Apple iPhone 11
recenze

Apple iPhone 11

Když chtíč ustoupí rozumu
18

Již tradičně Apple i letos představil dvě hlavní linie iPhonů: dražší a levnější. Záměrně neříkáme dostupnější, protože startovní cenovka 21 tisíc korun za dnes testovaný iPhone 11 rozhodně není pro každého. V přímém srovnání jde však o slevu 9 tisíc korun, a tak se nabízí otázka, kde všude musel výrobce šetřit. Nejen na to vám odpoví tato recenze.

Minulý rok jste možná i vy byli překvapení, že kromě nástupce iPhonu X představil Apple také pokračovatele iPhonu 8, který se nedal hned zkraje nikam zařadit. Byl zkrátka svůj, stejně jako to má Apple ve zvyku se svým dalším hardwarem. iPhone Xr dostal nástupce i letos, namísto iPhonu Xr 2 či podobného označení tu však máme iPhone 11. Ano, takto jednoduše se nám to líbí.

iPhone 11 je základním modelem letošní nadílky iPhonů a co je pro Apple poměrně netypické, oproti předchozí generaci, tedy právě oproti iPhonu Xr, nepatrně zlevnil. Základní varianta se dá pořídit za 21 tisíc korun, čímž se iPhone 11 stává nejdostupnějším letošním iPhonem. Stále jde však o vysokou částku, za kterou lecjaká konkurence prodává své nejvybavenější kousky. Jak už ale víme, pro zájemce o produkty s nakousnutým jablkem ve znaku většinou nejde o velký problém. Dnes nás ale bude zajímat, zda si i přes ústupky zachovává iPhone 11 tvář.

Za zapůjčení Apple iPhonu 11 děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete i zakoupit.

Apple iPhone 11 – videorecenze

Technické parametry Apple iPhone 11 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 13
Akumulátor3 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostzáří 2019,

Obsah balení: ale fuj!

Začneme poměrně negativně, a to obsahem základního balení. Letošní iPhony 11 Pro a 11 Pro Max konečně nabídly v základním balení výkonnější nabíjecí adaptér s 18 W, stejně tak i kabel s USB-C koncovkou, který se hodí pro majitele nejnovějších notebooků.

Design a obsah balení

iPhone 11 má bohužel balení identické s modely z loňského roku, uvnitř tedy nalezneme jen prehistorický 5W adaptér a kabel Lightning-USB-A. V balení jsou i EarPods, rovněž s Lightning konektorem, adaptér na 3,5mm jack chybí. Je s podivem, že Apple nedodal do balení alespoň 12W adaptér, který mimochodem v Apple Storu stojí stejně jako 5W, tedy 490 Kč. Za 18W adaptér by bylo nutné zaplatit 890 Kč a bohužel na dalších pár stokorun vyjde ještě Lightning-USB-A kabel.

Líbilo se nám
  • sluchátka EarPods nehrají zle
Nelíbilo se nám
  • prehistorický adaptér v balení
  • chybí redukce na 3,5mm jack

Konstrukční zpracování: masivní kus hardwaru

Apple nepatří mezi výrobce, který by levnější modely nové generace šidil na výkonu, přesto na první pohled poznáte, že máte tu čest s levnějším kouskem. Tento fakt reflektuje to, že levnější iPhony nepůsobí tak prémiovým dojmem, což se týkalo jak iPhonu Xr, tak letos také iPhonu 11, který je jeho přímým nástupcem. iPhone 11 se mezigeneračně nezměnil, zachoval rozměry iPhonu Xr, konkrétně 150,9 × 75,7 × 8,3 mm. Nezměnila se dokonce ani hmotnost, která činí nezanedbatelných 194 gramů.

Vzhledem ke stejné velikosti nepřekvapí, že Apple nezměnil ani vizuál přední strany. iPhone 11 rozeznáte od iPhonu 11 Pro nebo iPhonu Xs podle toho, že přední strana má tlustší rámečky okolo displeje. To je způsobeno tím, že panel není OLED, ale LCD, u kterého zkrátka Apple tak tenké rámečky neumí, případně umět nechce. Zachován zůstal i výrazný výřez v zobrazovači, který právě ve spojení s tlustšími rámečky dělá z iPhonu 11 ještě mohutnější smartphone.

Apple iPhone 11 Apple iPhone Xr iPhone 11 Pro
Rozměry 150,9 × 75,7 × 8,3 mm 150,9 × 75,7 × 8,3 mm 144 × 71,4 × 8,1 mm
Hmotnost 194 gramů 194 gramů 188 gramů
Rámeček hliníkový hliníkový ocelový
Certifikace odolnosti IP68 (až 2 metry, 30 minut) IP67 (až 1 metr, 30 minut) IP68 (až 4 metry, 30 minut)
Materiál zad lesklé tvrzené sklo lesklé tvrzené sklo matné tvrzené sklo
Zachován zůstal i výrazný výřez v displeji.

Ve výřezu je již standardně umístěná kamera True Depth spolu s nezbytnými senzory, navíc je zde Dot projektor a infračervená kamera pro správnou funkčnost Face ID. Nechybí ani sluchátko, které zároveň slouží jako sekundární reproduktor. Ten hlavní se nachází na spodní hraně, kde se zároveň ukrývá i primární mikrofon a Lightning konektor. Ani letos se tak příznivci USB-C nedočkali, což je však v souvislostech logické, USB-C nenabízí ani varianty s přídomkem Pro.

Apple iPhone 11 je opět dostupný hned v několika barevných variantách, kromě nudné černé a bílé se můžete těšit také na červenou, žlutou, fialovou a velmi zajímavou zelenou, kterou jsme pro vás testovali u nás v redakci.

Apple iPhone 11
iPhone 11 zepředu a iPhone 11 Pro zezadu

Větší rámečky displeje nejsou jediným rozdílem oproti iPhonům 11 Pro. Jiný je také rámeček, který opět není ocelový, nýbrž jen hliníkový. I to je jeden z důvodů, proč iPhone 11 působí v ruce mohutnějším dojmem, rámeček je totiž vypouklý a poměrně masivní, což se zkrátka muselo odrazit. Také je náchylnější na oděrky, jde totiž o měkký kov, na druhou stranu se tolik nešpiní jako ocelový rám a ani tolik neprokluzuje. Barevně koresponduje s danou barevnou variantou, což podporuje designovou celistvost, na které si Apple zakládá.

Rozestavění ovládacích prvků se za rok nijak nezměnilo a hovořit o tom, že tlačítka se skvěle tisknou je u Applu již zbytečné. Ani u levnějšího iPhonu se nemusíte obávat vody či prachu, je odolný dle certifikace IP68, iPhone Xr nabízel jen IP67. Nově není problém ponořit telefon do hloubky 2 metrů po dobu 30 minut, iPhony 11 Pro zvládnou po stejnou dobu až čtyřmetrovou hloubku. I tak však jde o mezigenerační zlepšení, takže chválíme.

Apple iPhone 11

Konečně se dostáváme na zadní stranu, která prošla největší obměnou. Začneme ale postupně. Sklo je stále lesklé, stejně jako vloni u iPhonu Xr, matné sklo je bohužel výsadou jen dražších modelů. Inovací však prošel modul fotoaparátů. Ten je nově mnohem výraznější, i když jsou v něm jen dvě čočky fotoaparátů a přisvětlovací LED dioda. To, že je modul kontroverzní, jsme již psali mnohokrát, naživo však působí poměrně promyšleným dojmem, a nemusíte se tak obávat toho, že by ošklivý telefon, hodnocení je však pochopitelně subjektivní. Navíc dva fotoaparáty pod sebou přeci jen působí méně nápadně než trojice „plotýnkových“ fotoaparátů u iPhonů 11 Pro. Abychom nezapomněli, i u iPhonu 11 se logo Applu přemístilo do symetrického středu a ze zad zmizelo slovní označení „iPhone“.

Suma sumárum, iPhone 11 je stále perfektně zpracovaný kus hardwaru, ovšem rozdíl oproti modelům s přídomkem Pro je zřetelný „na první úchop“. Na druhou stranu, mladší generaci, na kterou iPhone 11 míří především, může zaujmout nabídka barevných variant, které iPhonům s přídomkem Pro chybí.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • mezigeneračně vylepšená odolnost IP68
  • velmi dobře padne do ruky
  • líbivé barevné varianty
Nelíbilo se nám
  • v ruce působí masivním dojmem
  • identická přední část
  • výrazné rámečky i výřez

Displej: beze změn oproti loňsku

Při testování iPhonu 11 Pro jsme se rozplývali nad novým OLED Super Retina XDR displejem. I přes krkolomné marketingové označení je opravdu špičkový, především kvůli vyšší svítivosti 800 nitů v základu a 1 200 nitů při sledování HDR obsahu. To ovšem není vše, skvělý je rovněž i kontrastní poměr. Apple se tento rok ale bohužel soustředil jen na dražší iPhony, a my tak musíme smutně poznamenat, že displej iPhonu 11 se od displeje v rok starém iPhonu Xr v podstatě nijak neliší.

Apple iPhone 11

Stále tu tak máme 6,1palcový TFT IPS panel se svítivostí 625 nitů. Tloušťka rámečků displeje samozřejmě není jediným ústupkem, LCD displej (Apple mu přezdívá Liquid Retina HD) už není tak perfektně sytý a černá zároveň již není perfektně černou jakou u technologie OLED. V čem to může překážet? Třeba výřez displeje se již tak snadno neschová díky tmavé tapetě, navíc iPhone 11 plně nevyužije benefitu iOS 13, tedy tmavého režimu. Ten má šetřit nejenom vaše oči, ale také baterii, ovšem jen pokud máte iPhone s OLED displejem.

Displej iPhonu 11 se od rok starého iPhonu Xr nijak neliší.

Pokud se nyní chystáte přestat číst, zachovejte chladnou hlavu. I přes nižší rozlišení 1 792 × 828 pixelů disponuje zobrazovač díky hustotě pixelů více než 320 PPI dostatečnou jemností, která vás při práci omezovat nebude. Pokud se budete na displej dívat z běžné pozorovací vzdálenosti, hrubší rastr nezaregistrujete. Stejně tak potěší velice dobré pozorovací úhly.

iPhone 11 je stejně jako iPhony 11 Pro/Max a iPhone Xr vybaven technologií Haptic Touch, což znamená, že v panelu již není speciální vrstva citlivá na tlak. Pokud chcete vyvolat podnabídku a vyskakovací okna, stačí na displeji přidržet prst a následně dojde ke zvukovému doprovodu a mírné vibraci. iPhone 11 je podstatně levnější než iPhone 11 Pro, proto dokážeme tento ústupek pochopit, navíc Apple na technologii výrazně zapracoval. Technologie True Tone pochopitelně zůstala zachována. Vzhledem k větší úhlopříčce displeje si můžete přiblížit obsah na dosah palce – stačí potáhnout spodní lištu směrem dolů a obraz se zmenší tak, abyste mohli jednou rukou ovládat i jeho vrchní část.

Apple musíme pochválit za skvělé zaoblení skla displeje a oleofobní vrstvu, po které prst klouže jako po másle. Sklo má patřit k těm nejodolnějším na trhu, ale zcela nerozbitné samozřejmě není. I když displej nemůžeme označit za vyloženě špatný a Apple dokonce mezigeneračně nezvýšil ani cenu, dokonce ji lehce snížil, je škoda, že se nezvýšilo alespoň rozlišení, absenci OLED panelu právě kvůli nižší ceně však akceptovat dokážeme.

Líbilo se nám
  • dobré pozorovací úhly displeje
  • skvělá oleofobní vrstva displeje
Nelíbilo se nám
  • tlusté rámečky displeje
  • výrazný výřez v displeji
  • hodilo by se vyšší rozlišení

Zvuk: stále stejná písnička

iPhone 11 je osazen dvěma reproduktory, hlavní se nachází na spodní hraně a je ještě hlasitější než u iPhonu 11 Pro. Sekundární je ve sluchátku pro hovory a i když není tak hlasitý ani kvalitní, jedná se o velmi dobrého pomocníka hlavního reproduktoru. Apple se letos v rámci tiskové prezentace chlubil podporou Dolby Atmos, skokového nárůstu kvality jsme se však nedočkali. Na druhou stranu, výstup je stále vysoce nadprůměrný, na kvalitním zvuku si Apple dlouhodobě zakládá.

Skokového nárůstu kvality jsme se nedočkali.

Přibalená sluchátka EarPods s konektorem Lightning hrají lehce nadprůměrně, bohužel jejich provedení není ideální pro každé ucho. Pokud máte v plánu připojit sluchátka vlastní, nezapomeňte na dokoupení redukce, v balení totiž chybí.

Líbilo se nám
  • vysoká hlasitost
  • čisté podání, kterému nechybí basová složka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack i příslušná redukce

Výkon: i tentokrát bez kompromisů

Apple je jedním z mála výrobců, který nijak neomezuje výkon ani u svých levnějších modelů, za což si zasluhuje velkou pochvalu. I iPhone 11 je tedy osazen výkonným procesorem Apple A13 Bionic, kterému sekundují 4 GB RAM. Apple vylepšil také Neural Engine se strojovým učením, který je zde v nové generaci. To, že iPhone kraluje i v AnTuTu, není velkým překvapením, výsledky jsou prakticky shodné s iPhonem 11 Pro. iPhone 11 výkon potřebuje kvůli inovovanému fotoaparátu, co se týká běžných činností, má výkonu novinka na rozdávání na několik následujících let dopředu.

Výsledky benchmark testů

Jedním z ústupků je úložiště. Základ tvoří 64GB paměťová varianta, kterou doplňuje 128GB a 256GB, v kapacitě 512GB se iPhone 11 nenabízí. Samozřejmě slot pro paměťové karty chybí, paměť tak můžete rozšířit jen pomocí cloudových služeb. Je škoda, že Apple nezvedl základní variantu alespoň na 128 GB, vzhledem k ceně a klesající ceně pamětí by si společnost tento ústupek vůči zákazníkům dovolit mohla.

Líbilo se nám
  • výkonu na rozdávání
  • třetí generace Neural Engine
Nelíbilo se nám
  • základem je malá 64GB paměťová varianta

Výdrž: dva dny bez problémů

Letošní iPhony spojuje jeden příjemný fakt, a to nárůst kapacity baterie. K tomu došlo i v případě iPhonu 11, přitom už u iPhonu Xr jsme výdrž chválili. Nově máme tu čest s akumulátorem o kapacitě 3 110 mAh, což je ještě o 168 mAh více než u iPhonu Xr. Apple udává, že výdrž by měla být ještě o hodinu delší a jak sami dobře víte, každá hodina se počítá.

Kapacita baterie
Apple iPhone 11 3 110 mAh
Apple iPhone Xr 2 942 mAh
Apple iPhone 11 Pro 3 046 mAh
Apple iPhone 11 Pro Max 3 969 mAh

iPhone 11 nemá nejvyšší kapacitu baterie, tou se chlubí iPhone 11 Pro Max, přesto je výdrž skvělá. Pokud se bavíme o průměru, počítat můžete s dvěma dny na nabití, minimem je den a půl, a to se opravdu nemusíte nikterak omezovat. Potěší i přítomnost bezdrátového nabíjení, stačí jakákoliv certifikovaná Qi podložka. Co radost naopak kazí, je 5W adaptér v balení. Pokud byste nabíjeli jím, na 100 % se dostanete za necelé 4 hodiny. Ano, legraci si z vás neděláme. Pokud investujete do adaptéru, který je v balení s iPhony 11 Pro, baterii dobijete na 50 % za 37 minut a na 100 % za zhruba 1 hodinu a 50 minut, což je o něco málo déle než při nabíjení iPhonu 11 Pro. To dokazuje, že i iPhone 11 podporuje rychlejší 18W nabíjení.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž baterie
  • podporuje rychlé 18W nabíjení
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pomalý adaptér v základním balení

Konektivita: komplet

iPhonu 11 nechybí nic, co nabízí i iPhone 11 Pro. Spolehnout se tak můžete na nejmodernější Wi-Fi 802.11ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.0, gigabitové LTE, VoWiFi a VoLTE, NFC pro čtení tagů a platby skrze Apple Pay a samozřejmě GPS, GLONASS, GALILEO a QZSS. Nový iPhone rovněž podporuje dvě SIM karty, přičemž jedna SIM je klasická nanoSIM, druhá pouze jako eSIM. Novinkou je také ultraširokopásmová technologie pro vnímání prostoru, kterou má na starost speciální čip U1. Ve spolupráci s iOS 13 dokáže nový iPhone s tímto čipem „poznat“ stejné iPhony v okolí a upřednostnit je, například pokud zasíláte soubor přes AirDrop.

Líbilo se nám
  • ultraširokopásmová technologie
  • Wi-Fi 6 i NFC
  • podpora eSIM
Nelíbilo se nám
  • absence 5G (nás trápit nemusí)

Fotoaparát: dva jsou více než jeden

Apple zapracoval i na fotoaparátech, i když u iPhonu 11 se opět trochu šetřilo. Namísto tří tu máme dva: jeden hlavní širokoúhlý se světelností f/1.8, rozlišením 12 Mpx a optickou stabilizací a také novinku v podobě 12Mpx ultrširokoúhlého fotoaparátu se světelností f/2.4 se záběrem 120 stupňů, avšak bez optické stabilizace. Nechybí ani speciální noční režim. Nedostalo se však na teleobjektiv s dvojnásobným optickým zoomem, kterým disponují iPhony 11 Pro/11 Pro Max. Je možná otázkou, zda běžný uživatel ocení ultraširokoúhlý fotoaparát více než teleobjektiv, odpovědět si však musí každý sám.

Širokoúhlý Ultraširokoúhlý
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx
Ohnisko 26 mm 13 mm
Světelnost f/1.8 f/2.4
Optická stabilizace ano ne
Noční režim ano ne

Vzhledem k novým funkcím musel Apple zapracovat i na samotné aplikaci Fotoaparát. Nově vidíte dvojí náhled, a to ze standardního širokoúhlého fotoaparátu, který je doplněn mírně potemnělým náhledem ultraširokoúhlého fotoaparátu. Je to logické a navíc velmi nápomocné, pokud kupříkladu často a rádi fotíte architekturu či krajiny, iPhone 11 vás letmým pohledem informuje, zda je vhodné vyfotit snímek širokoúhlým, nebo raději ultraširokoúhlým fotoaparátem. Novinkou je také půlkruhový ovladač, který slouží pro plynulé přepínání mezi ultraširokoúhlým fotoaparátem, širokoúhlým fotoaparátem a digitálním zoomem. Stejně to funguje i u videa.

Apple iPhone 11

Zdá se to jako drobnost, ovšem přesně toto seznámí méně zkušeného uživatele s umem fotoaparátů mnohem rychleji a stejně tak i snáze. Aby půlkruh nestínil další ovládací prvky (sepnutí blesku, Live Photos, nastavení poměru stran a speciálních efektů), je nově v prostředí fotoaparátu šedivá šipka, kterou panel nástrojů skryjete, ale rovněž také zobrazíte. Je škoda, že i přes velmi hezké prostředí aplikace stále chybí možnost například změny rozlišení videa přímo v aplikaci, kvůli tomu musíte do Nastavení.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení, širokoúhlý fotoaparát a ultraširokoúhlý fotoaparát

Ani iPhonu 11 nechybí Noční režim, jehož výsledky jsme chválili už v případě iPhonu 11 Pro. Pořídit ostrý snímek bez rozmazání je zde ale o trochu komplikovanější než u iPhonu 11 Pro, a to kvůli tomu, že dražší modely mají dvojitou optickou stabilizaci. Noční režim ale jinak funguje zcela shodně, pokud iPhone vyhodnotí scénu jako tmavou, automaticky nastaví expoziční čas mezi 1 až 5 vteřinami. Tento čas lze manuálně natáhnout až na 10 sekund a pokud chcete noční režim vypnout, stačí stáhnout expoziční čas na hodnotu 0. Noční režim lze aktivovat i manuálně při dobrém osvětlení, iPhone vám však nedovolí nastavit čas delší než 1 až 2 vteřiny.

Snímky s aktivovaným nočním režimem

Jsou zde ale i další vylepšení, Apple vylepšil Portrétní režim. iOS 13 obsahuje nový efekt „Černobílé high-key světlo“ pro monochromatické snímky, které se tváří jako z ateliéru. Výsledky jsou o poznání lepší než v případě iPhonu Xr, těm z iPhonů 11 Pro se však rovnat nemohou. Apple zapracoval také na režimu Smart HDR, a to díky strojovému učení Neural Enginu. Nově už Apple neumožňuje zachovat snímek s a bez HDR dohromady, máte tedy na výběr, jestli si Smart HDR aktivujete/vypnete. Výsledky jsou však líbivé a přeexponovaných snímků se téměř není nutné obávat. Celkově iPhone 11 patří k těm nejlepším fotomobilům dneška, stejně jako iPhony 11 Pro.

Portrétní režim

Video iPhone 11 umí nahrávat v maximálním rozlišení 4K, a to při 60 FPS. Natáčet ale může i se snímkovací frekvencí 30, případně 24 FPS, kterou telefon využívá za zhoršeného osvětlení, a to automaticky. Video lze nahrávat díky funkci QuickTake i zrychleně, stačí podržet prst na spoušti fotoaparátu, která v ten okamžik zčervená a započne nahrávání videa dle nastaveného rozlišení (4K, Full HD, HD) a snímkovací frekvence. U předchozích generací vyvolá stisk spouště burst režim (dávkování). Pokud chcete tento režim aktivovat u nových iPhonů, je nutné krátce stisknout spoušť a poté swipnout směrem doleva. Zpomalené video zvládá iPhone stále natáčet jen při 240 FPS. Velkou novinkou je audio zoom. V momentě, kdy přiblížíte nahrávaný objekt, softwarově se zvýší i hlasitost zvuku tak, aby vynikla a přehlušila okolí. iPhone 11 samozřejmě nahrává i stereo zvuk a pracuje s HDR.

Apple iPhone 11 - testovací video, 2160p (60 FPS)

Apple iPhone 11 - testovací zpomalené video, 1080p (240 FPS)

Pokud se ptáte, zda i iPhone 11 umí „Slofie“, tedy zpomalené video z TrueDepth selfie kamery se snímkovací frekvencí 120 FPS, máme dobrou zprávu, umí. Stejně tak se zvýšilo rozlišení na 12 Mpx a lze pořizovat i 4K video při 60 FPS. Ani zde tedy Apple nesáhl k žádným ústupkům.

Apple iPhone 11 - testovací „Slofie“ video, 1080p (120 FPS)

Líbilo se nám
  • špičková kvalita denních snímků
  • velmi přehledná aplikace Fotoaparát
  • jednoduché a plynulé ovládání
  • audio zoom, noční režim
Nelíbilo se nám
  • chybí teleobjektiv
  • ultraširokoúhlému fotoaparátu chybí noční režim a stabilizace
  • podrobné nastavení mimo aplikaci

Software: iOS 13 se povedl

iPhone 11 jsme testovali již s poslední aktualizací, tedy iOS 13.1. iOS 13 přináší spoustu zajímavých novinek a většinu z nich jsme si detailněji představili v recenzi iPhonu 11 Pro.

Prostředí iOS 13

Ve stručnosti se zaměříme na to nejdůležitější. V roce 2019 se nemůžeme bavit o novince, ale v rámci iOS to tak je: nově lze stahovat soubory přímo skrze prohlížeč Safari. Takový soubor se následně uloží na iCloud, případně do paměti, v závislosti na tom, jakou variantu si vyberete. Potěší také tmavý režim, který ušetří vaše oči. Ovšem jak už víme, ne výdrž baterie, k tomu by byl zapotřebí OLED panel.

iOS 13 zlepšil rychlost Face ID.

iOS 13 zároveň zlepšil rychlost Face ID, a to o celých 30 %. V reálu si lze povšimnout mírného nárůstu rychlosti, ovšem jestli přesně o 30 %, to je otázkou. Apple výrazně zapracoval i na aplikaci Fotky. Nově si můžete zobrazit fotografie po rocích/měsících/dnech. Apple také vytvoří vzpomínková videa a návrhy pro sdílení na základě vašich kontaktů a přiřazení fotografií k daným obličejům. To samozřejmě není vše, velkým vylepšením prošly také možnosti editace videa, ta můžete editovat téměř stejně jako fotografie, lze tak použít shodné nástroje.

Líbilo se nám
  • citelné zrychlení
  • vylepšená aplikace Soubory
  • tmavý režim
  • možnost stahování souborů
  • bohatší editace videa

Zhodnocení: levný opravdu není, ale vadí to?

I když je iPhone 11 opravdu drahý, Apple se nás snaží přesvědčit, že se jedná o cenově dostupný telefon pro masy. Ač to samozřejmě není pravda, nepochybujeme, že bude mít stejný úspěch jako iPhone Xr, který se prodával (a ještě do-prodávat bude) více než dobře.

Apple iPhone 11

A proč že vlastně o úspěchu nepochybujeme? Nechybí zde téměř nic, co by dnešní zákazník očekával od moderního telefonu. Vše funguje skvěle plynule díky špičkovému procesoru Apple A13 Bionic, potěší i velmi dobrá výdrž baterie, bezdrátové nabíjení, povedený iOS 13, kvalitní fotoaparáty, videokamera a v neposlední řadě také nepřeberné množství barevných variant.

Nepochybujeme, že iPhone 11 bude mít úspěch.

Ano, displej je citelně horší než u iPhonu 11 Pro/11 Pro Max a celkově působí novinka stále velmi masivním dojmem, přesto cenový rozdíl 9 tisíc korun bude dostatečným argumentem obchodníků a zákazníci na něj budou slyšet. Tedy za předpokladu, že nebudou hledat alternativu u Androidu, v takovém případě bude přesvědčování komplikovanější. Jak už ale víme, pro příznivce Applu není cena tolik důležitá.

Za zapůjčení Apple iPhonu 11 děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete i zakoupit.

Hledat konkurenci není úplně snadné, ovšem zmínit můžeme Samsung Galaxy S10, který nabídne stejně velký, tedy 6,1palcový, displej. Zaujme to, že Samsung má mnohem menší výřez v displeji, samozřejmě ale chybí pokročilé 3D snímání obličeje, na druhou stranu je zde čtečka otisků prstů v displeji. O výkon se stará moderní procesor Exynos 9820 a nabízí se i výborný trojitý fotoaparát včetně teleobjektivu a reverzní bezdrátové nabíjení. Při dobré akci jej navíc pořídíte za podobné peníze.

Samsung Galaxy S10 128 GB

Rozměry149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Konkurencí může být také Xperia 1 s protáhlým 6,5palcovým OLED displejem, která zaujme nejen tím, že nemá výřez, ale také skvělým procesorem Snadpragon 855 a trojitým fotoaparátem s možností nahrávat zpomalená Full HD videa při 960 FPS. Zklamáním je naopak kratší výdrž a mírně vyšší cena.

Sony Xperia 1

Rozměry167 × 72 × 8,2 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 330 mAh

Konkurencí může být i loňský iPhone Xr, který budou obchodníci vyprodávat za lákavé ceny, aktuálně okolo 17 tisíc. Smířit se však musíte jen s jedním fotoaparátem bez podpory nočního režimu, menší odolností a také výkonem. Cena však může ještě klesnout a pak by bylo rozhodování snazší.

Apple iPhone Xr

Rozměry150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic, 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor2 942 mAh, doba nabíjení: 3:27 hodin
apple-iphone-11
Klady
  • výkon bez kompromisů
  • výdrž baterie
  • vylepšený fotoaparát a videokamera
  • mnoho zajímavých barevných variant
  • zpracování, hliníkový rám tolik neklouže
Zápory
  • displej neprošel žádnou inovací
  • velmi skromné základní balení
  • stále vysoká cena
Diskuze ke článku
Meth
Pokud iphone, tak rozhodně ne tohoto mrzáka. Těch ústupků je tady opravdu, ale opravdu hodně.
Ondra
Designově zastralej telefon s mega rámečkama, výřezem a prehistorickým displejem. Tohle si za 21 klacků koupí fakt jenom člověk, kterej o telefonech neví vůbec nic.
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
No, rámečky to má, jako ruská televize. I na živo je to ošklivé
HeXXX
Nechápu co je pro autora nepochopitelného na tom, že se telefon jmenuje iPhone 11 a ne iPhone 10R 2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze