Apple iPad Pro 9,7
recenze

Apple iPad Pro 9,7

Etalon mezi tablety v novém

Nový, přesto starý. Řeč tu je o novém tabletu od Applu, iPadu Pro s 9,7palcovou úhlopříčkou. A aby nás kalifornská společnost na tento tablet co nejvíce nalákala, použila ověřené komponenty, které známe z již dříve představeného iPadu Pro nebo iPhonu 6s. Naopak novinkou je displej, který je dle analýz tím nejlepším displejem, jaký kdy byl vyroben. Obstál však iPad Pro v našich očích? To odhalí naše recenze.

Apple iPad Pro (9.7)

Úvod

Kdo čekal, že Apple na jaře představí iPad Air 3, byl na omylu. Nový iPad představený na březnovém eventu nese název iPad Pro a tak trochu zamíchal kartami ve značení portfolia kalifornské společnosti. iPad Pro tu nyní máme ve dvou velikostech. Větší model s 12,9palcovou úhlopříčkou displeje jsme již pro vás recenzovali. Na menší model se zaměříme v dnešním testu.

Apple iPad Pro 9,7 – videopohled

Technické parametry Apple iPad Pro (9.7) Wi-Fi

Kompletní specifikace
Konstrukce240 × 169,5 × 6,1 mm, 437 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9X, CPU: 2×2,16 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 128 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémiOS 9
Akumulátor7 306 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:53 hodin
Dostupnostbřezen 2016, 18 000 Kč

Obsah balení: beze změny

Určitě nikoho nepřekvapí, že obsah základního balení tvoří kromě tabletu pouze metrový Lightning kabel, 10W USB adaptér do zásuvky a pár samolepek s logem nakousnutého jablka.

Apple iPad Pro (9.7)

Design: skvost, přesto menší výhrady

Nový menší iPad Pro vzhledově vychází z velkého 12,9palcového iPadu Pro. Proč ne? Na design si Apple potrpí a proč vymýšlet nějaký nový, když ten stávající, lety ověřený koncept, funguje. Tablet je tedy tvořen z jednoho kusu hliníku, do kterého jsou usazeny všechny komponenty. Vše pak uzavírá displej. Že bude ještě více v módě růžově zlatá varianta, Apple naznačil už v loňském roce, proto není překvapením, že právě nový iPad Pro seženete i v této barvě. Pokud tedy chcete mít všechna svá chytrá zařízení barevně sladěná, nyní máte příležitost. iPhone, MacBook, hodinky a nyní i iPad jsou eloxované do této barvy.

TIP: Recenze Apple iPad Pro – Těsně pod vrcholem

Jestliže si pořídíte iPad ve verzi se SIM kartou, tak na těle tabletu najdete plastový předěl, pod kterým se ukrývají antény a GPS, ve stejné barvě jako je tělo tabletu. Dříve jste měli tento plastový „výkus“ buďto v černém nebo bílém provedení. Lépe už to Apple vymyslet nemohl. Kéž by se stejného barevného sjednocení dočkaly nové iPhony, které představí Apple na podzim. Drobnou vadou na kráse jinak esteticky provedených zad tabletu je nový fotoaparát, který ovšem vystupuje nad povrch těla, stejně jako je tomu u iPhonů 6s. Co ale vyděsilo širokou veřejnost ještě více, byla obava, zda se tablet nebude viklat, když ho položíte na stůl. Tento strach ovšem mohu vyvrátit. Přestože fotoaparát z těla zhruba o 2 mm vystupuje, nemá to žádný vliv na položení tabletu na desku stolu.

Inovace iPad Pro 9,7 iPad Air 2
Fotoaparát 12 Mpx 8 Mpx
Selfie blesk ano ne
Procesor Apple A9X Apple A8X
Rozlišení videozáznamu 4K Full HD
True Tone displej ano ne
Reproduktory 4 2
Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu!

Přední straně dominuje 9,7palcový displej krytý tvrzeným sklem. Pod ním se nachází senzor otisků prstů Touch ID, bohužel v první generaci. Spodní hranu tabletu zaujímá Lightning port pro nabíjení a synchronizaci s počítačem a dvojice stereo reproduktorů. Tu samou dvojici nalezneme i na vrchní hraně tabletu. Reproduktory doplňuje 3,5mm jack pro sluchátka a tlačítko pro vypnutí/zapnutí tabletu. Na pravé straně nalezneme dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti a na levé pak nový Smart Connector. Ten se objevil už loni s velkým iPadem Pro a slouží pro připojení a dobíjení speciální Apple klávesnice. Rozměry iPadu Pro jsou na chlup shodné s iPadem Air 2, konkrétně 240 × 169,5 × 6,1 mm. Hmotnost tabletu zůstala na velice příjemných 437 gramech, respektive 444 gramech v případě LTE varianty.

Asi netřeba zmiňovat, že konstrukce je naprosto perfektní a zpracování snese ta nejpřísnější měřítka. Na to jsme u Applu už roky zvyklí.

Za zapůjčení děkujeme společnosti iSetos

Líbilo se nám:
  • výborná konstrukce a zpracování
  • nízká hmotnost
  • plastový předěl antény ve stejné barvě jako tablet
Nelíbilo se nám:
  • vystupující fotoaparát
Apple iPad Pro (9.7)

Displej: ten nejlepší na světě

Displej jako takový je na iPadu asi tou nejdůležitější vlastností, na kterou většina lidí při koupi hledí. Ať už budete na tabletu dělat cokoliv, kvalitní zobrazovač zkrátka oceníte. Letošní displej iPadu Pro je dle analýzy od DisplayMate tím nejlepším LCD displejem, který byl kdy vyroben. Rozborka ukázala, že nejlepší na samotném displeji je přesnost reprodukce barev. Zde předčil veškeré jiné displeje nehledě na technologii. Ptáte se, jak toho Apple dosáhl?

Za vše vděčí dvěma barevným gamutům (adekvátně zobrazitelné spektrum barev). Zatímco většina zařízení, včetně těch od Applu, mají pouze jeden barevný gamut, iPad Pro svýma dvěma vyvažuje barevnost v závislosti na okolí a zobrazovaném obsahu.

Apple iPad Pro (9.7)

Také maximální dosažitelný jas i kontrast displeje jsou devizou nového iPadu Pro. Pokud se díváte na displej pod extrémním úhlem, dochází k minimální ztrátě barev. Ve všech těchto aspektech menší iPad Pro dominuje nad 12,9palcovým iPadem Pro, představeném na podzim loňského roku. Přesto nelze displej velkého iPadu označit jako špatný, naopak je považován za velmi kvalitní. I tak ho displej malého iPadu Pro značně převyšuje.

Kalifornská společnost si však v rukávu schovala ještě jeden triumf, který nacházíme v displejích jablečných zařízení vůbec poprvé. Řeč je o True Tone displeji. Ten se stará o automatické vyvážení bílé podle barvy okolního osvětlení. V praxi by to mělo vypadat tak, že doma za umělého osvětlení iPad upraví bílou do žlutějších odstínů, zatímco venku za slunečného dne vyvážení bíle bude do studenějších odstínů. A skutečně tomu tak je. Se zapnutým True Tone se o nic nemusíte starat a iPad sám rozpozná, kde se zrovna nacházíte, a dle toho vám přirozeně podsouvá to nejlepší vyvážení barev i intenzitu podsvícení. Tuto funkci můžete samozřejmě v nastavení tabletu vypnout, avšak citlivost snímače nastavit nelze.

Při přímém porovnání s iPadem Air 2 musím říci, že pokud se vyloženě na oba dva displeje nezaměříte, tak v nich takový rozdíl není. Alespoň ne takový jako byl mezi prvním a druhým iPadem Air. Tehdy se odehrával významný posun v barevné věrnosti díky laminaci displeje iPadu Air 2. Displej iPadu Pro je krytí ochranným sklem, rozlišení displeje, který disponuje technologií IPS, činí 2 048 × 1 536 pixelů. Vzhledem k úhlopříčce je toto rozlišení více než dostatečné – jemnost vychází na dostatečných 264 pixelů na palec.

Líbilo se nám:
  • vynikající barvy i kontrast displeje
  • funkce True Tone
  • pozorovací úhly
Nelíbilo se nám:
  • odrazivost displeje na sluníčku

Zvuk: lepší než kdy dřív

Ať už s iPadem budete dělat cokoliv, jeho displej je stvořen pro sledování filmů a k nim neodmyslitelně patří dobrý zvuk. Že se iPad Air 2 po zvukové stránce nepovedl, nebylo tajemstvím. Společnost si toho byla vědoma, a tak po vzoru iPadu Pro dostává i menší sourozenec rovnou čtveřici reproduktorů. Ty se nachází jak na dolní, tak na horní straně a při držení tabletu na šířku si vždy jeden z každé strany zakryjete. Přesto bude zvukové podání stále velmi solidní. Samotný tablet, pokud ho položíte na podložku, hraje velmi nahlas a zvukové podání nepostrádá výšky ani basy. Hraje znamenitě. Na velkého sourozence však nestačí, do menšího těla zkrátka ty samé reproduktory Apple nevměstnal.

Líbilo se nám:
  • dobré zvukové podání
Apple iPad Pro (9.7)

Baterie a výdrž: v pohodě po celý den

Jak už bývá zvykem, Apple nikdy neudává přesnou kapacitu akumulátorů. Tu se dozvídáme až po rozebrání například společností iFixit. Inženýrům se do tak tenkého profilu šasi podařilo umístit baterii o téměř stejné kapacitě, jako tomu bylo u Airu 2, a to i přesto, že se v těle iPadu odehrálo mnoho změn, čtveřicí reproduktorů počínaje a Smart Connectorem a novým fotoaparátem konče. Konkrétně se kapacita akumulátoru ustálila na 7 306 mAh. V přiměřeně velkém zatížení, spočívajícím v surfování na webu, prohlížení fotek, psaní dokumentů a streamování hudby, nám iPad vydržel okolo 10 hodin, což je hodnota, kterou uvádí i sám Apple. Pokud máte tablet pouze na hraní her, vězte, že náročné 3D tituly ho dokáží vybít za 6 hodin. V našem standardizovaném testu iPad dokázal zvládat streamovat Full HD video po dobu více než 9 hodin. Nabití iPadu do 80% trvá zhruba 2:40 minut. K plnému dobití pak budete potřebovat necelé čtyři hodiny.

Líbilo se nám:
  • celodenní výdrž iPadu na jedno nabití

Hardware: rychlík, nikoliv Pendolino

Když se prokázalo, že Apple velký iPad Pro osadil 4GB operační paměti, svět se zaradoval. Tehdy byla pokořena hranice dvou gigabitů, které Apple dával do iPhonů 6s. Že to byl krok správným směrem, se ukázalo ihned, jakmile člověk začal na tabletu otevírat více aplikaci, tedy v multitaskingu. Podobného překvapení se bohužel nyní nedočkáváme. Jako u Airu 2 jsou zde přítomny jen 2 GB. Ovšem v kombinaci s novým, úspornějším 64bitovým procesorem třetí generace A9X a koprocesorem M9 nabízí téměř dvojnásobný výpočetní výkon. O svižný herní zážitek se potom stará grafický akcelerátor PowerVR 7XT.

Že se výkonu bát nemusíte, značí bezproblémový chod těch nejnáročnějších her v čele s Dead Trigger 2, Modern Combat 5 nebo Real Racing 3. Jenže na tyto hry stačí i rok a půl starý Air 2, tak kde je schovaný 2× vyšší grafický výpočetní výkon? Při běžném používání jsou rozdíly mezi oběma tablety zanedbatelné. Otevírání aplikací či načítání stránek v Safari zvládá iPad Pro o vteřinu-dvě rychleji, přesto bych čekal větší rozdíl. Vyzkoušel jsem proto ještě jeden test výkonu. Natočil jsem minutové 4K video, které jsem následně v iMovie upravil: přidal efekty a hudbu a nechal je na obou tabletech vyrenderovat. Zatímco iPad Pro byl s prací hotov za 1 minutu a 14 vteřin, iPadu Air 2 to trvalo o 11 vteřin déle. Opět zanedbatelný rozdíl.

K další hardwarové výbavě samozřejmě patří čtečka otisků prstů Touch ID, Bluetooth 4.2, Wi-Fi (802.11ac) nebo volitelný LTE modul, který podporuje veškerá česká pásma včetně LTE-A při maximální rychlosti až 300 Mb/s. Stejně jako u velkého iPadu Pro se i v malém nachází Smart Connector, díky němuž připojíte Smart Keyboard, displej iPadu Pro je pak připravený pro Apple Pencil, který jsme okomentovali v naší recenzi u velkého iPadu Pro. Tablet je dostupný ve třech paměťových variantách: 32, 128 a 256 GB. Posledně jmenovaná se v iOS zařízení objevila vůbec poprvé. Námi testovaný iPad disponoval 32GB kapacitou, přičemž uživatelsky dostupných je 26 GB.

Líbilo se nám:
  • úsporný A9X procesor
  • až 256GB varianta
Nelíbilo se nám:
  • Touch ID první generace
  • absence NFC

Fotoaparát a kamera: foťte jako iPhonem

O focení tabletem si můžeme myslet cokoliv, přesto se najdou tací, kteří využijí většího displeje jako hledáčku. Pak dává smysl krok Applu zakomponovat fotoaparát stejných kvalit jako je v iPhonech 6s. Konkrétně jde o 12megapixelový senzor se clonou f/2,2 a podporou Live Photos. Novinkou v tabletech od Applu je pak přítomnost LED blesku. Jak již bylo zmíněno v kapitole designu, lepší fotoaparát s sebou nese jisté úskalí v podobě vystouplé čočky z těla tabletu. O kvalitách fotoaparátu netřeba spekulovat.

Apple iPad Pro (9.7)

Stejný čip znamená stejné fotografické zážitky, přesto přikládáme pár doprovodných fotografií. Máte-li v úmyslu s iPadem natáčet video, využijete 4K rozlišení při 30 FPS, posléze si můžete video rychle zkonvertovat a nahrát na YouTube. Přední FaceTime kamera doznala taky určitých změn, nyní má rozlišení 5 megapixelů, tedy více než nový iPhone SE, a díky Retina Flash si můžete dopřávat i s tabletem skvělá selfíčka i za tmy.

ukázkové fotografie z iPadu Pro 9,7
Líbilo se nám:
  • fotoaparát převzatý z iPhonu 6s
  • nahrávání 4K videa
  • zadní LED přisvícení
Nelíbilo se nám:
  • chybějící stabilizace obrazu

Závěr a konkurence

Co říci závěrem a komu iPad Pro 9,7 doporučit? Určitě ne současným majitelům iPadu Air 2. Jim nový iPad Pro nemá moc co nabídnout. Pokud nesníte po chytré klávesnici s tužkou, tak bych osobně posečkal, zda se na podzim tohoto roku neobjeví pravý nástupce tohoto iPadu. Ostatní, kteří uvažují o iPadu jako takovém nebo mají ještě starší verzi a vyloženě netouží po 13palcové úhlopříčce, možná Apple uloví na udičku a přitáhne. Však by to potřeboval jako sůl. Poslední čtvrtletní výsledky byly vyloženým důkazem, že se trh s tablety nasytil a nadále klesá. Nový iPad Pro je však nabušeným tabletem s prvotřídním displejem, extrémním výkonem, skvělým fotoaparátem a také s vysokou cenou. Za základní model zaplatíte 18 790 Kč, za ten s nejvyšší výbavou dáte bezmála 33 tisíc.

Apple iPad Pro (9.7)

Za zapůjčení děkujeme společnosti iSetos

TIP: Recenze Apple iPad Air 2 – Evoluce pokračuje

Největší konkurent tak bude několikrát zmíněný iPad Air 2, který i přes své stáří disponuje stále dostatečným výkonem, nízkou hmotností i dobrým displejem. Na pultech obchodů ho seženete od 12 tisíc.

TIP: Recenze Sony Xperia Z4 Tablet – Tenčí, lehčí a výkonnější

Na poli androidích tabletů je tu Sony Xperia Z4 Tablet. Ten nabídne 10palcový 2K displej, zvýšenou odolnost plnící certifikaci IP68, procesor Snapdragon 810 nebo 3 GB operační paměti. 32GB variantu s podporou LTE zakoupíte za 16 590 Kč.

TIP: Ultra tenké Samsungy Galaxy Tab S2 8.0 a 9.7 představeny

Za dalšího konkurenta musíme zmínit Samsung Galaxy Tab S2 9.7. Disponuje 8jádrovým procesorem se 3 GB RAM a 8megapixelovým fotoaparátem. Oproti iPadu nabídne například bezdrátové nabíjení i lepší cenu – za základní model dáte 13 tisíc.

Rozhodnutí je nakonec na vás. Pokud máte iOS zažitý, tak je pro vás iPad Pro jasnou volbou, protože nabízí nejlepší možnou výbavu, kterou lze v tabletu mít.

apple-ipad-pro-97
Klady
  • podpora Apple Pencil a klávesnice
  • dlouhá výdrž baterie
  • 12Mpx fotoaparát včetně LED blesku
  • design a konstrukční zpracování
  • 4 reproduktory
  • výborný displej s True Tone technologií
Zápory
  • pouze 2 GB RAM
  • cena
Diskuze ke článku
ANO
Lol, pry etalon mezi tablety ..... a divam se do zaveru a ze "konkurence" (teda patrne ve zcela nesmyslne predrazenosti), takze etalon mezi toy-tablety pro deti, to mozna jo .....
Filip
iPad nema konkurenci jinde, nez ve vlastni staji. Android v tabletu je totiz jako symbian v dotykovem mobilu - bez gest je to nanic
Petr
Když pominu velké tablety typu Surface Pro které se ovšem hodí na zcela jiného a jsou spíše náhrada PC je iPad Pro zcela bez konkurence.
Absolon Novak
Absolon Novak
Dokud nebude mít Apple adekvátní náhradu za TouchWiz, tzn nadstavbu, která spolehlivě zbrzdí a zpomalí tablety. Tak nemá smysl uvažovat nad něčím takovým.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze