Apple iPhone 12 mini
recenze

Apple iPhone 12 mini

mini s maxi problémem
16

Uživatelé toužící po menších telefonech nemají v posledních letech na růžích ustláno. Vlajkové lodě jsou zpravidla velká „pádla“, a pokud se již na trhu objeví malé zařízení, často nedisponuje až tak zajímavou výbavu, případně má jiné nedostatky. Řešení ale přináší Apple s novým iPhonem 12 mini. Jak se povedl nejmenší 5G telefon současnosti?

iPhone 12 mini je nejen malým, ale také výkonným zařízením, kterému v podstatě oproti zbylým iPhonům 12 nic nechybí. Má to však jeden háček, který může odradit i nejzarytější příznivce menších telefonů. Jaký? Na to odpovím v této recenzi.

Apple iPhone 12 mini – videorecenze

Technické parametry Apple iPhone 12 mini 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 64,2 × 7,4 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor2 227 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020,
Za zapůjčení iPhonu 12 mini děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Obsah balení: nová doba, zvyknete si?

V balení, které je přizpůsobeno velikosti telefonu (takže je to mimochodem také nejmenší ze čtveřice nových iPhonů 12), najdeme jen naprostý základ. Tedy alespoň podle Applu, který považuje napájecí adaptér za položku, kterou si uživatelé dokoupí, případně využijí starší adaptér. Kromě nálepky s jablíčkem, telefonu a kabelu typu Lightning/USB-C se v balení nic dalšího neukrývá. Překvapuje vás to? Připravte se, tato podoba balení se totiž do budoucna pravděpodobně stane novým standardem nejen u Applu.

Líbilo se nám
  • malá krabička
Nelíbilo se nám
  • bez adaptéru i sluchátek

Konstrukční zpracování: vězeňský favorit

iPhone 12 mini je malý. Tak malý, že by se snad mohl stát novým favoritem trestanců, kteří do vězení potřebují propašovat chytrý telefon. Pokud by však neuspěl na tomto poli, jistě zaujme spoustu uživatelů „na svobodě“. iPhone 12 mini může být totiž ideálním telefonem pro dámy, ale stejně tak pro všechny zákazníky, které omrzely velké mobily, u nichž je často nepohodlné ovládání jednou rukou. V případě iPhonu 12 mini totiž komfortně dosáhnete takřka všude, kam potřebujete, aniž byste museli „ručkovat“ po telefonu nebo riskovat, že vám vypadne z ruky.

Černé barevné provedení je magnetem na otisky.

Navzdory menším rozměrům zůstal zachován „nový“ designový jazyk s plochými rámečky, tudíž nečiní problém iPhone postavit na spodní stranu a natáčet takto třeba časosběrné video nebo vyřídit videohovor. V testované černé variantě se připravte na velmi časté leštění skleněných zad, na kterých se objeví otisky v podstatě ihned poté, co telefon vyleštíte. Nejpraktičtější barvou (v tomto ohledu) se jeví bílá. Dalším řešením je nasazení pouzdra.

Ve všech ostatních ohledech je iPhone 12 mini stejný jako dříve testovaný iPhone 12. Spolehnout se můžete na kvalitní zpracování i ochranu Ceramic Shield. Výrobce zároveň uvádí, že je možné telefon ponořit do hloubky až 6 metrů po dobu 30 minut. Pokud se vám však iPhone podaří vytopit, máte smůlu.

Nakonec zmíním haptickou odezvu. V této oblasti jsou iPhony několik roků napřed oproti konkurenci. Haptika dokáže vibrovat různými způsoby a různou intenzitou, a ačkoliv to lze těžko popsat slovy, výrazně to přispívá uživatelskému komfortu.

Líbilo se nám
  • nezvykle malé rozměry
  • vysoká odolnost
  • prémiové zpracování
  • bezkonkurenční haptická odezva
Nelíbilo se nám
  • černá záda se snadno ušpiní

Displej: nejjemnější ze všech

Zobrazovací panel iPhonu 12 mini se chlubí uhlopříčkou 5,4" a rozlišením 1 080 × 2 340 pixelů. Výsledná jemnost 476 PPI je tak nejvyšší z celé řady iPhonů 12.

Pochopitelně se jedná o kvalitní OLED panel, který nabídne pěkné barevné podání, skvělé pozorovací úhly i dostatečně vysoký jas, ačkoliv má například iPhone 12 Pro Max ještě o něco vyšší maximální svítivost. S telefonem jsem každopádně neměl problém s čitelností ani na přímém slunci a zážitek mi nijak výrazně nekazila ani absence vyšší obnovovací frekvence, které se pravděpodobně dočkáme až u další generace.

Co příliš nepotěší, je výrazný průstřel, který působí vzhledem k menší uhlopříčce ještě mohutnějším dojmem. Na druhou stranu se v něm ukrývají senzory pro Face ID a také 12Mpx selfie kamerka. Odemykání obličejem je stále velmi spolehlivé, ačkoliv v době nošení roušek budete minimálně jednou za čas využívat také číselný kód.

Líbilo se nám
  • kvalitní OLED panel
  • plochá obrazovka
Nelíbilo se nám
  • výrazný výřez

Zvuk: solidní stereo

Také iPhone 12 mini má i přes svou velikost duální reproduktory. Jeden se nachází ve spodním rámečku, druhý pak klasicky v telefonním „sluchátku“. Dohromady vykouzlí solidní stereo efekt a řadí se mezi jasný nadprůměr. Pokud byste od iPhonu chtěli ještě lepší zvuk, doporučuji iPhone 12 Pro Max, i tak ovšem nabídne mini velmi kvalitní ozvučení.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo reproduktory

Výkon hardwaru: nedostižný

Podobně jako jsem uváděl v recenzi základního iPhonu 12, i u mini se můžete spolehnout na naprostý dostatek výkonu, který zaručí, že bude telefon svižně fungovat i za několik let. Během používání se mi navíc nestalo, že by se zařízení zaseklo nebo nějak zpomalilo. Pochválit musím také práci s teplem, neboť se telefon ani při náročnější práci nijak výrazně nezahřívá.

Jedinou nevýhodou je snad pouze nižší startovací kapacita úložiště ve srovnání s řadou Pro. Z 64GB úložiště zůstane dostupných přibližně 45 GB, většině uživatelů bych tedy doporučoval sáhnout alespoň po 128GB variantě.

Líbilo se nám
  • naprostý dostatek výkonu
Nelíbilo se nám
  • nižší startovací velikost úložiště

Výdrž baterie: hořké zklamání

Již delší dobu víme, že kapacita baterie iPhonu 12 mini je žalostně nízká (konkrétně 2227 mAh), avšak vzhledem k tomu, že Apple dokáže díky skvělé optimalizaci softwaru s hardwarem dělat divy, jsem skrytě doufal, že mini příjemně překvapí a bude možné jej jeden den bez problémů běžně používat. V současné době, kdy většina z nás pravděpodobně tráví mnohem více času doma, je výdrž bez problémů. Telefon můžete odložit na bezdrátovou podložku nebo jej v případě potřeby připojit do zásuvky. Jakmile se však vydáte ven a budete jej trochu aktivněji používat, nastávají problémy.

Pro lepší ilustraci uvedu příklad z víkendu. S telefonem nabitým na 50 % v době odchodu domu jsem se vydal na procházku do parku. Po dvou hodinách, kdy jsem vyfotil zhruba 30 až 40 snímků, přibližně 15 minut používal Telegram, 15 minut internetový prohlížeč (Safari) a stejně dlouhou dobu aplikaci Gmail, jsem žasnul nad ukazatelem stavu baterie, který ukazoval o 39 % méně. Telefon byl přitom minimálně polovinu času v kapse. Domů jsem pak dorazil již s úplně vybitým zařízením.

Počítejte s tím, že budete opravdu často nabíjet.

Jakmile je iPhone pouze v režimu, kdy vám většinu času leží na stole, občas vyřídíte nějaký hovor, e-mail, chat (ale většinu věcí děláte kvůli komfortu stejně přes počítač), dokáže zvládnout jeden den. S vědomím, že budu muset strávit podstatnou část dne mimo dostupnost zásuvky bych však raději vyrazil ven s maximálně nabitou baterií nebo si s sebou alespoň vzal powerbanku. Popravdě jsem se již dlouho nesetkal s tak slabou výdrží, a tak rychle mizejícími procenty baterie, když se zařízení trochu aktivně používá. Samozřejmě je možné, že by se po několika týdnech systém přizpůsobil stylu používání a výdrž by se mírně zlepšila, i tak bych však raději zůstal skeptický a před nákupem byl smířen s tím, že mini budu nabíjet opravdu často.

Vzhledem k nízké kapacitě baterie alespoň potěší solidní rychlost nabíjení, pokud si zakoupíte 20W napájecí adaptér, pomocí něhož se z 0 na 50 % dostanete zhruba za 30 minut. Osobně jsem nabíjel telefon na bezdrátové podložce s výkonem 7,5 W. V takovém případě trvalo nabití z 0 na 100 % přibližně 3 hodiny. Využít můžete také MagSafe, který má však právě u verze mini snížený výkon jen na 12 W.

Nelíbilo se nám
  • podprůměrná výdrž
  • omezení výkonu MagSafe

Konektivita: včetně 5G a eSIM

Nový iPhone 12 mini disponuje vším důležitým, kromě podpory 5G sítí nebo eSIM se jedná například o Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 či navigačními systémy Galileo, GLONASS, GPS či QZSS.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: neznáme se odněkud?

Fotoaparáty iPhonu 12 mini jsou identické se základním iPhonem 12, jehož recenzi vám rovněž doporučuji si přečíst, pokud uvažujete o nákupu některého z iPhonů 12. Telefon disponuje kromě hlavního snímače (nově s clonou f/1.6) rovněž ultraširokoúhlým objektivem s rozsahem 120 stupňů. Právě ultraširokoúhlý objektiv by se údajně mohl dočkat v příští generaci hardwarového vylepšení, v současnosti je totiž identický jako u iPhonů 11. Má sice široký rozsah, umí vcelku dobře pracovat s expozicí i dynamickým rozsahem a dokonce nově podporuje noční režim, ale na trhu jsou již rozhodně i lepší ultraširokoúhlé objektivy.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4
Ohnisková délka 26 mm 13 mm
Velikost pixelů 1,4 µm ? µm
Stabilizace optická bez stabilizace
Zaostření Dual Pixel PDAF fixní

Hlavní snímač fotí pěkné kontrastní snímky, dokáže zachytit slušnou míru detailů a rovněž má vcelku spolehlivé HDR, ačkoliv v některých momentech nezafunguje úplně tak, jak bych si představoval. Každopádně se však můžete těšit na podařené snímky, ačkoliv mají ve srovnání s jinými fotomobily občas mírně nažloutlý nádech. Jinde je to však například zase nádech do modra, takže záleží na vašich preferencích. Noční režim také nezklamal, snímek dokáže automaticky prosvítit podle úrovně světla, takže uživatel nemusí na nic myslet.

Denní snímky

Noční snímky

12Mpx selfie kamerka fotí líbivé fotografie a vcelku dobře si dokáže poradit s protisvětlem. Dokonce je nově k dispozici noční režim. Nakonec musím zmínit podporu natáčení v HDR Dolby Vision, tento formát však oceníte pouze, pokud si takováto videa máte na čem přehrát. Kvalita videí obecně se řadí k tomu nejlepšímu, s čím se lze setkat. Přeostřování funguje rychle, videa mají pěkné vyobrazení barev a zařízení bez problémů natáčí ve 4K při 60 FPS.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlavní snímač
  • podpora nočního režimu
  • špičková videa
Nelíbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv nezklame, ale mohl by být lepší

Software: iOS s plusy i mínusy

Operačním systémem je v případě iPhonu 12 mini nový iOS 14, na nějž jsme se podrobně zaměřili v samostatném článku. Běh telefonu je velmi svižný (stejně jako u 12 Max Pro s 6 GB RAM), uživatel tak v podstatě nikdy na nic nečeká. Ovládání prostředí iOS na takto malém displeji je rovněž bez problémů.

Vyzkoušeli jsme betu iOS 14

Líbilo se nám
  • bez výtek

Zhodnocení

Zájemcům o iPhone 12 mini bych v prvé řadě doporučil si seřadit priority. Chcete rozměrově malý telefon, ale zároveň potřebujete dlouhou výdrž? Pak mini pravděpodobně nebude pro vás. Pokud vám však nevadí s sebou nosit powerbanku, případně se většinu času nacházíte doma či někde u zásuvky, nevidím důvod, proč si iPhone 12 mini nekoupit. Novinka nabízí povedený OLED displej, nízkou hmotnost, kvalitní zpracování i povedené fotoaparáty. Jestliže vám nedělá problém akceptovat nemalý výřez, zůstává jediným mínusem právě pouze slabší výdrž.

Konkurence

Nová generace iPhonů 12 se vám líbí, ale nemůžete překousnout slabší výdrž? Vyzkoušejte základní iPhone 12, který by měl jeden den běžného používání bez problémů zvládnout. Navíc se stále jedná o relativně malé zařízení, které disponuje identickými fotoaparáty i OLED panelem.

Apple iPhone 12 256 GB

Rozměry146,7 × 71,5 × 7,4 mm, 162 g
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor2 815 mAh

Pokud naopak hledáte rozměrově menší zařízení, ale není vám sympatický iOS či Apple obecně, můžete zvážit nákup Pixelu 5. Stejně jako u iPhonu 12 mini budete mít k dispozici standardní a ultraširokoúhlý fotoaparát a namísto podlouhlého výřezu decentnější „průstřel“.

Google Pixel 5 128 GB

Rozměry144 × 70,4 × 8 mm, 151 g
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Jestliže byste rádi Apple, ale nechcete utrácet za 12 mini a zároveň vám příliš nezáleží na displeji, může být zajímavou alternativou rovněž iPhone SE (2020).

Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Rozměry138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor1 821 mAh
apple-iphone-12-miniDoporučujeme
Klady
  • povedený design
  • vysoká odolnost
  • dostatek výkonu do budoucna
  • svižný systém
  • povedené fotoaparáty + video
  • stereo reproduktory
  • kvalitní OLED displej
  • malé rozměry
Zápory
  • nevzhledný výřez v displeji
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
  • diskutabilní obsah balení
  • nízká kapacita základního úložiště
  • slabá výdrž
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Při nutnosti s sebou tahat powerbanku, mi výhoda malých rozměrů nějak nedává smysl.
Alin Lasicka
Alin Lasicka
Parádní recenze. Ten verdikt up-down palce u každé položky je skvělý, to se mi fakt hodně líbí. Díky moc.
Porydge Covername
Porydge Covername
Za 15-16k by to byl hodně zajímavej stroj.
Marek Smidak
Marek Smidak
Nikdo si na výdrž nestezuje, naopak je vyšší než u iPhone SE 2020, takže soudím, že to bude nějakou aplikací. A ani bych se nedivil, kdyby tím gmailem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze