Alcatel OneTouch Fire E
recenze

Alcatel OneTouch Fire E

Chytrý jako liška?
15

V záplavě mnoha telefonů vládne jen dvojice systémů a jeden méně exponovaný. Windows Phone, iOS a zejména Android se nyní pokusí doplnit další hráč, kterým je OS Firefox. Právě tento systém do České republiky zavítal spolu s Alcatelem OneTouch Fire E, který mimo jiné nabízí 4,5palcový displej, dvoujádrový procesor nebo 5megapixelový fotoaparát.

Aktuálně se zdá, že karty mezi operačními systémy jsou jasně rozdány. Zcela dominuje Android, ve vyšší třídě je stabilně zabydlené iOS a napříč cenovými kategoriemi se snaží prosadit Windows Phone. Pro úplnost zbývá BlackBerry, jehož podíl už je na českém trhu takřka mizivý. Do hry však vstupuje ještě jeden hráč, kterým je OS Firefox. Setkat jsme se s ním mohli už loni, ale prvním telefonem, který se na našem trhu prodává, je až Alcatel OneTouch Fire E.

Alcatel OneTouch Fire E – oficiální fotografie

Jedná se o model spíše nižší střední třídy se 4,5palcovým displejem, elegantním vzhledem a jen průměrnou výbavou. Pozornost však na sebe strhává právě díky neobvyklému operačnímu systému. Za zmínku stojí také nízká cena. Dokáže se prosadit ve velmi tvrdé konkurenci?

Technické parametry Alcatel OneTouch Fire E

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 63,5 × 8,2 mm, 103 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 352 × 288 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8210, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémFirefox OS
Akumulátor1 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostsrpen 2014, 3 399 Kč

Alcatel OneTouch Fire E – videopohled

Design a konstrukce: lehký jako pírko

Začneme rozhodně pozitivně, neboť se Alcatelu povedl velmi zdařilý kousek hardwaru. Vzhled modelu Fire E připomíná vyšší modely značky v řadě Idol. Alcatel zvolil kombinaci černé a kovově šedomodrých zad. K oživení pak velmi přispívá také stříbrná linie obepínající celý telefon. Rozměry telefonu se zastavily na hodnotách 129 × 63,5 × 8,2 milimetrů. Především velmi malá tloušťka je mezi levnými telefony neobvyklá. Spolu s ní pak budete jen žasnout nad hmotností 102 gramů. Po prvním uchopení pravděpodobně nabudete dojmu, že v telefonu chybí baterie.

Alcatel OneTouch Fire E

Ta však nechybí, neboť je pevně v telefonu. Alcatel zvolil unibody konstrukci a díky tomu je i plastový telefon skvěle pevný a působí bytelným dojmem.

Čelní stranu zaujímá hlavně displej. Pod ním se nachází kruhové tlačítko, které je senzorové, podsvětlené a má vibrační odezvu. Tímto prvkem Fire E lehce připomíná starší modely iPhonů. Nad displejem se nachází čelní kamerka, reproduktor a také informační LED dioda. Její funkce však zůstává záhadou. Na zmeškané události neinformuje, svítí však během nabíjení. Celkově vzato lze říci, že si zřejmě žije vlastním životem.

Telefon má líbivý vzhled

Na pravém boku je odemykací klávesa a dvojtlačítko regulující hlasitost. Chválíme umístění i zpracování. Obě jsou po ruce a jistě se tisknou. Na horní hraně je dle očekávání 3,5mm jack konektor, zatímco nabíjecí a datový microUSB konektor sídlí na spodní hraně. Levý bok je vyhrazen pro společný slot na microSIM kartu a paměťovou kartu. K jeho otevření je zapotřebí speciální klíček, který najdete spolu s telefonem v balení.

Fire E je velmi tenký

Zadní strana zaujme mírně vystouplým fotoaparátem, což však zrovna dvakrát nepotěší. Na šedo-modrém povrchu nechybí stříbrný nápis výrobce, značky a dokonce i operačního systému. Kódové označení už však na krytu, myslím, být nemuselo.

Zadní stranu okupuje nespočet nápisů

Baterie a výdrž: slabá, ale dostačující

Pod krytem se nachází Li-Ion baterie s nikterak oslnivou kapacitou 1 700 mAh. Pro Firefox by to však nemělo být zásadním problémem a nízké výdrže se nemusíte obávat. I přesto však nepočítejte s více než jedním dnem, pokud budete často na internetu a většinu dne bude displej svítit. Vcelku snadno se ale lze dostat i na dvoudenní výdrž, pokud budete telefon používat méně.

Náš test výdrže, kdy telefon streamoval video v kvalitě 720p do sluchátek, jas displeje byl snížen na 50 % a aktualizace potlačeny, vykázal čas 6 hodin a 15 minut. Například blízký Huawei Ascend Y330 dosáhl na 5 hodin a 2 minuty. Čas nabíjení se u Fire E zastavil na 2 hodinách a 19 minutách, které jsou potřebné k úplnému nabití. Pokud by vám stačilo 80 %, potřebujete 1 hodinu a 46 minut.

Zvuk: jen průměr

Zvukově si Fire E nevede vyloženě špatně, ale očekávejte pouze klasický průměr. Zvuk ze zadního reproduktoru je spíše plechový a nevýrazný, avšak dostatečně hlasitý. Po připojení sluchátek je vše o poznání lepší, do popředí vystupuje vyvážený zvuk s mírnou převahou hloubek. Pro běžné a nenáročné poslouchání poslouží Fire E dobře.

Displej: trumf nižší třídy

V případě displeje se Alcatel snažil vytáhnout a docela  se mu to povedlo. Nasadil do malého těla takřka maximální možný displej s úhlopříčkou 4,5 palce. Použité rozlišení 960 × 540 pixelů vytváří jemnost 245 ppi, což je dostatečná hodnota a displej působí při používání jemně. Potěší nasazení IPS technologie, která zajišťuje věrné barevné podání i skvělou čitelnost z ostrých úhlů a na slunci. Jas displeje můžete regulovat vy sami nebo vše nechat na spolehlivě fungující automatice.

Displej se Alcatelu povedl

Hardware: nezbytný základ

Pod kapotou telefonu se nachází dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz. K ruce mu je 512 MB RAM. Interní paměť je papírově 4 GB, avšak reálně je k dispozici necelých 2,6 GB pro vaše data. Naštěstí nechybí podpora paměťových karet, na které lze ukládat veškerá data.

Prostředí: bude to mít těžké

Na prostředí bude Alcatel OneTouch Fire E lákat a zároveň to zřejmě bude i jeho největší slabina. Nachází se zde stále relativně nový systém Firefox ve verzi 1.3. Ten je založen na systému Linux a je unikátní veškerými svými aplikacemi, které jsou napsány ve webovém rozhraní HTML 5.

Vše začíná úvodní odemykací obrazovkou, kde lze tahem doprava telefon odemknout a tahem doleva spustit fotoaparát. Kromě toho vidíte čas, datum, stavovou lištu a případně i ovládání hudebního přehrávače. Po odemknutí se dostanete na jednu z obrazovek, které slouží jako pohotovostní i jako menu. Zcela chybí jakékoliv widgety či aktivní ikony. Vše tvoří je statické ikony, případně složky s ikonami, které jsou nazvány chytrými balíčky.

Odemykací obrazovka a pohotovostní obrazovky

Do telefonu si víceméně ani nic vyloženě neinstalujete. Obrazovce zcela vlevo vévodí vyhledávací řádek s textem „Myslím na...“, kam napíšete, co hledáte, co vás zajímá. Pokud Firefox zná aplikaci, okamžitě ji nabídne. Pokud tedy napíšete počasí, objeví se vyhledávače i aplikace pro počasí. Nutno podotknout, že nejde o aplikace jako takové, ale vlastně jen v mobilní verzi zobrazené webové stránky. Při každém vyhledávání vám naskočí i nová tapeta, kterou lze stáhnout a která by nějak měla souviset s obsahem. Upřímně jsem však nepřišel na to, jak souvisí tapeta reklamního letáku nějakého chorvatského supermarketu s hledaným pojmem víkend.

Pakliže se vám nějaký vyhledaný odkaz/aplikace líbí, můžete ji přidržením umístit na jednu z domovských obrazovek a mít ji vždy po ruce. Stejným způsobem se odkazů/aplikací také zbavíte. Přidržíte prst a kliknete na křížek.

Dostalo se i na samostatný obchod s aplikacemi zvaný Marketplace. Bohužel ten vyloženě zeje prázdnotou a příliš dlouho se v něm asi nezdržíte. Chybí i mnoho známých aplikací, jako je například WhatsApp. Objevíte sice Facebook či Twitter, ale vždy jde jen o zabalenou mobilní verzi. Ze známějších her je k dispozici třeba Cut the Rope.

Obchod s aplikacemi

Podobnost Firefoxu Androidu podporuje stavová lišta, kterou lze stáhnout a zobrazit si zmeškané události či řádek s rychlým nastavením bezdrátových sítí. Bohužel lišta mizí ve všech aplikacích. Pomocí tlačítka pod displejem pak vyvoláte naposledy spuštěné aplikace, konkrétně jeho dlouhým přidržením. Seznam lze pomocí křížku promazávat.

Nastavení

Jak jsme naznačili již výše, telefon nemá klasické menu. Nastavení však nechybí a stylově se velmi blíží opět Androidu. Snadno se v něm tak zorientujete.

Horší je to s ovládáním prostředí. Příliš se mi nezamlouvá nutnost natahovat palec k horní části displeje pro krok zpět kdekoliv v prostředí. Středové tlačítko vás totiž vždy vrátí domů a další tlačítka chybí. Nepotěší ani zatím nedokonalá optimalizace. Mnohdy byl velmi trhaný přechod mezi obrazovkami, stejně tak scrollování v prostředí není nejrychlejší. Občas se rozhodl stávkovat obchod s aplikacemi Marketplace, který se jednoduše nenačetl. Někdy také prostředí nereaguje na vaše dotyky a jednoduše se nic nestane. V tomto ohledu vás tak systém může potrápit a bude záležet, jak rychle a často budou vycházet aktualizace.

Multimediální funkce: nejnutnější základ

Ve výbavě telefonu nemůže chybět multimediální základ, kterým je galerie, hudební a video přehrávač. Stejně jako celý systém, i tyto aplikace jsou vyvedené v maximální jednoduchosti. Hudební přehrávač třídí skladby dle ID3 štítků a nabízí možnost opakovaného či náhodného přehrávání. Ekvalizér však již zcela chybí. K hudebním funkcím patří ještě FM rádio, které hraje po připojení sluchátek.

Hudební přehrávač

Galerie zobrazuje veškeré obrázky na časové ose. S ohledem na jednoduchost překvapí možnost základních úprav a snadného sdílení. Videopřehrávač pak zvládá pouze soubory 3GP a MP4. Běžné soubory AVI nezvládá přehrávat.

V telefonu najdete několik her. Ty vás přenesou tak o 10 let zpátky, kdy jsme se potýkali s nekvalitou či špatným rozlišením. Ano, na Fire E najdete třeba hru Poppit! Od EA Games, která zabírá přibližně dvě třetiny displeje. Na zbytku je pouze černo. V Marketplace lze stáhnout další hry, které však příliš svou kvalitou nevybočují. Snad jen Cut the Rope.

Nekvalitně připravená hra Poppit!

Fotoaparát: opravdu jen základ

Integrovaný fotoaparát disponuje 5megapixelovým rozlišením, podporuje automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Prostředí je maximálně jednoduché a prakticky bez možnosti cokoliv nastavit. Ovlivnit můžete jen funkci blesku. Nic jiného. Svižnost nepatří k výsadám tohoto fotoaparátu a především pořízení snímku a jeho následný náhled zabere klidně i tři vteřiny.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita snímků je ucházející, především za slunného dne, kdy je vcelku věrné barevné podání i ostrost. S ubývajícím světlem kvalita rapidně klesá a v noci již prakticky nic nepořídíte. Samozřejmě pokud nefotíte silně osvětlené náměstí. Příliš nepomáhá ani LED diodový blesk, který je nápomocen jen na kratší vzdálenosti. Vždy však s fotoaparátem pořídíte slušné makro snímky. Čelní kamerka pak slouží jen v nouzi, neboť má nízké VGA rozlišení

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Menší šok zažijete u záznamu videa. Už při samotném pořizování si všimnete velmi nekvalitního obrazu. Rozlišení je totiž jen 352 × 288 pixelů, aneb vítejte v roce 2005. Ve výsledku se tak videem nemusíte zabývat, neboť video takové kvality se nehodí ani pro přehrání na displeji telefonu.

Alcatel OneTouch Fire E (testovací video) – 288p, exteriér

Telefonní funkce: přehledná klasika

Klasické telefonní funkce samozřejmě nechybí. Vytáčení najdete pod ikonkou zeleného sluchátka. Z něj se lze dostat také do telefonního seznamu, který je vícepoložkový. Lze přidat mnoho telefonních čísel, e-mailových adres či bydliště. Nechybí praktická poznámka, nebo možnost připsat k telefonnímu číslu také operátora. Synchronizace bohužel není možná například s vaším Googlem účtem. Importovat lze kontakty jen skrze Facebook.

Ve výbavě chybí vyzváněcí profily. Vyzvánění musí být pro všechny jednotné a lze jej doplnit vibracemi. Již vytvořený kontakt lze dodatečně provázat s Facebookem. Kvalita zvuku při hovoru je na slušné úrovni, protistranu vždy dobře slyšíte a ani ona si nestěžovala na nekvalitní zvuk.

Zprávy: nepříliš pohodlná klávesnice

Alcatel OneTouch Fire E si poradí také s SMS a MMS zprávami. Editor je klasický, nejprve vložíte adresáta a následně zadáváte text. Klávesnice se bohužel moc nepovedla, chybí především optické dělení kláves. Nepotěší ani fakt, že jsou písmena na klávesnici vždy viditelná kapitálkami. Že máta aktivovaná velká písmena poznáte jen zmodráním tlačítka Shift. Nedostalo se na odpočítávání napsaných znaků, ale nechybí doručenka či slovník pro snazší psaní.

V základní výbavě nechybí ani e-mailový klient, kde zadáte jen svou adresu a heslo a mělo by dojít k automatickému připojení schránky. Bohužel se nám to nepovedlo s e-mailem od Seznamu. V případě Google účtu už jsme byli úspěšný. Naštěstí lze samozřejmě vše nastavit ručně.

V základní nabídce objevíte také Facebook a Twitter, avšak v obou případech jde jen o vstup do mobilní verze webového obsahu.

Organizační funkce a GPS: pozor na vypnutí

Ani operačnímu systému Firefox nechybí zcela klasický budík s možností opakovaného buzení. Jen si musíte dát pozor, aby se vám telefon přes noc nevybil. Firefox vás totiž po vypnutí nevzbudí. Malou náplastí může být, že se budík rozezní okamžitě, jak telefon zapnete. Oceníte to především v případě, že se budíkem nebudíte, ale máte jej jako upozornění.

Dostalo se také na kalendář, který již je možné provázat s Google účtem. Jeho přehlednost je velmi dobrá. Používají se tmavší odstíny, které indikují aktuální den či zaznamenanou událost. Navíc zbývá pod například měsíčním náhledem dostatek místa pro výpis událostí.

Kalendář

V další výbavě se nachází ještě kalkulačka, stopky, časovač nebo praktický správce souborů.

Firu E nechybí čip GPS a s ním spojená mapová aplikace. Překvapivě se zde nacházejí HERE mapy od Nokie, schopné ukládat podklady do interní paměti. Navigaci však nečekejte. Fixace vaší polohy je svižná, s asistencí internetu do několika málo vteřin.

Mapy HERE

Datové funkce: s Firefoxem na internet

Ani levnému telefonu dnes nemůže chybět připojení k internetu. To zajistí buď Wi-Fi nebo HSPA+ s maximální rychlostí 42 Mb/s. Nečekejte pokročilejší LTE nebo čip NFC. Dostalo se ale na Bluetooth ve verzi 4.0.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte skrze prohlížeč Firefox. Ten zvládá záložky, oblíbené stránky či otevření více oken. Jeho rychlost je slušná, jen trpí neduhem, který provází celé prostředí. Někdy se mu trochu nechce do práce a je třeba čekat. Jindy však běhá mnohem svižněji. V nastavení také naleznete přehlednou historii vámi navštívených stránek.

Závěrečné zhodnocení: nevýhodná pozice

Alcatel OneTouch platí za odvážného výrobce, který je přístupný novým věcem. A tak to zkusil s OS Firefox, a nutno podotknout, že nikoliv prvně. Aktuální pokus nevypadá na první pohled vůbec špatně. Telefon působí dospělým dojmem a především vzhled se opravdu povedl. Malá tloušťka a hmotnost z telefonu dělají kapesní a dobře působící zařízení.

Zdařilý je také displej, kde oceníte dostatečnou jemnost i kvalitu IPS technologie. Ostudu neudělá ani 5megapixelový fotoaparát. Samotný systém Firefox působí jako lákadlo i vztyčený prst zároveň. Pokud rádi zkoušíte nové věci, je Firefox zřejmě právě pro vás, v opačném případě brzy zjistíte, že opravdu chybí drtivá většina aplikací, které byste i u levného přístroje očekávali. Zamrzí i omezená práce s cloudem, která by už dnes měla být samozřejmostí.

Ničemu nepomůže ani fakt, že Firefox ještě není dobře optimalizovaný a nelze také systém doporučit ani začínajícím uživatelům, kteří nejsou nároční. Těm totiž nebude vyhovovat, když je telefon nebude poslouchat. Jistou pomyslnou poslední kapkou může být velmi špatný záznam videa. A pak už to nevyváží ani cena kolem 3 400 Kč.

Konkurence

Konkurence je ve vodách nižší třídy opravdu velká. Nabízí se například Nokia Lumia 630, která se chlubí rovněž slušným 4,5palcovým displejem. Jenže natočí lepší video, prostředí je mnohem lépe optimalizované a stáhnete si všechny potřebné aplikace. Cena je navíc takřka totožná s Alcatelem OneTouch.

Nokia Lumia 630

V případě konkurence s Androidem se nabízí například Samsung Galaxy Core LTE s podobně kvalitním displejem. Opět ale nabídne lépe optimalizované prostředí, dokonce i vyšší výkon a přidává i rychlá data skrze sítě LTE. Cena je sice veš srovnání s modelem Fire E vyšší, nicméně pouze o pár set korun.

Fire E dostává tvrdý direkt i z vlastní stáje. Například model Alcatel OneTouch Pop 2 se začne brzy prodávat za cenu kolem 4 000 Kč a nabídne podobně kvalitní displej, větší výkon, lépe optimalizované prostředí nebo mnohem lepší záznam videa.

Alcatel OneTouch Pop 2

Konkurenty je také dvojice Huawei Ascend Y330 a LG L65. První jmenovaný nabízí kompaktnější rozměry a výbavou podobnou Alcatelu OT Fire E. V případě Huaweie je však vše vyváženo cenou kolem 2 500 Kč. Zato LG se velikostně podobá Alcatelu. Nabízí i stejný displej či fotoaparát. Cena je však opět o něco níže než u Fire E.

Huawei Ascend Y330 a LG L65
alcatel-onetouch-fire-e
Klady
  • 5megapixelový fotoaparát
  • slušná cena
  • kvalitní displej
  • nízká hmotnost
  • malá tloušťka
  • líbivý vzhled
Zápory
  • velmi špatný záznam videa
  • minimum aplikací
  • Systém Firefox OS a jeho optimalizace
  • slabší výkon
Diskuze ke článku
GPM
Mám ho a je skvělej. Jen dál Firefox do dlaždic
Lukes - Ogier
U konkurentů tohoto telefonu píšete o Lumii 630, ale obrázky máte Lumie 625.... :-D
Jakub
Jak je to s těma aplikacemi když jste offline ?
S55
Firefox je panda červená, ne ohnivá liška.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze