Apple HomePod mini
recenze

Apple HomePod mini

Malý vzrůstem, velký možnostmi

Nároky na uživatelský komfort v dnešním světě chytrých technologií neustále rostou, a tak není divu, že se zvětšuje i poptávka po chytrých reproduktorech. Kromě reproduktorů s podporou Google Asistenta a Alexy hrají důležitou roli také HomePody od Applu, který relativně nedávno představil verzi mini. Jak se povedl nejmenší chytrý reproduktor věhlasného cupertinského výrobce?

Nástupce původního HomePodu snadno poznáte díky malým rozměrům a specifickému tvaru již na první pohled. Kromě podpory asistentky Siri výrobce slibuje skvělý zvuk i široké možnosti využití v rámci chytré domácnosti. Nedošlo však souběžně s mezigeneračním zmenšením také k nějakým ústupkům? To i další poznatky odhalím na řádcích níže.

Apple HomePod mini – videorecenze

Za zapůjčení chytrého reproduktoru Apple HomePod mini děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Obsah balení: jen to nejnutnější

V malé krychli s pestrobarevným nápisem „mini“ se nachází kromě samotného reproduktoru rovněž sada příruček, nálepka s logem výrobce a také 20W adaptér. Jelikož se na našem trhu HomePod mini zatím oficiálně neprodává, měl by vám jej prodejce dodat i s adaptérem pro českou zásuvku. V případě objednání HomePodu od Mobil Pohotovost můžete s redukcí počítat.

Líbilo se nám
  • vše potřebné
Nelíbilo se nám
  • bez českého adaptéru (redukce od Mobil Pohotovost)

Design a zpracování: nejkulaťoulinkatější a nejmenší

Apple HomePod mini je možné pořídit ve dvou barevných variantách – bílé a šedočerné. Právě šedočerná se dostala do redakce. V obou případech zabírá většinu plochy síťkovina, která vypadá hezky a je velmi příjemná na dotyk. Z dlouhodobého hlediska bude rozhodně praktičtější právě tmavá varianta, na níž nebude tak snadno patrné případné znečištění od nenechavých rukou dětí či zvídavých hostů.

Horní stranu zabírá ovládací panel, který dokáže různě svítit a blikat (typicky při aktivaci asistentky Siri) a má rovněž skrytý indikátor okolního osvětlení, na základě čehož reguluje intenzitu svícení. Tento panel je dotykový a je na něm pouze znak plus a mínus, fyzická tlačítka byste hledali marně. Protilehlá (spodní) strana je útočištěm silikonového podstavce s nenápadným logem výrobce. V blízkosti si pak můžeme všimnout výstupu kabelu o délce přibližně dva metry. Díky dostatečné délce si tak můžete HomePod mini komfortně umístit třeba i na poličku, která není v bezprostřední blízkosti zásuvky. Kabel je rovněž pokryt síťkovinou, avšak logicky rozdílného druhu.

HomePod mini dokáže být opravdu nenápadný.

Design HomePodu mini se podle mě povedl, líbí se mi, že se logo výrobce ukrývá vespod a mini dokáže být dost nenápadný, přitom však působí hodnotně. Během používání jsem si rovněž nevšiml, že by po sobě silikonový podstavec zanechával jakékoliv otisky, což bylo v minulosti nešvarem většího HomePodu. Reproduktor velikostí odpovídá většímu pomeranči, díky čemuž se pohodlně vejde do dlaně a jeho případné častější přenášení (v rámci domácnosti) nepředstavuje žádný problém.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • malé rozměry
  • dlouhý kabel
  • efektní svítící/dotyková plocha

Konektivita a možnosti využití: to je oč tu běží

Kromě malých rozměrů a kvalitního zvuku, k němuž se teprve dostanu, je hlavním trumfem v rukávu podpora chytré asistentky Siri. Díky ní můžete jednoduchým vyslovením hlasového příkazu zjistit odpověď takřka na vše, co lze na internetu dohledat, nebo takto můžete ovládat vaši chytrou domácnost. Právě druhý způsob využití bude podle mého názoru hlavním důvodem, proč budou potenciální zákazníci o koupi HomePodu vůbec uvažovat.

Apple HomePod mini

Jestliže vlastníte hned několik produktů, které lze propojit s Apple HomeKit, stačí HomePodu pouze dávat povely a upravovat nastavení vaší domácnosti. Ať už se jedná o osvětlení, spuštění nejrůznějších spotřebičů, jako je třeba televizor nebo topení, či kontrola vaší domácnosti skrze schovanou kamerku. Možností využití je nespočet a pro ty, kteří chtějí mít vše opravdu nastaveno tak, aby měli s ovládáním co nejméně práce, je k dispozici také možnost automatizace různých procesů na základě času, polohy uživatele apod. Výše uvedené samozřejmě není ani tak zásluhou HomePodu, jako spíše asistentky Siri a funkcí v operačním systému iOS/iPadOS.

Na čem naopak HomePod zásluhu rozhodně má, je schopnost velmi dobře rozpoznat zadání hlasového příkazu. Za skvělý „sluch“ konkrétně vděčí čtyřem mikrofonům, které zachytí váš povel, ať už hraje hudba sebehlasitěji. Na HomePod jsem během používání mluvil z bezprostřední blízkosti, ale také z několika metrů (v podstatě z jiné místnosti). V každém případě příkaz uslyšel. Pokud byste navíc chtěli používat HomePod ve více lidech, můžete jej naučit, aby jednotlivé hlasy členů domácnosti rozpoznal.

Majitelé novějších iPhonů mohou využít technologii UWB.

Zajímavou funkcí je Intercom. Pokud máte po domácnosti rozmístěných více HomePodů, můžete zasílat vzkazy ostatním členům domácnosti. Během sledování představení (konference Applu) zmíněné funkce jsem nabyl dojmu, že se jedná o komunikaci v reálném čase, avšak během používání jsem přišel na to, že jde spíše o výměnu hlasových zpráv, které se následně přehrají.

Rozdílem oproti původnímu HomePodu je také podpora technologie UWB, což znamená, že sdílení dat (hudby) z iPhonů posledních dvou generací je ještě snazší. Pouhým přiložením iPhonu k HomePodu můžete pokračovat v přehrávání vaší oblíbené skladby, místo telefonu (či propojených sluchátkách) však z HomePodu mini.

Líbilo se nám
  • funkce Intercom
  • technologie UWB
  • široké možnosti ovládání/automatizace chytré domácnosti

Kvalita reprodukce: na dané rozměry neskutečná

HomePod mini je sice malý vzrůstem, na kvalitě přednesu to však nedává nijak znát. Uvnitř této malé koule se totiž nachází výkonný měnič (navržený Applem), speciální konstrukce umožňující 360stupňový zvuk a také procesor Apple S5, který zvuk zpracovává a optimalizuje.

Apple HomePod mini

Při prvním poslechu mě udivilo, jak dobře dokáže tato malá „koule“ hrát, přičemž k nějakému mírnému zkreslení dochází až na maximální hlasitost (jež je s ohledem na rozměry opět až nečekaně vysoká). HomePod mini dokáže potěšit překvapivě hutnými basy, čistými výškami i dobře oddělenými středy, zvuk tedy naštěstí nezní nějak ploše nebo naopak zbytečně přebasovaně. Musím se přiznat, že jsem doposud neslyšel hrát takto malý repráček tak kvalitně jako HomePod mini. Pokud si navíc dokoupíte druhý HomePod, můžete si vytvořit stereo efekt.

Velmi přirozeně zní také hlas chytré asistentky. Ten může být jak ženský, tak mužský, v několika různých přízvucích a jazycích, avšak češtinu byste hledali marně. Siri samozřejmě můžete používat i v českém jazyce, nejedná se však o výrobcem oficiálně nabízené řešení a funkcionalita bude omezená. Na mysli mám samozřejmě projekt Hello Emma. Novinkou nejnovějšího iOS je také možnost si zvolit hudební přehrávač po zadání příkazu Siri. Pokud tedy znáte konkrétní skladbu, kterou chcete přehrát, Siri se vás zeptá, který přehrávač má použit. Nemusí to tak být automaticky jen Apple Music, ale klidně také aplikace Spotify nebo YouTube Music.

Líbilo se nám
  • překvapivě vysoká kvalita zvuku
  • citlivé mikrofony
  • 360stupňový zvuk
Nelíbilo se nám
  • při nejvyšší hlasitosti kvalita klesá

Zhodnocení

Apple HomePod mini může být užitečným pomocníkem do domácnosti, který bych doporučil zejména uživatelům s více chytrými spotřebiči provázanými s Apple HomeKit. Pokud však teprve s ekosystémem Apple začínáte, vlastníte pouze iPhone a chytré domácnosti neholdujete, může být podle mého názoru lepší investicí kvalitní bezdrátový reproduktor, který si můžete vzít kamkoliv jen chcete. Pochopitelně tak přijede o funkcionalitu a částečně možná i o vysokou kvalitu zvuku (v poměru k velikosti reproduktoru), můžete však ušetřit nemalé peníze.

Apple HomePod mini

Co se týče kvality zvuku, ta je i v tomto případě parádní a vzhledem k miniaturním rozměrům je až neuvěřitelné, jak kvalitní poslech dokáže toto zařízení zprostředkovat. V neposlední řadě může být pro mnohé výhodou také vyšší důraz na soukromí uživatelů ve srovnání s Google Asistentem či službou Amazon Alexa.

Klady
  • podpora UWB + funkce Intercom
  • elegantní design + kvalitní zpracování
  • citlivé mikrofony
  • vysoce kvalitní zvuk (s ohledem na rozměry)
  • propojení s Apple HomeKit + široké možnosti automatizace
Zápory
  • Siri zatím (oficiálně) stále neumí česky
  • na českém trhu oficiální nedostupný (v době testování)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze