Alcatel OT-991
recenze

Alcatel OT-991

Zařízení dvou tváří
82

Alcatel nasadil pořádný kalibr, který se zaměřuje na nižší třídu. V dané cenové kategorii nabídne velký 4palcový displej, fotoaparát s vysokým rozlišením 5 megapixelů, GPS modul nebo velmi dobrou datovou konektivitu. Na druhé straně je tu i řadu závažných nedostatků. Odpustíte mu to?

Výrobce Alcatel není v našich končinách neznámým výrobcem. Není uživatele, který by před lety nevlastnil typickou „hrušku“. Tato zařízení se vyznačovala dobrou výdrží a uživatelskou přívětivostí. Sláva Alcatelu pohasla, pod svá křídla jej převzal výrobce TCL a z našeho trhu se stáhl do ústraní. V zahraničí, především v Asii, ale stále boduje s řadou svých zařízení, která za nízkou cenu nabídnou skvělou výbavu. I náš trh se chystá dobít Alcatel OT-991, jehož patronem je prozatím operátor T-Mobile. Za tři tisíce nabízí 5 Mpx fotoaparát, 800 MHz procesor nebo obří 4palcový displej. Také se vám tato výbava zdá jako nereálná u takto levného zařízení? Jak se Alcatel povedl v reálu?

Alcatel OT-991 - oficiální fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch 991

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 68 × 10,8 mm, 131,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, video: 720 × 480 px, 25 FPS
ChipsetMediatek MT6573, CPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 2 999 Kč

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • pecková sluchátka

Design a konstrukce: do kapsy? Jen možná

Někomu se může novinka líbit, někomu ne. Já budu patřit k táboru těch uživatelů, kterým tento vzhled připadá nezajímavý a nevýrazný. Abych neměl pouze jednostranný pohled, tak několik prvků musím pochválit. Ergonomie přístroje je lepší díky vroubkovanému provedení zadního plastového krytu. Na svém místě by ale mohl držet o něco lépe. Ve spodní části v pravém rohu, kde je mezera pro jeho sejmutí, totiž drží až příliš laxně. K jeho dobru však řeknu, že neskřípe ani nepruží.

Ergonomie nepatří mezi nejsilnější stránky novinky

Dalším prvkem, který pochválím, je chromovaný plastový lem, obepínající jak boky telefonu, tak i z částí přední stranu nad displejem i ve spodní části kolem mikrofonu. Ani teď se nemohu „smířit“ s tím, že se jedná pouze o plast. Opravdu totiž působí kovovým dojmem, a i když vyvinu opravdu velký tlak, nedojde ani k prohnutí, natož zaskřípání. Jediným slabším místem plastového lemování je pak horní strana, ve které je umístěný 3,5 mm jack a klávesa pro vypnutí a zapnutí telefonu. V těchto prostorech jsem zaznamenal menší povrzávání. Na pravém boku je ve stejném barevném odstínu vyvedena kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti. To je, co se týče kláves, všechno. Spodní strana je pak věnována nabíjecímu a datovému konektoru microUSB.

Na zadní straně máme v horní části fotoaparát s rozlišením pět megapixelů s LED diodou. Optika fotoaparátu s diodou jsou lemovány plastovým čtvercem, který je mírně vyvýšený. V budoucnosti by tak nemělo hrozit poškrábání. V této skupině najdeme i velmi hlasitý reproduktor, o něm si však povíme v jiné kapitole. V levé části je pak nenápadná „mezera“ pro odšumovací mikrofon, sloužící pro eliminaci nežádoucích ruchů během hlasového hovoru.

Již jsem řekl, že ergonomie je díky vroubkovanému krytu poměrně dobrá. Přesto bude zřejmě velká skupina lidí mít s držením problémy. Rozměry totiž nejsou nejmenší a činí 122 × 68 × 10,8 milimetrů. Hmotnost 131,3 gramů řadí telefon rovněž spíše mezi ty těžší. Pokud přibereme do hledáčku přední stranu, zmíníme rozměrný dotykový 4 palcový displej, pod nímž se pak nachází čtveřice citlivých senzorových kláves, mnohdy nedostatečně podsvícené, s vibrační odezvou. V horní části je pak proximity senzor pro deaktivaci displeje při hlasovém hovoru a v této cenové kategorii neobvykle i přední VGA kamera.

Baterie a výdrž: není dobré, dát na první dojem

Na začátku jsme se potýkali s poměrně značným úbytkem energie, i když jsme s telefonem kdovíjak nepracovali. Na konci testování ale jako by se baterie telefonu vzpamatovala. Jedná se o typ Li-ion s kapacitou 1500 mAh. Nyní i při náročnějším používání, které zahrnuje poslání několika desítek sms denně, pár minut hlasových hovorů a půl hodinu prohlížení internetových stránek, dosáhneme bezproblémové výdrže jednoho a půl dne. Samozřejmostí je zapnutá push synchronizace Gmailu, běžící Google Talk a běžná synchronizace dalších funkcí.

Pokud jsme byli opravdu v klidovém stavu a naše používání telefonu se vymezilo jen na textovou a hlasovou komunikaci, dosáhli jsme třídenní výdrže. Nakonec vás nemůžeme připravit ani o standardizované testy, které nám odhalily, že telefon vydrží při přehrávání YouTube videí (zabezpečená Wi-Fi síť, 50% jas a hlasitost do sluchátek 50%) 259 minut. U prohlížení webových stránek (50% jas, deaktivované pluginy) jsme dosáhli velmi dobré výdrže 390 minut.

Zvuk: nejsem k zahození

Zvukovým výstupem přes reproduktor se bude Alcatel řadit mezi řecké bohy. Nabídne totiž nevídaně hlasitý výstup, kvalita projevu je pak pouze průměrná. Všechny složky zvuku jdou na ruku co nejvyšší hlasitosti, která je opravdu extrémní. Zvukový projev dodávaných peckových sluchátek je tristní a doporučuji poslech přes ně jen v nejvyšší nouzi. Pokud jsem použil vlastní dodávaná sluchátka, byl poslech o poznání lepší. Zvuk byl poměrně prokreslený s náznaky basů. Jedná se zhruba o takový průměr na poli telefonů nižší třídy, který neurazí a většinu posluchačů uspokojí.

Zadní kryt je vroubkovaný, díky této úpravě se lépe drží a nehrozí vyklouznutí z ruky

Líbil se mi reprodukovaný zvuk ze sluchátka během hlasového hovoru. Byl zřetelný, hlasitostí dostačující a problémy mi nečinil ani pobyt v rušném prostředí, kdy jsem stále bez problému rozuměl druhé straně. Druhá strana rovněž ocení kvalitní podání vašeho hlasu díky druhému mikrofonu, který se stará o redukci okolního ruchu.

Displej: filmové plátno

Zobrazovací schopnosti displeje jasně říkají, že od levného zařízení nemůžeme očekávat zázraky. Výrobce sáhl po osvědčeném TFT TN panelu s rozměrnou úhlopříčkou 4 palce a z mého pohledu naprosto neadekvátním rozlišením 480 x 320 bodů. Je zde jasně vidět, že Alcatel chtěl v dané cenové kategorii nabídnout opravdu bezkonkurenčně velký displej, ale kvůli nízké ceně se muselo uskromnit rozlišení. Rastr je znatelný a obraz je kostičkovaný.

Deficit jemnějšího rozlišení je znát třeba při prohlížení webových stránek, kdy je potřeba opravdu hodně zoomovat k tomu, aby bylo písmo čitelné. Použitý displej má poměrně dobré zobrazení barev i bílých odstínů. V čem TFT displej novinky pokulhává, jsou velmi slabé pozorovací úhly a špatná až nulová čitelnost na přímém slunci. Tomu nepřidává ani absence čidla, které by regulovalo jas displeje.

Hardware: chybí mi síly

Alcatel přichází se starou architekturou procesoru, který je jednojádrový a pracuje na frekvenci 800 MHz a grafikou Adreno 200. Dále je tu paměť RAM s kapacitou 256 MB, přičemž v praxi telefon pak pracuje s kapacitou 190 MB, z čehož je uživateli po zapnutí dostupných jen 50 – 60 MB. Jak každý ví, Android má mezi systémy největší nároky a při mírně náročnějším používání bude malá paměť výrazně limitující.

Výsledky v Benchmark testech zleva - AnTutu, systémové informace, Qudrant, SmartBench 2012, NenaMark 2

Například aplikaci Facebook často trvalo, než se načetla. Pohyb v ní rovněž vykazoval znaky trhání. Nesmyslnou hodnotou je i interní paměť s kapacitou 158 MB, z čehož volné místo činí 88 MB. I přes přítomnost paměťové karty si tak mnoho větších programů kvůli limitaci systému Android, který některé součásti aplikací vždy instaluje na interní paměť, nenainstalujete. Provedli jsme i řadu benchmark testů a obrázek o výkonu samotného zařízení si tak udělejte sami.

Uživatelské prostředí: raději se nedívej do zrcadla

Ošklivé ale jednoduché. V dnešní době si někteří stěžují, že konkurenční nadstavby výrobců jsou občas přeplácané a zbytečně zatěžují systém. U Alcatelu tyto výtky nebudou na místě, výrobce totiž upustil od jakýchkoliv úprav nebo zásahů do systému. Verze systému Android Gingerbread 2.3.6 je takřka v čisté podobě. Díky této podobě jsem si ale uvědomil, že raději budu „trpět“ s nadstavbou výrobce, než bez ní. Prostředí tohoto starého Androidu je totiž na dnešní dobu už ošklivé, nemoderní a působí zastarale. Aplikace hlavního menu jsou řazeny ve vertikálním stylu. Odezva a svižnost celého systému je v základu velmi rychlá a dá se říct, že i ideální. Úskalí nastává tehdy, pokud s telefonem začnu něco dělat. Nedej bože, pokud spustím internetový prohlížeč a začnu poslouchat u toho hudbu, okamžitě se začne systém sekat, výrazně se zpomalí a přijde řada i na zamrzání.

Notifikační lišta, poskytuje množství různých zkratek

Alcatel v může naopak řadě výrobců jít příkladem v tom, jak efektivně zpracovat notifikační lištu. Jeho lišta totiž nabídne hned tři obrazovky, mezi kterými může uživatel tahem prstu přepínat. První lišta má zástupce (Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobilní data, letecký režim), Druhá lišta nabídne dokonce vyzváněcí profily (základní, tichý, schůzka, venkovní) a třetí další volby (jas, časový režim displeje a překlápění obrazovky). Nabídka widgetů je strohá. V telefonu se jich nachází pouze čtrnáct. Netradičně v nastavení telefonu najdeme záložku „nastavení domácí obrazovky“. V této volbě si můžeme určit, kolik pohotovostních obrazovek chceme, zda tři pět nebo sedm.

Prostředí systému není příliš zajímavé, na druhou stranu zastánci "čistého" Androidu si přijdou na své

Výrobce sice upustil od grafických zásahů a úprav do systému, ale uživateli vše kompenzoval bohatou výbavou v podobě mnoha aplikací. První aplikací je počasí AccuWeather, spárování a komunikaci s PC usnadní Android Manager (je potřeba stáhnout příslušnou aplikaci ze stránek výrobce) a poté se připojit přes Wi-Fi. Pak je tu Antivirus Pro, chránící telefon před viry a jinými hrozbami, číhajícími na internetu. Aplikace Battery Saver v sobě obsahuje ukazatel baterie, nastavení a deaktivování úloh, podílejících se na odběru energie a správce úloh.

Aplikace One Touch Cloud backup umí zálohovat data z paměti telefon na paměťovou kartu, box.net či Dropbox. Toto řešení all in one se mi velmi líbilo. Obavy nemusíme mít o množství přenesených mobilních dat, jejichž přenos hlídá aplikace Traffic Manager. Zároveň nám ukáže množství odeslaných sms a uskutečněných hovorů. Nabízí i záložku aplikace, která nám ukáže podrobný přehled jednotlivých aplikací a spotřebovaných dat, které si každá aplikace ukousla.

Co se týče aktualizací na novou verzi Androidu Ice Cream Sandwich, je takřka jisté, že výrobce ji neuvolní, a to už z toho důvodu, kdy hardware telefonu nesplňuje minimální technické požadavky. A na závěr perlička, kterou u Androidu příliš nevidíme. Nemusíte totiž řešit vypnutí ani zapnutí telefonu. V nastavení se totiž nachází volba, kdy se má telefon zapnout i vypnout. Ostatně toto je specialita zejména telefonů výrobce Alcatel, minimálně x let zpětně si nevybavuji, že by jiný výrobce toto ve svých zařízeních nabízel. I přesto je tu ale typický neduh Androidu, kdy ve vypnutém stavu vás budík nevzbudí.

Multimédia: vykouzlím si jiný zvuk

Vzhledem k tomu, že výrobce dal ruce pryč od jakýchkoliv výraznějších grafických úprav telefonu, můžeme očekávat, že některé aplikace budou ve výchozím vzhledu, jaký „čistý“ Android nabízí. Skutečně je tomu tak. Hudební přehrávač má zastaralou grafiku, hudbu řadí podle playlistů, skladeb, alb a interpretů. Při přehrávání se zobrazuje booklet alba. Co bych nečekal, je bohatý ekvalizér ve smyslu různých voleb. Nechybí standardní ekvalizér s napevno danými volbami, pak zvukové efekty (malá, střední, velká místnost, hala a další), a zvýšení basů posuvným jezdcem, který volí intenzitu a virtualizér. Přehrávány jsou formáty mp3, aac, wav.

Prostředí hudebního přehrávače nabídne pouze strohou grafiku, na druhou stranu nabídne velmi bohaté možnosti ekvalizéru

Vestavěný videopřehrávač se spokojí jen s málem. Kompatibilní formáty jsou 3gp a mp4. Pro ukrácení nudy jsou v telefonu připraveny různé hry Asphalt 6, Block Breaker 3, Where is wally now. Po kliknutí na ně, vyskočí hláška, že příslušný apk soubor chybí. Zřejmě se nachází na paměťové kartě, kterou jsme bohužel neobdrželi. Naštěstí není třeba truchlit, jakoukoliv hru může uživatel stáhnout z marketu Google Play Store.

Přítomno je i FM rádio, které ke své funkčnosti vyžaduje připojení sluchátek. Podporuje RDS, díky čemuž se zobrazí informace o konkrétní hudební stanici, či přehrávané skladbě. Prohlížení ať už stažených nebo pořízených obrázků je možné v galerii. I přes slabší hardware je zoomování v obrázcích plynulé a rychlé. Obrázky jsou okamžité doostřovány a prodleva se nekoná. Příznivci sociálních sítí si smlsnou na aplikacích Facebook a Twitter.

Fotoaparát: rád se přeceňuji

Nejednoho budoucího zákazníka může novinka přivést k omylu. Výrobce totiž avizuje rozlišení fotoaparátu 3,15 megapixelů, já v nastavení fotoaparátu vidím rozlišení 5 megapixelů. Jedná se teda o chybu? Nebo je zakopaný problém jinde? Ano skutečné rozlišení je 3,15 megapixelů, telefon následně pomocí interpolace dopočítává zbylé rozlišení na pět megapixelů. Toto většinou znamená, že snímky v plném rozlišení jsou oproti skutečnému rozlišení velmi nekvalitní. Provedl jsem srovnání snímků v obou rozlišeních a rozdíl je patrný, byť není nijak zásadní. Snímky v rozlišení tří megapixelů jsou o něco ostřejší a mají lepší obrazovou kvalitu.

Prostředí fotoaparátu

Snímky jsou výrazně zašuměné, neostré a postrádají detaily. S novou aktualizací se situace o něco zlepšila a snímky především v nižším rozlišení jsou o něco ostřejší. Stále ale není příliš o co stát. Plus získává fotoaparát za rychlé pořízení snímků, což je i zásluhou nebo spíše daní za to, že chybí automatické zaostřování.

Prostředí videokamery

V nastavení fotoaparátu můžeme nastavit vyvážené bílé, expozici, barevné filtry, noční a denní režim, panoramatický snímek, sekvenční režim či detekci obličeje. K dispozici je i přisvětlovací LED dioda, která ovšem velmi výrazně přepaluje výsledné snímky. Pořizování frekvencí je v maximálním rozlišení VGA. Kvalita videonahrávek je ovšem slabá.

Snímky v plném rozlišení (5 megapixelů)
Snímky v plném rozlišení (5 megapixelů)
Snímky v rozlišení 3 megapixely
Snímky v rozlišení 3 megapixely

Alcatel OT-991 (testovací video) – 480p

Telefonní seznam: přehledně a jednoduše

Prostředí telefonním seznamu působí nevábně, ale nabízí vše, co je potřeba k telefonní komunikaci. Jednotlivé kontakty jsou řazeny podle skupin, můžeme je označit jako oblíbené. K dispozici je několik možností, jak je zálohovat - na SIM kartu, paměťovou kartu nebo prostřednictvím PC. Ke každému kontaktu můžeme přiřadit několik čísel, e-mailových adres, obrázek, poznámky či přezdívky. Vlastní vyzváněcí melodie ale chybí.

V telefonním seznamu najdeme vše podstatně, ale k telefonnímu kontaktu nejde přiřadit vyzváněcí melodie

Prostředí a pohyb v telefonním seznamu je rychlý, k sekání nedochází. Není tak problém buď jednotlivé kontakty vyhledat postupným zadáváním znaků nebo čísel, či je jednoduše vyhledat skrolováním. U zařízení s Androidem jsme zvyklí na to, že se vyznačují výbornou provázaností napříč sociálními sítěmi. A například kontakty z nich čerpané se poté zobrazí i v telefonním seznamu. Alcatel jaksi toto spojenectví utnul a nenabídne zádné provázání.

Zprávy: luxus za málo peněz

Vidina větší úhlopříčky displeje pro mne znamená, že psaní na softwarové klávesnici bude pohodlnější a rychlejší. Aspoň tomu tak většinou je, i když záleží i na samotném typu klávesnici. Alcatel si dovolil luxus a nabízí hned dva typy klávesnic. Standardní Android klávesnici v režimu QWERTY je u tohoto telefonu pro mě jedna z nejlepších, které jsem kdy viděl.

Softwarová klávesnice, ať už vestavěná nebo TouchPal, patří mezi nejpohodlnější klávesnice, které jsem kdy mohl vyzkoušet

Rozestupy kláves jsou ideální, a to samé platí i samotném jejich rozmístění. K překlepům docházelo jen zřídkakdy. Druhou klávesnicí je TouchPal a i ona svým provedením sděluje, že psaní zpráv bude požitkem a ne utrpením. Nabízí hned několik metod vkládání textu – QWERTY, 12-místná a CooTek T+. Nechybí ani podrobnější nastavení QWERTY, kde lze přepínat mezi QWERTZ či AZERTY. Při psaní zprávy nechybí odpočítávání znaků od 160 a připraven je i prediktivní slovník T9, který píše s diakritikou nebo bez. Pro e-mailovou komunikaci se nachází v telefonu Gmail klient a standardní poštovní klient. Oba podporují push synchronizaci, podporu příloh, více účtů, podpisy i složky. Poradí si s protokoly pop3 a imap4.

Organizační funkce a GPS: připraven na cokoliv

Novinka disponuje dobrým základem pro kancelářskou práci. Vestavěný kancelář umí pracovat s denním, týdenním a měsíčním náhledem. Podporuje více typů kalendářů, které jsou barevně odlišeny. Ucelený přehled událostí se nachází v agendě. Nové události můžeme přiřadit poznámky, opakování, účastníky a vybrat si typ kalendáře, pod který bude spadat. Dalším pomocníkem jsou jednoduché poznámky, kde při ukládání poznámky je možný její export do formátu txt. Zároveň ji můžeme odeslat do světa volbou sdílení. V telefonu je přítomen i prohlížeč dokumentů OfficeSuite, ten je ovšem nutno stáhnout, jako drtivou většinu aplikací.

V kancelářské oblasti najdeme kalendář, poznámky i prohlížeč dokumentů

Navigační schopnosti zajistí přítomnost GPS modulu, ale práce s ním vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Pokud bychom GPS používali bez asistence dat, tak fixace satelitu se pohybuje v řádech desítek minut. V našem případě během pěti minut došlo k nalezení pouhých dvou satelitů, které navíc nebyly zafixovány. S asistencí operátora se tato doba výrazně zkracuje, i tak si uživatel musí počkat pár minut. Navíc samotná citlivost není nejlepší a signál není úplně stabilní. Pro navigování je připravena aplikace Google mapy, která nabízí online plnohodnotnou navigaci. Mapové podklady jsou prozatím stahovány online, je tak zapotřebí internetového paušálu.

Datové funkce: připojení za málo

I přes to, že se jedná o levné zařízení, většina lidí bude s nabídkou internetových funkcí spokojena. Prohlížeč je v základu poměrně výkonný a svižný, ovšem při náročnějších stránkách a jejich prohlížení jsou znát sekané pohyby a stránka působí rozostřeně. Zkrátka nepříliš výkonný hardware a zřejmě špatná optimalizace je znát. Bohužel chybí i podpora pro vyšší verze Flashe. Datové zázemí je tvořeno pomalejšími technologiemi GPRS a EDGE tříd 12, náročnější pak ocení bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n či sítě 3G s nadstavbou HSDPA až do rychlosti 7,2 Mb/s. Nechybí ani sdílení internetu, prostřednictvím hotspotu. K přenášení a odesílání souborů je připraveno Bluetooth verze 4.0.

Vzhledem k slabšímu hardwaru má internetový prohlížeč občas problémy s plynulým vykreslením náročnějších stránek

Zhodnocení a konkurence

K novince nemůžeme být příliš tvrdí, vzhledem k cenovce pohybující se kolem tří tisíc toho nabízí poměrně dost. Výrobce připravil dobrou půdu, na kterou ale postavil místy nevyhovující stavbu. Koncepce 4 palcového displeje není špatná, ale to rozlišení? To raději pouze 3,7 palce a kvalitněji. Dále je to fotoaparát. 5 megapixelů se v této třídě jen nevidí. Ale ta kvalita? Je žalostná. Další podstatnou slabinou je hardware, nad 800 MHz procesorem se dají přimhouřit oči, ale 256 MB paměť RAM, z nichž celková použitelná kapacita činí přes 190 MB, je prostě málo. Naopak oceňuji neposkvrněnost systému, který je bez větších zásahů výrobce. Nemůžeme přehlédnout ani množství bonusových aplikací, velmi hlasitý reproduktor nebo kvalitní zvuk ve sluchátku.

Mezi konkurencí se hlásí o slovo nově otestovaná Xperia Tipo. Disponuje podstatně menším 3,2 palcovým dotykovým displejem se stejným rozlišením 480 x 320 bodů. Obě zařízení si mohou podat ruce i v otázce výkonnosti procesoru, taktéž nabídne 800 MHz procesor, ale naopak větší paměť RAM s kapacitou 512 MB. Zaujme širší podporou datových sítí, HSUPA 2,93 Mb/s. Nejeden uživatel ocení i přítomnost novější verze Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich. Co se fotoaparátu týče, pořizuje snímky v také rozlišení 3,2 Mpx. Nezanedbatelnou výhodou je i podstatně větší interní paměť 2,5 GB.

Sony Xperia Tipo - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia tipo – Xperia pro masy

Dalším aspirantem pro nenáročné uživatele je ZTE Atlas W. Také se „opičí“ s 800 MHz jednojádrovým procesorem, ale disponuje lepší pamětí RAM 512 MB. Nabídne pak rovněž žalostnou interní 163 MB paměť. Disponuje fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. V datové oblasti mu nechybí sítě 3G s nadstavbami HSDPA a HSUPA. Asi jeho největší výhodou je velmi jemné rozlišení 800 x 480 bodů 3,5 palcového displeje.

ZTE Altas W - oficiální fotografie

Recenze ZTE Atlas W – čínská naděje mezi low-endy

Za necelé čtyři tisíce se pak prodává jedno, ne-li nejlepší zařízení nižší třídy, kterým je Huawei Ascend G300. V této cenovce nabídne zdrcující výbavu. Na mysli mám třeba 4 palcový IPS displej s rozlišením 800 x 480 bodů, či velmi kvalitní 5 Mpx fotoaparát s autofokusem. Slušný výkon nabídne i jednojádrový 1 GHz procesor s Adrenem 200. Špatně si nevede ani v oblasti dat, kdy se pyšní bezdrátovými sítěmi Wi-Fi b/g/n, HSDPA 7,2 Mb/s či HSUPA 5,76 Mb/s. Rozhodujícím faktorem může být i připravovaná aktualizace na Android ICS, která přijde v příštím měsíci.

Huawei Ascend G300 - oficiální fotografie

Recenze Huawei Ascend G300 – Bojovník s velkým displejem

Levná symbianová Nokia 500 má 3,2 palcový dotykový displej s jemným rozlišením 360 x 640 bodů, vítězí i silnějším jednojádrovým 1 GHz procesorem. Zadní stranu zdobí 5 Mpx fotoaparát. V takto nízké ceně překvapí i moderní data HSDPA 14,4 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Disponuje interní 2 GB pamětí, která je rozšiřitelná o paměťové karty typu MicroSDHC.

Nokia 500 - oficiální fotografie

Recenze Nokia 500 – Pestrobarevná Anička

Konkurentem s platformou Windows Phone 7.5 je ZTE Tania. Uvnitř telefonu tepe 1 GHz procesor Snapdragon s grafikou Adreno 205. Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a k tomu přidává i automatické zaostřování. Větší dotykový 4,3 palcový displej se chlubí podstatně jemnějším rozlišením 480 x 800 bodů. Slabinou je pouze nižší paměť s kapacitou 2,89 GB, která není rozšiřitelná o paměťové karty.

ZTE Tania - oficiální fotografie

Recenze ZTE Tania – Windows Phone po čínsku

alcatel-onetouch-991
Klady
  • Slušná pohotovostní výdrž
  • Kvalitní zvuk ve sluchátku
  • Velmi hlasitý reproduktor
  • Senzorové klávesy jsou podsvícené a mají vibrační odezvu
  • Přední videokamera
Zápory
  • Horší ergonomie a vyšší hmotnost
  • Občasné zamrzání systému a pomalejší odezva
  • Malá paměť RAM a malá vnitřní paměť telefonu
  • Nízké rozlišení dotykového displeje
  • pomalá fixace GPS
  • Špatná čitelnost displeje na přímém slunci
  • Horší pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
marek
Nemají být ty palce náhodou přesně 4?
Wheatley
Tipo má ovšem procesor na architektuře ARMv7, tohle ARMv6.
Jozo
Zdravim, viem ze to je trochu off topic, ale nemoshli by ste sa blizsie pozriet na telefon ZTE ACQUA V880E, ktory sa uz predava aj v CR, aj SR. Podla parametrov je to konkurent Huawei G300, ako parametrovo, tak aj cenovo. Celkom by ma ten telefon zaujimal, ale na CZ/SK mobilnej scene o nom nie je ani jedno slovo... :-/
Dakujem ;-)


http://mobilni-telefony.heureka.cz/zte-acqua/
Katka
Myslím, že má fotoapárát pouze 3,2 MPx, není to tak?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze