Apple iPad Air 2
recenze

Apple iPad Air 2

Evoluce pokračuje
11

iPad je ikonou ve své třídě. Když přišel na trh, byl revoluční, udával směr a není se čemu divit, že právě slovo iPad je mnohdy zaměňováno s nadřazeným slovem tablet. Dnes si tedy zrecenzujeme tablet tabletů, Apple iPad Air 2. Podívejte se v našem videopohledu a psané recenzi, co si pro nás Apple s již šestou generací iPadu připravil tentokrát.

Produkty Apple jsou vždy plné emocí. Někteří zákazníci chtějí pouze samotnou značku Apple, druzí vyžadují hezký design a pečlivé zpracování a jiní zase ocení samotný operační systém a jednoduché ovládání. Podobnou vlnu chtíče by mohl spustit i nový Apple iPad Air 2. Přesvědčí vás?

Apple iPad Air 2 – videopohled

Technické parametry Apple iPad Air 2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce240 × 169,5 × 6,1 mm, 444 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A8X, CPU: 3×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor7 340 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:31 hodin
Dostupnostříjen 2014, 13 490 Kč

Za zapůjčení děkujeme iWant.

Obsah balení

  • Apple iPad Air 2
  • nabíjecí adaptér
  • USB-lightning kabel
  • stručný návod a samolepky Apple
Obsah balení

Design a konstrukce: preciznost především

Design a celkové zpracování je na té nejvyšší úrovni. Ostatně na to jsme u Applu již zvyklí a cokoliv jiného by bylo velkým zklamáním. Stejně jako u předchozí generace se můžete těšit na hliníková záda a maximální preciznost. Samozřejmostí je i pohodlné držení a celková pevnost konstrukce.

Apple iPad Air 2

Apple iPad Air 2 je na první pohled k nerozeznání od svého předchůdce. Stejné jsou hned dva rozměry ze tří, tedy výška 240 mm a šířka 169,5. Air 2. generace podléhá trendům a tak je o 1,4 mm tenčí, jeho hloubka je pouhých 6,1 mm. I váhově si polepšil o 25 gramů na konečných 444 gramů.

Apple iPad 4 Apple iPad Air Apple iPad Air 2
rozměry 241,2 × 185,7 × 9,4 mm 240 × 169,5 × 7,5 mm 240 × 169,5 × 6,1 mm
hmotnost 662 g 469 g 444 g
RAM 1 GB 1 GB 2 GB
čipset Apple A6X Apple A7 Apple A8X
počet jader a takt 2× 1,4 GHz 2× 1,4 GHz 3× 1,5 GHz
rozlišení a jemnost displeje 2 048 × 1 536 px (264 ppi) 2 048 × 1 536 px (264 ppi) 2 048 × 1 536 px (264 ppi)
rozlišení fotoaparátu 5 Mpx (2 592 × 1 944 px) 5 Mpx (2 592 × 1 944 px) 8 Mpx (3 224 × 2 448 px)

Přední strana nabídne senzor otisku prstů, známý také jako TouchID. Nad displejem najdete FaceTimeHD kameru s rozlišením 1,2 Mpx a senzor okolního světla.

Po otočení uvidíte hliník, který je pro iPady typický. Mimo něj si určitě všimnete loga Apple a 8Mpx fotoaparátu bez přisvícení.

Boky přístroje jsou chudší, než tomu bylo v případě Airu první generace. Pravá strana stále nabídne klasické tlačítko pro ztlumení a zvýšení hlasitosti, ale tlačítko pro přímé vypnutí zvuku, případně pro zamčení otáčení displeje, chybí. Jeho funkci sice zastoupí ovládání hlasitosti, které stačí na ztlumení chvilku podržet a zvuk je vypnut, ale uživatel přijde o jednoduchou kontrolu. Ve škole, při zasedání, v kině nebo na jiných místech, kde bylo nutné zvuk vypnout, stačilo pouze „přecvaknout“ tlačítko a to i poslepu, nyní musíte iPad minimálně zapnout. Vrchní hrana nabídne klasické tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Na druhé straně nalezneme zbytek v podobě lightning konektoru a reproduktorů. Samozřejmostí je také 3,5mm jack na vrchní hraně.

Design iPadu je na první pohled stejný, jako u jeho předchůdce. Z větší dálky budete rozdíly rozpoznávat jen těžko. I přes to tu jsou. Mimo odlišené šířky máme u druhé generace TouchID s klasickým prstencem kolem home buttonu. Druhá generace je také chudší o jedno boční tlačítko a jiná je i mřížka reproduktorů.

Apple iPad Air a Air 2

Konstrukce je dokonalá, ostatně na to jsme, jak již opakujeme, u Apple zvyklí. A ono ohýbání? Ano, Apple iPad Air druhé generace lze ohnout, ale rozhodně se vám to nestane při klasickém, ani při mírně hrubém zacházení. K ohnutí je potřeba vyvinout skutečně velkou sílu a napadá mě téměř otázka „A co ohnout nejde?“

Displej: 3 in 1

Apple iPad Air 2 nabídne 9,7" Retina displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů a výslednou jemností 264 bodů na palec. Existují i jemnější zobrazovače, ale Apple vše vynahrazuje skvělým podáním barev i pozorovacími úhly. V této oblasti byl Apple vždy na vysoké úrovni a potvrzuje to i nyní, kdy přichází s laminovaným displejem. Tři vrstvy zobrazovače se sjednotily do jedné, snížila se vrstva mezi displejem a krycím sklem, a navíc se přidala vylepšená antireflexní vrstva pro minimum nechtěných odrazů. Rozdíl je oproti předchozí generaci na první pohled znatelný. Na displej se příjemně kouká skutečně za každé situace, i na přímém slunci, kde nezklame senzor okolního světle, a je určen pro opravdu náročné uživatele.

Zvuk: kam se poděl?

Od dolních výdechů jsme si toho hodně slibovali. Předchozí generace nehrála vůbec špatně, měla dokonce i slušný náznak basů. Apple iPad Air 2 navíc přichází s jiným reproduktorem a výsledek by mohl být hodně zajímavý. Bohužel tomu tak není, i když... Výsledek je totiž skutečně zajímavý, ale úplně jinak, než lze očekávat. Basy jsou pryč, zvuk je sice čistý a hlasitý, ale to je vše. Na iPad je to velké zklamání.

Nový reproduktor

Chuť si můžete vylepšit sluchátky. Ty základní, pecková od Applu, sice nejsou nejkvalitnější, ale zvukový výstup je stále mnohem lepší, než z reproduktoru.

Baterie a výdrž: něco za něco

Apple byl přinucen snížit kapacitu baterie kvůli tenčímu tělu. Air 2 tak nabídne 7 340mAh akumulátor. Jeho předchůdce měl 8 827 mAh. Apple sice slibuje úspornější procesor a další úspory, které by měly zajišťovat vysokou výdrž, nám se to ale nezdá. Pojďme na náš test.

Streamování FullHD videa (1 080p) na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek zvládl Apple iPad Air 2 celkem 8 hodin a 57 minut. To je o 23 minut méně, než předchozí generace. I přesto je výdrž stále špičková a iPad Air 2 bez problémů zvládne jeden velmi náročný nebo dva méně náročné pracovní dny.

Apple iPad 4 Apple iPad Air Apple iPad Air 2
akumulátor 11 560 mAh 8 827 mAh 7 340 mAh
streamování videa 10:06 hodin 9:20 hodin 8:57 hodin
nabití na 80 % 2:40 hodin 2:55 hodin 2:29 hodin
nabití na 100 % 4:40 hodin 4:11 hodin 3:31 hodin

S menší baterií a stejným adaptérem se druhá generace Airu také rychleji nabijí. Z nuly na 80 % to zvládne za 2 hodiny a 29, na 100 % si ještě hodinu a 2 minuty počkáte.

Hardware a výkon: porovnávat neporovnatelné

Uvnitř tepe tříjádrový Apple A8X o frekvenci 1,5 GHz s 64bitovou architekturou. K dispozici má grafický akcelerátor, pohybový koprocesor Apple M8 nezávislý na procesoru a 2 GB RAM. Výkonu je také díky odladěnému operačnímu systému dostatek. A i kvůli němu není možné hardwarové parametry přímo porovnávat s konkurencí s Androidem. U 16GB verze vám po prvním zapnutí zůstane 10,9 GB. Pamatujte však, že paměť si nelze rozšířit žádnou paměťovou kartou.

Benchmarky

V běžném využití je výkonu skutečně dostatek a to na vše. Zahrajete si jakoukoliv hru, nijak nejste omezeni. Výhodou je i vyšší RAM. Znát je to ale především u prohlížeče, kde se otevřené záložky pořád znova nenačítají a iPad si je pamatuje.

Operační systém a uživatelské prostředí: bezchybné iOS

iOS je velkým lákadlem. V případě Apple iPadu Air druhé generace využíváme iOS 8.1. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že prostředí je intuitivní, maximálně plynulé a rychlé. Hlavní novinkou iOS 8 jsou widgety, ty najdete v horní liště pod kalendářem. Widgery si navíc můžete upravovat a přidávat i z podporovaných aplikací, jako je například Na Vlak. Nádražní tabule se vám tak zobrazí ihned po stažení lišty. Přepnout se můžete i do oznámení, kde vidíte všechny notifikace.

Prostředí iOS

Druhou velkou změnou je TouchID. To si lze, stejně jako veškeré ostatní nastavení, včetně přidávání emailových účtů a podobně, modifikovat v samotném nastavení. TouchID je vítanou změnou, v praxi jej využijete k odemykání iPadu nebo k autorizaci v iTunes či App Store. I když TouchID využijete i u aplikacích třetích stran, lze se bez něj obejít, iPad nabízí větší lákadla, než právě senzor otisku prstů .

iOS podporuje také rychlé přepínání mezi aplikacemi. Lze to uskutečnit gestem (tažením prstů z okraje k okraji) nebo přes home button. Dvojitým stisknutím uvidíte otevřené aplikace a také seznam oblíbených kontaktů. Gesto, sevření dlaně, můžete využít také k uzavření aplikace.

Hlavní výhodou iOS je stabilita a rychlost, která nemá konkurenci. Vykoupeno je to uzavřeností systému. Zapomeňte na klasické adresáře a smiřte se synchronizací přes iTunes, případně přes cloudové služby.

Fotoaparát a videokamera: dobrý, ale…

Apple iPad Air 2 tentokrát dostal do vínku 8Mpx snímač s clonovým číslem 2,4 a bez optické stabilizace. Opět zde chybí přisvícení. Samotná aplikace fotoaparátu, je stejně jako celé iOS, maximálně jednoduchá. Mimo panoramatu, fota, videa, časosběru a zpomalení zde toho také příliš nenastavíte a rozhodujete se pouze zda tapnout na focení nebo nahrávání videa. Nutno podotknout, že iPad Air 2 si v převážné většině snímků nastavil fotoaparát tak, jak bylo potřeba. Manuální nastavení je tedy téměř zbytečné.

Fotky by rozhodně mohly být kvalitnější, šum je viditelný, ale na tablet je snímač naprosto dostačující. Zda ale uspokojí v tak drahém zařízení může být otázkou. Posoudit můžete sami.

Skvělé výsledky podávala FaceTime HD kamera. V interiéru si až nečekaně dobře poradila se špatným osvětlením a pro videohovory prošla základním testem. Na kvalitní selfie ale nestačí.

Pořídit s ním můžete i FullHD video s 30 snímky za vteřinu a i zde platí, že na běžné použití dostačuje, ale na jedinečné okamžiky bych jej nezvolil.

Hitem poslední doby jsou slow-mode videa. Tuto možnost nabídne i Apple iPad Air 2. Spokojit se ale musíte se 120 fps, iPhone 6 přitom zvládne i 240 fps.

Multimediální funkce: zábava především

iPad je často označován jako tablet ke konzumaci obsahu. Samozřejmě konzumace je maximálně pohodlná, ale iPad Air 2 dokáže obsah i vytvářet. Vylepšený fotoaparát si přímo říká k úpravě fotek v aplikaci iPhoto nebo střihu krátkého videa v iMovie. Střih je jednoduchý a skutečně zábavný. Cestou z dovolené tak můžete vytvořit rychlou a nezapomenutelnou vzpomínku na to, co jste prožili.

Samozřejmostí je přehrávač hudby nechybí opakování, náhodná volba i ekvalizér. Základní je také přehrávač videa. V případě hudby i videa musíte využívat iTunes. Jedná se o daň za uzavřený a rychlý systém. iTunes vám alespoň zaručí plnou kompatibilitu nahrávaných souborů. Pokud by bylo iTunes velkou překážkou, lze jej částečně obejít cloudovými službami a aplikacemi třetích stran, u videa například aplikací VLC.

Hlavní předností iOS je velký počet aplikací. V App Store máte skutečně obrovský výběr. Konkurenci nemá ani počet aplikací určených přímo pro iPad. Spustit lze samozřejmě i aplikace pro iPhone, ale jen na části obrazovky, případně zvětšené s nepěkným rozlišením.

Organizační funkce a E-mail: rychlost, přehlednost, jednoduchost

Kalendář, poznámky, připomínky, hodiny, budík, stopky, minutka. To je repertoár Apple iPadu Air 2. Na první pohled toho není moc, ale co tu je, funguje perfektně. Navíc záhy zjistíte, že si lze tento základ snadno rozšířit o placené aplikace, které k novému hardwaru dostanete zdarma.

Základním aplikacím není co vytknout. Kalendář je přehledný, synchronizovaný a splňuje veškeré požadavky. Ze základu nám zde chybí snad jen diktafon, ale i ten si můžete stáhnout z App Store.

V AppStore toho na vás čeká mnohem více. Jako poděkování za nákup nového Apple hardwaru si můžete bezplatně stáhnout Pages (textový editor), Numbers (tabulkový editor) a KeyNote (tvorba prezentací). Tyto aplikace zvládají otevírat a editovat i MS Office dokumenty. Tím to ale nekončí, pro větší zábavu je zdarma také iPhoto pro úpravu fotek, iMovie k střihu videa a GarageBand na zvuk.

Z e-mailové komunikaci používáme přehlednou aplikaci od Applu, která již léta zvládá pod jednou aplikací spravovat více účtů. Snadno si můžete přidat mail od Google, iCloud, Exchange, Yahoo a další.

Z komunikace nesmíme zapomenout na pro Apple typické Zprávy – iMessages a FaceTime fungující nejen mezi iOS, ale i mezi iOS a OS X.

Na softwarové klávesnici se také relativně pohodlně píše. Jak jistě víte, Apple v novém iOS umožňuje i instalaci klávesnice třetích stran a pokud někomu Apple klávesnice nevyhovuje, může ji vyměnit.

Navigace a GPS: pouze s LTE

V našem případě jsme GPS nemohli otestovat, protože stejně jako u předchozí generace, i nyní Apple nenabízí GPS modul ve Wi-Fi modelech. Pokud je pro vás GPS nezbytná, LTE verze je jediným řešením. Pouze dle zkušeností s iPadem Air první generace a novými iPhony můžeme říci, že poloha je rychle zaměřena a senzor je nadprůměrně citlivý.

I u Wi-Fi verze si ale můžete procházet mapy od Applu. Pokrok je jasně viditelný, začátky aplikace byly velmi rozpačité, ale nyní se již nemusíte obávat. 2D i 3D náhledy, příjemná navigace, vše se zdá být funkční. Pokud ale nechcete riskovat, spolehněte se raději na léty prověřené Google Maps. Zdarma si je lze stáhnout z App Store.

Datové funkce a konektivita: není dokonalý

Základem je rychlá Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (dvě pásma (2,4 GHz a 5 GHz) a Bluetooth 4.0. Na NFC, byť uzavřené, z iPhonu 6 musíme zapomenout. Příjemně ale překvapí Air Drop umožňující přes Wi-Fi a Bluetooth komunikaci nejen s dalšími iOS zařízeními, ale i s OS X. Pokud budete používat všechny zařízení od Applu, najednou do sebe začne vše zapadat a zjistíte, že Apple má výrazný náskok před konkurencí.

K přístupu na internet lze využít Safari. To je navíc synchronizovaní se Safari například v OS X. Stáhnout si samozřejmě můžete i Chrome a další prohlížeče.

Zhodnocení a závěr: mírná, ale nezbytná evoluce

Apple dokáže vždy nalákat. Jeho produkty jsou často až slepě chtěné a zákazníci ani nehledají alternativy. Na druhou stranu vysoká loajalita je známkou úspěšné značky, které lidé věří. Měli by zákazníci věřit i iPadu Air 2?

Apple iPad Air a Air 2

Mezi hlavní přednosti Apple iPadu Air 2 patří opět skvělý displej. Ten je nově laminovaný, tedy tři vrstvy má v jedné. Vylepšená je také antireflexní vrstva a v porovnání s předchozí generací je to na první pohled znát. Znatelné jsou také 2 GB RAM. 1 GB je sice dostačující a to i na hry, ale pokud vás rozčilovalo například neustále načítání záložek v Safari, větší RAM tento neduh odstraní. Velkou pozornost věnují zákazníci také TouchID. Senzor otisku prstů je nezbytnou evolucí iPadů, odemykání i autorizace plateb je užitečná, ale iPad nabízí větší lákadla, například velký počet na míru šitých aplikací . Mezi klady lze zařadit i tloušťka, ale ta je již trochu kontroverzní a to především kvůli menší baterii.

Právě baterie a nižší výdrž o 23 minut v porovnání s předchozí generací iPadu trochu krásy ubírá. Škoda, že Apple životnost baterie neudržel na původní hodnotě. Na druhou stranu 23 minut není mnoho. Jasným záporem jsou reproduktory, které v porovnání s předchozí generací naprosto postrádají basy a zřejmě kvůli tenkému tělu si výrazně pohoršily. Vyšší kvalitu bychom očekávali také od fotoaparátu. Postačí, ale u high-endu lze čekat trochu více. Otázkou také zůstává, zda by Apple neměl upravit iOS pro větší displej, co třeba chod dvou aplikací na jedné obrazovce?

Cena Apple iPadu Air 2 ihned značí, že se pohybujeme v tom nejlepším. S cenou od 13 490 Kč za Wi-Fi verzi a 16 990 Kč za LTE variantu rozhodně nebudeme bez konkurence.

Za zapůjčení děkujeme iWant.

Konkurence

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) nabídne vysoké rozlišení displeje i výkon. Markantní rozdíl ale pocítíte v plynulosti i v rychlosti zařízení. Android sice nabídne více funkcí, ale iOS jej jednoznačně poráží v optimalizaci.

U Samsungu ještě zůstaneme. Osmijádrový procesor, krásně jemný displej s úhlopříčkou 10,5 palce. Řeč je o Galaxy Tab S 10.5. Špičkový stroj, který se ovšem neobejde bez výhod i nešvarů Androidu. A právě operační systém zřejmě rozhodne.

Sony Xperia Z2 Tablet přidá odolnost vůči prachu a vodě. Opět skvělý výkon i vysoké rozlišení displeje iPadu Air 2 dokáže konkurovat. Pokud ale nepotřebujete paměťové karty, strukturu Androidu a nechcete se s tabletem koupat, iPad Air 2 vás přesvědčí jednoduchostí, rychlostí a uživatelský přívětivým ovládáním. S tabletem Sony Xperia Z2 Tablet jsme navíc měli drobné potíže s plynulostí.

FullHD displej nabídne i konkurence u Windows 8.1. Jedná se o Lenovo ThinkPad 10. Pokud vyžadujete jemný zobrazovač na práci a příležitostné hry, jeví se ThinkPad 10 jako lepší volba. Pokud ale preferujete zábavu a příležitostnou práci, iPad Air 2 rozhodně vyhraje.

Konkurentem by mohl být také menší Nexus 9. Dle našich prvních zkušeností ale nenabídne zdaleka takovou odladěnost, jakou bychom od Nexusů čekali a iOS jej jednoznačně porazí. Uvidíme, zda se s aktualizací karty neotočí. I tak má ale Nexus 9 co nabídnout, například jemný displej a poslední verzi Androidu.

apple-ipad-air-2
Klady
  • plynulost systému
  • TouchID
  • tenkost
  • 2 GB RAM
  • Retina rozlišení a skvělé pozorovací úhly
  • laminovaný displej – tři vrstvy v jedné
Zápory
  • fotoaparát bez přisvícení
  • uzavřenost iOS
  • nižší výdrž baterie
  • reproduktor bez basů
Diskuze ke článku
Lukáš
Zeptám se, je povrch krycího skla na dotek jakoby plastový, jako u prvního airu? A je stejná mezera mezi displejem a sklem? Oproti jedničce se mi zamlouvá akorát 2gb ram, jinak je to krok stranou.
king125kg
Konkurenciou by mohol byť aj Nexus 9 s čistým Androidom.
DTS audio
Ipad air 2 je sracka. nedokaze ani prehrat mkv s DTS audio kodekom... a vela stastia pri hladani aplikacie... VLC na appstore uz tiez nieje... osrat cely apple... skoda ze ho uz nemozem vratit
Erik
Dobrý den chci se zeptat jestli sedí obal na IPad air stejně jako na iPad air 2

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze