Alcatel OT Pop C5
recenze

Alcatel OT Pop C5

útok do nejlevnějších Dual řad
4

Cílem každého výrobce není nejvýkonnější high-end. Alcatel OneTouch sice útočí i do vyšších tříd, tentokrát to však zkouší na poli těch nejlevnějších chytrých Dual SIM telefonů. Dokáže 4,5“ Pop C5 zaujmout i něčím jiným, než jen nízkou cenou? Jak Pop C5 dopadlo, to se dozvíte v našem videopohledu i podrobné recenzi.

Do redakce se nám dostala duální verze Alcatelu OT Pop C5. Tento model se na českém trhu prodává od února 2014 a za psychologickou cenu pod 3 000 Kč nabídne především dobře ovladatelný 4,5" displej a podporu dvou SIM. Jedná se o dobrou volbu, pokud hledáte levný Dual SIM s úhlopříčkou, kterou zvládne ještě jedna ruka? To odhalí naše recenze.

Alcatel OneTouch Pop C5 – rychlý videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop C5

Kompletní specifikace
Konstrukce131,5 × 67,9 × 11,5 mm, 157 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:08 hodin
Dostupnostúnor 2014, ?

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér
  • USB – microUSB kabel
  • špuntová sluchátka
  • stručný návod

Design a konstrukce: hlavně levně

Za danou cenu nelze očekávat designový skvost. Alcatel Pop C5 nás zde bohužel nepřekvapil a nabízí očekávané plastové, lesklé tělo. Telefon vás nepříjemně překvapí i hmotností, 157 gramů by odpovídalo většímu zařízení nebo aspoň kvalitnějšímu zpracování. Celkově se Pop C5 chlubí rozměry 131,5 × 67,9 × 11,5 mm a díky zaobleným rohům padne dobře do ruky.

Přední straně dominuje 4,5“ displej, pod ním se nachází známá trojice senzorových tlačítek. V horní části naleznete reproduktor, v těsné blízkosti následně senzor okolního světla a 0,3Mpx fotoaparát. Na přední straně vás upoutají i poměrně silné rámečky kolem displeje. Na aktuální trendy to je již skutečně příliš, v takto levném telefonu to ale ještě můžeme akceptovat.

Ovládání hlasitosti zabezpečuje tlačítko na pravé straně telefonu. Vypnutí a zapnutí provádíte na horní hraně. Zde se také nachází 3,5mm Jack. Levá strana zůstala nevyužita. Posledním konektorem je microUSB na spodní straně telefonu.

Pokud telefon otočíte, čeká na vás lesklý a hladký plast s nápisem ALCATEL onetouch. V jeho blízkosti naleznete 5Mpx fotoaparát, LED přisvícení, reproduktor a mikrofon pro redukci okolního šumu při telefonování. Fotoaparát je mírně vystouplý a telefon se o něj vždy opírá, klasicky při položení na stůl.

Pokud se Vám nelíbí námi testovaná barva telefonu, tmavěšedá, můžete si telefon pořídit v těchto barevných variacích: bílá, namodralá černá, tyrkysová a růžová.

Baterie a výdrž: vícedenní společník

4,5“ displej si o svoji denní dávku řekne. Jeho zobrazovací schopnosti ovšem nejsou vysoké a je poměrně úsporný. Spotřebu baterie také ovlivňuje příjem signálu. Pokud využijete jen jeden slot na SIM, výdrž baterie prodloužíte. Alcatel umístil do Pop C5 baterii o kapacitě 1 800 mAh. Podívejte se, jak dopadl v našem testu.

Výdrž jsme testovali naším klasickýmtestem i v běžném provozu. Při našem testu streamování videa přes Wi-Fi ve smyčce na 50% jas a 50% hlasitost zvuku vedeného do špuntových sluchátek a s jednou SIM kartou přihlášenou do sítě 3G jsme dosáhli při potlačených aktualizacích času 6 hodiny a 23 minut, což je průměr až mírný nadprůměr. Telefon rozhodně není problém při náročnějším dni vybít, ale méně náročných dnů vydrží na jedno nabití hned několik. Průměrně byste se měli ustálit na dvou dnech výdrže.

Displej: jedna ruka stačí

Ani zde neměl Alcatel příliš velký rozpočet a je to vidět. 4,5“ displej nabízí rozlišení 854 × 480 px, což znamená jemnost 218 ppi. Stále je to však lepší, než běžné rozlišení 800 x 480 pixelů, které mohl klidně použít. Mírné zlepšení tu tedy je. V běžném prostředí telefonu (volání, zprávy, nastavení) vám displej nebude dělat problémy. V případě navštívení internetu, případně hraní her již budete zklamáni. Rastr je viditelný, podání barev mdlé a pozorovací úhly by také mohly být lepší. Podsvícení je rovnoměrné a telefon ani příliš nereaguje deformací barev na stlačení rámečků, ke kterému dochází například při hraní her. Na přímém světle byste ocenili lepší barevné podání, displej není dobře čitelný, ale opět se řadíme spíše k průměru v dané cenové kategorii. Pro zlepšení celkového dojmu doporučujeme čistící hadřík, zobrazovač je náchylný k zanechání otisků, snadno se ušpiní a obrazová kvalita klesne. Po přihlédnutí k ceně nelze displeji příliš vytýkat, ale samozřejmě kvalitu FullHD a retina displejů zde nečekejte.

Pro méně náročného uživatele je displej Alcatelu Pop C5 dostačující a nelze mu vytknout žádnou hrubou chybu. Pokud ale patříte mezi uživatele, kteří si zakládají na kvalitním obrazovém výstupu, Pop C5 není dobrou volbou.

Hardware: výkon bez optimalizace

Alcatel OneTouch Pop C5 je poháněn dvoujádrovým procesorem Mediatek 6572 s frekvencí 1,3 GHz. Telefon má k dispozici 512 MB RAM. Po zapnutí, s ukončenými aplikacemi na pozadí a bez dalšího nastavení vám zůstane pouze 199 MB, a to není moc, v dané třídě je to ale běžné. Zbytek si vezme Android ve verzi 4.2.2.

Po prvním zapnutí vám telefon nabídne 1,03 GB volného místa. Prostor lze rozšířit microSD kartou a to až do velikosti 32 GB. Na kartu můžete přesunout i aplikace, které to umožňují.

Benchmarky: AnTuTu, NeneMark2, Quadrant Standard

Prostředí: jako čistý Android

Pop C5 se paradoxně snaží imitovat čistý Android a je škoda, že v něm čistý Android skutečně nenajdeme. Nadstavba, byť je příjemná a nevypadá náročně, spotřebuje více, než je zdrávo a telefonu zůstane absolutní minimum. Náročná nadstavba Pop C5 nesvědčí, malá RAM je znát a to i v samotném systému, který je plynulý jen po zapnutí. Stabilita a plynulost je zde na skutečně nízké úrovni.

Po zapnutí na vás čeká prostředí doslova přeplněné aplikacemi. Alcatel OneTouch zde rozhodně nešetřil a předinstaloval aplikace AntiVirus, Převodník měn, Deezer (online hudební knihovna), Evernote, Nákupní seznam, OfficeSuite, Rádio, PicSay (fotoeditor), Movie Studio a hry Kingdoms and Lords, Little Big City, Green Farm 3, Uno and Friends a WonderZoo.

Alcatel Pop C5 je pomalý. To bychom mu vzhledem k ceně odpustili, pokud by byla pomalost konzistentní a očekávatelná. Ale neustále zadrhávání a neplynulost již přehlížet nelze. Telefon si dává načas a často vyžaduje uživatele klidné povahy.

Fotoaparát a videokamera: nic než základ

Zadní 5Mpx fotoaparát s užitečnou LED diodou, ale bez autofokusu nenabídne nic převratného, rozlišení je ale vyšší, než je v této kategorii běžné. Fotoaparát si často pomáhá vysokou hodnotou ISO a neřadí se mezi kvalitní. Ani v samotném nastavení fotoaparátu toho moc nezmůžete. Ovlivnit lze pouze režim, kterých ale není vůbec málo. Nechybí HDR, noc, panorama, a následně můžete zvolit velikost obrázku, LED přisvícení a samospoušť.

Telefon nedisponuje touchfokusem ani autofokusem. Fotit na krátké vzdálenosti je problematické a s fotoaparátem často ani nezachytíte dokument či něco podobného.

Fotoaparát je navíc velmi pomalý a zkušenost vás často od pořízení fotky odradí. Momentky s ním zachytit nestihnete, na běžné focení a pro nenáročné uživatele ale postačí.

Pop C5 nahrává video v HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, výsledek ale spíše patří na displeje telefonů, vzhledem k nižší kvalitě si jej na počítači nepouštějte. Posoudit můžete sami.

Telefon i přes nízkou cenu nabídne dokonce i přední fotoaparát, který nabídne 0,3Mpx snímač. Lze s ním natáčet video i pořizovat fotografie. Kvalita je ovšem základní - venku se setkáte s „přepaly“ a v interiéru často doplatíte na nedostatek světla. Například při videohovoru uvidí druhá strana spíše siluetu, pro základní použití ale postačí.

Multimediální funkce: na maximum

Alcatel OneTouch se snaží. Již po spuštění zde najdete množství aplikací pro práci s multimédii. Jedná se o Deezer (online hudební knihovna), editor fotek, editor videa, Hudba Play, přehrávač videa a dokonce i FM rádio bez RDS, jež standardně využívá sluchátka jako anténu. Pouze přehrávač videí nezvládá titulky, to však řeší rychlé stažení příslušné aplikace z Google Play.

Pokud se pustíte do hraní her, budete zklamáni. Nedostatek RAM paměti a výkonu je znát a hry často nejsou neplynulé. Doporučit vám můžeme méně náročné 2D tituly jako AngryBirds, které fungují velmi dobře. Kdybyste měli zájem, zahrajete si na nejnižší detaily i DeadTrigger 2. Hra je zpočátku překvapivě hratelná, ale je nutné počítat občas se zaváháním a dalšími neplynulostmi, náročné scény jsou tak už obtížně hratelné. Celkově lze říci, že hry lze na zkrácení dlouhé chvíle hrát i na Pop C5, i když na nejnovější herní pecky musíte zapomenout.

Telefonní funkce: přehlednost především

Funkce telefonních hovorů je pro mobilní zařízení stále primární. Prostředí je přehledné a jednoduché. Po spuštění si můžete načíst kontakty například z Google účtu. Kvalita hovorů je na slušné úrovni a Pop C5 můžeme pochválit, ovšem jedná se o primární funkci telefonu. Funkce dvou SIM je zcela bezproblémová a intuitivní. Telefon se na vše ptá a máte tak přehled, ze které SIM právě voláte. Můžete si i nastavit výchozí SIM pro provádění hovorů, SMS nebo data, případně si jednotlivé SIMky odlišit barvou. Signál je u Pop C5 slabší a méně stabilní, než u stejného operátora s jinými telefony. Výjimečně docházelo i ke ztrátě signálu, v praxi by vás to zřejmě příliš obtěžovat nemělo. Pokud se často pohybujete v oblasti se slabým signálem, koupi Pop C5 bych zvážil. Tam, kde se Alcatel Pop C5 do sítě již přihlásit nemusí, jiné telefony to ještě zvládnou.

Zprávy a e-mail: funkční klasika

Zde vás Alcatel Pop C5 nepřekvapí. O emaily se vám postará aplikace Gmail, případně E-mail. Psaní na 4,5“ displeji je pohodlné, klávesnice a slovník kvalitní a rozměry umožňují psát jednou rukou, což tuto komunikace zpříjemňuje. Pop C5 se tak jeví jako obstojný komunikátor a pokud píšete často zprávy, telefon vás potěší.

GPS a navigace: lokalizace a čas

Pokud chcete určit polohu s pomocí Wi-Fi, vše je krásně rychlé. Pokud se spoléháte čistě na GPS přijímač, počkáte si řádově až desítky sekund. Během hodinové navigace v terénu navíc signál dvakrát vypadnul, ale následná lokalizace již proběhla bleskurychle v řádech sekund.

Pro využívání vestavěných Google Map je potřeba internetové připojení nebo využití mezipaměti, případně si můžete stáhnout omezené oblasti do paměti předem. Pokud ale chcete být hlasově navigováni, bez internetu se neobejdete. Řešením je zakoupení off-line hlasové navigace z Google Play.

Datové funkce a internet: základ a jen základ

V té nejnižší cenové kategorii nelze očekávat pokročilou komunikaci pomocí NFC, LTE či infraportu. Spokojit se musíte se slabším Wi-Fi přijímačem a Bluetooth v nejnovější nízkoenergetické verzi 4.0. K telefonu tak můžete bez problémů připojit fitness příslušenství a další zařízení vyžadující Bluetooth 4.0. Zapomenout nesmíme na rychlost internetového připojení, konkrétně HSPA. Pop C5 zvládne download až 21 Mb/s a upload 5,76 Mb/s. 3G je možné využívat jen v prvním slotu, druhý disponuje 2G sítí. Nalezneme zde skutečně absolutní standard. Internetové stránky lze navštívit pomocí výchozího prohlížeče nebo Chromem, ostatně jak jste na androidích zařízeních zvyklí. Prohlížeč není nejrychlejší a celkový dojem snižuje i kvalita samotného displeje. Ovšem vzhledem k ceně nelze v této oblasti nic vytknout.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Alcatel Pop C5 se snaží zaujmout především nízkou cenou a funkcí Dual SIM. Velkou předností telefonu tvoří zakulacené tělo a příjemný 4,5“ displej. Telefon padne dobře do ruky a čistě na telefonování, Dual SIM funkci a vyřizování mailů je dobrou volbou.

Pokud od telefonu očekáváte více, narazíte na nedostatečnou RAM, celkovou neplynulost a problémy se stabilitou. Fotoaparát je také na nízké úrovni a je zde spíše do počtu. Displej se rychle umaže a výrazně zhoršuje celkový dojem.

Pop C5 je vhodný model pouze pro nenáročné uživatele, pro které odvede dobrou službu. V dané cenové kategorii pod 3 000 Kč zřejmě ani nemůžeme chtít více, ale i Pop C5 si příležitostně s náročnějšími požadavky poradí. Umí navigovat, zahrajete si i hry, ale nejlépe mu opravdu sedí základní používání

Konkurence

Cenově rovnocenným konkurentem je PrestigioMultiPhone 5450 DUO. Jak je již z názvu patrné, i zde máme k dispozici Dual SIM. Parametrově jsou si oba telefony velmi blízké. PrestigioMultiPhone 5450 DUO nabídne navíc autofokus a Pop C5 překoná ve fotografiích.

Dalším konkurentem v kategorii Dual SIM je Gigabyte GSmart Aku A1. Nabídne stejnou úhlopříčku i rozlišení displeje. Celkově je sice o tisíc korun dražší, za tyto peníze však dostanete 1 GB RAM, autofocus, touchfocus a celkově kvalitnější fotoaparát. Bohužel zde máme starší verzi Bluetooth, konkrétně 3.0.

Za příplatek 800 Kč můžete získat Nokii Lumia 520. Ta disponuje menším 4“ displejem. Finka nabídne lepší fotoaparát a zapomenout nesmíme ani na oblíbené Here Maps. Lumia 520 je také lépe zpracovaná a vzhledově vypadá dražší.

Poslední konkurent je z vlastních řad. Jedná se o Alcatel Pop C7. Opět Dual SIM, tentokrát však s větším, 5“ displejem. Pop C7 nabídne lepší fotoaparát a celkově je na tom s chodem výrazně lépe. Alcatel si za něj nechá připlatit tisíc korun, ale rozdíl je skutečně markantní a připlacení doporučujeme.

alcatel-onetouch-pop-c5
Klady
  • dobře padne do ruky
  • 4,5palcový displej: možnost ovládat jednou rukou
  • dual SIM
  • cena
Zápory
  • plastové tělo
  • malá RAM
  • nekvalitní fotoaparát
  • kvalita displeje (pozorovací úhly i podání barev)
  • pomalé reakce
  • velikost vnitřní paměti
  • horší příjem GSM signálu
Diskuze ke článku
Myčoken
280 bodů na palec při 4,5" displeji a rozlišení 480 × 854 bodů je nesmysl.
lixina
Můžete mi poradit jakfunguje fotoapaár nemůžu fotit nic jiného než sebe.Logicky jsem se stažila otočit prstem takový obrázek jak to býva na iphone a vůbec to nejde.Nemusí se třeba něco nainstalovat ?děkujiza rady
milan
Ahoj můžu se zeptat jestli na Alcatel one touch C5 jdou filmy avi.děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze