Apple iPhone 5c
recenze

Apple iPhone 5c

Hravý napohled, dravý uvnitř

Apple telefony vždy vzbuzovaly náležitý rozruch a iPhone 5c není žádnou výjimkou, právě naopak. Tentokrát se ale nejedná o známý ''WOW'' efekt, na který jsme u Apple produktů zvyklí. Apple iPhone 5c možná vypadá jako plastová hračka pro malé děti, uvnitř ale nalezneme starou známou klasiku, která je navíc obohacena o několik novinek. Najde si novinka svůj okruh zájemců, které neodradí ani přemrštěná cenovka?

Rok 2013 je pro Apple do jisté míry přelomový. Poprvé totiž představil dva mobilní telefony zároveň. Dostalo se samozřejmě na nástupce vlajkové lodi - iPhone 5s, který přinesl hned několik vylepšení oproti původní ''pětce'', asi nejdiskutovanější novinkou je čtečka otisků prstů, hned v závěsu pak z části marketingový tahák v podobě 64-bitového procesoru. Dostalo ale také na ''levnější'' iPhone, o kterém se diskutovalo již mnoho let před jeho oficiálním představením. Nazývali jsme ho různě, iPhone Nano, iPhone Mini... Představy byly jasné: Apple musí představit zařízení, které bude cenově a funkčně konkurovat levnějším androidím zařízením vyšší střední třídy. Skutečnost je ale podstatně odlišná.

Za zapůjčení Apple iPhone 5c děkujeme e-shopu Sunnysoft.cz, kde můžete telefon zakoupit

Apple iPhone 5c na oficiálních fotografiích

Nepřehlédněte:

Nakonec jsme se levnějšího iPhone opravdu dočkali, ale již během samotné Keynote Tim Cook rozmetal naše představy cenově dostupnějším a konkurenceschopnějším zařízení na prach. iPhone 5c totiž rozhodně není žádný levný telefon, svoji cenovkou strčí do kapsy špičkové TOP smartphony ostatních výrobců. Hliník se změnil v plast, hardware si novinka zapůjčila od iPhone 5 a toho také zastoupila v prodeji. Kam tedy iPhone 5c zařadit? Na ruce obyčejných lidí je trochu moc barevný, do rukou dětí zase moc drahý. Jaká je tedy cílová skupina lidí? Kdo vlastně chce barevný polykarbonát místo hliníku, skoro žádná vylepšení, a to vše za stejnou cenu?

Apple iPhone 5c – videopohled

Technické parametry Apple iPhone 5c

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 59,2 × 9 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 507 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Srovnání Apple iPhone 5, 5c a 5s

Ještě než se pustíme do samotné recenze Apple iPhone 5c, podíváme se na krátké srovnání, ve kterém si porovnáme iPhone 5, 5c a 5s. Jak si můžete povšimnout, změny rozhodně nejsou nijak revoluční, a to ani pokud si srovnáme Apple iPhone 5 a iPhone 5s. Přesvědčit se můžete sami v následující tabulce.
Apple iPhone 5s, 5c a 5 vedle sebe.
Apple iPhone 5 Apple iPhone 5c Apple iPhone 5s
Verze operačního systému iOS7 7.0.2 iOS7 7.0.2 iOS7 7.0.2
Rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 124,4 × 59,2 × 8,97 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
Hmotnost 112 gramů 132 gramů 112 gramů
Velikost displeje 4 palce 4 palce 4 palce
Rozlišení displeje 640 × 1 136 640 × 1 136 640 × 1 136
Kapacita baterie 1 440 mAh 1 507 mAh 1 570 mAh
Čip Apple A6 Apple A6 Apple A7 (64-bit)
Čtečka otisků prstů ne ne ano
Paměťové varianty 16/32/64 GB 16/32 GB 16/32/64 GB
Fotoaparát 8 Mpx 8 Mpx 8 Mpx
Clonové číslo F2.4 F2.4 F2.2
Přední kamera 1,2 Mpx 1,2 Mpx 1,2 Mpx
Materiál hliník polykarbonát hliník
Barvy černá, bílá žlutá, zelená, modrá, růžová, bílá černá, bílá, zlatá

(nejlepší hodnota, nejhorší hodnota, změna, nová barva, beze změny)

Největším rozdílem je tak právě čtečka otisků prstů a také vylepšený 64-bitový procesor, obě tyto zásadní vylepšení však nabízí pouze iPhone 5s. Další rozdíly jsou pouze minimální, jako třeba mírně zvýšená kapacita baterie v případě iPhonu 5c a 5s oproti iPhonu 5.

Vzhled a obsah balení

Všechny verze iPhonů byly od počátku baleny do tvrzené papírové krabičky, která překvapovala malými rozměry, přesto jste v ní nalezli vše potřebné. Postupem času se půdorysné rozměry krabice dokonce ještě zmenšovaly a Apple tak dokázal, že přemýšlí nejenom nad vzhledem samotných zařízení, ale také nad tak banální věcí, jako je krabice, kterou stejně během chvíle někam uklidíte. iPhone 5c tento trend papírové krabičky mění a přichází s plastovou verzí, tedy tou, jakou můžeme vidět již dlouhá léta u iPodů.

Základní balení Apple iPhone 5c

Průhledným plastovým průzorem tedy hned vidíte, jaký telefon se uvnitř skrývá. Krabička samotná je opravdu miniaturní, Apple v tomto ohledu dohnal svoje snažení k dokonalosti. Volné místo uvnitř krabičky téměř neexistuje. Hned navrchu naleznete samotný telefon, který je uchycen do speciální plastové objímky, která ho pevně drží na svém místě. Pod ní naleznete nezbytnou dokumentaci, různé uvítací příručky v několika jazycích (podle země, ve které jste telefon zakoupili) a samozřejmě také sponu/jehlu na vyjmutí slotu pro nanoSIM kartu. Pod dokumentací naleznete v přesně odměřených výřezech datový kabel, zástrčku do sítě a samozřejmě také v krabičce schované EarPods sluchátka, která už všichni dobře známe z iPhonu 5. To je vše, žádné nadstandardní příslušenství se (podle očekávání) nekoná.

Design a konstrukce

Co se týče základního pohledu na iPhone 5c, neliší se od iPhone 5 a 5s. Protáhlý design, stejné rozestavění ovládacích prvků, zaoblené hrany, minimalistické pojetí. Co se ovšem změnilo je, jak už všichni dobře víte, provedení zadního krytu. Na ten se tedy speciálně podíváme jako první. Apple iPhone 5c se, co se týče materiálu zadního krytu, vrací o několik let zpět, tedy do doby iPhonu 3G a 3GS. Zadní kryt je opět polykarbonátová skořepina, která navíc může být hned v několika barevných variantách.

Designová linka je stejná jako u iPhone 5 a 5s

Vybrat si můžete mezi žlutou, zelenou, modrou, bílou a růžovou barevnou variantou. Smutné je, že iPhone 5c nahrazuje iPhone 5 úplně, pokud tedy chcete hliníkové provedení, nezbude vám jiná možnost, než sáhnout po lepším (a také dražším) iPhonu 5s. Na zadním straně dále naleznete čočku vestavěného fotoaparátu, kterou kryje speciální tvrzené minerální sklíčko. Hned vedle něj nalezneme otvor druhého mikrofonu pro potlačení nepříznivých ruchů a ještě o kousek vedle přisvětlovací LED diodu, která napomůže při zhoršených světelných podmínkách a nebo ji můžete použít jako svítilnu. Nechybí samozřejmě ani obligátní zatemněné jablíčko a ve spodní části klasické popisky. Nebudeme znovu rozebírat, proč Apple sáhl po plastových zádech, je to fakt, se kterým se zkrátka musíme smířit.

Senzory, Home button a šuplíček na nanoSIM kartu v detailu

Podíváme se také na přední stranu. Ta je temně černá, v bílé variantě přední díl iPhone 5c nehledejte. Na přední straně se rozprostírá 4palcový IPS displej, nad kterým nalezneme reproduktor a všechny nezbytné senzory, které naštěstí nejsou díky černé barvě viditelné. Místo si zde našla také sekundární kamera pro videohovory. Pod displejem nalezneme obligátní ''Home button'', který na rozdíl od iPhone 5s neplní žádnou další funkci. Jeho stisk je až neobvykle tuhý, na druhou stanu je stisk díky tomu jistý. To je z přední strany vše, žádné překvapení však nenalezneme ani na bocích telefonu.

Zadní strana je tvořena polykarbonátovou skořepinou

Na levé straně nalezneme posuvný jezdec pro vypnutí/zapnutí všech zvuků a pod ním rozdělené tlačítko pro regulaci hlasitosti. I tato tlačítka jsou samozřejmě plastová, aby zapadla do celkového konceptu telefonu. Na vrchní straně nalezneme vypínací/uspávací (a znovu plastové) tlačítko displeje. Jeho stisk je stejně jako v případě Home buttonu jistý a poměrně hlasitý. Omylem ho tak určitě nezmáčknete, o což přesně jde. Na pravém boku žádné ovládací prvky nehledejte, naleznete zde pouze malý otvor pro zasunutí dodávané spony. Sponou vycvaknete miniaturní šuplíček pro nanoSIM kartu. Uživatelé, kteří přecházejí od jiného výrobce mobilních telefonů, se tedy nevyhnou ořezání/výměny své stávající SIM karty na tuto nestandardní velikost.

Apple iPhone 5c ze všech stran

Všechny ostatní konektory se tak musely vměstnat na spodní stranu. Nalezneme zde jak hlasitý reproduktor, tak také primární mikrofon, proprietární Lightning konektor a také 3,5milimetrový jack konektor pro připojení sluchátek. Rozestavění prvků je tedy klasické. Jelikož je telefon z velké části plastový, zastavíme se ještě u kvality konstrukčního zpracování. iPhone 5c však podle očekávání nezklamal, právě naopak, jedná se o opravdu pevné zařízení. Za celou dobu testování jsme nezaslechli jediný skřípavý, nebo jinak obtěžující zvuk. Je to dáno také vnitřní kovovou kostrou, která boky a všechna další náchylná místa s jistotou zpevňuje. Kvůli ní je ale telefon o poznání (o 21 gramů) těžší, než iPhone 5s nebo 5. Finální hmotnost 132 gramů je ale na dnešní dobu zcela v normě a iPhone 5c je ideálně těžkým telefonem. Telefon můžete mačkat a prohýbat jak chcete, ani se nehne. Starost nám však dělá lesklé provedení zadního polykarbonátového krytu. Během chvíle můžete očekávat vlásečnicové škrábance, které jsou zkrátka daní za hezké lesklé provedení. Ani úchop telefonu není nejjistější, což jsme zmiňovali už v samotném preview telefonu. Snadno tedy hrozí vyklouznutí, jelikož kryt nenabízí žádnou povrchovou úpravou. Opět - je to daň za krásný a čistý design, který Apple zkrátka umí.

Baterie a výdrž

Ani iPhone 5c nenabízí uživatelsky vyměnitelnou baterii, tu vám vymění pouze v autorizovaném servisu. V případě vlastního zásahu do zařízení automaticky přicházíte o záruku. Integrovaná baterie nabízí na dnešní poměry poněkud nízkou kapacitu, konkrétně 1 507 mAh, i když oproti iPhonu 5 kapacita mírně narostla. iPhony se nikdy nevyznačovaly delší dobou použitelnosti a dobrou výdrží, než na co jsme byly zvyklí, vždy se jednalo o ''jednodenní smartphony''. iPhone 5c nás ale mile překvapil.

Výměnu baterie musí zajistit specializovaný servis, kapacitu 1 507 mAh musíme Apple věřit

Pokud telefon budete šetřit, není problém dosáhnout dvoudenní výdrže. A to s přehledem. Pokud budete využívat služeb GPS, budete poměrně dost surfovat na internetu pomocí Wi-Fi a na závěr si pustíte několik dílů vašeho oblíbeného seriálu, z iPhonu 5c se stane klasický jednodenní smartphone. Pokud si vystačíte s pár minutami hovoru, odešlete několik SMS zpráv, občas se podíváte na internet a vyfotíte pár fotografií, dvoudenní výdrž již není nic nereálným. Opět tedy záleží, do jaké míry svůj telefon hodláte využívat. Přesto je mírný posun oproti iPhonu 5 znatelný. Je to dáno také lepší optimalizací systému iOS 7, který s baterií lépe hospodaří. K nabíjení slouží dodávaná nabíječka s Lightning koncovkou. Tento konektor je praktický hlavně z toho důvodu, že je jedno, jakou stranou ho telefonu vsunete, odpadá tedy strach z poškození konektoru. Pro uživatele starších iPhonů (4S a dále) je však problém s příslušenstvím, které se rázem stane nekompatibilním. Apple se to pokusil vyřešit doplňkem v podobě ''převaděče'' z Lightning na klasický 30pinový konektor. Jeho cena je však vysoká a praktičnost dosti mizivá. Pro doplnění, k dispozici je také převaděč z Lightning konektoru na klasický microUSB konektor.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést naše standardizované testy výdrže. Telefon byl přihlášen do 3G sítě, streamovali jsme HD video (720p) pomocí zabezpečeného Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do standardně dodávaných sluchátek. Jas displeje byl na hodnotě 50 %, stejně jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Telefon vydržel celkem 7 hodin a 49 minut, což je velice příjemný výsledek. Doba nabíjení je poměrně rychlá, na 80% své kapacity se baterie nabije za 1 hodinu a 36 minut, na 100% budete čekat celkem 2 hodiny a 15 minut.

Zvuk

V čem telefony od Apple excelují, je maximální hlasitost a kvalita zvuku a iPhone 5c není výjimkou. U ''5céčka'' není nutné nastavovat hlasitost na maximální hodnotu, abyste nepřeslechli příchozí notifikaci nebo hlasový hovor, jako je tomu běžné u ostatních telefonů. V tomto ohledu opravdu nemáme co vytknout. Jak hlasitost tak samotný zvukový výstup je téměř dokonalý. Díky dvojici mikrofonů je kvalitní také požitek z telefonování, veškeré nežádoucí ruchy jsou eliminovány na minimum. Apple si zkrátka s kvalitou reprodukce vyhrál a opět obhájil svoje prvenství v kategorii ''běžně dostupných telefonů''.

Hlasitý reproduktor se nachází na spodní straně telefonu

Další pro Apple důležitou složkou je zvukový výstup, a ten je (jako obvykle) jedním slovem famózní. Je jedno, jestli posloucháte vaše oblíbené písničky z hlasitého reproduktoru, který je umístěný na spodní straně, nebo si vychutnáváte zvuk z kvalitních a v balení přibalených sluchátek EarPods, výsledek je vždy stejný = stejně kvalitní. Inovovaná, anatomicky tvarovaná a futuristicky vypadající pecková sluchátka se vyznačují hutným podáním basů, zvuk už není tak plechový jako u předešlé generace sluchátek, které Apple ke svým telefonům standardně dodával. Nová sluchátka se navíc mohou pochlubit zvýšenou odolností proti potu a vodě. Na kabelu mají sluchátka také tlačítko pro příjem a ukončení hovoru, které zároveň poslouží při procházení skladeb, bez nutnosti telefon vyndávat z kapsy. Nezapomnělo se ani na tlačítka pro regulaci hlasitosti. V případě, že vám sluchátka ''nepadnou do noty'' nebo vám z uší vypadávají, není problém připojit sluchátka vlastní, pro běžného posluchače jsou však ty standardně dodávaná naprosto dostatečná a v uších drží dobře téměř každému.

Displej

Displej žádnou změnou neprošel, je tedy identický jako v případě iPhonu 5 a 5S. 4palcový TFT IPS Retina displej tak nabízí rozlišení 640 × 1136 pixelů, výsledná jemnost displeje je 326 ppi. V dnešní době se tak nejedná o ten nejjemnější a nejkvalitnější displej, který na poli mobilních telefonů můžeme nalézt, přesto je jeho kvalita perfektní - displej je jemný, jednotlivé body jsou vzhledem k menší úhlopříčce běžným pohledem nerozpoznatelné, těšit se můžete díky vysoké intenzitě jasu také na skvělou čitelnost na přímém slunci bez nutnosti jeho zastiňování. Díky technologii displeje jsou příkladné také pozorovací úhly, barvy i kvalita zobrazení jsou skvělé z jakéhokoliv úhlu. I za displej tak musíme Apple pochválit, nastolil určitý standard, kterého se drží a který mu mohou někteří výrobci jen tiše závidět.

Špičkové pozorovací úhly a perfektní čitelnost na přímém slunci - to je IPS displej v podání iPhone 5c

Na rozdíl od některých jiných telefonů displej ve větší míře nezachycuje mastnoty ani nečistoty. Apple totiž použil velmi kvalitní oleofobní vrstvu eliminující vaše otisky prstů. Dalším bodem k dobru je ochrana displeje, který nevykazuje žádné škrábance ani po delší době užívání. Ochranné sklo Gorilla Glass není na okrasu a skutečně chrání displej, alespoň během našeho testování.

Hardware

Apple iPhone 5C používá stejnou čipovou sadu, jako iPhone 5. Jedná se tedy o čip Apple A6 složený z dvoujádrového procesoru o taktu 1,3 GHz. Všemu sekunduje 1 GB RAM paměti. O grafický výkon se postará akcelerátor PowerVR SGX 543MP3. Výkon je tedy stejný a to vůbec neznamená špatný, naopak. S výkonem telefonu nebudete mít sebemenší problém. Samotné prostředí iOS 7 je skvěle odladěné, přehrávání datově náročných filmů ani hraní 3D her telefonu nedělá také žádný problém. Kdyby byly všechny telefony na trhu odladěné, jako jsou právě iPhony, byl by život s chytrým telefonem mnohem příjemnější. Uživatelé mnohých Androidů by jistě mohli vyprávět.

Uživatelské prostředí

Uvnitř naleznete operační systém iOS v jeho momentálně nejnovější verzi 7.0.3, přičemž už předchozí verze 7.0.2 odstranila problém se zabezpečením odemykací obrazovky (více zde). Celkově prostředí působí opravdu na většinu smyslů. Je barevné, hravé, nápadité, svižné, ale také animacemi prošpikované a díky tomu občas trochu nepřehledné. Je to zkrátka největší změna od počátku celého systému. Jednoduchý flat design ikonek může většině připadat infantilní až dětský, za sebe změnu hodnotím jako příjemnou, hlavně díky ucelenějšímu vzezření. Prostředí se stalo čistší, i když písmo samotné je nově o trochu hůře čitelné.

Střípky z prostředí iOS 7 na iPhone 5c

Co ale naopak potěší je vylepšený multitasking a hlavně ovládací centrum, které se na rozdíl od toho notifikačního vytahuje ze spodní části obrazovky a je jednou z hlavních novinek iOS 7. Zde najdeme širokou škálu přepínačů bezdrátových sítí, navíc můžete snadno spustit aplikace jako je kalkulačka, svítilna, minutka a fotoaparát. Díky posuvníkům snadno nastavíte také jas displeje a hlasitost hudby. Mezi přepínači nám jen trochu chyběl ten na zapnutí/vypnutí mobilních datových sítí. I tak se ovládací centrum jednoznačně povedlo, ušetří vám neustálé vstupy do nastavení. Vyhledávání složek/aplikací/zpráv v iPhone už nyní nemá vlastní kartu, jako tomu bylo dříve, nově ho aktivujete posunutím displeje dolů zhruba ze 3/4 obrazovky a je přitom jedno, na jaké kartě hlavní obrazovky se momentálně nacházíte. Vyhledávání už ale bohužel nefunguje zároveň i na internetu, prohledává se pouze samotné zařízení.

Notifikační centrum, ovládací centrum, vyhledávání a Siri - vše v novém prostředí

Barvičky, přechody, animace, jednoduchost. To vše buď budete milovat, nebo nenávidět, každopádně s nákupem iPhone 5c a 5s s tímto faktem musíte počítat, majitelé předchozích iPhonů ještě měli na výběr. Když iOS 7 skloubíte s barevným iPhonem 5c, pro který se díky všudypřítomným barvám hodí nejvíce, občas telefon opravdu působí spíš jako hračka pro děti, opět se ale jedná o subjektivní názor. Podívejte se také na recenzi operačního systému iOS 7, kterou si pro vás přichystal můj kolega Petr Vojtěch zde.

Aktualizace: Pár minut před uzávěrkou této recenze se nám na displeji našeho redakčního iPhonu 5c objevila informace o nové aktualizaci s číselným označením 7.0.3, která opravuje některé nedokonalosti, které jsme v recenzi zmínili. Tak například, byla obnovena možnost vyhledávání na webu a Wikipedii v rámci hledání Spotlight, dále byly odstraněny problémy při odeslání iMessages některým uživatelům (my jsme na podobný problém nenarazili).

Aktualizace iOS 7.0.3

Byl odstraněn problém i se samotnou aktivací iMessage pomocí automatické SMS zprávy, na což si někteří uživatele stěžovali také. Nastavení ,,Omezit pohyb‘‘ (Nastavení – Obecné – Zpřístupnění – Omezit pohyb) bylo vylepšeno tak, aby byl pohyb animací (Parallax efekt) omezen úplně. Někteří uživatelé iOS 7 si stěžovali, že z koukání na pohyblivé ikony trpí nevolností. Aktualizace 7.0.3 by tak měla vyřešit i tento problém.

Novinky aktualizace iOS 7.0.3

  • Byla přidána Klíčenka na iCloudu, která eviduje vaše názvy účtů, hesla a čísla kreditních karet na všech schválených zařízeních.
  • Byl přidán generátor hesel, díky němuž vám Safari může navrhovat jedinečná a obtížně odhalitelná hesla pro vaše účty online.
  • Na uzamčené obrazovce byla prodloužena prodleva před zobrazením textu „odemknout“ při použití Touch ID.
  • Byla obnovena možnost vyhledávání na webu a Wikipedii v rámci hledání Spotlight.
  • Byl odstraněn problém, který způsoboval selhání při zasílání zpráv iMessage některým uživatelům.
  • Byla odstraněna chyba, která bránila aktivaci zpráv iMessage.
  • Zlepšila se stabilita systému při práci s aplikacemi iWork.
  • Byl odstraněn problém s kalibrací akcelerometru.
  • Byl vyřešen problém, který mohl způsobovat použití hlasu nižší kvality v Siri a VoiceOveru.
  • Byla opravena chyba, která mohla umožnit obejití přístupového kódu na uzamčené obrazovce.
  • Nastavení Omezit pohyb bylo vylepšeno tak, aby minimalizovalo pohyb i animaci.
  • Byl vyřešen problém, který mohl způsobovat přílišnou citlivost vstupu VoiceOveru.
  • Nastavení Tučný text bylo aktualizováno tak, aby měnilo také text na číselníku.
  • Byl vyřešen problém, který mohl u zařízení pod dohledem způsobovat zrušení dohledu při aktualizaci softwaru.

Recenze Apple iOS 7

Fotoaparát

Také fotoaparát je identický s tím v iPhone 5. Disponuje tedy stejným rozlišením 8 Mpx, senzorem typu BSI od výrobce Sony a objektivem se světelností f/2.4. K dispozici je také trojnásobný digitální zoom. Samozřejmě nechybí ani přisvětlovací LED dioda, která bude nápomocna při zhoršených světelných podmínkách - pohodlně osvítí prostor do vzdálenosti přibližně 3-4 metrů. Vedle čočky fotoaparátu, která je opět chráněna minerálním sklem, pak nalezneme druhý mikrofon, který se bude hodit při natáčení videa.

Fotoaparát nabízí rozlišení 8 Mpx, nezapomnělo se ani na LED diodu

Samotné prostředí fotoaparátu navíc doznalo díky aktualizaci iOS 7 několik změn. Díky spodnímu posuvníku si můžete vybrat, jestli chcete natáčet video, fotit klasický snímek, snímek ve čtvercovém rozměru (formát vhodný zejména pro snadný upload na Instagram bez nutnosti snímek ořezávat) nebo jestli chcete fotit již zmíněné složené panorama o celkovém rozlišení 27 Mpx. Nově si také můžeme vybrat jeden ze speciálních efektů - na výběr je jich celkem 8. Efekty nemusíte postupně přepínat a zkoumat, telefon okamžitě přepne obrazovku do sady 9 náhledů (9. filtr přepne zobrazení do klasického režimu bez efektu) a vy si tak snadno můžete vybrat ten nejzajímavější. Procesor telefonu zvládá celou akci bez jakéhokoliv zaškobrtnutí. Na vrchní straně aplikace pak naleznete rychlé přepínače a vypínače, konkrétně se jedná o možnost zapnutí/vypnutí blesku, HDR a přepnutí fotoaparátů. Mimochodem, přední kamera nabízí rozlišení 1,2 Mpx a je mnohem kvalitnější, než například u iPhone 5/4S. Rozlišení je vyšší a snímky jsou tedy kvalitnější a ostřejší, kamerka je navíc citlivější na světlo a proto i při zhoršených světelných podmínkách pořídíte kvalitní záběry.

Prostředí fotoaparátu a zajímavé efekt zvětšení fotky v galerii

Zpět ale k prostředí a kvalitě zadního fotoaparátu. Prostředí celkově působí ''zabydlenějším'' dojmem, než v případě iOS 6. Další podrobnější nastavení chybí, ale i to málo dokáže potěšit. To hlavní je ale kvalita pořízených fotografií. Ty nezklamou, ale ani nijak zvlášť neppřekvapí, jedná se o takový mírný nadprůměr. Za denního světla jsou snímky ucházející, ostré jsou po celé ploše s minimálním šumem, detaily by ale mohly být lepší a na snímku je vidět i komprese. Všimnout si lze také často fialového nádechu bílé oblohy. Jakmile jsou světelné podmínky horší, jsou snímky stále kvalitní, hladina šumu není tak vysoká a ostrost je stále velmi dobrá. Čím se Apple nechlubí, ale mohl by, je rychlost spouště fotoaparátu. Pořízení snímků je okamžité, při pořizování více snímků za sebou vás telefon nijak nezdržuje a ''sází'' jeden snímek za druhým. Kategorie makro snímků je pro iPhone bezproblémovou disciplínou, zaostřovací vzdálenost je kolem 10 centimetrů. Snímky můžeme pořizovat softwarovou kruhovou spouští nebo klávesou pro zvýšení hlasitosti. iPhone 5c určitě není nejlepším fotomobilem na trhu, fotí ale relativně dobře a za jeho výsledky se rozhodně stydět nebudete, a to nejenom na displeji mobilního telefonu.

Ukázkové fotografie
Ukázkový panoramatický snímek v rozlišení 27 megapixelů
Videokamera

iPhone 5c exceluje i jako videokamera. Za dobrých světelných podmínek je kvalita videa na velice dobré úrovni, o čemž se můžete sami přesvědčit na následujícím příkladu. Telefon zvládá nahrávání videa ve FullHD rozlišení, konkrétně tedy 1920 x 1080 pixelů, při 30 snímcích za vteřinu. K dispozici je i softwarová stabilizace obrazu, kterou ocení všichni lidé, kteří nemají příliš pevný úchop. Z marketingových důvodů však Apple neimplementoval funkci slow-motion (natáčení zpomalených videí ve FullHD rozlišení), která tak zůstává výsadou pouze iPhonu 5s. Je velmi nepravděpodobné, že by na tento typ záznamu procesor v iPhonu 5c nestačil, i když, možná se mýlíme. V případě nahrávání videa máme bohužel ještě méně doplňkových možností, než je tomu u pořizování fotografií. Můžeme vypnout/zapnout přisvětlovací LED diodu nebo natáčet přední kamerou pro videohovory, to je vše.

Apple iPhone 5c (testovací video) – exteriér, 1080p

Multimediální funkce

Telefon samozřejmě není jen na volání, posílání zpráv a občasné focení. Ve chvílích nudy, nebo při dlouhé chvíli potřebujeme společníka, který zabaví. A iPhone 5c vás rozhodně nudit nebude. Důvodů, které tento fakt podporují, je hned několik. Tak například hudební přehrávač, ten je dnes již zažitým standardem. Aktualizace iOS 7 kompletně překopala jeho vzhled, to nejdůležitější - tedy funkčnost a kvalita samotného přehrávače se však nezměnila. Během přehrávání hudby nechybí opakování, náhodná volba i ekvalizér. Hudební přehrávač můžeme ovládat i při uzamčené obrazovce nebo vyvoláním ovládacího centra. Hráči zase ocení nepřeberné množství her, které mohou v Apple Storu nalézt. Je pravda, že zdarma jich je méně, než například na Androidu, kdo má ale na takto drahé zařízení, má i ty drobné na zakoupení her. Možná jde o diskriminaci, možná ne, každopádně je to tak. Herní zážitek je stejný jako na iPhone 5, tedy perfektní. Procesor se činí a tak je vše plynulé a rychlé, za celou dobu testování jsme nezaznamenal jakékoliv záseky, telefon poslouchal jako hodinky i tehdy, když bylo na pozadí spuštěno několik dalších aplikací. To jsou zkrátka takové ty drobnosti, které potěší, i když nad nimi v tu chvíli nepřemýšlíte.

Hudba, Počasí, Gyroskop, Game Center, Akcie a Kiosek

Aplikace Game center působí jako pojítko mezi hráči ze všech koutů světa. Hlavním negativem celé aplikace je ale zatím skromná nabídka her. U těchto her pak mohou hrát hráči proti sobě, komunikovat spolu a získávat body. Tato aplikace je zatím ve svých začátcích, ale v budoucnosti můžeme očekávat její rozšíření, včetně nabídky herních titulů. Vestavěný videopřehrávač levou zadní zvládne přehrávání videí v rozlišení Full HD, kamenem úrazu jsou ovšem striktně dané formáty a kodeky. Nechte si zdát o formátech MP4, avi či kontejnerech xVid či DivX. Apple se striktně drží svého formátu .mov.

Galerie

Pořízená videa z fotoaparátu mají své místo působnosti v obrázcích. Naopak, nahrávaná videa, ať z iTunes nebo ve formě podcastů, jsou ukládána pod položku videa. Pokud jsem chtěl zkopírovat film s titulky ve formátu .srt, v programu iTunes vyskočila hláška, že titulky nemohou být zkopírovány, protože je iPhone neumí použít. Čili iTunes si neporadí ani s jejich převedením pro do něj srozumitelného formátu. Pokud chceme do telefonu nahrát vlastní videa, děje se pak pouze přes program iTunes. Velmi kvalitní alternativou vestavěného přehrávače je aplikace 8player lite. Ta podstatně rozšiřuje chudé zastoupení formátů o 3gp, avi, mkv, mpg, wmv, flv, ogg i vob. Zároveň podporuje i hudební formáty flac, wma a wav. Díky tomu si otevřete tyto formáty souborů například i z e-mailu nebo po stažení přímo do telefonu.

App Store v novém

I samotný App Store prošel designovou obměnou, který lépe zapadá do flat designu iOS 7. Nabídky jsou přehlednější, ucelenější, celé prostředí aplikace zkrátka ladí. Popisky jsou nově hůře čitelné, to je ale ''problém'' u fontů v celém systému. Na spodní liště App Store naleznete kategorie Featured, Top Charts, Near Me, Search a Updates. Otravné je však neustálé zadávání hesla jako autorizace. Není to pravidlo, Apple si zkrátka vybere tu ''správnou'' chvíli a požádá vás o zapsání hesla k vašemu účtu. Jelikož se heslo musí skládat z velkých a malých písmen + nějaká číslice, je to poměrně obtěžující. iPhone 5s tento problém vyřešil vestavěnou čtečkou otisků prstů, v tomto případě se jedná o mnohem elegantnější formu. Vestavěná aplikace Facebook a Twitter slouží kromě synchronizace kontaktů a kalendáře i k odesílání fotek na sociální sítě, rozšířené jsou i možnosti pro sdílení, kdy nově můžeme sdílet celá alba nebo je synchronizovat.

Telefonní aplikace

Telefon musí umět telefonovat a posílat SMS zprávy, to je zkrátka základ. A i tento základ samozřejmě iPhone 5c zvládá s přehledem. Telefonní seznam se umí synchronizovat jak s Facebookem tak i s Twitterem. Novému kontaktu můžeme přiřadit vlastní vyzvánění, vlastní melodii sms i obrázek. Vyzváněcí melodie má ovšem jeden háček, jedná se pouze o zvuky, které jsou v telefonu výrobcem dodané. Při příchozím hovoru je nově možné tahem prstu nahoru aktivovat nabídku s odesláním SMS volajícímu, nebo přidáním upomínky do kalendáře s tím, že se máme volajícímu později ozvat. To sice dobře zvládaly i iPhony s iOS 6, přesto se jedná o užitečnou funkci, kterou je nutné vyzdvihnout. Hezké je taky zobrazení fotografie volaného přes celý displej. I zde si Apple pohrál s přechody a průhledností jednotlivých vrstev, celé to tedy vypadá dosti efektně.

Telefonní aplikace

Využít můžete také integrované aplikace FaceTime, která umí i samotné audiohovory, už tedy není nutné, abyste se s volaným navzájem viděli. Je to navíc méně datově náročné. Volat můžete jak přes Wi-Fi, tak přes mobilní sítě, v takovém případě doporučujeme připojení nejlépe k 3G síti, jinak je hovor dost zpožděný. Užitečný je také režim nerušit, který je chytrou alternativou k obyčejnému tichému režimu. Můžeme si navolit, v jakém časovém rozmezí dojde k aktivaci a v této době jsou utlumeny všechny zvuky příchozích hovorů a zpráv. Výjimku tvoří jen povolená volání u určitých kontaktů (například rodina). Tyto kontakty budou mít povolenku ohlašovat se zvukovou notifikací. Pokud také například někdo zavolá pouze jednou, zvukové upozornění se neozve. Pokud ale hned poté volá znovu, hovor se ohlásí i zvukem, protože to může být naléhavé.

Zprávy

Aplikace pro textové a multimediální zprávy je navržena v co nejjednodušším stylu s minimem různých nastavení a možností. Chybí různé styly zobrazení, volba úložiště či přesuny zpráv do složek. V editoru zpráv si uživatel může zvolit pouze QWERTZ klávesnici, rozestupy jednotlivých kláves jsou dostatečné a psaní velmi pohodlné. Připraven je i prediktivní slovník T9. Součástí editoru zpráv je i editor MMS, kdy stačí kliknout na obrázek fotoaparátu a můžeme přidávat snímek či video nebo vybrat stávající snímek.

Zprávy

Uživatelé iOS navíc mohou využít iMessage, čili zprávy, které se v rámci Apple zařízení zasílají zdarma přes datovou síť operátora. Je to velice návyková funkce, nemusíte používat žádnou další dodatečnou aplikaci jako je například Viber nebo WhatsApp, zkrátka vyberete kontakt a iPhone sám pozná, jestli je na druhé straně taktéž telefon s operačním systémem iOS. Pokud ano, tlačítko ''Odeslat'' zmodrá a vy odesíláte zprávu naprosto zdarma. Samozřejmě, můžete vybrat i přílohu. Pokud se zpráva z nějakého důvodu nepodaří odeslat jako iMessage (například nedostupná síť operátora), zpráva se odešle jako klasická SMS. Tento styl přesměrovaného odeslání však můžete v nastavení zakázat, stejně tak jako můžete zakázat celé iMessages.

Vybrat si můžete mezi standardním e-mailovým klientem a nebo kupříkladu GMailem

Kromě textových, multimediálních a iMessage zpráv můžete také samozřejmě odesílat a přijímat e-mailovou poštu, a to buď za pomocí integrovaného e-mailového klienta nebo například díky Gmailu. Práce s e-mailovou poštou je stejně snadná. Obě aplikace zvládají push notifikace, díky kterým nepřijdete o žádný ze svých důležitých e-mailů. Například u aplikace Gmail ale vidíme, že Google ji ještě nepřetvořil pro potřeby iOS 7. Aplikace je samozřejmě plně funkční, ale například klávesnice odpovídá té z iOS 6. Také gesta nefungují. Podobných aplikací je spoustu a bude chvíli trvat, než všichni vývojáři své aplikace přetvoří.

Organizační funkce

Každý správný telefon musí umět pomoci s organizací vašeho času. iPhone 5c si pro nás samozřejmě přichystal klasickou plejádu aplikací jako je kalendář, budík, kalkulačka, připomínky, diktafon, stopky a další. Navíc si pro všechny uživatele iOS přichystal bonus v podobě stažení některých dříve placených aplikací zdarma. Jedná se o balík iWork a například také iPhoto a iMovie. Všechny výše jmenované předinstalované aplikace mají nové prostředí, do kterého můžete díky níže přiloženým screenshotům nahlédnout. Na funkčnosti se ale nic nezměnilo. Pokud ovládáte anglický jazyk, můžete pořádat o pomoc hlasovou asistentku Siri. Ta zvládá nastavení budíku, odeslání SMS zprávy, e-mailu, otevře webové stránky, aplikace, zjistí aktuální počasí a jeho předpověď a mnoho dalšího. Bohužel pro našince, čeština je zatím v nedohlednu.

Poznámky, Diktafon, Kalkulačka a Kalendář. O pomoc můžete požádat také Siri, zvládne toho dost.

Navigace

Apple iPhone 5c může posloužit i jako navigace. Integrovaný je nejenom GPS modul, ale také ruský GLONASS systém. Fixace je s povoleným internetovým připojením bleskurychlá, do 5-10 vteřin je poloha zobrazena, přesnost je také na velice dobré úrovni a to i v městské zástavbě. Pokud nemáte povolené datové připojení, fixace satelitů je otázkou zhruba 10-20 vteřin. Záleží, na jakém prostranství se zrovna nacházíte a jestli se jedná o ''studený'' start mapové aplikace, nebo ne. Když už mluvíme o navigační aplikaci, mluvíme samozřejmě o té od Apple: Mapy. Vtípky stranou, aplikace ušla od svého vypuštění pořádný kus virtuální cesty, přesto lze narazit na nepřesnosti a v některých městech je mapa stále černobílá (satelitní zobrazení). Často se setkáte s chybnými popiskami a dalšími problémy (neexistující silnice, budovy, odbočky), o tristních bodech zájmu nemluvě. Je to škoda, že se Apple takhle distancoval od perfektně fungujících Google Map. Jen doplníme, že aplikace Mapy od Apple umí také navigovat. Všechny podklady se stahují on-line, bez datového připojení se tedy neobejdete. Když už máte štěstí a nacházíte se v místě, kde má aplikace kvalitní mapové podklady, jedná se o slušnou aplikaci. V opačném případě máte zkrátka smůlu a na satelitní pohled raději zapomeňte.

Mapy od Apple mají ještě stále rezervy. Na posledních dvou snímcích je aplikace Kompas (kalibrace a samotná aplikace).

Nic vám ale nebrání stáhnout si Google Mapy dodatečně. Ty už sice nejsou tak perfektně odladěné, jako tomu bylo u defaultní aplikace, pohyb po mapě je trochu pomalejší a celkově zkrátka cítíte, že ‘‘tohle‘‘ je stažená, a ne předinstalovaná aplikace. Každopádně, k dispozici máte také hlasovou navigaci, za což Google chválíme. I když se Apple od jeho služeb distancoval, přesto Google vytvořil pro všechny uživatele aplikaci a dokonce ji obohatil navigací. Mapové podklady se stahují stejně jako v případě Map od Apple on-line. Existuje ale takový malý ''fígl'', jak kus mapy stáhnout do mezipaměti, stejně jako v případě aplikace Google Mapy pro Android. Vyberete čtvercový výřez mapy, který ovšem nesmí být příliš velký. Vyberete si například menší město a do pole pro vyhledávání napíšete frázi ''ok maps'' (bez uvozovek) a volbu potvrďte.

Mapy od Google jsou jednou z možných alternativ, jsou ale trochu pomalejší. Část map si můžete nahrát do mezipaměti.

Pokud je mapa dostatečně malá, začne se stahovat do mezipaměti, o čemž informuje také ukazatel stažení. Jak dlouho v paměti vydrží, je však nejasné. Aplikaci jsme ukončili přes multitasking, zařízení jsme vypnuli a znovu zapnuli a mapy tam přesto byly stále uložené, tudíž šly prohlížet i bez přístupu k internetu. Při troše trpělivosti lze po těchto čtvercových výřezech nahrát do paměti třeba půl České republiky a aplikace slouží jako mapové podklady. Vyhledávání a navigace bez přístupu k internetu ale nefunguje. Podobné řešení nabízí také Seznam, kde si můžete stáhnout podklady předem a v kompletní podobě. Google Maps mají výhodu v integraci elektromagnetickém kompasu, kdy se mapa otáčí podle toho, kam směřujete. To aplikace od Seznamu bohužel nenabízí.

Data a internet

Datové funkce se mírně vylepšily, a to především díky LTE, které je nově dostupné u většiny poskytovatelů na světě. Mobilní data standardně zahrnují GPRS, EDGE a 3G/HSPA (HSDPA, HSUPA), dnes již samozřejmostí je pak bezdrátové Wi-Fi (a/b/g/n). Z iPhone 5c také snadno uděláte hotspot, na který se můžete připojit jak bezdrátově (Wi-Fi, Bluetooth) tak také dodávaným kabelem. iPhone se vždy před zapnutím hotspotu zeptá, jestli chcete bezdrátové sítě zapnout, nebo jestli chcete data posílat pouze do USB kabelu. Výběr je tedy na vás.

Safari je v novém kabátku ještě přehlednější, než dříve

Integrovaným prohlížečem webu je už od počátku Safari, ani v tomto případě tedy nenastala žádná změna. Změny ovšem nastaly uvnitř, prostředí Safari vypadá po aktualizaci iOS 7 odlišně, vlastně jako vše ostatní. Záložky se nově řadí do 3D pohledu, což vypadá efektně a i to docela dobře funguje. Sdílet můžete také své záložky ze stolní verze Safari, a to pomocí Cloudu. Celkově vypadá prostředí Safari mnohem lépe, čistěji, rychlost je jako vždy perfektní a nedělá mu problém načíst a otevřít téměř jakoukoliv stránku. Zamrzí snad jen chybějící Flash přehrávač. Doinstalovat můžete také náhradní webové prohlížeče, jako například Chrome od Google. I ten je příkladně rychlý, navíc není problém synchronizovat vaše data. Díky rychlým vnitřnostem je i prohlížení webových stránek opravdovým požitkem. Vše se bleskurychle načte, posouvání stránek je plynulé a nic se nezadrhává. Prohlížení webu na iPhone je zkrátka návykové, inovované prostředí je už jen ''třešničkou na dortu''.

Závěrečné zhodnocení

Apple iPhone 5c není a ani nechce být jako ostatní. Vsází na množství barevných variant, které mnoho lidem mohou připadat dětinské, uvnitř se ale skrývá klasika, která nezklame. Doporučení jestli koupit, nebo ne, je ale mnohem složitější, než u jakéhokoliv mobilního telefonu, který jsme kdy testovali. Polykarbonát zkrátka žádný dojem luxusu nenavodí a vnitřnosti se mohou v tomto případě snažit, jak chtějí. Je škoda, že vstupem iPhonu 5c se ''pětka'' automaticky přestane prodávat a bude stažena z prodeje. Zákazníci by měli mít možnost zvolit si, jaký materiál se jim líbí více. Takto jsou nuceni sáhnout po dražším iPhonu 5s a nebo se poohlédnout po neautorizovaných prodejcích, kteří mají iPhone 5 stále ještě na skladě.

Koupit nebo nekoupit, to je oč tu běží

iPhone 5c rozhodně není špatný telefon, právě naopak. Odladěnost a provázanost, to jsou klíčové vlastnosti, kterými si vás tento telefon získá. Na druhou stranu se musíte smířit s určitými ústupky, které radost neudělají. Když k tomu všemu přihodíme strašáka v podobě vysoké cenovky, bude to mít iPhone 5c mezi zákazníky opravdu těžké, což dokazují i zprávy o snížení produkce na polovinu. Najít správnou cílovou skupinu pro tento telefon je zkrátka velmi obtížné. Naše doporučení zní: pokud se chcete odlišit, nejste vlastníky iPhonu 5 a peníze vás netrápí, telefon si klidně kupte. Pro uživatele iPhonu 5 je však investice do 5Céčka zbytečná, jelikož nenabízí žádnou podstatnou přidanou hodnotu. Pokud ovšem chcete za své peníze co nejvíce, poohlédněte se raději u konkurenci, která za podobnou cenu nabízí špičkové TOP smartphony bez kompromisů, většinou se vám také podaří narazit na kvalitnější a hlavně hodnotnější materiály, než je zde Applem proklamovaný polykarbonát.

Konkurence

Srovnávat iPhone 5c s konkurenčními přístroji je docela složité, už jen proto, že cenou strčí do kapsy všechny vlajkové lodě ostatních výrobců. Prvními třemi konkurenty jsou telefony z vlastní stáje a to konkrétně Apple iPhone 4S, 5 a 5s. Začneme iPhonem 4S. Ten už má to nejlepší za sebou, takže se pouze vyprodává, najdeme ho tedy v oficiálním prodeji (Apple Store) pouze s 8 GB interní paměti, za 10 000 Kč se však jedná o zajímavou nabídku. Apple iPhone 4S nabízí menší úhlopříčku displeje (3,5 palce), rozlišení je také nižší ale vzhledem k menší úhlopříčce je kvalita displeje podobná. iPhone 4S se snaží zaujmout tvrzeným sklem, které vypadá stále luxusněji, než polykarbonát. Majitele velkého množství příslušenství pak potěší starý, 30pinový konektor, který je kompatibilní s veškerou plejádou staršího příslušenství. Kvalita zvukového výstupu je na špičkové úrovni a za výsledky vestavěného fotoaparátu se také stydět nebudete.

Apple iPhone 4S, iPhone 5 a 5s, to je konkurence z vlastní stáje

Druhým, a asi největším konkurentem je Apple iPhone 5. Ten nabízí prakticky totožné vnitřnosti a tím pádem i stejný výkon. Zaujme ale hliníkovou konstrukcí. Oficiálně na Apple Store už tento telefon nekoupíte, jelikož právě iPhone 5c ho v nabídce nahradil. Každopádně stále existuje spousta prodejců, kteří ho mají ve svých skladových zásobách. I cena je podobná. Posledním konkurentem z vlastní stáje je iPhone 5s, který je momentálně vlajkovou lodí výrobce. V tomto případě ale už mluvíme o dražším telefonu (zhruba o 2 500 Kč u každé paměťové verze), na druhou stranu se můžete těšit na 64-bitový procesor, lepší světelnost fotoaparátu, čtečku otisků prstů a stejně luxusní hliníkové provedení, jako u iPhone 5. Bonusem je pak nová zlatá barevná varianta. V tomto případě je opravdu dobré zamyslet se, jestli je 2 500 moc, nebo ne a jestli se tedy nevyplatí raději sáhnout po vlajkové lodi výrobce.

Samozřejmě, konkurence nemusí být pouze z vlastní stáje a tak se podíváme dál. Dalším konkurentem by mohla být například Sony Xperia Z. Ta je loňským modelem, a proto jeho cena spadla na hranici 11 – 12 000 Kč. Za tuto částku dostanete jeden z prvních telefonů s FullHD displejem, skleněné a voděodolné tělo a v neposlední řadě také kvalitní fotoaparát. Xperia Z disponuje LTE stejně jako iPhone 5c, navíc ale přidává stále oblíbenější NFC. Pro někoho ovšem může být na škodu větší display (5 palců), ovládání jednou rukou je tedy obtížnější. Sony Xperia Z disponuje také slotem pro paměťové karty, nabízí také větší paměť RAM (2GB) a čtyřjádrový procesor.

Sony Xperia Z, HTC One a oba telefony vedle sebe

Pokud se vám Xperia Z nelíbí, možná se vám zalíbí HTC One. Telefon má opět FullHD rozlišení displeje, úhlopříčka je tentokrát o něco menší, konkrétně 4,7 palce. Zaujme rovněž luxusním provedením - konkrétně hliníkovou unibody konstrukcí. Vzhled HTC One se opravdu povedl. Velice diskutovanou součástí telefonu je také fotoaparát. Ten nabízí rozlišení pouze 4 Mpx, ale za pomocí speciální technologie produkuje celkem kvalitní fotografie. Paměť RAM má hodnotu 2GB, procesor je opět čtyřjádrový, jako v případě Xperie Z. Cena je srovnatelná s tou u iPhone 5c.

Nokia Lumia 925 a Nokia Lumia 920 se prodávají za skvělé ceny

Dalším zajímavým telefonem s Androidem je LG G2, kterým se LG vrátilo mezi elitu. ''G dvojka'' nabízí špičkový 5,2palcový FullHD displej, fotoaparát s rozlišením 13 Mpx a čtyřjádrový procesor Snapdragon 800. Jeho cenovka je nižší než u iPhone 5c, konkrétně 12 999 Kč (samozřejmě v oficiální distribuci). Oba telefony jsou plastové, iPhone 5c pak subjektivně nabízí lepší kvalitu zpracování.

LG G2

Pokud se vám nelíbí ani iOS, ani Andorid, podíváme se na zástupce Windows Phone. Tady bychom mohli vyzdvihnout Nokii Lumii 925, ta od svého vstupu na trh razantně zlevnila, seženete ji za cenu okolo 11 – 12 000 Kč, přitom se jedná o skvělý telefon s HD displejem a svižným operačním systémem Windows Phone 8. Fotoaparát produkuje špičkové fotografie, a to i za zhoršených světelných podmínek. Lumia 925 disponuje pouze 16 GB integrované paměti, a slot pro paměťové karty, stejně jako u iPhonu, nehledejte. V případě, že by se vám hodila větší paměť, konkrétně 32 GB a chtěli byste také bezdrátové nabíjení, je tu ještě Lumia 920. Ta je sice tlustší a těžší, na druhou stranu se v tuto chvíli prodává za bezkonkurenční a výprodejovou cenu okolo 7 500 Kč.

Za zapůjčení Apple iPhone 5c děkujeme e-shopu Sunnysoft.cz, kde můžete telefon zakoupit

apple-iphone-5c
Klady
  • odladěnost zařízení
  • dobrá výdrž baterie
  • LTE konečně dostupné všude
  • jeden z nejlepších hudebních výstupů do sluchátek
  • kvalita reprodukce hlasitého reproduktoru
  • pevnost konstrukčního zpracování
  • více barevných variant
  • výborná čitelnost displeje na přímém slunci
  • skvělá jemnost IPS displeje
Zápory
  • iTunes téměř nutností
  • vyšší hmotnost a větší tloušťka
  • slot na nanoSIM kartu
  • chybí 64GB paměťová verze
  • chybí slot na paměťové karty
  • absence USB Mass Storage
  • iOS 7 nemusí vyhovovat každému
  • plastové kryty
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Petr
Tentokrát se ale nejedná o známý ''WOW'' efekt, na který jsme u Apple produktů zvyklý.

Nemělo by být na konci zvyklí? :)
Marek
Pro ty, kteří se stále rozhodují zda koupit recenzovaný smartphone iPhone 5c nebo raději starší a osvědčený model iPhone 5 - mohou vzájemně porovnat oba mobilní telefony z pohledu technických specifikací včetně známých kladů a záporů na http://mobilni-telefony.megaduel.cz/porovnani-apple-iphone-5c-vs-apple-iphone-5.htm Nicméně osobně považuji model 5c jako chybný krok stranou, zvlášť když jeho cena je postavena tam kde je... Postavit jeho cenu mezi střední řadu Lumií, myslím, že by se na telefon pohlíželo zcela jinak.
Pepa
Apple iOS (iPhone) podíl na celovětovém trhu 2011 - 20,6%, 2012 - 16,6%, 2013 13,2%. (IDC)
Lukas
Co to máte prosím vás na té 925 za počasí?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze