Alcatel OneTouch Idol α
recenze

Alcatel OneTouch Idol α

Elegán v plechovce
11

Telefony si kupujeme v krabicích. Alespoň většinou tomu tak je. Nový Alcatel OneTouch Idol Alpha se nicméně prodává v plechovém válci. A tím originalita nekončí. Je libo sklo či kov? Žádný problém. Vše dále doplňuje krásný displej a svižné prostředí. Výbava však padá spíše do střední třídy.

Značka Alcatel OneTouch patřící čínskému TCL se na českém trhu úspěšně zabydlela a nehodlá se spokojit s rolí otloukánka. Doposud jsme Alcately vídávali povětšinou jen mezi nižší či maximálně střední třídou. Mezi absolutní špičku se sice výrobce zatím nedere, avšak zkusí to na poli stylových telefonů a nutno podotknout, že zbraně má na to Alcatel velmi silné, nebo chcete-li, přesvědčivé.

Alcatel One Touch Idol α
Alcatel OneTouc Idol α – oficiální fotografie

Novinka na našem trhu nese název Idol Alpha a pyšní se netradičním balením, zdařilou konstrukcí i nezapomenutelným vzhledem. Stylový telefon nemůže pokulhávat ani ve kvalitách displeje a rovněž výbava by neměla dělat ostudu, i když právě ta stojí až na druhé koleji. Velmi tudíž záleží na tom, jakým pohledem se budete na Idol Alpha dívat.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol α

Kompletní specifikace
Konstrukce138,8 × 66,6 × 7,5 mm, 117,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13,1 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,21 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 9 990 Kč

Alcatel OneTouch Idol α – videopohled

Obsah balení: to jste ještě neviděli

Tentokrát rozhodně nemůžeme opomenout část věnovanou prodejnímu balení. Zapomeňte na obyčejné a plastové krabice, které se časem poničí. Alcatel novinku prodává v kovovém válci, do kterého je vylisováno logo značky. Stejné pak nechybí ani na víku. Pootevření víka se již dostáváme k obsahu. Válcový tvar však výrobce přinutil vše patřičně srovnat a zabezpečit. Telefon je ukryt ve schránce, ze které nevypadne a navíc je jištěn malým polštářkem. V celém prostoru balení se tak nic ani nehne.

Obsah balení

Po vytažení se již dostanete k obsahu balení. Skořepinu otevřete a až nyní lze vyjmout telefon. V útrobách se následně nachází datový kabel, špuntová sluchátka, koncovka nabíječky a redukce na 3,5mm jack konektor. Redukci si zapamatujte, bude o ni ještě řeč.

Design a konstrukce: lázeňský švihák

Již na první pohled vám bude jasné, jaké plány má Alcatel s modelem Idol Alpha. Chce zaujmout, zastínit, oslnit. A odlišit se. Novinka se opravdu od ostatních telefonů už na první pohled velmi liší. Nepodbízí se lacinými barvami, naopak jde cestou elegance a působivého dojmu, který přetrvává. Okamžitě si všimnete originálních průhledných ploch v samotné horní a spodní části telefonu. Tyto plochy jsou skleněné a opravdu zcela průhledné. A to opravdu jiný telefon nemá. Alcatel do nich navíc zabudoval vždy tři LED diody. V horní části mají funkci informační, ve spodní podsvětlují piktogramy kláves. Samotné klávesy se ale nacházejí nad průhlednou částí.

Design vás upoutá v prvním okamžiku

Dále vás zajisté uhrane velmi malá tloušťka Idolu Alpha – 7,5 milimetrů je výborná hodnota a novinka se řadí mezi nejtenčí mobily v prodeji. Zbývající rozměry jsou 138,8 milimetrů na výšku a 66,6 milimetrů na šířku. Hmotnost je pak zcela výtečných 117,4 gramů. Málokterý telefon s tak velkým displejem, a navíc kovový, se může pochlubit takto nízkou hmotností.

Idol Alpha patří mezi nejtenčí telefony

Po uchopení vás Alcatel příjemně ochladí, neboť celý rám telefonu je kovový. To budí nejen dobrý dojem, ale také dává pocit jistoty, že v ruce držíte kus poctivého hardwaru. Zadní strana telefonu je již pouze plastová, ale barevně se snaží napodobovat kovový rám. Při pohledu z dálky se tak může zdát, že je telefon kovový celý.

Alcatel nás potěšil i umístěním nezbytných kláves. Nacházejí se na pravém boku a je k nim velmi snadný přístup. Palec pravé ruky padne přesně na odemykací tlačítko. To je dostatečně velké a nabízí příjemný odpor. Další a zároveň poslední prvek po bocích, je microUSB konektor, který se nachází u spodní části levého boku.

Tím se dostávám k jedné velké nepříjemnosti. Daní za originální vzhled a průhledné okraje je chybějící 3,5mm jack konektor. Alcatel jej zřejmě neměl kam umístit. To ho však nijak neomlouvá, neboť dnes již není doba, kdy lze nad něčím tak podstatným mávnout rukou a přibalit redukci. Zvuk tedy Alctatel pouští přes microUSB konektor.

Tuto část však zakončíme přeci jen pozitivně, neboť se dostáváme ke kvalitě dílenského zpracování. Konstrukce Idolu Alpha je pevná, nikde nic nevrže, neprohýbá se a není náchylné ke škrábancům. Samozřejmě na staveniště se tento model nehodí, výraznější pád by jej mohl nevratně poškodit, avšak celkově si výrobce dal záležet a prémiový není jen vzhled, nýbrž i zpracování. Výtky nemáme ani k otiskům prstů, které ulpívají pouze na displeji a to ne v nijak velké míře.

Baterie a výdrž

Tenké tělo, stylový design, to vše se často negativně podepisuje na praktických věcech. Idol Alpha je toho dalším důkazem, neboť výrobce sáhl pouze po 2 000mAh baterii, což není mnoho. Mějme na paměti, že telefon nabízí 4,7palcový displej. Baterie je navíc uživatelsky nevyměnitelná, což ale bylo očekávané. Přesuňme se ale k výdrži. Ta není nijak oslnivá, ale jeden den telefon zvládne vcelku bez problémů. Při středně náročném používání, kdy budete neustále on-line, vyřídíte 10 až 15 hovorů, pošlete 10 SMS a strávíte hodinu na internetu, se po zhruba 12 hodinách dostanete na přibližně 30 až 40 % kapacity baterie. Jeden celý den tak Idol Alpha zvládne, dva dny jsou v nedohlednu. Vyšplháte na ně jen při střídmějším používání.

Test výdrže baterie při streamování videa v kvalitě 720p, s vypnutými aktualizacemi, jasem displeje na 50 %, připojením k Wi-Fi, přihlášením do 3G sítě a zvukem nastaveným 50 % pouštěným do sluchátek dosáhl času 6 hodin a 11 minut. Konkurenční Xperia SP od Sony dosáhla podobného výsledku s časem 5 hodin a 50 minut. V případě nabíjení počítejte se 2 hodinami a 10 minutami v případě nabíjení do 80 %, a se 2 hodinami a 50 minutami v případě úplného nabití. Opět časy porovnáme s Xperií SP, ta se na 80 % nabije za 2 hodiny a 24 minut a úplné nabití trvá 3 hodiny a 28 minut.

Zvuk: dobrý i přes redukci

Zvuková stránka není tím hlavním, čím by chtěl Idol Alpha zaujmout. Hlasitý reproduktor umístěný na zadní straně by mohl hrát hlasitěji a o nějaké valné kvalitě rovněž nemůže být řeč. Jedná se o jasný podprůměr i v rámci střední třídy.

Se sluchátky přichází již zmíněné trápení s chybějícím 3,5mm jack konektorem. Naštěstí se Alcatel neuchýlil k řešení ve stylu sluchátek s microUSB konektorem. Zvolil méně drastické řešení v podobě redukce. Škoda, že nejde o krátkou redukci přímo na jack konektor. Přibalená redukce je totiž obdařena zbytečným kabelem, který může v budoucnu zlobit. Pokud se zaměříme na kvalitu reprodukce, můžeme být spokojeni. Redukce nezanechává na kvalitě slyšitelnější dopady a zvuku nechybí hloubky, středy ani výšky.

Displej: trumf číslo dva

Vzhled jsme již vychválili, teď je na řadě displej, který se Alcatelu opravdu povedl. Úhlopříčka činí 4,7 palce a rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což znamená výslednou jemnost 312 PPI. Jednotlivé pixely takřka nemáte šanci spatřit. Dále tu máme panel typu IPS, který se pyšní vysokým jasem, skvělou čitelností na sluníčku i výbornými pozorovacími úhly. Nechybí ani automatická regulace jasu a patronát nad displejem vzalo odolné sklíčko Dragontrail. Škrábanců se tak při běžném používání nemusíte obávat.

Displej patří k chloubám

Hardware

Po stránce hardwaru nás Alcatel nijak nepřekvapil. V těle telefonu tepe čtyřjádrový procesor MediaTek 6589 s taktem 1,21 GHz. Kapacita operační paměti činí 1 GB, ze kterého po zapnutí zbývá přibližně 400 MB volných. Interní úložiště nabízí 16 GB prostoru a pro uživatele je po prvním zapnutí k dispozici 12,45 GB. Bohužel Idol Alpha postrádá slot pro paměťové karty a úložný prostor tudíž nijak nerozšíříte. Níže se můžete podívat na vybrané benchmark testy.

Benchmark testy

Prostředí: klasika od Alcatelu

Alcatel poslední rok svěřuje prostředí systému Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean a nejinak tomu je i tentokrát. Zde si troufám tvrdit, a myslím, že nejsem sám, že by Alcatel měl pomýšlet již na vyšší verze, na vině ale bude zřejmě čipset. Všechny telefony s MediaTekem totiž, až na výjimky, běží právě na této verzi Androidu. Přeci jen ale nasazená verze již začíná být lehce zastaralá, především u telefonu za bezmála deset tisíc korun.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Výrobce si prostředí vylepšil vlastní nadstavbou. Mezi pohotovostními obrazovkami tak najdeme například speciální widget wall. Na tuto obrazovku lze skládat neomezené množství widgetů ve vertikálním směru. Příliš praktické to ale není a přehledné také ne, řada uživatelů na to ani nepřijde. Další speciální obrazovkou je Photo Wall. Jak již název napovídá, jde jen o speciální widget, na kterém lze přímo prohlížet obrázky z galerie.

Změnou prošly také ikonky, které Alcatel přebarvil k obrazu svému, tedy do modra. Nastavení hlavního menu je velice skromné, můžete si pouze vybrat, zda řadit vše abecedně, nebo chronologicky.

V nastavení objevíme položku gesta, kde se však skrývá jen trojice léta známých gest. Položením displejem k podložce ztlumíte budík či vyzvánění, zatřesením pak můžete přeskakovat písničky v hudebním přehrávači.

Tentokrát Alcatel dokonce mírně pochválíme za optimalizaci, kterou lze označit za povedenou. Těžko říci, zda Alcatel zapracoval na běhu systému, nebo jde vše spíše na vrub „jen“ HD displeji. V každém případě je prostředí svižné, na nic se nečeká a drobných zaškobrtnutí si všimnete jen ve chvíli, kdy například ukončíte náročnou aplikaci.

Multimédia: slušný základ

Alcatel OneTouch Idol Alpha se snaží. Již po spuštění zde najdete množství aplikací pro práci s multimédii. Vzpomenout musíme na on-line hudební knihovnu Deezer, editor fotek, Hudbu Play, druhý hudební přehrávač od Alcatelu s pokročilým ekvalizérem, záznam zvuku, přehrávač videa a dokonce i FM rádio bez RDS, jež standardně využívá sluchátka jako anténu. V tomto případě si tak při poslechu rádia vždy zaplácnete microUSB konektor. Pouze přehrávač videí nezvládá titulky, to však samozřejmě řeší rychlé stažení příslušné aplikace z Google Play.

Hudební a video přehrávač

V případě her musíte mít na paměti limitující interní paměť a z části také výkon. V podstatě si však zahrajete všechny 3D běhačky ála Temple Run či Subway Surfers, všechny díly Angry Birds a to včetně náročného Go!, a rozběhnete rovněž Real Racing 3, byť ten je v náročnějších lokacích spíše zasekaný.

Fotoaparát

Alcatel osadil Idol Alpha 13megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a LED diodou. Bohužel výsledné snímky vás vyloženě nenadchnou, neboť trpí slabší ostrostí. Za denního světla jsou výtvory ještě slušné, za předpokladu, že nebudete provádět výřezy, avšak s ubývajícím světlem kvalita klesá. Plusem může být, že Idol Alpha opravdu rychle fotí, stačí jen stisknout spoušť a fotografie se ukládají bleskurychle. Stejně tak makro snímky vypadají dobře. Čelní kamerka pak nabízí rozlišení 1,3 megapixelu a produkuje spíše horší snímky, kde chybí detaily. I ta však dokáže zaznamenat FullHD videa.

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Prostředí je u Alcatelů stále stejné, ale proč jej měnit? Pro snímanou scénu je využita maximální plocha displeje, ovládací prvky jsou omezeny na minimum. K ideálu snad chybí jen nahrazení přepínače fotoaparátu a kamery druhou spouští pro záznam videa. Nastavení je nejprve také jednoduché, k podrobnému se dostanete až speciální volbou. Nechybí však HDR, noční režim, sportovní režim či Panorama.

Prostředí fotoaparátu

Záznam videa je umožněn v kvalitě 1 920 × 1 080 pixelů s 29 snímky za vteřinu, přičemž se lze spolehnout na kontinuální ostření. Kvalita videa je na slušné úrovni. Fanoušky zpomalených či zrychlených videí Idol Alpha nepotěší, neboť neumí ani jedno.

Alcatel One Touch Idol Alpha (testovací video) – exteriér, 1080p (29 FPS)

Telefonní funkce

Funkce telefonních hovorů je pro mobilní zařízení stále primární. Prostředí je přehledné a jednoduché. Po spuštění si můžete načíst kontakty například z Facebooku nebo sítě Google+. Samotná kvalita hovorů je na slušné úrovni. Při volání nebudete mít problém s kvalitou zvuku a stejně tak protější strana si na nesrozumitelnost nestěžovala. Ačkoliv model Idol Alpha pracuje jen s jednou SIM kartou, mimochodem typu micro SIM, najdete v nastavení položku Správa karet SIM. Alcatel jednoduše prostředí nemění, byť některá funkce v daném modelu chybí.

Zprávy

Psaní zpráv je především díky dobře rozestavěné klávesnici pohodlné a ideálně využívejte obě ruce. Psaní jednou rukou je ale samozřejmě také realizovatelné, nicméně vždy za přítomnost QWERTY klávesnice. Kdo zatouží po alfanumerické, bude muset stáhnout alternativní klávesnici z obchodu Play. Uspořádání zpráv je klasicky pomocí konverzace. O emaily se vám může starat aplikace přímo pro Google účty (Gmail) nebo aplikace E-mail, která po nastavení pracuje stejně spolehlivě, akorát s odlišným prostředím.

Organizace času a GPS

Základem organizace času je kalendář, který je díky velkému displeji přehledný. Vidíte celý měsíc a ještě tři aktuální události z vybraného dne. Kalkulačce nechybí pokročilé goniometrické funkce či mocniny. Došlo také na úkolovník, poznámky, správce souborů, svítilnu, budík, stopky a minutku. Mezi aplikacemi objevíte třeba také antivirus nebo Office Suite, který je v základní verzi. I přes vyskakující okna o nutnosti zakoupení plné verze však můžete editovat i vytvářet dokumenty.

GPS nemohu nepochválit, hlavně za velmi rychlý čas fixace se zapnutým datovým připojením. Ta je totiž otázkou několika málo vteřin. Bez internetu počítejte s čekáním do maximálně 20 vteřin ve venkovních prostorách. Samotná navigace od Googlu poté funguje spolehlivě, část map si navíc můžete stáhnout do mezipaměti. V tomto ohledu se tedy nemusíte ničeho obávat, s telefonem se neztratíte. K dispozici je i hlasové navádění v češtině pro navigování v automobilu, zde ale bohužel musíte být vždy on-line, což může být v zahraničí často problém.

Datové funkce a internet

V Alcatelu OneTouch Idol Alpha najdete skutečný základ, byť by si telefon zasloužil mnohem více. Na NFC, LTE či infraport můžete zapomenout. Především absence LTE je již na pováženou. Spokojit se musíte s klasickou Wi-Fi a Bluetooth, naštěstí v nejnovější nízkoenergetické verzi 4.0. K telefonu si tak bez problému připojíte různé fitness příslušenství. Wi-Fi přijímač příjemně překvapil svým dosahem i stabilitou připojení. Zapomenout nesmíme ani na rychlost internetového připojení, konkrétně HSPA. OneTouch Idol Alpha zvládne download až 21 Mb/s a upload 5,76 Mb/s.

Internetový prohlížeč

K přístupu na internet lze využít předinstalovaného prohlížeče nebo Chromu od Googlu. V obou případech se jedná o standard, kterým Android zařízení disponují. Nativní prohlížeč Androidu je svižný, avšak pokud se dostanete na zhruba 8 otevřených záložek, lze již pocítit mírné zpomalení.

Závěrečné zhodnocení

Alcatel to zkouší znovu na jiné frontě, tentokrát mezi stylovými telefony. Model Idol Alpha je bezpochyby originálním kouskem, který zaujme na první pohled. To Alcatelu nelze upřít. Pochvalu zaslouží příkladné zpracování, využití průhledných ploch i malá tloušťka celého zařízení. Brilantní je pak displej, který snese takřka ta nejpřísnější měřítka dnešní doby. Solidně má Alcatel zvládnutou multimediální oblast, co se týče hudebního a video přehrávače.

Slušná je i optimalizace systému, avšak ten samotný se zde nachází v již postarší verzi. Fotoaparát ohánějící se 13 megapixely rovněž zůstává za očekáváním a kdejaký zástupce střední za pět tisíc korun se mu vyrovná či jej dokonce předčí. Největší výtka, u které se obávám, že celému modelu srazí vaz, míří na chybějící 3,5mm jack konektor. Ať už to bylo velmi složité, měl si Alcatel poradit. Další výtky pak Idol Alpha dostává za absenci LTE či NFC. Stejně tak chybějící slot pro paměťové karty nepotěší.

Na Alcatel OneTouch Idol Alpha je nutno nahlížet dvěma pohledy. Pokud hledáte telefon s dobrým poměrem ceny a výkonu, je Alpha zcela nevhodná. Stojí téměř 10 000 Kč, avšak výbava odpovídá běžné střední třídě. Pakliže ale hledáte telefon, který nebude mít každý ve vašem okolí, a který si mnozí budou se zaujetím prohlížet, rázem se z Idolu Alpha stává horký adept ke koupi. Podmínkou však je, že nejste náročný uživatel a s výše zmíněnými nedostatky se prostě smíříte.

Konkurence

Obrovským konkurentem pro Idol Alpha je Samsung Galaxy S III. Tento dva roky starý veterán se stále těší velké oblibě. Výbavou Alcatel hravě strčí do kapsy, a byť vsází na vlastně obyčejný design, mít Samsung je dnes v kurzu. Když k tomu připočteme, že je Samsung o 1 500 Kč levnější, máme před sebou silného protivníka.

Samsung Galaxy S III

Další nemalou konkurenci představuje Sony Xperia SP. Loňský model vyšší střední třídy má stále co nabídnout a výbava je mnohem lepší než u Alcatelu. Nechybí NFC či LTE a k dispozici je i slot pro paměťové karty. Na druhou stranu s telefonem neuděláte takovou parádu a displej má Xperia SP horší. Kompenzací budiž nižší cena, opět zhruba o 1 500 Kč.

Sony Xperia SP

Velkým konkurentem je také Huawei Ascend P6, který se rovněž řadí mezi stylové telefony, avšak Idol Alpha je v tomto ohledu dále. Nabízí podobně kvalitní displej, avšak třeba lepší fotoaparát. Je navíc o 2 000 Kč levnější.

Huawei Ascend P6

Nevoní vám Android? Pak se nabízí Nokia Lumia 925 s Windows Phone 8. Bývalá vlajková loď se může opřít o rovněž stylový vzhled, byť Alcatel má stále navrch. Lumia 925 je však vybavenější, neboť podporuje LTE i NFC. Podstatně lepší má fotoaparát a je levnější.

Nokia Lumia 925
alcatel-onetouch-idol-
Klady
  • zdařilá signalizace zmeškaných událostí
  • velmi originální balení
  • slušná optimalizace
  • brilantní displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • malá tloušťka
  • originální design
Zápory
  • vyšší cena
  • nemá slot pro paměťové karty
  • nepodporuje LTE
  • chybí NFC
  • chybí 3,5mm jack konektor
  • starší Android
Diskuze ke článku
Petrees
Cena je velmi premrstena.Ikdyz jde o stylovku,cena by odpovidala tak kolem 6000,-kc.Za 10 je to neprodejne...
Lukas
Ten lesklý rámeček je neštěstí... Je to taková Čína před 10 lety - hlavně aby se to hodně blýskalo. To nemohou udělat ten kov v matném provedení? Jednak by to více ladilo se zbytkem telefonu a za druhé by to bylo mnohem praktičtější.
tom
Pekny videopohled, akorat se na displeji telefonu celou dobu leskl Vas destnik za zady, coz trochu rusilo.
fry
je nezmysel na tak malý snímač dať 13 mpx, tomu potom aj zodpovedá kvalita fotiek. ku konkurencií by bolo vhodné zaradiť nejaké novšie modely, nie tieto v podstate už výbehové. vzhľadom na veci opísané v recenzií, je cena skutočne premrštená.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze