Alcatel One Touch Scribe HD
recenze

Alcatel One Touch Scribe HD

Lepší zůstává

Alcatel o sobě opět dává znát. Od začátku roku chrlí jeden model za druhým. Snaží se zkrátka zaplnit všechny viditelné mezery na trhu a my musíme uznat, že se mu to zatím celkem daří. Alcatel One Touch Scribe HD je dalším přírůstkem do rodiny smartphonů vyšší střední třídy, který se snaží zaujmout velkým a vylepšeným displejem společně se zajímavým doprovodným příslušenstvím. Dokáže vylepšit reputaci svého levnějšího bratříčka?

Není tomu zase tak dávno, co jsme vám přinesli recenzi Alcatelu One Touch Sribe Easy. Tento hezky barevný tabletofon se snažil zaujmout velkým displejem, který se však nakonec stal jako největší slabinou a pro uživatele noční můrou. Mizerné rozlišení, slabé pozorovací úhly, pomalé prostředí, které vás svými animacemi neustále zdržovalo. Takhle by to tedy rozhodně v dnešní době nešlo. Alcatel One Touch Scribe HD, jakožto barevně umírněnější verze Scribe Easy, se nás dnes bude snažit přesvědčit, že máme co dočinění s mnohem dospělejším telefonem, do kterého se vyplatí investovat. Uvidíme.

Alcatel One Touch Scribe HD - oficiální fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch Scribe HD

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 75 × 8,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 × 2), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:23 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 7 499 Kč

Alcatel One Touch Scribe HD – videopohled

Obsah balení

Krabice je na dnešní poměry poněkud těžkotonážní. Je velká, tlustá, vzhledově ale působí uceleným dojmem. Nás ale nezajímá krabice, ale co se skrývá uvnitř. Pod plastovou vaničkou, ve které se nachází samotný telefon, najdeme datový USB kabel, koncovka nabíječky, špuntová sluchátka nevalné kvality, ale také kapacitní stylus a magnetické pouzdro displeje, které barevně ladí se zadním krytem. Samozřejmě nechybí nezbytná dokumentace ve formě záručního listu a stručné příručky v českém a slovenském jazyce. Balení je tedy naprosto totožné s tím u Alcatelu One Touch Scribe Easy.

Vzhled a obsah prodejního balení Alcatelu One Touch Scribe HD

Design a konstrukce

Ani po konstrukční stránce se nic nezměnilo. Opět tu před sebou máme poměrně velkou a tenkou placku, kterou od předchozího modelu odlišíte jen podle barvy předního krytu. Ten je nově černý, Alcatel One Touch Scribe Easy nabízel svěží bílou barvu. Je to trochu škoda. Černá je samozřejmě konzervativnější a asi se pro vybavenější zařízení hodí více, přesto se nemůžeme ubránit dojmu, že černá přední plocha telefonu zkrátka nesluší. Nám do redakce na testování navíc dorazila verze i s černým zadním krytem, zařízení tak vypadá velmi fádně a nemá moc čím zaujmout a upoutat pozornost. Škoda, kdyby dal Alcatel zákazníkům na výběr, udělal by lépe. Pro úplnost doplníme, že zadní kryt může být opět barevný. Na výběr máte mezi pastelovou žlutou, červenou, námi testovanou černou a bílou barevnou variantou.

TIP: Podívejte se také na recenzi Alcatelu One Touch Scribe Easy.

Rozměry zařízení činí 144 milimetrů na výšku, 75 milimetrů na šířku a tloušťka se zastavila na 8,5 milimetrech. Ti pozornější si již stačili povšimnout, že je telefon užší (konkrétně o 3,4 milimetru) a tenčí (o 1,3 milimetru). Telefon také narostl do výšky, v tomto případě se jedná o zanedbatelný 1 milimetr. Ztenčení zařízení ale potěšilo, stejně jako zúžení. Co je ale zásadní, telefon dost zhubnul a hmotnost se zastavila na 135 gramech, což je o 25 gramů méně, než v případě Alcatelu One Touch Scribe Easy.

Magnetický kryt se opět připne k levému zadnímu boku telefonu, stačí ho přiblížit na vzdálenost asi jednoho centimetru a magnet se postará o zbytek. Pochválit také musíme kloub krytu. I když je přiklopený k zadní části, nedělá mu žádný problém vrátit se zpět do původní polohy, netrpí na různé ohyby, což je dobře. Jakmile jím přiklopíte displej, menší magnety na druhé straně se postarají, aby od telefonu neodstával a sám se neotevíral. Toto řešení jednoznačně chválíme. Ani u One Touch Scribe HD neplní kryt žádnou další funkci, krom ochrany displeje. Nemá žádný průhled a po otevření se displej automaticky nerozsvítí. Škoda, jako ochrana proti mechanickému poškození však poslouží skvěle.

Praktické magnetické pouzdro ochrání displej před mechanickým poškozením.

Čelní ploše dominuje 5palcový displej, nad kterým se nachází mřížka reproduktoru. Po pravé straně mřížky nalezneme průzor pro senzory, který je díky černé ploše takřka skryt. Ještě kousek vedle se nachází přední kamerka, která poslouží především pro videohovory. Ano, to je vše. Žádné logo výrobce, dokonce ani notifikační LED dioda. Alcatel se z nepochopitelných důvodů rozhodl diodu do tohoto modelu neintegrovat, což nás opravdu velice nemile překvapilo. Pod displejem už nově nenajdeme ani senzorové klávesy, ty se nově přestěhovaly do samotného prostředí, uberou tak kousek z 5palcové úhlopříčky displeje. Jestli je to dobře nebo špatně necháme na vás. Každopádně přední plocha působí opravdu velmi uceleným dojmem, který narušuje pouze mřížka reproduktoru.

TIP: Podívejte se také na naše první dojmy z Alcatelu One Touch Scribe HD.

Vadilo nám umístění microUSB konektoru, které v případě nabíjení telefonu zabraňuje magnetickému pouzdru uzavření.

Teď už se však podíváme na boky telefonu. Ve vrchní části levého boku nalezneme společnou krytku pro dvě microSIM karty, telefon tedy opět podporuje dualSIM provoz. Přibližně ve dvou třetinách boční strany se nachází odhalený vstup microUSB konektoru. Toto umístění jsme kritizovali již v přehledu zařízení, pokud máte k telefonu připevněný magnetický kryt, nemůžete ho díky trčícímu kabelu uzavřít. Alcatel mohl zjednat nápravu. Na horní straně nalezneme 3,5 milimetrový konektor na sluchátka a zamykací tlačítko. To je poměrně zapuštěné, ale s jeho manipulací jsem nezaznamenal problémy, má poměrně dobrou odezvu. Na pravém boku pak navrchu nalezneme kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a kousek pod ním záslepku microSD karty. To je vše, na spodní bradě telefonu nalezneme jen téměř neviditelný mikrofon.

Zadní kryt není výměnný, všechny sloty naleznete na bokách telefonu.

Zadní kryt je opět na pevno přidělán, uživatelsky si tedy baterii nevyměníte. Je to škoda, na druhou stranu je to daň za kvalitní zpracování. Na zadním krytu zaujme především velmi vystouplá čočka fotoaparátu. Ta byla také terčem kritiky v našem nedávném přehledu. Pokud telefon položíte na rovnou plochu, slouží téměř jako stojánek a po čase se setkáte s více či méně rozsáhlým poškozením. Pod čočkou najdeme LED diodu, která poslouží fotoaparátu při zhoršených světelných podmínkách nebo jako svítilna a také druhý mikrofon pro natáčení videa. Přibližně uprostřed nalezneme označení řady One Touch a ještě níž najdeme jméno výrobce. V levé spodní části nalezneme výdech hlasitého reproduktoru.

Zadní kryt s povrchovou úpravou soft-touch nepotěší vystouplou čočkou integrovaného fotoaparátu.

Na chvíli se ještě zastavíme u zpracování zadního krytu, ten je samozřejmě jako celý zbytek těla plastový, ale nově s povrchovou úpravou soft-touch, která zlepšuje jeho funkční vlastnosti. Nezachytává tolik otisků prstů jako lesklá alternativa, navíc se tolik neškrábe a telefon se díky tomu celkově lépe drží. Nehrozí ani náhodné vyklouznutí. Za použití povrchové úpravy Alcatel chválíme. Kvalita zpracování je díky uživatelsky neodnímatelnému zadnímu krytu dobrá, výhrady ovšem máme na dolní část zadního krytu. Nevíme, jestli se jedná o chybu testovaného kusu nebo se jedná o výrobní vadu, každopádně při lehkém zmáčknutí se ozývá nepříjemné lupání a cvakání. Až na tento neduh se jedná o příkladně zpracovaný kus hardwaru, od kterého by si mohly brát příklad i věhlasnější značky, než je sám Alcatel.

Baterie a výdrž

Vylepšený displej a podpora dvou SIM karet dokáží integrovanou baterii o kapacitě 2 500 mAh náležitě potrápit, přesto se telefon nemusí za svoji výdrž stydět. Alcatel tedy zvolil stejně ,,velkou‘‘ baterii, jako v případě levnějšího modelu OT Scribe Easy. Pokud budete využívat služeb obou SIM karet zároveň, budete mít zapnuté datové přenosy přes mobilní síť, pošlete zhruba 10 SMS zpráv a provoláte zhruba 20 minut, dostanete se na klasickou denní životnost. Alcatel většinou ještě večer hlásil 20 % kapacity baterie, do nového dne byste však s takovou kapacitou jistě nešli. Vše také záleží na automatické synchronizaci na pozadí a brouzdání internetem za pomocí Wi-Fi, popřípadě využívání služeb integrovaného GPS čipu. V takovém případě se výdrž samozřejmě úměrně krátí.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video, v telefonu byla vložena pouze 1 microSIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly potlačeny na minimum a jas displeje byl nastaven na 50%. Zvuk byl směřován do standardně dodávaných sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50%. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 3 minuty, což je nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá 1 hodinu a 41 minut, k úplnému nabití si vyšetřete 2 hodiny a 23 minut.

Zvuk

Co se týče zvukové stránky telefonu, nezklame, ale ani nijak zvlášť nepřekvapí. Hlasitost je dostatečná, zvuk ze zadního reproduktoru je poměrně kvalitní a čistý, bohužel se to samé nedá říci o dodávaných sluchátkách. Ta jsou sice špuntová, ale kvalitou zpracování jsou hodně podprůměrná, v uších moc dobře nesedí (což šlo vyřešit náhradní velikostí špuntů, to se ale bohužel nestalo) a zvuk je taktéž průměrný, kvalitou mi celkově připomínají vietnamské pecky za pár korun. Naštěstí sluchátka disponují tlačítkem pro ukončení hovoru, na plastovém výlisku najdeme také jméno výrobce. Uživatelský komfort je tedy nulový, kvalita reprodukované hudby je průměrná, vše zachraňují poměrně kvalitní hloubky a výraznější basová linka. O trochu lepších výsledků dosáhnete, pokud výstup doladíte ekvalizérem, kterým telefon již v základu díky aplikaci Hudba Play disponuje. Pokud ovšem připojíte vlastní kvalitní sluchátka, je poslech hudby hned o něčem úplně jiném a telefon hraje velice dobře. To samé můžeme říci o kvalitě hovoru, sluchátko produkuje hlasitý a čistý výstup, za celou dobu testování jsme nenarazili na jediný zádrhel.

Displej

Největším lákadlem telefonu je ale bezesporu displej. Ten prošel generační obměnou a my musíme uznat, že se povedla. Úhlopříčka je stejná, 5 palců, celkové rozměry se ale trochu změnily. Displej je nově o dva milimetry vyšší (celkově 111 milimetrů) a o 3 milimetry užší (62 milimetrů). To ale postřehne jen málokdo, jedná se spíše jen o kosmetickou změnu. Hlavní rozdíl se odehrál ve zvýšení rozlišení displeje. Ten je nově, jak přídomek telefonu naznačuje, HD, těšit se tak můžete na rozlišení 720 × 1 280 pixelů, což je oproti modelu Scribe Easy pořádný kus kupředu. Technologie zobrazení se však nezměnila, stále tu tak máme TFT LCD.

Displej doznal znatelného vylepšení. Pozorovací úhly jsou na mnohem lepší úrovni. K ovládání můžete využít také kapacitní stylus.

Změna se jedním slovem povedla. Jednotlivé pixely jsou už téměř neznatelné, barevné podání je na skvělé úrovni, díky novému typu zobrazení není problém ani s čitelností na přímém denním světle, i když odlesky by mohly být samozřejmě menší. Maximální jas je na dobré úrovni, přesto bychom ocenili ještě o pár stupínků navíc. To je ale detail. Další změnou prošla úprava displeje. Ta by měla nově odpuzovat veškerou mastnotu.

Za dobu testování jsme si ale nevšimli nějaké zásadní změny oproti telefonům bez této úpravy displeje, nezbývá tak než Alcatelu věřit. Na displeji během chvíle samozřejmě ulpí mnoho vašich otisků prstů, je ale fakt, že se jich snadněji zbavíte. Stačí párkrát otřít a displej je opět jako nový. Ještě se v krátkosti zastavíme u krycího skla displeje, které má na starosti Dragontail Glass, což je alternativa ke známějšímu Gorilla Glass. Žádné škrábance jsme za dobu testování neobjevili, to ale však nic neznamená, displej byl po celou dobu chráněn dodávaným magnetickým flipem. Jde tedy spíše o takovou jistotu, že se vám displej po jemném ťuknutí hned nepoškrábe. Vlásečnicím se ale stejně časem neubráníte.

Hardware

Telefon pohání čtyřjádrový procesor Mediatek MT6589 taktovaný na frekvenci 1,2 GHz. Sekunduje mu 1 GB operační paměti RAM, přičemž po prvním spuštění máte dostupných asi 650 MB, což je skvělá hodnota. Změna ovšem nenastala v uživatelské paměti, ta je stále 4 GB, což je na tento typ telefonu opravdu velice špatná hodnota. Pokud máte v plánu instalovat mnoho aplikací, jinak svižný telefon se velice rychle zapotí a je znát celková ztráta výkonu, což nepotěší nikoho. Aplikace naštěstí můžete přesunout na paměťovou kartu microSD (až do velikosti 32 GB) přesto, ne všechny aplikace přesunout lze a celkově to akorát zdržuje. Když už Alcatel zapracoval na displeji a velikosti paměti RAM, mohl zapracovat i na velikosti interní paměti. Případní zájemci se tedy s tímto faktem musí vyrovnat ještě před koupí telefonu. Telefon jsme také podrobili hned několika benchmark testů, níže se můžete podívat na výsledky.

Prostředí

Alcatel opět vsadil na léty ověřený operační systém Android, konkrétně bohužel ve starší verzi 4.2.1 Jelly Bean. Celkově se opět můžete těšit na velmi jemnou a decentní nástavbu surového androidího prostředí. Je to určitě sázka na jistotu, telefon se nemusí soustředit na různé náročné animace prostředí a celkově je tedy prostředí velice svižné. Samozřejmě do doby, než vám dojde uživatelská paměť. Do té doby vás telefon nijak a nikde nezdržuje, vše je bleskurychlé, svižné a odladěné.

Odemykací obrazovka a pohled na plochy displeje.

Pohotovostních obrazovek je v základu 5, což většinou postačí i těm nejnáročnějším uživatelům, navíc jsou průchozí. Zamrzí jen, že na všech obrazovkách je ve vrchní části napevno přidělaný widget Google vyhledávání, s tím bohužel nic nenaděláte. Ve spodní části displeje naleznete přednastavenou ikonu pro vstup do menu, která je z každé strany obklopena dvěma ikonami. Ty si můžete snadno přizpůsobit k obrazu svému, samozřejmě můžete vytvářet také složky. Potěší také možnost přepnutí do horizontální podoby, což není tak obvyklá funkce, jak by se mohlo na první pohled zdát. Senzorové klávesy se vytratily a jejich ikony se tedy přestěhovaly v rámci prostředí, kus displeje tedy ,,ukousnou‘‘. Nejedná se ale o markantní úbytek, navíc nemusíte různě přehmatávat, abyste se ke klávesám dostali.

Teď se na chvíli zastavíme u dodávaného příslušenství ve formě kapacitního stylusu. Ten je kovový, poměrně malý, má klipsnu a špička pera je gumová. Stylus je totožný, jako v případe Alcatelu One Touch Scribe HD. Stylus na běžné posouvání stránek funguje dostatečně, horší je to v případě, že se rozhodnete využít integrované aplikace Scribe Note, která má za úkol převádět vámi napsané věty a slova do textové podoby. Díky tlustému hrotu je psaní opravdu velice nepříjemné, nemáte sebemenší kontrolu nad tím, jak tlustou čáru píšete, ani jestli vůbec něco píšete. Celkově kapacitní stylus doporučujeme především k běžnému posouvání stránek a fotografií, k převodu textu se však rozhodně nehodí. Díky klipu však můžete připevnit stylus ke kloubu dodávaného magnetického pouzdra. Otvor na stylus uvnitř telefonu nehledejte, nosit si ho musíte zvlášť.

Stylus

Notifikační lišta plní svůj účel skvěle. Pokud nemáte žádné zmeškané události, vytáhnete panel nejčastějších přepínačů. Díky tomu, že jsou zobrazeny přes celý displej, je jejich ovládání pohodlné, ve výčtu nechybí zapnutí/vypnutí režimu letadla, Wi-Fi, přístupového bodu, bluetooth, GPS, datového připojení a změnit si také můžete zvukový profil a jas. Z této lišty se také snadno dostanete do podrobného nastavení telefonu. Pokud telefon zaznamená zmeškanou událost, zobrazí ji přednostně. V takovém případě se vysune lišta se všemi zmeškanými událostmi. Pokud ale přesto chcete vytáhnout pouze panel nejčastějších přepínačů, stačí použít dva prsty místo jednoho, kterými panel standardně stáhnete. Místo notifikací se opět objeví panel přepínačů.

Seznam aplikací

Alcatel se poučil a na optimalizaci prostředí si dal záležet. Prostředí je intuitivní, rychlé a svižné, nebrzdí ho žádná zbytečná nástavba, vše je velmi podobné, jako v případě čistého Androidu.

Fotoaparát a videokamera

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 8 Mpx a ve zhoršených světelných podmínkách vám pomůže LED dioda. Ta se samozřejmě nemůže rovnat xenonovým bleskům, přesto svoji úlohu plní a menší prostor dokáže osvítit dostatečně. Prostředí samotného fotoaparátu je však dost odbyté, ikony ve vrchním posuvném pruhu, které naznačují změnu dané funkce, jsou rozpačité, ne vždy přesně víte, co se chystáte zmáčknout. Zde mohl Alcatel trochu zapracovat a přijít s vlastním, přívětivějším pojetím, určitě by udělal lépe. Zamrzí také chybějící softwarová stabilizace. Pořídit kvalitní a ostrý snímek může chvíli trvat, zvláště pak lidem, kteří nemají moc pevný úchop. Problém s kvalitou prostředí fotoaparátu lze vyřešit instalací některé z volně dostupných alternativ na Google Play. Co však chválíme, jsou spouště. Nemusíte přepínat mezi aplikací pro focení a natáčení video, zkrátka si vyberete danou spoušť a rovnou fotíte nebo zahájíte natáčení videa.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové snímky

Kvalita pořízených fotografií je při dobrých světelných podmínkách na slušné úrovni. Fotky bohužel trpí na přepaly.

Papírově se fotoaparát zlepšil, jaké jsou však praktické výsledky? Popravdě, nic moc. Na displeji vypadají fotky ještě použitelně, v počítači to ale žádná sláva není. Fotografie trpí přepaly a nejsou příliš ostré. Za dobrých světelných podmínek se dají pořídit celkem kvalitní a ostré fotografie, jinak bychom fotoaparát doporučili spíše na momentky, případně na sdílení pomocí sociálních sítí, kde se ani tolik nehraje na kvalitu, jako spíš na celkové pojetí. Telefon tak raději za svůj klasický fotoaparát nevyměňujte. Integrovaný fotoaparát tedy berte jako nutný bonus navíc.

Alcatel One Touch Scribe HD (testovací video) – exteriér, 720p

Video můžete nahrávat v rozlišení 1280 x 720 pixelů. Kvalita je srovnatelná s fotografiemi - za dobrých světelných podmínek je kvalita videa ucházející, jinak se ovšem Alcatel zařadí mezi průměr. V nastavení si můžete vybrat ze 4 kvalit výsledného video a také můžete natáčet video bez zvuku. V případě ozvučeného videa se bude hodit malý mikrofon umístěný pod čočkou fotoaparátu.

Alcatel One Touch Scribe HD (testovací video) – 720p

Multimediální funkce

Jakmile přijde čas na zábavu, Alcatel One Touch Scribe HD nabídne vestavěné rádio s funkcí RDS a samozřejmě nabídne také vestavěný přehrávač hudby, který je však pouze základní. Pokud se vám jeho prostředí nezamlouvá, můžete využít služeb aplikace Hudba Play od Googlu. Ta je povedená, krom zobrazení coveru alba nabídne také pokročilý ekvalizér a časovou osu přehrávaných skladeb. Vybrat si tedy můžete dle chuti. Video přehrávač patří mezi ty středně pokročilé. Podporuje formát AVI i kodeky DivX a Xvid. Přehrát si v tomto formátu můžete videa v kvalitě 720p.

V telefonu také najdete také jednu poměrně zábavnou hru s názvem Shark Dash. Volné chvíle ukrátí spolehlivě, jedná se o další hru principiálně založenou na kultovních Angry Birds. Další hry zdarma můžete samozřejmě stáhnout dodatečně, Google Play je plný jak těch placených, tak i těch zdarma.

Telefonní funkce a dual SIM

I když má telefon fotoaparát, GPS navigaci a můžete ho využít jako herní konzoli, primární funkce zůstává stejná: volání a psaní krátkých textových zpráv. Prostředí samotného číselníku odpovídá neupravené verzi Androidu. Do telefonního seznamu vás dostane položka Lidé. Ta je dělena na skupiny, kontakty a oblíbené kontakty. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres. Kontakty můžete samozřejmě synchronizovat také s Facebookem.

Prostředí telefonní aplikace

Jak už jsem několikrát avizoval, Alcatel One Touch Scribe HD přináší podporu dualSIM. To je v poslední době vyhledávaná vlastnost mobilních telefonů a oprávněně. Samozřejmě můžete být na příjmu s oběma čísly zároveň, bez toho by celé řešení postrádalo smysl. Zatímco první SIM karta podporuje 3G sítě, druhá SIM karta pracuje jen se sítěmi 2G, při vkládání je na to tedy potřeba pamatovat. Sloty naleznete pod jednou krytkou, což je praktické. Bohužel provedení samotné krytky je opravdu velice laciné. Krytka je upevněna přímo veprostřed a odklopit ji dá docela práci. Jediné štěstí je, že jelikož zařízení disponuje slotem pro 2 microSIM karty, nebudete je muset měnit tak často.

Správa karet SIM

Alcatel si na správu SIM karet připravil speciální položku přímo v nastavení telefonu, ta je umístěna hned na prvním místě. V tomto nastavení si můžete zvolit, jaká SIM karta bude plnit funkci primární karty a jaká bude tím pádem sekundární. Nastavit si můžete také datové přenosy pro jednotlivé SIM karty. Pokud telefonujete z první SIM karty, je funkce druhé omezena a volanému se ozve hláška o nedostupnosti. Pokud jste na internetu pomocí datových sítí na jedné SIM kartě, druhá je klasicky dostupná, pokud hovor zvednete, načítání internetové stránky se pozastaví a po ukončení hovoru můžete v prohlížení pokračovat. Rozdíl mezi kvalitou hovorů není žádný, zvuk je vždy čistý a ani volající si na žádné konkrétní problémy nestěžovali.

Zprávy a e-maily

Alcatel One Touch Scribe HD nabízí klávesnici hned ve dvojím vydání. Jednak pro telefony Alcatel standardní vstup TouchPal a samozřejmě také standardní klávesnice operačního systému Android. TouchPal nabízí možnost Swype, můžete tedy zadávat text spojováním písmen pomocí prstu. Po dubu testování jsme využívali standardní klávesnici Android, které podle našeho názoru nabízí lepší odezvu a lepší rozestupy kláves.

Zvolit si můžete pro Alcatel typický vstup TouchPal a nebo klasickou klávesnici přímo pro Android.

Textové a multimediální zprávy jsou sdruženy pod položkou zprávy. Při vytváření vidíte od začátku počet napsaných znaků i zpráv, do kterých se vámi napsaný text rozdělí. Nastavit lze také doručenku a mazání zpráv po dosažení vámi zvoleného limitu.

Vaší elektronickou poštu obstarávají aplikace E-mail a Gmail. U obou máte možnost rychlého nastavení, pokud máte účet u Googlu či Yahoo. Ostatní je nutné nastavit ručně. Na Gmailu vám zprávy chodí okamžitě, jakmile dorazí na server, v případě druhé aplikace si můžete frekvenci kontroly nastavit dle libosti. Sociální sítě zastupují aplikace Facebook, Google+ a Twitter. K chatování slouží GTalk, který je však právě nahrazován novou aplikací Google Hangouts.

Aplikace Gmail

Navigace

Integrovaný GPS využívá interní aplikace Mapy společně s Google Navigací. Část map si opět můžete stáhnout do zařízení, na tom se naštěstí nic nemění. Celkově jsou ale integrované Mapy založené na on-line komunikaci se servery, bez vyššího datového limitu se tedy neobejdete. Fixace satelitů je otázkou pár vteřin, zvláště pak za asistence aGPS. Vaše poloha se na displeji telefonu zobrazí přibližně do 10 vteřin, v husté městské zástavbě počítejte maximálně s 1 minutou, stejně jako v případě zakázaných datových přenosů.

Integrovaná aplikace Mapy poslouží dobře především s přístupem na internet

Pokud žádným datovým balíčkem nedisponujete a disponovat nechcete, můžete se poohlédnout po kvalitní off-line náhradě. Za tento nadstandard si ale připlatíte.

Datové funkce a internet

Alcatel One Touch Scribe HD nestrádá ani na poli datové výbavy. GPRS a EDGE je již samozřejmostí, těšit se můžete ale i na rychlejší HSDPA. Využít samozřejmě můžete integrované Wi-Fi se standardy 802.11 b/g/n. NFC bohužel v telefonu nehledejte, Alcatel ho zkrátka ignoruje. LTE telefon sice nenabízí, ale prodává se speciálně upravená verze, která nabízí i tuto konektivitu.

Na internet se dostanete hned dvojicí předinstalovaných prohlížečů. Jedním z nich je Google Chrome a druhý je klasický Android prohlížeč, stačí si vybrat. Standardní prohlížeč si zapamatuje vaše heslo, lze v něm měnit velikost písma nebo si vždy vyžádat verzi stránek pro stolní počítače. Výhodou Chromu pak je navíc možnost provázání záložek z vašeho PC. Co se týče rychlosti načítání webových stránek, nepatrně rychlejší je standardní prohlížeč operačního systému Android, ale Chrome na tom také není vůbec špatně. Jde spíše o zvyk, který prohlížeč jste zvyklí používat jako primární.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Ač se celá recenze nese veskrze v pozitivním pojetí, hodnotit telefon jako celek je složité. Alcatel One Touch Scribe HD si zachoval koncept malého tabletofonu a mnoho věcí vylepšil, přesto se setkáváme s nedodělky jako například špatné provedení krytky microSIM karet, vyčnívající a ne moc kvalitní fotoaparát, chybějící NFC, nekvalitní příslušenství ve formě neohrabaného stylusu a také s nízkou kapacitou integrované paměti.

Na druhou stranu znatelného vylepšení se dočkal displej, kvalita videokamery je také mnohem lepší, prostředí je skvěle optimalizované a výdrž baterie je na velice dobré úrovni. Oficiální cena je momentálně okolo 7 500 Kč, což je podobná částka, za kterou se prodával i Scribe Easy v době našeho testování. Za tuto cenu se jedná o kvalitní kus hardwaru plný změn, které jsou ve všech směrech změnou k lepšímu, s nedostatky se ovšem musíte smířit. Koupi telefonu tedy můžeme doporučit.

Prvním konkurentem je Prestigio MultiPhone 5044 Duo, které nabízí stejnou úhlopříčku displeje a také stejné rozlišení, vlastně se jedná o zcela shodný telefon s podobným designem, který sjíždí zřejmě ze stejné továrny jako Alcatel. Opět se jedná o dualSIM telefon. Interní paměť se zastavila na stejné hodnotě jako u Alcatelu, tedy na 4 GB. Seženete ho zhruba o 1 000 Kč levněji. Také v balení Prestiga naleznete jednoduché flipové pouzdro. Prestigio MultiPhone 5044 Duo dobrá alternativa, v tomto souboji rozhodnou především celkové sympatie k určité značce.

Prestigio MultiPhone 5044 Duo vás potěší cenou

Velice zajímavou konkurencí je i LG Optimus L9 II, který je momentálně žhavou novinkou a českém trhu. Ten sice nabízí o něco menší displej (úhlopříčka 4,7 palce), nicméně celkově je displej nesrovnatelně kvalitnější, LG boduje také vyšší kapacitou integrované paměti (8 GB) a v neposlední řadě i subjektivně hezčím designem. A cena? O 500 Kč nižší než v případě Alcatelu. Po LG Optimus L9 II sáhnou ti uživatelé, kteří dualSIM telefon nepotřebují.

LG Optimus L9 II je dobře vybavený telefon za dobré peníze, oželet však musíte dualSIM

Pokud netrváte na operačním systému Android, mohla by vás zaujmout také novinka s Windows Phone 8 v podobě Nokie Lumie 625. Ta nabízí poměrně velký 4,7palcový IPS displej, který ovšem nabízí pouze podprůměrné rozlišení 480 x 800 pixelů, jednotlivé pixely jsou tedy viditelné i při běžném pohledu. Naopak oceníte ještě o stupeň svižnější reakce a nadstandardní programovou nabídku přímo od Nokie. Výdrž baterie je u Nokie 625 srovnatelná, opět ale zamrzí chybějící NFC a nečekejte ani dualSIM. Opět ale máte na výběr z několika barev zadního krytu. A cena? Opět o 500 Kč nižší, než v případě Alcatelu One Touch Scribe HD, konkrétně 6 999 Kč.

Nokia Lumia 625 zaujme svižným prostředím a mladistvým vzhledem

Závěrem zmíníme konkurenta, kterým je doprodejový Samsung Galaxy Note II. Tento telefon je téměř ve všech ohledech o stupínek lepší, v tomto případě si ale připlatíte. Nabízí skvělý displej, výkonný hardware, slušný fotoaparát a citlivý stylus schovaný, který je navíc umístěn do těla telefonu. Cena je však o 5 000 Kč vyšší. Po této alternativě sáhnou především ti, kteří nehledí na cenu a nevadí jim, že si připlatí i za samotnou značku.

Samsung Galaxy Note II je ve všech ohledech dospělejší zařízení, cena je ale mnohem vyšší
alcatel-onetouch-scribe-hd
Klady
  • kvalitní displej
  • podpora dvou microSIM karet
  • bonusové aplikace zdarma
  • skvělý výkon a dobře optimalizované prostředí
  • dobrá výdrž
  • nadstandardní příslušenství v balení
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • nudný vzhled
  • pouze průměrné výsledky fotoaparátu a videokamery
  • špatná kvalita dodávaných sluchátek
  • chybí NFC
  • citelně chybí notifikační LED dioda
  • malá interní paměť
Diskuze ke článku
Legoland
A u toho Prestigia se už dají instalovat aplikace na sd kartu nebo je to jako u tohoto alcatelu. Protože mi přijde jako nesmysl dát 4 GB paměť když oba telefony mají na to rozjet i ty objemnější a náročnější hry.
Radek
Opravte si chybu v recenzi. I IPS displej je taky TFT. Předtím tam byl displej typu TN, ted tam dali IPS. Oboje je TFT, jen trochu jinak poskládaný krystaly a výroba.
Vendel
Ehm, mizerné rozlišení? To je zajímavé, vzhledem k tomu, že toto rozlišení bylo ještě loni top (i když na o kousíček menší úhlopříčce.)
Tomáš
Může mi někdo prosím říct který telefon je lepší jestli tenhle alcatel One Touch Scribe HD 8008D nebo HTC desire 500 dual nebo jaké máte skušenosti. děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze