Apple iPad (2017)
recenze

Apple iPad (2017)

Nejdostupnější iPad všech dob neurazí
25

Ať už máte Apple rádi, nebo ne, iPad je jednoznačně nejúspěšnější tablet na trhu. Jeho prodeje ovšem v poslední době klesají, a to i proto, že trvá velmi dlouho, než uživatelé změní své staré iPady za nové. A právě na majitele nejstarších iPadů Apple cílí se svým nejnovějším iPadem (2017), který je má přesvědčit svým poměrem cena/výkon. Vyplatí se nový iPad koupit?

Apple v březnu v tichosti představil nový iPad, který v portfoliu nahradil iPad Air 2. V pořadí sedmý základní desetipalcový tablet ztratil přídomek Air a vrátil se k původnímu názvosloví. Hlavní doménou iPadu (2017) je dosud nevídaná cena, která startuje již na 10 990 korunách (v USA na 329 dolarech). Jak si nový iPad vede ve srovnání se svými předchůdci? A pro koho je určen?

Apple iPad 2017 – videopohled

Technické parametry Apple iPad (2017) Wi-Fi

Kompletní specifikace
Konstrukce240 × 169,5 × 7,5 mm, 478 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, , GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémiOS 10
Akumulátor8 827 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:01 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 10 990 Kč

Obsah balení

  • Apple iPad (2017)
  • nabíjecí adaptér
  • USB–Lightning kabel
  • stručný návod a samolepky Apple

Design a konstrukce: nepřekvapí a to je dobře

Zaměříme-li se na konstrukci nového iPadu, není zas tak moc o čem psát. Jedná se zkrátka o iPad, tak jak ho dobře známe. Design je totiž téměř totožný se staršími iPady Air a Air 2. Tělo iPadu je vyrobeno z kvalitní slitiny hliníku a jeho design je charakteristický, elegantní a precizní. Na výběr jsou hned tři barevné varianty: vesmírně šedá, stříbrná a zlatá.

Apple iPad (2017) je tedy na první pohled prakticky k nerozeznání od svého předchůdce, ale mírné rozdíly se přeci jen najdou. Mezitímco 240mm výška a 169,5milimetrová šířka zařízení je stejná, nejnovější iPad je kupodivu o malinko tlustší, než byl jeho přímý předchůdce (7,5 mm oproti 6,1 mm iPadu Air 2). Důvodem je displej, který má stejnou konstrukci jako původní Air. Mezitímco u Airu 2 byly vrstvy displeje sjednoceny, u nového iPadu tomu tak není, což přináší právě onen půldruhý milimetr navíc. K displeji se však ještě dostaneme.

Stejně jako tloušťka, i hmotnost iPadu (2017) je vyšší než u Air 2 a zároveň stejná jako u prvního Airu. U Wi-Fi verze činí 469 gramů, verze s LTE má o 9 gramů více.

Na přední straně zařízení stojí jistě za zmínku senzor otisků prstů Touch ID. Jedná se o snímač druhé generace, jehož odezva je výborná. Pokud tedy nebudete mít vyloženě mastné či mokré prsty, iPad bez problémů odemknete přiložením prstu. K senzoru navíc mají přístup i vývojáři, takže Touch ID vám poslouží i k odemykání různých aplikací s citlivými údaji, jako jsou správci hesel, aplikace cloudových úložišť či třeba internetová bankovnictví.

iPad (2017) je tlustší než předchůdce. U Airu 2 byly vrstvy displeje sjednoceny, tady tomu tak není.

V horní části přední strany najdeme samozřejmě ještě kamerku pro videohovory. Jedná se o FaceTime HD kameru s rozlišením 1,2 Mpx. Na zádech zařízení je pak hlavní fotoaparát o rozlišení 8 Mpx.

Podíváme-li se na boky nového iPadu, zjistíme, že k dispozici jsou opět jen tlačítka pro zesílení a zeslabení zvuku. Hardwarový přepínač, který bylo možné využít k vypínání zvuku, nebo k vypnutí otáčení displeje, chybí. Ještě u iPadu Air tento přepínač byl, ale nyní již Apple vsází čistě na softwarové prvky v Ovládacím centru (dolní výsuvná lišta). Ztlumit zvuk pak lze ještě podržením tlačítka pro zeslabení, ale bohužel jen ve chvíli, kdy je iPad odemčený a jeho displej aktivní.

Na horní hraně najdeme typické tlačítko pro zamykání a vypínání přístroje a dnes již stojí za zmínku i přítomnost klasického 3,5mm jacku. Spodní stranu pak zaujímá konektor Lightning, který z obou stran obklopují mřížky reproduktorů. Na rozdíl od iPadu Pro tak zde zvuk vychází jen z jedné strany zařízení, což není úplně praktické, ale nutno podotknout, že zvuk není špatný. Kvalita audio výstupu je zde určitě lepší, než tomu bylo u iPadu Air 2, který v tomto ohledu doplatil na svoji tenkost. Výstup je čistý, hlasitý a slyšet je i náznak basů.

iPad Air iPad Air 2 iPad (2017)
rozměry 240 × 169,5 × 7,5 mm 240 × 169,5 × 6,1 mm 240 × 169,5 × 7,5 mm
RAM 1 GB 2 GB 2 GB
čipset A7 A8X A9
displej 2 048 × 1 536 px 2 048 × 1 536 px 2 048 × 1 536 px
fotoaparáty 5/1,2 Mpx 8/1,2 Mpx 8/1,2 Mpx

Úplné srovnání najdete v našem katalogu.

Líbilo se nám:

  • typicky nekompromisní kvalita zpracování
  • tenké a dobře uchopitelné tělo

Nelíbilo se nám:

  • iPad Air 2 byl díky laminovanému displeji tenčí
  • zvuk vychází jen z jedné strany zařízení

Displej: návrat k prvnímu Airu

Displej iPadu (2017) oproti předchozím modelům ničím nepřekvapí. Tablet opět disponuje Retina displejem o úhlopříčce 9,7 palce a rozlišení 2 048 × 1 536 pixelů s jemností 264 bodů na palec. I když se nejedná o nijak ohromující čísla, displej je krásně jemný a jednotlivé obrazové body běžným okem nerozeznáte. Použitý LED panel má navíc skvělé podání barev i perfektní pozorovací úhly.

Ačkoli má ale displej nového iPadu stejné rozlišení, jaké měl iPad Air 2, Apple na něm přeci jen trochu šetřil a v porovnání právě s Airem 2 je to znát. iPad Air 2 měl totiž laminovaný displej, jehož tři vrstvy zobrazovače byly sjednoceny do jedné, byla zredukována vrstva mezi displejem a krycím sklem a navíc panel disponoval vylepšenou antireflexní vrstvou. U nového iPadu ale Apple v rámci minimalizace nákladů a snížení koncové ceny zařízení toto vylepšení neimplementoval. Letošní iPad má tedy stejný displej, jaký měl původní iPad Air, což se projevuje tím, že je displej jakoby dál za sklem a navíc produkuje více odlesků.

Baterie: nevídaná výdrž

Baterie novinky je stejně velká, jako tomu bylo u iPadu Air. Kapacita (nevyměnitelného) akumulátoru činí 8 827 mAh, tedy poměrně výrazně více, než jakou měl iPad Air 2. To se na výdrži iPadu přirozeně pozitivně podepsalo. Deset hodin přehrávání streamovaného videa není pro iPad žádný problém a při běžném používání vydrží tablet i přes 13 hodin. Pokud chcete hrát náročné 3D hry, tak se samozřejmě připravte na to, že baterii vybijete dříve.

Výdrž je tedy opravdu velice solidní. iPad bude na tomto poli jen těžko hledat vyrovnaného soupeře, a to jak mezi konkurenčními tablety ostatních výrobců, tak i v portfoliu Applu. Při nabíjení se na 80 % dostane za necelé 3 hodiny, na 100 % budete s originální nabíječkou čekat něco málo přes 4 hodiny.

Líbilo se nám:

  • displej má dobré pozorovací úhly i čitelnost na přímém světle
  • skvělá výdrž baterie

Nelíbilo se nám:

  • displeji chybí antireflexní vrstva
  • baterie se nabíjí poměrně dlouho

Hardware: výkonu dostatek

Co se týče hardwaru, Apple použil 64bitový procesor A9 s nezávislým pohybovým koprocesorem M9. Jedná se o čip, který je ještě o něco rychlejší než A8X použitý u iPadu Air 2 (podle Applu konkrétně 1,6×), takže o výkon se určitě bát nemusíte. Potěší pak také 2 GB operační paměti RAM, díky níž iPad udrží v paměti více spuštěných aplikací a nebudete muset opětovně načítat záložky v internetovém prohlížeči. iPad má výkonu dostatek a z míry ho nevyvedete prakticky ničím. Budete si moci zahrát jakoukoli hru z App Storu a problém nebude ani s úpravou fotek či střihem videa.

Potěší 2 GB RAM, díky nimž nebudete muset opětovně načítat záložky v internetovém prohlížeči.

Podíváme-li se na paměťové varianty, k dispozici má uživatel 32GB a 128GB verzi. Jak je u Applu zvykem, chybí podpora paměťových karet, takže při případné koupi vybírejte s rozmyslem. Na aplikace, dokumenty a běžnou porci multimédií 32 GB stačí, avšak pokud rádi hrajete na paměť náročné hry a v iPadu chcete nosit i větší množství filmů a lokální hudby, sáhněte raději po vyšší paměti.

Na závěr kapitoly nutno doplnit, že iPad nepodporuje elektronickou tužku Apple Pencil a nedisponuje ani konektorem pro připojení klávesnice Smart Keyboard od Applu. Tyto dva prvky tedy nadále zůstávají přidanou hodnotou určenou výhradně pro iPady Pro.

Software: i skvělý systém může být slabinou

U zařízení od Applu ale samozřejmě nejde jen o technické specifikace, ale především o software. Právě ten totiž dělá zařízení Applu tím, čím jsou. Operační systém iOS je dokonale optimalizovaný pro hardware, který Apple nabízí, a právě z toho vyplývá skvělý uživatelský zážitek a rychlost zařízení. Díky symbióze softwaru a hardwaru nemusí mít iPady (stejně jako iPhony) nejvýkonnější vnitřnosti na trhu, aby byl výsledek nekompromisní.

Systém iOS exceluje v plynulosti a rychlosti. Jenže navzdory tomu všemu představuje právě systém i největší slabinu iPadu. Přes veškerou spolehlivost, intuitivnost a dokonalý design je iOS přeci jen mobilní operační systém navržený primárně pro iPhone. Jistě, systém je iPadu přizpůsoben a má některé vychytávky, které na iPhonu chybí. K tomu, aby iPad nahradil počítač, to ale ani zdaleka nestačí. Chybí pokročilejší práce se soubory a některé úkony jsou v mobilním operačním systému zkrátka zbytečně zdlouhavé a neefektivní.

Pojďme se však podívat na ony vychytávky iOS, které potenciál iPadu přeci jen zvyšují a starají se o to, že iPad není jen přerostlým iPhonem. iPad má naštěstí dostatek výkonu na to, aby dokázal využít například funkce „Split View“ a PiP (picture-in-picture, neboli obraz v obraze).

Funkce Split View umožňuje pracovat se dvěma aplikacemi zároveň. Postačí spustit první aplikaci a následně potáhnout prstem od pravého okraje displeje směrem do středu. Takto vyjede úzký pruh s nabídkou aplikací, které běh v rámci Split View podporují, popřípadě s poslední takto použitou aplikací (v takovém případě se k nabídce aplikací dostanete tažením prstu z horní části okna směrem dolů). V této fázi využíváte režim nazvaný „Slide Over“, kdy aktivní zůstává pouze ona sekundární aplikace. Pokud ovšem uchopíte prstem značku uprostřed levého okraje levého panelu a roztáhnete tak sekundární aplikace hlouběji do displeje, rázem zaktivujete režim Split View, ve kterém jsou již aktivní obě okna a vy můžete pracovat s oběma aplikacemi zároveň.

Funkce PiP pak znamená, že můžete minimalizovat právě přehrávané video, pracovat s iPadem jakkoli dále a přitom stále sledovat zmenšené okénko s videem. Okénkem lze navíc pohybovat napříč displejem a umístit si ho tam, kde vám nejméně překáží.

Slide Over, Split View i PiP musí vždy implementovat vývojář dané aplikace (resp. webového přehrávače). Je ale pravda, že valná většina „velkých“ aplikací již tuto funkci podporuje. Všechny tři funkce ostatně Apple představil již takřka před dvěma lety s iOS 9 a nejsou tedy žádnou novinkou. Zvláště nejpokročilejší multitaskingová funkce Split View ale jednoznačně stojí za zmínku i u tohoto iPadu, protože si žádá nemálo výkonu a Apple ji kromě iPadů Pro povoluje jen u nejnovějších iPadů Air 2 a mini 4. Nyní se tedy do této skupiny vyvolených přidává právě nový iPad (2017).

Apple iPad (2017) screen 17

iOS na iPadu vedle toho podporuje ještě celou řadu gest, jako je třeba snadná minimalizace aplikace sevřením čtyř prstů, přepínání mezi spuštěnými aplikacemi tažením čtyř prstů do strany či vyvolání nabídky multitaskingu švihnutím čtyř prstů směrem nahoru. Tato gesta práci s aplikacemi jednoznačně usnadní a zrychlí.

Poslední vychytávkou typickou pro iPad je snadná práce s kurzorem, kterou člověk při psaní na softwarové klávesnici jednoznačně ocení. Kurzor lze totiž aktivovat pomocí položení dvou prstů na klávesnici. Následně již stačí prsty pohybovat po ploše klávesnice a ta slouží jako touchpad pro pohyb napříč textem. Klepáním dvěma prsty na klávesnici lze navíc i označovat text, a to po slovech, větách i odstavcích.

Práce a zábava na iPadu

Nyní se podívejme na využití iPadu v praxi a začněme zábavou, protože ta je opravdovou doménou iPadu. Pokud chcete zařízení, na kterém si budete pouštět videa, číst časopisy a prohlížet web a hrát hry, iPad je dokonalou volbou. Nechybí mu krásný displej, nevídaná výdrž baterie, kompaktní rozměry i nízká hmotnost a výkon na rozdávání. iPadu pak samozřejmě pomáhá i obrovská nabídka kvalitních aplikací a her.

Co se týče práce, zde je již situace složitější. Jak již bylo řečeno, iOS je přeci jen spíše mobilní operační systém, který s sebou nese mnoho omezení (zejména při práci se soubory). Při práci navíc zjistíte, že 9,7palcový displej není tak úplně velký a bude vás omezovat softwarová klávesnice.

Na druhou stranu ale iPad zachraňuje kvalitními aplikacemi nabitý App Store, ve kterém naleznete skvělý software pro každou příležitost. Bez problémů najdete aplikace pro práci s hudbou, videem či obrázky a další specializované aplikace. K aktuálním iOS zařízením Apple zdarma poskytuje i svůj kancelářský balík iWork, který si poradí i s officovými dokumenty. iPad se navíc vejde do Microsoftem stanoveného desetipalcového limitu pro bezplatné využívání Wordu, PowerPointu a Excelu, takže na práci s dokumenty budete moci využívat i právě balík Office bez nutnosti platit předplatné Office 365.

Práci na iPadu kromě nabídky kvalitních aplikací pomáhají i již zmíněné vychytávky v iOS včetně Split View, šikovného kurzoru či ovládání gesty. Čistokrevným pracantem ale iPad zkrátka není. Pokud chcete zařízení na práci, takový Surface Pro od Microsoftu, nebo Acer Switch Alpha bude asi lepší volbou. Zase ale dostanete horší tablet…

Líbilo se nám:

  • výkonný a úsporný čip A9
  • 2 GB RAM
  • plynulý, stabilní a designově povedený systém
  • Split View, PiP a gesta

Nelíbilo se nám:

  • iOS je mobilní systém s mnoha omezeními
  • doménou iPadu je spíše zábava než práce

Fotoaparát

Fotoaparát jistě není primárním parametrem při výběru tabletu (zvláště takto velkého). To si ostatně uvědomují i výrobci a fotoaparáty tabletů na tom nebývají až tak slavně. iPad (2017) nabízí jednak přední 1,2Mpx FaceTime HD kameru pro videohovory či selfie a pak hlavní 8Mpx fotoaparát.

Aplikace fotoaparátu je maximálně jednoduchá a mimo výběru režimu (panorama, foto, čtvercové foto, video, časosběrné video a zpomalené video) zde toho příliš nenastavíte. K dispozici máte pouze možnost manuálně ostřit a upravovat expozici. Nutno však podotknout, že iPad si fotoaparát zkrátka umí nastavit sám a pokud nejste hračičkové, absence manuálního nastavení vás mrzet nebude. Případně lze věc řešit stažením libovolné aplikace z App Storu, která umožňuje snímek si přizpůsobit více. Namátkou lze zmínit např. dlouhodobě populární Camera+.

Přední kamera se chlubí podporou Live Photos, což jsou fotografie obohacené o automaticky pořízenou sekvenci snímků, které hlavnímu snímku předchází i po něm následují. Výsledkem je proto fotografie, kterou lze rozpohybovat jako krátkou animaci. Nechybí ani tzv. Retina Flash, tedy schopnost displeje rozsvítit se nad rámec běžného maxima a přisvítit tak objekt při pořizování fotografie čelním fotoaparátem. Ten zvládne rovněž nahrávat video v rozlišení 720p, podporuje HDR, Burst mód a rozpozná také obličeje.

Hlavní fotoaparát iPadu dostal do vínku 8Mpx snímač s clonovým číslem 2,4. Funkce jako Live Photos, HDR či Burst mód samozřejmě nechybí ani zde. Chybí ale optická stabilizace a jakékoli přisvícení. Fotoaparát pořídí video o rozlišení 1080p a zpomalené záběry o rozlišení 720p s frekvencí 120 snímků za sekundu.

Co se týče reálného výstupu fotoaparátu, přední kamera je na videohovory a nějaké to selfie naprosto dostačující. Hlavní snímač pak příjemně překvapil. Fotky nejsou dokonalé a nedosahují kvality, na kterou jsme zvyklí třeba z nejnovějších iPhonů 7 a 7 Plus. Mezi tablety ale iPad fotí moc pěkně. Poradí si s blízkými předměty i pomalejším pohybem a potíže mu dělají jen tmavá prostředí, kde je na snímcích bohužel vidět šum. Za dobrých světelných podmínek jsou však fotografie působivé. Například na „skenování“ dokumentů je pak kamera naprosto perfektní.

Datové funkce a konektivita: standard

Datovými funkcemi a konektivitou iPad přirozeně nepřekvapí. Základem je rychlá Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou pásem 2,4 GHz a 5 GHz a Bluetooth 4.2. Chybí naopak NFC. K dispozici je i varianta s LTE, která má slot na nanoSIM a oproti Wi-Fi verzi také GPS.

Co se týče bezdrátových přenosů souborů, Apple vsází na vlastní protokol AirDrop, který vyžaduje Bluetooth a Wi-Fi a mezi zařízení Applu funguje skvěle. Mimo ekosystém Applu jej ale nevyužijete.

Líbilo se nám:

  • mezi tablety fotí iPad nadprůměrně
  • přední kamerka disponuje funkcí Retina Flash
  • nechybí podpora Live Photos

Nelíbilo se nám:

  • zadní kamera postrádá přisvícení
  • v horších světelných podmínkách je na fotografiích vidět šum

Zhodnocení a závěr: Pro koho je určený?

Nyní tedy stojíme před zásadní otázkou. Vyplatí se nový iPad koupit? Odpověď je taková, že záleží čistě na vaší situaci. Pokud máte iPad Air 2, argumenty pro koupi nového iPadu se budou hledat jen velice těžko. Novinka má o něco výkonnější procesor, ale nic jiného prakticky nenabídne. Starší Air 2 má navíc paradoxně lepší displej, díky čemuž je i tenčí a lehčí.

iPad (2017) 13
iPad Air a iPad (2017)

O něco těžší rozhodování budou mít majitelé původního Airu. Těm totiž nový iPad kromě rychlejšího procesoru nabídne i dvojnásobnou RAM, Touch ID a v neposlední řadě podporu paralelního chodu dvou aplikací (Split View).

Novým iPadem však Apple cílí primárně na lidi s nejstaršími iPady, kteří doteď váhali s jejich výměnou. Novinka totiž útočí primárně cenou, potažmo poměrem cena/výkon. Jedná se o zařízení, které má k nákupu přimět uživatele, kterým doteď bylo líto platit malé jmění za zařízení, na němž si na toaletě přečtou Twitter, v tramvaji zprávy a večer pustí film.

Apple iPad
Původní iPad (2010)

Nový iPad startuje na ceně 10 990 korun (za 32GB Wi-Fi verzi) a je tak s přehledem nejdostupnějším iPadem. I starší a hardwarově slabší iPad mini 4 startuje o 2 tisíce korun výše. iPad (2017) přitom přichází s krásným displejem, fenomenální výdrží, vysokým výkonem, vyladěným operačním systémem a typickou elegancí. Tyto okolnosti dělají z iPadu dobrý kup a je jasné, že tablet si své zákazníky najde. Apple ostatně dobře ví co dělá. Nový iPad není revoluční novinkou, kterou zkrátka musíte mít. Tento tablet míří jinam a dělá dobře.

iPad (2017) - 32 GB, Wi-Fi iPad (2017) - 128 GB, Wi-Fi iPad (2017) - 32 GB, LTE iPad (2017) - 128 GB, LTE
Cena 10 990 Kč 13 990 Kč 14 990 Kč 17 990 Kč
apple-ipad-2017
Klady
  • cena
  • výdrž baterie
  • vysoký výkon
  • stabilní iOS se skvělou nabídkou aplikací
Zápory
  • horší displej než u iPadu Air 2
  • chybí Smart Connector a podpora Pencil
  • mobilní operační systém nesvědčí práci
Diskuze ke článku
pes
Ten hlas ve videorecenzi je opravdu nepříjemný.
Dragereker
Zase tablet z mega ramčekmi okolo
Jj
Design applu se zastavil někde před pěti lety ne? Opravdu nehezké zařízení...
Bobek
Takže oni u zařízení jakým je tablet šetří na displeji? Jelikož jsem první Air měl, tak tomuhle bych se tedy vyhnul obloukem. Mezera mezi sklem a zobrazovačem je opravdu velká, leskne se, ale mě nejvíce vadil jakoby plastový pocit při dotyku na displej, působilo to strašně lacině a ta mezera zase jako displej z pravěku. Applu se nechce vkládat peníze do vývoje a tak jsme svědky zařízení které je, podobně jako třeba iphone SE, slepeno z několik let starého hw, osazeno novějším cpu a hned je z toho novinka pro rok 2017. Cena je hodně vysoká, vzhledem k použitému hw a faktu, že Apple vlastně nic nevymyslel jen vymetl sklady od starých zásob. Prodat nic za co největší cenu, to jest asi krédo co tato firma aktuálně razí. Stejně jako iphone 7, tak i tento tablet dnes vypadají hodně zastarale.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze