Apple iPhone 5s
recenze

Apple iPhone 5s

(r)evoluce jablečného úsilí

Ať už máte telefony od Apple v oblibě, nebo jimi opovrhujete, jedno se jim přiznat musí. Málokterá novinka výrobce mobilních telefonů dokáže vzbudit tolik různých emocí, jako právě Apple se svými iPhony. Dnes recenzovaný Apple iPhone 5s rozhodně není žádnou výjimkou. Opět se můžete těšit na ukázkové zpracování, odladěné prostředí a perfektní navázání na další Apple zařízení a služby. Oficiální cenovka startující na 17 390 Kč bez úvazku za nejnižší paměťovou verzi už však takovou radost neudělá. Otázka zní jasně: stojí tedy vůbec za to?

Nedávno recenzovaný, plastový a barevný Apple iPhone 5c byl do jisté míry zajímavým ‘‘předskokanem‘‘, vrcholným modelem v portfoliu je však iPhone 5s. Ten je přímým nástupcem velice oblíbeného iPhonu 5, který vzhledem k větší úhlopříčce displeje zavedl nový rozměrový standard, změnou navíc prošel také použitý materiál. Apple iPhone 5s je po designové a konstrukční stránce téměř identickým dvojníkem iPhonu 5, hlavní změny se odehrály, jako vždy u „skového“ vylepšení, uvnitř. Do jaké míry se však jedná o revoluci, je na zvážení každého z vás. .

Nepřehlédněte:

Hlavním ‘‘tahákem‘‘ iPhonu 5s je bezesporu nová možnost autorizace, tedy čtečka otisků prstů (Touch ID, chcete-li). Tato šikovná a čas šetřící novinka umožňuje snadné odemknutí prostředí telefonu pomocí vašeho přednastaveného otisku, stejně jako rychlejší autorizaci v App Store. Další zajímavostí je použití 64-bitového procesoru A7. Toto vylepšení mnozí označují jako ‘‘marketingové pozlátko‘‘, jak jste se už ale mohli dočíst v našich prvních dojmech, nárůst rychlosti je opravdu znatelný. Když k těmto novinkám přičteme léty osvědčený ekosystém, stabilní základnu v podobě App Store a perfektní provázanost, jen těžko budete hledat srovnatelně dospělé zařízení.

Apple iPhone 5s na oficiálních snímcích

Technické parametry Apple iPhone 5s

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 570 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Apple iPhone 5s – videopohled

Srovnání Apple iPhone 5, 5s a 5c

Ještě než se pustíme do samotné recenze Apple iPhone 5s, podíváme se na krátké srovnání, ve kterém si porovnáme iPhone 5, 5s a 5c. Jak si můžete povšimnout, změny rozhodně nejsou nijak revoluční.

Apple iPhone 5s, 5c a 5 vedle sebe.
Apple iPhone 5 Apple iPhone 5s Apple iPhone 5c
Verze operačního systému iOS7 7.0.3 iOS7 7.0.3 iOS7 7.0.3
Rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 124,4 × 59,2 × 8,97 mm
Hmotnost 112 gramů 112 gramů 132 gramů
Velikost displeje 4 palce 4 palce 4 palce
Rozlišení displeje 640 × 1 136 640 × 1 136 640 × 1 136
Kapacita baterie 1 440 mAh 1 570 mAh 1 507 mAh
Čip Apple A6 Apple A7 (64-bit) Apple A6
Paměťové varianty 16/32/64 GB 16/32/64 GB 16/32 GB
Fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
Clonové číslo F2.4 F2.2 F2.4
Přední kamera 1,2 Mpx 1,2 Mpx 1,2 Mpx
Materiál hliník hliník polykarbonát
Barvy černá, bílá černá, bílá, zlatá žlutá, zelená, modrá, růžová, bílá

(nejlepší hodnota, nejhorší hodnota, změna, nová barva, beze změny)

Vzhled a obsah balení

Apple iPhone 5s vsází, stejně jako všechny předešlé generace (až na výjimku potvrzující pravidlo iPhone 5c) na malou, subtilní papírovou krabičku, ve které naleznete opravdu jen to nejnutnější. Vzhledově krabička ničím extra nezaujme, na přední straně je v životní velikosti vyobrazený samotný telefon v dané barevné variantě, na zadní straně pak naleznete všechny důležité informace o zařízení samotném. To už ale všichni známe.

Základní balení Apple iPhone 5s

Samotné rozměry krabičky, která je jen o něco málo vyšší než samotný telefon napovídají, že nadstandardní příslušenství v ní rozhodně očekávat nemůžeme. Přesto volné místo prakticky neexistuje. Hned navrchu naleznete, dle zvyklostí v plastové vaničce, samotný telefon. Pod ní pak naleznete nezbytnou dokumentaci, různé uvítací příručky v několika jazycích (podle země, ve které jste telefon zakoupili) a samozřejmě také sponu/jehlu na vyjmutí slotu pro nanoSIM kartu. Pod dokumentací se skrývá nezbytný datový kabel, zástrčka do sítě a samozřejmě také v čtvercové krabičce schovaná EarPods sluchátka. Toť vše.

Design a konstrukce

Co se týče zběžného pohledu na iPhone 5s, neliší se novinka nijak od iPhone 5 a 5c. Protáhlý design, stejné rozestavění ovládacích prvků, zaoblené hrany a minimalistické pojetí. Na své místo byl opět po vzoru iPhonu 5 dosazen hliníkový kryt, který navozuje pocit luxusu. S plastovou skořepinou iPhonu 5c se tak provedení nedá vůbec srovnávat, vrcholný model si zkrátka žádal luxusnější zpracování. Díky použitému materiálu je telefon pevný jako skála, na jakýkoliv, byť sebemenší nepříjemný zvuk konstrukce tedy rovnou zapomeňte. Alespoň v tomto ohledu by se měl iPhone 5s zavděčit každému.

Apple iPhone 5s

Telefon můžete zakoupit hned ve 3 barevných variantách, kromě námi testované černé, kterou Apple označuje jako ''Space Grey'' můžete zakoupit také variantu Silver a Gold. Sjednocujícím znakem dvou posledně jmenovaných barevných variant je bílá přední část telefonu. Přední část telefonu v barevné variantě Space Gray je naopak temně černá, zadní strana (hliníková část) je pak tmavě šedá - ta je nově mnohem světlejší, než jak tomu bylo u černé varianty iPhonu 5, proto také to nové označení. Vrchní a spodní anténová část zadního krytu je pak opět temně černá a navíc skleněná. My musíme uznat, že se nové a pozměněné barevné varianty iPhonu 5s opravdu povedly a i námi testovaná nejkonzervativnější černošedá barva působí svěžím dojmem. Nejvíce pozornosti pak bude poutat zlatá barevná varianta. Je to vůbec poprvé, co si iPhone v této barvě můžete oficiálně koupit. V reálu ale není zlatá tak křiklavá jako na snímcích a telefon je v rámci možností celkem decentní, i když někomu už by mohl připadat lehce kýčovitý.

Apple iPhone 5s - detailní pohled

Na zadní straně telefonu naleznete ve vrchní levé části tvrzené sklíčko čočky integrovaného 8Mpx fotoaparátu, vedle ní se umístil druhý mikrofon, který oceníte při nahrávání videí a také jako eliminátor okolních ruchů při telefonování. Ještě vedle reproduktoru nalezneme novou dvojitou LED diodu, kde každá LED dioda má trochu jiný barevný nádech pro co možná nejreálnější osvit objektů. Poslouží nejen jako blesk při zhoršených světelných podmínkách, ale také jako výkonná svítilna. Nechybí samozřejmě ani obligátní zatemněné jablíčko, které už naštěstí není tolik náchylné na škrábance a ve spodní části klasické popisky. Podíváme se také na přední stranu, kterou z velké části zaplňuje 4palcový IPS displej, nad kterým pak nalezneme reproduktor a všechny nezbytné senzory, které naštěstí nejsou díky černé barvě viditelné. Místo si zde našla také sekundární kamera pro videohovory.

Pohled na 8Mpx fotoaparát a dvojitou LED diodu

Pod displejem nalezneme obligátní ''Home button'', A ten, jak už všichni víme, prošel radikální změnou. Z hlediska designu můžeme rovnou zapomenout na bílý čtvereček, který se ukrýval uvnitř tlačítka. Tlačítko už také nově není vypoulené, ale hezky zarovnané. Aby nedošlo k jeho poškození/poškrábání, je zapuštěné zhruba desetinu milimetru pod okolní povrch. Ta nejzásadnější změna se ale uskutečnila pod povrchem tlačítka, nachází se zde totiž čtečka otisků prstů, které věnujeme samostatný odstavec, teď se o ní vice rozepisovat nebudeme. To je z přední strany vše, žádné překvapení však nenalezneme ani na bocích telefonu. Rozestavění prvků po obvodu telefonu je totiž opět totožné. Vrchní strana hostí pouze tlačítko pro vypnutí/oživení displeje, na levé straně nalezneme posuvné tlačítko pro vypnutí/zapnutí všech zvuků a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, na pravé straně nenalezneme krom slotu na nanoSIM kartu a malého otvoru pro zasunutí spony nic dalšího a spodní strana nabízí zleva 3,5 milimetrový jack konektor, designovou mřížku mikrofonu, proprietární Lightning konektor a mřížku výstupu hlasitého reproduktoru.

Apple iPhone 5s ze všech stran

Co se týče rozměrů, Apple iPhone 5s je totožně velký (malý), jako jeho předchůdce iPhone 5. Celkové rozměry jsou tedy 123,8 × 58,6 × 7,6 mm a i hmotnost obou telefonů je totožná - 112 gramů. V tomto případě není důvod nezměněné rozměry kritizovat. iPhone 5s je tak akorát velký a celkové rozměry jsou odpovídající 4palcovému displeji. Je to v podstatě jediný telefon v dnešní době se špičkovou výbavou a zároveň kompaktními rozměry a takto nízkou hmotností. Konkurence s Androidem a Windows Phone cílí o palec výše. Zamrzí ostřejší hrany telefonu, které jsou trochu nepříjemné při delším držení, to je ovšem vykoupeno designovým pojetím telefonu a majitelé iPhonu 5 jistě vědí, o čem mluvím. Potěší zejména nízká tloušťka a hmotnost telefonu, bez problému se tak vejde do jakékoliv kapsy. Použití hliníkových krytů však přináší další možné úskalí - škrábance a odřeniny. Také u iPhone 5s se objevily informace, že telefon může být poškrábaný už při vybalení z krabice. U našeho testovacího vzorku jsme však na podobný problém nenarazili. A to ani během samotného testování. Proti pozdějšímu mechanickému poškození se můžete bránit nákupem některého z nových obalů, které Apple představil zároveň s iPhonem 5s.

Baterie a výdrž

Ani iPhone 5s stejně jako jeho předchůdci, nenabízí uživatelsky vyměnitelnou baterii. V případě vlastního zásahu do zařízení bohužel automaticky přicházíte o záruku, proto důrazně doporučujeme případnou výměnu přenechat autorizovanému servisu produktů Apple. Integrovaná baterie nabízí na dnešní poměry poněkud nízkou kapacitu, konkrétně 1 570 mAh, i když oproti iPhonu 5 kapacita narostla znatelně (iPhone 5 nabízí baterii s kapacitou 1 507 mAh. iPhony se nikdy nevyznačovaly delší dobou výdrže na jedno nabití, vždy se jednalo o ''jednodenní smartphony'', obzvlášť iPhone 5 na tom nebyl zrovna dobře. Apple iPhone 5s nás však, stejně jako nedávno testovaný iPhone 5c, mile překvapil.

Kapacita integrované baterie činí 1 570 mAh

Není totiž žádný problém dosáhnout dvoudenní výdrže, a to i pokud nebudete telefon příliš šetřit. Pokud budete využívat služeb GPS, budete poměrně dost surfovat na internetu pomocí Wi-Fi a na závěr si pustíte několik dílů vašeho oblíbeného seriálu, z iPhonu 5s se stane klasický jednodenní smartphone. Pokud si vystačíte s pár minutami hovoru, odešlete několik SMS zpráv, občas se podíváte na internet a vyfotíte pár fotografií, dvoudenní výdrž již není ničím nereálným. Opět tedy záleží, do jaké míry svůj telefon hodláte využívat. Lepší výdrž je dána lepší optimalizací systému iOS 7, který s baterií lépe hospodaří. K nabíjení slouží dodávaná nabíječka s Lightning koncovkou. Tento konektor je praktický hlavně z toho důvodu, že je jedno, jakou stranou ho telefonu vsunete, odpadá tedy strach z poškození konektoru. Pro uživatele starších iPhonů (4S a dále) je však problém s příslušenstvím, které se rázem stane nekompatibilním. Apple se to pokusil vyřešit doplňkem v podobě ''převaděče'' z Lightning na klasický 30pinový konektor. Jeho cena je však vysoká a praktičnost dosti mizivá. Pro doplnění, k dispozici je také převaděč z Lightning konektoru na klasický microUSB konektor.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést naše standardizované testy výdrže. Telefon byl přihlášen do 3G sítě, streamovali jsme HD video (720p) pomocí zabezpečeného Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do standardně dodávaných sluchátek. Jas displeje byl na hodnotě 50 %, stejně jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Telefon vydržel celkem 7 hodin a 34 minut, což je velice příjemný výsledek. Doba nabíjení je poměrně rychlá, na 80% své kapacity se baterie nabije za 1 hodinu a 43 minut, na 100% budete čekat celkem 2 hodiny a 17 minut, výsledky jsou tedy podobné jako u plastového ‘‘bratříčka‘‘ iPhonu 5c.

Zvuk

V čem telefony od Apple excelují, je maximální hlasitost a kvalita zvuku a iPhone 5s není výjimkou. Není nutné nastavovat hlasitost na maximální hodnotu, abyste nepřeslechli příchozí notifikaci nebo hlasový hovor. V tomto ohledu opravdu nemáme co vytknout. Díky dvojici mikrofonů je kvalitní také požitek z telefonování, veškeré nežádoucí ruchy jsou eliminovány na minimum. Apple si zkrátka s kvalitou reprodukce vyhrál do posledního detailu.

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní části telefonu

Další pro Apple důležitou složkou je zvukový výstup, a ten je jako obvykle na profesionální úrovni. Je jedno, jestli posloucháte vaše oblíbené písničky z hlasitého reproduktoru, který je umístěný na spodní straně, a který zaujme kvalitním zvukem, nebo si vychutnáváte zvuk z kvalitních v balení přibalených sluchátek EarPods, výsledek je vždy stejný - stejně kvalitní. Inovovaná, anatomicky tvarovaná a futuristicky vypadající pecková sluchátka se vyznačují hutným podáním basů, zvuk už není tak plechový jako u předešlé generace sluchátek, které Apple ke svým telefonům standardně dodával. Nová sluchátka se navíc mohou pochlubit zvýšenou odolností proti potu a vodě. Na kabelu mají sluchátka také tlačítko pro příjem a ukončení hovoru, které zároveň poslouží při procházení skladeb, bez nutnosti telefon vyndávat z kapsy, to už ale známe. Nezapomnělo se ani na tlačítka pro regulaci hlasitosti. V případě, že vám sluchátka ''nepadnou do noty'' nebo vám z uší vypadávají, není problém připojit sluchátka vlastní, pro běžného posluchače jsou však ty standardně dodávaná naprosto dostatečná a v uších drží dobře téměř každému. Po zvukové stránce se tedy jedná o jedno z nejlepších volně dostupných zařízení.

Displej

Displej žádnou změnou neprošel, je tedy identický jako v případě iPhonu 5 a plastového 5c. 4palcový TFT IPS Retina displej nabízí rozlišení 640 × 1136 pixelů, výsledná jemnost displeje je 326 ppi. V dnešní době se tak nejedná o ten nejjemnější a nejkvalitnější displej, který na poli mobilních telefonů můžeme nalézt, přesto je jeho kvalita perfektní - displej je jemný, jednotlivé body jsou vzhledem k menší úhlopříčce běžným pohledem nerozpoznatelné, těšit se můžete díky vysoké intenzitě jasu také na skvělou čitelnost na přímém slunci. Díky technologii displeje jsou příkladné také pozorovací úhly. Barvy i kvalita zobrazení jsou skvělé z jakéhokoliv úhlu pohledu.

Displej, ač nemá FullHD rozlišení, rozhodně ostudu neudělá

Na rozdíl od některých jiných telefonů displej ve větší míře nezachycuje mastnoty ani nečistoty. Apple totiž použil velmi kvalitní oleofobní vrstvu eliminující vaše otisky prstů. Dalším bodem k dobru je ochrana displeje, který nevykazuje žádné škrábance ani po delší době užívání. Ochranné sklo Gorilla Glass není na okrasu a skutečně displej chrání.

Touch ID

Dlouho to byly pouze spekulace, čím více se však blížilo finální představení nového iPhonu 5s, tím více bylo jasné, že se nejedná pouze o vtip. Ano, samozřejmě mluvíme o jednom z nejzásadnějších vylepšení, o čtečce otisků prstů – Touch ID, chcete-li. Vzhledově jsme si vylepšený Home Button popsali v kapitole o vzhledu zařízení, to hlavní se ale skrývá uvnitř. Teď se tedy v krátkosti podíváme na samotné fungování čtečky v reálném životě. Čtečka otisků prstů sice není žádným přelomovým vynálezem, Apple ale jako vždy dohnal celou myšlenku k dokonalosti. Ale pěkně od začátku. Samotné nastavení čtečky můžete provést rovnou při samotné aktivaci zařízení. Telefon vás tedy vyzve nejenom k zadání čtyřmístného autorizačního PIN kódu, ale také k aktivaci Touch ID. Tento krok samozřejmě můžete přeskočit a doplnit ho později. Samotná aktivace čtečky probíhá několikanásobným přikládáním palce (nebo jiného, vámi zvoleného prstu). Telefon vždy jemně zavibruje, aby vás upozornil na úspěšné zaznamenání znovupřiložení daného prstu. Indikátorem stavu je také červeně se zbarvující silueta otisku prstu, která ukazuje, do jaké míry je aktivace hotova. Po dokončení této části vás telefon vyzve k přiložení prstu bočními partiemi, aby byl oskenovaný otisk co nejdokonalejší a nejdetailnější a abyste nemuseli prst přikládat celou plochou bříška prstu.

Pohled na Home Button

Celý proces aktivace trvá zhruba jednu minutu. Je sice trochu zdlouhavější, na druhou stranu je to z pochopitelných důvodů. A samotné fungování čtečky? Jedním slovem: perfektní. Čtečka funguje místo čtyřmístného PIN kódu k odemčení zařízení, ale také k autorizaci nákupů na App Store. Celková doba autorizace je něco málo přes jednu vteřinu, přesto se jedná o rychlejší způsob odemknutí/autorizace, než při zadávání PINu nebo textového hesla. Navíc se tímto stalo pohodlnější i odemykání přístroje. Stačí u zhasnutého displeje stisknout home button a nechat přiložený palec, telefon se sám aktivuje, proběhne snímání otisků prstu a následně se telefon odemkne. Celé to trvá opět asi vteřinu. Samotnou aktivaci Touch ID samozřejmě můžete provést také později v samotném nastavení telefonu. Zde si dokonce můžete nastavit i další prsty, kterými chcete telefon odemykat. Zařízení tak může odemykat i více uživatelů, pokud je jejich otisk v databázi zaznamenán. Pokud se stane, že telefon váš prst nerozpozná (většinou za to mohou zmrzlé či mokré prsty nebo špatný úhel přiložení), vyzve vás k opětovnému pokusu/přiložení prstu. Pokud telefon váš otisk zkrátka odmítne, stále máte možnost odemknout telefon klasickým čtyřmístným PINem. Z vlastní zkušenosti však můžeme potvrdit, že se nerozpoznání otisku téměř nesává. Občas nastane větší prodleva, než se otisk rozpozná, jinak vše funguje naprosto spolehlivě. Jak jsme již zmínili, čtečka může posloužit i jako autorizační prostředek při autorizaci vlastníka při nákupu v App Store.

Průběh nastavení Touch ID, autorizovat můžete i vícero prstů

První nákup je nutné potvrdit klasickým heslem, další nákupy už jsou standardně realizovány pomocí Touch ID. Čtečka otisků prstů funguje opravdu perfektně, během pár dní vám její používání přijde naprosto přirozené, jako kdyby byla v mobilních telefonech implementována odjakživa. A to je přesně to, co na Applu lidé obdivují – implementuje moderní technologie způsobem, který lidem přijde velmi jednoduchý. Za tento krok Apple rozchodně chválíme. Dalším potěšujícím faktem je, že Apple (alespoň prozatím) nezpřístupnil Touch ID vývojářům aplikací třetích stran. Nikdy totiž nevíte, do jakých rukou se může váš naskenovaný otisk dostat. Standardně je otisk umístěn v zašifrované podobě pouze v samotném zařízení, nebude se tedy sdílet na iCloud ani na jiné online úložiště. Jak už ale víme, i samotnou čtečku lze poměrně snadno oklamat. Prolomení trvalo pár dní, stačí k tomu detailně nasnímaný otisk prstu dané osoby a pár dalších věcí. Pro běžné uživatele je však tento způsob zabezpečení dostačující. My jsme samozřejmě požádali hned několik rádoby ‘‘narušitelů‘‘ o vyzkoušení odemknutí, iPhone však ani v jednom případě přístup neautorizoval a požadoval opětovný pokus.

Uživatelské prostředí

Uvnitř naleznete operační systém iOS v jeho momentálně nejnovější verzi 7.0.3, přičemž už předchozí verze 7.0.2 odstranila problém se zabezpečením odemykací obrazovky (více zde). Celkově prostředí působí opravdu na většinu smyslů. Je barevné, hravé, nápadité, svižné, ale také animacemi prošpikované a díky tomu občas trochu nepřehledné. Je to zkrátka největší změna od počátku celého systému. Jednoduchý flat design ikonek může většině připadat infantilní až dětský, za sebe změnu hodnotím jako příjemnou, hlavně díky ucelenějšímu vzezření. Prostředí se stalo čistší, i když písmo samotné je nově o trochu hůře čitelné.

Střípky z prostředí iOS 7.0.3 na Apple iPhone 5s

Co ale naopak potěší je vylepšený multitasking a hlavně ovládací centrum, které se na rozdíl od toho notifikačního vytahuje ze spodní části obrazovky a je jednou z hlavních novinek iOS 7. Zde najdeme širokou škálu přepínačů bezdrátových sítí, navíc můžete snadno spustit aplikace jako je kalkulačka, svítilna, minutka a fotoaparát. Díky posuvníkům snadno nastavíte také jas displeje a hlasitost hudby. Mezi přepínači nám jen trochu chyběl ten na zapnutí/vypnutí mobilních datových sítí. I tak se ovládací centrum jednoznačně povedlo, ušetří vám neustálé vstupy do nastavení. Vyhledávání složek/aplikací/zpráv v iPhone už nyní nemá vlastní kartu, jako tomu bylo dříve, nově ho aktivujete posunutím displeje dolů zhruba ze 3/4 obrazovky a je přitom jedno, na jaké kartě hlavní obrazovky se momentálně nacházíte.

Notifikační centrum, ovládací centrum, vyhledávání a Siri - vše v novém prostředí

Barvičky, přechody, animace, jednoduchost. To vše buď budete milovat, nebo nenávidět, každopádně s nákupem iPhone 5s a 5c s tímto faktem musíte počítat, majitelé předchozích iPhonů ještě měli na výběr. Podívejte se také na recenzi operačního systému iOS 7, kterou si pro vás přichystal můj kolega Petr Vojtěch zde.

Výkon

Apple do svého iPhonu 5s dosadil nový, 64-bitový dvoujádrový procesor A7, který se dlouhou dobu tvářil pouze jako marketingový tahák. Opak je ale pravdou, už tak rychlé prostředí se dostalo do nového rozměru. Veškeré zobrazované animace jsou naprosto plynulé a dotažené do nejmenšího detailu, spuštění jakékoliv aplikace je okamžikem zlomku sekundy, zařízení zkrátka pracuje jako na drátkách. I v tomto ohledu tedy Apple zapracoval a vy můžete mít jistotu, že po hardwarové stránce bude zařízení stárnout mnohem pomaleji, než jeho předchůdci.

Novinky aktualizace iOS 7.0.3

  • Byla přidána Klíčenka na iCloudu, která eviduje vaše názvy účtů, hesla a čísla kreditních karet na všech schválených zařízeních.
  • Byl přidán generátor hesel, díky němuž vám Safari může navrhovat jedinečná a obtížně odhalitelná hesla pro vaše účty online.
  • Na uzamčené obrazovce byla prodloužena prodleva před zobrazením textu „odemknout“ při použití Touch ID.
  • Byla obnovena možnost vyhledávání na webu a Wikipedii v rámci hledání Spotlight.
  • Byl odstraněn problém, který způsoboval selhání při zasílání zpráv iMessage některým uživatelům.
  • Byla odstraněna chyba, která bránila aktivaci zpráv iMessage.
  • Zlepšila se stabilita systému při práci s aplikacemi iWork.
  • Byl odstraněn problém s kalibrací akcelerometru.
  • Byl vyřešen problém, který mohl způsobovat použití hlasu nižší kvality v Siri a VoiceOveru.
  • Byla opravena chyba, která mohla umožnit obejití přístupového kódu na uzamčené obrazovce.
  • Nastavení Omezit pohyb bylo vylepšeno tak, aby minimalizovalo pohyb i animaci.
  • Byl vyřešen problém, který mohl způsobovat přílišnou citlivost vstupu VoiceOveru.
  • Nastavení Tučný text bylo aktualizováno tak, aby měnilo také text na číselníku.
  • Byl vyřešen problém, který mohl u zařízení pod dohledem způsobovat zrušení dohledu při aktualizaci softwaru.

Recenze Apple iOS 7

Fotoaparát

Také fotoaparát prošel menší obměnou. Disponuje sice stejným rozlišením 8 Mpx a senzorem typu BSI od výrobce Sony, změny se dočkal objektiv, který nabízí světelnost f/2.2. K dispozici je také trojnásobný digitální zoom. Samozřejmě nechybí ani přisvětlovací, v tomto případě dvojitá LED dioda, která bude nápomocna při zhoršených světelných podmínkách - pohodlně osvítí prostor do vzdálenosti přibližně 5 metrů. Díky zdvojení je její výkon opravdu nadstandardní, za tento krok musíme Apple pochválit. Navíc každá z LED diod má jinou barvu, díky čemuž je osvit objektů prováděn přirozenější, teplejší barvou. Vedle čočky fotoaparátu, která je opět chráněna minerálním sklem, pak nalezneme druhý mikrofon, který se bude hodit při natáčení videa.

Čočka integrovaného 8Mpx fotoaparátu, sekundární mikrofon a dvojitá LED dioda

Samotné prostředí fotoaparátu navíc doznalo díky aktualizaci iOS 7 několik změn. Díky spodnímu posuvníku si můžete vybrat, jestli chcete natáčet video (nebo slow-motion/zpomalený záběr), fotit klasický snímek, snímek ve čtvercovém rozměru (formát vhodný zejména pro snadný upload na Instagram bez nutnosti snímek ořezávat) nebo jestli chcete fotit již zmíněné složené panorama o celkovém rozlišení 27 Mpx. Nově si také můžeme vybrat jeden ze speciálních efektů - na výběr je jich celkem 8. Efekty nemusíte postupně přepínat a zkoumat, telefon okamžitě přepne obrazovku do sady 9 náhledů (9. filtr přepne zobrazení do klasického režimu bez efektu) a vy si tak snadno můžete vybrat ten nejzajímavější. Procesor telefonu zvládá celou akci bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. Na vrchní straně aplikace pak naleznete rychlé přepínače a vypínače, konkrétně se jedná o možnost zapnutí/vypnutí blesku, HDR a přepnutí fotoaparátů. Mimochodem, přední kamera nabízí rozlišení 1,2 Mpx a je mnohem kvalitnější, než například u iPhone 5/4S. Rozlišení je vyšší a snímky jsou kvalitnější a ostřejší, kamerka je navíc citlivější na světlo a proto i při zhoršených světelných podmínkách pořídíte kvalitní záběry.

Prostředí fotoaparátu Apple iPhone 5s

Prostředí celkově působí ''zabydlenějším'' dojmem, než v případě iOS 6. Další podrobnější nastavení chybí, ale i to málo dokáže potěšit. To hlavní je ale kvalita pořízených fotografií. Ty nezklamou, ale ani nijak zvlášť nepřekvapí, jedná se o takový mírný nadprůměr. Doby, kdy iPhony patřily k nejlépe fotícím telefonům, už jsou zřejmě pryč, ani iPhone 5c totiž fotoaparátem vyloženě nezaujal a situace se opakuje u iPhonu 5s. Na trhu je celá řada telefonů, které fotí lépe. Za denního světla jsou snímky ucházející, ostré po celé ploše a s únosným šumem, detaily by ale mohly být lepší a na snímku je vidět i komprese. Všimnout si lze také často fialového nádechu bílé oblohy. Jakmile jsou světelné podmínky horší, jde kvalita snímků rychle dolů, hladina šumu už ale je viditelná, někdy opravdu velmi výrazná. Ostrost je stále velmi dobrá, detaily se ale mezi šumem téměř úplně ztrácí. Pořízení snímků je okamžité, při pořizování více snímků za sebou vás telefon nijak nezdržuje a ''sází'' jeden snímek za druhým. Kategorie makro snímků je pro iPhone bezproblémovou disciplínou, zaostřovací vzdálenost je kolem 8-10 centimetrů. Snímky můžeme pořizovat softwarovou spouští nebo klávesou pro zvýšení hlasitosti, která v tomto případě slouží jako jednopolohová spušť .

Ukázkové fotografie z Apple iPhone 5s
Ukázkový panoramatický snímek v rozlišení 27 megapixelů

Videokamera

Apple iPhone 5s můžete využít i jako záložní videokameru. Za dobrých světelných podmínek je kvalita videa na velice dobré úrovni, o čemž se můžete sami přesvědčit. Telefon zvládá nahrávání videa ve FullHD rozlišení, konkrétně tedy 1 920 x 1 080 pixelů, při 30 snímcích za vteřinu. K dispozici je i softwarová stabilizace obrazu, ta optická, kterou nabízí konkurence, ale chybí. iPhone 5s se dočkal také speciálního slow-motion režimu (natáčení zpomalených videí v HD rozlišení při 120 snímcích za sekundu). 64-bitový procesor Apple A7 má zkrátka výkonu na rozdávání. Praktické využití tohoto záznamu videa je však na zvážení každého z vás. V případě nahrávání videa máme bohužel ještě méně doplňkových možností, než je tomu u pořizování fotografií. Můžeme vypnout/zapnout přisvětlovací LED diodu nebo natáčet přední kamerou pro videohovory, to je vše. Přesto je výsledná kvalita videí nadprůměrná.

Apple iPhone 5s (testovací video) – exteriér, 1080p

Zpomalený záběr - Apple iPhone 5s (exteriér) (44,93 MB, MOV)

Multimediální funkce

Telefon samozřejmě není jen na volání, posílání zpráv a občasné focení. Ve chvílích nudy, nebo při dlouhé chvíli potřebujeme společníka, který zabaví. A iPhone 5s vás rozhodně nudit nebude. Důvodů, které tento fakt podporují, je hned několik. Tak například hudební přehrávač, ten je dnes již zažitým standardem. Aktualizace iOS 7 kompletně překopala jeho vzhled, to nejdůležitější - tedy funkčnost a kvalita samotného přehrávače se však nezměnila. Během přehrávání hudby nechybí opakování, náhodná volba i ekvalizér. Hudební přehrávač můžeme ovládat i při uzamčené obrazovce nebo vyvoláním ovládacího centra. Hráči zase ocení nepřeberné množství her, které mohou v Apple Storu nalézt. Je pravda, že zdarma jich je méně, než například na Androidu, kdo má ale na takto drahé zařízení, má i ty drobné na zakoupení her. Možná jde o diskriminaci, možná ne, každopádně je to tak. Herní zážitek je stejný jako na iPhone 5, tedy perfektní. Procesor se činí a tak je vše plynulé a rychlé, za celou dobu testování jsem nezaznamenal jakékoliv záseky, telefon poslouchal jako hodinky i tehdy, když bylo na pozadí spuštěno několik dalších aplikací. To jsou zkrátka takové ty drobnosti, které potěší, i když nad nimi v tu chvíli nepřemýšlíte.

Hudba, Počasí, Kompas a Gyroskop, Game Center, Akcie a Kiosek

Aplikace Game center působí jako pojítko mezi hráči ze všech koutů světa. Hlavním negativem celé aplikace je ale zatím skromná nabídka her a prapodivná, do značné míry nevkusná grafika s barevnými bublinami. U podporovaných her pak mohou hrát hráči proti sobě, komunikovat spolu a získávat body. Tato aplikace je zatím ve svých začátcích, ale v budoucnosti můžeme očekávat její rozšíření, včetně nabídky herních titulů. Vestavěný videopřehrávač levou zadní zvládne přehrávání videí v rozlišení Full HD, kamenem úrazu jsou ovšem striktně dané formáty a kodeky. Nechte si zdát o formátech MP4, avi či kontejnerech xVid či DivX. Apple se striktně drží svého formátu .mov.

Galerie

Pořízená videa z fotoaparátu mají své místo působnosti v obrázcích. Naopak, nahrávaná videa, ať z iTunes nebo ve formě podcastů, jsou ukládána pod položku videa. Pokud jsem chtěl zkopírovat film s titulky ve formátu .srt, v programu iTunes vyskočila hláška, že titulky nemohou být zkopírovány, protože je iPhone neumí použít. Čili iTunes si neporadí ani s jejich převedením pro do něj srozumitelného formátu. Pokud chceme do telefonu nahrát vlastní videa, děje se pak pouze přes program iTunes, zapomeňte na jednoduché připojení telefonu k počítači a prosté přetažení hudby nebo videí, jako to umí veškerá konkurence, vše je velmi zdlouhavé. Tato omezení bohužel řadu uživatelů od pořízení Apple produktů odrazují a přetrvávají stále. Velmi kvalitní alternativou vestavěného přehrávače je aplikace 8player lite. Ta podstatně rozšiřuje chudé zastoupení formátů o 3gp, avi, mkv, mpg, wmv, flv, ogg i vob. Zároveň podporuje i hudební formáty flac, wma a wav. Díky tomu si otevřete tyto formáty souborů například i z e-mailu nebo po stažení v Safari přímo do telefonu.

App Store v novém

I samotný App Store prošel designovou obměnou, který lépe zapadá do flat designu iOS 7. Nabídky jsou přehlednější, ucelenější, celé prostředí aplikace zkrátka ladí. Popisky jsou nově hůře čitelné, to je ale ''problém'' u fontů v celém systému. Na spodní liště App Store naleznete kategorie Featured, Top Charts, Near Me, Search a Updates. Otravné je však neustálé zadávání hesla jako autorizace. Není to pravidlo, Apple si zkrátka vybere tu ''správnou'' chvíli a požádá vás o zapsání hesla k vašemu účtu. Jelikož se heslo musí skládat z velkých a malých písmen + nějaká číslice, je to poměrně obtěžující. iPhone 5s tento problém vyřešil vestavěnou čtečkou otisků prstů, v tomto případě se jedná o mnohem elegantnější formu. Vestavěná aplikace Facebook a Twitter slouží kromě synchronizace kontaktů a kalendáře i k odesílání fotek na sociální sítě, rozšířené jsou i možnosti pro sdílení, kdy nově můžeme sdílet celá alba nebo je synchronizovat.

Telefonní aplikace

Telefon musí umět telefonovat a posílat SMS zprávy, to je zkrátka základ. A i tento základ samozřejmě iPhone 5s zvládá s přehledem. Telefonní seznam se umí synchronizovat jak s Facebookem tak i s Twitterem. Novému kontaktu můžeme přiřadit vlastní vyzvánění, vlastní melodii sms i obrázek. Vyzváněcí melodie má ovšem jeden háček, jedná se pouze o zvuky, které jsou v telefonu výrobcem dodané. Při příchozím hovoru je nově možné tahem prstu nahoru aktivovat nabídku s odesláním SMS volajícímu, nebo přidáním upomínky do kalendáře s tím, že se máme volajícímu později ozvat. To sice dobře zvládaly i iPhony s iOS 6, přesto se jedná o užitečnou funkci, kterou je nutné vyzdvihnout. Hezké je taky zobrazení fotografie volaného přes celý displej. I zde si Apple pohrál s přechody a průhledností jednotlivých vrstev, celé to tedy vypadá dosti efektně.

Telefonní aplikace

Využít můžete také integrované aplikace FaceTime, která umí i samotné audiohovory, už tedy není nutné, abyste se s volaným navzájem viděli. Je to navíc méně datově náročné. Volat můžete jak přes Wi-Fi, tak přes mobilní sítě, v takovém případě doporučujeme připojení nejlépe k 3G síti, jinak je hovor dost zpožděný. Užitečný je také režim nerušit, který je chytrou alternativou k obyčejnému tichému režimu. Můžeme si navolit, v jakém časovém rozmezí dojde k aktivaci a v této době jsou utlumeny všechny zvuky příchozích hovorů a zpráv. Výjimku tvoří jen povolená volání u určitých kontaktů (například rodina). Tyto kontakty budou mít povolenku ohlašovat se zvukovou notifikací. Pokud také například někdo zavolá pouze jednou, zvukové upozornění se neozve. Pokud ale hned poté volá znovu, hovor se ohlásí i zvukem, protože to může být naléhavé.

Zprávy

Aplikace pro textové a multimediální zprávy je navržena v co nejjednodušším stylu s minimem různých nastavení a možností. Chybí různé styly zobrazení, volba úložiště či přesuny zpráv do složek. V editoru zpráv si uživatel může zvolit pouze QWERTZ klávesnici, rozestupy jednotlivých kláves jsou dostatečné a psaní velmi pohodlné. Připraven je i prediktivní slovník T9. Součástí editoru zpráv je i editor MMS, kdy stačí kliknout na obrázek fotoaparátu a můžeme přidávat snímek či video nebo vybrat stávající snímek. Praktické, rychlé a intuitivní.

Zprávy

Uživatelé iOS mohou využít také iMessage, čili zprávy, které se v rámci Apple zařízení zasílají zdarma přes datovou síť operátora. Je to velice návyková funkce, nemusíte používat žádnou další dodatečnou aplikaci jako je například Viber nebo WhatsApp, zkrátka vyberete kontakt a iPhone sám pozná, jestli je na druhé straně taktéž telefon s operačním systémem iOS. Pokud ano, tlačítko ''Odeslat'' zmodrá a vy odesíláte zprávu naprosto zdarma. Samozřejmě, můžete vybrat i přílohu. Pokud se zpráva z nějakého důvodu nepodaří odeslat jako iMessage (například nedostupná síť operátora), zpráva se odešle jako klasická SMS. Tento styl přesměrovaného odeslání však můžete v nastavení zakázat, stejně tak jako můžete zakázat celé iMessages a případně i FaceTime.

Vybrat si můžete mezi standardním e-mailovým klientem a nebo kupříkladu GMailem

Kromě textových, multimediálních a iMessage zpráv můžete také samozřejmě odesílat a přijímat e-mailovou poštu, a to buď za pomocí integrovaného e-mailového klienta nebo například díky Gmailu. Práce s e-mailovou poštou je stejně snadná, i když někdy narazíte na problémy v seznamu zpráv, kde se ještě mnoho minut přechovávají prázdné e-maily. Obě aplikace zvládají push notifikace, díky kterým nepřijdete o žádný ze svých důležitých e-mailů. Například u aplikace Gmail ale vidíme, že Google ji ještě nepřetvořil pro potřeby iOS 7. Aplikace je samozřejmě plně funkční, ale například klávesnice odpovídá té z iOS 6. Také gesta nefungují. Podobných aplikací je spoustu a bude chvíli trvat, než všichni vývojáři své aplikace přetvoří.

Organizační funkce

Každý správný telefon musí umět pomoci s organizací vašeho času. iPhone 5s si pro nás samozřejmě přichystal klasickou plejádu aplikací jako je kalendář, budík, kalkulačka, připomínky, diktafon, stopky a další. Navíc si pro všechny uživatele iOS přichystal bonus v podobě stažení některých dříve placených aplikací zdarma. Jedná se o balík iWork a například také iPhoto a iMovie. Všechny výše jmenované předinstalované aplikace mají nové prostředí, do kterého můžete díky níže přiloženým screenshotům nahlédnout. Na funkčnosti se ale nic nezměnilo. Pokud ovládáte anglický jazyk, můžete pořádat o pomoc hlasovou asistentku Siri. Ta zvládá nastavení budíku, odeslání SMS zprávy, e-mailu, otevře webové stránky, aplikace, zjistí aktuální počasí a jeho předpověď a mnoho dalšího. Bohužel pro našince, čeština je zatím v nedohlednu.

Poznámky, Diktafon, Kalkulačka a Kalendář. O pomoc můžete požádat také Siri, zvládne toho dost.

Navigace

Apple iPhone 5s může posloužit i jako navigace. Integrovaný je nejenom GPS modul, ale také ruský GLONASS systém. Fixace je s povoleným internetovým připojením bleskurychlá, do 5-10 vteřin je poloha zobrazena, přesnost je také na velice dobré úrovni a to i v městské zástavbě. Pokud nemáte povolené datové připojení, fixace satelitů je otázkou zhruba 10-20 vteřin. Záleží, na jakém prostranství se zrovna nacházíte a jestli se jedná o ''studený'' start mapové aplikace, nebo ne. Když už mluvíme o navigační aplikaci, mluvíme samozřejmě o té od Apple: Mapy. Vtípky stranou, aplikace ušla od svého vypuštění pořádný kus virtuální cesty, přesto lze narazit na nepřesnosti a v některých městech je mapa stále černobílá (satelitní zobrazení). Často se setkáte s chybnými popiskami a dalšími problémy (neexistující silnice, budovy, odbočky), o tristních bodech zájmu nemluvě. Je to škoda, že se Apple takto distancoval od perfektně fungujících Google Map. Jen doplníme, že aplikace Mapy od Apple umí také navigovat. Všechny podklady se stahují on-line, bez datového připojení se tedy neobejdete. Když už máte štěstí a nacházíte se v místě, kde má aplikace kvalitní mapové podklady, jedná se o slušnou aplikaci. V opačném případě máte zkrátka smůlu a na satelitní pohled raději zapomeňte.

Mapy od Apple mají ještě stále rezervy. Na posledních dvou snímcích je aplikace Kompas (kalibrace a samotná aplikace).

Nic vám ale nebrání stáhnout si Google Mapy dodatečně. Ty už sice nejsou tak perfektně odladěné, jako tomu bylo u defaultní aplikace, pohyb po mapě je trochu pomalejší a celkově zkrátka cítíte, že ‘‘toto‘‘ je stažená, a ne předinstalovaná aplikace. Každopádně, k dispozici máte také hlasovou navigaci, za což Google chválíme. I když se Apple od jeho služeb distancoval, přesto Google vytvořil pro všechny uživatele aplikaci a dokonce ji obohatil navigací. Mapové podklady se stahují stejně jako v případě Map od Apple on-line. Existuje ale takový malý ''fígl'', jak kus mapy stáhnout do mezipaměti, stejně jako v případě aplikace Google Mapy pro Android. Vyberete čtvercový výřez mapy, který ovšem nesmí být příliš velký. Vyberete si například menší město a do pole pro vyhledávání napíšete frázi ''ok maps'' (bez uvozovek) a volbu potvrďte.

Mapy od Google jsou jednou z možných alternativ, jsou ale trochu pomalejší. Část map si můžete nahrát do mezipaměti.

Pokud je mapa dostatečně malá, začne se stahovat do mezipaměti, o čemž informuje také ukazatel stažení. Jak dlouho v paměti vydrží, je však nejasné. Aplikaci jsme ukončili přes multitasking, zařízení jsme vypnuli a znovu zapnuli a mapy tam přesto byly stále uložené, tudíž šly prohlížet i bez přístupu k internetu. Při troše trpělivosti lze po těchto čtvercových výřezech nahrát do paměti třeba půl České republiky a aplikace slouží jako mapové podklady. Vyhledávání a navigace bez přístupu k internetu ale nefunguje. Podobné řešení nabízí také Seznam, kde si můžete stáhnout podklady předem a v kompletní podobě. Google Maps mají výhodu v integraci elektromagnetickém kompasu, kdy se mapa otáčí podle toho, kam směřujete. To aplikace od Seznamu bohužel nenabízí.

Data a internet

Datové funkce se mírně vylepšily, a to především díky LTE, které je nově dostupné u většiny poskytovatelů na světě, což je oproti iPhonu 5 vítaná změna. Mobilní data standardně zahrnují GPRS, EDGE a 3G/HSPA (HSDPA, HSUPA), dnes již samozřejmostí je pak bezdrátové Wi-Fi (a/b/g/n). Z iPhone 5s také snadno uděláte hotspot, na který se můžete připojit jak bezdrátově (Wi-Fi, Bluetooth 4.0) tak také dodávaným kabelem. iPhone se vždy před zapnutím hotspotu zeptá, jestli chcete bezdrátové sítě zapnout, nebo jestli chcete data posílat pouze do USB kabelu. To všechno už ale známe. Zamrzí také omezená funkčnost Bluetooth, ani s iPhonem 5s tak neodešlete soubor pomocí této technologie do jiného zařízení. Částečnou náhradou se zdá být AirDrop, který od verze iOS 7 umožňuje sdílení dat mezi několika zařízeními pomocí Wi-Fi a právě Bluetooth. Tento proces sdílení však funguje pouze v rámci Apple produktů (iPad, iPhone, iPod). Bohužel, ani iPhone 5s nenabízí NFC, Apple se ho i nadále rozhodl ignorovat. Je to škoda, v poslední době jsou bezkontaktní platby velice oblíbeným prostředkem úhrady.

Safari je v novém kabátku ještě přehlednější, než dříve

Integrovaným prohlížečem webu je už od počátku Safari, ani v tomto případě tedy nenastala žádná změna. Změny ovšem nastaly uvnitř, prostředí Safari vypadá po aktualizaci iOS 7 odlišně, vlastně jako vše ostatní. Záložky se nově řadí do 3D pohledu, což vypadá efektně a i to docela dobře funguje. Sdílet můžete také své záložky ze stolní verze Safari, a to pomocí Cloudu. Celkově vypadá prostředí Safari mnohem lépe, čistěji, rychlost je jako vždy perfektní a nedělá mu problém načíst a otevřít téměř jakoukoliv stránku. Zamrzí snad jen chybějící Flash přehrávač. Doinstalovat můžete také náhradní webové prohlížeče, jako například Chrome od Google. I ten je příkladně rychlý, navíc není problém synchronizovat vaše data. Díky rychlým vnitřnostem je i prohlížení webových stránek opravdovým požitkem. Vše se bleskurychle načte, posouvání stránek je plynulé a nic se nezadrhává. Prohlížení webu na iPhone je zkrátka návykové, inovované prostředí je už jen ''třešničkou na dortu''. K prohlížení videa, fotografií a internetu by se ale občas ale hodil větší displej, leckomu mohou v dnešní době 4 palce připadat na tyto účely málo. Odpovědí na tyto hlasy jsou ale výjimečně kompaktní rozměry a nízká hmotnost. Chcete-li velký displej, zvolte telefony s Androidem nebo Windows Phone.

Závěrečné zhodnocení

Jaký Apple iPhone 5s tedy vlastně je? A vyplatí se ho zakoupit? Jako vždy vám odpovíme trochu šalamounsky.

Koupit? Nekoupit?

Potěšila nás zejména jako vždy perfektní provázanost a odladěnost, o čtečce už padlo mnoho pozitivních slov, stejně tak jako o kvalitě konstrukce a povedeném designu nebo displeji. Vyzdvihnout rovněž musím kvalitní zvuk. Co naopak zklame je už spíše jen mírně nadprůměrná kvalita fotografií. Za danou cenovku bychom očekávali špičku. Přetrvávají také různá omezení, zejména pak nutnost obsah do telefonu a z telefonu stahovat skrze iTunes nebo omezení Bluetooth. Zamrzí také absence NFC. Apple iPhone 5s je tedy bezesporu skvělým telefonem, který se všemožně snaží nezklamat, naopak se neustále snaží mile překvapovat. Telefonu se podařilo zanechat v nás velice silný, pozitivní, dojem. Tak to už u Apple zařízení bývá, i když k nim můžeme mít různé výhrady.

Apple iPhone 5s je na jednu stranu opravdu skvělý kus zařízení, propracovaný a odladěný do posledního detailu a novinka ve formě čtečky otisků prstů nás také opravdu zaujala. Na druhou stranu se jedná o předražený přístroj, který funkční výbavou zaostává za dnešními nejlepšími TOP smartphony. A těch změnit také není tolik. Máte-li iPhone 4S nebo starší, zřejmě lze doporučit upgrade, rozdíl už opravdu pocítíte. Pokud ale v ruce momentálně třímáte iPhone 5 a nepotřebujete mít nutně čtečku otisků prstů, klidně si počkejte na další generaci. Těch změn je tak málo, že se vám upgrade nevyplatí. Apple iPhone 5s také doporučujeme zakoupit všem těm, kteří se nechtějí zdržovat nedodělky a různými bugy, chtějí spolehlivý přístroj a navíc jim nevadí sáhnout hlouběji do kapsy. iPhone 5s zaujme také všechny, kteří hledají kompaktní a dobře vybavený telefon s reprezentativním vzhledem. Kromě iPhonu je totiž konkurence vesměs o poznání větší. Všem ostatním doporučujeme poohlédnout se po konkurenčních zařízeních. Za více funkcí zaplatíte téměř vždy méně. A to je v dnešní době poměrně zásadní argument. Co na to konkurence?

Konkurence

Začneme u telefonu z vlastní řady. Konkurentem pro ''barev-chtivé'' jedince by mohl být například nedávno recenzovaný Apple iPhone 5c. Ten nabídne místo hliníkového krytu pouze plastovou skořepinu, přesto je zpracování telefonu na špičkové úrovni. Vnitřnosti jsou velice podobné, oželet musíte 64-bitový Apple A7 procesor, zpomalené natáčení videa ''slow-motion'' a také čtečku otisků prstů. Jinak se jedná o perfektně zvládnutí telefon, většina pozitiv zmíněných v recenzi Apple iPhone 5s by se snadno dala přenést na Apple iPhone 5c. Cenovka je o pár tisíc korun níž, základní verze vás vyjde ale stále na vysokých 15 000 Kč, se závazkem se můžete dostat ještě níž.

Apple iPhone 5c

Pokud se vám Apple zařízení nelíbí, možná se vám zalíbí HTC One. Telefon má FullHD displej s mnohem vyšší jemností než iPhone, úhlopříčka je o poznání větší, 4,7 palce. Z toho je odvozeno i mnohem větší tělo přístroje, které zaujme rovněž luxusním provedením - konkrétně hliníkovou unibody konstrukcí. Vzhled HTC One se opravdu povedl. Velice diskutovanou součástí telefonu je také zvuk, který je naprosto špičkový, zaujme také netradiční fotoaparát, který nabízí rozlišení pouze 4 Mpx, ale za pomocí speciální technologie produkuje celkem kvalitní fotografie. Paměť RAM má hodnotu 2GB, procesor je čtyřjádrový. Cena je zhruba o 1 500 - 2 000 Kč nižší. Alternativou by mohl být model HTC One Mini, který je o poznání levnější a rozměrově je k iPhonu 5s blíže Zapomenout však musíte na FullHD rozlišení displeje a například také na zajímavý infračervený port, který HTC One standardně nabízí..

HTC One

Dalším zajímavým telefonem s Androidem je LG G2, kterým se LG vrátilo mezi elitu. ''G dvojka'' nabízí špičkový 5,2palcový FullHD displej, fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a optickou stabilizací, čtyřjádrový procesor Snapdragon 800. Jeho cenovka je o hodně nižší než u iPhone 5c, konkrétně 12 999 Kč (samozřejmě v oficiální distribuci). Apple iPhone 5s nabízí lepší materiály, u LG bohužel najdeme pouze plastové kryty. Přesto je zpracování LG G2 na špičkové úrovni a funkčně je oproti Applu na vyšší úrovni.

LG G2

Dalším možný konkurentem je nedávno představená vlajková loď Sony Xperia Z1, která nahrazuje špičkovou Xperii Z. Výbava je opět nekompromisní a nepřijdete ani o voděodolnou konstrukci, stejně jako tomu bylo u Xperie Z. Těšit se můžete na špičkový fotoaparát, potěší také slot na paměťové karty microSD. Cenově vyjdou obě zařízení srovnatelně. Pokud nejste zastánci značky Sony, zaujmout by vás mohl stylový a téměř o polovinu levnější (9 000 Kč) Huawei Ascend P6. Ten přichází s kvalitní hliníkovou konstrukcí a ani po funkční stránce se nejedná o žádné ořezávátko. Potěší například HD IPS displej, čtyřjádrový procesor a 8Mpx fotoaparát.

Sony Xperia Z1 a Huawei Ascend P6

Pokud se vám nelíbí ani iOS, ani Android, podíváme se na zástupce Windows Phone. Tady bychom mohli vyzdvihnout Nokii Lumia 925, ta od svého vstupu na trh razantně zlevnila, seženete ji za cenu okolo 11 – 12 000 Kč, přitom se jedná o skvělý telefon s HD displejem a svižným operačním systémem Windows Phone 8. Fotoaparát produkuje špičkové fotografie, a to i za zhoršených světelných podmínek. Lumia 925 disponuje 16 nebo 32 GB integrované paměti, a slot pro paměťové karty, stejně jako u iPhonu, nehledejte. V případě, že by se vám hodila větší paměť, konkrétně 32 GB nebo 64 GB, a chtěli byste ještě naprosto špičkový fotoaparát, je tu ještě Nokia Lumia 1020. Ta je sice tlustší a těžší, na druhou stranu výsledky integrovaného fotoaparátu jsou opravdu fascinující. Cena Lumie 1020 je zhruba srovnatelná jako iPhone 5s v základní verzi.

Nokia Lumia 1020 a Nokia Lumia 925
apple-iphone-5s
Klady
  • čtečka otisků prstů (Touch ID)
  • kvalita reprodukce hlasitého reproduktoru
  • jeden z nejlepších hudebních výstupů do sluchátek
  • plnohodnotné LTE
  • výdrž baterie
  • jemný, kvalitní a skvěle čitelný displej
  • odladěnost a svižnost prostředí
  • design a kvalita zpracování
  • nové praktické ovládací centrum v iOS 7
  • špičkový výkon
  • nahrávání videí s frekvencí 120 fps
Zápory
  • vysoká cena
  • iOS 7 s několika omezeními a kontroverzním designem
  • absence USB Mass Storage nebo MTP
  • slot na nanoSIM kartu
  • iTunes téměř nutností
  • horší mapová aplikace
  • chybí NFC
  • omezené Bluetooth
Diskuze ke článku
Jan Bartoš
Jan Bartoš
A těch změn.....it..... také není tolik....
zbrenda wols
no tak o tom odladenom ios 7 by som radsej pomlcal. mam ip5 takze hovorim z praxe. a dnesny itunes pre windows? to je katastrofa sama o sebe. tak neodladeny spomaleny tazkopadny a obmedzeny program na spravu som este nevidel
Pavel
Jen bych Vás opravil, Slo-mo video je v rozlišení 720p ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze