejem, který má jemnost 401 PPI. I přes tyto papírově průměrné hodnoty je displej to poslední, na co bychom si mohli stěžovat. Displej není na rozdíl od konkurence tolik energeticky náročný a přitom má vysoké kvality. Podání barev je velmi věrné a vyzdvihnout musíme i skvělou čitelnost na přímém slunci. Novinka navíc nabízí novou technologii zvanou True Tone, kterou můžeme znát z iPadu Pro. Ta upravuje vyvážení bílé barvy a určuje intenzitu bílého světla. Apple se v tomto ohledu snaží, aby barvy působily co nejvěrněji. Hodnota kontrastního poměru je pak 1300:1.

Apple iPhone 8 Plus
Líbilo se nám
  • skvělá čitelnost na slunci
  • technologie True Tone
  • věrné podání barev
Nelíbilo se nám
  • chybí Always on

Zvuk: ještě hlasitější

Minulý rok přišel Apple vůbec poprvé se stereo reproduktory. Ty sklidily mezi milovníky jablečných výrobků velký úspěch. Reproduktory i letos hrají hlasitě a kvalitně. Apple se také nechal slyšet, že reproduktory v nových iPhonech 8 a 8 Plus jsou o 25 % hlasitější a porovnáme-li je s loňským modelem, rozdíl je skutečně znatelný. Kromě zvýšené hlasitosti jsme zaznamenali i hlubší basy. Bohužel výstup ze sluchátkového reproduktoru je spíše průměrný.

Apple iPhone 8 Plus
Líbilo se nám
  • nadprůměrná kvalita reproduktorů
  • skvělé basy
  • hlasitost
Nelíbilo se nám
  • průměrná kvalita sluchátkového reproduktoru

Výkon hardwaru: z jiné dimenze

Applu se musí opravdu nechat, že jeho nové iPhony jsou opravdu velmi výkonné přístroje. Letos tomu nebylo jinak a iPhone 8 Plus se bezesporu stává nejvýkonnějším smartphonem této planety. V novém iPhonu tiká nový procesor Apple A11 Bionic, který má nově 6 jader, z toho 2 extrémně výkonná a 4 úsporná. Grafický čip je vůbec poprvé kompletně navržený cupertinskou firmou. Paměť RAM zůstává u většího z telefonů na hodnotě 3 GB, což se pozitivně projevuje na multitaskingu a také možnosti otevřít si hned několik záložek v Safari.

V benchmark testech AnTuTu dosáhl iPhone 8 Plus na skóre 214 837 bodů, což je oproti loňské vlajkové lodi Applu, která dosáhla skóre 167 900 bodů, skutečně markantní rozdíl. Navíc nejvýkonnější smartphone s Androidem, tedy OnePlus 5, dosáhl „pouze“ na 181 042 bodů. Další test jsme provedli ve 3D Marku, kde v testu Ice Storm Unlimited dosáhl nový iPhone na hodnotu 64 129 bodů, což je oproti minulé generace nárůst zhruba o 35 %. V GeekBench benchmarku má navíc iPhone 8 Plus srovnatelný výkon s MacBookem Pro. Samozřejmě že jen při krátkodobých úkonech.

Líbilo se nám
  • extrémně vysoký výkon
  • vyladěnost hardwaru a softwaru

Výdrž baterie: iPhone s nejlepší výdrží

Další bod, ve kterém nový iPhone 8 Plus pochválím. Oproti předchozím iPhonům i konkurenci výdrž můžeme označit za nadprůměrnou. Při troše snahy se dokonce dostanete i na dvoudenní výdrž! Zní to až neuvěřitelně, že?

Velký podíl na skvělé výdrži má i Apple A11 Bionic.

Jako příklad mohu uvést i můj týden s iPhonem. Ráno jsem vstal, vypojil iPhone z nabíječky a indikátor mi ukazoval 100 %. Poté jsem najel na průtah a jel necelé dvě hodiny na pražské Letiště Václava Havla, kde mi odložili let o 5 hodin. Po přistání jsem se ubytoval v jednom z hostelů v Amsterdamu a šel si prohlédnout město. Před spaním jsem zapomněl dát telefon do nabíječky, přesto další ráno ukazoval až neuvěřitelných 32 %! A to si pište, že jsem celý den telefon opravdu aktivně využíval, sdílel svůj nepříjemný zážitek o opoždění letu na Instagram, dával pomocí FaceTime hovorů vědět příbuzným, hledal zajímavá místa v Amsterdamu, kde jsem fotil, a hojně využíval Apple Mapy.

Velký podíl na skvělé výdrži má i již zmiňovaný Apple A11 Bionic. Ten umí chytře podtaktovat čip podle toho, co zrovna děláme. Primárně tak telefon běží na čtyřech úsporných jádrech a zbylá dvě využívá pouze pro náročné operace, jako je střih videa či hraní 3D her. Pokud se ale podíváme na papír, tak disponuje iPhone 8 Plus menší baterií než jeho předchůdce. Konkrétně se jedná o hodnotu 2 675 mAh, oproti tomu iPhone 7 Plus disponoval 2 900 mAh baterií. Zde Apple ukazuje, jak perfektně umí propojit a vyladit svůj hardware s iOS. Mimo jiné podporuje iPhone 8 Plus i rychlé nabíjení a konečně i bezdrátové nabíjení standardu Qi, kdy nabíjení trvá stejně dlouho jako u klasické 5W nabíječky. Pomocí rychlého kabelového nabíjení dobijete nový iPhone na 50 % za pouhých 30 minut. Má to ale háček – pokud chcete tuto funkci využít, musíte si bohužel koupit 29W nabíječku na MacBook a k ní ještě USB-C–Lightning kabel. Celý tento set vás vyjde na necelých 2 400 Kč, a tak nás tady Apple trochu zklamal, protože konkurence dodává toto příslušenství přímo v balení. iPhone pak zvládl přes Wi-Fi přehrávat video 10 hodin a 58 minut, což je oproti předchůdci, který vydržel 9 hodin a 15 minut, značný nárůst.

Apple iPhone 8 Plus
Líbilo se nám
  • nejlepší výdrž baterie vůbec
  • chytrost čipu A11 Bionic
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pro rychlé nabíjení si musíte připlatit za 29W nabíječku

Konektivita: vše co potřebujete

Co se týče konektivity, ta doznala jedné větší změny. iPhony 8 umí nově využít NFC i jako čtečku tagů, což je určitě příjemný krok vpřed. Dále se zde ale žádné překvapení nekoná. Nechybí podpora 4G LTE sítí, nízkoenergetické Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac a přesná GPS, kterou doplňuje Galileo, GLONASS a QZSS. Stejně jako minulý rok potěší i podpora Wi-Fi hovorů.

Líbilo se nám
  • NFC nyní funguje i jako čtečka
  • přesná navigace

Fotoaparát: Hlavní důvod k upgradu?

Loňský model iPhone 7 Plus nám nabídl skvělý duální fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a nový iPhone 8 Plus vypadá na papíře opět stejně. Přesto fotí o něco lépe. Hlavní podíl na tom má nová generace čipů od Sony. Snímky mají ještě reálnější podání barev i více detailů, což platí i při focení za zhoršených světelných podmínek. Totožná zůstala také světelnost objektivu, která má hodnotu f/1.8. Bohužel se kvůli vystupující čočce fotoaparátu telefon stále špatně ovládá například na stole.

Apple navíc přichází s novou funkcí Portrait Lighting, která dokáže přidat do portrétu nové efekty. Na výběr máme ze studiového, obrysového či jevištního světla. Celá funkce se ale nachází ve fázi beta, tudíž ne vždy vám efekt (hlavně jevištního světla) změní pozadí správně.

Video lze vůbec poprvé na smartphonu nahrávat ve 4K při 60 snímcích za sekundu a nově máte k dispozici také zpomalené Full HD video při 240 snímcích za sekundu. Kvalita videozáznamu je tradičně na skvělé úrovni. I když nejde o novinku, musíme vyzdvihnout optickou stabilizaci, která funguje skvěle a i za chůze se video prakticky netřese.

Apple iPhone 8 Plus – testovací video, 1080P, 240 FPS

Apple iPhone 8 Plus – testovací video, 4K, 60 FPS

Software: vyspělý iOS 11

O iOS 11 jsme toho na mobilenetu.cz napsali požehnaně. Pokud se ale budeme bavit čistě o iOS 11 na iPhonu 8 Plus, nemůžeme na něj říct jediné křivé slovo. Je pravdou, že iOS 11 může ve starších zařízeních dělat neplechy v podobě snížení výdrže baterie, záseků či nefunkčního App Storu. Naštěstí se téhož s novým iPhonem nemusíme obávat. Za celou dobu testování jsme na nic takového nenarazili. Apple vytvořil perfektní a vyspělý operační systém, který maximálně propojuje se svým hardwarem. A na používání to opravdu pocítíte. Je radost ho používat a všechny ty drobnosti jako lehká zpětná vibrace při stisknutí spouště fotoaparátu vás budou hřát na srdci.

iOS 11 ovládací centrum

Z těch hlavních novinek stojí za zmínku nové ovládací centrum, které je nyní podle nás přehlednější, konečně nabízí vypínač mobilních dat a umí pracovat s 3D Touchem. Velmi nás baví i od základů překopaný App Store a pokud ovládáte angličtinu, tak na něm můžete bez problému strávit hodiny. App Store totiž přichází s novinkou v podobě psaných recenzí přímo od redaktorů Applu. Vylepšení se dostalo i na Apple Music, kde nyní můžete vytvářet playlisty a sdílet je s přáteli, Mapy, které přináší funkci FlyOver, a hlavně rozšířená realita, kde Apple vidí budoucnost. Velmi zajímavě vypadá například aplikace IKEA, kde si můžete nejdříve vyzkoušet, jestli vám bude daný nábytek sedět ke zbytku interiéru.

App Store ios 11

Zhodnocení: král je mrtev, ať žije král

iPhone 8 Plus je špičkový telefon. Za jediný mínus považujeme zbytečně velké rámečky okolo displeje a s tím související recyklovaný design. Výkon telefonu je špičkový, odladěnost systému výborná, fotoaparát skvělý a až Apple doladí režim portrét, budeme se mít opravdu na co těšit. Apple tímto telefonem dost možná ukončuje éru „klasických“ iPhonů. Ano, těch iPhonů, které nadobro změnily lidské uvažování o tom, k čemu má sloužit telefon. Pokud se podíváme na první generaci iPhonu a současný 8 Plus zepředu, kromě velikosti se toho za těch 10 let příliš nezměnilo, a tak nastal čas na změnu. Pokud Apple neplánuje uvést pouze vylepšený model SE, dá se předpokládat, že to byl právě tento telefon, který byl naposledy vyroben s konvenčním Touch ID. Pokud tak chcete iPhone a zároveň se bojíte Face ID, iPhone 8 Plus pro vás bude skvělým a výkonným společníkem.

Za zapůjčení telefonu Apple iPhone 8 Plus děkujeme internetovému obchodu Mironet.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Apple iPhone 8 Plus

Konkurence

Hlavního konkurenta nového iPhonu paradoxně představuje jeho starší bratr iPhone 7 Plus, který nabídne za méně peněz podobnou muziku. Má taktéž skvělý fotoaparát i výkon, ale oproti novince nenabídne například bezdrátové či rychlé nabíjení.

Apple iPhone 7 Plus

Rozměry158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 188 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorApple A10, 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 3,00 GB, úložiště: 32 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor2 900 mAh, doba nabíjení: 3:02 hodin

Dalším konkurentem je bezesporu nový Samsung Galaxy Note8, který disponuje skvělým bezrámečkovým displejem, lehčím tělem a také praktickým perem S Pen.

Samsung Galaxy Note8

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,6 mm, 195 g
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:50 hodin

I Sony Xperia XZ Premium může konkurovat tomuto jablečnému zařízení. Má vkusný jednotný design a skvělý 4K HDR displej.

Sony Xperia XZ Premium

Rozměry156 × 77 × 7,9 mm, 195 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 230 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin
apple-iphone-8-plus
Klady
  • kvalitní stereo reproduktory
  • výborně odladěný systém
  • podpora rychlého i bezdrátového nabíjení
  • extrémní výkon
  • skvělá výdrž baterie
Zápory
  • za rychlé nabíjení si musíte připlatit
  • recyklovaný design s velkými rámečky
Diskuze ke článku
Xzeit
Skoro jsem měl chvíli pocit, že se autor recenze v průběhu psaní této recenze několikrát vystříkal!!
DV
Bohuzel opet jednostranna "recence" telefonu od vyrobce, ktery sice kdysi ukazal smer, ale posledni roky nic prevratneho nepredvedl a casto jen dohani. Lepsi by byla ciste technicka recence (ale tech uz bylo dostatek), protoze nezaujaty redaktor by toto takto nenapsal. Z meho pohledu zbytecny clanek. Uz dopredu slysim, ze jsem ho nemusel cist, ale ja ho cetl prave proto, abych dostal argumenty, proc si ho poridit. A ty jsem nedostal.
Blue Sun
Blue Sun
Autor testu by si mel nekdy zkusit i ostatni telefony. Pak by mu onech "neuveritelnych" 32% nabiti rano az tak neuveritelnych nepripadalo. Mozna by taky pochopil, ze ten udajne shodny vykon v benchmarku az tak shodny neni. Jinak by asi Apple nestavel Macbooky na Intelu, ze? Nebo ze ta odladenost uz tak skvela neni a nicim nevystupuje z dnesniho prumeru.
Naopak dokazi pochopit zklamani z designu. Nikdo si totiz nevsimne, ze ma nejnovejsi model, a ze je tedy nejvetsi drsnak...
Apple uz v mnohem jen dohani ostatni.
Petr
Ok ale za 23000 Kč je telefon na hry,focení a messenging trochu málo. Sry není mi 15.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze