Apple iPhone 12
recenze

Apple iPhone 12

K dokonalosti by mu stačilo málo
10

Letošní řada iPhonů 12 přinesla několik důležitých vylepšení, dvojnásob to pak platí pro základní model s označením iPhone 12. Dokáže však nový displej a design ospravedlnit pořizovací cenu startující na 25 tisících Kč?

Jaký je nástupce „základního“ iPhonu 11? A není lepší si rovnou koupit iPhone 12 Pro, nebo naopak superkompaktní iPhone 12 mini? Tyto i další otázky si možná kladete, pokud uvažujete o iPhonu 12. Proč byste se (ne)měli rozhodnout pro druhý cenově nejdostupnější iPhone 12 na trhu prozradím v této recenzi.

Apple iPhone 12 – videorecenze

Technické parametry Apple iPhone 12 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce146,7 × 71,5 × 7,4 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 532 × 1 170 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor2 815 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostříjen 2020,

Obsah balení: Apple „myslí“ na přírodu, ale hlavně na sebe

Apple se v rámci environmentální iniciativy rozhodl „osekat“ balení nových iPhonů 12 (a nejen těch), jak je to jen možné. Krabička je díky tomu přibližně dvakrát menší než u konkurence. Kromě telefonu obsahuje pouze nezbytné manuály, nálepku a kabel typu USB-C/Lightning. Ve jménu ochrany přírody tedy počítejte s nutností si dokoupit adaptér, využívat jiný (neoriginální), případně (drátově) nabíjet původní nabíječkou z balení starších iPhonů. Samozřejmě je velmi diskutabilní, jak moc jde Applu ve skutečnosti o přírodu. Odebrání příslušenství totiž v první řadě hraje do karet samotnému výrobci.

Apple iPhone 12
Líbilo se nám
  • malá krabička
Nelíbilo se nám
  • bez adaptéru i sluchátek

Konstrukční zpracování: prémiové jako vždy

iPhone 12 je dostupný celkem v pěti barevných variantách: bílé, černé, modré, červené (PRODUCT)RED a mnou testované zelené, která má podobný odstín jako loňský iPhone 11. Kromě barevného odstínu však došlo mezigeneračně k výrazným změnám, které jsou snadno rozpoznatelné již na první pohled.

iPhone 12 je odolnější vůči prasknutí, nikoliv poškrábání.

Pravděpodobně nejvýraznějším prvkem jsou ploché rámečky, jejichž návrat jsem osobně velmi uvítal. Nahmatání fyzických tlačítek po stranách je snazší, telefon se skvěle drží (jak na výšku, tak na šířku) a zároveň jsou díky tomu nové iPhony 12 vcelku snadno rozpoznatelné v záplavě smartphonů se zaoblenými boky. Hmotnost 164 gramů je také (na dnešní poměry) více než přívětivá, díky čemuž se iPhone nepronese ani v kapse saka. Díky plochým rámečkům lze navíc zařízení při troše snahy vybalancovat a postavit jej.

Stejně jako u loňských iPhonů ani letos Apple neopomněl zvýšenou odolnost. Spolehnout se můžete na certifikaci odolnosti IP68 (proti prachu a vodě). Nově se však dle výrobce můžete s iPhonem ponořit až do hloubky 6 metrů po dobu 30 minut. Dalším vylepšením je ochrana Ceramic Shield, díky níž jsou iPhony odolnější vůči prasknutí, nikoliv však proti poškrábání. Během používání jsem o iPhone velmi dobře pečoval, takže jsem na těle nezpozoroval žádné škrábance, i tak bych ovšem doporučoval si přikoupit nějakou dodatečnou ochranu.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry i hmotnost
  • prémiové zpracování
  • zvýšená odolnost
  • líbivý vzhled

Displej: sbohem IPS LCD

Nové iPhony 12 nejsou odlišné pouze designem, ale v případě základního iPhonu 12 také displejem, který je konečně typu OLED. Těšit se můžete na panel Super Retina XDS s podporou HDR10 i dostatečně vysokým jasem pro používání na přímém slunci. Rozdíl oproti iPhonu 11 je propastný, a pokud přecházíte právě z něj, budete skákat nadšením. Barvy jsou oproti iPhonu 11 mnohem sytější, černá je opravdu černá a nechybí ani špičkové pozorovací úhly. Rovněž jemnost 460 PPI je přibližně o 130 pixelů na palec vyšší.

Zůstal ale výrazný výřez, v němž se ukrývá selfie kamerka a technologie pro rozpoznávání obličeje Face ID, které funguje bleskurychle za ideálních i zhoršených světelných podmínek. Rámečky dole a po stranách obrazovky jsou pěkně symetrické, i když se opět neřadí k těm úplně nejmenším na trhu. Panel je tentokrát kompletně plochý, tudíž se rozhodně nemusíte obávat nechtěného rozpoznávání dotyků, jako tomu občas bývá u zaoblených panelů.

Mnohé může zklamat absence vyšší obnovovací frekvence. Pokud ovšem přecházíte ze staršího iPhonu, nebudete s tím mít podle mě až takový problém. Výrobce se údajně rozhodl dát přednost podpoře 5G sítí.

Líbilo se nám
  • vysoce kvalitní OLED panel
  • dostatečně vysoký maximální jas
Nelíbilo se nám
  • chybí vyšší obnovovací frekvence
  • stále velký výřez

Zvuk: zkrátka špičkový

iPhone 12 má skvěle hrající stereo reproduktory s nadprůměrnou hlasitostí i kvalitou přednesu. Zařízení, ačkoliv poměrně kompaktní, se může směle řadit k jedněm z nejlépe hrajících telefonů na trhu. Spokojen jsem byl také s kvalitou telefonních hovorů, kdy jsem čistě a zřetelně slyšel protistranu stejně jako ona mě.

Apple iPhone 12
Líbilo se nám
  • vysoce kvalitní stereo reproduktory

Výkon hardwaru: 5nm procesor a 4 GB RAM

Nový procesor Apple A14 Bionic, který jsme poprvé spatřili v iPadu Air, je vyroben 5nm procesem, díky čemuž je nejen výkonnější, ale také energeticky úspornější. Rozborky dále odhalily, že uvnitř telefonu najdeme také 4 GB operační paměti, zatímco u verzí Pro hned 6 GB.

V každém případě se můžete spolehnout na naprosto hladký chod systému i schopnost bez problémů natáčet video ve vysokém rozlišení či hrát hry na nejvyšší detaily. Na nedostatek výkonu si zkrátka u iPhonu 12 stěžovat rozhodně nebudete, a to ani za několik let. Z úložišť je k dispozici 64, 128 a 256 GB. V mém případě mi po zapnutí 64GB varianty zůstalo dostupných zhruba 40 GB. Slot pro paměťové karty byste u iPhonu hledali marně, na co jsme však již zvyklí. Škoda, že se Apple nerozhodl začít nabízet verze bez přídomku Pro v základu rovněž se 128GB úložištěm.

Na závěr dodám, že jsem se během používání nesetkal s jakýmkoliv přehříváním, a to ani při náročných činnostech. Apple tak evidentně odvedl dobrou práci i po stránce chlazení.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • nepřehřívá se
Nelíbilo se nám
  • nejlevnější varianta nabídne pouze 64GB úložiště

Výdrž baterie: překvapení se nekoná

Zatímco v některých oblastech ve srovnání s iPhonem 11 došlo k zásadním vylepšením, jinde je tomu spíše naopak. Tímto případem je i baterie, která má kapacitu 2 815 mAh, zatímco iPhone 11 se chlubil celkem 3 110mAh akumulátorem. Apple se rozhodl kvůli zachování kompaktních rozměrů a tenkého těla zmenšit také baterii, což se do jisté míry projevilo i na výdrži.

Telefon sice standardně bez problémů zvládne jeden den používání, ve srovnání s iPhonem 11 (který máme dlouhodobě v domácnosti) je na tom však o něco hůř. Během používání jsem nevyužíval 5G sítě a je prokázáno, že v případě připojení k 5G výdrž ještě klesne.

Další oblastí, kde vás iPhone 12 pravděpodobně nijak neoslní, je rychlost nabíjení. Zařízení podporuje maximálně 20W výkon, což na dnešní poměry není nic extra. Zároveň máte k dispozici bezdrátové nabíjení MagSafe (výrobcem udávaným výkonem až 15 W, kterého však dosáhnete jen za naprosto ideálních podmínek), případně klasické Qi. Během testování jsem bohužel neměl k dispozici originální 20W adaptér od Applu, rozhodl jsem se tak otestovat rychlost nabíjení původním 5W adaptérem z iPhonu 11, který mají mnozí majitelé iPhonů doma. V tomto případě trvalo nabití z 0 na 100 % celé 3 hodiny. Na druhou stranu může tato rychlost nabíjení vyhovovat těm, kteří se strachují o životnost baterie.

Líbilo se nám
  • solidní jednodenní výdrž
Nelíbilo se nám
  • oproti iPhonu 11 vydrží méně

Konektivita: 5G na vzestupu

iPhone 12 má kompletní balíček technologií, mezi nimiž kromě již zmíněné podpory 5G (v Evropě sub-6GHz) najdeme Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, QZSS i evropské Galileo. Samozřejmě je také možné bezkontaktně platit pomocí Apple Pay. Nechybí ani integrace UWB (Ultra-wideband), díky čemuž budeme v budoucnu moci odemykat auto iPhonem a podobně. Kromě fyzické nanoSIM je možné do telefonu nainstalovat také elektronickou variantu.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: lepší hlavní i ultraširokoúhlý snímač

Pokud rádi fotíte, jistě vás potěší, že nový iPhone 12 má vylepšený hlavní snímač, který disponuje lepší světelností f/1.6. To znamená, že je schopen pobrat více světla a lépe si poradí se zhoršenými světelnými podmínkami během focení. Stále se sice jedná o 12Mpx snímač, stejně jako v případě ultraširokoúhlého objektivu, vylepšení je však při přímém srovnání mezi iPhonem 11 a iPhonem 12 patrné. Snímky jsou nejen světlejší, ale také mají o něco méně šumu. Obecně vzato pak fotografie vycházející z hlavního snímače potěší líbivým barevným podáním (spíše saturovanějším, nikoliv však až příliš), vysokou úrovní detailů, chvályhodným kontrastem a pokročilým HDR. V pár ojedinělých případech jsem zaznamenal, že HDR telefonu si nedokázalo úplně dobře poradit s tmavými/světlými scénami, většinou však byly výsledky konzistentní.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4
Ohnisková délka 26 mm 13 mm
Velikost pixelů 1,4 µm ? µm
Stabilizace optická bez stabilizace
Zaostření Dual Pixel PDAF fixní

Až překvapivě kvalitní je i portrétní režim, jemuž nepomáhá žádný ToF či LiDAR senzor. Zařízení dokáže pěkně vytáhnout focenou osobu do popředí a vykouzlit pěkný bokeh efekt. Rovněž 12Mpx selfie kamerka se řadí k tomu lepšímu, s čím se můžete u fotomobilů setkat. Fotí ve dvou úrovních záběru, takže máte lepší šance na zachycení více osob na snímku.

Denní snímky

Ukázka fotografií z hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu včetně 5× (digitálního) zoomu

Noční snímky

Ukázka fotografií z hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu včetně 5× (digitálního) zoomu

Ultraširokoúhlý objektiv, ačkoliv je po hardwarové stránce (dle dostupných informací) identický jako u iPhonu 11, byl rovněž vylepšen. Chlubí se totiž velmi dobře fungujícím nočním režimem, kdy dokáže prosvítit i dost tmavé záběry, se kterými si iPhone 11 již neporadí. Navíc má díky 13mm ohnisku velmi široký záběr (0,5× přiblížení). Ačkoliv přináší také pěkné barevné podání i dobře fungující HDR, na špičku mezi fotomobily zaostává. Obecně vzato však značí širší rozsah záběru nižší kvalitu a naopak, takže je na zvážení uživatele, co preferuje (viz srovnání Mate 40 Pro vs. iPhone 12).

Spolehnout se můžete také na špičkovou kvalitu videa, které lze pořizovat na oba dva snímače až ve 4K při 60 FPS. Video má velmi dobrou stabilizaci, rychlé ostření a telefon si umí poradit i s nepříjemným protisvětlem. Zde iPhone 12 exceluje na plné čáře. Zpomalené video je pak možné nahrávat maximálně v 240 FPS v Full HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • vylepšený hlavní snímač
  • excelentní video
  • pěkné noční snímky (i z ultraširokoúhlého objektivu)
  • kvalitní selfie kamerka i portréty
Nelíbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv na špičku mezi fotomobily nemá

Software: iOS 14

Po softwarové stránce se iPhone 12 ničím neodlišuje od ostatních iPhonů aktualizovaných na nejnovější iOS 14. Ten přináší celou řadu funkcí, o kterých jsme natočili samostatné video. Osobně jsem hojně využíval funkci obraz v obraze, možností je však pochopitelně nespočet. Praktická mi také přijde možnost si naprogramovat neviditelné tlačítko na zádech, kdy poklepáním na telefon aktivujete vybranou funkci. Zařízení běhalo po celou dobu velmi svižně a s přihlédnutím na historii Applu se lze spolehnout na dlouhou softwarovou podporu.

Vyzkoušeli jsme betu iOS 14

Líbilo se nám
  • svižný chod OS
  • dlouhá podpora

Zhodnocení

iPhone 12 mě potěšil přepracovaným designem, špičkovým OLED panelem i podařenými fotoaparáty. Jeho hlavní slabinou je tak pravděpodobně výdrž, která není špatná, ale oproti iPhonu 11 je zkrátka mírně horší. Nepotěší ani menší základní úložiště a ty, kteří uvažují o přechodu z Androidu, možná odradí také absence slotu pro paměťové karty či sekundární nanoSIM kartu.

Apple iPhone 12

Nemám však nejmenších pochyb o tom, že si iPhone 12 své zájemce najde. Pokud v současnosti používáte iPhone 11 a netrápí vás IPS LCD displej, pravděpodobně bych posečkal na příští generaci. V případě, že vlastníte starší iPhone, se však může jednat o zajímavou koupi.

Konkurence

Konkurenci pro iPhone 12 můžeme najít ve vlastní stáji. Osobně bych zvážil nákup ještě více kompaktního iPhonu 12 mini, nebo naopak iPhonu 12 Pro, pokud je pro vás důležité focení. V případě, že přechází například z iPhonu 7 a chcete ušetřit, nemusí být na škodu zvážit ani nákup levnějšího iPhonu 11.

Apple iPhone 12 mini 256 GB

Rozměry131,5 × 64,2 × 7,4 mm, 133 g
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor2 227 mAh

Apple iPhone 12 Pro 256 GB

Rozměry146,7 × 71,5 × 7,4 mm, 189 g
DisplejOLED, 6,1" (1 170 × 2 532 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A14 Bionic,
Paměťúložiště: 256 GBne
Akumulátor2 815 mAh

Další alternativou pro iPhone 12 může být také Galaxy S20 a Galaxy S20+. Oba telefony mají 120Hz obnovovací frekvenci, zvýšenou odolnost i teleobjektiv (ačkoliv pouze s funkcí výřezu).

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Samsung Galaxy S20+

Rozměry162 × 74 × 7,8 mm, 188 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Chcete-li zůstat u menší 6,1palcové uhlopříčky, doporučuji zvážit Sony Xperii 5 II, která má rovněž 120Hz obnovovací frekvenci a také velmi slušnou výdrž. Bohužel však schází bezdrátové nabíjení.

Sony Xperia 5 II

Rozměry158 × 68 × 8 mm, 163 g
DisplejOLED, 6,1" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh
apple-iphone-12
Klady
  • kvalitní OLED panel
  • dostatek výkonu do budoucna
  • svižný operační systém
  • excelentní video
  • kvalitní fotoaparáty
  • skvělé reproduktory
  • líbivý vzhled
  • vysoká odolnost
Zápory
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence
  • stejně nevzhledný výřez v displeji
  • nízká kapacita základního úložiště
  • diskutabilní obsah balení
  • nižší výdrž ve srovnání s iPhonem 11
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Takže když si to shrneme, tak jediná výhoda oproti konkurenci je ten procesor, který zužitkujeme leda při nějakém renderování videa (což jistojistě dělá každý na iPhonu). Za 25k to je teda hrozně dobrej kauf.
Aleš Vavřinec
Aleš Vavřinec
Možná jsem to přehlédl, ale nenašel jsem zmínku o Dolby Vision HDR videu, které je dle jiných recenzentů fantastické. Doplníte to do recenze?
Dominik Debef
Dominik Debef
Vyměnil jsem ho za iPhone XS a i když na první pohled moc rozdílů není, je to jak z jiného světa. Líp se drží, je rychlejší baterka stejný, foťák o dvě třídy lepší. Příjemný upgrade. No a výhoda iPhonů k tomu - XS jsem prodal za dva dny na bazosu za 3/4 pořizovací ceny.
Hamala Pala
Hamala Pala
:)))) Vidím, že staré jednoduché ovce:)))) vystřídaly nové:)))) ještě jednodušší super ovce:)))))))) aneb pastýř vás zahnal, tam kam chtěl:))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze