Apple iPhone 6s Plus
recenze

Apple iPhone 6s Plus

Překvapující v mnoha ohledech

Apple iPhone 6s Plus je tu a s ním přichází i nové otázky. Jaký vlastně je inovovaný displej s technologií 3D Touch, jak je to s výrazným nárůstem hmotnosti a jak se povedl vylepšený fotoaparát? Všechny tyto otázky, včetně mnohých dalších, si zodpovíme v dnešní podrobné recenzi, navíc objektivně zhodnotíme naše dlouhodobé zkušenosti s větší z obou novinek od Applu.

Nemusíme si nic nalhávat – Apple se snaží u svých zákazníků probudit, více než kdo jiný, především emoce, vše ostatní lehce ustupuje do ústraní. To, že se to společnosti daří, dokonale dokazují vysoká prodejní čísla, i když se iPhony celkově řadí mezi nejdražší sériově vyráběné smartphony. Pochopitelně, nový iPhone opět nabídne mnoho vylepšení, na řadu s přídomkem „s“ dokonce nad očekávání mnoho, přesto si můžeme všimnout některých nedokonalostí. My se ale dnes na iPhone pokusíme podívat objektivně, bez jakýchkoli emocí.

Apple iPhone 6s Plus na produktových snímcích výrobce

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu Mironet.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Apple iPhone 6s Plus

Technické parametry Apple iPhone 6s Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 77,9 × 7,3 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
DostupnostQ4 2015,

Apple iPhone 6s Plus – videopohled

Obsah základního balení

  • Apple iPhone 6s Plus
  • USB kabel s konektorem Lightning
  • adaptér do sítě (5 W)
  • sluchátka EarPods
  • spona na vyjmutí SIM karty
  • manuál, samolepky
Apple iPhone 6s Plus

Mezigenerační srovnání

Apple iPhone 6s Plus vs. Apple iPhone 6 Plus

Srovnání Apple iPhone 6s Plus Apple iPhone 6 Plus
Rozměry 158,2 × 77,9 × 7,3 mm 158,1 × 77,8 × 7,1 mm
Hmotnost 192 gramů 172 gramů
Úhlopříčka displeje 5,5 palce 5,5 palce
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 401 ppi 401 ppi
Procesor Apple A9 Apple A8
Paměťové varianty 16/64/128 GB 16/64/128 GB
RAM 2 GB 1 GB
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Přední fotoaparát 5 Mpx 1,2 Mpx
Kamera 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px
Čtečka otisků prstů ano, TouchID 2.0 ano, TouchID
NFC/LTE ano, 300 / 50 Mb/s ano, 150 / 50 Mb/s

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Design a konstrukce: stejný a jiný

Ihned jakmile spatříte nový iPhone 6s Plus, pochopíte, že se jedná o variantu s přídomkem „s“, která mezigeneračně nikdy výrazněji nemění svoji designovou linku. Nejinak je tomu i v případě iPhonu 6s Plus, který se drží loňské designové obměny. Z ostře řezaných rysů se tedy Apple navrátil k zaobleným hranám a rohům, což někteří uživatelé kvitují s povděkem, zatímco jiní nemohou tomuto „retro trendu“ stále přijít na chuť. Hodnocení designu nových iPhonů je tedy stále velice subjektivní a obtížné.

Apple iPhone 6s Plus

Začneme u novinek, a to jak u těch pozitivních, tak i negativních. Novinkou je nová barevná varianta Rose Gold Edition (růžovo-zlatá). Apple pochopitelně cílí i na něžné pohlaví, a tak je nová barevná varianta vcelku pochopitelná. Musíme však zdůraznit, že růžová je patrná především na světle. Pokud telefon používáte při večerním osvětlení, případně jej fotografujete méně kvalitním fotoaparátem, barevný odstín téměř vždy sklouzne do zlaté barvy, kterou již dobře známe. Stejně tak se chová i zlatá barevná varianta, která má tendenci k tomu „blednout“ do stříbrné. Jedná se o poměrně efektní dynamičnost, nemusíte mít navíc strach, že by růžová působila svým odstínem křiklavě.

Pochválit rozhodně musíme i využití pevnější slitiny hliníku - nově tedy již nehrozí podobné aféry ohýbání jako v minulosti. I při větší snaze nový iPhone ohnout nemáte téměř žádnou šanci.

Apple iPhone 6s Plus

Další změny už bohužel nejsou pozitivní. Nový iPhone 6s Plus přibral, stejně jako přibral i iPhone 6s. Bohužel, v tomto případě se jedná o poměrně znatelných 20 gramů. Naše zkušenosti potvrzují, že nárůst hmotnosti je opravdu citelný, a už tak poměrně těžký iPhone 6s Plus se v případě nové verze ještě více pronese. Kromě samotné hmotnosti narostla i tloušťka, a to o 2 desetiny milimetru. O jednu desetinu milimetru pak narostla i šířka a výška. Taková změna je však na první pohled neodhalitelná, zde Apple kritizovat nebudeme. Zachovány bohužel zůstaly také nevzhledné plastové průchody anténního signálu na zadní straně, vystouplá čočka fotoaparátu a výrazné rámečky okolo displeje.

Apple iPhone 6s Plus

Právě tyto aspekty hodnotíme jako ledabylost výrobce. Apple je schopný kvůli technologii 3D Touch vytvořit zcela novou kostru, která je ve všech směrech o nějakou tu desetinu větší, ale nezapracuje na takové věci, jako jsou například nehezké lišty antén, které se stále mohou obarvit, například od vašich džínů. Vystouplou čočku obhajuje alespoň přítomnost optické stabilizace obrazu, velké rámečky okolo displeje ovšem neobhajuje vůbec nic – kvůli nim je iPhone 6s Plus vyšší než konkurence s větší úhlopříčkou displeje, jedním příkladem za všechny může být srovnání s 5,7palcovým Samsungem Galaxy S6 edge+, který je na výšku o skoro 4 milimetry menší, stejně tak je i o 2 milimetry užší a o 4 desetiny milimetru tenčí.

Apple iPhone 6s Plus

Nyní se podíváme na přední stranu. U skla displejové části musíme pochválit příkladné zaoblení, které se svažuje směrem k bokům zařízení. Sklo je špičkově seříznuto, takže téměř nevnímáte přechod mezi displejem a boky telefonu. Pod displejem nalezneme již notoricky známé tlačítko Home, ve kterém je navíc ukrytý snímač otisků prstů. Nad displejem nalezneme poměrně hezky zpracované, za nenápadnou mřížkou schované sluchátko pro hovory, nad nímž si pak své místo našel průzor pro nezbytné senzory jasu a přiblížení. Čočka sekundárního fotoaparátu se nachází na levé straně od sluchátka.

iPhone 6s Plus ze všech stran

Podíváme se také na boky zařízení a začneme rovnou tím pravým, na kterém se nejvýše nachází vypínací tlačítko displeje. Na pravé straně dále nalezneme slot pro nanoSIM kartu, pro jehož vysunutí budete potřebovat buď přiloženou sponu nebo jakýkoliv jiný delší a ostrý nástroj, typicky špendlík nebo kancelářskou sponku. Levá strana zařízení pak ve vrchní části ukrývá přepínač mezi hlasitým a tichým režimem, jeho ovládání jakkoliv jinak než delším nehtem je však opět vlivem jeho tenkosti obtížné. Jednoznačně chválíme ovládání tlačítek pro regulaci hlasitosti. I když nabídnou přibližně stejné rozměry jako odemykací tlačítko, jejich ovládání a stisk je jistý a nepůsobí tak přehnaně tuhým dojmem. Tlačítka jsou navíc vkusně zapracována do vyfrézované lišty, zde jde vidět smysl pro preciznost, který je pro Apple typický. Spodní část zařízení je účelně využita, přímo uprostřed nalezneme Lightning konektor, vlevo od něj se pak nachází děrovaný výdech hlasitého reproduktoru a vpravo pak (ve stejném provedení jako hlasitý reproduktor) nalezneme mikrofon. Rozmístění je tedy identické s tím u iPhonu 6s, liší se pouze umístění vypínacího tlačítka.

Apple iPhone 6s Plus Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate S Meizu MX5 LG G4
Rozměry 158,2 × 77,9 × 7,3 mm 154,4 × 75,8 × 6,9 mm 149,8 × 75,3 × 7,2 mm 149,9 × 74,7 × 7,6 mm 148,9 × 76,1 × 9,8 mm
Hmotnost 192 g 153 g 156 g 149 g 155 g
Použité materiály sklo/kov sklo/kov sklo/kov sklo/kov sklo/plast nebo sklo/kůže
Čtečka otisků prstů ano ano ano ano ne

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Apple iPhone 6s Plus se po vzoru iPhonu 6s prodává ve čtyřech barevných variantách, konkrétně ve zlaté (Champagne), šedé (Space Gray) a stříbrné (Silver) a nové růžovo-zlaté (Rose Gold). Konstrukční zpracování je na skvělé úrovni. Nová slitina přidala iPhonu na pevnosti a společně s vysokou hmotností působí novinka nejen hodnotným, ale i velmi bytelným dojmem. Ovšem těšíme se, až Apple u příští generace zapracuje na hmotnosti a při troše snahy ji vrátí na původních 170 gramů. Konkurence s 5,5palcovými displeji v kovovém provedení totiž váží okolo 150 gramů, rozdíl 40 gramů už je jednoduše příliš velký. Designem vám ale novinka rozhodně ostudu neudělá.

Čtečka otisků prstů TouchID 2.0: rychle, přesně

Jednoznačnou pochvalu zaslouží vylepšená funkčnost čtečky otisků prstů TouchID, zde ve své druhé generaci. Už v předešlých generacích fungovala velmi dobře, avšak nové iPhony ji posunuly dále. Rozpoznání je nově otázkou pár desetin sekundy, během těch se iPhone probudí, rozpozná váš otisk a odemkne. Rozpoznání je dokonce tak rychlé, že pokud máte v plánu pouze zkontrolovat čas, doporučujeme odemknout zařízení tlačítkem pro odemknutí displeje. V opačném případě bude vaše zařízení odemknuto rychleji než stihnete prst odsunout. Stejně jako se zrychlilo rozpoznávání, zrychlilo se také „ukládání“ vašich otisků. Nově stačí doslova párkrát přiložit váš prst a je hotovo. V tomto Android zaostává, ukládání otisků u něj totiž trvá déle.

Apple iPhone 6s Plus

Displej: stejný, ale...

Pokud se zaměříme na displej, na první pohled nerozeznáme změnu. Stále zde máme 5,5palcový IPS displej s Full HD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů) a jemností 401 pixelů na palec. Displej je stále špičkový, je skvěle čitelný i na přímém slunečním světle, nabízí příkladné pozorovací úhly a barevné podání, kdy černá je opravdu černá a bílá zase příkladně bílá. Skvěle funguje i senzor okolního světla, na displej je zkrátka radost pohledět. Apple opět dokazuje, že není důležité, jaké má zařízení rozlišení, případně jakou jemností zobrazení se chlubí - vše záleží na mnoha dalších aspektech, jako je například zvolení vhodného polarizéru. Potěší také tvrzené sklo a oleofobní vrstva, díky které klouže prst po displeji opravdu ukázkově. Horší je to s následným čistěním, pro tento úkon je vhodné pořídit malý hadřík z mikrovlákna, který displej dokonale vyčistí, ale časem nezanechá vlasové škrábance.

Apple iPhone 6s Plus

Tabletofon je tabletofon a iPhone 6s Plus naplňuje všechna pozitiva, ale také negativa této kategorie. Pokud vedle iPhonu 6s Plus dáte iPhone 6s, druhý jmenovaný působí opravdu směšně male. Největším problémem však není velká úhlopříčka displeje, ale již zmíněné široké rámečky okolo displeje. Telefon kvůli nim působí ještě mohutnějším dojmem, ovládání jednou rukou je téměř nemožné, tedy pokud nechcete riskovat vyklouznutí iPhonu z ruky.

...s 3D Touch

Nejvíce proklamovanou novinkou nových iPhonů je samozřejmě displej, respektive jeho nová vrstva 3D Touch, která je prakticky převlečenou variací Force Touch, kterou známe z nových MacBooků a z hodinek Apple WATCH. 3D Touch napomáhá rychlému pohybu v dané aplikaci, kdy se pouhým přitlačením na ikonu rovnou dostanete například do režimu videokamery v aplikaci Fotoaparát. Využití je více, technologie 3D Touch může suplovat také softwarový zoom, případně s ní můžete spouštět Live Photos, což je další novinka u obou nových iPhonů.

3D Touch funguje perfektně, spouštět s ním můžete i živé tapety

TIP: Přehledně: nejlepší aplikace podporující 3D Touch na iPhone 6s

Citlivost 3D Touch je perfektní, v nastavení si navíc můžete zvolit intenzitu, při které se aktivuje. Jinými slovy, pokud nechcete na displej tlačit jako smyslů zbavení se strachem o jeho poškození, můžete přítlačnou sílu potřebnou k aktivaci té které funkce nastavit na nižší intenzitu, a zase naopak. Využití v případě iPhonu 6s Plus se zdá ještě větší než v případě iPhonu 6s, a to z důvodu větší plochy. Celková ergonomie je samozřejmě horší, jednou rukou tabletofon už zkrátka ovládat nelze, na druhou stranu je větší plocha výhodná například při sledování videa, prohlížení webových stránek nebo při prostých náčrtech ve vylepšené aplikaci Poznámky.

Příznivci i odpůrci Applu musí po vyzkoušení nového iPhonu přiznat, že technologie 3D Touch je mnohem dále než například u prémiové verze Huawei Mate S, který sice technologii citlivého displeje na tlak nabídl jako první, ovšem není pro ni téměř žádné využití.

TIP: Recenze Huawei Mate S – Vstup mezi elitu

Apple iPhone 6s Plus Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate S Meizu MX5 LG G4
Úhlopříčka displeje 5,5 palců 5,7 palců 5,5 palců 5,5 palců 5,5 palců
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 401 ppi 515 ppi 401 ppi 401 ppi 534 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS Super AMOLED TFT IPS TFT IPS TFT IPS
Zaplnění displejem 67,7 % 75,6 % 73,9 % 74,5 % 72,5 %
3D Touch/Force Touch ano, 3D Touch ne ano, Force Touch (Premium verze) ne ne
Zakřivený displej ne ano, oboustranně ne ne ne

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Baterie a výdrž: katastrofa se nekoná

Začneme negativní zprávou: baterie v iPhonu 6s Plus se bohužel zmenšila. Konkrétně z kapacity 2 915 mAh na aktuální hodnotu 2 750 mAh, což značí úbytek necelých 6 %. Papírově se tedy může zdát, že už tak poměrně slabá baterie u iPhonu 6 Plus nevydrží u novinky vůbec nic, opak je ale pravdou – nemusíte mít strach, žádná katastrofa se opravdu nekoná. Stále totiž platí, že pokud budete telefon vytěžovat klasicky (pár hovorů, několik desítek zpráv, chatování a občasné pouštění hudby ve volných chvílích), vydrží i den a půl. V případě že se omezíte jen na základní funkce, dva dny nejsou nedosažitelným cílem. Za naši dobu testování, kdy jsme telefon opravdu nešetřili, vydržel iPhone 6s Plus jeden celý den (od 8:00 do 23:00) a ještě mu zhruba 25 % kapacity baterie zbylo. To už ale není hodnota, se kterou byste rádi vyráželi do následujícího dne. Dost podstatné také je, jak velkou úroveň jasu máte nastavenou. Pokud se smíříte s 60 až 75 % (což dostačuje i na slunci pro pohodlné čtení), platí výše uvedené. Pokud budete mít intenzitu vždy na 100 %, počítejte s klasickou jednodenní výdrží, avšak vcelku bez omezování.

Apple iPhone 6s Plus
Baterii bohužel uživatelsky nevyměníte

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi video o rozlišení 1080p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášená k síti LTE, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 9 hodin a 51 minut, což je velmi nadprůměrný výsledek. A co nabíjení? Na 80 % se Apple iPhone 6 Plus nabije za 1 hodinu a 51 minut, na 100 % si počkáte o dalších 37 minut déle. Pokud máte doma i nabíječku na iPad, rychlost nabíjení pomocí ní se rapidně zvýší - dodávaná nabíječka má totiž „pouze“ 5 W, zatímco nabíječka pro iPad 12 W.

Apple iPhone 6s Plus Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate S Meizu MX5 LG G4
Kapacita baterie 2 750 mAh 3 000 mAh 2 700 mAh 3 150 mAh 3 000 mAh
Stream videa (1080p) 9:51 hodin 8:12 hodin 8:28 hodin ? 9:50 hodin
Nabíjení do 80% 1:51 hodin 1:10 hodin 1:39 hodin ? 1:34 hodin
Nabíjení do 100% 2:28 hodin 1:35 hodin 2:38 hodin ? 2:17 hodin
OS iOS 9 Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Zvuk: s noblesou

V čem telefony od Applu vždy excelovaly je maximální možná hlasitost a samotná kvalita zvuku. Zde není iPhone 6s Plus žádnou výjimkou. Není nutné nastavovat hlasitost na maximální hodnotu, abyste nepřeslechli příchozí notifikaci nebo hlasový hovor. V tomto ohledu opravdu nemáme co vytknout. Díky dvojici mikrofonů je kvalitní také požitek z telefonování, veškeré nežádoucí ruchy jsou eliminovány na minimum. Další důležitou složkou je kvalita reprodukce, která je jako obvykle na profesionální úrovni. Je jedno, jestli posloucháte vaše oblíbené písničky z hlasitého reproduktoru, který je umístěný na spodní straně, nebo si vychutnáváte zvuk z kvalitních přibalených sluchátek EarPods, výsledek je vždy stejný – silně nadprůměrný.

Apple iPhone 6s Plus

Anatomicky tvarovaná a futuristicky vypadající pecková sluchátka EarPods se vyznačují hutným podáním basů. Sluchátka se navíc mohou pochlubit zvýšenou odolností proti potu a vodě. Na kabelu mají také tlačítko pro příjem a ukončení hovoru, které zároveň poslouží při procházení skladeb, aniž byste museli telefon vytahovat z kapsy. Nezapomnělo se ani na tlačítka pro regulaci hlasitosti. Pokud vás dodávaná sluchátka neohromí, případně vám z uší vypadávají, není problém připojit sluchátka vlastní, pro běžného posluchače jsou však ta dodávaná naprosto dostatečná a v uších drží dobře téměř každému. Po zvukové stránce se tedy jedná o jedno z nejlepších běžně dostupných zařízení, souběžně s modely značky HTC a jejich stero reproduktory s BoomSound efektem.

Hardware: vymodlené 2 GB RAM

Neméně důležité novinky se odehrály uvnitř. Nové iPhony už konečně nabízejí 2 GB RAM, což se velmi příjemně projevilo nejenom ve výkonu, ale především při multitaskingu. Nově není problém otevřít 8 záložek v Safari a souběžně provozovat několik dalších aplikací - při navrácení do prohlížeče se se záložkami nic nestane. V předchozích generacích se často stávalo, že iPhone byl vzhledem k nedostatku operační paměti nucen některé operace na pozadí utlumit. A tím pádem se například záložky musely načítat od nuly. Vylepšený je také procesor, konkrétně se jedná o dvoujádrový Apple A9 s taktem 1,4 GHz z dílen společností Samsung a TMCS. A zde vyvstává trochu problém, nebo minimálně velký otazník, který se internetem šíří jako aféra „chipgate“.

Výsledky benchmark testů

Samsung totiž dodává procesor, který je vyroben moderní 14nm technologií. TSMC vyrábí starší 16nm technologií. Ač by se zdálo, že iPhony s procesorem od Samsungu budou výkonnější a úspornější, opak je pravdou. Procesor od Samsungu je lehce náročnější na baterii. iPhony s tímto procesorem se tedy rychleji vybíjí a zcela překvapivě jsou také méně výkonné (avšak pouze nepatrně). iPhony se naštěstí ani při větším zatížení nezahřívají – žádné pálení proto nečekejte. Jen pro zajímavost, u iPhonů 6s je větší poměr procesorů od Samsungu (zhruba 54 % vs. 46 %), u iPhonů 6s Plus je to přesně naopak. Bohužel, před nákupem nemáte šanci zjistit, jaký procesor uvnitř svého nového iPhonu najdete – v našem konkrétním modelu je procesor od TSMC.

Apple iPhone 6s Plus Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate S Meizu MX5 LG G4
Procesor Apple A9 Samsung Exynos 7420 Huawei Kirin 935 MediaTek helio X10 Qualcomm Snapdragon 808
Takt procesoru 2 × 1,4 GHz 4 × 2,1 GHz + 4 × 1,5 GHz 4 × 2,2 GHz + 4 × 1,5 GHz 4 × 2,2 GHz + 4 × 1,7 GHz 2 × 2 GHz + 4 ×2 GHz
Interní paměť 16/64/128 GB 32/64 GB 32 GB 16/32/64 GB 32 GB
Paměť RAM 2 GB 4 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Paměťové karty ne ne ano ne ne
Konektor Lightning microUSB microUSB microUSB microUSB

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Zaměříme se také na vnitřní paměť. Základem je stále 16 GB, dále máte na výběr mezi 64 GB a 128 GB. 32GB varianta zcela chybí. Logicky cena vyšších paměťových verzí roste poměrně výrazně, avšak základ v podobě 16GB verze je téměř nepoužitelný, zvláště nyní když Apple přidal podporu 4K videa a „Live Photos“. Základní paměťová varianta uspokojí maximálně málo náročné uživatele, kteří často využívají cloudové služby (a samozřejmě mají dostatek volného FUP limitu). Podpora paměťových karet tradičně zcela chybí, takže před nákupem doporučujeme dlouze se rozmyslet. Volná paměť pro uživatele je v případě základní verze pouhých 11,8 GB, zbytek vyplňuje operační systém a předinstalované aplikace. Jen pro příklad a vaši představu, tuto kapacitu zabere necelých 32 minut 4K videa.

Od iPhonu 6s Plus neočekávejte v otázce výkonu žádné kompromisy. Všechny herní tituly jsou bez problému hratelné, včetně těch nejnovějších. Otevírání všech aplikací je otázkou okamžiku, stejně jako i náročný multitasking a další úkony. Na záseky a vynucené restarty tedy můžeme v klidu zapomenout.

Uživatelské prostředí: iOS 9 v plné parádě

O iOS 9 jsme toho napsali již mnohé, takže jen ve stručnosti. Systém opět doznal mnohých vylepšení, je více odladěný a opět se nese v duchu jednoduchosti a čistoty. Vylepšení doznaly některé aplikace, například Poznámky, jež se změnily ve všech směrech k lepšímu. Stávají se tak skvělou alternativou ke Google Keep, kterou pro změnu chválíme na androidích telefonech. Zcela nová je také aplikace News, ta však na našem území prozatím nemá využití. U iPadu je využití mnohem širší, zde je výraznou novinkou podpora pokročilého multitaskingu a dalších funkcí.

Uživatelské prostředí iOS 9

Samozřejmostí jsou nové tapety a také šikovné vyhledávání v nastavení. Už tak nemusíte projíždět celou velkou nabídku - stačí napsat to, co hledáte. Malých vylepšení je všude mnoho, verze 9 však není přelomovou verzí. Ani nemusí, protože vše funguje jak má, a to je hlavní.

iPhone 6s Plus umožní ovládání i na šířku, ovšem ne ve všech aplikacích

U iPhonu 6s Plus zákazníci ocení také možnost ovládat prostředí na šířku, tedy stejně jako na iPadu. Tuto možnost má pouze větší z obou iPhonů, u toho už totiž takový styl ovládání dostává smysl. Ne všechny aplikace však jsou pro tento typ ovládání přizpůsobeny a zvlášť to zamrzí u některých předinstalovaných (Diktafon, Počasí). Celkově vzato však iOS 9 chválíme, je to další krok za dokonalejším systémem, který vás rozhodně nebude zdržovat.

Multimediální funkce: zábavy pán

Velký displej iPhonu 6s Plus přímo předurčuje ke konzumaci a vytváření multimediálního obsahu. Apple iPhone 6s Plus samozřejmě zvládá vše jako jeho menší sourozenec, vše je však větší, a tedy lépe konzumovatelné. Začneme špičkovým hudebním přehrávačem, který je v případě iPhonů základním kamenem. Během přehrávání hudby nechybí opakování, náhodná volba i ekvalizér. Hudební přehrávač můžeme ovládat i při uzamčené obrazovce nebo vyvoláním ovládacího centra.

Multimediální funkce

Hráči zase ocení nepřeberné množství her, které mohou v Apple Storu nalézt. Vestavěný videopřehrávač levou zadní zvládne přehrávání videí v rozlišení Full HD, kamenem úrazu jsou ovšem striktně dané formáty a kodeky. Nechte si zdát o podpoře MP4, AVI, xVid či DivX - na přehrávání těchto typů souborů budete muset sáhnout po některém z volně stažitelných přehrávačů. Apple se striktně drží svého MOVu. Pořízená videa z fotoaparátu mají své místo působnosti v obrázcích. Naopak, nahrávaná videa, ať z iTunes nebo ve formě podcastů, jsou ukládána pod položku Videa. FM rádio bohužel chybí.

Fotoaparát: nadstandardních 12 Mpx

Fotoaparát nabídne nově vyšší rozlišení, to povyskočilo z 8 Mpx na rovných 12 Mpx. Jak ale víme, nejde ani tak o počet megapixelů, jakožto spíše o kvalitu výsledných snímků. Ač iPhone 6s Plus není nejlépe fotografujícím smartphonem na trhu, snímky jsou velmi povedené. Výsadou iPhonu 6 Plus byla optická stabilizace obrazu, nic se na tom nezměnilo ani v případě následníků s přídomkem „s“. Optická stabilizace je vítaná především u videa, kdy větší iPhone díky přítomnosti optické stabilizace logicky natáčí méně roztřesené snímky.

Apple iPhone 6s Plus

Další novinkou jsou již zmíněné „Live Photos“, respektive živé fotky. To není taková novinka jak se může na první pohled zdát, živé fotky uměly před lety už Lumie, ovšem s novými iPhony opět přichází na řadu „zdokonalování již objeveného“. Těsně před a po pořízení fotky se zaznamená krátké video se zvukem a dohromady utvoří již zmíněné živé fotky. Takové fotky jsou samozřejmě na paměť náročnější, konkrétně zhruba dvojnásobně. Pokud tedy chcete zpětně vzpomenout na atmosféru při daném pořízení fotografie, lze novou funkci označit jako přínosnou. Výsledek působí poměrně efektně, jen je nutné pamatovat na to, že funkci máte zapnutou, a dle toho také fotografovat. Z milé fotky by jinak mohlo vzniknout fiasko. Živé fotografie lze nastavit i jako tapetu, spustíte ji již zmíněnou funkcí 3D Touch. Pokud funkci „Live Photos“ nepotřebujete, stačí ji vypnout, a to rovnou v aplikaci Fotoaparát.

Apple iPhone 6s Plus Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate S Meizu MX5 LG G4
Primární fotoaparát 12 Mpx 16 Mpx 13 Mpx 20,7 Mpx 16 Mpx
Světelnost f/2,2 f/1,9 f/2.0 f/2,3 f/1,8
Sekundární fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 8 Mpx
Optická stabilizace obrazu ano ano ano ne ano
Videokamera 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Vylepšena je i sekundární kamera pro videohovory, ta nabídne 5 Mpx a i v tomto směru Apple dotahuje konkurenci. Původní kamerka s rozlišením 1,2 Mpx sice neprodukovala vyloženě marné snímky, ovšem na obrazové kvalitě se zvýšený počet megapixelů rozhodně podepsal kladně. Libůstkou, kterou znají především majitelé MacBooků, je funkce blesku displeje. Funguje to zcela jednoduše - při záblesku se displej iPhonu rozsvítí až na 300 % svého běžného svitu, a tím tedy skvěle osvítí vaši tvář. Není třeba žádného sekundárního blesku ani diody, vše obstará samotný displej. Nebyl by to Apple, aby celou myšlenku nedotáhl ještě o kus dále. Barva svitu se tak mění podle toho, v jakém prostředí se nacházíte. Pokud je slunečný den, je barva více do modra, pokud je naopak velmi tmavé prostředí, světlo jde více do žlutých odstínů. Vaše tvář tak vypadá vždy přirozeně.

Prostředí aplikace Fotoaparát a galerie fotografií

Prostředí aplikace Fotoaparát je poměrně přehledně rozděleno do několika bloků, v primárním režimu můžete standardně fotografovat, nastavit HDR, samospoušť, blesk, Live Photos, můžete zapnout některý z barevných filtrů či efektů anebo fotoaparát „otočit“ (fotit přední kamerou pro videohovory). Mezi další možnosti snímání patří režim čtverce, takovéto fotky se hodí například pro upload na Instagram, případně jinou sociální síť, kde je čtvercový formát vhodnější, i když u Instagramu již povinný není. Mezi další režimy můžeme zařadit časosběr. Pokud podržíte spoušť fotoaparátu déle, začne se automaticky pořizovat sled snímků, v Galerii pak snadno vyberete ten nejpovedenější a ostatní se automaticky smažou. Je příjemné, že sled snímků se ukládá pod jednu položku, takže zbytečně nezabírá místo v Galerii.

Výsledné snímky jsou opravdu perfektní, za ideálního světla se nám dostávají plné, barevně věrné a ostré snímky, které se mohou rovnat s nejlepšími smartphony na trhu. Špičkové je rovněž makro, iPhone 6s Plus ostří již zhruba od vzdálenosti 8 centimetrů. Pochválit musíme i snímky za zhoršeného osvětlení, i když zde už se ve větší míře projevuje zašumění a ubývající ostrost směrem k okrajům. Zde pomůže dvoubarevná přisvětlovací LED. Stále se ale jedná o velice povedené snímky. Pochválit musíme rovněž rychlost snímání a ostření - vše je bleskurychlé a neunikne vám tak žádný důležitý moment.

Vytvářet můžete i panoramata, u iPhonu 6 Plus až v rozlišení 43 Mpx. Dvojité zabarvení pomůže při fotografování osob v noci, kdy nedochází k přílišnému přesvětlení, a tedy znehodnocení snímku. Kvalitu ukázkových snímků můžete koneckonců posoudit sami na následujících příkladech.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: 4K konečně i na iPhonech

Apple iPhone 6s Plus můžete využít i jako záložní videokameru, vylepšena totiž byla i ona. Za dobrých světelných podmínek je kvalita videa na špičkové úrovni, o čemž se můžete sami přesvědčit. Telefon při 30 snímcích za vteřinu zvládá nahrávání videa ve 4K rozlišení (3 840 × 2 160 pixelů). K dispozici je opět i optická stabilizace obrazu. iPhone 6s Plus se dočkal také speciálního slow-motion režimu (natáčení zpomalených videí), ve Full HD rozlišení můžete nahrávat videa při 120 snímcích za vteřinu, respektive 240 v případě rozlišení HD.

Rozlišení Datová náročnost (minuta)
HD, 30 fps 60 MB
Full HD, 30 fps 130 MB
Full HD, 60 fps 200 MB
4K, 30 fps 375 MB
Full HD, 120 fps 375 MB
HD, 240 fps 300 MB

Praktický přínos této funkce je na zvážení, jistotou ovšem zůstává, že výsledné záběry působí opravdu skvěle. Lehce mrzuté ale je, že mezi režimy videokamery nelze přepínat přímo v aplikaci Fotoaparát, vždy musíte zavítat do nastavení (Nastavení – Fotky a Fotoaparát). Pro úplnost připomeneme také datovou náročnost videoklipů.

Apple iPhone 6s Plus – testovací video, exteriér (2160p)

Navigace: rychlá a přesná

Apple iPhone 6s Plus může posloužit i jako navigace. Integrovaný je nejenom GPS modul, ale také ruský GLONASS. Fixace je s povoleným internetovým připojením bleskurychlá, do 5 vteřin je poloha zobrazena, přesnost je také na velice dobré úrovni, a to i v městské zástavbě. Pokud nemáte povolené datové připojení, fixace satelitů je otázkou zhruba 10 vteřin. Záleží, na jakém prostranství se zrovna nacházíte a jestli se jedná o „studený“ start mapové aplikace, nebo ne. Když už mluvíme o navigační aplikaci, máme samozřejmě na mysli Mapy od Applu.

Navigace Mapy

Ty ušly pořádný kus cesty, přesto jsou na některých místech satelitní snímky stále velmi špatné. Hlasová navigace je však příkladná a zobrazení změny trasy velice přehledné. Zvolit si můžete jak 3D, tak i klasické 2D zobrazení, ženský hlas navigace je také poměrně příjemný. Nic však nebrání doinstalování například Google Map, které fungují špičkově již několik let. V každém případě však bude zapotřebí internetové připojení minimálně pro plánování cesty (část map si do Google Map můžete předběžně uložit), opět ale platí stejná situace a bez problému si můžete dokoupit plnohodnotnou off-line navigaci v podobě například oblíbeného Sygicu, případně sáhnout po alternativě zdarma v podobě aplikace HERE. Díky citlivému čipu je iPhone vhodný také na geocaching.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: klasika, která potěší

Telefonní seznam v iPhonu 6s Plus se samozřejmě umí synchronizovat jak s Facebookem, tak i s Twitterem nebo WhatsAppem, novému kontaktu můžeme přiřadit vlastní vyzvánění, vlastní melodii SMS i obrázek. Při příchozím hovoru je nově možné tahem prstu nahoru aktivovat nabídku s možností odeslání SMSky volajícímu, případně přidat upomínku do kalendáře s tím, že se máme volajícímu ozvat později. Využít můžete také integrované aplikace FaceTime, která umí i samotné audiohovory. Volat můžete jak přes Wi-Fi, tak přes mobilní sítě - v takovém případě ale doporučujeme připojení alespoň k 3G síti, protože jinak je přenos zvuku výrazně zpožděný.

Telefonní aplikace

Užitečný je také režim Nerušit, který je chytrou alternativou k obyčejnému tichému režimu. Můžeme si navolit, v jakém časovém rozmezí dojde k jeho aktivaci - v této době jsou pak utlumeny všechny zvuky příchozích hovorů a zpráv. Výjimku tvoří jen povolená volání u určitých kontaktů (například rodina). Tyto kontakty budou mít povolenku ohlašovat se zvukovou notifikací. Pokud také například někdo zavolá pouze jednou, zvukové upozornění se neozve. Pokud ale hned poté volá znovu (respektive volá dvakrát během tří minut), hovor se ohlásí i zvukem.

Organizační funkce: lepší poznámkovník

Každý správný telefon musí umět pomoci s organizací vašeho času. iPhone 6s Plus si pro nás samozřejmě přichystal klasickou plejádu aplikací: kalendář, budík, kalkulačka, připomínky, diktafon, stopky a další. Navíc si pro všechny uživatele iOS přichystal bonus v podobě stažení některých dříve placených aplikací zdarma. Jedná se o balík iWork a například také iPhoto a iMovie. Pokud ovládáte anglický jazyk, můžete požádat o pomoc hlasovou asistentku Siri. Ta zvládá nastavení budíku, odeslání SMS zprávy, e-mailu, otevře webové stránky, spustí aplikace, zjistí aktuální počasí a předpověď i mnoho dalšího. Bohužel pro našince, čeština je zatím (stále) v nedohlednu.

Organizační funkce jsou na slušné úrovni

Pochválit musíme inovovanou aplikaci Poznámky, která nově dovolí vytvářet například nákupní seznamy. Potěší také možnost přidat k poznámkám fotografii, případně si můžete načrtnout vlastní obrázek za pomoci několika nástrojů a barev. Mezi nástroji nechybí ani praktické pravítko. Vyzdvihnout musíme také dotvoření psaných poznámek. iOS pomáhá dotvořit obloučky a dodržuje linii. Pokud tedy píšete text prstem, chytrý algoritmus nedovolí, aby text vypadal nehezky. I zde můžete využít funkce 3D Touch – pokud přitlačíte, čára je širší, samozřejmě to funguje i naopak.

Zprávy a e-mail: vše zvládá

Aplikace pro textové a multimediální zprávy je navržena v co nejjednodušším stylu s minimem různých nastavení a možností. V editoru zpráv si uživatel může zvolit pouze QWERTZ klávesnici, rozestupy jednotlivých kláves jsou dostatečné a psaní velmi pohodlné. Připraven je i prediktivní slovník T9. Součástí editoru zpráv je i editor MMS, kdy stačí kliknout na obrázek fotoaparátu a můžeme přidávat snímek či video nebo vybrat stávající snímek. To vše už ale známe.

Zprávy a Mail

iOS se od verze 8 však pyšní dalšími drobnostmi navíc – tak například je k dispozici instalace dodatečných klávesnic, tedy funkce, kterou umí zařízení s operačním systémem Android již několik let. Výběr není ani v současné době nijak velký, nechybí však stálice jménem Swype, která usnadní psaní pohybem po klávesnici. Alternativní klávesnici jednoduše povolíte přímo v menu nastavení klávesnice (Nastavení – Obecné – Klávesnice), kdy přidáním další klávesnice zvolíte nainstalovanou aplikaci.

Další drobností navíc je možnost diktování hlasových poznámek a také rozeznávání hlasu, které funguje i v českém jazyce. Není tedy problém nechat iPhone 6s Plus napsat zprávu podle toho, co mu diktujete. Je zvláštní, že Siri stále češtině nerozumí, zatímco automatické rozpoznávání hlasu v rámci hlasového diktování funguje naprosto perfektně, a to dokonce ještě lépe, než jak je tomu u operačního systému Android. iOS 9 skvěle zvládá diktování diakritických znamének a i počet chyb je naprosto minimální. Opět, pro Apple velká pochvala.

Uživatelé iOS mohou využít také iMessage, tedy zprávy, které se v rámci Apple zařízení zasílají zdarma přes datovou síť operátora. Je to velice návyková funkce, nemusíte totiž používat žádnou další dodatečnou aplikaci, jako je například Viber nebo WhatsApp, zkrátka vyberete kontakt a iPhone sám pozná, jestli je na druhé straně taktéž telefon s operačním systémem iOS. Pokud ano, tlačítko „Odeslat“ zmodrá a vy odesíláte zprávu naprosto zdarma. Samozřejmě můžete vybrat i přílohu. Pokud se zpráva z nějakého důvodu nepodaří odeslat ve formě iMessage, odešle se jako klasická SMS. Tento styl přesměrovaného odeslání však můžete v nastavení zakázat, stejně tak jako můžete zakázat celé iMessage a případně i FaceTime.

Kromě textových, hlasových, multimediálních a iMessage zpráv můžete také odesílat a přijímat e-mailovou poštu, a to buď za pomocí integrovaného e-mailového klienta nebo například Gmailu. Práce s e-mailovou poštou je stejně snadná, i když někdy narazíte na problémy v seznamu zpráv, kde se ještě mnoho minut přechovávají prázdné e-maily. Obě aplikace zvládají push notifikace, díky kterým nepřijdete o žádný ze svých důležitých e-mailů.

Konektivita a internet: skvělá výbava

Mobilní data standardně zahrnují GPRS, EDGE a 3G/HSPA a LTE Cat 6 (včetně podpory VoLTE, kterou pro iPhony v těchto dnech zprovoznil T-Mobile), dnes již samozřejmostí je pak bezdrátové Wi-Fi (a/b/g/n/ac). Z iPhonu 6s Plus také snadno uděláte hotspot, na který se můžete připojit jak bezdrátově (Wi-Fi, Bluetooth 4.0), tak také dodávaným kabelem. iPhone se vždy před zapnutím hotspotu zeptá, jestli chcete bezdrátové sítě zapnout, nebo jestli chcete data posílat pouze přes USB kabel. To vše už ale známe. Zamrzí také omezená funkčnost Bluetooth, ani s iPhonem 6s Plus tak neodešlete soubor pomocí této technologie do jiného zařízení.

Safari a Google Chrome – obojí funguje perfektně

Částečnou náhradou se zdá být AirDrop, který od verze iOS 8 umožňuje sdílení dat mezi několika zařízeními pomocí Wi-Fi a právě Bluetooth, a to i mezi iPhony. Vítanou novinkou je podpora NFC, to však bohužel neslouží k odeslání souborů, jako je tomu například na konkurenční platformě Android. U Applu se musíme spokojit s Apple Pay, tedy placením pomocí NFC a aplikace PassBook - to u nás však prozatím nefunguje. K prohlížení internetu využijete předinstalovaného Safari nebo doinstalovaného Google Chromu. Obojí funguje špičkově.

Závěrečné zhodnocení: a proč vlastně ne?

Nebudeme zastírat, že velké množství zajímavých novinek u nového iPhonu 6s/6s Plus nás poměrně překvapilo. Modelová řada s přídomkem „s“ většinou neměla ambice stát se po všech směrech lepší, což se sice nestalo ani nyní, ale výrazný pokrok v některých oblastech bezesporu viditelný je. Jak tedy zhodnotit nový přírůstek mezi tabletofony od Applu?

Apple iPhone 6s Plus

Pochválit musíme špičkový displej s technologií 3D Touch. Nejde pouze o novou technologii, která rozpozná sílu dotyku a zjednoduší tedy ovládání, ale i provázanost se softwarem. Ač displej neprošel žádnou změnou rozlišení nebo technologie výroby, nabídne opravdu špičkové barevné podání a pyšní se příkladnými pozorovacími úhly. Potěší také výdrž, která se nijak znatelně nezhoršila a jeden a půl dne používání je stále reálná hodnota. Vyzdvihnout musíme také kvalitní výsledky integrovaného fotoaparátu s rozlišením 12 Mpx, které činí iPhone 6s Plus jedním z nejlépe fotografujících smartphonů na trhu. Applu děkujeme také za použití pevnější slitiny, díky čemuž se už nemusíte bát, že byste nový telefon za více než 20 000 Kč ohnuli v kapse. Vylepšení v podobě Live Photos a 4K videa sice potěší, ale asi to nebude hrát hlavní roli v případě, že se pro novinku rozhodnete.

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu Mironet.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Co určitě nehraje novince do kapsy je tloušťka a rozměry. Na 5,5palcovou úhlopříčku má iPhone 6s Plus opravdu zbytečně velké rámečky okolo displeje a hlavně příliš vysokou hmotnost, která atakuje hranici 200 gramů. A to v dnešní době zmenšování, ztenčování a zeštíhlování není hezká vizitka. Nepotěší omezenost NFC, které je určené pouze pro Apple Pay, a samozřejmě také vysoká cena, kdy základní varianta startuje na částce převyšující 24 000 Kč.

Za nás tedy máme několik doporučení. Pokud přecházíte z iPhonu 6 Plus, nákup se vyplatí pouze pokud se neobejdete bez technologie 3D Touch, která je dle našeho soudu nápomocná, avšak rozhodně zbytná. Pokud přecházíte od konkurence, doporučujeme si nový iPhone osahat a rozhodnout se podle sympatií a také hmotnosti, kterou si uvědomíte opravdu až při přímém kontaktu. No a pokud nový iPhone 6s Plus zkrátka chcete, kupte si ho. Jak již víme, iPhony příliš nezlevňují, naopak spíše zdražují. Navíc jsme po dobu testu nenarazili na tolik závažný problém, abychom nákup novinky vymlouvali.

Konkurence

Apple iPhone 6 Plus

Logicky se jako první konkurent nabízí předchozí generace iPhonu 6s Plus, tedy model 6 Plus. Ten nabídne menší paměť RAM, horší fotoaparát a také mu chybí technologie 3D Touch. Cena startuje na 21 200 Kč, chybí ovšem zlatá a růžovo-zlatá varianta a nejvyšší 128 GB verze (pokud tedy budete nakupovat na oficiálním českém Apple Store). Ostatní funkce jsou však velmi podobné, takže nižší cena může stále působit lákavě.

TIP: Recenze Apple iPhone 6 Plus – Ve velkém stylu

Apple iPhone 6s Plus

Huawei Mate S

Z konkurenčních modelů může zaujmout například nový Huawei Mate S, který dokonce jako jediný konkurent (ve verzi Premium) nabídne Force Touch displej, což je vlastně alternativa k 3D Touch. Jinak se pyšní 5,7palcovým displejem a kompletně kovovým tělem, potěší také čtečka otisků prstů a kompletní konektivita. Cena se pohybuje okolo 18 000 Kč, Force Touch technologii však nabízí až verze, která se bude prodávat za více než 20 000 Kč. Co potěší méně je baterie s nižší kapacitou 2 700 mAh, avšak hmotnost činí pouze 156 gramů.

TIP: Recenze Huawei Mate S – Vstup mezi elitu

Huawei Mate S

LG G4

Alternativou je také LG G4 s 5,5palcovým QHD displejem, 16Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu, laserovým ostřením a šestijádrovým procesorem Snapdragon 808. Potěší také velká baterie s kapacitou 3 000 mAh. Co ovšem potěší nejvíce je oficiální cena 13 000 Kč, za verzi s koženými zády si připočítejte 1 000 Kč navíc.

TIP: Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

LG G4

Samsung Galaxy S6 edge+

Pokud chcete využít potenciálu takto velkého zařízení, nabízí se také exkluzivní Samsung Galaxy S6 edge+ , který nabídne o 2 desetiny palce větší úhlopříčku, avšak půdorysné rozměry jsou ve všech ohledech ještě o trochu menší. Potěší technologie Super AMOLED a po obou stranách zakřivený displej, který působí velmi futuristicky. Uvnitř nalezneme prakticky to nejlepší, včetně osmijádrového procesoru Samsung Exynos 7420 nebo 4 GB operační paměti. Stejně jako u iPhonu chybí slot pro paměťové karty, vybrat si můžete mezi 32 a 64GB paměťovou variantou. Ve výbavě nechybí ani čtečka otisků prstů. Cena startuje na hodnotě okolo 22 000 Kč.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 edge+ – Král bez S-Pen

Samsung Galaxy S6 edge+

Meizu MX5

Pokud se ale nechcete vzdát kovového těla a čtečky otisků prstů a chcete ušetřit, nabízí se Meizu MX5. To za cenu pod 10 000 Kč nabídne 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a také osmijádrový procesor MediaTek Helio X10 Turbo. Líbí se nám také podpora Dual SIM, zamrzí ovšem absence některých tuzemských pásem LTE.

Apple iPhone 6s Plus

Sony Xperia Z5 Premium

Pokud chcete to nejlepší od Sony, nabízí se Xperia Z5 Premium, jejíž cenovka bude při začátku prodeje dosti podobná s iPhonem. Ta nabídne 5,5palcový 4K displej (jehož potenciálu využijete především u fotografií a videa, všude jinde bude rozlišení nižší), čtečku otisků prstů a druhou revizi procesoru Snapdragon 810. Potěší také 3 GB paměti RAM a především 23Mpx fotoaparát, který umožňuje nahrávání až 4K videoklipů.

Sony Xperia Z5 Premium

Microsoft Lumia 950 XL

Alternativou s Windows Phone bude také Lumia 950 XL, která nabídne 5,7palcový QHD displej, 3 GB RAM nebo osmijádrový procesor Snapdragon 810. Potěší rovněž fotoaparát s rozlišením 20Mpx, avšak chybí klasická čtečka otisků prstů. Novinka se ještě neprodává, její cena bude startovat pod hranicí 20 000 Kč.

Microsoft Lumia 950 XL
apple-iphone-6s-plus
Klady
  • luxusní kovové zpracování
  • stále velmi příjemná tloušťka
  • rychlá čtečka TouchID 2.0
  • ukázkový hlasitý a sluchátkový výstup
  • odladěné prostředí iOS 9, 2 GB RAM
  • povedený displej s technologií 3D Touch
  • 4K video, Live Photos
  • optická stabilizace obrazu
  • nadprůměrné výsledky 12Mpx fotoaparátu
Zápory
  • vysoká cena
  • NFC pouze pro Apple Pay
  • výrazný nárůst hmotnosti
  • stále velké rámečky displeje
Diskuze ke článku
Pesedm
,,Ač iPhone 6s Plus není nejlépe fotografujícím smartphonem na trhu,,
Jaký je nejlepší fotografující smartphon na trhu ?
amigo
tazko - draha picovina!
Zafata
Sorry za OT, ale planujete take recenzi na iPad mini 4 ? Rad bych presel z iPadu 2 na neco novejsiho, ale iPad Air 2 me zrovna moc nelaka.
Hop
Opravdu má S6 edge + procesor Snapdragon 810? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze