Alcatel One Touch Idol
recenze

Alcatel One Touch Idol

Miláček všech

Střední třída zatím byla výrobci spíše vzdálená, ale po vybaveném Alcatelu OT 997 následuje nová řada Idol. První vlaštovka si v našem testu vedla opravdu bravurně. Nadchne svými zobrazovacími schopnostmi, kvalitou dílenského zpracování, slušným fotoaparátem, designem i odladěností. Výrazné nedostatky nejsou na pořadu dne. Jak nakonec obstála v testu?

Alcatel One Touch Idol bude chtít patřit mezi hrdé zástupce střední třídy. Jeho velké ambice tkví v povedeném designu, příjemných rozměrech i ostatní výbavě. Ve specifikacích zaujme zejména špičkový IPS displej, chráněný sklem Dragon Trail s oleofóbní vrstvou. Srdcem je dvoujádrový procesor. Přední kameru s rozlišením dva megapixely může závidět i zařízení nejvyšší kategorie telefonů. Potěší i relativně nový systém Android 4.1 či perfektní dílenské zpracování.

Alcatel One Touch Idol – videopohled

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová sluchátka
Obsah balení telefonu je ryze standardní

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 67,5 × 7,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostduben 2013, 7 990 Kč

Design a konstrukce

Alcatel One Touch Idol si bude zakládat na svém vzhledu i rozměrech, a já musím dodat, že oprávněně. Tělo přístroje váží 110 gramů, což je mezi dnešními podobně vybavenými smartphony takřka rekordní hodnota. Rovněž i tloušťka 7,9 milimetrů je líbivou hodnotou. Při prvním pohledu na telefon, aniž bychom jej uchopili, nás napadne myšlenka, zadní kryt je kovový? Ne, to jen výrobce použil speciální úpravu, připomínající broušený kov. Tato úprava se mi velmi líbí a telefon tak působí dojmem drahého zařízení.

S dílenským zpracováním telefonů Alcatel jsem nikdy neměl větší problémy. Vím, že jeho telefony jsou kvalitně zpracované a výrobce je tím znát, platí to i o vysoké kvalitě použitých materiálů. Zatím by bylo po pár dnech unáhlené, hodnotit jakkoliv zpracování telefonu. Za tu dobu na adresu telefonu uvedu jen to, že plasty jsou prvotřídní, což platí celkově pro dílenské zpracování telefonu. Nic neskřípá, nevrže ani se neprohýbá. Pokud je zařízení dobře zpracováno, kov s radostí oželím.

Na levé straně najdeme slot na jednu SIM kartu a na druhé straně je slot na druhou SIM kartu. Pravá strana dále nabídne klávesu pro regulaci hlasitosti. Ve spodní straně je nabíjecí a datový microUSB konektor.

Provedení a úprava zad připomínají místo plastu spíše broušený kov

Na zmeškané události upozorní notifikační LED dioda a to svoji modrou signalizací. Díky zvolené modré barvě nehrozí její přehlédnutí. Chování diody není možné nijak nastavit. Horní strana je opatřena sluchátkovým 3,5 mm jakc konektorem. Krytky, které kryjí obě SIM karty, jsou bytelné a drží na svém místě velmi dobře. Pro manipulaci s nimi je potřeba na jedné straně jako by je vmáčknout do těla přístroje.

Zařízení je z mého pohledu ideálním kompromisem mezi tenkým a tlustým zařízením

Pokud to vezmu obecně, zařízení se dobře drží. V případě stříbrné varianty doporučuji vyšší opatrnost. Kryt je hladký, a nenese žádnou speciální úpravu. Zaoblené hrany zlepšují celkovou ergonomii přístroje. Větší obezřetnost doporučuji vždy, pří pokládání přístroje na jeho záda. Vzhledem k vyvýšené optice fotoaparátu hrozí její brzké poškrábání. Je sice o milimetr zapuštěna nad stříbrný lem, který ji ohraničuje, to ovšem nemusí nic znamenat. A vsázet na jistotu, že tento prvek ochrání fotoaparát je velká troufalost.

Baterie a výdrž

Ani pecka, ani zklamání. Asi tak okomentuji přítomnost baterie s kapacitou 1800 mAh. Vzhledem k tloušťce telefonu asi není možné zvolit kapacitnější baterii. Scénář používání zahrnuje zejména textovou komunikaci, využívání mobilního internetu a neustálou synchronizaci e-mailové pošty. Telefon mi pak odpoví zhruba jednodenní výdrží. Často jsem musel i dvakrát denně nabíjet. Výdrž je tak spíše lehce podprůměrná.

Provedli jsme i standardizované testy, o které Vás rozhodně neochudíme. Při streamování 720p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením na Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 3 hodin a 41 minut, což je průměrný čas. Telefon se dokázal nabít za 141 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 81 minut. Nabíjecí doba je tak standardní.

Displej

V očekávání jsem byl kvůli použitému typu dotykového displeje TFT IPS. Všechny současné modely, prodávající se na českém trhu, nabídly pouze typ displeje TFT TN. One Touch Idol nabízí 4,7palcový displej s rozlišením 960 x 540 bodů, ochranným sklem Dragon Trail, a oleofóbní vrstvou. Navíc dotykový displej je vyroben technologií ZeroGap Touch.

Oba sloty na SIM karty jsou chráněny plastovou krytkou, ta nijak nevypadá a drží pevně

Mezi krycím sklem a zobrazovacím panelem se nenachází již žádná další vrstva. K mému údivu, displej tohoto typu patří mezi nejlepší ve své třídě. Zobrazení barev je excelentní, pozorovací úhly výborné a hodnota jasu na maximální hodnotu je do očí bijící. Pokud bych srovnal technologii True IPS+ v Optimusu G a porovnal jej s tímto Alcatelem, tak kromě jemnosti displeje na větší rozdíly nenarazím.

Zvuk

Tenké tělo sebou nese i negativa. Pravděpodobně nemůžeme očekávat přítomnost velkého senzoru fotoaparátu, nebo kdovíjak kvalitní zvukový reproduktor. Reproduktor mé obavy naplnil beze zbytku. Při nejvyšší hlasitosti je slyšet zkreslení a drobná rezonance. Samotný zvuk je výrazně plochý a poměrně nekvalitní i na už tak slabší schopnosti reproduktorů. Lépe si pak vede zvuk ve sluchátku. Hlas je dostatečný hlasitý, ale celkem plechový. Při maximální hlasitosti mne zaskočilo praskání a ozvěny mého hlasu.

Optice fotoaparátu hrozí v brzké budoucnosti případné poškrábání, je vyvýšená a není nijak chráněna

Doufám jen, že se jedná o problém konkrétního kusu, nikoliv o vlastnost samotného zařízení. Zvukový výstup do sluchátek je také velmi dobrý. Nejvíce chybí basy, hlasitost je velmi vysoká.

Hardware

V rámci co největší úspory místa chybí slot na paměťové karty. Nároční uživatelé nejspíše nebudou spokojení, když zjistí velikost interní paměti. Celková paměť je totiž 13,08 GB místa. Naopak radost způsobí operační paměť. Na papíře vidíme hodnotu 1 GB, ve skutečnosti je pak celková paměť takřka 900 MB. V běžném nasazení je dostupná paměť o kapacitě 550 MB, což je opravdu zcela dostačující hodnota. Mimo to nesmím zapomenout zmínit ani 1 GHz dvoujádrový procesor MediaTek 6577 s grafickým akcelerátorem PowerSGX 531.

Benchmark testy zleva - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu

Uživatelské prostředí

Jsem rád za to, že Alcatel nekráčí ve šlépějích ostatních výrobců, kteří musí Android obohacovat o různé grafické nadstavby. Chtějí se tím odlišit, nabídnout sice něco „extra“ ale má to i negativní dopady na výkonnost zařízení.

Alcatel osadil novinku Androidem 4.1.1 Jelly Bean. Vyvaroval se různých experimentů ani se jiným způsobem nevyřádil. Prostředí je plynulé a svižné, reakce jsou okamžité. Pouze při větším množství současně běžících aplikací docházelo k občasnému sekání a prodlevám. Dobře zpracovaná je i notifikační lišta. Orientujeme se v ní tahem do stran, kde je nespočetné množství napevno umístěných zástupců aplikací a her. Mezi speciální funkce, přidané výrobcem patří třeba načasované vypnutí a zapnutí telefonu.

Ne zcela běžnou funkcí jsou i profily, mnoho z nás si řekne, taková běžná věc, která dříve byla snad v každém mobilním telefonu a dnes? Jako by vymizela. Přitom profily patří mezi nejužitečnější funkce telefonu. Aspoň já jsem často v situacích, vyžadujících specifická nastavení zvuků a dalších rysů chování telefonu. Čtyři stávající profily můžou být doplněny o další vlastní.

Pokud je telefon vypnutý, můžeme rychlou volbou spustit zprávy či aktivovat fotoaparát. Oba zástupci mají na svém místě doživotní adresu. Jinou aplikací či hrou je nelze nahradit. Mnozí výrobci by se mohli učit, jak má vypadat i po prodejní péče o svá zařízení. Všechna zařízení od Alcatelu, která jsem testoval, dostala během několika dní či týdne jednu či dvě aktualizace. Existují i výrobci, která pro svá zařízení neuvolní aktualizaci ani za půl roku. I tento fakt ve mne vzbuzuje sympatie.

Na rozdíl od mnoha zařízení, nabídne novinka slot na dvě SIM karty. V horní notifikační liště je rychlé přepínání funkcí jednotlivých SIM karet. Každá z nich může mít barevné odlišení a přiřazené funkce, co má primárně vykonávat. Pokud je aktivní hovor na jedné SIM, tak při příchozím hovoru na druhé SIM se ozve tón vypnutého telefonu. SMS zprávy chodí bez komplikací a datové přenosy vždy probíhají pouze na jedné vybrané SIM kartě.

Multimédia

K přehrávání hudebního obsahu jsou nachystány dvě aplikace. První aplikace se jednoduše nazývá hudba. Má sympatické rozhraní, náhled alba zaujímá většinovou plochu displeje. Nabídne možnost opakování hudby, náhodný výběr. Jediné co mu chybí je ekvalizér.

Standardní přehrávač hudba a přehrávač Hudba Play

Druhou aplikací je Hudba Play. Rozhraní je podobné, ale u některých alb nedokázal zobrazit přiřazené album. Oproti prvně jmenované aplikaci alespoň podporuje hudební ekvalizér. Výrobce myslel i na dlouhé večery či jízdy v dopravních prostředcích. Pro tyto chvíle nachystal několik jednodušších herních titulů. Stavění města Little Big City a lovení ryb Shark Dash. Vedle hudebního přehrávače nechybí ani FM rádio. Aplikace s názvem One Touch Radio ke svému provozu nepotřebuje zapojení sluchátek, ale vyžaduje datové připojení. Kvalita přehrávané hudby je 128 kb/s. Mile mne překvapila plynulost reprodukované hudby i její samotná kvalita. Pokud chcete ušetřit svá data, je tu i standardní aplikace rádia, která se obejde bez internetu ale ke svému provozu již bude chtít sluchátka.

Pro přehrávání klipů i videí je vyčleněna aplikace Přehrávač videa. Její funkčnost ovšem začíná a končí přehráváním a pozastavením videa. Jakékoliv další funkce jsou oželeny. Zařízení bez jakéhokoliv sekání přehrálo i video v rozlišení 720p. Zastoupeny jsou formáty avi, 3gp, mp4, mkv s titulkami.

V telefonu jsou přítomny hned dvě aplikace pro poslech rádia

Aplikace Movie Studio nám dovolí na chvíli získat pocit, že jsme stříhači. Podporuje totiž vytváření prezentací a úpravy stávajících klipů.

Předinstalované hry Little Big City a Shark Dash

Fotoaparát

Kdo má zkušenosti s telefony Alcatel, ví, že svými fotoaparáty nepatří mezi elitní fotomobily a jejich výsledky jsou spíš průměrné, až špatné. Tentokrát by i kritici mohli být částečně spokojeni. Fotoaparát disponuje objektivem s vysokou světelností f/2.2.

Prostředí fotoaparátu má množství nových funkcí. Najdeme zde nově panoramatický režim či panoramatický režim 360. Dále pak režim krásná tvář, HDR režim, nejlepší snímek či sériové snímání. Odezva fotoaparátu je pomalejší, v horších podmínkách pak je to nejvíce znát. Každý pohyb je rozmazaný a obraz se jen pomalu překresluje.

Snímky z přední kamery jsou velmi slušné, ne-li nejlepší mezi mobilními telefony vůbec

Vestavěná videokamera zvládne pořizování videí v rozlišení 720p a nahrává i časosběrná videa. I přes pomalou odezvu mne velmi mile překvapila obrazová kvalita snímků, jak za denního světla, tak horších světelných podmínek a dokonce i nočních. Úroveň detailů je velmi slušná, snímky jsou ostré po celé své ploše a úroveň šumu je nízká. Za své výsledky se nemusí stydět.

Alcatel One Touch Idol (testovací video) – 720p

Telefonní seznam

Telefonní seznam nebude vyhovovat těm, kteří chtějí co největší provázanost se sociálními sítěmi. Hlavní podstatou je přehlednost. U jednotlivých kontaktů můžeme přidat podrobné informace typu bydliště, poznámky, množství čísel a e-mailových čísel. Uložené kontakty mohou být filtrovány. Nabízí se výběr zdrojů, ze kterých chceme čerpat. Telefonní seznam může být zálohován na externí uložiště nebo online uložiště Alcatel Cloud.

Zprávy

Textový editor se nese v duchu světlých odstínů a decentního šedého pozadí s texturovanou grafikou. Psaní na softwarové QWERTZ klávesnici je pohodlné. Klávesnice má dostatečné rozestupy. Její ergonomie patří mezi lepší, napříč softwarovými klávesnicemi. Odpočítávání znaků probíhá již od samého počátku, čili 160 znaků. Přidání přílohy je možné bez složitého proklikávání se. E-mailovou poštu má na starost vestavěný klient. Umí načíst přílohy, podporuje složky, push synchronizaci. Dalším významným klientem je Gmail.

Organizační funkce a GPS

Kalendář zaujímá na 101% plochu celého displeje. Zobrazení detailů událostí na hlavní obrazovce sice chybí, ale větší okna náhledů jednotlivých dní vše kompenzuje. U přidávané události kromě běžných vlastností jako popisek, připomenutí, lokace je navíc i možnost zvolení si typu události. Kalendář spolupracuje s více typy účtů a je na uživateli, který typ kalendáře bude preferovat.

Nabídka aplikací pro kancelářskou práci je poměrně štědrá - nechybí kalendář, poznámky či nákupní seznam

Aplikace poznámek nabídne oku blízké žluté pozadí. Neoplývá sice bohatými možnostmi, uživateli však alespoň nabídne pozdější sdílení uložené poznámky nebo export do textového souboru. Při výpravě do obchodu je zbytečné sebou tahat papír a tužku. Hrdě jej zastoupí aplikace nákupní seznam. Podporuje tvorbu několika seznamů zboží, možnost vybrání si motivu pozadí a následné vytvořený seznam pak může být sdílen s ostatními zařízeními.

Aplikaci úkoly svěříme naše povinnosti. Vybraný úkol nás může upozornit na jeho splnění.

Aplikace úkolů je jednoduchá, ale účelná. Dále nechybí správce souborů pracující s interní pamětí

Integrovaný GPS modul má dobrou fixaci. Jeho „nastartování“ je většinou v časovém horizontu kolem dvaceti vteřin, při zapnuté asistenci operátora. GPS modul nalezne své uplatnění v aplikaci Google mapy, která patří mezi špičkové on-line navigace, využívající ke svému provozu datové připojení. Aplikace OfficeSuite 7.1 je pomocníkem pro práci s kancelářskými dokumenty. Otevře textové soubory vytvořené v programech word, excel, adobe reader a power point. Již otevřený dokument ale neumí editovat.

Datové funkce

Datová základna nijak zvlášť neohromí. K prohlížení webových stránek jsou připraveny bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. Alternativou jsou i sítě 3G s technologii HSDPA pomalejší rychlosti 7,2 Mb/s. U zařízení s cenou přes sedm tisíc korun bych možná volal po HSPA+. Posílání souborů s našimi přáteli můžeme svěřit technologiím Wi-Fi Direct nebo Bluetooth 4.0. Zamrzí absence NFC.

Interní data telefonu je možné si zálohovat v externím úložišti One Touch Cloud

Pro prohlížení stránek jsou připraveny dva prohlížeče. Chrome a Android prohlížeč. Prvně jmenovaný stále tápe v otázce rychlosti i optimalizace. Druhý prohlížeč je o poznání přívětivější a to v otázce rychlosti načítání stránek, plynulosti pohybu po již načtené stránce i celkové stability. Uložený obsah v telefonu můžeme zálohovat přes aplikaci One Touch Cloud. Slouží něco jako rozcestník pro zálohování dat na externím úložišti (box, dropbox či interní paměť). Při posezení s přáteli se hodí aplikace DLNA pro sdílení multimediálního obsahu na jiných zařízeních, například televizoru.

Zhodnocení

Alcatel One Touch Idol se mi zalíbil hned od samého začátku. Vydařený design, příjemné rozměry, provedení zadního krytu připomínající leštěný kov či nádherný IPS displej. Další dojmy a poznatky se i nadále nesly v příjemném duchu a mé pozitivní dojmy se jen prohlubovaly. Chválím i precizní dílenské zpracování, svižnost přístroje či slušný fotoaparát.

Výrazných nedostatků příliš není. Chybí mi slot na paměťovou kartu, a když už jej výrobce opomenul, tak mohl použít paměťový modul s kapacitou 32 GB. Také baterie by mohla být výkonnější. Pokud jsem novinku více zatěžoval, dobíjel jsem skoro dvakrát denně. Při střídmém používání pak vydržela den. Leckterá top zařízení by si mohla vzít příklad z kvality přední kamery novinky. Ta disponuje rozlišením dva megapixely, ale zejména její obrazový výstup je nevídaný.

Dlouho si nepamatuji, že bych ke konci testování přístroje viděl displej bez jediného škrábance. U novinky ani při bližším zkoumání nevidím ani mikroškrábanec. Potvrzují se tak mé zkušenosti s ochranným sklem Dragon Trail, a to, že toto sklo se jen tak nepoškrábe.

Nejzdatnějším konkurentem je Huawei Honor 2. V jeho prospěch hraje čtyřjádrový procesor, HD rozlišení 4,5palcového displeje, špičkové stereofonní reproduktory nebo baterie s nadprůměrnou kapacitou. Fotoaparát o stejném rozlišení pořizuje kvalitnější snímky. Pro někoho znatelnou výhodou může být i slot na paměťové karty nebo výměnná baterie.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

V posledním měsíci výrazně zlevnilo HTC 8X a stává se tak důstojným konkurentem. Jako Alcatel nedisponuje slotem na paměťovou kartu. Má v porovnání s ním i menší úhlopříčku 4,3 palce displeje, ale za to vyšší rozlišení 720 x 1280 bodů. Plus získává i za modernější a výkonnější procesor Snapdragon S4. Zaujme i špičkovou přední kamerou s rozlišením 2,2 megapixelů a širokohoúhlým objektivem. Vedoucí krok zaujímá i podporou Beats Audio a integrací výkonného zesilovače.

HTC 8X - oficiální fotografie

Ze země tisíců jezer přichází Nokia Lumia 820. Má výměnnou baterii, slot na paměťové karty. Její displej nese menší úhlopříčku i horší rozlišení. Naopak 8 megapixelový fotoaparát podává dobré výsledky. "Železo" telefonu se chlubí dvoujádrovým procesorem. Mezi fičury patří podpora bezdrátového nabíjení či NFC.

Nokia Lumia 820 - oficiální fotografie
alcatel-onetouch-idol
Klady
  • odolné ochranné sklo Dragon Trail se skutečně nepoškrábe
  • notifikační LED dioda
  • výborná odladěnost uživatelského prostředí
  • ve své třídě nejkvalitnější přední kamera
  • špičkový IPS displej
  • slušný fotoaparát
  • výborné konstrukční zpracování
Zápory
  • absence slotu na paměťové karty
  • spíše horší pohotovostní výdrž
  • občas nefungující automatika jasu displeje
  • uživatelsky nepřístupná baterie
  • optika fotoaparátu není zapuštěná
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Petr
Možná by bylo dobré dát mezi konkurenty nějaký dualsim. Tato fce bude pro dost lidí klíčová při výběru tohoto telefonu a proto nějaký nedualsim telefon pro ně žádná konkurence nebude.

A taky byste mohli napsat, jestli funguje ta oleofobní vrstva, že tam je si člověk přečte ze specifikace, ale jestli to funguje se chce dozvědět z recenze.
Matej
V pparametroch mate napisanu podporu micro sdhc a v zavere, ze karty nepodporuje.
Redmarx
Ja clanek necetl, jen posledni stranu, ale proste ten telefon, jestli bude stat vic jak 3.500,- tak fakt je to k nicemu, on ten Mediatek MT6577 jeste moc vykon nema, vlastne s nim v Cine pomalu ale jiste koncej, takze vubec nechapu proc se takovej telefon tady v Evrope vydava. Jenom si vemte, ze Mediatek MTK6589 je znacne vykonejsi, je to ctyrjadro, zvlada to fullHD a je to jeste ke vsemu vyrobne levnejsi, takze k cemu porizovat zastaralej procesor? Na Mediateky je opravdu treba vzit nejaky ten foun z Ciny nebo evropske pobocky cinskych firem, uz tu v EU maji pobocky Jiayu i ZOPO, dalsi moznost primo z Ciny je UMI a to jsou jen ty nejznamejsi.
Honza
Nechápu tuto větu... Zvukový výstup do sluchátek je také velmi dobrý. Nejvíce chybí basy, hlasitost je velmi vysoká.
Tak je velmi dobrý nebo ne?Protože pokud chybí basy tak asi těžko může být velmi dobrý,pak bude spíš o ničom...
Další věc je vždycky nakonec recenze to porovnání s konkurencí,to je pokaždé jako srovnávat jablka a hrušky,proč se tady porovnává telefon na dvě sim s telefóny na jednu sim,prostě pokud někdo potřebuje telefon na dvě sim tak potom telefon na jednu sim nemůže být pro něj nějaká konkurence...Asi těžko se někdo kdo potřebuje dual telefon bude zajímat o telefony na jednu sim,,sám mám ten problém a v okamžiku kdy zjistím že je jakýkoliv talefon na jednu sim,můj zájem končí i kdyby byl ze zlata protože je pro mě nepoužitelný takže srovnávejte prosím srovnatelné...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze