Alcatel One Touch 993D
recenze

Alcatel One Touch 993D

Nadějný nedoslýchavec
25

Alcatel OT-993D má v cenové kategorii kolem pěti tisíc velmi těžkou pozici. Dokáže obhájit své místo? Koncového zákazníka chce oslovit kvalitním zpracováním, Dual SIM technologií, 5megapixelovým fotoaparátem nebo dobrou odladěností čistého Androidu. Na druhou stranu jsme narazili na několik ne zrovna přehlédnutelných nedostatků.

Druhý nejvybavenější Alcatel této chvíle, hned po Alcatelu OT-997D, byl představen na podzim loňského roku. V cenově dostupné kategorii kolem 4500 korun nabízí 4palcový dotykový displej TFT technologie, 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, podporu Dual SIM technologie i vydařený design. Na druhou stranu, konkurence nabízí obdobnou výbavu. Alcatel tak své místo na trhu nemá vůbec jisté.

Alcatel OT-993D Smart - oficiální fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch 993D Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 63,9 × 11,4 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 4 997 Kč

Alcatel One Touch 993D – videopohled

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • baterie Li-ion 1500 mAh
  • pecková sluchátka
  • adaptér do zásuvky
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
Prodejní balení je tradiční - nechybí poměrně nekvalitní pecková sluchátka a nabíjecí adaptér s odnímatelným kabelem

Design a konstrukce

I když nový Alcatel spadá do nižší střední třídy, za své konstrukční materiály ani dílenské zpracování se rozhodně stydět nemusí. Telefony tohoto výrobce, které prošly naší redakcí ukazují, že výrobce umí vyrábět dobře zpracované telefony, na jejichž materiálech nešetří. Robustní tělo se vyznačuje lehce nadprůměrnými rozměry 124,4 × 63,9 × 11,4 milimetrů a vysokou hmotností 150 gramů, která se dá jen těžce strávit. Na druhou stranu budiž útěchou, že zařízení telefonu je tvořeno kvalitními plasty, které neskřípou ani nevržou.

Alcatel svými rozměry nespadá mezi menší telefony, a už vůbec ne díky hmotnosti 150 gramů mezi nejlehčí

Po obvodu se táhne masivní plastový lem, který se dlouhou dobu snaží přesvědčit uživatele, že je vyrobený z kovu a nikoliv plastu. Daří se mu to velmi dobře, i po silnějším promačkávání se neprohýbá, ani nevrže. Pouze na jednom místě jsem zaznamenal drobnou vůli. Přední strana je ohraničena po stranách tenkým kusem lesklého plastu, který ve spodní a horní části rozrůstá. Zadní strana je osazena kvalitním plastovým krytem s pogumovanou povrchovou úpravou, která je navíc ve ¾ své plochy vroubkovaná. Tento „tuning“ přidává plusové body za ergonomii.

Alcatel svými rozměry nespadá mezi menší telefony, a už vůbec ne díky hmotnosti 150 gramů mezi nejlehčí

Zařízení tak v ruce nesklouzává. Kryt je po celé ploše uchycen pomocí několika paciček, díky nimž je kryt k zařízení telefonu jako přikovaný. O kvalitě materiálů, ze kterých je kryt vyroben, vypovídá i fakt, že nedochází k prohýbání ani vrzání. Když jsem zmínil boky, tak ve spodní části je zasazen nabíjecí a datový microUSB konektor, na pravé straně je umístěna lehce vystouplá dvojklávesa pro ovládání hlasitosti. Na horní straně je pak vypínací klávesa a vedle ní 3,5 mm jack konektor.

Díky povrchové úpravě zadního krytu i vroubkování, se není třeba bát vyklouznutí telefonu z ruky

Přední strana je z velké většiny kryta 4palcovým dotykovým displejem. V horní části se nachází sluchátko s VGA kamerou pro videohovory. Spodní část je v režii tří podsvícených senzorových kláves s vibrační odezvou. Když sejmu zadní kryt, uvidím dva označené sloty pro SIM karty, které jsou nad sebou. Pro práci s nimi je nutné vyjmout baterii. Rychlejším řešením by bylo umístit sloty na bocích telefonu. Nakonec posledně zmíním zadní část telefonu. Vedle zadního krytu se zde totiž nachází i obruba s fotoaparátem, LED diodou a zvukovým reproduktorem. Celá sestava je obehnána mírně vyvýšeným tenkým plastovým proužkem. Díky jeho pomoci nehrozí nebo by alespoň nemělo hrozit, poškrábání telefonu.

Displej

4 palcový dotykový displej s kapacitní vrstvou a rozlišením 480 x 800 bodů se vyznačuje dobrým podáním barev, slušným jasem i čitelností na přímém slunci. Pozorovací úhly jsou v kategorii TFT displejů standardní. Horší pozorovací úhly jsme zaznamenali pouze při pozorování displeje z vrchu, kdy se barvy výrazně měnily, jinak je ale vše v normě. Displej je chráněn plastem, tudíž v budoucnosti hrozí možné poškrábání. Na konci testování nepozoruji na displeji žádné škrábance. Oproti vyspělejším technologiím zobrazovacích panelů nabídne špičkové podání bílých odstínů. Což je vlastnost celkově těchto typů. Na přímém slunci je čitelnost dostatečná, displej je dobře čitelný a není třeba vyhledávat stinná místa či hrát si na schovávanou.

Baterie

Živnou silou pro Alcatel je baterie typu Li-ion s kapacitou 1500 mAh. V ostrém nasazení vydržel telefon lehce nabitý den a čtvrt. Zkrátka jsme dobíjeli dopoledne, následující den. Tato hodnota odpovídá neustálé synchronizaci dat, desítkám příchozích a odchozích mailů, několika sms a sociálním sítím. Nevynechali jsme ani standardizované testy, kde Alcatel přinesl mírně nadprůměrné výsledky, obrázek o tom, zda jsou dobré či špatné, si utvořte sami.

Pohled na reproduktor a fotoaparát, oba prvky jsou chráněny vystouplým plastovým lemem

Při našich standardizovaných testech, vydržel Alcatel s nastaveným jasem na 50%, zvukem do sluchátek na 50% hlasitost při přehrávání stremované video 229 minut a zařízení se dokázalo nabít na 80% stav baterie za 104 minut a na 100% stav baterie za 148 minut.

Zvuk

Oproti jiným zařízením je reproduktor Alcatelu o něco tišší a méně výraznější. Zvuk není tak hlasitý, jak bych očekával nebo ještě jinak, na co jsem zvyklý u ostatních telefonů Alcatel. Kvalita výstupu je opravdu průměrná, znát je absence basů, středů i výšek. Ne příliš dobře si vedl zvukový výstup do sluchátek. Největší mínus na sebe bere opravdu nízká hlasitost sluchátka. Takto nízkou hlasitost jsem u žádného jiného zařízení za posledních pár let neviděl. Zvuk sám o sobě není špatný, nechybí basy ani dobré středy. Plnohodnotný zážitek je značně ořezán, kvůli nízké hlasitosti. Předešlé kroky stranou kompenzuje zvuk ve sluchátku, je hlasitý a dostatečně kvalitní. I v hlučnějších podmínkách jsem dobře slyšel protistranu a ona slyšela mne.

Uspořádání SIM karet mohlo být lépe vymyšleno, slot na paměťové karty se nachází vedle fotoaparátu.

Hardware

Jako slabinu vnímám v dnešní době nasazení starého typu procesoru Qualcomm 7227A. Jedná se o jednojádrový procesor s neméně výkonnou grafikou Adreno 200. Konkurence v téhle oblasti nabízí výkonnější procesory. Tuto sestavu uzavírá nepřekvapující velikost paměti RAM 512 MB. Paměťové možnosti se odráží v přítomnosti interní paměti s kapacitou 1,32 GB určené zejména pro aplikace a hry. Druhou paměť slouží pro data, a je o velikosti 1,69 GB. Naštěstí nechybí ani slot pro paměťové karty typu MicroSDHC do maximální kapacity 32 GB. Pro práci s kartou není nutné vypínat telefon, ani vyjímat baterie. Jediným krokem je sundání zadního krytu.

Benchmark testy zleva - Quadrant, SmartBench 2012 a AnTuTu

Uživatelské prostředí

Neposkvrněnou podobou se vyznačuje Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Jsme rádi za to, že chybí nadstavba výrobce a je pak pouze na samotném uživateli, jakou nadstavbu si stáhne. Díky minimální přítomnosti úprav je prostředí v základním chodu a při běžných činnostech dobře odladěné. Reakce jsou svižné. Při spuštění více aplikací, se z obstojného běžce začíná stávat kulhající, lehce zadýchaný sportovec. Největší zpoždění nabírá například při vstupu z pohotovostní obrazovky do hlavního menu, při spuštění jiných aplikací, které není okamžité.

Prostředí hlavního menu, jeho největší předností je čistá podoba s minimálním zásahem výrobce

V hlavním menu se dá listovat mezi aplikacemi ve vertikálním směru. Počet pohotovostních obrazovek je pět. Jednotlivé obrazovky nelze ubírat ani přidávat . Na pohotovostní obrazovce můžeme vytvořit složku přetažením aplikace do druhé aplikace. V menu nejde nové složky vytvářet. Líbila se mi i notifikační lišta, která obsahuje deset zástupců. Mírně mě zamrzelo, že si nelze nastavit jejich pořadí ani zastoupení podle vlastních preferencí. Zkrátka jednou jsou takhle dané a basta. Uzamykací obrazovka je velmi jednoduchá, při odemykání telefonu se nás telefon zeptá, zda jej chceme odemknout nebo spustit fotoaparát. Spuštění fotoaparátu trvá cca 4 – 5 vteřin.

Mezi funkce, na které zákazníci rádi uslyší je podpora aktivní Dual SIM technologie. Na příjmu jsou obě SIM karty. Vše začíná vložením obou SIM karet. Telefon se zeptá, zda chceme SIM karty pojmenovat, a která SIM karta bude vykonávat hovory, datové přenosy a SMS zprávy. V konfigurátoru SIM karet pak můžeme libovolně měnit funkce, přepínat barevné označení SIM karet a určovat jim chování v daných situacích.

Obě SIM karty jsou na příjmu zároveň a není potřeba je přepínat. Při hlasovém hovoru na jedné SIM kartě se ale volajícímu na druhou SIM kartu indikuje stav vypnutého telefonu. Až skončí hovor, přijde pak SMS zpráva se zmeškaným voláním.

V telefonu jsem postrádal možnost rychlého přepínání SIM karet, skrze které jsem chtěl provést určitý úkon. Zarážející je, že u některých Alcatelů tato funkce je v horní notifikační liště, a u jiných zase ne. Pokud tak chceme promptně přepnout funkce SIM karet, musíme jít do menu - nastavení a konfigurátor SIM karet. U datových přenosů, využívá jedna SIM karta technologií v síti 3G a druhá v síti 2G. Opět platí, že v danou chvíli mohou být aktivní data pouze u jedné SIM karty. U SMS zpráv není problém s přijímáním zpráv u obou SIM karet v jeden okamžik.

Multimédia

Hudební oblast má v Alcatelu na starost aplikace Hudba Play. Jedná se o graficky zdařilý, leč funkčně ochuzený přehrávač. Nepodporuje přehrávání hudby ze složek, což by se dalo odpustit, ale zcela chybí i ekvalizér. Uložená hudba v telefonu je tříděna podle alb, interpretů, skladeb, žánrů a seznamů skladeb. Na začátku jsem měl problém s tím, že přehrávač trval na striktním umístění hudby ve složce music, navíc v samotném telefonu. Hudbu z paměťové karty nedokázal vůbec načíst . Jediným řešením je kartu zformátovat přímo v samotném přístroji, který si pak vytvoří vlastní složky a do nich je třeba umístit hudbu.

Prostředí hudebního přehrávač a galerie multimédií

Videopřehrávač se přátelí s formáty 3gp, mp4 do maximálního rozlišení 360 x 640 bodů. Titulky nejsou podporovány. Dlouhé zimní večery ukrátí štědrá nabídka různých her, z většiny demo verzí. Mezi instalované tituly patří Assasins Creed, Platinum Solitaire 3, Midnight Bowling 2 demo, Uno demo. Další hry jsou k dispozici na marketu Google Play. Vzhledem ke slabší grafice Adreno 200 jsou nejnovější 3D hry nehratelné.

Aplikace Shazam na rozpoznávání a "tagování" hudby

Alcatel je nakloněn i nejnovějšímu trendu, vyskytujícímu se zejména mezi mladšími ročníky, sociálním sítím. S našimi přáteli i ostatními lidmi můžeme komunikovat skrz vestavěný Facebook a Twitter.

Vyzkoušeli jsme hru Let´s Golf, naskočila sice úvodní obrazovka, ale zvuk byl trhaný a aplikace nevykazovala žádnou odezvu

Fotoaparát

Tvorbu momentek zajišťuje fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů, kterému nechybí automatické zaostřování ani přisvětlovací LED dioda. Nastavení fotoaparátu je poměrně skromné. Uživatel si může pohrát s vyvážením bílé a rozlišením fotografie. Chybí úprava expozice, zaostřovací režimy, nastavení citlivosti. Pro focení v různých podmínkách pomohou přednastavené scény.

Zaostřování může probíhat dotykem na libovolnou plochu displeje a posléze vyfocení objektu, zmáčknutím spouště. Odezva spouště je v řádech 3 – 4 sekund, od zaostření až po pořízení snímku tak uplyne nějaká doba. V noci pomůže přisvětlovací LED dioda, je ta ovšem výkonnostně slabá a scénu osvětlí ve vzdálenosti kolem 50 cm. Kvalita snímků pak patří do běžného průměru. Snímky by mohly být ostřejší a patrna je vyšší hladina šumu i za dobrých světelných podmínek. Nahrávání videa je možné maximálně v rozlišení 800 x 480 bodů. Videokamera nepodporuje kontinuální zaostřování, výsledné video je spíše horší kvality, schází detaily.

Alcatel One Touch 993D (testovací video) – exteriér, 480p

Zprávy

Textovou komunikaci zpříjemňuje pohodlný editor zpráv, na úkor funkcí nabízí komfort a prostředí, ve kterém se vyznají i úplní začátečníci. Pro psaní zpráv je připravena QWERTZ klávesnice, jednotlivé klávesy mají dobré rozestupy. Lepší alternativou je klávesnice TouchPal. Má lepší uspořádání, a více možností, jak si klávesnici přizpůsobit k obrazu svému. K překlepům docházelo jen zřídka. Editor odpočítává až posledních deset znaků zprávy. Během psaní si můžeme zapnout prediktivní slovník a „napovídání“ slov.

Pro psaní je možné využívat standardní QWERTZ klávesnici nebo TouchPal klávesnici

Příchozím zprávám jde vybrat vlastní vyzváněcí melodie i vibrace. Poštovní klient pracuje s běžnými protokoly pop3, imap4. Podporuje i přílohy, stahování zpráv na pozadí, složky. Kromě toho je připraven i Gmail klient.

Telefonní seznam

Stejnou kapitolu jako u zpráv, opisuje i telefonní seznam. Díky bílému pozadí je dobře čitelný a přehledný. Jednotlivé kontakty mají mezi sebou velké rozestupy, to mohou ocenit zvláště uživatelé s horším zrakem. I přes přítomnost sociálních sítí, kontakty z těchto sítí nesdílí obsah. Pouze u kontaktu můžeme vidět odkaz na profil.

Prostředí telefonního seznamu je jednoduché a přehledné, bílé pozadí napomáhá čitelnosti

Každý kontakt pojme několik čísel. Záloha kontaktů probíhá na SD kartu nebo SIM kartu. Každý kontakt může mít nastaven specifický obrázek i vyzváněcí melodii . Zvuk z hovoru je dostatečně hlasitý a kvalitní, nejvýraznější je pak hlasová složka, na úkor ostatních aspektů hudby.

Organizační funkce a GPS

Plánování událostí můžeme zaznamenat do kalendáře. Při měsíčním náhledu vidíme kalendář po celé ploše displeje. Což je dobré i špatné řešení. Špatné řešení v tom, že u jednotlivých dní nevidíme zadané události ani jejich popisky, byť by byly jen ve zkratce. Lepším řešením by možná bylo, kdyby kalendář zabíral jen část displeje a ve spodní části byly události téhož dne. Kalendář podporuje synchronizaci s Google účtem, zároveň podporuje víc typů kalendářů.

Prostředí kalendáře, chytrý budík Sweet Dreams

Povinnosti a úkoly uchová aplikace Tasks. Její grafika je sice strohá a vrací uživatele do dob aplikací, před mnoha lety, ale tady jde především o funkce. Při zadání nové poznámky můžeme vybrat typ kategorie general, personál, projects, shopping a work. U této události pak jde dále zvolit upozornění i priorita. Při nakupování nahradí klasický papír aplikace nákupní seznam. V ní vidíme seznam položek, které chceme zakoupit. Kancelářské dokumenty txt, doc, ppt a pdf otevře aplikace OfficeSuite. Otevřené dokumenty nejdou editovat.

GPS modul pracuje svižně, bez asistence operátora dokáže polohu zafixovat během 10 – 20 vteřin, i při tzv. studeném startu. K navigaci poslouží bezplatné Google map s hlasovou navigací v českém jazyce. Mapové podklady jsou stahovány z internetu. Kvalita mapových podkladů patří mezi špičku a uživatel se nemusí obávat, že by se ztratil i v řídce osídlené oblasti, mimo civilizaci.

Kancelářský balík Office Suite umí pouze otevřít dokumenty, nelze je editovat ani vytvářet nové

Tak trošku atypickým budíkem, v telefonu se samozřejmě nachází i standardní budík, je aplikace SweetDreams. Uživateli chce sdělit, že konečně během spaní ho telefon již nikdy více nebude „otravovat“. V aplikaci je třeba si navolit čas, kdy bude budík aktivován. Posléze je zde individuální konfigurace. Aktivovaný budík znamená, že bude vypnuté Bluetooth, Wi-Fi, mobilní data, displej a vyzvánění bude v tichém režimu. Aplikace spolupracuje i na základě gest, telefon nás vzbudí, pokud zaznamená pohyb.

Datové funkce

Technologická základna zahrnuje bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n, sítě 3G s nadstavbami HSDPA 7,2 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s. Rychlému prohlížení internetu tak nestojí nic v cestě, alespoň teoreticky. Pro prohlížení stránek jsou připraveny dva prohlížeče. Chrome prohlížeč je nepatrně výkonnější a svižnější, než vestavěný prohlížeč. Ten měl občas problémy s načtením stránek, i když byly graficky nenáročné a v tu chvíli jsem byl připojený k rychlému internetu.

Internetové prohlížeče jsou v telefonu hned dva. Spárování s PC je možné i skrze Android Manager a bezdrátovou síť Wi-Fi

Nechci mít ukvapené závěry, ale zjistil jsem, při připojení k bezdrátové síti, že pokud uchopím telefon za jeho boky z obou stran, dojde k poklesu signálu Wi-Fi až na jednu čárku. Pokud jsem telefon držel pouze za jeho záda a nedotýkal jsem se jeho boků, signál byl zcela plný. Pocit bezpečí dodá uživateli nainstalovaná aplikace Antivirus Pro od AVG. Její funkčnost jsme nemohli vyzkoušet, protože instalační data se nacházela na výrobcem dodávané paměťové kartě, kterou jsme nedostali.

Chytrým zálohovacím pomocníkem je OneTouch Cloud Backup. Jedná se o komplexní správu zálohy dat a obsahu v telefonu. Nejprve se aplikace dotáže, který zdroj k záloze chci použít – zda interní paměť zařízení nebo paměťovou kartu. Poté je na výběr, co všechno chceme zálohovat (aplikace, fotky, hudba, kalendář, kontakty, nastavení systému, seznam volání, videa, zprávy a záložky). Je možné vytvářet více záloh a ty posléze jedním klikem obnovit.

Aplikace OneTouch Backup patří mezi špičkové možnosti jak zálohovat data v telefonu

Velké množství dat pojme externí uložiště Dropbox. Jako jednu z nejužitečnějších aplikací shledávám BioWallet Signature. Při prvním seznámení s aplikací jsem neměl ponětí, co vlastně aplikace nabízí a jaká je její úloha. Hned při vstupu se mne dotázala, zda chci zadat podpis nebo PIN kód. Zadal jsem podpis, který jsem musel ručně napsat (nakreslit) na displej v šesti pokusech, které musely být identické. Po ověření podpisu, mi bylo řečeno, že jsou shodné. Vstoupil jsem do hlavního prostředí aplikace a nyní zde mohu uložit různá osobní a zejména citlivá data (bankovní účet, dokumenty, kontakty, kreditní karty, poznámky a hesla).

Zhodnocení

Na konci testování ve mne doznívají příjemné pocity z dobře zpracovaného zařízení, se slušným dotykovým displejem. Při běžném používání se odvděčí rychlými a svižnými reakcemi. Nešvarem je velmi tichý zvukový výstup do sluchátek a problém s poklesem signálu Wi-Fi, při držení telefonu za jeho boky. Je vidět, že výrobce na svá zařízení nezapomíná, a připravuje pro ně softwarové záplaty. Dobrá se jeví i pohotovostní výdrž. Podpora Dual SIM technologie nezklame.

Přidaným bonusem je i velké množství aplikací a her, které jsou výrobcem předinstalovány. Na druhou stranu řada her a aplikací nemusí být pro uživatele přínosem, méně znalí uživatelé by naopak mohli být rádi. Pokud si ovšem připlatíme pár set korun, můžeme za tu cenu dostat stejně lépe vybavená zařízení, dokonce konkurence nabízí i zařízení, vybavená dvoujádrovým procesorem.

Prestigio Multiphone 4300 Duo - oficiální fotografie

Recenze Prestigio Multiphone 4300 Duo – Dual SIM monstrum

Mezi konkurencí najdeme o něco levnější Prestigio 4300. Navrch má větší úhlopříčkou displeje 4,3 palce s rozlišením 480 x 800 bodů. Rovněž vede i ve fotoaparátu, který nabídne 8 mpx interpolované rozlišení. Jeho silnou zbraní je i lepší technologie TFT IPS a o něco výkonnější procesor MediaTek. Slušný výkon podává i jeho hlasitý reproduktor, lépe vyřešeny jsou i Dual SIM funkce.

Samsung Galaxy S Duos - oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S Duos – Dvě SIM karty se stylem

Dobrou povést má v současnosti i Samsung S Duos se stejně velkou úhlopříčkou 4 palce a TFT technologií. Rozlišení 480 x 800 je taktéž stejné. Plusem je kvalitní 5 megapixelový fotoaparát nebo příkladná optimalizace Androidu 4.0. Střeva telefonu se neliší od nového Alcatelu, jedinou změnou je vyšší paměť RAM 768 MB.

Alcatel OT-997D - oficiální fotografie

Recenze Alcatel One Touch 997D – DvouSIMková štika v rybníce

O něco dražší alternativou, ale v tuto chvíli se řadící mezi nejlepší zařízení na trhu s podporou Dual Sim funkce, je Alcatel OT-997. Jeho dotykový displej má úhlopříčku 4,3 palce při rozlišení 480 x 800 bodů. Chlubí se i perfektní zvukem díky přítomnosti SRS technologie. Jeho tělo má speciální úpravu, které odpuzuje vodní kapaliny. Výkonnostně je zcela jinde, díky integraci dvoujádrového procesoru MediaTek a paměti RAM 1 GB. Vestavěný fotoaparát pořizuje snímky v maximálním rozlišení 8 megapixelů.

Sony Xperia E dual - oficiální fotografie

Sony Xperia E dual: levný Android také s podporou dvou SIM karet

V brzké době vstoupí do prodeje i nadějný DualSIM telefon Sony Xperia E dual. Jeho výrobce propaguje především HD zvuk při hlasovém hovoru a technologii pro odšumění. Zaujme menšími rozměry a dotykovým displejem velikosti 3,5 palce s horším rozlišením 320 x 480 bodů. Menším rozlišením 3,2 megapixelů disponuje i samotný fotoaparát. Použitý čipset je stejného typu, jako v novince, kterou jsme otestovali.

alcatel-onetouch-993d-smart
Klady
  • takřka čistá podoba Android 4.0 ICS
  • podpora Dual SIM technologie
  • slušná pohotovostní výdrž
  • výborné dílenské zpracování a kvalitní materiály
Zápory
  • kolísající signál Wi-Fi při držení telefonu za boky
  • lehce podprůměrné výsledky fotoaparátu
  • velmi tichý zvukový výstup do sluchátek
  • slabá grafika Adreno 200
Diskuze ke článku
Děd
Myslím, ze je nejvyšší čas, aby k nám dorazily nové Alcately, OT Idol Ultra nebo OT Scribe HD a Scribe X. ;-)
Michal
Moje řeč...:)
Jirka
Dobrý den.
Zde v článku uvádíte "Chrome prohlížeč je nepatrně výkonnější a svižnější, než vestavěný prohlížeč." a přitom ve videopohledu jste ukázali opačný výsledek :-(. Kde je tedy pravda?
A také jsem se chtěl zeptat - zda-li tedy tento model netrpí problémem zmíněným u 997D a tedy neschopností si udržet přiřazené vyzvánění v mp3, případně budík. Díky
Petr007
Není lepší počkat na jednoSIMkový Huawei G330?? Cena by měla být kolem 4500Kč. 1GHz a dvě jádra.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze