Alcatel OneTouch Idol 3 (4.7)
recenze

Alcatel OneTouch Idol 3 (4.7)

Otoč mne
28

Být inovativní a odlišný je na dnešním trhu mobilních zařízení velmi těžké. Výrobci se musí snažit přijít s něčím novým a Alcatelu se to s modely Idol 3 pravděpodobně podařilo. Design a hudba hrají prim, zaujme oboustranná koncepce, ale ani zbytek nevypadá vůbec špatně. Jak si v našem testu vedl menší Alcatel OneTouch Idol 3?

Hned úvodem musíme zmínit, že Alcatel OneTouch Idol 3 je nabízen hned ve dvou variantách. Menší model nabízí trochu slabší výbavu a displej s úhlopříčkou 4,7 palců, větší varianta pak přichází s 5,5palcovým displejem a výbavou o stupeň vyšší.

Alcatel OneTouch Idol 3 4.7 – videopohledy

V redakci testujeme obě varianty, ale dnes se budeme věnovat  té menší z nich. Na to, prosím, myslete během veškerého hledání informací o tomto modelu, protože větší model má nejen odlišné parametry, ale také jiné chování v některých situacích. O tom ale až v samotné recenzi větší varianty…

Obsah balení:

  • Alcatel OneTouch Idol 3
  • Nabíječka s USB konektorem, 1 A
  • Datový a nabíjecí kabel s microUSB konektorem
  • Špuntová sluchátka značky JBL s funkcí handsfree
  • Brožurky a manuály

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol 3 (4.7)

Kompletní specifikace
Konstrukce134,6 × 65,9 × 7,6 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2015, 6 190 Kč

Design a konstrukce: jak zabavit blondýnku na celý den?

Design nového Alcatel OneTouch Idol 3 je jednou z jeho hlavních zbraní. Už na první pohled vás zaujme velmi elegantní vzhled, hladké zaoblené linie, štíhlý pas a zajímavé detaily, které z modelu Idol 3 podle mého názoru dělají jeden z nejhezčích telefonů letošního roku. A přitom nestojí moc. Je prostě hezký a i když možná někdo spíše preferuje ostřejší tvary, zatím jsem se nesetkal s nikým, komu by se Idol 3 opravdu nelíbil.

V povedeném designu se však skrývá zajímavý trumf, který Alcatel vyzdvihuje nadevše ostatní. Telefon je totiž oboustranný! Nezáleží totiž na tom, zda jej držíte klasicky nebo vzhůru nohama, telefon je zkrátka symetrický a systém se vám automaticky přizpůsobí a otočí podle toho, jak telefon držíte. Sluchátko i reproduktor Alcatel umístil na obě kratší strany, a tak si jednoduše můžete vybrat. Je to hodně praktická věc. Kolikrát se vám stalo, že jste vytáhli zvonící telefon z kapsy vzhůru nohama, měli jste druhou ruku plnou a museli jste si v jedné ruce telefon obracet? Tady se vám to nestane. Skoro to připomíná pověstný vtip: „Jak zabavíte blondýnku na celý den? Dejte jí papírek, na kterém je z obou stran napsáno Otočit…“.

Z tohoto symetrického designu samozřejmě těží především čelní strana. Nebýt nad displejem čočka předního fotoaparátu, notifikační dioda a sada senzorů, tak prostě nepoznáte, jestli telefon držíte tak nebo tak. Orientovat se nemůžete ani podle reproduktoru, protože Idol 3 je vybaven hned dvěma — každý na jednom konci displeje. Displej samotný pak u menšího modelu Idol 3 nabídne úhlopříčku 4,7 palců a samozřejmě je dominantou celé přední části.

Záda telefonu jsou kryta plastem, který se snaží imitovat broušený kov. Nijak zvlášť nekloužou a ani nekazí dojem z celého telefonu.

Pohled na boky Alcatelu OneTouch Idol 3 (4.7)

Na pravém boku své místo našla kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti, na levém pak tlačítko pro vypínání, šuplíček pro umístění microSIM karty a také paměťové karty. Umístění vypínacího tlačítka opravdu nechápu, na levém boku je totiž opravdu nepraktické. Ani nespočítám, kolik screenshotů jsem omylem udělal, když jsem zároveň s vypínacím tlačítkem stiskl klávesu pro snížení hlasitosti.

Naopak šikovné mi přijde umístění microUSB konektoru na spodní hranu a 3,5mm jack konektoru na horní hranu. A pokud máte raději sluchátka zapojená dole, tak co vám brání? Jednoduše telefon otočte. Vždyť tak je právě navržený. Tyto detaily opravdu se symetrickou konstrukcí vyčnívají a velmi se mi líbí.

Alcatel OneTouch Idol 3 (4.7)
Bohužel stejně jako Dual SIM varianty, tak ani ostatní barvy zatím do ČR nemají namířeno

Samotná konstrukce je naprosto bezproblémová. Vše je krásně pevné, nikdy nic nevrže a není zde snad nic, co bych výrobci mohl vytknout. Až na zmíněné zamykací tlačítko. Co se mi také líbilo jsou rozměry menší varianty, které jsou příjemných 134,6 × 65,9 × 7,5 mm. Idol 3 evidentně shazoval na léto do plavek a jde o jeden z pohledných, poměrně výkonných a přitom kompaktních modelů, který zaujme nejednoho odpůrce velkých plácaček.

Alcatel OneTouch Idol 3 se řadí dokonce k jedněm z nejmenších telefonů, které dnes na trhu najdete. Velmi dobře se drží, příjemně se ovládá a hmotnost pouhých 110 gramů je také skvělá.

Zvuk a kvalita reprodukce: kvalita od JBL

Symetrický design je jedna z hlavních vlastností, zvuk a jeho kvalita pak druhou. Alcatel na modelech Idol 3 spolupracovat se společností JBL. Tato společnost spadá pod amerického specialistu na multimediální techniku, společnost Harman.

Alcatel OneTouch Idol 3 (4.7)

Alcatel OneTouch Idol 3 nabízí hned dva reproduktory od JBL – nad a pod displejem. Hrají opravdu velmi hezky, svým výkonem 2 × 1,2 W vám bez potíží ozvučí i celou místnost a v této cenové kategorii nemají žádnou konkurenci! Mají slušné basy a zvuk není nijak výrazně zkreslený. Opravdu palec nahoru, hlavně vzhledem k ceně.

Pokud si rádi pouštíte hudbu z telefonu, Alcatel vám k tomu nabízí opravdu kvalitní výbavu. Pokud však hodně telefonujete, tak reproduktory modelu Idol 3 neslouží zdaleka tak dobře. Mají výraznější basy a při telefonování je druhá strana hůře slyšitelná. Možná by tomu pomohl nějaký telefonní ekvalizér, ale bohužel žádný není.

Druhým prvkem, pod kterým je podepsaná společnosti JBL, jsou sluchátka. Podobně jako u modelu Alcatel OneTouch Idol X+, tak i u modelu Idol 3 najdeme kvalitní špuntová sluchátka této značky, jejichž zvuk je velmi příjemný a patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co v balení s mobilním telefonem dnes na trhu najdete.

Velmi dobře fungují také při telefonování, jelikož jim nechybí ani mikrofon a tlačítko pro příjem hovoru, kterým můžete také ovládat hudební přehrávač. Nepříjemné je pouze to, že někdy vám sluchátka spustí hudební přehrávač od výrobce a jindy zase Hudbu Play od Googlu.

Baterie a výdrž: jednodenní klasika

Kompaktní rozměry jsou jedna věc, ale bohužel s nimi často souvisí také akumulátor. Ten má u menší varianty Alcatel OneTouch Idol 3 kapacitu pouze 2 000 mAh, což je dnes spíše podprůměrná hodnota. A samotná výdrž tomu bohužel také odpovídá. Menší varianta modelu Idol 3 je prostě jednodenní klasika.

Při běžném používání zkrátka nečekejte, že vám telefon vydrží déle než jeden den. Tedy konkrétně od rána do večera, v mém případě zhruba od 7:00 do 18:00 hod. Na dva dny se nedostanete ani když budete telefon hodně šetřit, tudíž například na víkendové cestování si rozhodně přibalte externí zdroj.

V krizových situacích dokáže pomoci spořič baterie. Ten omezí veškeré funkce na nutné minimum, vypne vibrace a také data na pozadí. V takovém případě se samozřejmě výdrž nepatrně prodlouží, řekněme o polovinu. Telefon je pak samozřejmě mnohem méně použitelný, ale zůstanete alespoň „na příjmu“.

Displej a ovládání: HD prostě stačí

Displej je jedním z hlavních parametrů, kterými se dvě dostupné verze Alcatel OneTouch Idol 3 liší. U menší varianty byl použit IPS LCD zobrazovač s úhlopříčkou 4,7 palců. Rozlišení HD, tedy 1 280 × 720 pixelů, se může na první pohled jevit jako nedostatečné. Nicméně nesmíme zapomenout, že displej je podstatně menší, než jak jsme dnes zvyklí a i přes HD rozlišení nabízí jemnost hezkých 312 ppi.

Displej nabízí velmi dobré zobrazovací schopnosti i na slunečním světle

Zobrazovací schopnosti patří mezi to nejlepší, co dnes na trhu najdeme. Displej je krásně ostrý, má výborné podání barev i široké pozorovací úhly. Alcatel u svého displeje vyzdvihuje skvělou čitelnost na slunci a já mu musím dát za pravdu. I na přímém slunci není vůbec problém s telefonem pracovat a displej je stále bez problémů čitelný. S nastavením jasu vám pomůže také automatické čidlo, které funguje vcelku spolehlivě.

Bohužel se nedostalo na nějaké odolnější sklo a Alcatel tak použil běžné tvrzené. Nevím do jaké míry je to způsobeno tímto faktem, ale už po pár dnech jsem bohužel na displeji začal nacházet drobné škrábance, a tudíž určitě doporučuji ochrannou folii.

Displej obstarává také veškeré ovládání, protože ovládací klávesy Domů, Zpět a přepínání aplikací jsou přesunuty přímo na displej. Pár pixelů vám tedy při běžném používání „ukradnou“, ale u her, videa a jiných full-screen činností se taktně skryjí. Díky přesunutí hlavních ovládacích prvků na displej pak Alcatel mohl dotáhnout myšlenku oboustranného ovládání.

Jakmile tedy telefon otočíte, tak se displej okamžitě překlopí s efektní animací. Překlopení zabere zhruba půl sekundy až sekundu, takže nijak neobtěžuje při běžném používání. Jediné, na co je potřeba dávat pozor, jsou klávesy na bocích přístroje. Ty se totiž samozřejmě otočí a přesunou na spodní stranu, ovládání hlasitosti se navíc přehodí podle toho, jak telefon držíte — ale pozor, jen v odemčeném stavu!

V otočeném stavu se navíc zamykací klávesa přesune do pravého spodního rohu, takže pro praváka místo naprosto nepoužitelné! Opět další důkaz toho, že je tato klávesa prostě umístěná neprakticky. Naštěstí si ale v nastavení můžete zvolit odemykání a zamykání displeje pomocí poklepání na displej.

Hardware a výkon: překvapení outsidera

Alcatel OneTouch Idol 3 se 4,7palcovým displejem je brán za toho méně výkonného z představené dvojice. Výrobce jej osadil čipsetem Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916, který disponuje čtyřjádrovým procesorem o taktu 1,2 GHz a 1,5 GB paměti RAM. Na první pohled vás asi napadne: „Android a 1,5 GB RAM? To bude jak leporelo…“, ale není tomu tak!

Qualcomm Snapdragon Series

To poslední, s čím má menší Alcatel OneTouch Idol 3 problém, je rychlost a plynulost uživatelského prostředí. Sám jsem byl velmi překvapený tím, jak svižně telefon pracoval a nedostatkem RAM rozhodně netrpěl. I při práci s více aplikacemi jsou odezvy naprosto bezproblémové a i když se sem tam nějaké to zpomalení nebo zaseknutí objevilo (například dlouhé načítání widgetů na domovské obrazovce), všeobecně mne plynulý běh modelu Idol 3 velmi mile překvapil.

Co mne však překvapilo velmi nemile, to je integrovaná paměť zařízení. Menší varianta modelu Idol 3 je totiž osazena vnitřní pamětí pouhých 8 GB. Ano, i dnes se ještě objevují zařízení s touto kapacitou paměti, o které jsem doufal, že již úspěšně vymřela. Nicméně tomu tak není a výsledkem je, že pro vaše data máte volných 3,5 GB prostoru. A to je opravdu málo.

V malém těle malá paměť

Osobně jsem s tímto faktem opravdu bojoval, protože jsem si ani nemohl nainstalovat cca 20 aplikací, které běžně používám — WhatsApp, Skype, BBM, MS Office, Facebook, Twitter, Instagram, Počasí, ABradio, Stream.cz, Pushbullet, Duolingo, IDOS, Můj Vlak, GE Money, Airbnb a nějakou tu hru, například Candy Crush Sagu… A paměť je ta tam.

Alcatel navíc zaplnil svůj systém spoustou aplikací, které zabírají cenné MB. Antivirus AVG, Shazam, Deezer, Flipboard, Facetune, asi sedm nesmyslných demoverzí her a tak dále. Ano, některé aplikace jsou možná šikovné a někteří uživatelé tak objeví například Deezer nebo Shazam. Ale to si může výrobce dovolit u zařízení, které má 32GB paměť a ne u modelu, kde každý megabajt v ruce dvakrát otáčíte.

Můj první den tak probíhal ve znamení mazání aplikací a operování, kterou aplikaci lze přesunout na paměťovou kartu a kterou ne. Aplikace lze tedy naštěstí přesouvat na paměťovou kartu, která může mít kapacitu až 128 GB, ale zdaleka ne všechny je možné přesunout. Pokud jste tedy uživatel náročnější na aplikace, raději se menšímu modelu Idol 3 vyhněte. Určitým řešením by mohla být Dual SIM varianta tohoto modelu, která má 16 GB vnitřní paměti a místo paměťové karty umístěnou druhou SIM kartu, tato varianta se však u nás neprodává.

To samé platí i pro náruživější hráče, protože jsou zkrátka oblasti, kde je slabší hardware znát. Benchmark testy jasně ukazují, jak na tom Alcatel OneTouch Idol 3 je s hrubým výkonem, a to se samozřejmě projevuje například u her. Náročnější tituly jsou tudíž pomalejší, občas se sekají a telefon je rozhodně nezvládá tak lehce, jako běžný denní provoz.

Operační systém a uživatelské prostředí: lízátko od Alcatelu

V novém Alcatelu OneTouch Idol 3 nenajdeme nic jiného než klasický Android, a to sice ve verzi 5.0 Lolliop. V předchozí kapitole jsem již zmínil, že s optimalizací si Alcatel poradil naprosto bez problémů a Idol 3 běhá i se slabším hardwarem mnohem spolehlivěji, než kdejaká vlajková loď na osmijádře. Výrobce navíc plánuje pravidelné updaty každých 14 dnů, takže na jakékoliv nesrovnalosti nebo problémy by měl reagovat vcelku pružně.

Zamykací obrazovka a domovská obrazovka

Alcatel obohatil uživatelské prostředí o vlastní grafickou nástavbu, která je vcelku decentní a v zásadě jsem s ním neměl žádný problém. Prostředí je přehledné, jednoduché a pohodlné na ovládání. Snad jen stínované ikonky s prostorovým efektem tak úplně nezapadají do konceptu Material Designu a působí trochu zastarale.

Začnu nejprve zamykací obrazovkou. Ta je totiž zpracována tak, že na ní vidíte nejen čas, informace o sítích nebo přihlášeného uživatele, ale také se na ní usadilo hned několik šikovných zkratek. V základu to jsou aplikace telefonu, fotoaparát a dále nastavitelné zkratky kalkulačka, hudba, autoportrét, nový kontakt a snímání QR kódu. Těchto pět aplikací si můžete v nastavení případně upravit a vyměnit například za nový email, událost, budík, diktafon, poznámku a tak dále…

Práce s obrazovkami, widgety a menu aplikací

Samotné uživatelské prostředí je samozřejmě rozděleno na jednotlivé obrazovky, na které si můžete umisťovat jednotlivé zástupce aplikací a widgety. Všechny aplikace pak najdete v samostatném menu, které je rozděleno opět na stránky.

Domovská obrazovka se rozšiřuje směrem doprava — stránka zcela vlevo je totiž vyhrazena pro funkci „onetouch stream“, což je něco jako například HTC BlinkFeed. Výrobce vám zde na jedné obrazovce ukazuje nejrůznější informace, jako je počasí, naplánované události, vybrané tapety, aplikace nebo výtah z aktuálních zpráv z aplikace Hubii News.

Notifikační lišta, rychlá nastavení a nastavení telefonu

Nechybí samozřejmě ani tradiční funkce Google Vyhledávání, kterou vyvoláte gestem od spodního rámečku nahoru, nebo notifikační lišta, jež vyvoláte gestem z horní hrany displeje. Dalším stažením notifikační lišty pak odkryjete také rychlá nastavení telefonu s možností vstoupit do kompletního nastavení. V něm najdete veškerá nastavení rozdělená do čtyř sekcí a jsou zde i nějaké ty speciální funkce od výrobce.

Například v nabídce Gesta můžete aktivovat odemykání a zamykání telefonu poklepáním na displej nebo můžete zapnout a vypnout notifikační LED nad displejem. Bohužel ji ale nemůžete nijak upravit — ani události, ani barvu nebo blikání. Musíte se tak omezit na zcela základní notifikaci typu „blikám stejně kdykoliv se něco stane“.

Závěrem musím ještě jednou zmínit fakt, že menší varianta Alcatelu OneTouch Idol 3 při běžném používání běhá naprosto parádně. Žádné zasekávání, reakce jsou rychlé a animace plynulé. Opravdu klobouk dolů v porovnání s konkurencí, která se často snaží nabízet více jader a vyšší syrový výkon, čímž však často dohání pouze mizernou optimalizaci.

Fotoaparát a videokamera: solidní nadprůměr

V oblasti fotoaparátu svým hardwarem Idol 3 trochu vyčnívá. Výrobce jej osadil 13Mpx fotočipem se světelností f/2.0, což jsou celkem slušné předpoklady a očekávání tak nebyla vůbec malá. A v praxi je Idol 3 víceméně také potvrzuje, neboť fotografie dokáže udělat opravdu povedené.

Alcatel OneTouch Idol 3

Přes den za dobrého osvětlení jsou fotografie krásně ostré, barevně věrné a celkem dobře si telefon poradí i se scénami s širším dynamickým rozsahem. Díky propracované aplikaci fotoaparátu, která kromě klasických funkcí, jako je HDR nebo panorama nabízí také manuální režim, s navíc můžete s fotografiemi ještě více vyhrát.

Prostředí fotoaparátu

Jakmile se však světlo zhorší, tak jde kvalita fotografií rapidně dolů a například vysoké rozlišení má za následek opravdu velký šum. To ostatně platí i pro tmavší místa na běžných fotografiích, tady je zkrátka situace napříč většinou mobilních fotoaparátu prakticky stejná. Navíc občas fotoaparát nepochopitelně vyhodnotí scénu jako tmavší a kompletně ji přepálí, nebo je naopak moc tmavá. Výsledky tak nejsou vždy zcela vyrovnané.

Opomenout nesmím ani přední kamerku pro selfie-maniaky. Ta disponuje rozlišením 5 Mpx a je vybavena širokoúhlou čočkou. To má samozřejmě své výhody v podobě širokého úhlu záběru, bohužel ale dokáže fotku také nepěkně zkreslovat. Viz ukázkové fotografie, na kterých podle našeho redaktora Petra Vojtěcha vypadám jako skřet… :)

Telefon si samozřejmě poradí také s natáčením videa, a to sice ve FullHD rozlišení rychlostí s 30 fps. Kvalita videa je velmi dobrá a koresponduje s tím, jak funguje samotný fotoaparát — za dobrého světla výborný, při horším osvětlení kvalita razantně klesá. Bohužel moc dobře nefunguje kontinuální zaostřování, tedy pokud vůbec funguje. Přeostřovat jsem musel během natáčení ručně. Potěší však možnost časosběrného videa.

Multimediální funkce a aplikace: přehnaná zásoba hloupostí

V kategorii o hardwaru jsem se zmínil o tom, že Alcatel do modelu Idol 3 předinstaloval velkou spoustu aplikací, které jsou z poloviny prakticky spam a druhá polovina také nemá moc co nabídnout. Jedná se především o hry, kterých je zde celkem 7 a jsou to pouze omezené demoverze, které můžete hrát 180 sekund! Gameloft má možná radost, ale osobně jsem byl pouze otráven z toho, že jsem musel okamžitě mazat tento zbytečný balast, který zabírá tak cenný prostor v paměti telefonu.

Dalšími aplikacemi, které nejsou standardně součástí většiny zařízení, jsou aplikace:

  • Facetune Lite – základní retuše fotografií
  • Deezer – streamovací hudební služba
  • Currency – trial verze aplikace pro počítání aktuálních měnových kurzů
  • Flipboard – populární čtečka zpráv
  • Antivitrus – antivirový program od AVG
  • Viber a WhatsApp – populární komunikační programy
  • Facebook a Twitter – klienti sociálních sítí
  • dále Dropbox, Evernote nebo Shazam

Suma sumárum spousta více či méně zbytečných aplikací, které dohromady s předinstalovanými hrami zabírají celkem téměř 1 GB prostoru v paměti zařízení! Jak jsem již zmínil, tak u telefonu s vnitřní pamětí několika desítek GB by mi to asi nijak nevadilo, ale u modelu, kde má uživatel po zapnutí dostupných 3,5 GB prostoru, mi toto opravdu přijde jako plýtvání.

Nicméně abych pouze nekritizoval, Alcatel OneTouch Idol 3 se může pochlubit velmi bohatou základní výbavou, do které musíme počítat i výše zmíněné aplikace. Máme zde například plnou multimediální výbavu v čele s povedenou hudební aplikací Mix.

Hudební aplikace MIX

Ta funguje nejen jako hudební přehrávač s klasickými funkcemi, ale otočením do landscape režimu z ní uděláte celkem propracovaný mixážní pult s mnoha možnostmi seberealizace. Co mne však velmi zaskočilo je fakt, že u takto hudebně zaměřeného telefonu nenajdete ekvalizér! Čekal bych, že tato funkce u zařízení s podpisem JBL chybět nebude. Jediné štěstí, že zvukový profil je u telefonu nastavený velmi dobře.

Galerie fotografií

Pro milovníky velmi krátkých vln je připraven přijímač FM rádia s podporou RDS, stejně jako klasická sestava aplikací od Googlu — tedy YouTube, Disk, Obchod Play pro stahování aplikací, Fotky, Google+, Gmail aplikace, Hangouts nebo Google Vyhledávání. Pro správu obrázků a fotografií je připravena klasická galerie, která kromě třídění podle alba, času nebo místa, dokáže fotografie také editovat nebo sdílet.

Aplikace Hodiny a Správce souborů

Nechybí klasická aplikace Hodiny s funkcí budíku, světového času, stopek a časovače, kompas, správce stahování nebo šikovný správce souborů. Ten vám na výchozí obrazovce ukazuje veškeré soubory roztříděné do kategorií, jako jsou Dokumenty, Soubory APK, Videa, Archivy a podobně. Kromě toho ale umožňuje pracovat s celým filesystémem telefonu. Škoda jen, že neumí integrovat cloudová úložiště.

Počasí, aplikace Apps a Herní středisko, práce s NFC a Smart Suite

Z aplikační výbavy musím zmínit také jednoduché počasí, samostatný obchod s aplikacemi (Apps) nebo s hrami (Herní středisko), aplikaci pro práci s NFC značkami nebo aplikaci Smart Suite. Ta umožňuje propojení telefonu s počítačem s Windows a následně z počítače s telefonem pracovat.

Telefonování, adresář, zprávy a klávesnice: odkud mi to volali?

Telefonní aplikace v Alcatelu OneTouch Idol 3 je podle mého názoru trochu nepřehledná a zbytečně přeplácaná. Je rozdělena na tři obrazovky, přičemž hned na první jsou na jednom místě rychlé volby telefonu, které okamžitě po kliknutí volají danému kontaktu, karta posledního hovoru a vyhledávání. Navíc je ve spodní části také tlačítko pro otevření číselníku, které je celkem špatně odlišené a navíc když se na něj hned napoprvé netrefíte, okamžitě začnete volat někomu z rychlých voleb.

Telefonní aplikace je trochu nepřehledná

Druhá obrazovka obsahuje protokol hovorů, tlačítko pro otevření číselníku se pak přesune do pravého spodního rohu a tam zůstane i na třetí obrazovce. Ta je vyhrazena pro zobrazení kontaktů, přičemž horní lišta pro vyhledávání stále zůstává na svém místě. Skrze tu se dostaneme také k dalším nastavení telefonu, jako je například přesměrování.

Adresář

Adresář pak nalezneme ještě samostatně v aplikaci Kontakty, která je rozdělena na část Oblíbené a Všechny kontakty. Ke každému kontaktu samozřejmě můžete přidat hromadu detailů a informací, ostatně jinak už to dnes snad ani není možné. Co mne však zaujalo je funkce, kdy vám telefon automaticky ukáže, odkud volá neznámé číslo — v případě mobilu ukáže zemi, v případě pevné linky dokonce kraj nebo okres.

SMS a MMS zprávy mají pro sebe vyhrazenou samostatnou aplikaci, která je jednoduchá, přehledná a zobrazuje zprávy řazené do konverzací. Pro práci s emailem je pak připravená stará známá aplikace Gmail a také samostatný emailový klient s podporou emailů IMAP, POP nebo Exchange, samozřejmě včetně synchronizace kontaktů a kalendáře.

Ve výchozím stavu je v modelu Idol 3 aktivní klávesnice přímo od Googlu. Ta se mi svým designem vcelku líbí a podporuje i zadávání tahem prstu po klávesnici. Nebo tedy… měla by podporovat, dokonce v nastavení tato položka je, ale z nějakého důvodu tato funkce nejde ani na jednom ze dvou modelů Idol 3, které mám k dispozici. Snad to Alcatel opraví v některém z updatů, ale prozatím si můžete aktivovat klávesnici SwiftKey, která je v zařízení připravena také.

Organizér a GPS: nutný základ

Alcatel OneTouch Idol 3 rozhodně nemíří na zaneprázdněné managery nebo vytížené businessmany. I přesto však potěší svou slušnou nabídkou aplikací pro kancelářskou práci a organizaci času.

Kalendář

Základem je všeho je samozřejmě kalendář. Ten vám umožňuje velmi rychle přecházet mezi zobrazením roku, měsíce, týdne a agendy a naplno využívá celý displej. Nesmí chybět možnost synchronizace ať už s Google účtem, tak s Exchange, bohužel ale chybí protokol CalDAV.

Poznámkový blok se vždycky hodí, a proto jej Alcatel nevynechal ani v modelu Idol 3. Je velmi jednoduchý, ale umí pracovat i s přílohami a barevným pozadím. Pokud však chcete pokročilejší práci s poznámkami, můžete využít předinstalovanou aplikaci služby Evernote. Nutným základem je samozřejmě také jednoduchá kalkulačka a diktafon… ale co s dokumenty?

Kancelářský balík WPS Office

Naštěstí i na to výrobce myslel a připravil kancelářský balík WPS Office. Ten dokáže číst, vytvářet a editovat dokumenty Word, PowerPoint a Excel, poradí si však také s PDF, TXT nebo jinými jednoduchými textovými formáty. Při práci s dokumenty pak můžete využít spousty možností, od základního formátování přes pokročilé tabulky, tvary, pole nebo odkazy.

Google Maps

Navigace je dnes také již standardní součástí našich smartphonů a model Idol 3 není výjimkou. Uvnitř telefonu se nachází GPS čip s možností asistované navigace a s pomocí klasických Google Maps se dostanete téměř kamkoliv. Fixace je rychlá a navigace přesná.

Konektivita a internet: bez kompromisů

V oblasti připojení Alcatel OneTouch Idol 3 nijak nezklame. Kromě klasických sítí 2G a 3G podporuje také sítě čtvrté generace, tzv. LTE, a to včetně všech českých frekvencí (ano, i 800 a 900 MHz). Mezi vámi a internetem tak stojí pouze pokrytí vašeho operátora. Nebo se můžete připojit na Wi-Fi, k dispozici máte protokoly 802.11 a/b/g/n.

Šuplíček skrývá slot na micro SIM kartu a paměťovou kartu micro SD

Dostalo se také na NFC, což rozhodně chválím a bezdrátové sítě uzavřeme Bluetooth ve verzi 4.0. Infraport bohužel přítomen není. S počítačem telefon připojíte pomocí microUSB konektoru, který slouží také jako USB host pro připojení například flash disku.

V oblasti internetu mám k Alcatelu jednu malou výtku. Najdeme v něm sice dva prohlížeče, Google Chrome a nativní Browser, ale ani v jednom není surfování zcela plynulé. Reakce jsou trochu opožděné a například při scrollování stránka zareaguje klidně až za dvě tři sekundy. Stává se to hlavně ve chvíli, kdy stránka není ještě zcela načtená, ale jelikož občas prohlížeč v takovém stavu zůstane klidně i půl minuty, obzvláště na pomalejším připojení, tak to celkem obtěžuje. Jakmile se však stránka načte do konce, je surfování bezproblémové.

Závěr a zhodnocení: překvapení v malém těle

Menší varianta modelu Alcatel OneTouch Idol 3 mne velmi mile překvapila a telefon určitě mohu doporučit. Idol 3 dobře vypadá, má originální a velmi praktický oboustranný design, kvalitní zvuk (ať už se bavíme o výkonných stereo reproduktorech nebo kvalitních sluchátkách od JBL přímo v balení) i displej, slušnou funkční i datovou výbavu včetně LTE, a díky příkladnému odladění je rychlý, dobře funguje a pro běžného uživatele, který hledá kompaktní funkční telefon, je to velmi atraktivní volba. Navíc volba, která mnoho nestojí.

Pokud bych měl modelu Idol 3 (4.7) něco vytknout, tak rozhodně malou interní paměť. To je asi jeden z hlavních problémů, který okamžitě odradí určitý okruh uživatelů, další uživatele může odradit horší výkon například pro hraní her. Nevyhnete se ani občasným problémům s Androidem – například se mi zasekla aplikace hodin, takže nezvonil ráno budík nebo nešel spustit fotoaparát. To je však Android a s tím je třeba počítat. Stejně tak musíte počítat s tím, že zamykací klávesa je neprakticky umístěná na levém boku a že nabíjet budete muset každý večer.

Nicméně díky mnoha dobrým vlastnostem modelu Idol 3 možná stojí za to mu některé nešvary odpustit. Pokud hledáte slušně vybavený smartphone kompaktních rozměrů, rozhodně zařaďte menší variantu Alcatel OneTouch Idol 3 do svého hledáčku. Nejen díky ceně cca 6 000 Kč se jedná o velmi atraktivní přístroj, který jistě osloví nejednoho uživatele.

Konkurence

TIP! Recenze Samsung Galaxy S4 mini – Draze zaplacená dokonalost

Samsung Galaxy S4 mini

Pokud se podíváme ke konkurenci, tak například Samsung má v nabídce starší model Samsung Galaxy S4 mini, který nabídne velmi podobnou výbavu za srovnatelnou cenu. Trochu prohrává v kvalitě displeje, ale naopak nabídne například infraport nebo lepší výdrž baterie.

TIP! Recenze Sony Xperia Z1 Compact – Vymodlený článek dosazen

Sony Xperia Z1 compact

Opomenout samozřejmě nesmím Sony Xperia Z1 Compact, což je jeden z nejpovedenějších telefonů v této kategorii. Sice si zhruba 2 tisíce připlatíte, odměnou však bude voděodolná konstrukce, výkonnější hardware, kvalitnější fotoaparát nebo lepší výdrž baterie. Alcatel zde vede snad jen v oblasti zvuku, který má zvládnutý velmi dobře.

TIP! Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Vodafone Smart prime 6

A teď zase z druhého konce spektra - Vodafone Smart prime 6. Tato novinka u červeného operátora sklízí jednu pochvalu za druhou a to především díky svému poměru cena/výkon. Alcatel sice nabídne lepší fotoaparát, zvukové vlastnosti a je kompaktnější. Jinak je však výbava velmi podobná a s cenou o více než 2000,- Kč nižší se Vodafone Smart prime 6 rozhodně nenechá posadit do kouta.

TIP! Recenze Nokia Lumia 735 – Zlatý střed a selfie k tomu

Nokia Lumia 735

A pokud nepotřebujete vyloženě Android, tak se nabízí například Nokia Lumia 735. Tento povedený kousek je ještě o několik stovek levnější než Alcatel, nabízí srovnatelnou výbavu, trochu lepší fotoaparát nebo lepší výdrž baterie. Alcatel však, alespoň pro mne, vede po designové a konstrukční stránce.

alcatel-onetouch-idol-3-47
Klady
  • aktuální verze Android 5.0 Lollipop
  • příznivá cena
  • plná datová výbava včetně LTE
  • špičkový displej
  • povedený fotoaparát
  • kvalitní sluchátka JBL v balení
  • kvalitní stereoreprodutkory JBL
  • praktický oboustranný design
  • skvělá optimalizace uživatelského prostředí
  • kompaktní rozměry
  • elegantní vzhled
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • spíše podprůměrná baterie
  • občasné problémy a pády aplikací
  • slabší výkon
  • velmi malá interní paměť
  • umístění zamykacího tlačítka na levém boku
Diskuze ke článku
Karlos
V recenzi zmiňujete,že streo-reproduktory nemají kokurenci,ale co třeba HTC Desire 610
ok
Varianta s 5,5palcovým displejem se zdá být oukej, verze s mrňouskem 4,7 je o ničem :D
Hokus
Telefon jsem si vyzkoušel a udělal na mě docela dobrej dojem. Shánět novej těl tak bych o něm klidně uvažoval.
Maroš
"Alcatel OneTouch Idol 3 se řadí dokonce k jedněm z nejmenších telefonů, které dnes na trhu najdete." Pokiaľ je 4.7 jedno z najmenších zariadení, tak to už je vážne na zaplakanie, môžem byť rád, že mne 5 palcov vyhovuje..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze