Aligator RX700 eXtremo
recenze

Aligator RX700 eXtremo

Hromotluk tělem i duší
6

Do redakce nám vtrhl Aligator. Nejde však o nebezpečného predátora, nýbrž o obrněný mobilní telefon. Tentokrát je dokonce vybavený i operačním systémem Android, moderně protaženým displejem či dvěma fotoaparáty. Důraz je však kladen přeci jen na odolnost při nešetrné zacházení. Mezi levnějšími smartphony je odolných telefonů jako šafránu, a tak jsme jej se zvýšeným zájmem otestovali.

Odolných smartphonů je na českém trhu jako šafránu. Myslíme těch skutečně odolných, které nejenže přežijí koupání a prašné prostředí, ale nerozhází je ani pád z výšky, v jaké telefon obvykle držíte. V kategorii cenově dostupnějších modelů se na českém trhu nabízí například dnešní hlavní aktér Aligator RX700 eXtremo. Kromě obrněného těla se snaží působit moderně, má protáhlý displej a nabízí duální foťák. Stane se výhodnou koupí s cenou necelých pět tisíc korun?

Aligator RX700 eXtremo – videorecenze

Technické parametry Aligator RX700 eXtremo

Kompletní specifikace
Konstrukce155,5 × 75 × 10,4 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6739, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:25 hodin
Dostupnostprosinec 2018, 4 999 Kč

Obsah balení

Krabička s novým Aligatorem je spíše placatá a najdete v ní jen nezbytnosti pro základní použití. V první patře krabičky se nachází pouze samotný telefon. Pod ním jsou nabíječka, USB kabel a také základní špuntová sluchátka.

Aligator RX700 eXtremo

Konstrukční zpracování: odolný a originální

Značku mobilních telefonů Aligator si možná někteří pojí s českým prezidentem Milošem Zemanem. Pod hlavičkou Aligatoru však nevznikají jen prosté seniorské telefony, ale také moderně se tvářící smartphony. Úvodem musím upřímně říci, že to modelu RX700 na první pohled sluší. Kombinace černých pogumovaných plastů s tmavě šedými kovovými prvky na bocích a stříbrnými doplňky nevypadá vůbec zle. Ve světe obrněných telefonů se tak novinka rozhodně neztratí. Plusové body získává i za to, že dokáže zaujmout bez použití již trochu nudících žlutých prvků. Pokud by vám naše varianta přeci jen přišla příliš mdlá, lze sáhnout po verzi s červenými prvky.

Tvar zařízení je klasický se zkosenými rohy. Tloušťka je zhruba 10 milimetrů, což je na poměry odolných telefonů příjemně málo. Ačkoliv jsou boky telefonu rovné, padne dobře do ruky a pohodlně se drží. Nehrozí že by vám někdy omylem vyklouzl z ruky. To se jednoduše nestane.

Ve světe obrněných telefonů se rozhodně neztratí.

Po obvodu telefonu najdete v součtu čtyři tlačítka. Vpravo jde o klasiku: dvojklávesu regulující hlasitost a odemykací tlačítko. Bohužel se tisknou velmi nepohodlně. Jsou plochá, nijak zvýrazněná a mají nízký zdvih. Často nebudete vědět, zda jste tlačítko stiskli, nebo ne. Na pravém boku je tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu. Tiskne se lépe, ale bohužel mu nelze přidělit jakoukoliv další funkci. Čtečka otisků prstů na zadní straně funguje velmi dobře a rychle.

Aligator RX700 eXtremo

Příjemné překvapení nám přichystala spodní hrana. Ano, je zde USB-C konektor. To, co v této cenové hladině nezvládnou přední výrobci, zmákl mnohými vysmívaný Aligator. Chválíme! Nechybí ani 3,5mm jack, jehož místo je na horní hraně.

Již v úvodu jsme naznačili, že telefon odolá vodě a prachu. Případné pochyby rozcupuje kovový štítek na zádech telefonu, který prozrazuje plnění certifikace IP68. Nemusíte se tak bát méně šetrného zacházení. Pogumované boky pak telefon předurčují k překonání pádů. Možná nejcitlivějším místem na těle bude šuplíček pro dvě nanoSIM karty, případně jednu SIMku a paměťovku – není totiž nijak jištěný. Přesto by však vodu měl zvládat.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • jistý úchop
  • odolné tělo
  • skvěle fungující čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • možná až příliš volný šuplíček pro karty

Displej: dostatečně kvalitní

Dostáváme se ke zdánlivě první moderní věci – displeji. 5,7palcové úhlopříčky bylo dosažena poměrem stran 18:9. Rámečky má telefon přesto spíše klasické, větší. Šetřilo se na rozlišení, musíte se smířit s HD+ hodnotou. Při běžném používání však hrubší rastr rozhodně nezpozorujete. Čitelnost displeje je výborná, regulace jasu trochu línější.

Aligator RX700 eXtremo

O ochranu čelní strany se stará sklíčko zvané Panda Glass. Zamrzí však zvláštní povrch, po kterém velmi nepohodlně klouže prst. Zklame také absence informační diody – telefon vás o zmeškaných událostech nijak neinformuje.

Líbilo se nám
  • kvalitní a dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda i Always-on

Zvuk: obyčejný

Jak již víme, na těle telefonu se nachází 3,5mm jack. Připojit do něj můžete dodávaná pecková sluchátka. Doporučuji je však používat maximálně pro potřeby handsfree, neb kvalita při poslechu hudby je špatná.

Hlasitou reprodukci zajišťuje reproduktor na zadní straně. Rozhodně jej nepřeslechnete, ale opět se o nějaké kvalitě hovořit nedá.

Výkon hardwaru: návrat do doby kamenné

Nízká cena je vykoupena opravdu špatným výpočetním hardwarem. Procesor MediaTek MT6739 je cokoliv, jen ne výkonný. Nijak výrazně mu nepomáhá ani 3GB operační paměť. Pokud jste náročnější uživatel, vyhněte se tomuto Aligatoru velkým obloukem. Ledacos dokáže prozradit i žalostný výsledek v benchmarku AnTuTu.

Benchmark testy

32GB interní paměť je průměrně velká, po prvním zapnutí zbývá necelých 26 GB. Telefon je schopný pracovat s až 256GB paměťovou kartou.

Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • velmi slabý procesor

Výdrž baterie: dlouhá, byť čas nabíjení též

V útrobách zařízení operuje baterie s kapacitou 4 300 mAh. Výdrž je tedy více než dobrá. Dva dny jsou příjemnou jistotou a při střídmějším používání vás telefon dokáže odměnit i třemi dny bez nabíječky.

Aligator RX700 eXtremo

Dle očekávání je doba strávená dobíjením úmorně dlouhá. Telefon se z úplného vybití doplna nabije za nekonečné 3 hodiny 22 minut.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • zdlouhavé nabíjení

Konektivita: překvapení jménem NFC

Aligator RX700 eXtremo dostal do vínku takřka plnohodnotnou konektivitu. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi a Bluetooth. Jednoznačným překvapením je podpora NFC. Pochvalu si zaslouží také nasazení již zmíněného USB-C konektoru, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS a GLONASSu. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: raději nepoužívat

Na zadní straně se trochu překvapivě nachází duální fotoaparát. Důvodem k radosti však opravdu není. Hlavní fotoaparát je 16 megapixelový a sekundární, posaďte se, má jen VGA rozlišení. Prý slouží pro práci s hloubkou ostrosti. Není překvapením, že se mu to spíše nedaří.

Aligator RX700 eXtremo

Hlavní fotoaparát dokáže pořídit poměrně ostré snímky, které však barevně neodpovídají realitě a směrem k rohům tmavnou. Výsledky se nebudou líbit ani nenáročným uživatelům.

Ukázkové fotografie, poslední snímek z čelního fotoaparátu

Záznam videa v maximálně Full HD rozlišení rovněž nenadchne, neboť se výsledné video vcelku trhá a postrádá lepší stabilizaci.

Aligator RX700 eXtremo (testovcí video) – 1080p, 30 FPS

Na čelní straně pracuje čelní kamerka s 5 megapixely, která neurazí, ale ani nijak nepotěší.

Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků
  • sekundární fotoaparát se směšným rozlišením

Software: nepovedená optimalizace

Nevýkonný procesor se projevuje na chodu prostředí, ale nepředbíhejme. Telefon je vybaven Androidem 8.1 Oreo a bohužel téměř rok starými bezpečnostními záplatami. Šance na nějakou budoucí aktualizaci se limitně blíží nule. Již toto je varovně zdvižený prst. Už po prvním spuštění zjistíte, že optimalizace se příliš nepovedla: i běžné operace trvají dlouho, telefon se občas zamyslí či lehce zasekne. Korunu všemu nasazuje nedotažená česká lokalizace. Ne, takto moderní telefon rozhodně vypadat nemá.

Nelíbilo se nám
  • výrobce o telefon softwarově nepečuje
  • velmi špatná optimalizace prostředí
  • nedokonalá lokalizace do češtiny

Zhodnocení a konkurence

Aligator RX700 eXtremo je líbivým telefonem, který papírově nemá špatnou výbavu: větší displej, dva fotoaparáty a pozor, dokonce má i čip NFC, takže bezkontaktní platby mají zelenou. Jenže k čemu nám to vše včetně příznivé ceny je, když telefon celkově špatně funguje? Horší fotoaparát by možná ještě šel omluvit, ovšem bídně optimalizované prostředí, na které výrobce navíc zcela kašle, už odpustit nelze. Nepomůže ani to, že telefon snese drsnější zacházení. Ve výsledku tak opravdu zvažte, zda tento telefon chcete zařadit do svého hledáčku.

Aligator RX700 eXtremo

Jako lepší koupě se jeví starší a o zhruba tisícovku dražší CAT S31, který funguje o poznání lépe a má navrch i vojenský standard zaručující odolnost proti pádům.

CAT S31

Rozměry146 × 74,4 × 12,6 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 210 8909, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Pakliže hledáte spíše odolnější klasiku, nabízí se Samsung Galaxy Xcover 4, který je opět zhruba o tisícovku dražší, ale lépe funguje i fotí. Oba konkurenti sice mají starší microUSB konektor, ale s tím se lze smířit spíše než s pomalým během prostředím.

Samsung Galaxy Xcover 4

Rozměry145,9 × 73,1 × 9,7 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 4,99" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh, doba nabíjení: 1:55 hodin
aligator-rx700-extremo
Klady
  • originální vhled
  • zvýšená odolnost
  • dobře padne do ruky
  • Dual SIM slot, byť hybridní
  • USB-C konektor
  • slušný displej
  • dobrá výdrž baterie
  • praktická čtečka otisků prstů
Zápory
  • nekvalitní fotoaparáty
  • zastaralé prostředí
  • špatná optimalizace systému
  • zdlouhavé nabíjení
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Aligator RX700 eXtremo je líbivým telefonem, který papírově nemá špatnou výbavu - a příšerný procesor či sekundární fotoaparát s VGA rozlišením NEJSOU papírové údaje? Tak co už? Takový krupl...
Pesedm
CPU a rok neaktualizovaný Android 8.1
Dál jsem nečetl.
Prodejce je odvážný až drzí :)
briza
Chudák Aligator, tomu už toho Emana snad nikdo neodpáře. Každopádně tohle by se dědkovi mohlo docela hodit, ochranka ho vždycky chytit nestihne, tak si to aspoň hned nerozmlátí, až sebou zas někde řízne. Jinak je ten telefon ale děs, bída a utrpení, navíc s velice humornou cenovkou.
Nick Cave
Telefon je sice obrněný, ale co je to platné, když spadne na displej, a rozbije se, tady nepomůže ani Panda Glass. Ale kdo by si to kupoval, vždyť je to bazmek

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze