Apple iPad mini Retina
recenze

Apple iPad mini Retina

Malý tělem, velký duší

S příchodem druhé generace iPadu mini ruší Apple kompromisy. Nový iPad mini s Retina displejem dostává to nejlepší, co v cupertinské dílně vyvinuli. Retina displej a 64bitový procesor A7 patří mezi největší lákadla současného modelu. Dokáže iPad mini Retina uspokojit i náročného uživatele? A co konkurence, má Apple co dohánět nebo stanovuje nové hranice?

V říjnu roku 2012 byl představen Apple iPad mini a i uživatelé vyznávající menší tablety si přišli na své. Ovšem právě mini přinášel mnoho nepříjemných kompromisů. Novým zákazníkům iPadu mini se téměř radilo, aby na většího bratříčka ani nekoukali. Za relativně vysokou částku nabízel Apple menší iPad, jenž na ten větší výrazně ztrácel a nejednalo se jen o retina displej. Zatímco iPad čtvrté generace dostal procesor A6, první generace mini získala pouze A5 na frekvenci 1 GHz.

O rok později se k nám dostává druhá generace iPadu mini. Ta již má retina displej, nejnovější 64bitový procesor A7 a po stránce výkonu je iPadu Air rovnocenným soupeřem. Generační rozdíl je více než citelný. Apple konečně nabízí mini, které je sestaveno téměř z toho nejlepšího.

Oproti první generaci na iPadu mini Retina příliš změn nezpozorujete. Větší tloušťka o 0,3 milimetrů je okem téměř nepozorovatelná a vyšší váha o 23 gramů je také spíše papírovým zhoršením a pocítí ji málokdo. Na první dojem iPad mini a iPad mini Retina nerozeznáte. Jediným designovým rozdílem je výstup pro sekundární mikrofon v případě iPadu mini Retina. Větší rozdíly jsou pozorovatelné až po zapnutí.

Technické parametry Apple iPad mini 2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,5 mm, 331 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,85" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A7, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: PowerVR G6430
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor6 471 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:46 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 9 700 Kč

Apple iPad mini 2 (Retina) – videopohled

Obsah balení

Apple je minimalistický a skromný. Krabička se stejně jako u dalších Apple produktů špatně otevírá a dnes již nabídne jen to nejnutnější. Jedná se o samotný tablet, USB kabel s Lightning koncovkou, zástrčku do zásuvky, samolepky loga Apple a stručné návody. Časy, kdy Apple přidával i sluchátka jsou již pryč.

Design a konstrukce

iPad mini Retina vychází z první generace a to skutečně pečlivě. Ani zkušení uživatelé na dálku modely nerozeznají. Způsobů je jen několik. Jistotou může být zpozorování zadního mikrofonu. Druhou možností je spatření barevné kombinace, která byla dostupná pouze pro první generaci. Třetí možností je pohled na displej, který je na první pohled u iPadu mini Retina nádherně jemný. Spíše papírově zde máme některé úpravy, které hovoří proti iPadu s retina displejem. Ten totiž jemně přibral i ztloustnul. 0,3 milimetrů v případě tloušťky je skutečně nepozorovatelných. Hmotnostní navýšení o 23 gramů pocítí jen citliví uživatelé.

Celkově se iPad mini s Retina displejem může chlubit těmito rozměry 200 × 134,7 × 7,5 milimetrů a váhou 331 gramů (pouze o 138 gramů méně než iPad Air). S novou generací bude kompatibilní drtivá většina obalů na iPad mini (první generace). Pouze v případě velmi těsných obalů může nastat problém. Jak jsme již u iPadi mini zvyklí (a nyní i u iPadu Air), máme zde velmi úzký rámeček. Ten je rozhodně pozitivem a během testu nedocházelo k žádným nechtěným dotykům. iPad mini Retina se dobře drží a ani ženy nebudou mít problém uchopit tento model jednou rukou.

iPad mini Retina je dostupný ve dvou barevných kombinací. Jedná se o vesmírnou šedou (náhrada za černou) a stříbrnou (náhrada za bílou). Obě varianty se chlubí precizním zpracováním, které je daleko před konkurencí. Za skvělý vzhled a příjemný pocit při držení si v případě Apple samozřejmě připlatíme.

Ovládací prvky se nezměnily. Na horní straně naleznete vstup pro 3,5 mm jack, mikrofon a tlačítko pro vypnutí, případně zapnutí. Pravá strana nabízí zámek pro uzamčení obrazovky nebo zapnutí a vypnutí zvuku (lze nastavit). Levá strana je klasicky čistá a spodní nabízí stereo reproduktory a Lightning konektor umožňující plné nabití za méně než 4 hodiny. Zadní straně z hliníku dominuje logo Apple a následně 5 megapixelový fotoaparát. Právě na zadní straně nacházíme jediný designově rušivý předmět. K testu máme k dispozici model se slotem na nano sim. Pro příjem signálu je vrchní část zadní strany z plastu, který k Apple nesedí.

Výkon

iPad mini Retina zde skutečně dostal to nejlepší. 64bitový procesor A7 zde dosahuje mírně horších výsledků než v případě iPadu Air. Oba stroje mají stejný dvoujádrový procesor, ale v případě iPadu mini Retina (a iPhone 5S) je takt „pouze“ 1 300 MHz, iPad Air se chlubí 1 400 MHz. V Geekbench 3 dosáhl iPad mini Retina na 2 486 bodů a zaostává za iPadem Air s 2 656 body. I tak má mini výkonu na rozdávání.

Zatím je jen málo aplikací, které naplno využijí výkon iPadu mini Retina. Rozdíl zatím poznáte například u Infinity Blade III, Real Racing 3, GT Racing 2 a podobně. Vysoký výkon ovšem není zbytečný a je zřetelný i při běžném využití. AppStore se načte mnohem rychleji, stejně jako internetové stránky. Vše je krásně plynulé a je vidět, že výkon zde rozhodně nechybí. A to i přes to, že má tablet jen 1 GB operační paměti RAM. Veškerá data si ukládáte do interní paměti, tu nelze rozšířit žádnou paměťovou kartou. Vybrat si můžete z těchto variant: 16 GB, 32 GB, 64 GB a 128 GB. V této oblasti hledáme jen těžko nedostatky. Největší mínus za nás Apple dostává kvůli absenci Touch ID. Pokud Apple prosazuje novou technologii, tak proč ji nemají všechny nové produkty? Navíc Apple si nechá za svá zařízení patřičně zaplatit a zákazník by měl vždy dostat to nejlepší.

Baterie a výdrž

Právě baterie je příčinou horších parametrů. Napájení retina displeje má vyšší nároky. Apple výrazně zvýšil kapacitu baterie, ze 4 490 jsme se dostali na 6 471 mAh. Při pohledu na tyto čísla je jemně vyšší tloušťka o 0,3 milimetru a váha o 23 gramů dobrým kompromisem. Navíc Apple zachoval výdrž baterie na deseti hodinách. Při běžném používání můžete s deseti a více hodinami skutečně počítat. Apple je při testech výdrže poměrně náročný a udávaná hodnota je skutečná. Při ztlumení jasu a surfování na internetu se dostanete i přes 13,5 hodin. Naopak u 3D her a náročných aplikací se připravte na 5 – 6 hodin výdrže. iPad mini vám v běžné dny může sloužit bez nabíječky i několik dní.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést náš standardizovaný test výdrže. Tablet byl přihlášen do 3G sítě, streamovali jsme HD video (1080p) pomocí Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do špuntových Apple sluchátek. Jas displeje byl na hodnotě 50 %, stejně jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Tablet vydržel celkem 10 hodin a 4 minuty. Při nabíjení se na 80% dostane za 2 hodiny a 32 minut, na 100% si počkáte celkem 3 hodiny a 46 minut.

Displej: slast pro oči

Jemnost, jemnost a jemnost. Pixely zde rozhodně nehledejte. iPad mini s retina displejem nabízí stejné rozlišení 2 048 × 1 536 px jako iPad Air. Ovšem v podání displeje s úhlopříčkou 7,9 palců to znamená 326 pixelů na jeden palec. To je dokonce více než nabízí Nexus 7. IPS technologie je zde na nejvyšší úrovni.

Rozlišení není vše. Nutné je připomenout barevný gamut, na který se u Apple tak nějak zapomnělo a iPad Air je papírově jednoznačným vítězem. My jsme měli možnost oba displeje srovnat. Podání barev je skutečně jiné a okem viditelné. Na druhou stranu nelze říci, že iPad Air zobrazuje vše lépe. Některé syté barvy byly až přesycené a i iPad mini Retina párkrát vyhrál. Čistě bílou obrazovku bych preferoval spíše u Airu, ale rozdíl byl velmi malý a nepodstatný.

Pochválit musíte i skvělé pozorovací úhly a čitelnost na slunci. Zde patří iPad mini Retina mezi to nejlepší, co můžete koupit.

Zvuk

O zvukové podání se starají dva stereo reproduktory umístěné okolo Lightning konektoru. Zvuk můžeme pochválit, pocitově zněl čistě a nastavení dovoluje dostatečnou hlasitost. Mnoho konkurenční zařízení by mohlo závidět. Velikost tabletu neumožňuje lepší umístění. I přes snahu dostat reproduktory co nejblíže středu, k Lightning konektoru, občas dojde k jejich zakrytí rukou a zvukový požitek je rázem pryč.

Fotoaparát

Zde iPad mini Retina kopíruje iPad Air. Vpředu na vás čeká vylepšená FaceTime kamera s rozlišením 1,2 megapixelu. Ta umí lépe pracovat se světlem a společně se sekundárním mikrofonem podá výrazně lepší výsledek u FaceTime hovorů. Zadní fotoaparát nabídne nám známých 5 megapixelů. Nejedná se o žádný zázrak a rozhodně bych s ním nefotil dovolenou, jako mnoho turistů. I přesto nabídne iPad mini Retina dostatečně kvalitní fotoaparát pro momentky, k vyfocení dokumentu a podobně. Základem je dostatek světla, iPad mini Retina nemá přisvětlení a často se tak setkáte s vysokým šumem.

iPadem pořídíte i video a to v rozlišení 1 080p, případně přední kamerou 720p. Video je ostré, ale obsahuje šum. Kameru iPad mini Retina nenahradí, ale výsledek je na tablet v podání videa i fotografií slušný.

iOS 7 v necelých 8 palcích

iPad mini Retina se samozřejmě dodává s již předinstalovaným iOS 7. Pokud byste o iOS 7 chtěli vědět více, přečtěte si naši recenzi. Nyní se podíváme, jak iOS 7 funguje na námi testovaném iPadu. Je iOS 7 a iPad mini Retina tím pravým spojením, které konečně vytlačí notebooky?

Je nutné si uvědomit, že iOS 7 je skvělý mobilní operační systém. Ovšem na větších obrazovkách tedy u iPadu mini, i Airu již pokulhává. Jedná se stále o stejný iOS (z iPhone), pouze zvětšený. Větší obrazovka tak není správně využita a iPad nemůže naplno prokázat svůj potenciál. I přesto zde musíme Apple pochválit a to za odlišení aplikací pro iPhone a iPad. Stáhnout si vždy optimalizovanou aplikaci je příjemnou jistotou.

Například multitasking je zde úplně stejný jako u iPhone a to mi přijde u takovéhoto zařízení zbytečné. Jsou zde skvělé aplikace a iPad již není jen pro zábavu, ale omezenost z něj dělá jednoúčelový stroj a multitasking doslova zabijí. Pokud jste na internetu a někdo vám píše, musíte se stále přepínat. Je to velmi nepříjemné. Snad každý by ocenil nějakou miniaplikaci nebo rozdělení displeje.

S koupí jakéhokoliv nového iOS zařízení dostanete balíček iWork a iLife zdarma. To vám pomůže při práci s textem – Pages (dokumenty Word), tabulkami Numbers (z Excelu), s prezentacemi Keynote (z PowerPoint). Následně si můžete stáhnout i editory pro fotky – iPhoto, video – iMovie a zvuk – Garageband. To vše zdarma. Váš iPad díky těmto aplikacím může sloužit i k práci, ovšem problémem je již zmíněná neohrabanost iOS 7.

Řešením by bylo rozdělení iOS pro iPad a iPhone. Současný stav iPadu dost ubírá a nedovolí mu využít plného potenciálu ani krásného displeje.

Komunikace

iOS 7 je nastaveno ke komunikaci s Twitter, Facebook, Flick a Vimeo. Celkově ovšem neumožňuje jejich plné využití a k tomu je potřeba stáhnout patřičnou aplikaci. Stejně tak si můžete váš iPad doplnit o aplikace od Google, Microsoft a případně dalších.

Vestavěný emailový klient je jednoduchý, přehledný a funkční. Fotografie, případně video lze přidávat i při psaní mailu a to v neomezeném počtu (až na datové omezení poskytovatelem e-mailové služby). Při práci s více účty také můžete až během psaní změnit, ze které schránky chcete mail odeslat. V nastavení si samozřejmě stanovíte primární schránku. Maily můžete číst dohromady ze všech nastavených schránek nebo je rozlišovat. iOS 7 nabízí na iPadu iMessages. I z iPadu si můžete psát zprávy s přáteli vlastnící iOS zařízení.

Předinstalovaným prohlížečem je Safari. Rozhodně ho můžeme doporučit. Je optimalizované a běží lépe než například Chrome. Safari nabízí několik základních funkcí jako sdílení, připínání na plochu, odesílání do tiskárny nebo přidání na seznam četby pro přečtení stránky v offline režimu. Pokud používáte iCloud můžete synchronizovat záložky a použitá hesla. V iPadu naleznete i přehrávač hudby a videa. Přehrávač hudby je velmi jednoduchý podporuje pouze standardní rozřazení podle seznamů, umělců, skladeb, alb, skladatelů a žánrů. Hudbu si stáhněte z iTunes nebo přesuňte z počítače ve formátu mp3.

Podobné je to i s videem. V předinstalovaném základu se bez iTunes a počítače neobejdete. V případě doinstalování některých aplikací, například VLC můžete stahovat videa (seriály a filmy) přímo z internetu. Nejdříve jsme z jednoho českého úložiště stáhli seriál v avi o velikosti 180 MB, po stažení se Safari zeptá, v čem chcete soubor otevřít (zvolili jsme doinstalované VLC). Následně jsme vyzkoušeli i větší soubor, problém nebyl ani s filmem o velikosti 800 MB. Apple na podobné praktiky příliš nemyslel a při stahování se nezobrazí žádný downloader a Safari zůstane na poslední sekci před zahájením stahování a v horní liště se pouze točí načítací kolečko, které značí, že se něco děje. V takovémto bodě čekáte, než se celý soubor stáhne, což je nepříjemné. Každopádně stahování souborů je možné i bez jailbreaku (s ním je to jednodušší).

Apple iPad Air

Námi testovaný model obsahuje i GPS modul. Určení polohy je bleskurychlé a patří mezi nejrychlejší na trhu. Velikost iPadu mini Retina umožňuje udělat z tohoto tabletu větší GPS navigaci do auta. GPS využijete i při hledání „kešek,“ kde oceníte i skvělý displej, respektive jeho dokonalé pozorovací úhly a skvělou čitelnost na slunci.

Z komunikace nám zde u Apple již standardně chybí NFC. I konektorová nabídka by mohla být širší a marně zde hledáme microUSB, microHDMI nebo slot pro paměťové karty. Právě absence těchto konektorů nahrává androidím zařízením, které jsou v mnoha ohledech kompatibilnější.

V případě Apple Tv oceníte funkci Air Play, kdy přes Wi-Fi odesíláte obraz do televize. Následně zde máte 475 000 aplikací přímo pro iPad.

Apple iPad Air
Obchod s aplikacemi AppStore

Závěr

Apple iPad mini Retina překvapí především výkonem. Pokrok v Apple, respektive nejnovější hardware v iPadu mini druhé generace je tím správným krokem a uživatele rozhodně potěší. iPad mini Retina vám ukáže dokonale jemný displej. Tento pohled vás rozhodně zaujme a rychle zhýčká. Tyto přednosti jsou vykoupeny jemně horšími rozměry, které jsou spíše papírové. Větší tloušťku nepozná nikdo a váhu pouze někteří uživatele, mezi které se neřadím a toto zhoršení nikterak nepozoruji. Příjemná je i výdrž. S deseti hodinami můžete počítat. V neposlední řadě musíme vyzdvihnout design, ten se sice příliš nezměnil, ale patří mezi špičku na trhu a podobné zpracování jinde nenajdeme.

Brzdou samotného iPadu je iOS 7. Pokud vám jde jen o jednu věc, chcete na iPadu pouze upravovat video, psát, být na internetu a podobně, tak problémy nepocítíte, ale v případě většího vytížení vás bude nedořešený multitasking otravovat. Tablety nemohou vytlačit počítače, protože mobilní operační systémy jsou stále nevyladěné. Na druhou stranu Apple dává zdarma balík iWork a iLife, který práci na iPadu umožňuje a iPad není zařízením pouze ke konzumaci obsahu.

Cena iPadu mini Retina se pohybuje od 9 790 Kč za 16 GB Wi-Fi až po 20 490 Kč za 128 GB Cellular. Za nejvyšší astronomickou částku bych čekal trochu více než jen paměť a slot na sim. Ostatně i nejlevnější verze by mohla nabídnout bohatší příslušenství a nejen naprostý základ.

Apple iPad mini Retina patří mezi nejvydařenější Apple produkty. Je malý a má skvělý výkon. Osobně mi přijde rozdíl mezi iPadem Air a mini Retina malý a to jak váhou, tak rozměry. Volil bych iPad Air a přemýšlel bych, kdo si koupí mini. Tento „problém“ rychle vyřešila přítelkyně, která zjistila, že se mini vejde do každé kabelky a může ho mít všude sebou (na rozdíl od Airu). iPad mini Retina si tak možná získá větší oblibu u žen.

Konkurence

Lepší zařízení budete hledat jen těžko. Ovšem pokud vám iOS nesedí, mohl by vás zaujmout Google Nexus 7 (2013). Mírně horší rozlišení displeje i výsledky v benchmarcích jsou vykoupeny nižší cenou o více než 3 000 korun v základní verzi. I přes horší výsledky v testech nabízí Nexus 7 (2013) dostatečný výkon, chlubí se čtyřjádrovým procesorem s vyšší frekvencí 1,5 GHz a vyšší RAM 2 GB. Výhodou může být i Android, jeho otevřenost a konektorová nabídka.

Lenovo Miix 2 je konkurentem zastupující Windows 8.1. Tento tablet úhlopříčkou displeje spadá do stejné kategorie. Jeho hlavní předností je operační systém – Windows 8.1. Displej s rozlišením 1 280 × 720 px je daleko za iPadem mini Retina. Lenovo Miix 2 oceníte především kvůli operačnímu systému. Jedná se o tablet převážně na práci.

apple-ipad-mini-2
Klady
  • Retina displej (336 ppi)
  • Výkon (A7) Design a zpracování
  • Design a zpracování Výdrž baterie
  • Výdrž baterie
  • iWork a iLife zdarma
Zápory
  • Chybí Touch ID
  • Chybí konektory - microHDMI, slot na paměťovou kartu
  • Chybí NFC
  • Omezení iTunes
  • iOS 7
  • Skromné balení (bez sluchátek)
Diskuze ke článku
Zafik
Toto pisu z iPadu. Mel jsem co docineni s androidem ( vlastnil jsem Htc Desire, SGS1,Xperii Active) a vim jak se seka( Samsung) a jak je nestabilni. Ipad se mi seknul jednou za rok a pul uzivani a iPhone za rok zatim ani jednou. Takze nekupujte Samsung doplatite na to. Radsi si kupte iPad nebo ten Nexus, ale hlavne nic od Samsungu. :)
Maroš
Pekná recenzia, ale nezdôrazňoval by si tak tú vyššiu jemnosť oproti Nexusu. Predsa sú to iba 3 PPI
Lukáš
Recenze pěkná, ale mám pár výhrad: Když už máte jako konkurenci Google Nexus 7 2013 - proč používáte fotky rok starého Nexusu 2013 ? Přeci jste ho sami tetsovali, tak i vy musíte mít fotky. Za druhé, píšete, že Nexus 2013 má horší displey ? V rozlišení - ano, ale výsledná jemnost je - Nexus 323 ppi vs. Apple 324 ppi. To vám případá jako horší displey ? A když už jsme u displeye, zmiňujete barevný gamut - ten má, ale podle několika testů Nexus 2013 lepší. Děkuji za odpověď
Martin
Kdy Apple didával k iPadu sluchátka????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze