Alcatel OneTouch Pop 8
recenze

Alcatel OneTouch Pop 8

Levně a barevně
6

Do České republiky se dostal cenově dostupný tablet, který až nápadně připomíná Apple iPad mini s Retina displejem. V našem obvyklém testu, standardně doplněném o videopohled, se přesvědčíme, zda Pop 8 zaujme i něčím jiným, než jen vzhledem. Papírové předpoklady v podobě 3G a GPS modulu šance značně zvyšují.

Čínské TCL chystá ráznější průnik na trh tabletů a k tomu účelu přichystalo mimo jiné model Alcatel OneTouch Pop 8. Již na první pohled je jasné, že Alcatel OneTouch s tímto modelem nebude útočit na nadupané high-endy. Uspokojit by však mohl širokou skupinu zákazníků hledající tablet se skvělým poměrem ceny a výkonu. Budou kompaktní rozměry spolu s vyhledávanou 8palcovou úhlopříčkou, 3G a GPS modulem dostatečnými argumenty k našemu doporučení?

Alcatel OneTouch Pop 8 – videopohled

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 8

Kompletní specifikace
Konstrukce209 × 123 × 7,9 mm, 325 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 900 × 1 080 px, 21 FPS
ChipsetARM Cortex-A7, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:05 hodin
Dostupnostúnor 2014, 4 680 Kč

Obsah balení: pozitivně barevný

Krabice tenká jako břitva toho ukrývá více, než by se na první pohled mohlo zdát. Mimo samotného tabletu, nabíjecího adaptéru a USB – microUSB kabelu, zde najdeme barevné kryty, které tablet doslova rozzáří. Vzhled tabletu si tak snadno můžete měnit, a to bez dalších investic.

Design a konstrukce: nenadchne a neurazí

Na první, respektive přední pohled, vám bude Alcatel OneTouch Pop 8 jednoznačně připomínat Apple iPad mini Retina. Oba modely jsou rozměrově velmi podobné a to i na papíře, kde se liší skutečně jen v detailech. Pop 8 nabízí tělo s proporcemi 209 × 123 × 7,9 mm, hmotnost činí 325 gramů, což je dokonce nepatrně méně, než u zmíněného iPadu mini Retina.

Přední strana disponuje pouze 0,3Mpx fotoaparátem. Žádné tlačítko, ani čidlo automatické regulace jasu zde nehledejte. Hrany tabletu nabídnou klasiku v podobě tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapnutí/vypnutí. Nalezneme zde také zakrytovaný slot pro microSIM a microSD kartu. Na straně, v blízkostí přední kamery, je umístěn 3,5mm jack konektor.

Nadšení z designu může opadnout po otočení. Záda jsou zhotovena z lesklého plastu a zde mnohé ovlivní osobní sympatie. Pokud patříte do skupiny uživatelů, kteří lesklý plast nesnášejí, ještě nemusíte zoufat, k dispozici máte barevný kryt dodávaný v balení. Z technického hlediska máme na zadní části 2Mpx fotoaparát a reproduktor.

Celkový design nenadchne, ale ani neurazí. Snahu o úzké rámečky ale hodnotíme pozitivně. Plastové tělo se zasloužilo o nízkou hmotnost, ale to je vše, nikde žádný „wow“ efekt. Kritiku si však rozhodně nezaslouží, nikde nic nevrže a plast se ani neprohýbá. Pohledy okolí přilákáte až s příslušenstvím, tedy s barevným krytem.

Baterie a výdrž

Alcatel OneTouch Pop 8 bude vašim společníkem po dobu jednoho náročného dne. Méně náročné dny zvládne i dva. Velmi záleží na využití 3G modulu a jasu displeje, s jedním dnem však můžete počítat. Náš standardní test výdrže baterie při streamování videa v kvalitě 720p, s vypnutými aktualizacemi, jasem displeje na 50 %, připojením k zabezpečené Wi-Fi s plným signálem, přihlášením do 3G sítě a zvukem nastaveným na 50 % pouštěným do sluchátek dosáhl Alcatel OneTouch Pop 8 času 7 hodin a 8 minut, což není špatné. V případě nabíjení se na 80 % dostanete za 2 hodiny a 17 minut, plnou kapacitu 4 100 mAh doplníte za 3 hodiny a 5 minut.

Zvuk: typické nešvary

Zvuk v případě Alcatelu OneTouch Pop 8 je přesně takový, jaký jsme očekávali. Po stránce hlasitosti jsme spokojeni, i když reproduktor by mohl být mírně hlasitější. Větším prohřeškem je již samotná kvalita. Vysoké a nízké polohy jsou problematické, ostatně jako u mnoha dalších tabletů. Na film reproduktor dostačuje, ale žádný extra zážitek to není. .

Výrazně lepšího výsledku dosáhnete se sluchátky. Výšky i hloubky jsou najednou kvalitně zřetelné a celkový dojem je na úplně jiné úrovni.

Displej: nekoukejte z blízka

8 palců s rozlišením 1 280 × 800 pixelů znamená jemnost 189 ppi. To rozhodně není žádný zázrak a rastr je možné poměrně jednoduše spatřit. Pokud se však na displej budete dívat z větší dálky, budete spokojení. IPS panel je kvalitní a snaží se zachránit, co se dá. Dokonce i na slunci je výsledek nadprůměrný. Dobré pozorovací úhly i reálné barvy hovoří pro Pop 8, škoda toho rozlišení.

Hardware

Uvnitř tepe čtyřjádrový ARM Cortex-A7 s frekvencí 1,3 GHz. Asistuje mu 1 GB RAM a grafický akcelerátor Mali 400MP. Z 1 GB RAM zůstane po spuštění poměrně slušných 763 MB. Ze 4 GB ROM již jen 1,39 GB. Paměť lze však rozšířit paměťovými kartami a to až do velikosti 64 GB. Níže se můžete podívat na vybrané benchmark testy.

Benchmark testy

Prostředí: čistě od Alcatel OneTouch

Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean byl patřičně upraven. Nejedná se však o žádnou inovaci, ale o klasické prostředí, které nalezneme i v dalších Alcatelech OneTouch.

V Androidu vás nic nepřekvapí, z levé i pravé části displeje lze stáhnout klasické lišty. I zde najdeme nadstavbu Alcatelu OneTouch, v podobě odlišného uspořádání a jiných ikonek v porovnání s čistým Androidem.

V aplikacích naleznete Movie Studio pro editaci videa, Kingsoft Office k prohlížení a tvorbu MS Office dokumentů. Mimo dalších aplikací typu Evernote, Hangouts, Facebook, Mapy, Počasí a diktafon zde nalezneme i Apps on SD. Tedy aplikaci pro snadnou instalaci apk souborů z SD karty.

Multimédia: vše potřebné

Alcatel OneTouch do Pop 8 předinstaloval slušný základ. On-line hudební knihovna Deezer, editor fotek, přehrávač hudby i videa, ekvalizér a záznam zvuku. Přehrávač videí pouze nezvládá titulky, ale to lze samozřejmě rychle napravit návštěvou Google Play.

V případě 3D her je nezbytné pamatovat na omezující parametry v podobě nižšího rozlišení displeje a i výkonu. Hraní na nižší detaily nedělá Pop 8 téměř žádné problémy. Hráčský zážitek není špatný, ale k prvotřídnímu požitku má daleko. V dané cenové kategorii však nelze čekat zázraky. U hraní musíte počítat s drobnými kompromisy, námi testovaný Dead Trigger 2 byl však na nižší detaily plně hratelný. U 2D titulů typu Angry Birds je tablet naprosto jistý a nezaváhá.

Fotoaparát

Problémem levnějších tabletů je fotoaparát. Jinak tomu není ani v případě Alcatelu OneTouch Pop 8. Zadní 2Mpx snímač tvoří snímky plné šumu, absence autofokusu a s ním i touchfokusu zamezuje pořizování kvalitních záběrů zblízka. Za dobrých světelných podmínek dokáže Pop 8 uspokojit, ale převážně zklame. Zachycení cílené fotky je s Pop 8 těžší, než by se mohlo zdát, v mnoha případech dokonce nemožné.

Po přepnutí do režimu kamery ihned vidíte obrazovku plnou čtverečků. Výsledek je často již na hranici únosnosti a je otázkou, zda takový záběr něčemu poslouží. Video se ukládá ve formátu 3GP a až v maximálním rozlišení 1920 x 1080 pixelů, výsledek tomu ale neodpovídá. Posoudit můžete sami.

Nejméně kritiky odnese přední fotoaparát. Ten má sice ještě nižší rozlišení, konkrétně pouhých 0,3 Mpx, ale k videohovorům postačí a i v interiérových podmínkách předvedl slušný výsledek.

Organizační funkce: dostačující standard

I na poli organizace rychle zjistíte, že Alcatel OneTouch Pop 8 nijak nevyčnívá. V předinstalované nabídce vám ale ani nic nechybí a Pop 8 není co vytknout. Na Android zde máme známé aplikace E-mail, Gmail, Google+ a Kalendář. Práce s nimi je shodná, jako na ostatních zařízení.

Kalendář vás také příliš nepřekvapí. Přehledné uspořádání a jasně viditelné události jsou základem pro plánování. I zde Pop 8 s aplikací Kalendář požadavek splňuje.

Často využívané aplikace zde máme. V případě zájmu si můžete doinstalovat další aplikace z Google Play.

E-Mail: klasikou nezklame

Stejně jako na ostatních Android zařízeních i zde máme na výběr z aplikace E-mail a Gmail. Nalezneme zde tedy klasiku, která nebude snad žádnému uživateli neznámá.

Vlastníci Gmail účtu určitě využijí graficky propracovanějšího emailového klienta Gmail. Ostatní se mohou spolehnout na spolehlivou aplikaci E-mail, která vám dovolí spárovat účty ze seznamu, atlasu nebo třeba centrum.cz. V případě emailových příloh lze k otevření MS dokumentů využít Kingsoft Office.

GPS: Google Mapy

8palcové zařízení se hodí na cesty. Navigace v automobilu, ale i při turistice, například geocaching, přijde určitě vhod. Alcatel OneTouch Pop 8 se většinou najde velmi rychle, obzvláště se zapnutou Wi-Fi nebo vloženou microSIM kartou. Ovšem i bez ní je „lognutí“ otázkou pouze několika vteřin a i do terénu můžeme Pop 8 doporučit.

Ani v Pop 8 nenajdeme mapové podklady. Spolehnout se musíme na Google Mapy vyžadující připojení k internetu, případně načtení menších oblastí do mezipaměti. Vybranou lokalitu tak lze dokonce i stáhnout předem, k hlasové navigaci je však internet nezbytný.

Datové funkce a internet

Základní výbava nás doprovázela v průběhu celé recenze. Najdeme ji bohužel i zde. Nyní již narazíme na absenci čím dál populárnějšího LTE, případně i NFC. Spokojit se musíte s klasickou Wi-Fi a Bluetooth, naštěstí v nejnovější nízkoenergetické verzi 4.0. K této konektivitě nemáme co dodávat, dosah Wi-Fi naprosto standardní a stabilní, připojení k Bluetooth opět bezproblémové. Zapomenout nesmíme ani na rychlost internetového připojení, konkrétně HSPA. Alcatel OneTouch Pop 8 zvládne internetové připojení v 3G HSPA síti rychlostí download až 21 Mb/s a upload 5,76 Mb/s.

K přístupu na internet lze využít předinstalovaného prohlížeče nebo Chromu od Googlu. Ani s jedním neuděláte chybu, pouze Chrome si lépe poradí s větším množstvím otevřených záložek. Oba prohlížeče nedisponují Flashem a použití je téměř shodné. V případě Chrome lze však využít praktických synchronizací s Chromem na PC.

Závěrečné zhodnocení

Alcatel OneTouch Pop 8 můžeme zařadit mezi povedenější tablety. Rozumná cena, 3G modul, GPS, dostatek výkonu, nadprůměrná plynulost systému a slušná výdrž. To vše je navíc doplněno pozitivně barevným obalem, který jinak asexuální tablet zatraktivní.

Pop 8 však v uživateli nezanechá příliš dojmů. Jedná se až o příliš průměrné zařízení, na kterém budete marně hledat wow efekt. Design (bez barevného obalu) sice připomíná iPad mini Retina a snaží se o úzké rámečky, ale lesklý plast na zádech příliš neupoutá. Obdobně jsme na tom uvnitř zařízení, spuštění aplikací není rychlé, ale poměrně stálé a přesně takové, jak byste ho v dané cenové kategorii čekali. V celkovém důsledku je to rozhodně dobře, vlastně vše funguje, jak má a jedinou opodstatněnou výtku můžeme směřovat na fotoaparát.

Koupí Alcatelu OneTouch Pop 8 rozhodně neprohloupíte. Za 5 000 Kč, zatím výhradně u O2, dostanete povedený tablet, se kterým však příliš neupoutáte. Poohlédnout se tak můžete i po konkurenci.

Konkurence

Prestigio MultiPad 4 Diamond 7.85 je možné za stejnou cenu sehnat i s 3G modulem a GPS. Hlavní výhodou Prestigia bude větší interní paměť, celkem 16 GB, a hliníkové tělo. Prémiově vypadající design je vykoupen o 81 gramů těžším tělem.

Pokud chcete ještě nižší cenu a oželíte 3G modul, můžete zvolit Acer Iconia A1-830. I on se výrazně inspiroval designem iPadu mini Retina. Navíc i zde lze najít plynulost a dostatek výkonu na hraní 3D her. Alcatel OneTouch bude dominovat výdrží baterie a již zmíněným slotem na microSIM.

O tisíc korun dráž již lze sehnat výrazně lepší zařízení. LG G Pad 8.3 nabídne jemný displej s 273 ppi, 2 GB RAM a Snapdragon 600. Přední fotoaparát s 5 Mpx je také jiné kvality a Pop 8 na G Pad 8.3 zaútočí „pouze“ 3G modulem a delší výdrží na baterii.

alcatel-onetouch-pop-8
Klady
  • barevné kryty
  • 3G modul a GPS
  • stabilita systému
  • dostatek výkonu
  • úzké rámečky kolem displeje
  • IPS panel s dobrým podáním barev a pozorovacími úhly
Zápory
  • nekvalitní fotoaparát
  • pouze 4GB interní paměť
  • tělo z lesklého plastu
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
D5503 (st15i)
no jak to vidím já tak kdyby měl lepší procesor a kameru jemnější displej a konstrukci tak má oproti iPadu micro SDčka :D a taky se mi víc líbí
Michal
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli nevíte kde se dají sehnat ty barevné kryty? V balení jsem je neměl. Děkuji
Lukes
Zdravím všechny, taky by mne zajímalo, kde se dají kryty koupit. Díky ;)
Marcel
Vase recenze i videopohledy mam rad, ale naucte se rozlisovat vicejadrove graficke cipy Mali. Mali 400 MP mi je k prdu, kdyz nevim, kolik ma jader. MP 2, nebo MP 4? Dekuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze