Alcatel POP 4S a POP 4
recenze

Alcatel POP 4S a POP 4

Výbava proti nízké ceně
7

Občas si také rádi trochu zaexperimentujeme, a tak jsme se rozhodli, že protentokrát spojíme recenzi velkého Alcatelu POP 4S a velmi levného Alcatelu POP 4. A sdílejí stejnou filozofii jako jejich sourozenci z řady Idol. Takže zatímco POP 4S je tím nejvybavenějším z rodiny POP, tak jeho menší bratříček je naopak tím nejméně vybaveným. Uvidíme tedy, jak si tato dvojice povede v naší recenzi.

Už je to nějaký pátek od našich recenzí Idolu 4 a Idolu 4S, povedených telefonů od Alcatelu, které se snažily ve vyšší střední třídě přesvědčit krásným designem, kvalitními materiály a špičkovým zvukem. Idol 4S zde představuje tu absolutní špičku od Alcatelu, zatímco Idol 4 představuje menší, hůře vybavenou a především levnější variantu. Nyní se nám tato situace tak trochu opakuje u řady POP. Máme tu větší POP 4S s 5,5palcovým Full HD displejem, osmijádrovým MediaTekem, 2 GB RAM a 13Mpx fotoaparátem a menší 5palcový POP 4, který nabídne nižší HD rozlišení, čtyřjádrový Snapdragon 210, 1 GB RAM a 8Mpx fotoaparát. Oba telefon však přicházejí s Androidem 6.0 Marshmallow a oba lákají vcelku příznivou cenou. Pojďme se tedy podívat, jak se Alcatelu tato dvojice povedla.

Řada Alcatel POP 4

Technické parametry Alcatel POP 4

Kompletní specifikace
Konstrukce140,7 × 71,4 × 8 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 3 299 Kč

Technické parametry Alcatel POP 4S

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 76,8 × 8 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6755M, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 960 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:56 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 5 499 Kč

Alcatel POP 4S a POP 4 – videopohled

Obsah balení

Balení telefonů jsou shodná. Dostanete spoustu příruček, microUSB kabel s adaptérem pro nabíjení a sluchátka. Právě u nich je jediný rozdíl v příslušenství. Dražší POP 4S dostal do vínku dobrá špuntová sluchátka s plochým kabelem a náhradními špunty navíc. To u levného POPu 4 se už dost šetřilo, a tak k němu dostanete pouze otřesně hrající pecková sluchátka.

Alcatel POP 4 a POP 4S

Design a konstrukce: pohledný plast

Na první pohled nevypadají telefony vůbec špatně a už vůbec ne levně. Mají plastovou konstrukci o tloušťce 7,9 mm, což není vůbec špatná hodnota, a mají snímatelná plastová záda, která vypadají díky speciální úpravě materiálu jako kartáčovaný kov. Díky tomu se navíc záda prakticky vůbec nezapatlají. Bohužel se však telefony nedrží úplně nejlépe a nejvíce jdou problémy této konstrukce cítit u většího 4S. Záda jsou sice pěkně zakřivená, ale přední panel má opravdu nepříjemně ostré hrany, které vás při manipulaci jednou rukou neustále řežou do ruky. Sluší se i zmínit, že větší Pop koupíte krom zlaté i ve stříbrné a tmavě šedé. POP 4 seženete zatím pouze ve stříbrné, ale od října by se měla dostat do prodeje rovněž i zlatá varianta.

Náš POP 4S navíc vydával po celou dobu testování poněkud podezřelé zvuky. Zdá se, že kryt nesedí úplně přesně a při promačkávání lehce skřípe a vrže, což je rozhodně nepříjemné zjištění. Mohlo by se jednat o vadu tohoto jednoho kusu, ale vyzkoušel jsem si i jiný POP 4S a tam jsem na vrzání také narazil, byť ne v tak velké míře. U menšího POPu naštěstí bylo i přes prakticky totožnou konstrukci vše naprosto v pořádku. A díky značně menším rozměrům 140,7 × 71,4 mm oproti 152 × 77 mm u 4S je mnohem snaží a především pohodlnější s ním manipulovat. Hrana přední strany vás zkrátka tolik neřeže, když se nemusíte neustále natahovat po celé obrazovce.

Alcatel POP 4 a POP 4S

Na pravém boku telefonu najdeme vypínací tlačítko a dvojtlačítko pro regulaci hlasitost, která sice mají příjemný stisk, ale naneštěstí jsou umístěná úplně nahoře na boku telefonů. Kvůli tomu není nijak zvlášť příjemné se pro vypínací tlačítko neustále natahovat – obzvláště u velkého 4S. Naštěstí je tu alternativa v podobě dvojitého poklepání na displej pro odemknutí/zamknutí displeje nebo v případě 4S ještě mnohem lepší možnost – odemykání pomocí hardwarového tlačítka pod displejem, ve kterém sídlí i poměrně rychlá čtečka otisků prstů. Tu nemá třeba ani taková vlajková loď od Alcatelu Idol 4S. Toto tlačítko obklopují ještě dvě senzorová tlačítka s podsvětlením. Ani to se nám ovšem u testovaného kusu 4S úplně nezdálo. Levé tlačítko pro návrat totiž svítilo značně jasněji než tlačítko multitaskingu napravo. Menší POP 4 má senzorová všechna tlačítka a ta s podsvětlením problémy neměla. A díky menším rozměrům není ani to vysoké umístění tlačítek tak závažný problém.

Už jsme zmínili, že zadní kryt jde u každého telefonu sejmout. Pod ním kromě baterie najdeme i jedno příjemné překvapení. Oba telefony mají totiž hned tři sloty (nikoliv jen jeden hybridní jako obvykle): dva sloty pro SIM karty (nanoSIM u 4S a microSIM u POP 4) a jeden zvlášť pro paměťovou microSD kartu. Nemusíte se tedy rozhodovat, zda chcete druhou SIM či větší paměť.

Líbilo se nám:

  • pohledný design
  • příjemné rozměry menšího POPu 4
  • čtečka otisků prstů u 4S
  • nehybridní sloty pro karty

Nelíbilo se nám:

  • kvalita konstrukce POPu 4S
  • hrana přední strany nepříjemně řeže do ruky
  • nešťastné umístění tlačítek

Displej: dobří pracanti

Předně musím říct, že oba displeje jsou skutečně kvalitní, obzvláště s přihlédnutím k cenám jednotlivých modelů. 4S nabízí velký a jemný 5,5palcový Full HD IPS displej a POPu 4 menší 5palcový HD IPS displej. Větší 4S má sice výhodu jemnějšího obrazu a o něco lepších barev, ale jeho menší bratříček se může zase pochlubit o malinko vyšším jasem. Ten však není celkově špatný ani u jednoho z telefonů, stejně tak čitelnost na přímém slunci potěšila. Najdeme tu i automatickou regulaci jasu. Ta má ovšem občas vlastní hlavu a zkrátka jas nezmění nebo jeho výši netrefí úplně přesně. Nad displeji je u obou telefonů krom již zmiňované kamerky i malinká notifikační LED diodka, která určitě každému přijde vhod. Jen škoda, že nejde nijak konfigurovat.

Líbilo se nám:

  • pěkné displeje
  • Full HD rozlišení u 4S

Nelíbilo se nám:

  • lehce nižší jas většího POPu
  • nespolehlivá automatická regulace jasu/li>

Zvuk: více než dostačující

Na zádech pod hlavními fotoaparáty obou modelů se nachází drobná mřížka hlasitého reproduktoru, který rozhodně není z nejhorších. Zvuk není nijak zvlášť plochý a hlavně nepřechází ve vyšších stupních hlasitosti v plechové rachtání. Co však nepotěší, je 3,5mm jack výstup u menšího POPu, který není příliš hlasitý a ani kvalitnější sluchátka situaci nedokáží moc zlepšit. Když už jsme u sluchátek, k dražšímu 4S dostanete poměrně kvalitní špuntová sluchátka s plochým kabelem a náhradními špunty, která vám určitě na nějakou dobu postačí. To k jeho menšímu kolegovi dostanete pouze naprosto otřesné pecky, které si zaslouží místo leda tak v koši a ne ve vaší kapse. Lepší sluchátka jsou tedy prakticky nutností.

Alcatel POP 4 a POP 4S

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor
  • zachování kvality zvuku při vyšší hlasitosti
  • špuntová sluchátka v balení POPu 4S

Nelíbilo se nám:

  • mizerná pecková sluchátka v balení POPu 4

Baterie: větší víc táhne

Po snadném sejmutí zadního krytu spatříme u 4S baterii s kapacitou 2 960mAh a u jeho menšího bratříčka dokonce vyměnitelnou 2 500mAh baterii, což vždy rádi vidíme. Škoda že větší z naší dvojice o možnost uživatelské výměny akumulátoru přišel. Výdrž není nijak zvlášť úchvatná ani u jednoho telefonu, ale 4S jí má přeci jen vyšší. Větší kapacita se tu zkrátka i přes větší displeje a rozlišení silně projeví. Zatímco menší POP 4 má občas problémy dotáhnout to při lehce náročnějším používání do večerních hodin, u 4S vám večer po návratu domů klidně i nějakých 15 % baterie zbude. Přesto se však dobíjení každý večer asi jen tak nevyhnete.

Alcatel POP 4 Alcatel POP 4S
streamování videa 6:42 hodin (720P) 7:37 hodin (1080p)
nabití baterie do 80 % 1:48 hodin 1:10 hodin
nabití baterie do 100 % 2:32 hodin 1:36 hodin

Líbilo se nám:

  • POP 4 má vyměnitelnou baterii

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivá výdrž ani u jednoho z telefonů
  • poměrně dlouhá doba dobíjení

Fotoaparát: rozdíl nejen v megapixelech

Fotoaparát se ukázal jako jeden z největších rozdílů mezi námi testovanými modely. Ten v POPu 4 nabídne 8 Mpx a jednobarevnou přisvětlovací LEDku, zatímco 4S už povýšilo na 13 Mpx a LEDka si přilepšila na barvy dvě. A ten rozdíl jde skutečně poznat. Obzvlášť v horších světelných podmínkách je menší POP opravdu na štíru kvůli výraznému rozmazávání fotek a o nějakých detailech tu nemůže být řeč. Dokonce i makro fotky se ukázaly pro 8Mpx senzor jako obrovský problém. Fotoaparát vám sice postačí na různé momentky za dobrého světla, ale na větší 13Mpx senzor 4Ska zkrátka nestačí. Pořád ale musíme mít na paměti cenu menšího POPu, která je lehce pod 3 tisíce. Za ty nelze čekat zázraky. Zde zkrátka jednoznačně platí, že za více peněz dostanete více muziky. Avšak ani lepší 13Mpx fotoaparát není ve světle své nejbližší konkurence nijak zvlášť oslnivý.

Alcatel POP 4 a POP 4S
POP 4: fotografie za špatného i dobrého osvětlení
POP 4S: fotografie za špatného i dobrého osvětlení
Rozdíl fotografií po použití HDR: nalevo POP 4, napravo POP 4S

Natáčení videa je dalším výrazným rozdílem. Zatímco 4S dokáže natáčet Full HD při 30 snímcích za sekundu, tak menší POP 4 zvládne bohužel jen HD rozlišení rovněž při 30 snímcích za sekundu.

Aplikace fotoaparátu: nalevo POP 4, napravo POP 4S

I v aplikaci fotoaparátu je obrovský rozdíl. Aplikace 4Ska nabízí mnohem více možností a zejména přehlednější zpracování. Bohužel však nejde o povedenou aplikaci, kterou najdeme u dražších telefonů řady Idol 4. POP 4 dostal aplikaci ostrouhanou na naprostý základ a moc zázraků s ní neuděláte. Vesměs jen přepnete mezi foťáky a focením/natáčením nebo si může vybrat rozlišení natáčení a focení.

Selfie za světla a v noci s bleskem: nalevo POP 4, napravo POP 4S

Čelní kamerka nabídne v obou případech 5 Mpx, široký úhel záběru u 4S a jako bonus naleznete i u nich vlastní přisvětlovací LED diodku. Svou kvalitou však bohužel rozhodně nepřesvědčí. U 4S to při dobrém světle ještě jde, ale jakmile se světlo byť jen trochu zhorší, jde kvalita rychle dolů a má tendenci všechny fotky rozmazávat. U POPu 4 vás nezachrání ani to denní světlo.

Líbilo se nám:

  • hlavní fotoaparát POPu 4S s natáčením ve Full HD
  • LED dioda u předních kamerek

Nelíbilo se nám:

  • pouze HD natáčení u POPu 4
  • horší kvalita obou předních kamerek
  • omezená aplikace menšího POPu

Hardware: čtyři jádra navíc nejsou vše

Dalším velkým rozdílem mezi recenzovanými POPy je hardwarová výbava. V dražším 4S tepe osmijádrový procesor MediaTek a 2 GB RAM paměti, přičemž interní úložiště činí 16 GB (10,4 GB použitelných) a lze jej rozšířit až o 64 GB pomocí microSD karet. Levnější POP 4 disponuje slabším Snapdragonem 210, jen 1 GB RAM a 8 GB (pouze 4 GB využitelné) interního úložiště, které lze opět rozšířit SD kartami, avšak tentokrát pouze o 32 GB. Oba dva telefony zvládnou jednodušší hry, ale vyšší výkon zde zkrátka nejde zapřít.

Výsledky benchmarků: nalevo POP 4, napravo POP 4S

Výkonnější 4S si poradí mnohem lépe s náročnějšími hrami a multitaskingem. Obrovský rozdíl je třeba v aplikaci fotoaparátu, která se spouští mnohem rychleji a i ukládání v ní vzniklých souborů je mnohem rychlejší. Lepší výbava ovšem bohužel neznamená naprosto bezproblémový chod. Při spouštění více aplikací či náročnějším používání se i zde setkáte s menšími záseky či zpomalením, ale rozhodně se nejedná o nic drastického. A koneckonců ani levný POP 4 na tom není špatně. Pokud nebudete otevírat mnoho náročných aplikací, bude pohyb v prostředí prakticky stejně plynulý jako u vybavenějšího 4S.

Líbilo se nám:

  • poměrně dobrá plynulost prostředí u obou telefonů
  • možnost rozšíření microSD kartami

Nelíbilo se nám:

  • 4 GB použitelné paměti u POPu 4 je skutečně málo
  • s více aplikacemi si ani jeden neporadí úplně nejlépe

Prostředí a systém: čistota nadevše

S plynulostí telefonu souvisí samozřejmě i systém, kterým je zde v podstatě čistý Android 6.0 Marshmallow, respektive 6.0.1 u POPu 4, s pár aplikacemi navíc od Alcatelu a menšími úpravami, jako jsou zkratky pro vámi zvolené aplikace na zamykací obrazovce nebo košťátko v multitaskingu pro zavření všech aplikací najednou. A také ikonky si Alcatel přebarvil k obrazu svému.

Prostředí POP 4
Prostředí POP 4S

Aplikace samotné jsou z velké části originální od Alcatelu, ale svými funkcemi a vzhledem jsou aplikace prakticky identické s těmi od Googlu. A stejná situace panuje i u samotného launcheru. Jediný rozdíl mezi telefony v oblasti prostředí spočívá v designu menu aplikací, který je u 4S stejný jako u dražších telefonu řady Idol 4, zatímco u POPu 4 se mnohem více podobá originální předloze od Googlu. Zajímavá je však třeba funkce Záznam barev, která se vám bude hodit, pokud chcete třeba sladit barvy prostředí telefonu s vaším oblečením nebo čímkoliv jen chcete. Stačí namířit fotoaparátem na objekt/barvu, kterou chcete, a telefon vám nabídne několik možných barevných úprav prostředí, včetně jiných ikonek a pozadí.

Aplikace a funkce Záznam barev

Ani na bloatware tu prakticky nenarazíte. Oba telefony mají pár speciálních aplikací navíc, jako třeba aplikaci pro zlepšení výkonu, kompas, aplikaci zaměřenou na synchronizaci nebo antivirus AVG ve verzi PRO. Předinstalované tu jsou i sociální sítě Facebook, Twitter, Instagram a aplikace pro komunikaci jako Facebook Messenger či WhatsApp. Jen POP 4S si přibral navíc pětici her, které se však dají ihned smazat pro trochu toho místa navíc, konkrétně cca 1 GB.

Líbilo se nám:

  • prakticky čistý Android Marshmallow
  • pěkné prostředí
  • skoro žádný bloatware

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně předinstalované hry u 4S

Konektivita: spolehlivěji by to nešlo?

Konektivita je u obou telefonů velmi podobná. Na palubě je Bluetooth, Wi-Fi 802.11b/g/n, A-GPS a rádi vidíme zejména kompletní podporu LTE. Jen to NFC se už do levnějšího POPu 4 nedostalo. U obou telefonů zastupuje roli internetového prohlížeče předinstalovaný Google Chrome.

A-GPS je vcelku spolehlivá. Co už spolehlivé rozhodně není, je signál Wi-Fi. Až příliš často se stává, že se oba telefony z ničeho nic odpojí ze sítí, a chvíli trvá, než si opět všimnou, že mají vlastně zapnutou Wi-Fi. Kvalita hovorů je však dobrá a sluchátko je v obou případech poměrně hlasité a zvuk na druhé straně čistý a bez praskání či jiných neduhů.

//media/image/241736/link//

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • NFC u POPu 4S
  • dobrá kvalita hovorů

Nelíbilo se nám:

  • nespolehlivý Wi-Fi signál

Závěrečné hodnocení: výbava nebo lepší poměr cena/výkon?

Znamená tedy větší opravdu lepší? Podle nás rozhodně ano, ale jeho koupě není tak jasná, jak se může zdát. POP 4S je skutečně v každém ohledu lepší než jeho menší bratříček a stále si zachovává poměrně příznivou cenu. Velký Full HD displej, čtečka otisků prstů, lepší fotoaparát, delší výdrž baterie, výkonnější hardware – to jsou asi ty největší plusy POPu 4S. U našeho kousku byly sice problémy s konstrukcí, ale to může být pouze vadou tohoto konkrétního kusu. Jinak se jedná o opravdu povedenou placičku.

Alcatel POP 4 a POP 4S

Musíme však upozornit, že ani menší POP 4 není rozhodně špatným telefonem. Právě naopak, musíme si totiž připomenout cenu. Za necelé 3 tisíce korun získáte opravdu solidně zpracovaný a kvalitní telefon, kterých v této cenové kategorii skutečně mnoho není. Je to prakticky stejný telefon jako vetší POP 4 Plus, který jsme rovněž nedávno recenzovali. U menší 4ky se ale tolik neprojevují neduhy konstrukce (špatně umístěná tlačítka a řezání hran do ruky) a hardware s fotoaparátem je prakticky totožný jako u 4 Plus, jen za menší peněžní obnos. Pokud bychom si tedy udělali srovnání napříč celou rodinou POP 4, poráží malý POP hravě své vetší dvojče POP 4 Plus, ale na nejvybavenější 4S prostě už nestačí.

Konkurence

Konkurencí pro velký POP 4S může být třeba Huawei Y6 II, který nabídne lepší výdrž baterie, odladěnější prostředí a ušetříte 500 korun. Schází mu ovšem čtečka otisků prstů a Full HD rozlišení displeje.

Huawei Y6 II
Recenze Huawei Y6 II – Pan Průměrňák

Pokud si naopak připlatíte tisícovku, můžete si pořídit velmi vydařený Xiaomi Redmi Note 3 v globální verzi, která podporuje i tímto výrobcem doteď opomíjené 800MHz pásmo LTE. Navíc má Note 3 mnohem lepší kovou konstrukci, o 1 000 mAh větší baterii, rovněž rychlou čtečku a lepší hardwarovou výbavu a fotoaparát.

Xiaomi Redmi Note 3
Recenze Xiaomi Redmi Note 3 – Výkonný elegán s pár kompromisy

POP 4 to má se svou konkurencí mnohem lehčí, jelikož většina podobně dobrých telefonů stojí o nějaký ten tisíc korun více. Dobrou konkurencí mu je nicméně třeba Vodafone Smart prime 7. Ten nabídne zakřivené 2.5D sklo displeje, podporu až 128GB microSD karet a třeba i NFC.

Vodafone Smart prime 7
Recenze Vodafone Smart prime 7 – Levně a kvalitně podruhé

A pokud jste opět ochotni si připlatit tisíc korun, může vás zaujmout i Samsung Galaxy J3, který má mnohem hezčí AMOLED displej a trošku lepší hardwarovou výbavu.

Samsung Galaxy J3 (2016)
Recenze Samsung Galaxy J3 (2016) – A co detaily?

Bereme-li konkurenci a cenu v potaz, vypadá najednou POP 4 mnohem lépe a vcelku dost lákavě. Za současnou cenu 2 999 korun budete lepší telefon s Androidem Marshmallow opravdu těžko. To POP 4S už má život o poznání těžší, ale ne každý si může dovolit připlatit a kombinaci 5,5palcového Full HD displeje se čtečkou otisku prstů a kompletním LTE nebude jednoduché pod 5,5 tisíce korun sehnat.

alcatel-pop-4
Klady
  • pohledný design
  • vcelku plynulý chod prostředí u obou modelů
  • Full HD u POPu 4S
  • kompletní LTE
  • možnost rozšíření microSD kartami
  • poměrně kvalitní displeje a zvukový výstup
  • čtečka otisků prstů POPu 4S
Zápory
  • pochybná kvalita konstrukce u POPu 4S
  • nepříjemné řezání hran do ruky
  • výdrž obou telefonů by mohla být lepší
  • ani 4S moc nezvládá chod více aplikací najednou
  • pouze 4 GB použitelné paměti u menšího POPu
  • nespolehlivý Wi-Fi signál
Diskuze ke článku
mira
Nevidím zmínku, zda podporuje VoLTE, resp. VoWifi.
Dan
Pane Šrajere, já ten telefon mám (POP 4S) a do ruky mě teda fakt neřeže. A když už napíšete v textu, že vrzání stejného telefonu mohlo být způsobené vadou konkrétního kusu a do závěrečného hodnocení pak napíšete "pochybná kvalita konstrukce", tak to už mi přijde jako docela podpásovka. Že vy nemáte rád Alcatel?
marty 36
POP 4s má rychlonabíjení, na 80% do hodiny.Nechápu měřené údaje v tabulce.
s
další zbytečné přerostlé placky byť za rozumnou cenu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze