Apple iPhone 6s
recenze

Apple iPhone 6s

Nový a ještě lepší
47

Rok se s rokem sešel a na trh vstoupila nová řada telefonů od Applu. Nesou názvy iPhone 6s a iPhone 6s Plus a jsou k dostání ve čtyřech barvách. K vesmírně šedé, stříbrné a zlaté přibyla i růžově zlatá. Slogan od Applu k novým iPhonům zní: „Změnilo se jenom všechno.“ Co přesně se za tímto heslem skrývá, si řekneme v dnešní recenzi.

Dnešním dnem se začaly v České republice prodávat nové iPhony 6s. Telefony, kterých Apple prodal za první víkend přes 13 milionů kusů. Vypadají přitom na první pohled úplně stejně jako loňské modely, změn je ale více, než tomu u Skových verzí obecně bývá. iPhony jsou těžší, mají zcela nový fotoaparát nebo třeba 3D touch či přepracovanou vnitřní konstrukci. A to zdaleka není všechno. V dnešní recenzi se zaměříme hlavně na rozdíly oproti iPhonu 6, jehož recenzi jste si mohli přečíst minulý rok, a mimo jiné i odpovíme na otázku, zda má upgrade smysl.

Apple iPhone 6s

Technické parametry Apple iPhone 6s

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 715 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2015,

Hlavní novinky

  • 3D Touch: Obě novinky podporují 3D Touch – displej je citlivý na tlak a díky tomu umožní nové funkce. 3D Touch je marketingové označení pro Force Touch, které známe z MacBooků a chytrých hodinek Apple Watch – uživateli pomáhá vylepšená haptická odezva (vibrace).
  • Silnější slitina: Pamatujete si na aféru „bendgate“? Aby nové iPhony nepotkala stejná aféra, používá Apple mnohem pevnější hliník než u iPhonů 6.
  • Odolnější sklo: Apple se tím sice moc nechlubí, ale také krycí sklo displeje má být odolnější.
  • Fotoaparát a video: Novinky si polepšily také co se fotografických výkonů týče. Rozlišení povyrostlo na 12 Mpx, lepší je barevné podání a video lze nově nahrávat až ve 4K rozlišení a Apple tak konečně dohání konkurenci.
  • Selfie: Přední fotoaparát pro selfie nabídne rozlišení 5 Mpx, což je znatelný nárůst, předchozí generace nabídla pouze 1,2Mpx snímač. Zajímavostí je také displej, který se při pořizování selfie chová jako blesk – při sejmutí snímku displej blikne až o 300 % více, než jaká je jeho normální svítivost. To znají především majitelé MacBooků, kteří pořizují fotky přes Photo Booth.
  • Live Photos: K fotografickým schopnostem se váže také novinka, kterou v Applu označují jako „Live Photos“. Jde o snímek, ve kterém je ukryté krátké video, které dotvoří obrazový materiál. Stále ovšem v rozlišení 12 Mpx. Stejnou funkci nabízejí několik let například telefony od Nokie/Microsoftu nebo HTC.
  • Apple A9 a koprocesor M9: Logickou novinkou je také procesor, který aktuálně nese označení A9. Vylepšený je také koprocesor Apple M9, který sleduje pohybovou aktivitu uživatele a je tedy neustále v pohotovosti. Novinkou je třeba to, že Siri je automaticky aktivní z jakékoliv obrazovky, a to bez nutnosti mít iPhone zapojený v nabíječce.
  • Dvojnásobek RAM iPhone 6s má místo 1 GB rovnou 2 GB RAM, což znamená jediné. Mnohem pohodlnější multitasking, při kterém systém není nucen pro nedostatek paměti zavírat aplikace. Poznat to je zejména na otevřených kartách v Safari, které se po obnovení prohlížeče nenačítají tak často znovu.
  • TouchID 2.0: Apple vylepšil také snímač otisků prstů, ten má být nově dvakrát tak rychlejší.
  • LTE-A: Nové iPhony umožní rychlost připojení až 300 Mb/s na downloadu.

Hlavní mínusy

Bohužel, ne všechny změny proběhly k lepšímu, případně zůstaly některé nedokonalosti z minula. O co se jedná?

  • Rozměry: Novinky povyrostly. Ne o mnoho, ale přece.
  • Hmotnost: Stejně jako rozměry, změnila se i hmotnost. K horšímu. Apple iPhone 6s je těžší o 14 gramů, 6s Plus dokonce o 20 gramů. Na svědomí to má pevnější konstrukce, ale hlavně technologie vibrační odezvy pro 3D Touch.
  • Menší kapacita baterie: Akumulátor má u iPhonu 6s menší kapacitu, a to téměř o 100 mAh oproti předchůdci. Výdrž je ale stejná.
  • Fotoaparát: iPhony 6s mají stále neprakticky vystupující fotoaparát. U menšího modelu zamrzí také fakt, že stále nemá optickou stabilizaci obrazu.
  • Cena: Nebyl by to Apple, aby cena nebyla vysoká. Navíc jsme se bohužel dočkali oproti minulému roku zvýšení cen. Zaplatíte od zhruba 20 tisíc po cca 26 tisíc za nejvyšší variantu.

Apple iPhone 6s – videopohled

Srovnání Apple iPhone 6s Apple iPhone 6
Rozměry 138,3 × 67,1 × 7,1 mm 138,1 × 67 × 6,9 mm
Hmotnost 143 gramů 129 gramů
Úhlopříčka displeje 4,7 palce 4,7 palce
Rozlišení displeje 1 334 × 750 px 1 334 × 750 px
Jemnost displeje 326 ppi 326 ppi
Procesor Apple A9 Apple A8
Paměťové varianty 16/64/128 GB 16/64/128 GB
RAM 2 GB 1 GB
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Optická stabilizace fotoaparátu ne ne
Přední fotoaparát 5 Mpx 1,2 Mpx
Rozlišení natáčeného videa 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px
Čtečka otisků prstů ano, TouchID 2.0 ano, TouchID
NFC/LTE ano (pouze pro placení), LTE 300 / 50 Mb/s ano (pouze pro placení), LTE 150 / 50 Mb/s

Kompletní specifikace najdete v našem katalogu

Obsah základního balení: překvapivě bez překvapení

V krabičce, které Apple navrátil tvář (loňské balení bylo zcela bez potisku), nejvíce zaujme čelní strana, která symbolizuje barvu vašeho iPhonu. Po otevření vás přivítá iPhone zasazený do plastové vaničky, pod ní najdeme strohou dokumentaci a také dvě bílé samolepky s logem Applu. Na vysunutí šuplíčku s nanoSIM je tu spona. Pod samotným manuálem si své místo našla 5W zástrčka do sítě, synchronizační kabel Lightning konektorem a nesmíme zapomenout ani, pro Apple typická, EarPods sluchátka, které dostanete v praktickém cestovním pouzdru. Ani letos se žádné překvapení nekoná a koneckonců Apple nemá ani důvod cokoliv měnit. Sám nejvíce těží z prodeje příslušenství ve svých Apple Storech.

obsah základního balení

Design: stále stejná písnička

Design nového iPhonu 6s je totožný s loňským modelem, tehdy se Apple navrátil k zaoblenému tělu, jaké provázelo iPhony až do modelu 3GS. Zadní část tvoří hliníkový kryt, který je stále lemován výraznými plastovými předěly, které tu jsou kvůli oddělení antén pro GSM a Wi-Fi. Bohužel to nepůsobí dvakrát hodnotným dojmem a za toto je potřeba Apple zkritizovat. U našeho vesmírně šedého iPhonu jsou tyto pruhy tmavě šedé a celkově jsou méně rušivé, než je tomu u zlatých iPhonů, které mají tyto plastové části bílé. Ke změně bohužel nedošlo ani u čočky fotoaparátu, ta stále o 2 mm vystupuje nad jinak rovná záda a celkově design telefonu narušuje. Přitom iPhone 6S stále nemá optickou stabilizaci obrazu. Na obranu Applu musíme říci, že loňské obavy o poškrábání či zničení takto vystouplé čočky byly liché. Ani po ročním fungování s iPhonem 6 se nám krycí sklo čočky ani obruba kolem něj nepoškrábala ani jinak neznehodnotila. Přesto spousta majitelů raději nosila telefon v obalu, který vystupující čočku zarovnal do roviny právě s krytem.

Apple iPhone 6s

Nové iPhony jsou po designové stránce zcela totožné s těmi loňskými a zpracování je na špičkové úrovni. Zde Apple zaslouží pochválit, poněvadž u všech svých produktů dbá na každý detail a rozhodně by si nemohl dovolit ani drobné odchylky, zvlášť pak u iPhonů, které pro něj tvoří velkou část příjmů. Přesto tu máme jednu novinku. Kalifornská společnost letošní telefony vyrábí z nové kvalitnější slitiny hliníku řady 7000, která je při zachování stejné hmotnosti značně pevnější. Po loňské kauze s ohýbáním telefonů chtěl Apple podobnému problému předejít, a zvolil tak stejnou řadu hliníku, jakou používá při výrobě sportovních hodinek Apple Watch. Dle prvních testů na internetu musíme konstatovat, že nové iPhony už v ruce neohnete.

Apple iPhone 6s

Kromě materiálu došlo i k nepatrnému zvětšení rozměrů telefonů. Abychom byli konkrétní, míry letošního iPhonu 6s jsou 138,3 × 67,1 × 7,1 milimetrů. Nový iPhone 6s je tedy vyšší o 0,2 mm a širší o 0,1 mm oproti loňskému iPhonu 6. Vzrostla i hloubka telefonu o 0,2 mm. Toto nepatrné zvětšení v ruce nezaznamenáte, a pokud přecházíte z iPhonu 6, můžete si oddechnout. Všechna pouzdra i obaly z iPhonu 6 jsme nasadili i na nový iPhone a znovu tak do nich investovat nemusíte. Bohužel došlo i k nárůstu hmotnosti zařízení. Telefon nyní váží o 14 gramů více než loňský model, konkrétně 143 gramů. Podle ekologického reportu zveřejněného samotným Applem víme, že za nárůstem hmotnosti je skryt nový displej s technologií 3D Touch a zejména masivní vibrační motorek poskytující zpětnou vazbu, kterou rozebereme dále. Displej iPhonů 6s váží jednoduše jednou tolik, co vážil běžný displej v předchozí generaci telefonů. Tuto vyšší hmotnost pocítíte zvlášť po přechodu z loňského iPhonu 6, ale pokud by vám o tom nikdo neřekl, asi byste si toho ani nevšimli a vyšší hmotnost není u menší varianty problém. U většího iPhonu 6s Plus ale problémem je, atakuje totiž hranici 200 gramů, a to není na telefon, který nosíte stále při sobě, nízká hodnota a v ruce působí nepatřičně těžkým dojmem.

Displej: sázka na jistotu

Letošní displej u nového iPhonu 6s ničím nepřekvapí, je opět velmi kvalitní. Rozměry zůstaly zachovány na 4,7 palcích a rozlišení činí 1334 × 750 pixelů, což odpovídá jemnosti 326 bodů na palec. Konkurence sice vyrábí už dlouho mnohem jemnější displeje, ale je to více méně zbytečné a ani při této jemnosti jednotlivé body z běžné pozorovací vzdálenosti nepoznáte. Telefon jsme srovnávali s loňským iPhonem 6 a oba displeje jsou totožné. Oba zdobí skvělé pozorovací úhly, věrné podání barev, kdy bílá je opravdu bílá a černá zůstává černou, jas je dostatečný a nebudete mít problém cokoliv na displeji přečíst i pokud jste se ocitli pod palbou slunečných paprsků. Před poškrábáním displej chrání tvrzené sklo a displeji nechybí ani senzory jasu a přiblížení. Displeji nového iPhone 6s nemáme co vytýkat. A hlavně, skrývá jednu velmi důležitou novinku. 3D Touch.

Apple iPhone 6s

3D Touch: opravdová revoluce

Asi největší novinkou pro všechny zájemce o nový iPhone bude bezpochyby technologie 3D Touch. Když Steve Jobs v roce 2007 ukázal světu první iPhone, představil s ním nový způsob ovládání telefonů takzvaný multitouch. Tehdy to byla velká revoluce v ovládání telefonů. Zmizela fyzická tlačítka a vše nahradil na svou dobu neuvěřitelně velký 3,5palcový kapacitní displej. Ten se ovládal prsty a k dispozici jste měli i několik vícedotykových gest. Vše fungovalo bez použití jakéhokoliv stylusu. Historie se opakuje, a byť nemusí být 3D Touch u nových iPhonů natolik revoluční, jako byl kdysi samotný multitouch, tak Apple představil pokročilý způsob ovládání displeje telefonů, jaký tu ještě nebyl.

Příběh se ale začal psát už vloni v září, kdy Apple uvedl své chytré hodinky Apple Watch s technologií displeje Force Touch, kdy displej rozpozná, jak moc na něj tlačíte. Force Touchem osadil letos na jaře i trackpady MacBooků Pro a MacBooků. Všechny tyto produkty spojuje technologie schopná rozpoznat sílu, jakou na displej, respektive na trackpad, vyvíjíte a následně tlak vyhodnotit a provést danou akci.

Apple iPhone 6s
3D Touch

V praxi to znamená, že nová generace multidotykových displejů přináší trojici způsobů, jakými se můžete v iOS pohybovat. Použití 3D Touch začíná už na domovské obrazovce. Pokud stisknete silněji například ikonku Fotoaparátu, vyjede vám kontextová nabídka s volbami pořízení selfie a zaznamenání klasického nebo zpomaleného videa. U telefonu můžete takto snadno vytočit svého kamaráda nebo si uložit nové číslo do adresáře. Jiné volby jsou u mailu, už z plochy se dostanete k vašim nepřečteným emailům nebo začnete psát nový email. Apple tyto zkratky nazývá Quick Actions neboli rychlé akce, které obsloužíte na jeden stisk. Velmi dobrá je i odezva. Díky silnému vibračnímu motorku a Taptic Enginu vám dá telefon při použití 3D Touch haptickou odezvu jak do dlaně, tak do prstu, kterým na displej stlačíte a skutečně simuluje jakýsi odpor nebo promáčknutí na jinou úroveň Stejně to funguje i u Apple Watch a MacBooků s Force Touch trackpadem.

TIP: Jaké jsou nejlepší aplikace podporující 3D Touch?

Ovšem to není z nové 3D Touch technologie vše, pak tu máme ještě Peek & Pop. Gesto Peek umožní snadný náhled všemožného obsahu. Lehkým stlačením si například zvětšíte konverzace ve zprávách nebo příchozí email, pokud prstem zatlačíte ještě silněji, využijete gesto Pop a obsah se vám zvětší přes celý displej. Tyto nové gesta vám velice zefektivní práci s iPhonem a nový způsob ovládání se vám rychle vžije. Apple 3D Touch využívá i pro klávesnici v iOS 9. Pokud na ni silněji zatlačíte, klávesnice se vám přemění v trackpad, a vy tak velice intuitivně posouváte kurzorem, jako byste pracovali s trackpadem u MacBooků. Podobnou vlastnost dostaly i iPady, u nich je potřeba pro vyvolání trackpadu použít dva prsty. U iPhonů je ale užití mnohem snazší díky haptické odezvě.

3D Touch

Zajímavostí je pak aplikace 3D Touch u tapet, které si zvolíte na uzamčenou obrazovku. Apple pro nové iPhony připravil několik živých obrázků, které se rozhýbou pod vašimi prsty kdykoliv na ně zatlačíte. Možná si říkáte, že by 3D Touch mohl klidně nahradit i dlouhý stisk a systém by reagoval stejně, jako se tomu děje už několik let u telefonů s jiným systémem. 3D Touch je ale skutečně o krok dál a zejména gesta Peek&Pop dlouhými podrženími neuděláte. Jde tedy nejen o zajímavou, ale i užitečnou inovaci.

Je na ostatních výrobcích, zda ho budou následovat. Jistý příslib je tu od Huawei, který telefon s Force Touch představil na letošním veletrhu IFA u svého modelu Mate S, tedy dokonce ještě před iPhonem. Softwarově ale nenabízel téměř žádné využití nové technologie. Zcela určitě se dočkáme i dalších výrobců, kteří budou své telefony osazovat displeji rozpoznávající sílu tlaku. U Applu je tento trend nastolen a bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet, poněvadž vše teď bude závislé na vývojářích, jak se s 3D Touchem vypořádají, a zda budou schopni své aplikace pro nový způsob ovládání optimalizovat. My jsme si za čtrnáct dní, kdy telefon testujeme, ověřili, že na tuto novinku slyší a každým dnem v App Store přibývají nové a nové aplikace podporující právě 3D Touch.

3D Touch

Zvuk: špičková produkce

I u letošního modelu se opakují slova, která byla řečena v naší loňské recenzi. iPhony vždy patřily k těm nejlepším, co se hlasitosti i kvality týče. Je to trošku paradox, neboť Apple osazuje iPhony jen jedním reproduktorem, a tak bychom spíš počítali s méně kvalitním přednesem. iPhone 6s ale hraje velmi poctivě, ke zkreslení přednesu a ztrátě výšek dochází až při maximální hlasitosti. Ruku na srdce, kdo z vás poslouchá hudbu čistě z telefonu? Móda Bluetooth reproduktorů nebo AirPlay receiverů přišla do České republiky už před několika lety, v autech není problém telefon připojit bezdrátově nebo přes aux. Ostatní zase milují poslouchat hudbu z telefonu přes sluchátka. Šance, kdy reproduktor telefonu můžete zaslechnout, jsou příchozí hovory, ale i ty jsou často zastoupeny tichým režimem. Mimochodem vibrace iPhonu 6s jsou mnohem silnější, než tomu bylo u iPhonu 6, zde je nutné vypíchnout mechanismus Taptic Engine, který se s vámi dělí o veškeré notifikace mnohem silněji, než tomu je u klasického vibračního motorku. Kvalita hovoru je též na výborné úrovni, díky dvojici mikrofonů jsou potlačeny nežádoucí ruchy a i protistrana vás slyší dobře. Apple si zkrátka s kvalitou reprodukce vyhrál do posledního detailu.

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně

Baterie a výdrž: čekali jsme horší

Na otázku, co uživatele na iPhonech trápí nejvíce, vám 10 z 10 odpoví: „Výdrž baterie“. U iPhonu 6s se kapacita baterie nezvětšila, ona se dokonce zmenšila. Říkáte si, jak je to možné? Apple na úkor Taptic Engine musel jít s kapacitou dolů, a to až na hodnotu 1 715 mAh. Loňský iPhone 6 měl baterii o velikosti 1 810 mAh. Konkurenční telefony jsou přitom osazovány bateriemi, které kapacitu výrazně přesahující 2 000 mAh a více. Světe div se, po dvou týdnech, co používáme iPhone 6s jako primární telefon, vyřídíme s ním několik telefonátů za den, iPhone přechází mezi Wi-Fi -> LTE -> 3G, je napojený 24 hodin na Apple Watch a regulace jasu se nastavuje automaticky, chodí na něj mnoho notifikací a e-mailů, je výdrž stejná, jako u loňského iPhonu 6. Apple tedy nelže, úsporný procesor a optimalizace iOS 9 s baterií dělá divy. I když to ale zároveň stále znamená, že výdrž není nijak dobrá.

V řeči čísel počítejte, že jde stále o jednodenní smartphone. Při maximálním zatížení, se zapnutou GPS, jasem na maximum a na pozadí puštěnými desítkami aplikací, se odpolednímu nabíjení nevyhnete. My jsme oba telefony otestovali v benchmarku od GeekBench a výsledek nás hodně překvapil. iPhone 6s dle benchmarku vydržel na baterii o necelé dvě hodiny déle. A to podotýkáme, že novinka má menší kapacitu baterie než loňský iPhone 6. Nabití z 0 % na 100 % pak trvá okolo hodiny a půl. Nově najdete v iOS 9 také úsporný režim, který dokáže prodloužit výdrž telefonu až o 3 hodiny. V takovém případě iOS zamezí stahování nové pošty, ztlumí jas na polovinu, vypne vizuální efekty a odmítne použití hlasové asistentky Siri po vyslovení hesla „Hey Siri“.

Výsledky testu baterie pomocí aplikace Geekbench 3
Jak jsme testovali: Test probíhal na obou telefonech se stejnou zálohou, zapnutou Wi-Fi i Bluetooth, jednou aplikací na pozadí a v režimu nerušit. Zároveň oba iPhony byly bez SIM karty. GeekBench byl spuštěn v režimu plného jasu a byl několikrát opakován.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášena k síti LTE a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 19 minut, což je spíše podprůměrný výsledek. Nepotěší ani doba nabíjení, na 80 % se Apple iPhone 6s nabije za 1 hodinu a 20 minut, na 100 % si počkáte dlouhé 2 hodiny a 10 minut.

Zařízení Stream videa Kapacita baterie Operační systém
Apple iPhone 6s 6:19 hod 1 715 mAh iOS 9
Apple iPhone 6 8:55 hod 1 810 mAh iOS 8
Samsung Galaxy S6 edge 8:30 hod 2 600 mAh Android 5
HTC One M9 8:37 hod 2 840 mAh Android 5
LG G4 9:50 hod 3 000 mAh Android 5
Nokia Lumia 903 5:46 hod 2 420 mAh Windows Phone 8.1

Hardware: trhač asfaltu

iPhony od Applu netrpěly nikdy nedostatkem výkonu, ba naopak. S papírově slabší výbavou dokázaly porážet špičkové mobily od konkurence. Letos tomu není jinak. Apple přišel s třetí generací 64bitových dvoujádrových procesorů A9 s taktem 1,8 GHz a koprocesorem M9, což představuje 70% nárůst výpočetního a 90% nárůst grafického výkonu oproti loňskému procesoru A8, který tikal v iPhonech 6. Koprocesor se pak stará o akcelerometr, gyroskop, barometr a kompas. Dále má na starosti čidla pohybu, kdy iPhone počítá vaše kroky, převýšení, vystoupaná patra a vše zanáší do aplikace Zdraví. Díky koprocesoru M9 je stále připravena i Siri, která čeká na váš pokyn “Hey Siri”. Námi testovaný iPhone disponoval 64GB úložištěm. Jedná se o zlatou střední cestu, neboť v nabídce je i 16 GB a 128GB varianta. Po rozbalení je uživateli dostupných více než 55 GB.

Apple iPhone 6s

S koprocesorem je navíc prodloužena i výdrž vašeho telefonu. Velkou novinkou je nasazení dvojnásobné kapacity RAM paměti, tedy 2 GB. Po loňském zvýšení operační paměti u iPadu Air 2 to samé dostávají i iPhony. My toto navýšení vítáme. U iPhonu 6 bylo poznat, že 1 GB RAM nestačí a při náročnějších aplikacích a multitaskingu mezi nimi se potýkal s problémy. Systém aplikace na pozadí zavíral, aby paměť uvolnil a známým problémem byla i nutnost znovunačítat otevřená okna v Safari. To vše je pryč. S novým iPhonem 6s je opravdu radost pracovat. Výkon je natolik vysoký, že nečekáte takřka na nic. Spouštění aplikací zabere zlomek vteřiny, to samé přepnutí z multitaskingu na další aplikaci, vše je bleskurychlé. Výkon opravdu pocítíte na plynulosti celého systému i množství otevřených záložek, které se nenačítají znovu a znovu pokaždé, kdy ukončíte Safari.

Výsledek procesoru v aplikaci Geekbench

Touch ID: odemykání na dotek

Velmi pohodlnou vlastností, která nás stále baví, je také čtečka otisků prstů, neboli Touch ID. Ta je opět ukryta pod safírovým sklem Home Buttonu a i tu Apple u řady „S“ inovoval. Druhá generace této čtečky slibuje dvakrát tak rychlejší odezvu na přiložený palec. Kdyby Apple sliboval třikrát rychlejší, my bychom mu to věřili. Čtečka je tak rychlá, že se stačí prstem jen lehce dotknout a telefon už máte odemčený. Opět můžeme srovnávat s loňským iPhonem 6, u kterého musíte prst přiložit na více než vteřinu, a až pak se telefon odemkne. Nevýhodu tato bleskurychlá čtečka má v tom, že nemáte šanci vidět na uzamčené obrazovce zmeškané události, vždy o ně odemčením telefonu přijdete. Řešením je se tlačítka dotýkat prstem, který nemáte přidaný pro odemykání, případně telefon probouzet tlačítkem na boku.

Apple iPhone 6s

Konektivita: stále omezené NFC

Už loňské iPhony 6 dostaly NFC čip, jeho použití je ale omezené jen na platby Apple Pay, které zatím fungují jen ve Spojených Státech a od léta i ve Velké Británii. V České republice iPhonem ani hodinkami Apple Watch (které Apple Pay též podporují) nezaplatíte a neznáme ani datum spuštění na služby na našem trhu. O spojení se světem se stará Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a LTE antény, které podporují všechna důležitá pásma včetně těch v ČR nepoužívanějších 700 / 800 / 900 / 1 700 / 1 800 / 1 900 / 2 100 / 2 600 MHz. Pro rychlejší přenos dat je tu LTE Advanced, které je v České republice spíše výhledem do budoucna, operátoři sice vysílače staví, ale telefon musí podporovat tuto technologii. V iPhonech nechybí ani GPS a GLONASS, fixace polohy v mapách je bleskurychlá a velmi přesná. Navíc Apple každým měsícem vylepšuje své Apple mapy a z našich zkušeností jsou to právě mapy od Applu, které jsou aktuálnější než konkurenční Google mapy. Přesto v satelitních snímcích má Apple značné rezervy.

Fotoaparát: ve znamení kvality

Pryč jsou doby, kdy byl fotoaparát iPhonů všem pro smích, poslední generace totiž patří k nejlépe fotografujícím mobilům vůbec. A to i přesto, že neoplývají nejvíce megapixely nebo špičkovou světelností a donedávna jim byla zapovězena i optická stabilizace, kterou teď mají jen větší modely 6 Plus a 6s Plus. Apple ale umí skloubit hardware a software natolik, že iPhony vycházely z testů jako jedny z nejlepších. A nyní v tom chce pokračovat.

Apple fotoaparát vylepšuje s každým nově představeným iPhonem, ovšem už od iPhonu 4s zůstalo rozlišení na 8 Mpx. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, dal americkým novinářům před časem softwarový inženýr Applu, Craig Federighi: „Náš tým se nebude hnát za zvyšováním počtu megapixelů, pokud by to mělo ohrozit výslednou kvalitu fotky.“ Nakonec k navýšení megapixelů došlo až u nově přestaveného iPhonu 6s. Podle Applu by zvýšení počtu megapixelů u kamery iSight nemělo mít vliv kvalitu obrazu, jeho kontrastu a neměl by se objevovat zvýšený šum.

Prostředí aplikace fotoaparát a možnostmi nastavení kvality videa.

Díky přesnému umístění barevných filtrů a izolaci, která přidává malé mezery mezi každým pixelem na čipu, má mít iPhone 6s velmi dobré barevné podání. K navýšení megapixelů také došlo u přední Facetime kamery, která jich má nyní k dispozici 5. S přední kamerou se pojí ještě jedna novinka, a to ta, že Apple využívá přední displej k osvitu vaší tváře, a supluje tak zadní True Tone blesk. V našem fototestu jsme si vyzkoušeli, že toto řešení je velmi účinné a velice praktické.

ukázka fotoaparátu iPhonu 6s

Srovnání fotografií iPhonu 6 a 6s

Žádná z fotografií nebyla nijak upravována, ani na ní nebyl použit ořez. Fotografie byly pořízené nativní aplikací Fotoaparát od Applu. Na obou telefonech běžel nejnovější iOS 9.0.1.

Denní exteriér

Za denního světla fotí každý lepší mobil skvěle. Ano, často to slýcháváme a nemůžeme tvrdit opak. Oba iPhony vyfotily skvělé fotky, bohužel pro iPhone 6 je zde vidět rozdíl v samotných detailech, zde iPhonu 6s napomáhá 12Mpx snímač, který je schopný zachytit mnohem více detailů. Porovnejte fotku půllitru s pivem. Patrné je také zlepšení barevné věrnosti, kdy iPhone 6s produkuje vyváženější snímky, kdežto u iPhonu 6 je v případě modré oblohy vidět místy fialový nádech. Nový iPhone 6s nabídne také nižší šum. Rozdíl je opět patrný na modré obloze.

Makro fotky

Porovnání Apple iPhone 6s vlevo a iPhone 6 vpravo

Fotky z iPhonu 6s jsou mnohem ostřejší a mají lepší kresbu, zároveň je na fotkách mnohem méně šumu. Zejména zrnitá modrá obloha byla častým neduhem iPhonů a Apple tuto nevýhodu v nejnovější generaci, zdá se, eliminoval. Největší rozdíl pozorujeme u snímků květin a pampelišky, zde iPhone 6s mnohem lépe proostřuje celou scénu. Doporučujeme si fotky v prohlížeči přiblížit.

HDR fotky

HDR fotky zvládl opět iPhone 6s lépe. Zde si troufáme tvrdit, že je rozdíl propastný. iPhone 6 si ani u jedné fotky neporadil se slunečními paprsky, a fotky tak mají jiný barevný nádech s výrazně horším kontrastem než u fotografií pořízených iPhonem 6s.

Noční interiér

Tyto fotografie byly pořízené za úplné tmy s použitím blesku, s výjimkou fotografie svíčky. Přestože u snímku s dřevem ani iPhone 6s nedokázal pořádně zaostřit a není jasný vítěz, u obrázku časopisu dominuje iPhone 6s, neboť vyvážil lépe bílou. Úroveň šumu a celková kvalita fotografií je podobná.

Noční exteriér

Noční fotky nebyly nikdy u Applu silnou stránkou a v tomto ohledu iPhony silně pokulhávají za konkurencí. Fotky jsou víceméně stejné z obou telefonů, byť u fotek z iPhonu 6s je o něco méně šumu. Oba iPhony trpí absencí optické stabilizace obrazu, která se zejména v těchto podmínkách hodí. Věříme, že noční fotky bude lépe zvládat iPhone 6s Plus, který, stejně jako loňské Plusko, dostává do vínku optickou stabilizaci.

Selfie

Porovnání Apple iPhone 6s vlevo a iPhone 6 vpravo

Po mnoha letech otálení Apple upgradoval ve svých iPhonech i přední FaceTime kameru, u které poskočilo rozlišení z 1,2 Mpx na rovných 5. Výsledek se dostavil záhy. Nyní jsou fotky mnohem ostřejší s více detaily. Kuriózní záležitostí je pak využití displeje jakožto blesku. Dokáže se navíc rozzářit do více odstínů stejně jako je tomu u zadního blesku iPhonů. Výsledek je až překvapivě dobrý. Noční selfie z iPhonu 6 bez této schopnosti netřeba ani komentovat.

Zůstaneme-li u fotek, tak zde Apple přišel s novinkou v podobě Live Photos, česky Živé fotky. V praxi to znamená, že vyfotíte fotku s přispěním Live Photos a fotoaparát sám zaznamená 1,5 vteřiny před a 1,5 vteřiny po dosažení samotné fotky. Výsledkem jsou tak animované snímky, publikovatelné do Denního věštce v Harry Potterovi. Fotky rozhýbete s pomocí 3D Touch. Tato funkce se nám moc líbí, otázkou zůstává, jak ji moc budete využívat v praxi. Důležitá je následná integrace do starších iPhonů nebo iPadů, které tuto možnost nemají. Na to samozřejmě Apple myslel a Live Photos s iOS 9 zobrazíte na všech zařízeních, dokonce i na Apple Watch, na kterých si můžete živou fotku nastavit jako ciferník.

Live Photos tapety

Přesouváme se k další podstatné novince, kterou je video. Ano, jablečná společnost po letech protrhla tabu 4K videa a nové iPhony natáčí video v tomto rozlišení. Drobnou výhodou má však iPhone 6s Plus, který disponuje optickou stabilizací obrazu. U menšího iPhonu zůstává stabilizace digitální. Následně si video můžete sestříhat přímo v telefonu pomocí iMovie a odeslat svým přátelům skrze YouTube. Bohužel se s 4K videem pojí problém, kam video ukládat, pokud si koupíte iPhone se 16GB úložištěm. Je pravda, že datový tok 4K videa při 30 fps je obrovský.

Apple iPhone 6s – testovací video, 4K, exteriér

Apple iPhone 6s – testovací video, 4K, exteriér

Apple iPhone 6s – testovací záběry, 720p, 240 FPS

Minuta záznamu vám z paměti ukousne necelých 380 MB. Rada je taková, že pokud zamýšlíte s iPhonem fotit ratolesti nebo s ním natáčet na dovolené, automaticky si pořiďte iPhone s větší kapacitou. Tip na závěr: Od iOS 9 gesto pinch to zoom funguje i u videa. Není nic snazšího, než si natočené video přiblížit podle potřeby a vychutnat si detaily 4K záznamu.

Závěrečné zhodnocení: pan výjimečný

Co říci závěrem? Klišé by bylo prohlásit iPhone 6s za nejlepší iPhone, který kdy Apple vyrobil. Je to samozřejmě pravda, ale musíme říci proč. iPhony s přídomkem „s“ jsou lidmi často vnímány jako ty, co Apple vydává jen z nutnosti, poněvadž nový iPhone se změnou designu a spoustou novinek vychází ob rok. Historicky však vychází právě iPhony s „s“ na konci jako ty lépe zvládnuté a dotažené. Vzpomeňme na iPhone 5, u kterého se vyskytly vážné problémy s odíráním laku z hliníkového šasi, o rok později Apple přispěchal s novou barvou, kdy tehdy břidlicovou nahradila vesmírně šedá, a problém byl zažehnán.

Apple iPhone 6s

Loňské iPhony se též potýkaly s problémem, z nichž nezapomenutelná byla kauza „bendgate“ – problém s ohýbáním telefonů v kapse. Nyní jsou před námi iPhony 6s a konstrukční problém zažehnal Apple i u nich. Výhody a přednosti nového iPhonu 6s jsou víceméně jasné. Brilantně zpracované zařízení, kterému po konstrukční stránce a zpracování nic nechybí. Na nepatrně vyšší hmotnost si rychle přivyknete a po pár dnech vám naopak iPhone sedne daleko lépe do dlaně a nebude z ní vyklouzávat. Budoucnost je ve 3D Touch, který nás hodně překvapil a způsoby použití a pracování s ním se nám hodně líbily. Vše záleží na vývojářích, jak moc rychle své aplikace optimalizují a co s 3D Touch dále vymyslí. Těšit se můžeme například na hry, u kterých bude silnější stisk výhodou.

Fotoaparát musíme též pochválit, neboť vyšší rozlišení už kvůli natáčení 4K videa potřeboval jako sůl. Sekundární kamerka na pořizování selfie už také neudělá ostudu. Velkou novinkou u Apple jsou také Live Photos, bude zajímavé sledovat oblibu mezi lidmi. Pokud máte předchozí iPhone 6s a přemýšlíte, zda si nový iPhone koupit kvůli lepšímu fotoaparátu, čeká vás nelehké rozhodování. Jste-li běžným fotografem, rozdíl tolik neoceníte a velmi podobnou službu vám udělá i váš současný iPhone 6. Chcete-li ale opravdu tu nejlepší kvalitu a štve vás, když vidíte pixely na detailu modré oblohy, která je místy fialová, má pro vás upgrade smysl. Přemýšlejte ale také, zda si nepořídit větší verzi 6s Plus. Kromě většího displeje totiž nabídne optickou stabilizaci, která se hodí zejména v noci. Radost udělá také výkonnější procesor spolu s dvojnásobnou operační pamětí posouvá telefon dál.

Stejně jako klady jsou zřejmé i zápory. Čím dál tím častěji se mluví o tom, že 16GB paměťová varianta je na dnešní dobu nedostatečná. Aplikace mají stále větší nároky na paměťové úložiště, to samé nová kamera s větším rozlišením a možností natáčet 4K video. To jsou přesně ty důvody, proč vám základní kapacita iPhonu nebude stačit. Zamrzí také absence optické stabilizace obrazu, špatná výdrž baterie a zbytečně vyšší hmotnost. Všechno korunuje vysoká cena, která v České republice překračuje magickou hranici 20 tisíc korun. A to je za smartphone opravdu hodně, když konkurence dokáže nabídnout stejnou výbavu za výrazně nižší cenu. Pokud vám jde o dobrý poměr ceny a výkonu, a chcete špičkově vybavený telefon s luxusním designem, poohlédněte se u levnější konkurence. Silou Applu, za kterou si výrobce nechá zaplatit, a za kterou se vyplatí si připlatit, je dokonale fungující ekosystém a souhra hardwaru a softwaru na mnoha frontách a v celé plejádě zařízení.

Apple iPhone 6s

Přejít z iPhonu 6, nebo ne?

Každoroční otázka uživatelů iPhonů, zda se jim po roce opět vyplatí investovat více než 20 tisíc do nového telefonu, je tu znovu. Jak ji letos vyřešit? Pokud máte dosavadní iPhone 6, existují prakticky jen dvě věci, kvůli kterým stojí za to upgradovat.

Zaprvé lepší fotoaparát, kde je změna k lepšímu citelná. Zbylá vylepšení jsou sice mnohdy zajímavá – například 3D Touch, ale bez problému se bez nich obejdete a výměnou je lehčí a menší přístroj. Pokud ale s telefonem moc nefotografujete, nebo vám kvalita přijde dostatečná, nemá upgrade smysl.

Druhou novinkou, kvůli které stoji za to upgradovat, je dvojnásobek RAM paměti. Nezdá se to, ale při multitaskingu rozdíl opravdu vidíte a pokud vás každý den štve nutnost znovu načítat stánky v Safari, které se vám samy zavírají, je iPhone 6s řešením. Pokud jste si ale omezení nevšimli, nemá pro vás tento důvod smysl.

Pokud pro vás tyto dva důvody nejsou relevantní, zůstaňte v klidu se svým iPhonem 6 a počkejte si na iPhone 7, který bude představen za rok. Máte-li starší iPhone, upgrade už se určitě vyplatí a změn, které za to stojí, je celá řada.

Konkurence

Apple iPhone 6

Pořád stejně dobrý, a výkonný telefon, který má co nabídnout. To je iPhone 6. Navíc po představení nových iPhonů se snížila cena a předchůdce pořídíte již za cenu 18 000 Kč v 16 GB variantě nebo za 21 000 Kč dostanete 64 GB variantu. Bohužel iPhone 6 už není dostupný ve zlaté barvě, spokojit se musíte s vesmírně šedou nebo stříbrnou.

Apple iPhone 6s
TIP: iPhone 6: Ten, který určuje pravidla

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact je zmenšenou variantou špičkové Xperie Z5. Nabídne 4,6palcový displej, osmijádrový procesor Snapdragon 810 nebo také čtečku otisků prstů. Chlubit se může odolností vůči vodě nebo fotoaparátem s rozlišením 23 Mpx. Cena se pohybuje okolo 16 500 Kč.

Sony Xperia Z5 Compact
TIP: Sony Xperia Z5 Compact je v redakci. Podívejte se na unboxing

Samsung Galaxy S6 edge

Varianta modelu Samsung Galaxy S6 se zakřiveným displejem. Výbava zůstala na absolutní špici a displej disponuje na 5,1 palcích QHD rozlišením. Úložiště pojme až 128 GB dat a spolehnout se můžete také na LTE. Za základní model zaplatíte přes 18 tisíc korun.

Samsung Galaxy S6 edge
TIP: Samsung Galaxy S6 (edge): počátek nové éry

HTC One M9

Nová vlajková loď ze stáje HTC, One M9, disponuje kovovou konstrukcí, stereo reproduktory, špičkovým osmijádrovým procesorem a celkově výbornou výbavu bez kompromisů. Potěší určitě i celkem kompaktní 5palcový displej s FullHD rozlišením. Pokud o HTC přemýšlíte, tak si na něj připravte okolo 15 000 Kč.

HTC One M9
TIP: HTC One M9: špičková výbava v luxusním balení

Nokia Lumia 950

Čerstvá vlajková loď Microsoft Lumia 950 nabídne 5,2palcový QHD displej, šestijádrový procesor Snapdragon 808 a 20Mpx fotoaparát PureView. Novou Lumii si budete moci koupit od listopadu za cenu okolo 16 000 Kč.

Microsoft Lumia 950
TIP: Microsoft představil Lumie 950 a 950 XL: nová éra začíná

apple-iphone-6s
Klady
  • kovové tělo a kvalitní konstrukce
  • rychlost čtečky Touch ID
  • špičkový výkon
  • Live Photos
  • 3D Touch
  • možnosti natáčení 4K
  • špičkové fotoaparáty
  • kvalita displeje, pozorovací úhly
Zápory
  • slabá výdrž baterie
  • chybí optická stabilizace obrazu
  • jen 16GB varianta jako základ
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Milan
Přiznávám, že bych ho chtěl, ale nemám na něj. Jen škoda, že dost nadstandardní telefon nemá i nadstandardní baterii. Takhle to není král se vším všudy.
Matej Rajniak
Matej Rajniak
Pekna recenzia, len pri baterii by sa hodilo porovnanie nie len s iP6, ale hlavne s konkurenciou nech clovek co o iP6s rozmysla, pripadne rozmysla o prechode z/na iOS vie do coho ide... To ze to je biedne je jasne, otazka je ako velmi... :)
Arnold
Modrá obloha stále zrní. Bude to asi menším čipem, fotografie mi připomínají jako kdyby prohnané nějakým malířským filtrem v 1:1 měřítku. Celkově chválím za výběr fotografií.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze