Alcatel One Touch 810 GLAM
recenze

Alcatel One Touch 810 GLAM

Stylová pudřenka
26

Dnešní telefon pochází z dílen společnosti Alcatel. Ta se rozhodla nesoupeřit s dnešním modelem na poli chytrých telefonů, vše vsadila na styl, eleganci a nízkou cenu. Hledáte-li telefon pro dceru, přítelkyni či manželku, pak s modelem One Touch 810 rozhodně neděláte chybu.

Úvod

Model One Touch 810 od společnosti Alcatel je myslím zcela bez debat cílen jen a pouze na ženy. Předurčuje ho k tomu jeho design, který téměř dokonale připomíná pudřenku. Navzdory tomu, že se jeho cena pohybuje na hranici 2 tisíc korun, je docela slušně vybaven a stydět se nemusí ani za své konstrukční zpracování. Alcatelu se tento model opravdu povedl a myslím že skvěle dokáže vyplnit díru na trhu a uspokojit poptávku po stylových telefonech.

Alcatel One Touch 810 GLAM: oficiální fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch 810 Glam

Kompletní specifikace
Konstrukce70 × 70 × 16,8 mm, 93,8 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetCPU: 1×208 MHz, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 50 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 1 990 Kč

Obsah balení

  • Telefon
  • Pouzdro
  • Baterie
  • Nabíječka
  • Sluchátka
  • USB kabel
  • Stručný manuál
  • Záruční list

Design a konstrukce

Vzhled telefonu už přímo předurčuje, pro koho je Alcatel One Touch 810 určen. V zavřeném stavu vypadá jako pudřenka, nejlépe se proto hodí do ženských rukou. Koupit si ho můžete ve dvou barevných variantách. Tou první, kterou jsme měli na recenzi, je Mystery Pink, druhou variantou je konzervativnější, ale stále velmi stylová Light Chrome.

Telefon má v zavřeném stavu rozměry 70 x 70 x 16,8 milimetrů, jeho hmotnost je 93,8 gramů. Co se týče kvality konstrukce, tak klobouk dolů. Všechny díly u sebe drží velmi pevně, nikde nic nevrže. To se týká i krytu baterie na spodní straně.

Část s displejem a část s klávesnicí je na masivním plastovém kloubu, při otevření nejsou obě části v jedné rovině, displej je trochu nakloněný směrem k vám. Kolem displeje je leštěný rámeček, který lze v případě potřeby použít jako zrcátko.

Díky specifickému designu si mohli vývojáři dovolit dát do telefonu plnohodnotnou QWERTY klávesnici. Má lehce vystouplé klávesy z tvrdého plastu, které mají dobrý stisk s jasným měkkým dorazem. Nad klávesnicí se nachází rozměrná tlačítka pro příjem a ukončení hovoru, pětisměrný joypad a doslova obří funkční klávesy, jejichž funkce se mění dle popisu v levém a pravém rohu displeje.

Celá klávesnice je bíle podsvícená, což je jediná věc, která mi na ní vadí. Na denním světle působí kombinace bílých kláves a bílého podsvícení nepříliš dobře a popisky na klávesách jsou hůře čitelné. V šeru a tmě problém s rozlišením popisků samozřejmě není. Podsvícení klávesnice lze v menu deaktivovat.

Na QWERTY klávesnici se dá psát i jednou rukou, ovšem držení telefonu není v tomto případě moc jisté a stabilní, lépe uděláte, když při psaní budete držet telefon oběma rukama.

Displej

Displej má úhlopříčku 2,4 palců, je nedotykový a orientovaný naležato. Jde o obyčejný TFT panel s rozlišením 320 x 240 bodů, což odpovídá 167 PPI (bodů na palec). Na pohled působí obraz docela jemně a vzhledem k ceně nelze mít námitek. Zásadní informace pro vás bude to, že displej není dotykový, telefon se tak kompletně ovládá pouze hardwarovými klávesami.

Mimo hlavního displeje obsahuje telefon ještě sekundární displej na přední straně krytu. Nejde ale o klasický displej, tento je tvořený drobnými LED diodami a má rozlišení 11 x 11 bodů. Zobrazení je tedy podobné, jako u v tomto roce recenzované Motoroly GLAM. Pokud nejsou diody aktivní, vůbec není poznat, že tam jsou. Díky malému rozlišení sice toho moc nezobrazí, bohatě to ale stačí na zobrazení času, stavu baterie při nabíjení či pro indikaci hovoru nebo zprávy. Jako indikaci hovoru nebo zpráv si můžete vybrat z velkého množství různých předdefinovaných animací nebo si „nakreslit“ svůj vlastní motiv.

Pokud je telefon zavřený a displej zrovna nezobrazuje žádnou notifikaci, tak je neaktivní. Pokud ale stisknete boční tlačítko pro regulaci hlasitosti, zobrazí na pár vteřin aktuální čas, případně animace.

Baterie

S výdrží telefonu si rozhodně nemusíte dělat vrásky. Výrobce ho vybavil Li-ion baterií s nadprůměrnou kapacitou 1300 mAh, která vydrží až 600 hodin v pohotovosti či 600 minut při hovoru. V reálném provozu budete nabíjet jednou týdně, a to ještě nemusíte telefon nijak šetřit. Není ale problém se dostat na ještě vyšší reálnou pohotovostní výdrž, stačí si snížit intenzitu podsvícení displeje, nevyužívat multimédia a podobně.

Nabíjení probíhá skrze microUSB konektor, který se nachází v pravém spodním rohu telefonu, schovaný pod bílou plastovou krytkou.

Zvuk

Dodávaná sluchátka už od pohledu patří k těm levnějším, pecky do uší jsou rozměrově dosti velké a dlouhé. Jsou kombinovaná s mikrofonem, slouží tedy zároveň jako headset pro telefonování. Kvalitou zvuku vás nijak nenadchnou, pro častější poslech vám rozhodně doporučuji koupi nějakých lepších.

Kvalita samotného zvukového výstupu telefonu je velmi dobrá, nevyluzuje během přehrávání žádné rušivé pazvuky, jak tomu u některých low-end telefonů bývá. Frekvenční pásmo tíhne spíše ke středových frekvencím, zvuk je ale docela „živý“. Osobně jsem čekal že zvukové podání bude ploché, telefon ale překvapil.

Během přehrávání hudby můžete zvuk dobarvit za pomocí osmi režimů ekvalizéru.

Telefon se nemusí stydět ani za hlasitý reproduktor, který umí zvuk reprodukovat nahlas a bez zkreslení.

Ke kvalitě zvuku během telefonování taktéž nemám žádných výhrad, neměl jsem s poslechem volajícího žádné problémy, dobře slyšel i on mě.

Uživatelské prostředí

Alcatel One Touch 810 nepoužívá žádný běžný mobilní operační systém, běží na svém vlastním, proprietárním. Po týdenním testování se mi na něm líbila jeho svižnost a okamžité reakce. Kdejaký levný telefon s Androidem by mohl závidět.

Prostředí systému se skládá klasicky z pohotovostní obrazovky a menu. Na pohotovostní obrazovce jsou umístěny hodiny a čas, mimo to si tam můžete přidat až pět ikonek vámi oblíbených či nejpoužívanějších aplikací a funkcí. Některé z ikonek umí zobrazit ve svém rohu číslo v červeném kolečku (podobně jako iOS), u ikonky e-mailu značí například počet nových zpráv.

Nechybí ani možnost přidání obrázku na pozadí, přičemž tento obrázek zaplňuje celou plochu displeje. V horní části plochy jsou indikátory baterie, síly signálu a podobně, ve spodní části jsou vypsány funkce dvou funkčních kláves. Standardně slouží levá klávesa pro vstup do menu a pravá pro přizpůsobení této pohotovostní obrazovky.

Mimo stisku levé funkční klávesy se do menu můžete dostat ještě stiskem joypadu. Menu je tvořeno ikonami, kde na jeden řádek se vejdou čtyři, najednou můžou být zobrazeny řádky tři. Dvanáct ikonek by ale bylo málo, k dalším se dostanete posouváním směrem dolů. Celkem jich tu je 33, což je docela dost. Prostředí telefonu totiž neumožňuje vytvářet vlastní složky, vše je, podobně jako u Windows Phone, na jedné „hromadě“. Jak jsem ale psal, pohyb v prostředí je velmi svižný, takže v reálném používání mi časté scrollování nijak moc nevadilo.

U každé z ikonek je zobrazen i textový popis. Pořadí ikonek si můžete přizpůsobit dle svých požadavků, ty nejpoužívanější doporučuji umístit co nejvíce nahoru. Hodně se mi líbí možnost vypnout zobrazení těch ikonek, které jsou pro vás zbytečné.

Multimédia

Ačkoli se Alcatel One Touch 810 řadí do kategorie low-endů, neznamená to, že by nebyl vhodný k multimediálnímu využití. Obsahuje slot na microSD kartu, kterou můžete „nacpat“ multimédii dle libosti. Data na kartu můžete kopírovat buď přes nějakou externí USB čtečku, brzy vás ale přestane bavit neustále sundávat zadní kryt a vyndávat baterii pro instalaci karty. Lepší je proto připojovat telefon přes USB kabel, telefon (respektive jeho microSD kartu) v počítači vidíte jako další disk.

Při připojování USB kabelu si můžete všimnout, že mimo velkokapacitního zařízení můžete telefon připojit jako webovou kameru. Osobně tuto možnost vidím u mobilního telefonu poprvé. Vyzkoušel jsem ji, Windows 7 automaticky tuto kameru detekovaly, nainstalovaly si ovladače a po pár vteřinách jsem ji mohl bez problémů používat.

Oproti mnohým low-endům má výhodu v displeji, jehož rozlišení a hlavně horizontální orientace je vhodná pro sledování filmů či seriálů. Zkusili jsme do něj nahrát běžný AVI (divX) soubor bez konverze, s kterým si bohužel ale telefon neporadil, filmy tedy musíte před zkopírováním do telefonu zkonvertovat v počítači do formátu MP4.

Nechybí ani možnost přehrávání MP3 souborů. Tuto funkci najdete v hlavním menu pod ikonkou Hudba. Telefon umí automaticky prohledat celou paměťovou kartu a nabídne vám několik „pohledů“ na vaše písničky, informace o interpretovi, albu a podobně čte z ID3 tagů. Kromě zobrazení všech skladeb umí třídit podle alba, interpreta a žánru. Zajímavou možností pro procházení skladeb, která se často nevidí, je zobrazení složek na kartě, ve kterých MP3 máte.

Během přehrávání se na displeji zobrazují nejen informace o skladbě, ale zhruba polovinu displeje zabírá grafický spektrální analyzér. Ten se zobrazí na chvíli i na vnějším displeji, když během přehrávání telefon zavřete.

Omrzí-li vás vaše hudba, je tu záchrana v podobě FM rádia. Pro jeho poslech musíte mít připojena sluchátka, která slouží jako anténa. Pokud chcete rádio poslouchat ne ve sluchátkách, ale nahlas, není to problém, stačí v menu aktivovat hlasitý odposlech. Stanice lze vyhledat automaticky nebo manuálně. Během poslechu stanice se na displeji zobrazí textové RDS informace, pokud je stanice vysílá. RDS informaci o názvu stanice umí aplikace využít pro její pojmenování v seznamu.

V menu FM rádia najdete ještě jednu funkci, která se vidí málokdy, a tou je nahrávání toho, co aktuálně v rádiu slyšíte. Nastavení kvality a formátu souboru je společné s funkcí diktafonu, který najdete v menu telefonu pod položkou Hlasové poznámky.

Fotoaparát a videokamera

Telefon je vybaven fotoaparátem s rozlišením 2 MPx, čočka se nachází na horním odklápěcím krytu. S tímto fotoaparátem lze fotit pouze za dobrých světelných podmínek, jelikož není přítomna přisvětlující dioda, zastupující blesk. Dle očekávání v této cenové hladině fotoaparát ani neumí automatické zaostřování (autofocus).

Kvalita fotografií je spíše horší, dobrý záběr se vám povede málokdy. Fotky jsou většinou ne moc ostré, barvy mdlé, více mi ale vadí použitá vysoká míra komprese, kvůli které se do sebe slévají okolní plochy. V nastavení najdete tři možné stupně kvality, (ne)kvalita fotografií mi ale přišla u všech stejná.

Video umí telefon nahrávat v rozlišení 320 x 240 při 15 snímcích za sekundu. To se následně uloží ve formátu 3GP. Dívat se na něj dá posléze docela bez problémů, jen ho na počítači nezkoušejte kvůli nízkému rozlišení zvětšovat na celou plochu displeje.

Alcatel One Touch 810 GLAM (testovací video) – 240p

Telefonní funkce

Vaše kontakty najdete uložené pod ikonkou Adresář. Umí zobrazit najednou kontakty ze SIM karty i telefonu, při prvním vložením karty budete ale vyzváni k importu všech kontaktů do telefonu. Udělejte to v případě, že budete chtít ke kontaktům zadávat více informací, nežli jen jméno a telefonní číslo.

Ke kontaktům do telefonu můžete uložit mobilní telefonní číslo, číslo do zaměstnání, číslo domů, e-mail a poštovní adresu. Též si můžete zvolit vlastní ikonu či animaci, která se zobrazí na vnějším displeji, když vám kontakt bude volat.

Po stisku zeleného tlačítka v pohotovostním režimu se vám zobrazí seznam posledně volaných čísel a kontaktů.

Při příchozím hovoru se na vnějším displeji nezobrazí jméno volajícího, je tam jen animace. Nemusíte se ale bát, že byste naslepo přijímali hovor otevřením telefonu, standardně je v nastavení příjem hovoru otevřením telefonu vypnut. Po otevření tak vidíte, kdo vám volá a máte možnost hovor tlačítky přijmout či odmítnout.

Během hovoru můžete zvuk přepnout na hlasitý odposlech a zase zpět. Ke kvalitě zvuku nemám žádné výhrady, dobře jsem slyšel druhou stranu, stejně tak slyšela ona i mě.

Pokud omylem zapomenete například před jednáním aktivovat tichý profil, tak můžete vyzvánějící telefon rychle ztlumit stiskem bočních tlačítek, které normálně slouží pro regulaci hlasitosti.

Zprávy, e-mail

Ke zprávám a e-mailu máte přístup buď rovnou z pohotovostní obrazovky (pokud si to povolíte) nebo z menu. Oproti jiným telefonů nejsou integrovány do jedné nabídky, v menu jsou to ikonky dvě.

Před používáním e-mailu nejprve musíte definovat nějaké e-mailový účet. V telefonu je předdefinováno zjednodušené zadání účtu Yahoo, Gmailu a Hotmailu, kdy stačí zadat pouze adresu, jméno a heslo. Pokud máte e-mail někde jinde, budete muset vyplnit ještě adresy POP3 (případně IMAP4) a SMTP serverů. Pokud chcete, můžete zapnout automatický interval kontroly vaší schránky v rozmezí 5 minut až 2 hodiny. Účty můžete mít definovány maximálně tři.

K e-mailu můžete přidat libovolný soubor jako přílohu. Maximální počet napsaných znaků v e-mailu může být 10240, během psaní dochází dokonce k jejích odpočítávání.

Mimo e-mailů můžete posílat i klasické SMS nebo MMS zprávy. Během psaní se vám také vzorně od začátku zobrazuje počet napsaných znaků, v závorce je pak uveden počet zpráv, do kterých bude text rozdělen. Odeslání zprávy lze dokonce načasovat na konkrétní čas a hodinu.

Pro usnadnění psaní je přítomen režim „Smart“, kdy telefon dle stisknutých kláves automaticky přednabízí slova, které na daná písmena začínají. Jelikož ale telefon obsahuje plnou QWERTY klávesnici, můžete tuto nápovědu vypnout. Psaní na klávesnici je i tak rychlé a pohodlné. Nechybí ani možnost rychlého zadávání smajlíků, které najdete pod klávesou „sym“ vpravo dole.

Organizační a kancelářské funkce

Z organizačních funkcí telefon podporuje Kalendář, Úkoly, Poznámky. Tyto aplikace jsou zjednodušené na nejvyšší možnou míru, ovšem stále jsou použitelné. Vzhledem k zaměření telefonu beru toto zjednodušení jako plus.

Kalendář umí na šířku displeje zobrazit přehledný měsíční náhled, u kterého nechybí ani číslo týdne či různobarevné rozlišení soboty a neděle. Pokud máte na daný den naplánovánu nějakou událost, zobrazí u tohoto dne malý informační trojúhelníček. Pro detail události musíte daný den stiskem joypadu otevřít. Bohužel jiný než měsíční náhled kalendář neumí, kromě něj lze zobrazit jen seznam buď dnešních nebo všech událostí.

Aplikace pro evidenci úkolů je stejně jednoduchá, jako kalendář. U každého z úkolů lze evidovat pouze Předmět, datum splnění a prioritu. V seznamu úkolů můžete následně označit úkol jako splněný. Takto označený úkol zůstane nadále vidět v seznamu, jen se mu změní ikonka z červené na modrou. Splněné úkoly nelze hromadně mazat, musíte je odstranit jeden po druhém.

Přejděme k poznámkám. Ačkoli jejich ikona má na sobě několik namalovaných čar, tak lze díky absenci dotykového displeje evidovat poznámky pouze textové. Ukládají se do TXT souborů, které se pak pod touto volbou zobrazují. Žádnou pokročilejší funkcionalitu nehledejte.

Hry a aplikace

Je velká škoda, že v telefonu nenajdeme žádné předinstalované hry. Nicméně díky podpoře jazyka Java nebude problém si tam nějaké doinstalovat. Jen pozor na to, že displej je oproti většině ostatních telefonů orientovaný naležato, hra musí tuto orientaci displeje a jeho rozlišení podporovat.

Vyzkoušel jsem v telefonu mnoho Java her, které jsou určeny pro horizontálně umístěný displej s rozlišením 320 x 240, všechny fungovaly bez problémů, nebyl žádný problém jak s jejich instalací, tak i správným fungováním. Budou vám fungovat ty samé hry, jaké jsou určené například pro Nokii C3 na platformě Series 40. Instalace je jednoduchá, hry stačí nakopírovat na paměťovou kartu a ve správci souborů je otevřít, poté si zvolíte, jestli chcete instalaci provést na paměťovou kartu nebo do paměti telefonu.

Kromě her najdeme v menu ještě několik zajímavých aplikací, které stojí za zmínku. Je to Počasí, RSS čtečka a E-kniha. Stejně jako hry, můžete další aplikace dle vaší potřeby doinstalovat.

Zajímavostí je i podpora multitaskingu. Pokud chcete javovou aplikaci ukončit, tak se vás telefon zeptá, zdali ji chcete opravdu ukončit nebo jen minimalizovat. V případě minimalizace a opětovném spuštění aplikace naběhne prakticky okamžitě a bude v takovém stavu, v jakém jste ji opustili. Takto lze minimalizovat pouze jednu aplikaci, při spuštění jakékoli jiné budete dotázání, zdali tu předchozí chcete obnovit nebo ukončit.

Internet, sociální sítě

Telefon je v základu vybaven klienty pro přístup k Facebooku a Twitteru. Obě jsou to javové aplikace, klient pro Twitter se jmenuje mTweet. Pro jejich používání se nejprve musíte do obou služeb přihlásit, aplikace si dokáže zapamatovat vaše přístupové údaje, které tak nemusíte zadávat neustále dokola.

Klient pro Facebook je propracovaný, obsahuje téměř všechny funkce, co znáte z webového rozhraní, nechybí mu ani chat. Je velice dobře použitelný a přehledný. Jedinou výtku bych měl k rychlosti aplikace, na můj vkus vše hodně pomalu načítá, každou chvíli se zobrazí „loadovací“ obrazovka s ukazatelem průběhu.

Twitter klient je naopak rychlý, stejně jako Facebook klient je hodně povedený a dobře použitelný.

Jako internetový prohlížeč zvolila společnost Alcatel osvědčenou Operu Mini. Díky předzpracování stránky na serveru dokáže ušetřit až polovinu přenesených dat, což poznáte i na rychlosti načítání.

V menu najdete i samostatnou ikonu pro spuštění Wapového prohlížeče. Je to jedna z těch ikonek, jejichž zobrazení si můžete s klidným srdcem vypnout. Nedělám si iluze, že by Wap v dnešní době ještě někdo používal. Nebo snad ano?

Telefon umí přenášet data pouze přes klasickou 2G GSM síť, čili podporuje jen pomalé GPRS a trochu rychlejší EDGE. Bluetooth je implementováno podle standardu 2.1 a podporuje přenos hudby přes protokol A2DP.

Závěr

Telefon Alcatel One Touch 810 GLAM mě po všech stránkách velmi příjemně překvapil. Uměl vše, co jsem od něj očekával a chtěl a softwarovou část má velmi dobře odladěnou. Jedinou větší výtkou je barva podsvícení klávesnice. Bílé LED diody prostě nejdou na denním světle dohromady s bílou barvou tlačítek, která se pak stávají hůře čitelná. Pokud mu tuto jedinou vadu na kráse odpustíte, dostanete za své peníze jeden z aktuálně nejlepších telefonů v low-end kategorii, navíc s ojedinělou a vzácnou véčkovou konstrukcí.

Svým designem je cílen primárně na ženy, které si jistě oblíbí jeho růžovou variantu, pokud by ho chtěl z nějakého důvodu používat i muž, tak sáhne po chromově kovové variantě.

Pokud ještě nemáte vánoční dárek pro svou přítelkyni, manželku či milenku, která nepřišla na chuť chytrým telefonům, pak s Alcatel One Touch 810 GLAM stoprocentně zabodujete.

Konkurence

S konkurencí to má Alcatel One Touch 810 GLAM těžké. V oblasti obyčejných low-end telefonů moc stylových modelů nenajdeme. Vybral jsem proto jeden jediný model, který má smysl porovnávat.

Nokia Asha 200

Model s QWERTY klávesnicí, který navíc přidává podporu 2 SIM karet. K dostání je v několika atraktivních barevných variantách. Nabídne taktéž displej s QVGA rozlišením, vysokou kapacitu baterie, boduje v kvalitě fotoaparátu, který má lepší než Alcatel One Touch 810. Na druhou stranu se mi více líbí prostředí Alcatelu, než Series 40 u Nokie. Více informací naleznete v našem katalogu.

Tip: Recenze Nokia Asha 200 – Překvapivě šikovný low-end

alcatel-onetouch-810-glam
Klady
  • Stylový design
  • Možnost instalace Java her a aplikací
  • Rychlý a odladěný systém
  • Dlouhá výdrž na jedno nabití
Zápory
  • Horší kvalita fotografií
  • Bílé podsvícení pod bílými klávesami ve dne splývá
Diskuze ke článku
Michal
Recenze se povedla, stejně tak bych řekl, že jde o hodně vydařený mobil.
hanes
Já myslím, že ten foťák dĕlá dobré fotky na to kolik má Mpx
marek
Moje přítelkyně má už rok předchůdce tohoto mobilu (OT808 - dovoz z Anglie) a je z něj stále úplně nadšená. Zpracování všech částí je opravdu prvotřídní a rychlost i výdrž skvělá. Jak už jsem říkal, jedná se o starší typ, který má např. jen jeden konektor - miniUSB, který používá jak pro sluchátka, tak pro nabíjení i komunikaci s PC, hůře fotí i hůře nahrává video. Kdežto OT810Glam má jak standardní microUSB konektor, tak standardní jack pro sluchátka, má i o dost silnější baterii (ta slabší vydržela týden!!!), takže si myslím, že se jedná o mimořádně povedený mobil (samozřejmě, že pro ženy) a ta cena je opravdu neuvěřitelná. Vždycky mě Alcatel překvapí, za jak nízkou cenu je možné kvalitně zpracovat mobil. Kdyby jim aspoň trochu fungoval marketing, byli by úplně někde jinde. Holt někdo chce slyšet kvalitní kecy a někdo chce kvalitní mobil.
Naecken
A videopohled nebude?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze