Apple iPhone 5
recenze

Apple iPhone 5

Krásný, štíhlý a výkonný

iPhone 5 na sebe opět strhává pozornost. Opět se o něm mluví. V čem tkví jeho kouzlo? Stačí k úspěchu nový procesor, větší displej s HD rozlišením, vylepšený fotoaparát či nový konektor? Navíc když řada typických negativ zůstala neodstraněna a některé moderní technologie zcela chybí? Myslíte si, že nový iPhone stojí za investici? Odpověď dostanete v naší podrobné recenzi.

Zhruba po 11-ti měsících přichází nástupce iPhonu 4S, který byl představen 4. října loňského roku. Ani Apple si tehdy nedovolil použít číslo 5, protože změny opravdu nebyly velké. Psali jsme tehdy o tom, že novinek není mnoho, přesto byl pokrok znát. iPhone 4S byl například kritizován za stejný design a stejné parametry displeje, přinesl ale například nový fotoaparát, za který se už konečně Apple nemusel stydět a fotil srovnatelně s konkurencí. Nový iPhone 5 přichází se zcela jiným designem. I když, jak se to vezme. Základní designová linie byla zachována a Apple se odhodlal jen k malým změnám. Skleněné materiály byly nahrazené ušlechtilými kovy a tělo telefonu je protáhlejší, protože úhlopříčka displeje se z původních 3,5 palců zvětšila na 4 palce.

Apple iPhone 5 – oficiální fotografie

Původní, přesto výkonný procesor, byl nahrazen zcela novým dvoujádrovým procesorem Apple A6 s taktem 1,2 GHz, paměť RAM se zdvojnásobila na 1 GB. Vše je navíc v režii nového systému iOS 6, který přináší několik vítaných vylepšení, ale zase a opět. Základ, grafika a většina funkcí zůstává beze změn. Kvalitnější má být všeobecně zvuk, fotoaparát má lépe fotit za zhoršených podmínek a podobně. Na druhou stranu, výrobce se obrátil zády k některým moderním technologiím jako NFC nebo bezdrátové nabíjení. Apple tak, stejně jako u předchozích generací, pomalu tu a tam vylepší nějaký ten parametr, vše zabalí do perfektně designově i konstrukčně zpracovaného těla a prodejní trhák je opět na světě. Bude mít opět novinka úspěch. Netradičně už na začátku recenze sdělíme – ano, bude. Otázkou je proč?

Apple iPhone 5 – videopohled

Technické parametry Apple iPhone 5

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 112 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP3
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor1 440 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2012,

Obsah balení

Prodejní balení iPhonu 5 je opět velmi chudé. Výrobce alespoň přibalil kvalitnější sluchátka Ear Pods 2

Přehled změn a novinek oproti iPhonu 4S

  • Větší rozměry
  • Větší úhlopříčka displeje – 4 palce oproti 3,5 palcům
  • Tenčí konstrukce – tloušťka pouze 7,6 milimetrů
  • Dvoujádrový procesor Apple A6 s taktem 1,2 GHz
  • Tříjádrová grafika PowerSGX 543MP3
  • LTE konektivita
  • Fotoaparát má nový obrazový procesor
  • Formát Nano SIM karty
  • Hlasitější a kvalitnější reproduktor
  • Sekundární zvukový čip Cirrus a odšumovací mikrofony
  • Optiku fotoaparátu kryje safírové sklo
Apple iPhone 4S – oficiální fotografie

TIP: Recenze Apple iPhone 4S – Inovovaná duše

Design a konstrukce

Předchozí dvě generace iPhonů 4 a 4S měly stejný vzhled, který s malými odchylkami přebírá i iPhone 5. Nač měnit to, co se líbí a co v současné době pojem iPhone symbolizuje. Apple se rozhodl neexperimentovat a původní vzhled jen lehce pozměnit. Rozdílem jsou zejména rozměry celého přístroje. Nov8ý iPhone je o totiž poznání protáhlejší. I když to z některých fotografií nemusí vypadat pěkně pro ty z vás, kteří jsou zvyklí na proporce předešlých iPhonů, naživo vypadá design stejně přirozeně a krásně, jako předtím.

V ruce se nový iPhone drží velmi dobře, ale díky hladkému zadnímu krytu hrozí snadné vyklouznutí

Designový upgrade se koná hlavně na zadní straně. Skleněný minerální zadní kryt byl nahrazen ušlechtilými materiály, konkrétně anodizovaným hliníkem. Kvůli anténám pak v horní a spodní části nalezneme dvě části z minerálního skla (stejného, ze kterého je přední strana) a zadní strana tak byla netypicky rozdělena na víc segmentů. Působí to ale velmi zajímavě a neotřele.

Při pohledu z boku odhalíme také rozdíl oproti předchozí generaci. Ne snad v tom, že by Apple použil jiný materiál – opět se setkáváme s ušlechtilým kovem, ale v konstrukci. V případě čtvrté a páté generace iPhonu byly na kovový rám z obou stran nasazeny panely s minerálním sklem a zboku tak iPhone měl viditelnou sendvičovou kontrakci. Ta už se u iPhonu 5 nekoná a kovový rámeček prakticky nic nepřesahuje. Pokud v ruce držíte model 4S a chcete vědět, jak je pětka tenká, odmyslete si právě ty přesahy z minerálního skla a dostanete výsledek – iPhone 5 je v podstatě tak tenký, jako kovový rámeček v případě modelů 4 a 4S.

Zadní kryt je vyrobený z anodizovaného hliníku, nanesený lak ale příliš kvalitně nedrží a po hranách se ošoupává

Vzhled námi testované černé varianty je vkusný, líbivý, až luxusně působící a osobně se mi více líbí, než předešlý design iPhonu 4S. Obzvláště hliníková záda působí exkluzivně, stejně tak boky velmi tenkého přístroje. Ke konstrukčnímu zpracování nemohu mít výhrad. Se vší precizností dostává své pověsti příkladně zpracovaného telefonu. Nic nevrže, nepraská ani se neprohýbá. Apple prostě design umí a z málokterého telefonu na trhu jsme měli tak solidní pocit. Škoda, že ostatní výrobci razí teorii, že jejich stejně drahé vlajkové lodě mohou mít obyčejnou plastovou konstrukci a vrcholem je pak polykarbonát. Zde je názorně vidět, jaký dojem vyvolají ušlechtilé materiály.

Ve spodní části je mikrofón (menší mřížka) a reproduktor (větší mřížka), nově je zde i sluchátkový 3,5 mm jack

iPhone 5 padne také velmi dobře do ruky. I přes tenčí konstrukci se lépe drží, a to díky přepracovaným bokům. iPhone 5 není žádné pádlo, která jsou v současné době u jiných výrobců v módě, a velmi dobře padne i do ženské ruky. Díky rozměrům 123,8 × 58,6 × 7,6 milimetrů je obecně ergonomie oblíbeným slovem novinky. Navíc si pětka odnáší jedno prvenství, v současné chvíli se jedná o nejtenčí smartphone v prodeji na českém i světovém trhu. Apple sice na přímo na tiskové konferenci prohlásil, že se jedná o nejtenčí smartphone na světě vůbec, ale my víme, že to není pravda. Tenčí je totiž například Oppo Finder s 6,7 milimetry. Jistě, možná namítnete, že ale není stejně tenký po celé ploše a kolem fotoaparátu má hrb. I v tomto místě je však tenčí, než iPhone (měří zde 7,1 milimetru).

Telefon Rozměry Tloušťka Hmotnost
Apple iPhone 5 123,8 × 58,6 mm 7,6 mm 112 gramů
Motorola RAZR 130,7 × 68,9 mm 7,1 mm (nejužší místo) 127 gramů
LG Optimus Black 122 × 64 mm 9,2 mm 109 gramů
Huawei Ascend P1 127,4 × 64,8 mm 7,7 mm (nejužší místo) 110 gramů
Sony Ericsson Xperia arc S 125 × 63 mm 8,7 mm 117 gramů
HTC One S 130,9 × 65 mm 7,8 mm 119,5 gramů
Samsung Galaxy S II 125,3 × 66,1 mm 8,5 mm (nejužší místo) 116 gramů
Nokia Lumia 900 127,8 × 68,5 mm 11,5 mm 160 gramů
Panasonic Eluga DL1 123 × 62 mm 7,8 mm 103 gramů

V případě druhého konkurenta – Huawei Ascend P1 je situace podobná – v nejtlustším místě je zhruba stejně tenký, jako iPhone. Ani jeden z nich však není v prodeji a iPhone 5 tak je opravdu nejtenčím smartphonem, který momentálně můžete koupit. Konkurencí pro něj je například HTC One S, který v pase měří 7,8 milimetrů, Motorola RAZR s 7,1 milimetry (ovšem jeho tloušťka není stejná po celé ploše zařízení – v nejtlustším místě má přes 10 milimetrů) nebo Panasonic Eluga, který měří v pase 7,8 milimetrů.

Také hmotnost patří mezi rekordní hodnoty na poli chytrých zařízení. Je totiž opravdu velmi nízká. 112 gramů za špičkový telefon s kovovou konstrukcí je opravdu výborný výsledek. A co kauza kolem malé odolnosti zadní strany a boků iPhonu? Hliník na zadní straně působí pevným dojmem, ovšem vzhledem ke kauze s lehkým poškrábáním laku je pravděpodobné, že časem bude snadným nositelem škrábanců. Po stranách a na bocích už nyní pozorujeme odírání barev, a to především na hranách, kde začíná prosvítat kov. iPhone tedy bude stejně jako předchozí generace na štíru s odolností a kdo si jej bude chtít zachovat bez poškození, bude muset zainvestovat do obalu či fólie.

Tolik tedy k hodnocení designu a konstrukce a pojďme se podívat na prvky, které na iPhonu 5 nalezneme. Přední strana je osazena kromě dotykového displeje v horní části také senzorem pro přiblížen, světločivným senzorem a fotoaparátem s rozlišením 1,3 megapixelů, který se trochu netradičně přestěhoval přímo nad sluchátko. Ve spodní části je pak nesmrtelná klávesa Home button. Její vlastnosti jsou stále stejné. Není podsvícená, práci s ní doprovází charakteristické cvaknutí a vyznačuje se tužší odezvou. Díky prohlubni do ní však výborně vklouzne palec a ovládání je tak jako vždy jedna radost.

Populární a osvědčenou metodou pro práci se SIM kartou je šuplíček na pravé straně, opět ale v podání Applu velmi nepraktický. Pro vyjmutí z útrob telefonu připravil výrobce do balení telefonu speciální svorku, kterou budete muset opět pro vyjmutí šuplíčku použít. Výrobce zvolil zcela nový formát Nano SIM. Jedná se v současnosti o nejmenší typ SIM karty na světě, kterou žádný jiný telefon nepoužívá. Zjišťovali jsme situaci u operátorů a všichni tři operátoři mají dostatek Nano SIM karet na prodejnách, bohužel pokud jsme chtěli ořezat naší stávající standardní SIM kartu, nepochodili jsme. Řezačkou nedisponují. Jedinou cestou je tedy výměna SIM karty, která je u operátorů opět bezplatná.

Nechybí šuplíček, tentokrát pro zcela nový formát Nano SIM karty. Opět se uživatel neobejde bez přiložené svorky

TIP: Jak vypadá Nano SIM karta?

Tím končí naše návštěva této strany a překračujeme hranice na levý bok, tady nás chlebem a solí přivítají dvě oddělené klávesy pro hlasitost s tužší odezvou a přepínací klávesa pro vypnutí zvuku a následné aktivování vibrací. Spodní bok nás vítá modernizovaným a hlavně zmenšeným 8-mi pinovým oboustranným konektorem Lightning. Apple si řekl dost a rozloučil se s opravdu dlouho používaným 30-ti pinovým a značně rozměrným konektorem. Starší příslušenství logicky není kompatibilní, ovšem Apple podává pomocnou ruku, v podobě redukce, kterou již co nevidět uvede do prodeje a bude kompatibilní se starším 30-ti pinovým konektorem. Nový konektor je však v jedné věci velmi praktický – nezáleží totiž, jakým směrem do něj kabel zapojíte, funguje oboustranně. Když už Apple mění konektor, nebylo by lepší zvolit standardní micro USB, které používají pro nabíjení všichni ostatní?

Vedle nového konektoru je tu také velmi výkonný hlasitý reproduktor, jež je chráněn tzv. „grilovací“ mřížkou. Může dojít k omylu, že iPhone 5 nabídne stereo reproduktory, ale chyba lávky. Mřížky jsou tu sice totiž dvě, ale jen v jedné je reproduktor. Umístěn je pod tou větší, přičemž pod menším „grilem“ je umístěn jeden z mikrofonů.

typické kulaté klávesy, pro ovládání hlasitosti a klávesa pro vypnutí telefonu na horní straně

Z horní strany se na spodek přemístil i hudební 3,5 milimetrový jack konektor. Pro leváky to může znamenat problém s manipulací, protože jim v pohodlném ovládání bude překážet jack konektor. Já jako pravák jsem ale toto řešení ocenil a nijak mi umístění tohoto konektoru nevadilo. Na horní straně je klávesa pro vypnutí/zapnutí telefonu. Ta má opět tužší, ale jistou odezvu.

Zvuk

Další významnou kapitolou, na které si Apple zakládá, je zvuk. Ve sluchátku je zvuk čistý a v čem zřejmě aspiruje na prvenství, je maximální hlasitost. Na ulici většinou volím maximální hlasitost, v případě iPhonu 5 stačí o tři stupínky dolů. A to nemluvě o čistotě hlasu, na které se výrazně podílí systém odšumovacích mikrofonů. Ke spokojenosti druhé strany tak konečně ani na rušné ulici není problém slyšet, co vám kdo říká a druhá strana slyší velmi kvalitně jenom vás, bez okolního hluku.

optika fotoaparátu je kryta safírovým nepoškrabatelným sklem, které při focení proti slunci způsobuje fialové odlesky

Dobrý dojem zanechává i vestavěný reproduktor, který je oproti předchůdci hlasitější a mnohem kvalitnější. Tradičně kvalitní je také zvukový výstup do sluchátek. Výrobce u svého předchůdce dodával sluchátka nevalné kvality. Jejich projev byl plochý a nevýrazný. Novinka ovšem dostala zcela inovovaná sluchátka Ear Pods 2, která se vyznačují hutným podáním basů i středy. Apple je údajně vyvíjel opravdu dlouho a výsledkem by měly být sluchátka, které i přes svůj futuristický design padnou do uší každému. Pochlubit se také mohou zvýšenou odolností proti potu a vodě. Na kabelu mají zabudován ovladač pro příjem hovorů a uživatel může přepínat i mezi skladbami.

V praxi se mi sice líbil zvuk, ovšem sluchátka mi v uších nedržela, vypadávala a celkově byla volná. Zřejmě jsem tou pověstnou výjimkou potvrzující pravidlo. Apple iPhone 5 disponuje novým zvukovým čipem Apple 338S1117 Cirrus, který se stará o redukci šumu a kvalitní zvukový přednes. Přítomen je i sekundární zvukový čip Apple 338S1077. Srovnávat hudební výstup s předchůdcem je v běžných podmínkách skoro nemožné. Obě zařízení hrají do sluchátek přímo excelentně, zvukovému projevu nic nechybí. Jediné, co jsem postřehl je o něco vyšší maximální hlasitost u novinky. Ovšem pokud bychom použili sluchátka s větší impedancí, zaregistrujeme horší zvukový výstup u iPhonu 5. Ultimátním telefonem pro audiofily tak nadále zůstává iPhone 4S.

Displej

Pamatujete, jak Apple stále prohlašoval, že 3,5 palce jsou ideál a že není důvod, aby měl iPhone větší úhlopříčku? Inu, iPhone 5 „ideál“ opustil a rovněž nasednul na vlnu zvětšování displejů, i když se zastavil ještě v rozumných vodách. Šířka displeje je stejná, displej ale povyrostl do výšky, což ve výsledku dává širokoúhlý formát 16:9 s úhlopříčkou 4 palce. Změnilo se i rozlišení, které je atypických 640 × 1136 bodů. Jedná se opět typ TFT IPS Retina. Displej má opět špičkovou kvalitu a je velmi jemný. Konkurence však nabízí i při vyšších úhlopříčkách jemnější displeje.

Telefon iPhone 3GS iPhone 4S iPhone 5
rozměry 115,5 × 62,1 × 12,3 mm 115,2 × 58,6 × 9,3 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
hmotnost 135 gramů 140 gramů 112 gramů
čipset Cortex-A8 (single-core) Apple A5, Cortex-A9 Apple A6
procesor 600 MHz 1 GHz 1,2 GHz
úhlopříčka displeje 3,5 palce 3,5 palce 4 palce
rozlišení 320 × 480 bodů 640 × 960 bodů 640 × 1136 bodů

Podání bílé je příkladné, zobrazení černé ale nedosahuje kvalit AMOLED panelů. Čitelnost na přímém slunci je i při nižším jasu nadprůměrná a displej je bez potíží čitelný. Clonění rukou tak není nutné – zde by si měli vzít konkurenti (zejména například Samsung Galaxy S III) příklad. Slabiny nenajdeme ani v pozorovacích úhlech, které jsou velmi dobré, jako ostatně vždy u displejů tohoto typu. Oproti iPhonu 4S vykazuje displej o něco vyšší jas, barevné podání se podle mého názoru nezměnilo, případně velmi minimálně.

Telefon Úhlopříčka (palce) Rozlišení DPI
Apple iPhone 5 4" 640 × 1136 bodů 326
Sony Xperia S 4,3" 720 × 1280 bodů 342
Samsung Galaxy S III 4,8" 720 × 1280 bodů 306
Sony Xperia P 4" 540 × 960 bodů 275
Nokia Lumia 900 4,3" 480 × 800 bodů 217
Apple iPhone 4S 3,5" 540 × 960 bodů 330
Sony Ericsson Xperia ray 3,3" 480 × 854 bodů 297

Internetem kolují zmínky o problému v podobě zrnění displeje v situaci, kdy je aktivována softwarová klávesnice při nákupu aplikace v App Store. U našeho kusu jsme nic takového nezaregistrovali, mnozí uživatelé ale tento problém reportují. Pokud dojde ke skrytí klávesnice, zrnění odezní. Postřehli jste tyto chyby?

Na rozdíl od některých jiných telefonů, displej ve větší míře nezachycuje mastnoty ani nečistoty. Apple použil velmi kvalitní oleofobní vrstvu eliminující otisky. Dalším bodem k dobru je ochrana displeje, který nevykazuje žádné škrábance, a to ani mikroskopického rázu. Ochranné sklo Gorilla Glass není na okrasu a skutečně chrání displej, alespoň během našeho testování. Samozřejmě si ale budete muset odpustit nošení iPhonu v kapse spolu s klíči. Na to ani Gorilla nemá.

Baterie a výdrž

Nový procesor vyrobený modernější technologií by měl přinést lepší pohotovostní výdrž. Na druhou stranu zde máme větší HD displej a špičkovou výbavu, a to vše v tenkém těle, do kterého se nemohla vejít nijak velká baterie.

V útrobách telefonu je nevyměnitelná baterie s kapacitou 1440 mAh. Je škoda, že mezi novinky nepatřilo i zvýšení kapacity baterie. Na chytré zařízení, zvláště s displejem, který má HD rozlišení a takový výkon je takováto kapacita nedostatečná. To by ale zase iPhone nemohl být tak tenký, pokud by měl větší baterii.

V redakci používáme současně iPhone 5 i předešlý iPhone 4S a výsledné hodnoty výdrže jsou v praxi velmi podobné. Ať jsem iPhone 5 využíval více nebo méně, vždy jsem večer nabíjel. Pokud jsem telefon v práci používal jen zřídka, vydržel od osmé ráno do zhruba desáté večer. Pro srovnání – při zcela stejné zátěži vydržel například Huawei Ascend P1 nebo Samsung Galaxy S III téměř do večera druhého dne. Pokud jsem hojně používal sociální sítě, měl jsem aktivované notifikace a upozornění, tak telefon vydržel zhruba jen do podvečera. Při větší komunikační mailové a pracovní zátěži také není problém vyšťavit iPhone 5 už kolem šesté hodiny večerní (provoz zhruba 10 hodin).

Ano, dvou denní výdrže není nemožné dosáhnout, ale bude to stát daň v podobě deaktivovaného internetu, případně synchronizace dat. Svět při představení novinky očekával jednu inovativní funkci, kterou mělo být bezdrátové nabíjení. Bohužel, zůstalo pouze u nesplněných přání.

Hardware

V útrobách telefonu tepe dvoujádrový 1,2GHz procesor Apple A6 s výkonnou tříjádrovou grafikou PowerSGX 543MP3. Kromě toho je připravena i 1 GB paměť RAM. Uživatelé mohou zakoupit buď 16, 32 a 64 GB verzi, ve dvou barevných odstínech bílé a černé. Předchůdce iPhone 4S nabízí dvoujádrový 1GHz procesor Apple A5 s grafikou PowerSGX 543MP2 s RAM 512 MB. Rozdíly jsou tak znát na všech frontách a iPhone 5 doopravdy po výkonnostní stránce představuje dnešní špičku.

Uživatelské prostředí

Novinka obdržela nejnovější verzí operačního systému iOS 6. Změn a vylepšení oproti předešlé verzi systému iOS 5 je na dvě stě. Ovšem těch nejzásadnějších moc není. Jmenovat můžeme například integraci sociální sítě Facebook, nové možnosti hlasového asistenta Siri, integrované vlastní Apple mapy s turn-by-turn navigací (které se ale moc nepovedly), nové možnosti při příchozím hovoru nebo režim nerušit. Přibyla aplikace Passbook, která spravuje letenky, slevové kupóny i poukazy, nebo videohovory Facetime i přes sítě 3G/4G. Design prostředí je však stále stejný a po léta neměnný. Apple inovuje jen pomalu a zásadní změny nedělá – spíše do systému přidává nové nabídky a vychytávky, které jsou mnohdy velmi užitečné, ale přitom do stávajícího systému skvěle zapadnou. Jen pro srovnání si můžeme uvědomit, jak velkými grafickými proměnami prošel za stejnou dobu Android.

Hlavní menu aplikací a her, uzamykací obrazovka a notifikační lišta, ve které můžeme nastavit, co se v ní má zobrazovat

Nyní se vraťme k vlastnostem systému jako takového. Základní nabídka je stejná a je tvořena obrazovkami s nainstalovanými aplikacemi a hrami, mezi kterými lze libovolně rolovat. Podržením prstu na konkrétní aplikaci ji můžeme přesunout, smazat křížkem nebo tahem na jinou aplikaci vytvořit složku. Pohyb mezi obrazovkami je okamžitý a rychlý, k zásekům ani zpomalení nedochází. To bychom ani u Applu neočekávali.

Apple iOS 6 Beta 1 – prohlídka novinek

Všechny události a významné novinky spatříme v notifikačním centru. To aktivujeme tažením z horní části displeje. V kořenovém nastavení si můžeme zvolit, od jakých aplikací mají být události zobrazovány a zda ve formě banneru nebo přímo náhledového okna. Dále i množství zpráv – jestli jednu nebo pět. Možnosti jsou tak velmi široké a v notifikačním centru můžete kromě počasí nebo akciových trhů mít přehled o všem možném, od aktualizací Facebooku, přes e-maily, až po světové zprávy.

Nastavení telefonu, režim nerušit a další podnabídky nastavení

Rychlým dvojklikem home klávesy aktivujeme multitasking. Tahem do leva objevíme hudební přehrávač a příslušné klávesy pro ovládání hudby. Delším podržením prstu na aplikaci ji můžeme ukončit, i když některé procesy mohou stejně stále běžet na pozadí. Hromadné ukončení všech aplikací na pozadí ale není k dispozici. Uzamykací obrazovka má dvě možnosti při odblokování. Jednak odemčení telefonu a druhou volbou je tah prstem ze spodní části od ikony fotoaparátu, kterýmžto úkonem aktivujeme fotoaparát. Pokud obdržíme zmeškanou událost, uvidíme ji i na uzamčené obrazovce. Kliknutím na ní a tahem do strany si jí můžeme rovnou přečíst. Velmi dobře vyřešeno.

Výkonnost i odladěnost systému jsou zvládnuty na jedničku s hvězdičkou. Vše je rychlé, reakce okamžité. Pokud na pozadí běží pět nebo dvacet aplikací, rozdíl při práci s telefonem není znát a je stále pekelně rychlý. Zde by se mohla Androidí konkurence učit. V dnešní době je často diskutovanou otázkou zahřívání. I u nás v redakci jsme ho zaznamenali. Při delším hraní her nebo prohlížení stránek se zadní strana zahřívala. Naštěstí vše bylo v únosných mezích, kdy se telefon dal stále pohodlně ovládat a držení nebylo nepříjemné.

Multitasking, aplikace lze ukončovat pouze jednotlivě a vyhledávání telefonu

Je pěkné, že výrobce použil displej s HD rozlišením, ovšem to si nese svojí daň v podobě špatné kompatibility s některými aplikacemi a hrami. U vestavěných aplikací problém samozřejmě není. Většině větší displej prospěl a například vidíte o řádek ikonek navíc, v kalendáři se vejde o den více na displej a podobně. U řady aplikací stažených z AppStoru se ale kvůli většímu displeji zobrazuje černý pruh nahoře i pod displejem a výhoda většího displeje je tak fuč. To ale závisí jen na vývojářích, jak rychle teď své aplikace aktualizují, aby byly kompatibilní i s jiným poměrem stran. Musíte ale počítat s tím, že alespoň zatím se vám drtivá většina aplikací bude zobrazovat uprostřed s černými pruhy.

Aplikace Passbook slouží pro uložení letenek, kupónů a aplikace Kiosek, pro čtení magazínů a knih

Může být označována za hlasové vyhledávání, umělou inteligenci nebo hlasového asistenta, jenž přemýšlí. Ne, už to není pouze „hloupé“ vyhledávání. Siri je chytrý asistent, který samozřejmě nemůže chybět ani v novém iPhonu. I když došlo k rozšíření počtu jazyků, čeština podporována stále není. Pokud tak chcete vést plnohodnotnou konverzaci, musíte oprášit základy anglického nebo jiného jazyka, což by nebyl až tak veliký problém. Horší je ovšem místní podpora. Česká republika totiž zatím v řadě případů stále není podporována. Co to znamená? Asistent vám neodpoví na otázky týkající se vyhledávání lokalit, informací o restauracích či kinech a podobně. Skrze Siri ale můžete například nastavovat budík, zapisovat poznámky, schůzky, připomínky, ptát se na počasí, různé faktografické věci a podobně. Vyloučena není ani některá z nezávazných konverzací.

Chytrý asistent Siri

Siri se v nové verzi iOS navíc spřátelila i s aplikacemi a hrami v telefonu. Pokud nyní vyslovíte „launch skype“, asistent vzápětí spustí aplikaci Skype. Rozpoznávání je velmi přesné a v našem případě vždy došlo ke spuštění té aplikace, kterou jsem chtěl. Potěší také těsná spolupráce iPhonu s cloudovou službou iCloud. Každý uživatel dostane zdarma 5 GB a do cloudu můžete například celý svůj telefon zálohovat, ukládat tam fotografie, kontakty a mnoho dalšího. Vše se vám poté jednoduše přenese do jiného Apple zařízení a vše funguje bezchybně.

Multimédia

Jestli v něčem iPhone ukazuje záda zbylé konkurenci, jsou to právě multimediální funkce, u kterých i nejnáročnější uživatel a věčný kritik bude jen tiše mlčet a nebude mít co dodat. Hudební přehrávač má svůj neotřesitelný vzhled i funkce, u kterých Apple razí pravděpodobně heslo, nač něco měnit, když to dobře funguje. Já s ním souhlasím. Je sice jednoduchý, ale svůj účel splňuje. V iOS6 doznal několika designových změn, ale podstata se nezměnila. Nově pokud nyní s telefonem zatřeseme, můžeme přeskakovat v jednotlivých skladbách, to jsme však již dříve viděli u jiných telefonů. Zajímavým doplňkem je také kolečko posuvníku po skladbě, které se otáčí tak, jak otáčíte s telefonem. To jsou takové ty milé malé drobnosti, které dělají Apple Applem.

Prostředí hudebního přehrávače nově nabízí posun skladeb, zatřesením telefonu

Během přehrávání hudby nechybí opakování, náhodná volba i ekvalizér. Vlastní profily ale nejde vytvářet a stávající nelze upravit. Navíc přístup k ekvalizéru není možný z hudebního přehrávače ale složitě přes nastavení telefonu, v položce hudba. Nelogické, krkolomné řešení. Hudební přehrávač můžeme ovládat i z nabídky multi-taskingu, a to i při uzamčené obrazovce. Stačí dvakrát tlačítko pod displejem. Posluchači navíc při šponování hlasitosti budou upozorněni, kdy je hlasitost vhodná pro sluchátka a kdy už pro reproduktor. Herní komunita ocení v Apple Store velké množství kvalitních 3D aplikací, jejichž plynulou hratelnost zajistí tří jádrová grafika PowerSGX 543MP3. Vyzkoušeli jsme několik her a hratelnost byla bezproblémová. U některých her si díky jemnému displeji a výkonné grafice užijete opravdu grafické orgie.

Vyfocený obrázek můžeme upravit v jednoduchém editoru, který nabízí ořez, redukci červených očí i filtry

Aplikace Game center působí tak trošku jako pojítko mezi hráči ze všech koutů světa. Hlavním negativem celé aplikace je ale zatím skromná nabídka her. U těchto her pak mohou hrát hráči proti sobě, komunikovat spolu a získávat body. Tato aplikace je zatím ve svých začátcích, ale v budoucnosti můžeme očekávat její rozšíření, včetně nabídky herních titulů. Vestavěný videopřehrávač levou zadní zvládne přehrávání videí v rozlišení Full HD, kamenem úrazu jsou ovšem striktně dané formáty a kodeky. Nechte si zdát o formátech MP4, avi či kontejnerech xVid či DivX. Apple se striktně drží svého formátu .mov.

Pořízená videa z fotoaparátu mají své místo působnosti v obrázcích. Naopak, nahrávaná videa, ať z iTunes nebo ve formě podcastů, jsou ukládána pod položku videa. Pokud jsem chtěl zkopírovat film s titulky ve formátu srt, v programu iTunes vyskočila hláška, že titulky nemohou být zkopírovány, protože je iPhone neumí použít. Čili iTunes si neporadí ani s jejich převedením pro do něj srozumitelného formátu. Pokud chceme do telefonu nahrát vlastní videa, děje se pak pouze přes program iTunes. Velmi kvalitní alternativou vestavěného přehrávače je aplikace 8player lite. Ta podstatně rozšiřuje chudé zastoupení formátů o 3gp, avi, mkv, mpg, wmv, flv, ogg i vob. Zároveň podporuje i hudební formáty flac, wma a wav. Díky tomu si otevřete tyto formáty souborů například i z e-mailu nebo po stažení přímo do telefonu.

Změnou prošel i App Store. Přibyly nové kategorie Genius i Charts – tipy redakce. Design zůstal v Applovském stylu. Stahování aplikací a her bylo vždy bez problémů a ani pokud jsme si nastavili stahování několika desítek programů, iPhone se nijak nezpomalil. Opět něco, kde by si měla Androidí konkurence brát příklad. Otravující mi přišlo pouze časté zadávání hesla. Vestavěná aplikace Facebook a Twitter slouží kromě synchronizace kontaktů a kalendáře i k odesílání fotek na sociální sítě, rozšířené jsou i možnosti pro sdílení, kdy nově můžeme sdílet celá alba nebo je synchronizovat.

Fotoaparát

Od nástupce jsme očekávali inovace v oblasti fotoaparátu, ale dočkali jsme se pouze malých změn. Změny jsou ovšem menšího rázu, než jsme čekali. Disponuje stejným rozlišením 8 megapixelů, senzorem typu BSI od výrobce Sony a objektivem se světelností f/2.4. Mezi novinky patří nový obrazový procesor pro zpracování fotografií. Navíc by měl poskytnout kvalitnější snímky pořízené v nočních podmínkách. V softwarové oblasti pak díky nové verzi iOS6 přibylo i panoramatické skládání snímků v rozlišení až 27 megapixelů, které však s aktualizací získal například také iPhone 4S.

Výčet funkcí v menu fotoaparátu bude rychlý a stručný. Prostředí je totiž naprosto základní a iPhone v této oblasti výrazně na konkurenci ztrácí. Pokud si totiž chcete něco nastavit, máte jednoduše smůlu. Spíše tedy budu jmenovat, co nejde. Rozlišení je pevně dáno – osm megapixelů. Můžeme zaostřit libovolným dotykem na ploše displeje a dojde k automatickému zaostření a nastavení expozice. Chybí ale možnost nastavení citlivosti na světlo. O něco kontrastnější snímky pořídíme s aktivovaným HDR režimem. Jaká je obrazová kvalita snímků? Za denního světla jsou snímky špičkové, ostré po celé ploše s minimálním šumem. Rozdíl oproti předchůdci není patrný. Jakmile jsou světelné podmínky horší, jsou snímky překvapivě stále kvalitní a zde již vidíme rozdíl, hladina šumu není tak vysoká a ostrost je stále velmi dobrá. Čím se Apple nechlubí, ale mohl by, je rychlost spouště fotoaparátu. Pořízení snímků je okamžité, stejně rychlé nebo rychlejší než u konkurenčních Xperií či HTC.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Pro focení v noci je k dispozici světelný LED blesk. Ten je poměrný výkonný, vzhledem k tomu, jak titěrným dojmem působí. Scénu osvětlí do vzdálenosti zhruba tří metrů, kvalitně však zhruba jen do metru. Xenon zde stále vede. Kategorie makro snímků je pro iPhone bezproblémovou disciplínou. Poskytuje krásný bokeh a zaostřovací vzdálenost je kolem 10 centimetrů. Snímky můžeme pořizovat softwarovou spouští nebo klávesou pro regulaci hlasitosti, která ale samozřejmě není dvoupolohová a je to jen spíše taková obezlička. iPhone 5 tak není nejlepším fotomobilem, ale opět se, stejně jako iPhone 4S, řadí kvalitou snímků mezi nejlepší.

V oblasti videokamery můžeme pořizovat videa v rozlišení FullHD se snímkovací frekvencí 30 snímků za vteřinu s mono zvukem. Výsledná kvalita videa je nadprůměrná, zejména obraz je ostrý, vše kazí pouze horší zvuková stopa. Nově je dokonce možné při nahrávání videa pořizovat snímky. Ty jsou ale zachycovány v maximálním rozlišení 1920 × 1080 bodů a jedná se v podstatě jen o screenshoty z videa. Zde iPhone za konkurencí ztrácí, protože například telefony HTC umí při natáčení videa pořizovat snímky v plném rozlišení 8 Mpx.

panoramatické snímky v rozlišení 27 megapixelů

Apple iPhone 5 (testovací video) – 1080p, exteriér

Apple iPhone 5 (testovací video) – 1080p, exteriér

Telefonní seznam a telefonování

S integrací sociální sítě Facebook se rozšířily možnosti telefonního seznamu. Doposud bylo možné telefonní seznam synchronizovat se sociální sítí Twitter. Novému kontaktu můžeme přiřadit vlastní vyzvánění, vlastní melodii sms i obrázek. Vyzváněcí melodie má ovšem jeden háček, jedná se pouze o zvuky, které jsou v telefonu výrobcem dodané. Na vlastní melodie si tak uživatel musí nechat zajít chuť. Díky iOS 6 má iPhone 5 jednu užitečnou novinku. Při příchozím hovoru je nově možné tahem prstu nahoru aktivovat nabídku s odesláním sms volajícímu, nebo přidáním upomínky do kalendáře s tím, že se máme volajícímu později ozvat. Rychlé, elegantní, užitečné.

Prostředí telefonního seznamu, kontaktu nemůžeme přiřadit vlastní vyzváněcí melodii, čerpat lze jen z nabídky telefonu

Alternativní videohovory zajistí aplikace FaceTime. Ovšem opět její kompatibilita závisí na tom, aby koncové zařízení patřilo do stáje Apple. Verze systému iOS 6 přináší podporu Facetime hovorů i v síti 3G/4G. Nový je užitečný režim nerušit, který je upgradovanou a chytrou alternativou k obyčejnému tichému režimu. Můžeme si navolit, v jakém časovém rozmezí dojde k aktivaci a v této době jsou utlumeny všechny zvuky příchozích hovorů a zpráv. Výjimku tvoří jen povolená volání u určitých kontaktů (například rodina). Tyto kontakty budou mít povolenku ohlašovat se zvukovou notifikací. Pokud také například někdo zavolá pouze jednou, zvukové upozornění se neozve. Pokud ale hned poté volá znovu, hovor se ohlásí i zvukem, protože to může být naléhavé.

Zprávy

Textová komunikace je navržena v co nejjednodušším stylu s minimem různých nastavení a možností. Chybí různé styly zobrazení, volba úložiště či přesuny zpráv do složek. V editoru zpráv si uživatel může zvolit pouze QWERTZ klávesnici, rozestupy jednotlivých kláves jsou dostatečné a psaní velmi pohodlné. Připraven je i prediktivní slovník T9. Součástí editoru zpráv je i editor MMS, kdy stačí kliknout na obrázek fotoaparátu a můžeme přidávat snímek či video nebo vybrat stávající snímek. Vlastní zvuk nebo jiný soubor ale bohužel nepřidáme, zde se opět ke slovu hlásí omezení systému iOS.

Prostředí zpráv je jednoduché, ocenil bych ale více možností nastavení, složky či více typů softwarových klávesnic

Uživatelé vlastnící zařízení od Applu mohou využívat speciálních zpráv iMessage, které jsou bezplatné ale zase kompatibilní pouze s produkty nakousnutého jablka. E-mailový klient spolupracuje s širokou masou poskytovatelů. Základní podoba schránky je rozdělena tradičně do složek (doručené, odeslané, koš, podle priority a další), jednotlivé zprávy můžeme archivovat, libovolně je přesunovat či smazat. Lidé trpící horším zrakem si mohou vybrat z pěti velikostí písma (malé, střední, velké, extra velké, obrovské). Každý odchozí e-mail může být podškrtnutý vlastním podpisem. Příchozí poštu můžeme přeposlat, přesunout do jiné kategorie nebo archivovat.

Bohužel iOS stále trpí nepříjemným omezením v oblasti příloh, které mnohým pracovně zaneprázdněným lidem přidělá vrásky na čele. Pokud začnete psát novou zprávu, nepřidáte si nijak vlastní přílohu. Jediným, dost těžkopádným řešením, je odeslání přílohy z konkrétní aplikace nebo po otevření konkrétního souboru, kdy zvolíme volbu odeslat e-mailem. Přeposíláte nějaký e-mail a chcete přidat přílohu? Máte smůlu. Zde by se Apple mohl polepšit. I mnohem omezenější Windows Phone tyto úkony zvládá.

Organizační funkce a GPS

Vestavěný kalendář je nově synchronizovaný i s kalendářem či událostmi sociální sítě Facebook. V kalendáři nechybí přepínání mezi denním a měsíčním náhledem a vhod přijde větší displej – vejde se na něj více informací, což se právě u kalendáře hodí. Souhrnný přehled událostí poskytne seznam. Pokud přidáme novou událost, můžeme do ní vložit poznámky či nastavit její opakování a upozornění. Lokace, popisky či typ poznámky chybí.

Kancelářské funkce nabídnou kalendář, připomínky i velice jednoduché poznámky

Dalším pomocníkem pro kancelářskou práci jsou jednoduché poznámky. Kromě zapsání textu nic jiného neumí. Uloženou poznámku není možné sdílet ani ji barevně odlišit. Komu to ale vadí, když jsou na AppStoru desítky kvalitních a dokonale propracovaných aplikací pro poznámky. Neodkladné povinnosti můžeme svěřit připomínkám s možností jejich zaškrnutí/odškrnutí. Nová je aplikace Passbook, která „pečuje“ o letenky, lístky, zákaznické karty a kupóny.

Pokud vybereme konkrétní typ, odkáže nás aplikace na App Store, kde jsou prozatím k dispozici čtyři aplikace (iHotel, Lufthansa, United Airlines a American Airlines). Prakticky tak po odbavení se na let dostane palubní lístek přímo do aplikace Passbook, kde bude off-line připravená na okamžik, kdy se qr kódem před vstupem do letadla prokážete. Výhoda tak spočívá zejména v přehledném off-line ukládání podobných dokumentů. V kiosku si pak můžeme číst různé denní magazíny, noviny a samozřejmě stahovat i další placené a neplacené tituly. Nechybí ani množství deníků z České republiky. Například MF Dnes.

Nové mapy nabídnout turn-by-turn navigaci. Ovšem mapové podklady mají značnou rezervu, především v pokrytí. Potěší zobrazování dopravního provozu, stavebních prací.

Výrobce ohledně jeho mapových podkladů rozvázal spolupráci s Google a ve spolupráci s TomTomem připravil zcela novou aplikaci s turn-by-turn navigací. Ta je jediným průšvihem nové verze iOS6, protože nové mapy jsou jednoduše výrazně horší, než ty od Googlu. Nově ale mapy nabídnou hlasovou navigaci i v českém jazyce, která funguje spolehlivě a je i kvalitní. Nechybí body zájmu a ukládání oblíbených lokalit. Líbilo se mi zobrazování provozu, (červené přerušované čáry), stavební práce na komunikaci. Mohli jsme si zobrazit i informace o různých zařízeních typu gastronomie nebo cestovní ruch.

Zajímavým režimem je 3D pohled. V ČR prozatím ale chybí vektorové zobrazení budov, alespoň v Praze daný režim nebyl k dispozici. Mapové podklady mají ale často problém se zobrazením malých vesnic a jsou v nich chyby nebo neaktuální informace. Naprostou katastrofou jsou pak satelitní pohledy, které jsou výrazně méně podrobné, než v případě Googlu. Apple ještě bude muset ujít dlouhou cestu, než se jeho mapy kvalitou přiblíží těm od Googlu nebo Nokie. Fixace GPS modulu je okamžitá a rychlá, během několik sekund byla poloha zafixována na 30 metrů s tím, že signál byl stabilní. Jakmile jsem se ovšem ocitl třeba ve stanici metra, tak rázem signál vypadl a nepomohlo ani aktivní datové připojení. I po pěti či deseti minutách byla moje aktuální poloha o několik kilometrů dále.

Datové funkce

Novinka opět vylepšila své datové technologie, bezdrátové sítě Wi-Fi jsou nyní v konfiguraci a/b/g/n, pak je tu Bluetooth nejnovější generace 4.0. Ovšem využití této technologie je prozatím minimální. Kvůli omezením systému si ale přes Bluetooth nepošlete žádný soubor a slouží pouze pro audio připojení. Pro spojení s PC je připraven nový Lightning konektor, ovšem pro přenos hudby, videí a ostatního obsahu je nutné mít nainstalován iTunes. Pokud telefon připojíme k PC, vyskočí okno, které navozuje dojem, že telefon podporuje USB Mass Storage. Bohužel tomu tak není, objeví se jen složka, ve které si můžeme prohlédnout a stáhnout pouze pořízené fotky z fotoaparátu.

Internetový prohlížeč je svižný a výkonný. Mínusem může být absence Flashe

V porovnání se čtyřkou má nový iPhone rychlejší konektivitu, která vzrostla z původních 14,4 Mb/s na 42 Mb/s. Pro download dat je tedy připravena technologie HSPA+ až s rychlostí 42 Mb/s a pro upload dat HSUPA 5,76 Mb/s. V České republice můžete rychlé HSPA+ hned využít u T-Mobile. Fanjšmekři mohou zvolit i LTE, které pracuje na frekvencích 850/1800 a 2100 MHz, teoretická rychlost je 100 Mb/s. V ČR je to možné pouze v několika málo lokalitách pod záštitou operátora O2, který svoje LTE provozuje v pilotním komerčním provozu v Jesenici právě na frekvenci 1800 MHz. Takřka jako s hotovou věcí se počítalo s čipem NFC, ten ale z nepochopitelných důvodů chybí a oproti konkurenci tak iPhone nenabídne pohodlné sdílení obrázků nebo kontaktů pouhým dotykem telefonu a zapomenout můžete také na mobilní bezkontaktní placení.

Internetový prohlížeč Safari sice postrádá podporu flashe, ovšem tento nedostatek nahrazuje excelentní rychlost při vykreslování stránek, plynulostí i jednoduchostí. Uživatel může mít současně otevřených až osm oken, každou stránku může přepnout do režimu pro čtení. Nechybí ani sdílení stránek.

Zhodnocení

Apple iPhone 5 se tak trochu odlišuje od ostatních a nechce být jako ostatní. V první řadě tady jde o prestiž a cenovku. Jsou totiž daleko levnější zařízení, které nabídnou stejnou či dokonce lepší výbavu. Na druhou stranu, co novinka umí, to zvládá na 100% a to je i filozofie Applu. Hudba? Musím smeknout, v této oblasti je přeborník. Fotoaparát? Předvádí špičkové výsledky. Zpracování? Byly použity kvalitní materiály, i když na světlo vyplouvá kauza s oprýskáváním barvy a škrábanci. Zaujme neobyčejná tenkost, výborný design a špičkové dílenské zpracování. Výkon? Na místě nejsou ani sebemenší pochyby, výkon je znát a dvoujádrový procesor se jeví jako dostatečný. Celkově je iPhone 5 opět hardwarově i softwarově takřka dokonale zpracované zařízení, na které se můžete opravdu spolehnout a jakožto celku lze těžko něco vytknout.

Na druhou stranu je zde řada kontroverzních faktorů, které k iPhonu neodmyslitelně patří. Jednak tu jsou spíše méně příjemné vlastnosti platformy jako takové ale pak jsou zde i mínusy, které jsme za dobu testování odhalili. Vadí mi například absence paměťových karet. Ano, existuje 64GB varianta, ale ulehčit kapse o 24 000 Kč? To je opravdu nesmyslná částka a zde na uživatelích Apple opravdu už neuvěřitelně vydělává. Pak je to chybějící USB Mass Storage. Nejsem nadšen ani z „hloupého“ prostředí fotoaparátu. Proč takto špičkovému fotoaparátu chybí možnosti a nastavení? Kritizovat musím i nestandardní konektor, již takřka všichni výrobci používají microUSB. Bluetooth? Kvůli omezením nepoužitelné pro přenos souborů. Zamrzí také podprůměrná baterie a ve výsledku nijak omračující výdrž, která se pohybuje kolem jednoho dne.

Samsung Galaxy S III, HTC One X+, Xperia ion

Komu doporučit nový iPhone? Těm, kteří chtějí jednoduchý, intuitivní a rychlý systém, který je takřka stoprocentně spolehlivý, vždy bez problémů aktualizovaný a fungující. Těm, kteří si potrpí na styl a určitou dávku elegance i těm, co jsou ochotni překousnout mnohá specifika produktů Apple, potažmo samotného systému iOS. Pokud ale nepatříte mezi tento tábor, musím vám doporučit, ať se poohlédnete po jiném, lépe vybaveném zařízení za nižší cenovku. Na trhu je například Samsung Galaxy S III, HTC One X+, Sony Xperia ion nebo Sony Xperia T. Těžký kalibr do prodeje nasadí i LG v podobě LG Optimusu G.

Sony Xperia T a LG Optimus G

Všechna tato zařízení mají lepší výbavu i výkon, ale na druhou stranu i mnohem větší velikost. Tady je iPhone válcuje svojí velikostí a kompaktností. Rozhodující slovo pak má cenový rozdíl v rozmezí od 6000 - 3000 Kč. Počítat se na podzim musí i s novými telefony s Windows Phone 8. Rovněž nabídnou dokonale spolehlivý moderní systém a telefony opět nabídnou lepší výbavu.

Sony Xperia P, HTC 8S a Nokia Lumia 820

S podobně velkou úhlopříčkou displeje může konkurovat Xperia P od výrobce Sony. Nabídne rovněž dvoujádrový procesor, velmi kvalitní 8 megapixelový fotoaparát, čtyř palcový displej s horším rozlišením nebo kovové precizně zpracované unibody tělo. Přesto, že výbavou jsou si obě zařízení podobna, cenový rozdíl činí bezmála osm tisíc korun. Nadějným zařízením je i HTC 8S s platformou Windows Phone 8. Jeho silná zbraň spočívá v novém úsporném dvoujádrovém procesoru S4 Snapdragon, mínusem může být rozlišení 4 palcového displeje 480 × 800 bodů. Ztrácí ovšem i v rozlišení fotoaparátu, které je 5 megapixelů nebo paměti RAM 512 MB. Střední třída má svého zástupce i v podobě Nokia Lumia 820 od finského výrobce Nokia. Opět nechybí výkonný dvoujádrový 1,5GHz procesor S4, 4,3 palcový AMOLED displej nebo 8 megapixelový fotoaparát. Zaujme zejména bezdrátovým nabíjením nebo NFC.

apple-iphone-5
Klady
  • tělo opět zhotovené z ušlechtilých materiálů
  • optika fotoaparátu je chráněna tvrzeným safírovým sklem
  • jemné rozlišení 4 palcového displeje
  • výborná čitelnost displeje na přímém slunci
  • hlasitý a perfektní zvuk ve sluchátku během hovoru
  • jeden z nejlepších hudebních výstupů do sluchátek
  • špičkový fotoaparát s nadprůměrnými výsledky
  • rychlá odezva přístroje a perfektní optimalizace systému
  • tloušťka pouze 7,6 milimetrů
  • vzhledem k výbavě a materiálům nízká hmotnost
  • výborné dílenské zpracování
Zápory
  • proprietární konektor Lightning
  • vysoká cena
  • komunikace s PC se neobejde bez iTunes
  • fotoaparát má strohé možnosti nastavení
  • absence slotu pro paměťové karty
  • absence USB Mass Storage
  • slabá pohotovostní výdrž
  • loupání barvy na bocích telefonu
  • nano-SIM
  • Horší práce s přílohami v e-mailech
  • Omezené Bluetooth
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Trey Sand
Ale notebooky dělat umí :-D
Radim
Když jsem si s ním hrál v Apple Store, tak mi nepřišel ten display nijak výrazně lepší. Pak jsem se ale podíval na můj 4S a přece jen ten rozdíl tam vidět je.
freeman
Opäť perfektná recenze a s verdiktom súhasím s Vami na 100 percent. Je to až neuveriteľná zhoda. Ako keby som písal vlastné myšlienky. Nakoniec už len pridám, že pre užívateľov v systéme IOS heslo : Ak ho miluješ nie je čo riešiť.
Romualdo
Pěkná recenze.
Ta výdrž baterie je lepší než u 4S, aspoň podle testu gsmarena.com
http://www.gsmarena.com/apple_iphone_5-review-822p3.php
Displej je opravdu po všech stránkách povedený, zde by se mohla konkurence učit.
Jas nového iPhonu je o malinko menší, než u 4S, ale zase má vyšší kontrastní poměr (hodnoceno na gsmarena.com)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze