Apple iPad mini
recenze

Apple iPad mini

Malý velikán
35

Po prvních dojmech jsme se zavrtali hlouběji do hardwaru a podívali na všechny aspekty nového iPadu. Pojďme se podívat, zda má menší rozlišení displeje, vyšší cena a pár dalších omezení výraznější vliv na kvality tohoto nového sedmipalcového tabletu od Applu.

Fanoušků i odpůrců výrobků cupertinské společnosti je spousta, všichni se však dokážou shodnout na tom, že umí Apple vytvořit pěkně vypadající zařízení, která lákají precizně optimalizovaným systémem s jednoduchým a účelným ovládáním. Po velkém iPadu tak zcela zřejmě musel přijít i jeho menší kolega, který byl přednedávnem odhalen a už vstoupil na světový trh. Zatímco nejdřív Apple menší iPad odmítal, názor nyní změnil a zde ho máme, nový iPad mini, který je pro mnohé ideálním kompromisem. Dokáže iPad mini i přes víceméně průměrný hardware upoutat pozornost v záplavě sedmipalcových zařízení konkurentů? To se dozvíte v naší recenzi.

Technické parametry Apple iPad mini

Kompletní specifikace
Konstrukce200 × 134,7 × 7,2 mm, 308 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7,9" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP2
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor4 490 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 8 500 Kč

Apple iPad mini – představení

Obsah balení

Apple nikdy nepatřil mezi výrobce, který své výrobky obohacuje o unikátní bonusy a příslušenství navíc. Kromě tabletu, nabíjecího adaptéru a nového Lightning konektoru v balení naleznete už jen manuál. Sluchátka, dok ani jiné příslušenství přítomné není.

Balení není nijak bohaté, sluchátka ale nechybí

Design a konstrukce: tenký hliník s jablkem

Ať si říká kdo chce co chce, Apple dělá jedny z nejhezčích a nejkvalitnějších designů na mobilním trhu, nezávisle na tom, zda jde o iPad, iPhone či iPod. Jistě, každá další generace je v mnohém podobná té předchozí a o velké revoluci tu nelze mluvit, to však nemění nic na faktu, že se na výrobky Applu zkrátka pěkně dívá. Výjimku netvoří ani iPad mini, který nabízí hliníkovou unibody konstrukci, která je velmi pevná a především lehká. S rozměry 200 x 134,7 x 7,2 mm a hmotností 308 gramů není problém zařízení udržet v jedné ruce, i když mluvím spíše o větší mužské dlani. Samotná konstrukce pak nikdy nevrže a působí nejen pevně, ale i dostatečně hodnotně. Velmi příjemná jsou matná záda se stejným povrchem, jaký má iPhone 5. Příjemné jsou také boky přístroje, které mají zajímavě zkosené hrany, které neřežou do ruky. Celé zařízení působí velmi exkluzivně, což je pro Apple příznačné a po celé době testování si design nelze vynachválit.

Tablet působí velmi stylově a hodnotně

Na první pohled vypadá iPad mini jako jakýsi kříženec mezi původním designem iPadu a novou generací iPhonu. Celou přední stranu zabírá IPS displej s nevšední úhlopříčkou 7,9 palců, která však má své opodstatnění a právě díky ní vypadá displej ve srovnání se sedmipalcovou konkurencí mnohem větší, aniž by docházelo ke kompromisu u velikosti zařízení. Přední strana je jinak velmi symetrická, nahoře naleznete uprostřed jen kamerku pro videohovory, dole pak (opět uprostřed) obligátní domácí klávesu, která je poznávacím znamením většiny mobilních výrobků Applu.

Veškeré ovládací prvky jsou schované v zaoblených hranách

Všechny hrany tabletu jsou, jak už jsme uvedli, mírně zaobleny, také se v nich schovávají další ovládací prvky a porty. Levá hrana je tlačítky neposkvrněna, vpravo naleznete kromě tlačítka pro vypnutí zvuku také regulátor hlasitosti, nahoře pak trochu nezvykle vypínací tlačítko a také konektor 3,5 mm Jack. Dole nepřekvapí systémový port pro nový Lightning konektor a dvojice stereo reproduktorů. Zadní strana je pak velmi hladká a čistá, kromě nakousnutého jablka a názvu zařízení tu lze vidět jen čočku fotoaparátu v horním levém rohu.

Vzadu naleznete pouze fotoaparát a logo, vepředu pak domácí klávesu a kamerku

I přesto, že je design a celkový vzhled značně podobným jiným modelům výrobce, lze říci, že máme z iPadu mini určitý novátorský pocit. Změny designu jsou jen letmé a spíše kosmetické, novinka se však Applu opravdu povedla a ke vzhledu a konstrukci nelze mít naprosto žádné výhrady. Ve srovnání s takovým Nexusem 7 je iPad mini hned na první pohled nejen lépe vypadající, ale i širší a displej dokáže pojmout více obsahu, a to i přesto, že je iPad širší jen o 1,4 cm, které nejsou nijak znát. Líbit se bude jak mužům, tak ženské klientele. Ta zřejmě sáhne spíše po bílé variantě.

iPad mini je už od pohledu velmi kompaktní a tenký

Displej: větších 7 palců

Nový iPad mini přichází na trh s IPS displejem o úhlopříčce 7,9 palců a poměrem stran 4:3, což sice může působit ve srovnání s širokoúhlou konkurencí nezvykle, pravda je ale taková, že se pár desetin palců navíc opravdu hodí a navíc musíme myslet na optimalizované aplikace, což je jeden z trumfů Applu. Jak se tvrdilo na samotné konferenci, na první pohled zanedbatelné zvětšení a hlavně jiný poměr stan nabízí mnohem větší prostor pro brouzdání internetem a obecně zobrazování více obsahu, což mohu jen potvrdit. Surfování internetem bylo ve srovnání s Nexusem 7 mnohem pohodlnější, i když jsou některá tlačítka v aplikacích stále dost malá a lidé s většími prsty by s nimi mohli mít problémy. Velmi oceňujeme úzký rámeček kolem displeje, díky kterému je nový iPad mini velmi kompaktní.

Displej je podstatně širší a pojme více obsahu, rozlišení ale strádá

Co však z hlediska uživatele tolerovat nelze je opravdu zastaralé rozlišení displeje, které činí 1024 x 768 pixelů. Tuto hranici překonali již snad všechny konkurenční výrobci a prakticky se nestane, aby i levnější tablety šly pod hranici 1280 x 800 pixelů. Ten krok je však zcela pochopitelný. Rozlišení shodné s druhou generací iPadu dovolí správné a bezchybné zobrazování všech aplikací. Díky tomu poběží všechny aplikace a hry jako po másle a Apple si udrží prvenství v jejich kvalitě. Ptáte se, proč iPad mini nepřinesl rovnou Retina displej? Jsme si jisti, že si jej Apple schovává na příští rok, kdy nejspíše uvede na trh vylepšený iPad mini s Retina displejem, lepším fotoaparátem a možná dalšími vychytávkami navíc. To je holt marketing.

Na druhou stranu nelze na displej jen nadávat. Ano, jemnost 162 pixelů na palec je vzhledem k ceně dost špatná, pokud ale budete sledovat dění na displeji s obyčejné vzdálenosti a nehodláte zblízka zkoumat text, zubatost okrajů moc nepostřehnete. Displej je totiž stále dostatečně malý, aby menší ostrost tolik nebila do očí, a naopak exceluje v realistickém barevném podání a dostačujícím kontrastu a jasu, což jsou vlastnosti, které byly od iPadu 2 viditelně vylepšeny. Díky tomu je displej dostatečně čitelný na slunci, musíte si však manuálně upravit úroveň jasu. Automatické nastavení jasu bohužel chybí.

Výdrž: malý bojovník

V útrobách iPadu mini se schovává baterie o kapacitě 4490 mAh, což více než stačí na všechno, co s ním budete provádět. S průměrnou zátěží, která v sobě zahrnuje surfování internetem, poslech hudby, občasné hraní her či využívání rozličných aplikací, mi iPad bez problémů vydržel něco málo přes jedenáct hodin, což je skvělý výsledek. Při občasném používání se lze dostat i na 2-3 denní výdrž.

Do tenkého těla se vešla baterie s velmi působivou výdrží

Také v non-stop surfování internetem nový iPad trumfuje všechny své konkurenty. V našem testu exceloval s výdrží téměř deset a půl hodiny, což je o tři hodiny více, než v případě Nexusu 7 i jakéhokoliv jiného sedmipalcového tabletu. Stejně úspěšně si tablet poradí také se streamovaným videem z YouTube, které se drží na hranici deseti hodin či přehráváním hudby z integrovaného iPodu, který vám bude do uší znít přes 23 hodin. Applu se podařilo obdařit iPad mini velmi příjemnou výdrží, která bude bezesporu jedním z hlavních kladů při koupi.

Zvuk: iPod ve velkém

Od výrobce, z jehož dílen vzešel iPod nebo iPhone se svými excelentními zvukovými výstupy, nelze očekávat nic, než tu nejvyšší kvalitu. Dva stereo repráčky v dolní části tabletu se snaží toto očekávání splnit a daří se jim dobře. I na průměrnou hlasitost je zvuk dostatečně silný a hlasitý, aby zaplnil středně velkou místnost, ať už posloucháte hudbu či sledujete video. Repráčky si dobře poradí s basy, výškami, jen na těch nejvyšších pozicích hlasitosti lehce šumí a zkreslují zvuk. Je však téměř jisté, že hlasitost na maximum dávat nebudete. Pro kvalitnější poslech však doporučujeme připojit vlastní sluchátka, s gumovými nástavci. Pak už se můžete těšit na hluboké basy, čisté výšky i hlasy.

Reproduktory zvládnou hrát nahlas, pro větší kvalitu ale připojte sluchátka

Hardware a výkon: konzole s přimhouřeným okem

iPad mini disponuje dvoujádrovým procesorem A5 s taktem 1 GHz, který byl k nalezení také ve druhé generaci velkého iPadu, a 512 MB operační paměti. Dá se tedy očekávat dobře optimalizovaný, nikoliv však prvotřídní zážitek. Takový Nexus 7 přináší na stůl čtyřjádrovou Tegru s grafickým čipem a předhání ve výkonu iPad mini téměř dvojnásobně, což se dá říci i o čtvrté generaci iPadu s A6X čipem.

Benchmarky a testy tabletu

Naopak v benchmarku Linpack a Passmark dokázal iPad mini své konkurenty překonat, byť jen o ždibec. Je však jasné, že je největší devízou výrobků od Applu především perfektní optimalizace, takže by se uživatelé neměli bát, že by se jim na přístroji něco sekalo, ať už spustí cokoliv. Pro stažení několika her z AppStore mohou potvrdit, že svůj úkon zvládl iPad mini bez sebevětších problémů, ty nejnáročnější hry však budou viditelně ořezanější. Testovaný kousek exceluje i v rychlosti a svižnosti operačního systému, a v tom se mu konkurenti s Androidem rovnat nemohou. Používání iOS je v tomto ohledu zkrátka radostí.

Operační systém: optimalizovaná šestka

Tím se dostáváme k operačnímu systému samotnému. Z hlediska softwaru nelze hledat žádná překvapení. iPad mini v základu nabízí iOS šesté generace a vše, co k tomu patří. Základní plocha se čtyřmi sloupci aplikací je doplněna dolní lištou nejoblíbenějších zkratek. Na ploše lze tvořit či pojmenovávat složky a přesouvat aplikace, stejně jako využívat horní informační lištu v případě notifikací a zpráv. Ta je však velmi jednoduchá a automaticky zobrazuje pouze push zprávy a notifikace některých aplikací, jako je Facebook, GMail aj. Při švihu do poslední levé stránky se přesunete k vyhledávání ve vašem zařízení, také zamykací obrazovka nedoznala žádných změn a stále kromě času a data nenabízí nic dodatečného. Při dvojitém stisku domácí klávesy zavítáte do správce aplikací a ovládání hudebního přehrávače. Ani zde navíc nechybí virtuální asistentka Siri, kterou vyvoláte podržením domácí klávesy. Ta vám zodpoví na případné dotazy a pomůže s ovládáním tabletu. Bohužel stále nepodporuje češtinu.

Plocha, zamykací obrazovka a Siri v akci

Obecně nelze iOS nic, než pochválit. Systém je perfektně odladěn, reaguje bez prodlevy a záseků, což je oproti většině zařízení s Androidem opravdu rozdíl. Google se tento rozdíl snaží aktivně smazat a Jelly Bean mu k tomu silně dopomáhá, stále se však nejedná o stoprocentně vyrovnaného soupeře. Výhoda standardního rozlišení výrobků Applu je navíc zcela patrná, i iPad mini spustí všechny aplikace, dostupné na AppStore pro větší iPad 2, všechny jsou akorát zmenšeny pro potřeby menšího displeje.

TIP: Podívejte se také na souboj iPad mini vs Nexus 7.

Správce aplikací a nastavení

Internet a datové funkce: brouzdání v pohodlí vždy a všude

Surfování internetem bylo na iPadech vždy velmi pohodlnou a jednoduchou záležitostí a iPad mini není výjimkou, ostatně právě velmi praktické a rychlé ovládání láká mnohé uživatele a díky menší velikosti se z iPadu mini může stát ideální zařízení pro surfování na webu na cestách. Prohlížeč Safari už sice není z nejnovějších a rádi bychom u něj viděli některé moderní funkce, jako je například přizpůsobení textu displeji či rychlé vyhledávání ve článku, na druhou stranu ale přináší přesně to, co na cestách potřebujete. Stránky se načítají rychle a bez chyb a i když nedosahují svižnosti nejnovější generace velkého iPadu, při obyčejném užívání nelze rozdíl téměř postřehnout. Jinak prohlížeči nechybí klasické prvky jako stránky a záložky, možnost ukládat určité stránky do složky offline pro pozdější načtení, sdílení stránek přes sociální sítě a funkce Reader, která zbaví danou stránku veškerých reklam, grafiky a bannerů a nechá pouze čistý text pro ničím nerušené čtení.

Internetový prohlížeč v landscape režimu

Od podpory Flashe se Apple samozřejmě opět oprostil a nyní jej trochu nuceně následovala i mobilní konkurence. To, co jsme však kdysi zatracovali, nyní obdivujeme. Všechny stránky se načítají bez jediné chyby či otravných hlášek, že vám zde a tady chybí Flash Player. Prohlížeč jej zkrátka nenačte a stránky tak neházejí chybové hlášky ani nezdržují nahrávání. Na většině stránek Flash ani nebudete potřebovat a pokud budete chtít shlédnout online video, k dispozici je externí aplikace YouTube, případně několik internetových prohlížečů třetí strany, které si s některými flashovými prvky poradí.

Apple iPad mini je stále v prodeji pouze ve verzi jen s Wi-Fi a ve stejné konfiguraci byl i recenzovaný kousek. 3G verzi začne Apple dodávat až později. Museli jsme se tak spolehnout na Wi-Fi a Bluetooth 4.0, jeho funkce je však omezena na audio a připojení speciálních zařízení, jelikož nelze posílat soubory. Přes Wi-Fi se připojíte prakticky všude a 3G sítě tak přijdou vhod jen těm, co opravdu často cestují. Pokud si rozhodnete pořídit 3G verzi, můžete očekávat kompletní nabídku včetně LTE, GPRS, EDGE, HSDPA s rychlostí 21 Mb/s a HSUPA s rychlostí až 5,76 Mb/s. iPad mini má zkrátka pokryté všechno. Bohužel to platí pouze pro připojení k internetu a další služby vyžadující připojení, volat ani posílat SMS zprávy z iPadu mini nelze.

Internetový prohlížeč nastojato

GPS: absence Googlu a navigace napůl

Pokud věnujete pozornost historkám kolem Applu, jistě jste postřehli, že se v nejnovějším iOS 6 nenachází skvělý lokalizační software Google Maps, který cupertinská společnost vyměnila za svůj vlastní. Mapy v novém iPadu mini rozhodně nejsou špatné a z informačního hlediska z nich dostanete prakticky všechno, nač si jen vzpomenete. Stále se však jedná spíše o jednoduchou náhradu, která postrádá onen maniakální smysl pro detail, kterým jsou známy Google Maps a především lze narazit na občasné bugy a chybky, jako je špatné rozlišení satelitních snímků v některých místech a chybějící grafické detaily. Nechybí zde ani zdarma stažitelné dopravní informace v reálném čase, které mapy čerpají z databáze TomTom a jakási náhrada Míst v podobě informačního hubu služby Yelp, která vám nabízí informace, recenze a komentáře uživatelů u jednotlivých zajímavých míst ve městě. Stále se však nejedná o natolik propracovanou aplikaci s několika chybícími prvky (například Street View), jakou stvořil Google a Apple má rozhodně co dohánět. Mapy se navíc nedají stáhnout a prohlížet offline, je vyžadováno připojení k internetu stejně, jako v případě dopravních informací a detailů ze zajímavých míst.

Apple Maps a informační bubliny Yelp

To samé by se dalo říci i o navigaci, která je integrována do map a taktéž působí offline. Stačí vybrat adresu a iPad vás již pokrokově navede do cíle. Příjemným dodatkem je možnost nechat se navigovat virtuální asistentkou Siri, ta je však hlasově omezena na podporu několika světových jazyků, čeština samozřejmě chybí.

Fotoaparát a video: tablet se slušnou čočkou na zádech

Focení nikdy nebylo životně důležitou funkcí tabletů, to však neznamená, že bychom tuto oblast přehlíželi. Ačkoliv si nový iPad mini půjčuje některé prvky z druhé generace velkého iPadu, fotoaparát dokázal povýšit na rozlišení 5 Mpx s funkcí touchfocus a detekcí obličejů. Nejedná se samozřejmě o takovou kvalitku, kterou nabízí iPhone 5, fotoaparát však stále dokáže pořizovat velmi slušné a ostré snímky, kterým nechybí barevná hloubka a kontrast. To však za předpokladu, že fotíte při dobrých světelných podmínkách, ideálně v exteriéru. V tomto případě můžete očekávat dobré výsledky, i když bez ostrosti kvalitnějších fotoaparátů.

Prostředí fotoaparátu, galerie a editor fotek

Jakmile se však světelné podmínky zhorší, odpovídá tomu i samotná kvalita, která se ihned obohatí o viditelný šum a lehkou rozmazanost obrazu. Stačí dokonce jen menší stín, aby byl ihned vidět šum. Apple iPad mini neobdařil tak kvalitní technologií, jakou můžeme najít v nové generaci iPhonu, takže se není čemu divit. Nepřekvapí ani velmi jednoduché a prázdné uživatelské rozhraní, které se omezuje pouze na přepínání mezi fotoaparátem a kamerou, volbou mřížky a dotykem pro zaostření na specifické místo. Panorama, makro či obrazové efekty tu opravdu nehledejte, nic pokročilého iPad mini nenabídne. Na to jsme si ale obecně u výrobků Apple zvykli.

Zkušební fotografie

Exteriéry vypadají dostatečně kvalitně a realisticky
Při nočním focení je životně důležitá co nejvyšší míra osvětlení

iPad mini také zvládá relativně kvalitní videa v rozlišení 1920 × 1080 pixelů, a to dokonce se stabilizací obrazu. V případě dobře osvětlené scény jde o slušné výsledky, které občasné fotografy a kameramany opravdu neurazí, nesmíte však zapomínat, že tablety zkrátka nejsou určeny pro focení. Průvod uzavírá přední FaceTime kamerka s rozlišením 1,2 Mpx, která dokáže fotit i natáčet. Primárně ji však využijete pro videochat, na což kvalita bohatě stačí.

Apple iPad mini (testovací video) – 1080p, exteriér

Multimédia: vše, nač si vzpomenete

Téměř všechny mobilní zařízení Applu se dají považovat za multimediální balíčky na cestu, jelikož nabízejí prakticky všechny možnosti elektronické zábavy, od poslechu hudby a sledování filmů až po hraní her a užívání rozličných aplikací. To samé platí i pro iPad mini, i když je tu opět jeden podstatný fakt, na který si musíte zvyknout. Prakticky vše se tu opět synchronizuje přes program iTunes, což má svá negativa i pozitiva. Osobně používám iPod už dlouhou dobu a na iTunes jsem si velmi zvykl, program vám však nedává moc prostoru a člověk musí zdlouhavě řešit některé zdánlivě triviální situace. Ale všechno popořadě.

iTunes a AppStore

Hudební přehrávač je na v iPadu na prvotřídní úrovni, jelikož se vlastně jedná o integrovaný iPod. Uživatelské rozhraní je extrémně jednoduché a praktické, za základní stránce naleznete všechna svá alba hezky popořadě, v dolní liště lze hudbu roztřídit podle interpretů, skladeb či seznamů, nahoře pak máte po ruce ovládání včetně několika funkcí. Pro iPad se jedná o ideální rozložení a všechny prvky jsou dostatečně velké, aby na ně šlo pohodlně klikat. Po výběru alba se vám rozvine seznam skladeb a vy můžete vybrat tu, kterou hledáte. Ke kvalitě zvuku nelze mít žádné výhrady, repráčky hrají bez výhrad kvalitně. Nechybí ani jednoduchý ekvalizér.

Hudební přehrávač a seznamy skladeb

S videoobsahem už je to těžší. Spousta lidí totiž nestojí o kupování drahých filmů a seriálů skrze iTunes a vše si chtějí jednoduše překopírovat z počítače, například své domácí videa nebo filmy převedené ze své domácí video sbírky. iPad mini zvládne bez problémů přehrát MP4 formát, se vším ostatním máte smůlu. Jedinou rozumnou cestou je pořídit si speciální konvertor, který vám jakékoliv video nakonvertuje do podoby, kterou už iPad pojme a synchronizuje přes iTunes. Pak už je synchronizace jen chvilkovou záležitostí, rozhodně bychom však uvítali podporu různých videokodeků a především jednodušší kopírování videí například přes Mass Storage. S tímto měly výrobky Applu vždy problémy a nezměnilo se to bohužel ani zde. Když už ale video do iPadu mini dostanete, opět se jedná o perfektní zážitek, který se velmi jednoduše ovládá a neseká. Ačkoliv má zařízení menší rozlišení, vyplatí se na displeji sledovat filmy ve vysokém rozlišení, rozdíl oproti SD videím je totiž rozdíl znát i na sedmi palcích.

Video přehrávač je jednoduchý a praktický

Samozřejmostí je i časopisový kiosek, který naleznete už v základu a čtečka iBook, kterou doporučujeme stáhnout hned, jak navštívíte AppStore. iPad mini se totiž svou velikostí ideálně hodí pro čtení elektronických knih, které si jednoduše stáhnete. Jedinou výtku bych opět směřoval k malému rozlišení displeje, kvůli čemuž není text tak ostrý, jak by uživatel chtěl a oči se mnohem rychleji unaví. S tím už ale v současné době nic nenaděláme a musíme si počkat na druhou generaci iPadu mini. Naopak nelze nevyužít nejsilnější stránku Applu, více jak 700 tisíc aplikací celkově a 200 tisíc aplikací, vytvořených speciálně pro iPad, čímž konkurenci Androidích tabletů zcela deklasuje. Do tabletu si tak stáhnete prakticky cokoliv, od editorů iPhoto a iMovie až po zábavné aplikace, YouTube prohlížeč, praktické programy a moderní videohry. Výběr je opravdu bohatý a právě AppStore je jedním z výrazných lákadel při koupi tabletu od Applu. Tablety s Androidem totiž mají aplikací pro ně optimalizovaných celkem málo a i v případě nejznámějších aplikací se jedná jen o zvětšené verze určené pro mobily, což mnohdy nevyhovuje. Za všechny jmenujme například Facebook, který je pro použití v tabetu s Androidem stále neoptimalizovaný. Doporučujeme koupit verzi iPadu mini s větším interním úložištěm. Do redakce dorazil iPad mini s 16 GB úložištěm a k dispozici bylo zhruba 13,7 GB., což aktivním filmomanům a pařanům opravdu nestačí. Moderní hry totiž běžně mívají stovky megabajtů a paměť tak zaplníte velmi rychle. Naštěstí je k dispozici také 32 GB a 64 GB verze tabletu, která už nabízí větší místo pro zábavu. Rozhodně využijete také online úložiště iCloud s 5 GB zdarma. Minimálně fotografie a některou hudbu si tak můžete uschovat na cloudu.

Kiosek časopisů, iBook a video editor

Organizační funkce: práce i na dovolenou

Jak je to u Applu zvykem, za pokročilejší kancelářské balíčky a editory si budete muset v AppStore připlatit, případně stáhnout jednoduché editory pro čtení dokumentů a PDF souborů, které lze naštěstí otevřít už v základu. Dočkali jsme se i aplikace iMessage, která dovoluje posílat zprávy mezi všemi zařízeními Applu zcela zdarma, což se hodí především těm uživatelům, jejichž přátelé mají iPhony, iPady či iPody Touch. Pro zapomnětlivé je tu jednoduchý a účelný organizér s připomínkami a poznámkovým blokem, která vám nedá zapomenout na důležité schůzky a události. Samozřejmostí je kalendář, který je konečně propojen s vaším účtem na GMailu ve stylu Androidu.

Kalendář, kontakty, poznámky a organizér

Využít se dá také seznam kontaktů. Kromě jednotlivých profilů s všemožnými informacemi, čísly, emailovými adresami a poznámkami lze především synchronizovat kontakty s jejich účty na Facebooku, což je další výhodou operačního systému iOS 6. Před použitím je ale potřeba nejdříve Facebook stáhnout. Facebook vám tak doplní nejen jejich veškeré informace ze sítě, ale také vás může upozorňovat na nové statusy a zprávy, které se u dotyčného objeví.

E-mail: v jednoduchosti je síla

iPad mini se ideálně hodí na emailování, jelikož nabízí velmi kvalitního klienta. V něm jsou zkombinovány všechny vaše schránky, ať už si v tabletu nastavíte Yahoo, GMail, Hotmail, Microsoft Exchange či jakýkoliv jiný. Každý má své vlastní okno s vysouvací lištou menu, velmi podobnou nativní schránce Gmailu z operačního systému Android. Emaily se zobrazují celé, i s přílohami a přiloženými soubory, které můžete jedním kliknutím otevřít. Velmi jednoduše se vše třídí dle složek, vyhledává a maže, uživatelské prostředí je zkrátka velmi intuitivní. Skvělým nápadem je možnost sjednotit všechny emailové schránky do jednoho zobrazení, což se hodí v případě, že v některých svých schránkách nemáte příliš mnoho emailů. Také se zde dá velmi prakticky mazat více emailů z různých schránek najednou.

Emailový klient a virtuální klávesnice

Velmi mě zajímala virtuální klávesnice, která je kvůli rozměrům a menšímu displeji zcela pochopitelně menší. Psát oběma rukama je na ni prakticky nemožné, stejně jako držet tablet jednou rukou a psát druhou, což chce cvik a také určitou dávku štěstí, pokud máte větší prsty. Naštěstí můžete kromě kompletní virtuální klávesnice nastavit velmi praktickou rozdělenou, která se přizpůsobuje držení tabletu naležato a rozložení kláves je v tomto režimu mnohem pohodlnější. Po chvilce zvykání lze na této klávesnici velmi obstojně psát dvěma prsty obou rukou, je však jasné, že iPad mini není určen pro dlouhé psaní románů a článků.

Závěr

Popisovat a hodnotit produkty Applu chce vždy určitou dávku nadhledu, jelikož se najdou vždy viditelné nedostatky i pozitiva všech zařízení, verdikt pro recenzovaný kousek je ale až překvapivě jednoduchý. Podíváme-li se na celkový obrázek, je iPad mini bezesporu nejlepším iPadem, který Apple kdy vytvořil a jedním z nejlepších sedmipalcových tabletů na trhu. Ptáte se proč?

Tablet nabízí mnohem lepší poměr ceny a hodnoty, kterou za ni dostanete. Ano, něco přes 8 tisíc korun za 16 GB verzi není málo, musíte však mít na vědomí, že v mnohém platíte za značku. Výměnou dostanete velmi kvalitní hliníkové tělo s krásným designem, který se pohodlně drží a nosí prakticky kdekoliv. U velkého iPadu, který je už hodně velký a navíc se jedná o jeden z nejtěžších tabletů na trhu, není mobilita zdaleka taková. Pokud připočtete obal, ve kterém takřka každý iPad nosí, dostanete přístroj, který je velikostí podobný, jako dotykový ultrabook, přitom s nepoměrně menším využitím. To iPad mini je zosobněním mobility. Je lehký, kompaktní a vložíte jej i do větší kapsy. O něco širší displej nabízí mnohem více místa pro obsah, což se možná na první pohled nezdá, ale rozdíl oproti sedmi palcům Nexusu 7 či Galaxy Tabu 2 7.0 je značný.

Velkým kladem je nesrovnatelná výdrž baterie, která v kategorii sedmi palců nemá soupeře. Extrémní mobilita tabletu je ve spojení s dlouhou výdrží velmi lákavou kombinací. Korunku všemu nasazuje vypiplaný a precizně optimalizovaný operační systém, který je z tohoto hlediska stále na špici, a přes 200 tisíc tabletových aplikací, čekajících na stažení. Zmínit bych se mohl i o fotoaparátu, který sice postrádá kvality iPhonu 5, na poměry tabletu se ale jedná o nadprůměr.

Bohužel se najdou i negativa, která jsou však daní za nižší cenu a kategorii. Nesporným zklamáním je nízké rozlišení displeje. Retina displej by se v iPadu mini krásně vyjímal a zvýšil by jeho využitelnost jako e-booku či přenosné konzole. Navíc by byl výraznou konkurenční výhodou. To samé se dá říci i o slabším procesoru a grafickém čipu, a to dokonce i s přihlédnutím k tabletové kategorii, ve které se nachází. Již popsaným nepříjemným faktorem je také cena, která je o pár tisíc vyšší, než v případě konkurentů a takový Nexus 7 nabídne za 6 tisíc korun výkonnější hardware i lepší displej. Jde tu ale především o to, v jaké situaci chcete iPad mini používat a co od něj očekáváte.

Jak jsem řekl již výše, iPad mini se i přes veškerá negativa bezesporu řadí mezi nejlepší sedmipalcové tablety a já musím před Applem smeknout. Technoidům a fajnšmekrům, kteří se přece jen nemohou přenést přes horší displej, radím počkat si na příští rok, kdy se bezesporu dočkáme odhalení druhé generace iPadu mini, která s velkou pravděpodobností již bude lákat Retina displejem a možná i dalšími vychytávkami.

Konkurence na trhu

Prvním zjevným konkurentem je nový tablet od Googlu, Nexus 7. Ten za podstatně nižší cenu nabízí čtyřjádrový procesor, kvalitnější IPS displej, více operační paměti a nejnovější Android 4.1 Jelly Bean. Na druhou stranu zcela chybí fotoaparát, vzhled se samými plasty není tolik exkluzivní a operační systém má co do plynulosti a spolehlivosti stále co dohánět. Zamrzí také výrazně menší nabídka aplikací.

Druhým na řadě je Galaxy Tab 2 7.0, který nehledě na velmi podobnou cenovou hladinu přináší svému uživateli stejné rozlišení displeje, dvoujádrový procesor, podstatně horší 3 Mpx fotoaparát a Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Zleva Nexus 7, Galaxy Tab 2 7.0, Kindle Fire a MediPad 7 Lite

Zmínit se musím i o dalším schopném konkurentovi, zástupci rodiny Amazon Kindle, konkrétně modelu Kindle Fire HD. Ten se může pochlubit PLS displejem s HD rozlišením, dvoujádrovým procesorem, grafickým čipem PowerVR 3D, HDMI konektorem a Androidem 4.0 se speciální grafickou nástavbou. Navíc nabízí o řád nižší cenu, vykoupenou ale nemožností stahovat aplikace z Google Play..

Co se týče modelu od výrobce Huawei, do kategorie konkurentů by se dal počítat také MediaPad Lite 7 Lite, který nabízí stejné rozlišení displeje, o něco horší 3 Mpx fotoaparát, procesor Cortex-A8 a Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Jako poslední jsem si nechal zástupce vyšší kategorie, kolegu iPad 2, a to především proto, že nabízí velmi podobný hardware včetně stejného rozlišení displeje při jeho větší úhlopříčce, ale podstatně horší fotoaparát, operační paměť i výdrž baterie.

Apple iPad mini můžete zakoupit na značkovém obchodu iSetos.

apple-ipad-mini
Klady
  • slušný fotoaparát
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • bohatá nabídka aplikací a her
  • skvělý multimediální nástroj
  • zpětná kompatibilita s většinou aplikací
  • precizně optimalizovaný operační systém
  • ideální mobilní velikost displeje
  • tenká a lehká konstrukce
  • perfektní dílenské zpracování a design
Zápory
  • nutnost využití iTunes při synchronizaci
  • chybí blesk
  • absence slotu pro paměťové karty
  • malé rozlišení displeje
  • slabší procesor a grafika
  • vyšší cena oproti konkurenci
Diskuze ke článku
Pípa
Nevím jak vy ale už jsem shlédnul hodně unboxu tohoto tabletu a přečetl hodně recenzí ale sluchátka k tomu nikde nemaj ani vy na videorecenzi
Jarda
Bohužel se najdou i negativa, která jsou však daní za nižší cenu a kategorii. Nesporným zklamáním je nízké rozlišení displeje..... To samé se dá říci i o slabším procesoru a grafickém čipu.... Již popsaným nepříjemným faktorem je také cena, která je o pár tisíc vyšší, než v případě konkurentů....
Tak nevím,jeho cena je nižší nebo vyšší?????
Deco
Podle mě krásný stroj. Jako mobilní zařízení s pěkným designem, výbornou velikostí zařízení i displeje, dlouhou výdrží a hezkou řádkou optimalizovaných aplikací se výborně hodí na organizaci a správu úkolů, občasné surfování a zábavu.
fbio
Tak s tím, že v balení najdete sluchátka bych moc nesouhlasil. A také to že je lepší konvertovat filmy do MP4, je jednodušší si nahrát nějaký přehrávač videí, na AppStore je jich mnoho....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze