Apple AirPods Pro
recenze

Apple AirPods Pro

Draze vykoupená kvalita
35

Nejnovější sluchátka od Applu dorazila na trh s přepracovanou konstrukcí, podporou aktivního potlačení hluku, dlouhou výdrží, ale také hříšně vysokou cenou. Jak si vedla v našem testu?

AirPods od Applu jsou fenoménem, který odstartoval popularitu opravdu bezdrátových sluchátek, která chce mít dnes v portfoliu takřka každý výrobce. V pořadí třetí generace sluchátek „s logem nakousnutého jablka“ (ve skutečnosti však na tomto produktu výjimečně logo Applu nenajdete) přichází se špuntovou konstrukcí, podporou ANC i kompaktními rozměry. Vše je ovšem vykoupeno vysokou pořizovací cenou. Měli byste nad sluchátky za bezmála 7,5 tisíce korun vůbec uvažovat?

Technické parametry Apple AirPods Pro

Výška (pouzdra/sluchátka) 45,2 mm/30,9 mm
Šířka (pouzdra/sluchátka) 60,6 mm/21,8 mm
Hloubka (pouzdra) 21,7 cm
Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 45,6 g/5,4 g
Barevná provedení pouze bílá
Připojení Bluetooth 5.0
Kodeky AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 4,5 hodiny se zapnutým ANC a propustností, až 3,5 hodiny hovoru
Celková délka poslechu (při dobíjení z pouzdra) 24 hodin poslechu, 18 hodin hovoru
Obsah balení sluchátka, USB-C/Lightning nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a 3 velikosti náušníků
Výrobcem doporučená cena 7 290 Kč

Konstrukční zpracování: plastová preciznost

AirPods Pro patří k jedněm z nejmenších opravdu bezdrátových sluchátek na trhu a oproti naposledy testovaným sluchátkům Philips SHB2515 působí takřka titěrně. Díky tomu je možné je pohodlně nosit v kapse kalhot (vlezou se obvykle i do malé kapsičky na drobné) a v podstatě o nich nevědět.

Apple AirPods Pro
Sluchátka v pouzdru přidržuje magnet, takže jen tak nevypadnou.

Čistý design a konstrukce z bílého plastu jde ve šlépějích předchozích sluchátek AirPods, přičemž na pouzdře najdete pouze malou notifikační diodu, Lightning konektor a tlačítko pro spárování umístěné na zadní straně. Design se mně osobně líbí, zbytečně na sebe neupozorňuje a působí decentně. Výrobce bohužel AirPods Pro nabízí pouze v bílé barevné verzi, pokud vám tato barva nevyhovuje, budete si muset obstarat skin či ochranné pouzdro (na pouzdro AirPods Pro). Ačkoliv jsem se s tím během používání nesetkal, věřím, že se může bílý plast docela snadno poškrábat a možná i zabarvit od džínoviny.

Pochválit musím rychlost a jednoduchost párování. U Android zařízení se sluchátka rychle objevila v nabídce dostupných Bluetooth zařízení. Pokud však vlastníte iPhone, je párování díky čipu H1 ještě snazší. Při otevření pouzdra a zmáčknutí párovacího tlačítka se na iPhonu okamžitě objeví výzva s nabídkou spárování.

Samotná sluchátka jsou ukryta v pouzdru, kde je přidržuje magnet, takže vám nevypadnou ani kdybyste pouzdro obrátili vzhůru nohama a třepali s ním. Vyjmutí sluchátek je však naštěstí pohodlné. Tvar AirPods Pro se od předchozích generací liší a podle mě je to pouze dobře. Tvar peckových sluchátek totiž nemusí vyhovovat každému, zatímco špuntová se lépe přizpůsobí tvaru ucha, lépe těsní okolní hluk a jsou podle mého názoru praktičtější. Pant u pouzdra klade příjemný odpor a při zavření vydá klapavý zvuk.

Apple AirPods Pro

Se špuntovou konstrukcí se pojí také vyměnitelné náušníky. V případě AirPods Pro najdete v balení hned tři velikosti, které jsou proprietární pouze pro tato sluchátka. Na rozdíl od nasunutí silikonového nástavce na „trubičku“ zde nástavec nacvaknete do drážky. Opravdu tedy nehrozí, že by vás sluchátka nějak tlačila. Dlouhou dobu nebylo možné náušníky dokoupit, nyní je již Apple oficiálně ve svém Apple Storu za 240 Kč za dvě sady náušníků vybrané velikosti.

Potěší zvýšená odolnost proti potu a vodě IPX4.

Díky nové konstrukci držela AirPods Pro v uších velmi dobře (předchozí AirPods jsem přitom nosit nemohl, neboť neustále vypadávala) a mohl jsem se sluchátky i pohodlně sportovat, aniž bych se bál, že vypadnou. V tomto ohledu potěší zvýšená odolnost proti potu a vodě IPX4. Ovládání probíhá skrze tlakové plošky umístěné na „nožičkách“ sluchátek a funguje velmi dobře. V některých situacích je podle mě praktičtější než běžnější dotykové plošky. V případě, že máte sluchátka spojená s iOS zařízením, se můžete spolehnout také na Siri, majitelé Androidů však ostrouhají.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • komfortní nošení

Zvuk: ve svém vlastním světě

Verze Pro představuje první AirPods s aktivním potlačením okolního hluku (ANC), které funguje naprosto famózně. Sluchátka velmi dobře odhluční okolní ruch i při pouhém nasazení bez zapnuté hudby, okamžitě tak poznáte velký rozdíl mezi vnímáním zvuku kolem bez nasazených a s nasazenými sluchátky. Aktivní potlačení hluku se rozhodně řadí mezi špičku u sluchátek této konstrukce. Pochopitelně se nevyrovnají ANC u sluchátek uzavřených, která skvěle umí například Sony, ta jsou však také mnohem větší. Kromě ANC je k dispozici také režim propustnosti, který dokáže zesílit okolní zvuky. Rozhodně se vám tak nestane, že byste neuslyšeli blížící se auto (tedy pokud není elektrické), případně cyklistu za vámi při procházce parkem. Osobně jsem si však po většinu času užíval ANC a režim propustnosti používal minimálně.

Apple AirPods Pro

A jaká je kvalita zvukového výstupu? Pokud jste majiteli předchozích AirPods, můžete očekávat podobné naladění výšek, středů a basů. Díky jiné konstrukci se však tentokrát basy jeví jako mnohem výraznější. Při poslechu klasické hudby zase pěkně vyniknou jednotlivé instrumenty. Vnímaní zvuku je značně individuální, záleží totiž na vašich preferencích a stylu hudby, který posloucháte. Pokud však chcete o něco výraznější basy než u AirPods Pro, doporučil bych Sony WF-1000XM3.

Se sluchátky jsem během testování také několikrát volal a dá se říct, že AirPods Pro naplnila má očekávání. Díky „nožičkám“ je mikrofon blíže ústům, takže vás protistrana slyší o něco lépe. O tom, že se AirPods Pro nevyrovnají kvalitním drátovým sluchátkům s mikrofonem se pravděpodobně není potřeba zmiňovat.

Díky nízké latenci lze bez problémů sledovat videa.

Latence při sledování videí byla pocitově na velmi nízké úrovni, zpoždění na mě nepůsobilo rušivě a v podstatě jsem si jej nevšímal. S AirPods Pro lze tedy bez problémů sledovat videa. Z kodeků je k dispozici pouze AAC, což zamrzí, pokud máte Android telefon. Na druhou stranu je to pochopitelné a vzhledem k tomu, že se jedná o sluchátka od Applu, nelze očekávat kodeky jako aptX a podobně.

Líbilo se nám
  • špičkové ANC
  • dobře fungující režim propustnosti
  • kvalitní zvuk
  • bezproblémová kvalita hovorů
  • nízká latence
Nelíbilo se nám
  • pouze AAC kodek (nevýhoda pro majitele Android telefonů)

Funkce a ovládání: jednodušší už to být nemůže

Ovládání probíhá pomocí již zmíněných tlakových plošek, které na sluchátkách snadno nahmatáte a při zmáčknutí získáte příjemnou odezvu. Přehrávanou hudbu lze pozastavit/spustit jedním zmáčknutím (takto lze rovněž přijmout hovor), přeskočit na další skladbu dvojklikem a vrátit se na předchozí skladbu trojklikem. Dlouhým podržením se pak přepíná ANC a režim zvýšené propustnosti. Nevýhodou je pouze nemožnost měnit hlasitost, což vyřešíte příkazem „Hey Siri“, pokud vlastníte iPhone, případně musíte hlasitost změnit přímo na telefonu.

Apple AirPods Pro
Líbilo se nám
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • hlasitost lze ovládat pouze pomocí Siri

Výdrž baterie: společník na celý den

AirPods Pro po dobu testování vydržela přehrávat hudbu s aktivovaným ANC zhruba 4,5 hodiny, čímž dostála tvrzení výrobce. Na trhu sice existují opravdu bezdrátová sluchátka s ještě delší vydrží, přesto se domnívám, že výdrž přes čtyři hodiny je pro naprostou většinu uživatelů zcela dostatečná. Navíc lze sluchátka v pouzdru nabít přibližně 4× až 5×, takže se snadno dostanete k celkové výdrži okolo 20 hodin.

Nabíjení probíhá skrze Lightning konektor (v balení najdete kabel Lighnitng/USB-C), případně skrze bezdrátovou nabíječku standardu Qi. Výrobce se také chlubí tím, že během pěti minut dokáže nabít sluchátka na další hodinu poslechu, což se mi však nepovedlo otestovat, neboť jsem sluchátka v pouzdře zpravidla nechával déle. S nabíjením se pojí i další nevýhoda u Android zařízení. V takovém případě totiž nemáte k dispozici ukazatel nabití sluchátek a pouzdra na rozdíl od majitelů iPhonů. Díky dlouhé výdrži to však naštěstí není nijak velký problém, tedy pokud nezapomenete jednou za čas sluchátka dát na nabíječku.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • Android zařízení nezobrazí stav baterie

Zhodnocení

AirPods Pro jsou jedněmi z nejlepších sluchátek této konstrukce na trhu. Pořizovací cena je sice vysoká, ale za skvělé ANC, kompaktní design a skvělý zvuk podle mě stojí. Pokud jste „až po uši“ v ekosystému od Applu, nemá pro vás nákup jiných opravdu bezdrátových sluchátek příliš smysl, neboť vám nikdy nenabídnou stejně bezproblémovou konektivitu, rychlé spárování a podporu Siri. Nákup AirPods Pro lze doporučit také majitelům Androidu za předpokladu, že brzy plánují nákup iPhonu a později dalších zařízení s logem nakousnutého jablka. Pokud však máte Android a u Androidu plánujete zůstat i nadále, podívejte se raději ke konkurenci.

Apple AirPods Pro

Konkurence

Velkým rivalem AirPods Pro jsou skvělá sluchátka Sony WF-1000XM3, která mají trochu odlišnou konstrukci a podstatně větší pouzdro. Disponují však rovněž skvělým aktivním potlačením hluku, o něco delší výdrží, nižší cenou, podporou Google Asistenta a také podařenou aplikací, která umožňuje další podrobné nastavení. Třešničkou na dortu je pak možnost rychlého spárování skrze NFC nebo nabíjení skrze USB-C.

Skvělou alternativou, avšak bez podpory ANC, jsou vylepšená sluchátka Samsung Galaxy Buds+. Za 4,5 tisíc korun nabídnou skvělý zvuk, nadprůměrnou výdrž a podobně kompaktní pouzdro jako AirPods Pro, navíc rovněž s podporou bezdrátového nabíjení.

Pokud chcete bezdrátová sluchátka spojená kabelem, doporučuji vyzkoušet Huawei FreeLace, jež mají praktické nabíjení skrze integrované USB-C a po vytažení z uší je můžete nechat jednoduše spadnout na ramena, aniž byste museli hledat krabičku.

Klady
  • kvalitní zpracování
  • líbivý design
  • špičkové ANC
  • režim propustnosti
  • kvalitní zvuk
  • nízká latence
  • snadné ovládání
  • dlouhá výdrž
  • bezdrátové nabíjení
Zápory
  • pouze AAC (nevýhoda pro Android zařízení)
  • hlasitost lze ovládat pouze pomocí Siri
Diskuze ke článku
?
To opravdu Apple nepribaluje nausniky ruznych velikosti, aby si clovek vyskousel co mu v uchu sedi nejlepe? OMG, tohle je zvykem jiz snad u vsech alespon prumernych znacek.
Peter
Skušal som ich hrajú fakt pekne skoro tak dobre ako Galaxy buds+ alebo Jabra Elite. Bohužial ale nedokážem pochopiť ten základny a pre mňa neprekonatelný nedostatok nemožnosť meniť hlasitost priamo na sluchadlach. Nezmysel typu Hey siri volume down je v praxi absolutne nepoužitelný . Čaro bezdrôtových sluchadiel je práve v tom že pre najzákladnejší ukon nemusim siahať na telefon lenže to im akosi v Apply nedošlo.
Vojta
S tím Applím ekosystémem. Stejně perfektně fungují i hluchadla Beats, takže člověk s ohryzkem má poměrně velký výběr pokud chce mít vše od jedné značky s perfektní funkcionalitou bez nějakých aplikací navíc. A je každopádně fakt že jak jsem zvyklej ovládat hudbu na Garminech tak mě nikdy nenapadlo že by jsem to použil někdy na sluchátkách, ať už Beats, nebo AirPods.
SmartDavid
Není AAC už součástí Androidu 8 a výše?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze