Aligator A890 GPS Senior
recenze

Aligator A890 GPS Senior

Sázka na jistotu
6

Sháníte kvalitní telefon pro vaše rodiče či prarodiče, nebo už zkrátka máte dost všech těch podobně vypadajících placek s dotykovým displejem? Pak určitě při svém pátrání narazíte na dnes již legendární značku Aligator. Pozornosti by neměl ujít ani zajímavý kousek A890 GPS Senior v provedení staré známé „tatranky“. Zda bude mix základních funkcí a GPS lokalizace stačit prozradí naše recenze.

Značka Aligator existuje již více než 15 let. Do většího povědomí se dostala v roce 2009, kdy zahájila snahu nabídnout co nejlepší seniorský telefon. Jak už od nás víte, dnešní moderní doba s sebou přinesla i seniorské smartphony, například zajímavé kousky od Dora. Stále se ale najdou příznivci a hlavně zastánci takzvaných „tatranek“, tedy klasických telefonů s alfanumerickou klávesnicí bez jakýchkoliv výstřelků.

Pokud hledáte právě takový typ telefonu, na značku Aligator dříve či později narazíte, zvláště pak když budete řadit telefony podle ceny či oblíbenosti. Produkty pro seniory od Aligatoru jsou povětšinou jedny z nejdostupnějších, a tak zkrátka nejdou přehlédnout. Nám se aktuálně dostal do redakce zástupce telefonů nejklasičtějších, a to model A890 GPS Senior. Jak už název napovídá, soustředí se především na seniory, ale ostudu určitě neudělá, ani pokud se rozhodnete odpočinout si od moderních smartphonů.

Technické parametry Aligator A890 GPS Senior

Kompletní specifikace
Konstrukce131,2 × 59,6 × 13,5 mm, 102 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 240 × 320 px, 10 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2018, 1 510 Kč

Obsah balení: seniorský standard

Obsah balení je v případě seniorských telefonů vždy poměrně bohatý a A890 GPS Senior netvoří výjimku. Kromě samotného telefonu nalezneme v balení separátně zabalenou baterii, což dává tušit, že baterii lze uživatelsky vyměnit. V balení se dále nachází adaptér do sítě, synchronizační a napájecí kabel s USB–A na jednom a microUSB na druhém konci a pecková sluchátka s 3,5milimetrovým jackem. Na stojánek se bohužel tentokrát nedostalo, i když jej Aligator k většině svých seniorských telefonů přibaluje.

Konstrukční zpracování a klávesnice: stará klasika

Aligator nabízí poměrně velkou plejádu seniorských telefonů a design se mění jen minimálně. Vše se točí okolo velikosti tlačítek a jejich rozložení, případně orientace displeje. To rozhodně není výtka – je dobré těžit z toho, co zkrátka a jednoduše funguje.

Aligator A890 GPS Senior

Aligator A890 GPS Senior nám na test dorazil ve výrazné červené barvě s černými detaily, což působí nápaditě a lehce agresivně zároveň. Samozřejmě to myslíme v pozitivním smyslu slova – červená barva je pro seniory ideální. Už na dálku jej mohou identifikovat, protože barevně většinou nezapadne mezi další odložené věci. Přední plochu si pomyslně můžeme rozdělit na dvě části. Ve vrchní části se nachází displej s úhlopříčkou 2,8 palce. Ten má v typické poloze při držení jednou rukou poměr stran 4:3 (výška je větší než šířka), což u výrobce nebývá obvyklé.

Spodní část obsadila klávesnice s opravdu slušně velkými tlačítky. Nechybí klasické červené a zelené telefonní tlačítko, středový navigační panel a výrazná alfanumerická část. Klávesnice je skoro celá, tedy až na středový panel, v jedné rovině a tlačítka nejsou výrazněji oddělena. Zřejmě největší problém je tu právě v alfanumerické části. Klávesnice se i tak pohodlně používá, neb nabízí dostatečnou zpětnou vazbu a každý stisk klávesy doprovází poměrně hlasité cvaknutí. V prvních pár dnech nutno klávesnici trochu rozchodit – občas se totiž stalo, že klávesa vydá zvuk, jako kdybyste omylem stiskli tlačítko dvakrát, avšak jde pouze o pocit.

Aligator A890 GPS Senior

Na spodní hraně nalezneme kromě microUSB konektoru také 3,5milimetrový jack. Na levém ani pravém boku se nenachází nic. Na vrchní straně se nachází jen nenápadný průhled na LED svítilnu. Možná byste hledali kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, ale to Aligator nenabízí. My to nebereme jako nevýhodu, protože právě toto tlačítko může často způsobit, že si senior omylem ztlumí vyzvánění. Nastavení hlouběji v menu je tak bezpečnější.

Kolébku hlasitosti byste hledali marně.

Ještě se zastavíme u zadní strany, respektive zadního snímatelného krytu. V levém horním rohu se nachází čočka fotoaparátu, uprostřed SOS tlačítko, které lehce vyčnívá nad okolní povrch, a na pravé straně výdech hlasitého reproduktoru. Pod krytem se schovává baterie i slot pro microSD a dvě miniSIM karty (ano, ty co se používaly před roky).

Aligator A890 GPS Senior

Díky rozměrům 131,2 × 59,6 × 13,5 mm a hmotnosti 102 gramů padne Aligator velmi pohodlně do ruky. Mohou za to i zaoblené hrany a rohy i sametově matný povrch plastových částí, díky čemuž telefon v ruce neprokluzuje. Dodáme že kromě červené barevné varianty Aligator nabízí i o poznání konvenčnější černou.

Celkově hodnotíme zpracování jako vcelku slušné. Telefon určitě zvládne i méně šetrné zacházení, což se od seniorského telefonu zkrátka očekává. Do ruky padne skvěle, překážkou není ani hmotnost. Menší výtka směřuje ke klávesnici. Ač je dostatečně velká a nabízí dobrou zpětnou vazbu, nachází se v jednom monolitickém bloku, což může zhoršovat její ovládání.

Líbilo se nám
  • neutrální „unisex“ design
  • výrazná červená barva
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • matné provedení plastů
  • výrazné popisky klávesnice
  • příjemná zpětná vazba kláves
Nelíbilo se nám
  • klávesnice skoro celá v jedné rovině

Displej: barevný, ale jinak průměrný

Displej s úhlopříčkou 2,8 palce nabízí rozlišení QVGA, tedy 320 × 240 pixelů. V případě seniorských telefonů nemá příliš smysl řešit jemnost. Podstatná je však jeho čitelnost. Ta bohužel není kdovíjak skvělá. Špatné jsou především pozorovací úhly, kdy při větším náklonu dochází k inverzi barev. Z běžné pozorovací vzdálenosti a při běžném úhlu pohledu je však displej slušně čitelný. Maximální jas ale není zcela dostatečný a na přímém slunci to může znamenat problém.

Aligator A890 GPS Senior

Oceňujeme větší velikost displeje, než bývá u seniorských telefonů běžné. Nejde snad o to, že by se mělo na displej vejít více položek, ale spíše o to, že ty běžné jsou větší a tedy lépe čitelné i bez brýlí.

Líbilo se nám
  • rozměry displeje
Nelíbilo se nám
  • pozorovací úhly
  • jas displeje

Zvuk: nepřeslechnete jej

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně a hraje naštěstí opravdu velmi hlasitě. Je připraven vás informovat o příchozím hovoru či SMS zprávě, ale na vychutnání si hudby zapomeňte. Jeho umístění je méně vhodné, protože při položení telefonu na měkkou podložku, typicky sedačku či postel, může dojít k mírnému útlumu, avšak příliš na výběr zde zřejmě nebylo.

Aligator A890 GPS Senior

Kvalita výstupu do sluchátek není nijak slavná, ovšem opravdu nenáročného posluchače uspokojí. Při poslechu hudby každopádně doporučujeme sáhnout po jiných než dodávaných sluchátkách. Ta jsou totiž dle očekávání naprosto podprůměrná a hodí se snad jen pro vyřízení krátkého hovoru stylem handsfree.

Líbilo se nám
  • slušná hlasitost
Nelíbilo se nám
  • umístění reproduktoru

Výdrž baterie: opravdu skvělá

Baterie s kapacitou 1 600 mAh slibuje dle výrobce až 14denní výdrž v pohotovostním režimu. Při našem třítýdenním testováním jsme baterii nabíjeli třikrát, což značí zhruba týdenní výdrž v kuse. Telefon jsme přitom nijak nešetřili. Výdrž může snížit především využívání GPS lokalizace, o které si více povíme později. Pokud však přihlédneme ke standardnímu používání telefonu seniory, kteří čas od času vyřídí hovor a SMS zprávu si maximálně přečtou, může být reálná více než týdenní výdrž. Doplníme že jsme zkoušeli i nepřetržitý hovor a Aligator A890 GPS Senior se vypnul po 7 hodinách a 15 minutách. Výrobce udává 8 hodin, takže jsme se výrazně přiblížili. Nabíjení probíhá skrze microUSB konektor a můžete tak použít nabíječku od různých jiných zařízení. Nabití do 100 % zabere zhruba 2,5 hodiny.

Fotoaparát: musí tu být, tak tu je

I základní telefony dnes vzadu mívají integrované fotoaparáty a Aligator A890 GPS Senior nepředstavuje výjimku. Výrobce sáhl po 0,3Mpx (640 × 480 px) senzoru bez automatického ostření nebo přisvětlovací LED diody. Prostředí je základní a najdete v něm možnost změny velikosti fotografie či nastavení kvality. Dále můžete změnit scénu či nastavit samospoušť.

Aligator A890 GPS Senior

Kvalita snímků je pochopitelně otřesná, a to tak, že vlastně hledám důvod, proč zde fotoaparát vlastně musel být. I s velmi dobrým zrakem je vcelku komplikované poznat, co se na fotografii doopravdy nachází. Totéž platí i v případě nahrávání videa v rozlišení 240 × 320 pixelů. Zádrhelem je rovněž fakt, že bez vložené paměťové karty nepořídíte ani jeden snímek, ani vteřinu videozáznamu. Pokud tedy budete chtít vyzkoušet pár fotografií, nezapomeňte si kartu přikoupit.

Nelíbilo se nám
  • zcela zbytečná dovednost

Operační systém: bez brýlí

Prostředí Aligatoru A890 GPS Senior se nám zamlouvá. Jednoduchá pohotovostní obrazovka zobrazuje informace o SIM kartách, stav baterie, čas a datum. Ve spodní části jsou popisky jednotlivých tlačítek. Nechybí užitečné zkratky pro vstup do seznamu zpráv a kontaktů.

Ikony v menu jsou seskupeny vertikálně, přičemž v levém pruhu se nachází zmenšená a na pravé straně potom zvětšená varianta. To pomáhá při orientaci a jako celek působí menu velmi příjemným dojmem, a to i díky výstižným ikonám. Hlouběji v menu se setkáme již jen s textovými popisky, což je možná trochu škoda. Občas jsme se v nastavení lehce ztratili, avšak jde pouze o zvyk.

Prostředí

Telefon je nastaven tak, aby se v případě nečinnosti sám zamkl a zablokoval tak funkční klávesy. V nastavení si můžete vybrat mezi intervalem 15 sekund, 30 sekund, 1 minuty či 5 minut. Automatické vypnutí můžete také deaktivovat.

Pokud vám nebude vyhovovat přednastavená tapeta, máte smůlu, více jich Aligator nepřidal. Pokud si ale vložíte vlastní microSD kartu, můžete si fotografii zvolit vlastní. Chod prostředí je velmi svižný a za celou dobu testování se nám nestalo, že bychom na nějakou akci čekali či se telefon zasekl.

Líbilo se nám
  • přehlednost hlavního menu
  • velké popisky
Nelíbilo se nám
  • jediná vlastní tapeta
  • hlouběji v menu už jen text

Telefonování a zprávy: vše funguje

Od seniorského telefonu se očekává, že bude skvěle vybaven co se telefonních funkcí týká. Aligator v tomto případě nezklamal. Správa kontaktů je snadná a telefonní seznam není vícepoložkový, takže stačí zadat jméno a telefonní číslo. Je možná trochu škoda, že nelze přidat alespoň obrázek, který by se následně v případě příchozího hovoru zobrazil přes celý displej. Do telefonu se vejde celkem 200 kontaktů, zbytek bude nutné uložit na SIM kartu.

Kvalita hovoru je více než dostatečná. Volaný je dobře slyšet a stejnou odezvu jsme měli i od něj. Nastavit si můžete, pro jaké účely má která SIM karta sloužit, případně si vždy můžete SIM kartu před hovorem vybrat. Editor pro tvoření SMS a MMS zpráv je rovněž velmi jednoduchý. V základu se píše velkými písmeny, což je pro seniory přirozenější. Speciální slovník vám při psaní nepomůže, potěší alespoň rychlost zadávání textu, kdy klávesnice i prostředí velmi svižně reagují.

Organizační funkce a konektivita: základ

Moderní senior jistě ocení základní organizační funkce. Mezi ty se řadí přítomnost kalendáře, který bohužel není kompletně v češtině a popiskům vévodí angličtina. Kalendář bohužel plně nevyužívá výšky displeje a je tak poměrně nepřehledný. Správa událostí je na druhou stranu poměrně snadná a pokročilejší senior tak přítomnost elektronického kalendáře určitě ocení.

Z dalších funkcí můžeme zmínit diktafon, kalkulačku či budík (těch můžete nastavit až 5) a Aligator se do záložky Organizér rozhodl zařadit i funkci svítilny. A jde o správu opravdové svítilny, nejen rozzáření displeje. Dioda se nachází na vrchní hraně a její svit je poměrně výrazný – pro nalezení klíčků v tašce či kabelce určitě pomůže. Svítilnu lze ovládat i zrychleně, pro její rozsvícení/zhasnutí stačí dlouze stisknout tlačítko s číslicí 0.

Svítilnu lze ovládat i zrychleně pomocí klávesnice.

Trochu nešťastně do záložky organizačních funkcí Aligator zařadil i správu Bluetooth pro přesun dat a správce souborů. Ten využijete v případě vložení paměťové karty microSD, ovšem v opačném případě je tato záložka přístupu zapovězena.

Líbilo se nám
  • diktafon
  • budík
  • svítilna
Nelíbilo se nám
  • nešťastné umístění některých položek

SOS funkce: detailní, ale zmatečný

Jak už název telefonu napovídá, je vybaven A-GPS, která komunikuje s vestavěnou funkcí SOS. Tlačítko pro její vyvolání se nachází na zadní straně a aktivuje se v momentě, kdy jej podržíte alespoň po dobu 2 vteřin. Správa funkce SOS je umístěna v záložce Organizéru. Vybrat si musíte režim, zda má jít o klasické upozornění, nebo rovnou i nasdílení polohy skrze GPS. Vybrat si můžete doprovodný text SOS zprávy, případně zda se text nemá odesílat vůbec. Souběžně s odesláním SMS/zavoláním je možné aktivovat i funkci sirény, kdy telefon začne vydávat poměrně výrazný zvuk, který na problém majitele upozorní nejbližší okolí.

Aligator A890 GPS Senior
SOS tlačítko se nachází nahoře na zádech

Celkem můžete nastavit 5 čísel, které bude Aligator v případě aktivování SOS tlačítka zkoušet kontaktovat. Na základě nastavení na daná telefonní čísla odešle SMS zprávu, případně se bude pokoušet na vybraná čísla postupně dovolat. Aligator A890 GPS Senior se pyšní ještě jednou zajímavou dovedností, a to upozornění vybraných čísel na fakt, že baterie Aligatoru je již téměř vybitá. Snadno tak můžete babičku zkontaktovat, aby si telefon umístila do nabíječky.

Zastavíme se u fungování GPS čipu. V případě, že chcete, aby byla poloha co nejpřesnější, doporučujeme povolit datové GPRS přenosy, které pomohou při lokalizaci díky A-GPS, tedy pomocí internetu. I tak ovšem není přesnost nejlepší. Obecně hodně záleží na tom, kde se senior právě pohybuje. Pro alespoň částečnou orientaci funkce pomůže a o to tu vlastně i jde.

Zábava: hudba nebo video

Nebudeme vám nic nalhávat, s Aligatorem A890 GPS Senior se příliš nepobavíte – žádné předinstalované hry nenabízí a žádné ani nedoinstalujete. Multimediální funkce tady zastřešuje přehrávač videa a MP3 souborů. My pouze dodáme, že pro přehrávání hudby či videa bude nezbytné vložit microSD kartu – bez té se zkrátka nepohnete z místa. Opravdu nudné chvilky dokáže zpříjemnit alespoň FM rádio, které ke svému fungování nepotřebuje ani sluchátka. Rádio umožní automatické ladění stanic, které proběhne zhruba během 10 sekund. Citlivost na signál je poměrně slušná, kvalita odpovídá očekávání.

Líbilo se nám
  • FM rádio funguje i bez sluchátek
  • přehrávač MP3 souborů
Nelíbilo se nám
  • bez jakýchkoliv her

Zhodnocení: pár much má

Disciplína navrhnout seniorský telefon není vůbec tak snadná, jak se může na první pohled zdát. Tyto telefony jsou některými mylně považovány za základní telefony pro nejméně náročné, tedy například pro malé děti, ale ty už jsou mnohdy odkojené smartphony. Seniorské telefony musí splňovat určité náležitosti a co je hlavní, musí být snadné na ovládání. Podmínkou je kvalitní prostředí, ve kterém se senior snadno orientuje.

Aligator A890 GPS Senior sice nabídne přehledné prostředí, ovšem některé položky jsou trochu nesmyslně rozmístěné. Stejně tak nám vadí poměrně komplikované nastavení funkce SOS a nutnost vkládat paměťovou kartu i v momentě, kdy si chcete jen pořídit pár snímků.

Aligator A890 GPS Senior

Naopak můžeme pochválit celkovou svižnost telefonu, velkou klávesnici, výbornou výdrž i design. Zajímavým benefitem je i možnost poslouchání FM rádia bez vložených sluchátek, což rozhodně není ani u seniorských telefonů pravidlem. Celkově se však jedná o rozumnou volbu a pořízením chybu neuděláte, byť existuje samozřejmě i schopná alternativa. Záměrně píšeme alternativa a ne konkurence, protože výběr seniorského telefonu by měly reflektovat potřeby a schopnosti konkrétních seniorů.

Konkurence

Pokud přemýšlíte o telefonu, který vám za podobné peníze nabídne maximum funkcí, může zaujmout Nokia 3310 (2017). Ta disponuje kvalitnějším displejem a také alespoň základním webovým prohlížečem. Chvíle nudy zaženete předinstalovanou hrou Had, výdrž je přitom stále skvělá, zhruba 5denní.

Nokia 3310 (2017) 2G

Rozměry115,6 × 51 × 12,8 mm, 79,6 g
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx, video: 320 × 240 px
Procesor
Paměťúložiště: 16 MB, microSDHC
Akumulátor1 200 mAh

Pokud vám nejde o funkce, ale chcete zkrátka jistotu, můžeme doporučit Emporii Pure. Za podobný finanční obnos dostanete telefon se skvělou klávesnicí, slušnou výdrží a netradičním designem. Oproti Aligatoru míří Emporia na ty nejméně zkušené uživatele. Pokud si tedy myslíte, že by se váš dědeček nebo babička nezvládli popasovat s komplikovanějším menu Aligatoru, může být Emporia lepší volbou.

Emporia Pure

Rozměry122 × 53 × 12,5 mm, 90 g
Displej?, 2" (176 × 220 px)
Fotoaparát
Procesor
Paměťúložiště: ?ne
Akumulátor1 000 mAh
aligator-a890-gps-senior
Klady
  • konstrukční zpracování
  • pokročilá funkce SOS režimu
  • velká klávesnice
  • výdrž baterie na jedno nabití
  • příjemná cena
  • přítomnost LED diody
  • FM rádio funguje i bez sluchátek
  • podpora Dual SIM
Zápory
  • v balení chybí stojánek
  • maximální jas displeje nestačí
  • plochá klávesnice
  • méně vhodné umístění reproduktoru
  • pro multimédia nutná microSD karta
Diskuze ke článku
xo
Podobný telefon má i moje mamka a je to pěkný . . . (doplňte si samy)
Má ho asi rok už a jde po malu do pr.ele :D
Levný materialý plast na prd... Display na prd.. ach ach..
Jerry
Co mě na těchto tlačítkových telefonech neuvěřitelně štve je ten tragický fotoaparát.
Kdy už výrobci konečně pochopí, že i senior si chce vyfotit své vnouče nebo když je někde na výletu, na výstavě a tu fotku pak třeba někomu ukazuje??? Bohatě by tam stačilo dát něco, co je v Androidech za 3 tisíce. O kolik by to asi tak zvedlo cenu? O 100Kč a ani to ne.
piuch
Seniori chteji fotit a chteji se divat na fotky. Bohuzel, u vetsiny techto aparatu je fotak tragicky a displej tragicky.
Pesedm
Telefon vyrobený v čínské továrně na pneumatiky narychlo předělané na výrobu telefonů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze