Alcatel One Touch Star
recenze

Alcatel One Touch Star

Hvězda s AMOLED displejem

Další novinka od Alcatelu se začala prodávat na našem trhu a nemohla uniknout našemu redakčnímu testu. One Touch Star je typickým zástupcem střední třídy, ve které se bude snažit oslovit kompaktní velikostí, elegantním a zajímavým designem nebo pěkným AMOLED displejem. Bude to však stačit na úspěch a obhájení vyšší ceny?

Alcatel svůj model One Touch Star představil v polovině února a po zhruba třech měsících novinka doputovala i na český trh. Jedná se o stylový telefon s malými rozměry, který dobře padne do ruky a snaží se oslovit rovněž výbavou. V ní ční především kvalitní AMOLED displej a také schopnost pracovat se dvěma SIM kartami. Naproti tomu však stojí slabší hardware. Alcatel se konečně pochlapil a v novém modelu nabízí novější Android 4.1 Jelly Bean, ačkoliv změn se příliš neudálo oproti starší verzi. Překvapí relativně vysoká cena. Oproti minulému roku, kdy telefony Alcatel znamenaly synonymum pro příznivou cenu, se v tomto roce, zdá se, mnohé změní a Alcatel si za své telefony nechá zaplatit stejně, jako konkurence. Oprávněně? Na to se zaměříme v dnešní recenzi.

Alcatel One Touch Star

Technické parametry Alcatel OneTouch Star

Kompletní specifikace
Konstrukce117,9 × 60,8 × 9,7 mm, 119,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostduben 2013, 5 990 Kč

Alcatel One Touch Star

Obsah balení

One Touch Star se dodává v nezvykle velké krabičce, avšak kdo čeká bohaté příslušenství, bude zklamán. V krabici objevíte jen koncovku nabíječky, USB kabel a špuntová sluchátka. Nic víc, nic míň.

Obsah balení

Design a konstrukce

Na dnešní poměry je Alcatel One Touch Star vcelku zajímavý. I když, záleží na úhlu pohledu. Na jednu stranu se jedná o pravidelný kvádřík, který by bylo možné zaměnit se spoustou dalších modelů. Na straně druhé však zaujme čelní strana, která je temně černá a nerozeznáte, kde začíná a končí displej. Poutající temnotu nenarušují tlačítko a dokonce ani logo výrobce. O to působivěji vše vypadá, když displej rozsvítíte a „odnikud“ se podsvítí také senzorová tlačítka.

Kompaktní velikost je výsadou Alcatelu One Touch Star

Zajímavě vyvedená je také zadní strana, která z dálky, ale vlastně i z blízka, působí jako broušený hliník. Imitace na pohled je dokonalá. Nadšení opadá v momentě, kdy telefon uchopíte. Je to bez diskuzí, jde o běžný plast. Nicméně kolemjdoucí to vědět nemusí a na pohled telefon vypadá velmi zdařile.

Zadní strana připomíná broušený kov, jde však jen o plast

Další malou netradičností je velikost. One Touch Star je na dnešní poměry poměrně malým telefonem. Výška činí necelých 118 milimetrů, šířka 60 milimetrů a tloušťka se dostala pod jeden centimetr. Hmotnost 119 gramů je pak stále solidní. Držení v dlani je velmi pohodlné, palcem ruky bez problémů obsloužíte plochu displeje. Hořekovat snad můžeme jen nad umístěním odemykacího tlačítka. Je na horní straně a docela zapuštěno, takže jeho stisk není nejpohodlnějšííš. Nicméně není to vyloženě katastrofa a lze si na to zvyknout.

Na horní straně se kromě odemykacího tlačítka nachází ještě 3,5 mm jack konektor. Micro USB konektor hledejte ve spodní části levé strany. Na tentýž straně je ještě kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Aby byl výčet prvků kompletní, nemůžeme opomenout informační LED diodu, která operuje v pravém horním rohu na čelní straně. Bliká bílé a tak dlouho, dokud si toho nevšimnete a událost nepřečtete.

Konstrukční zpracování se povedlo na jedničku. Telefon je bytelný, jednotlivé části k sobě přesně lícují, nikde nic nevrže. Platí to i pro odnímatelný, zadní kryt. V tomto ohledu tedy Alcatelu není co vytknout.

Baterie a výdrž

Do malého telefonu výrobce vměstnal baterii o kapacitě 1500 mAh, což bohužel není mnoho. Sice tu nemáme velký displej ani super výkonný procesor, avšak je tu například slot pro dvě SIM karty. Výdrž tedy není nijak dech deroucí a počítejte s nabíjením každý večer. Zejména pokud budete intenzivněji na internetu nebo více telefonovat.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy Star streamoval video v kvalitě 720p, byl připojen k Wi-Fi, přihlášen s jednou SIM kartou a aktualizace byly zakázány. Zvuk byl přenášen na 50% do dodávaných sluchátek a jas displeje na poloviční hodnotu. Výsledný čas činil 4 hodiny a 8 minut. Rovněž jsme otestovali rychlost nabíjení. Z úplného vybití na 80% to telefonu trvá 58 minut, na úplné nabití si vyšetřete 1 hodinu a 55 minut.

Zvuk

Hlasitý reproduktor příliš nedostává svému názvu a uvítali bychom hlasitější zvukový projev. Na poslouchání písniček to také zrovna není, telefonu dělá problém vše zahrát a v reprodukci mnoho věcí zanikne. O něco lepší je výstup do sluchátek, kde se dočkáte i basové složky a pro méně náročné posluchače lze One Touch Star doporučit. Je však lepší sáhnout po lepších sluchátkách, než která Alcatel dodává. Ta jsou špuntová, a i když jsou, co se týče dodávaných sluchátek k telefonům obecně, v mírném nadprůměru, žádná sláva to není. S vlastními je ale zvuk ucházející.

Dodávaná sluchátka

Displej

Velkým tahákem telefonu je displej. Alcatel tentokrát použil AMOLED displej a úhlopříčku 4 palce. Pro mnohé takřka ideální stav. Rozlišení činí 800 x 480 pixelů, což je na dané úhlopříčce více než dostatečné. Podání barev je lehce rozporuplné. Černá už lepší být nemůže. Bílá barva vypadá také věrohodně, avšak jen do doby, než se podíváte z většího úhlu, kdy se halí bílá barva lehce do modra. Jinak je však čitelnost brilantní i z ostrých úhlů a venku. Jas můžete regulovat sami, nebo vše nechat na automatice, která pracuje spolehlivě.

Displej se Alcatelu povedl

Hardware

Ve střední jsme se u Alcatelu dočkali poměrně klasického procesoru MediaTek MT6577 se dvěma jádry a taktem 1 GHz. Na druhou stranu se jedná o poměrně zastaralý procesor, který se neřadí mezi výkonnější a navíc je i energeticky náročnější. Zamrzí paměť RAM s velikost 512 MB, přičemž po zapnutí zbývá volných zhruba 200 MB RAM. Níže se můžete podívat, jak si Alcatel One Touch Star stojí ve vybraných benchmarcích.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Alcatel v modelu One Touch Star konečně použil novější Android a setkáváme se tak s verzí 4.1.2 Jelly Bean. Nad samotným systémem bdí i decentní nadstavba, kterou Alcatel halí do bílo-modrých odstínů.

Odemykací obrazovka je zpracována poměrně netradičně a ze začátku mi chvíli trvalo, než se mi telefon povedlo odemknout. K odemknutí je nutné stáhnout obdélník s časem. Pod ním jsou ještě čtverce pevně definovaných funkcí. Rychle tak lze spustit fotoaparát, zprávy či vytáčení čísla. Zpracování je ale efektní a elegantní.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek je celkem pět, avšak jejich počet nelze nijak měnit. Naproti tomu potěší, že jsou obrazovky průchozí, což je příjemný pokrok oproti starším Alcatelům. Styl obrazovek je opět velmi podobný čistému Androidu. Na každé je například napevno umístěn widget s vyhledáváním Google. Na zbylé místo si můžete přidávat zástupce aplikací či widgety. Ve spodní části displeje je vstup do menu, který je z každé strany obklopen dvěma ikonami. Ty si můžete sami zvolit. Snadno lze také vytvářet složky. Stačí jen přetáhnout jednu ikonku na druhou a poté již složku jen nějak pojmenovat.

Alcatel One Touch Star pracuje se senzorovými tlačítky a displej tak není zbytečně zmenšován. Prostředí však už nově neumí pracovat v landscape módu, což právě starší modely s Androidem 4.0 uměly. Škoda, šlo o praktickou možnost, kdy bylo možné využívat na šířku opravdu celé prostředí.

Podoba notifikační lišty je příkladná. Vsází na průhlednost v místech, kde nic není. Jednotlivá upozornění můžete tahem prstu umazávat. Lze je samozřejmě smazat i všechna naráz. Nechybí tlačítko pro rychlý přístup do nastavení a v samotné horní části je panel, kde například rychle nastavíte jas, zmíněné automatické otáčení, bezdrátové funkce nebo si změníte profil. O těch se ještě rozepíši později.

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete pomocí třetího senzorového tlačítka. Podoba je shodná s čistým Androidem. Zobrazen je náhled aplikace a její jméno, přičemž je vše řazeno vertikálně. Tahem prstu můžete seznam promazávat. Pokud zmíněné tlačítko podržíte déle, získáte funkci dřívějšího tlačítka menu.

Seznam aplikací je orientován horizontálně a sestaven v matici 4x4 ikonky. To je v podstatě vše, co lze o menu říci. Položky nelze nijak třídit, přesouvat a podobně. To je docela škoda, při větším počtu aplikací trvá nalezení položky déle, ačkoliv je vše řazeno abecedně.

V této kapitole nemohu nezmínit také řádnou porci přidaných aplikací od Alcatelu. Antivirus od AVG nebo praktické poznámky Evernote. Hodit se může také Barcode Scanner pro snímání čárových a QR kódů. Pod položkou Cloud Backup se skrývá centrum zálohy. Velmi snadno si můžete zálohovat kompletní obsah telefonu, fotky, videa, hudbu, kalendář, protokoly volání i SMS zprávy. Zálohu můžete provézt na paměťovou kartu nebo na cloudová úložiště Box.net či Dropbox. Zálohování si rovněž můžete plánovat.

Optimalizace prostředí se Alcatelu v Android 4.1 povedla na jedničku. Běžná práce je svižná, na nic se nečeká, animace jsou plynulé. K zadýchání dojde až v momentech, kdy spustíte více náročnějších aplikací. I tak lze ale celkově říci, že vyladěnost je velmi dobrá a mnohý výrobci zvučných jmen by se od Alcatelu v tomto případě mohli učit.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát dostal do vínku 5megapixelové rozlišení, automatické ostření a LED diodu. Prostředí je jednoduché a působí vcelku zastarale. Po ruce máte rychlé nastavené bílé, scén, HDR a barevných režimů. V hlubším nastavení se nachází určení polohy, zvuk uzávěrky, expozice, samospoušť, ostrost, odstín, sytost, jas, kontrast, ISO a eliminace pruhů. Nastavení je tedy opravdu obsáhlé. Výsledné snímky jsou barevně věrné, avšak problém mají s ostrostí i hladinou šumu. Ta stoupá při snižujícím světle do nepěkných výšin. U telefonu za šest tisíc korun bychom tedy čekali více propracované detaily a celkově kvalitnější fotografie. Počítejte tedy spíše s tím, že fotoaparát v tomto modelu slouží jako doplněk pro pořízení momentek. Poměrně slušně si vždy vyfotíte například text, makro nečiní problém.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky

Záznam videa je umožněn klasicky v rozlišení 1280 x 720 pixelů a s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Samozřejmostí je konituální ostření, které pracuje rychle a jen ve chvílích, kdy má. Nedochází tedy k nechtěnému přeostřování. Samotná kvalita videa je na ucházející úrovni.

Alcatel One Touch Star (testovací video) – exteriér, 720p

Multimediální funkce

V této části recenze začnu zcela obligátně hudebním přehrávačem, který je zastoupen hned dvakrát. Aplikace Hudba Play pochází přímo od Googlu, aplikaci Hudba přidal Alcatel. Hudba nabízí dělení na interprety, alba, skladby a vámi vytvořené seznamy stop. Při přehrávání vidíte náhled alba, ovládací prvky, časovou osu a snadno spustíte náhodné či opakované přehrávání skladeb. Nechybí ani poměrně pokročilý ekvalizér, kde si můžete volit i efekt 3D a vytvářet vlastní profil.

Hudební přehrávač

Aplikace Hudba Play nabízí podobné třídění, jen přidává navíc selekci dle žánrů. Při přehrávání opět vidíte cover alba, ovládací prvky i časovou osu. V nastavení opět objevíte pokročilý ekvalizér, který si můžete dle libosti upravovat. Až vás hudba omrzí, můžete naladit rádio. K dispozici je klasické FM rádio s RDS nebo aplikace One Touch Radio sdružující internetová rádia, mezi kterými najdete i mnoho českých.

Video přehrávač se dočkal samostatné ikonky v menu a patří mezi ty středně schopné. Podporuje formát AVI i kodeky DivX a Xvid. Přehrát si v tomto formátu můžete i videa v kvalitě 1080p. Zapomenout musíte na formát MKV a One Touch Star si rovněž neporadí s externími titulky.

Vaše fotografie a obrázky jsou sdruženy v Galerii. K dispozici je možnost otáčet snímky a základní ořez. S obrázky souvisí také aplikace PicSay. K čemu slouží? K fotografiím můžete přidávat různé popisky nebo bublinky s popisky, čímž lze vytvářet například komiksové příběhy.

Galerie

V telefonu najdete také dvě hry, jde o Little Big City a Shark Dash. Další si samozřejmě můžete stáhnout, interní paměť nabízí prostor o velikosti 2,33 GB. Pokud to aplikace dovoluje, lze ji přesunout na paměťovou kartu.

Telefonní funkce a dual SIM

Příbuznost k čistému Androidu se podepsala na telefonním seznamu, jehož provázanost se sociálními sítěmi není na zcela špičkové úrovni. Ale popořadě. Položka telefon vás zavede do číselníku, v jehož další záložce najdete i protokol volání. Ten si lze dále třídit na volaná čísla, zmeškaná či přijatá volání. Do telefonního seznamu vás zavede položka Lidé. Ta je dělena na skupiny, kontakty a oblíbené kontakty. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres.

Nevídanou u Androidu obecně, avšak běžnou věcí jsou u Alcatelu vyzváněcí profily. V základu jsou připraveny profily Obecné, tichý, schůzka a venku. Není problém si vytvořit několik dalších a přesně si v nich definovat hlasitost na volání, zprávy, e-maily a podobně. Profily se nachází v položce nastavení, lze je ale rychle měnit i přes informační lištu.

Dostávám se k funkci dual SIM, která je trumfem všech androidích Alcatelů na našem trhu. One Touch Star dokáže být na příjmu s oběma SIM kartami. Ty jsou mimochodem typu micro SIM. První SIM karta podporuje 3G sítě, druhá SIM karta pracuje jen se sítěmi 2G. Když jsem nakousl sloty, jejich umístění moc praktické není. Cesta k oběma vede přes vyjmutí baterie. Pokud tedy často SIM karty měníte, budete Alcatel proklínat a vybírat byste si ho neměli.

Sloty na micro SIM karty

Ve správci SIM karet, který se nachází v nastavení, si zvolíte, zda má nějaká SIM karta například primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či video hovorům. Nebo si nezvolíte nic a telefon se vás vždy zeptá. Je to na vás. Pokud například z jedné SIM karty právě telefonujete, na druhou se vám nikdo nedovolá. Ohlásí se mu vaše nedostupnost a po chvíli přijde SMS o zmeškaném volání. Pokud na jedné SIM kartě stahujete data, jste dostupní i na druhé. V momentě příchozí hovoru se načítání stránky přeruší a po skončení hovoru naváže automaticky tam, kde se zastavilo. Kvalita hovorů z obou SIM karet je na stejné úrovni, na čemž se shodlo několik lidí nezávisle na sobě, se kterými jsem hovory testoval. Nestěžovala si ani protější strana. Zvuk je čistý, srozumitelný, žádný šum.

Zprávy

Pro vytváření textových zpráv je k dispozici QWERTY klávesnice, tentokrát však již jen v jedné variantě. A tou je klasická Android klávesnice, která je vcelku pohodlná, nabízí rychlé psaní čísel a po ruce je i často používaná tečka či vstup mezi smajlíky. Menším zklamáním je fakt, že Alcatel upustil od své vlastní klávesnice TouchPal, která podporovala zadávání metodou Swype.

Textové a multimediální zprávy jsou sdruženy pod položkou zprávy. Při vytváření vidíte od začátku počet napsaných znaků i zpráv, do kterých se vámi napsaný text rozdělí. Psaní si lze urychlit použitím tzv. rychlých textů, v jejichž nabídce se nachází například zpráva „Kde jsi?“ nebo „Neboj se, jsem v pořádku“. Zapnout lze doručenku a nastavit mazání zpráv po dosažení vámi zvoleného limitu.

Vaší elektronickou poštu obstarávají aplikace E-mail a Gmail. U obou máte možnost rychlého nastavení, pokud máte účet u Googlu či Yahoo. Ostatní je nutné nastavit ručně. Na Gmailu vám zprávy chodí okamžitě, jakmile dorazí na server, v případě druhé aplikace si můžete frekvenci kontroly nastavit dle libosti. Sociální sítě zastupují aplikace Facebook, Google+ a Twitter. K chatování slouží GTalk, který je však právě nahrazován novou aplikací Google Hangouts.

Organizace času a GPS

Kalendář zůstal stejný, jako v čistém Androidu 4.0, což je poměrně škoda. Displej není vhodně využit a při měsíčním náhledu vidíte na celém displeji jen všechny dny s barevným odlišením událostí, které na dny máte. Konkrétní informace však nezjistíte. Zlepšení nepřináší ani týdenní náhled, ve kterém vidíte z události první čtyři písmena, která toho mnohdy moc neřeknou. Doporučuji tedy používat převážně denní náhled nebo ještě lépe agendu. Při tvorbě nové události si vybíráte druh kalendáře. Pokud nepotřebujete událost sdílet se světem, stačí vybrat lokální kalendář v telefonu. Dále přidávat samozřejmě název, místo, čas a případné včasné upozornění.

Kalendář

V další výbavě figuruje například již zmíněná aplikace Evernote, základní kalkulačka, další poznámky, správce souborů a svítilna. Nechybí ani základní verze aplikace OfficeSuite 6 pro čtení kancelářských dokumentů. Chcete-li je ale vytvářet nebo upravovat, musíte si zakoupit licenci.

S GPS se pojí aplikace Mapy a Google Navigace, která dokáže části map stahovat do paměti a posléze je využívat offline. Spíše však počítejte s nutností internetu. Mezi aplikacemi figurují také Moje trasy, kde si můžete zaznamenat, kudy jste šli či jeli. Fixace satelitů je solidně svižná. S asistencí internetu najdete svou polohu do 20 vteřin. Bez internetu počítejte se slabou minutou.

Datové funkce a internet

Datové funkce představují slušný základ. Nechybí samozřejmě GPRS, EDGE, ale také rychlejší HSDPA s maximální rychlostí 7,2 Mbps a HSUPA s odesíláním rychlostí až 5,76 Mbps. Využít můžete také Wi-Fi se standardy b/g/n a Wi-Fi Direct. Technologie NFC chybí, což poměrně zamrzí. Stačit vám bude muset třeba Bluetooth 4.0. Lehce jsem postrádal přítomnost USB OTG, nelze tedy připojit flashku či myš.

Internetový prohlížeč

Na internet se můžete podívat přes klasický Android prohlížeč nebo přes Chrome, který je nativně nainstalován. Standardní prohlížeč si poradí s Flashem 11, zapamatuje si vaše heslo, lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Alcatel na náš trh dostal další telefony střední třídy, který osloví zákazníky, kteří nevyžadují obří displej a naopak ocení zajímavý design či kvalitní dílenské zpracování. To One Touch Star splňuje dokonale.

Mezi jeho předností patří čtyřpalcový AMOLED displej, který patří v dané kategorii k nadprůměrně kvalitním. Dále potěší novější Android 4.1, který je dobře odladěn a ani tak moc nevadí, že Alcatel sáhl po starším procesoru a menší paměti RAM. Hardware vás však přeci jen limituje u náročnějších her, což už zamrzí. Fotoaparát představuje slušný základ a jen by si zasloužil hezčí prostředí.

Hlavním tahákem je podpora dvou SIM karet, na které Alcatel u svých modelů vsází. Naopak Alcatel kárám za absenci USB OTG a především pak NFC, které je u telefonů za šest tisíc dnes již téměř nutnost a v modelu One Touch Star chybí.

A právě cena by novince mohla zlomit vaz. V běžném prodeji ji seženete za necelých 6 000 Kč, což je opravdu poměrně dost na to, co tento Alcatel umí. Respektive funkce, které nabízí, zvládá dobře, ale dokázali bychom si představit více. Konkurence totiž podobné telefony nabízí mnohdy i výrazně levněji, což je něco, na co jsme v případě Alcatelu opravdu nebyli zvyklí.

Například Nokia Lumia 620 vyjde o pár set korun levněji a získáte svižnější prostředí, modernější hardware a také NFC. Konkurentem s Windows Phone 8 je také Huawei Ascend W1, který je o tisíc korun levnější. U něj se však také musíte smířit s absencí NFC.

Konkurence s Windows Phone 8

Podobně kompaktní konkurencí na Androidu je například Huawei Ascend Y300, který však ztrácí horším záznamem videa. Naopak nabídne lepší baterii a o něco silnější procesor. Navíc je levnější o téměř dva tisíce korun, což je hodně velký rozdíl. Svého konkurenta nabízí i Samsung, jde o model Galaxy Ace 2, který nabídne novější procesor i větší paměť RAM. Cenově je na tom také lépe než Alcatel. Konkurencí je i loňská Xperia sola od Sony. Za nižší cenu dostanete modernější procesor a bezdotykové ovládání. Mínusem je slabší baterie a jen Android 4.0.

Konkurence s Androidem

Ač se to zdá neuvěřitelné, v případě Alcatelu One Touch Star se nám z výrobce, který ještě loni nabízel své telefony cenově hodně pod konkurencí, stal takřka aspirant na nejdražší telefon s danou výbavou. Šanci na úspěch Alcatel One Touch Star bez pochyby má. Výbavu nemá nejhorší, osloví designem, displejem a dvěma SIM kartami, potěší i svižné a pěkné prostředí a celkově se jedná o velmi solidní telefon. Problémem je ale cena kolem 6 tisíc korun, za kterou nemá cenu telefon pořizovat, pokud máte na výběr. Snížení ceny o zhruba tisíc korun by ale náš pohled na Alcatel výrazně změnilo a z One Touch Staru by se stalo velmi zajímavé želízko v ohni střední třídy.

Alcatel One Touch Star nám k testování zapůjčil e-shop Smarty.cz.

alcatel-onetouch-star
Klady
  • velmi dobře optimalizovaný Android 4.1
  • slot pro dvě SIM karty
  • zdařilý AMOLED displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • kompaktní rozměry
  • elegantní a kvalitní design
  • vyzváněcí profily
Zápory
  • hůře stisknutelné odemykací tlačítko
  • menší paměť RAM
  • zastaralý procesor
  • chybí NFC a USB OTG
  • vyšší cena
  • hůře zpracovaný kalendář a provázání se sociálními sítěmi
Diskuze ke článku
marek
Já si myslím, že ta cena vysoká není. Jednak srovnávané telefony nemají tak kvalitní displej (kromě Samsungů, samozřejmě) ale hlavně, tady je výhoda Dual SIM, což jsem si u srovnávaných telefonů jaksi nevšiml.
marek
A ještě jedna věc, nezapoměli jste náhodou vydat recenzi na Alcatel OT Idol? Článek s prvními dojmy tu byl snad někdy před měsícem...
Tomas
Kdyz jsem v minulem clanku v diskusi rikal ze bude za sest neprodejny tak se mnou pan Pavlicek nesouhlasil a hle uz je neprodejny :-) Je zajimave ze oproti Xpopu je prostredi vice vyladene, xpop asi narazi na starsi Android 4.0. Jeste by si Star zaslouzil doplnit do clanku tu hodnotu vydrze pri standartizovanem testu, nekde nam vypadla.
luke
..překvapivě telefony na jednu simku vycházejí cenově lépe.. ale co dualsim konkurence? Galaxy s duos? Ani omylem. Takže co?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze