Alcatel Idol 5S
recenze

Alcatel Idol 5S

Bez úcty k předchůdci
13

Na český trh míří jeden z nejnovějších modelů značky Alcatel, za kterou stojí čínský výrobce TCL. Idol 5S je věrný své řadě a nabízí elegantní vzhled, tenké tělo, kvalitní displej a působivé stereo reproduktory. Cena novinky atakuje hranici deseti tisíc korun a v této hladině se již modelům odpouští jen máloco. Podaří se Idolu 5S navázat na úspěchy svého předchůdce?

V současnosti si na českém trhu značku Alcatel spojíte pravděpodobně s řadou Idol. Jejich vrcholná série se zaskvěla především v loňském roce svou čtvrtou generací. S napětím jsme očekávali, jak se výrobce vypořádá s nástupci. Úkol to byl obtížný a Alcatel se rozhodl jej preventivně odpískat předem. Důkazem budiž nový model Idol 5S, který je spíše mírnou evolucí Idolu 4 bez přídomku S. Přesto je novinka elegantní, má pěkný displej či skvělé reproduktory. Obhájí si však cenu atakující 10 tisíc korun?

Technické parametry Alcatel Idol 5S

Kompletní specifikace
Konstrukce148 × 72 × 7,5 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P20, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T880
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:34 hodin
DostupnostQ4 2017, 10 500 Kč

Alcatel Idol 5S – videopohled

Obsah balení

V základním balení naleznete kromě samotného telefonu také USB kabel, koncovku nabíječky nebo povedená špuntová sluchátka značky JBL. Výčet příslušenství pak zakončuje ochranný zadní kryt. Za to výrobce rozhodně chválíme.

Alcatel Idol 5S

Konstrukční zpracování: mezi konkurencí se neztratí

Novinka představená zkraje září v Berlíně jednoznačně zapadá mezi starší Idoly. Alcatel si v této řadě zakládá na designu, který patří v dnešním mobilním světě k tomu zdařilejšímu. Celé tělo je hliníkové a malé plastové předěly pro antény jsou poměrně šikovně skryty. Současně na těle takřka neulpívají otisky prstů. Velmi příjemná je tloušťka pouze 7,5 milimetrů a zaoblení boků. Telefon neskutečně dobře padne do ruky, za což vděčíme i nízké hmotnosti jen 147 gramů.

Stinnou stránkou je poměrně značná kluzkost na telefonu, na kterou jsem si zejména v prvních dnech zvykal. Poté již však zjistíte, jak pevně je telefon nutné uchopit a strach z nechtěného vyklouznutí tak vymizel. Na pravém boku je kromě dvoutlačítka regulující hlasitost i tlačítko Now Key. To naštěstí umí rozsvítit displej, takže plní téměř totožnou funkci (telefon jím však neuzamknete) s tlačítkem na levém boku. Jedná se však o speciální klávesu, které můžete přiřadit rychlé spuštění aplikace, což se může hodit. Dlouhé přidržení tohoto tlačítka zapne tichý mód. O všech klávesách lze říci, že se tisknou velmi pohodlně a jistě.

Zpracování snese přísná měřítka.

Oba konektory výrobce umístil na spodní hranu, jde samozřejmě o 3,5mm jack konektor a nový USB-C konektor. Zadní strana je domovem pro čtečku otisků prstů, která pracuje velmi rychle a spolehlivě – radost ji používat, pokud vám nevadí umístění na zadní straně. Na těle najdeme také šuplíček pro paměťovou kartu až do kapacity 256 GB a jednu nanoSIM kartu. Zpracování telefonu snese přísná měřítka. Unibody konstrukce disponuje vysokou pevností a výsledkem je pocit bytelnosti při držení. V současnosti pak můžete sáhnout pouze po námi testované šedé verzi.

Alcatel Idol 5S
Líbilo se nám
  • skutečně povedený design
  • čtečka otisků prstů
  • kvalitní zpracování
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • odemykací klávesa na levém boku
  • zpočátku v ruce trochu klouže

Displej a zvuk: splní i vyšší nároky

Na čelní straně se nachází 5,2palcový IPS displej s Full HD rozlišením. To je výrazné zhoršení oproti předchůdci, který měl větší, jemnější a celkově kvalitnější zobrazovač. Proti současnému panelu však nelze říci špatného slova. Je dobře čitelný z úhlů i na slunci, přičemž skvěle funguje i automatická regulace jasu. Nechybí ani možnosti si výsledný barevný nádech displeje ručně nastavit k obrazu svému. Nad displejem se nachází malá informační LED dioda, která bílým blikáním informuje o zmeškaných událostech. Bohužel ji však nelze nijak nastavit.

Alcatel Idol 5S

Nad a pod displejem je pak ještě dvojice reproduktorů, která hraje velmi nahlas a kvalitně. V tomto ohledu patří Alcatel ke špičce i nadále. V balení Alcatel dodává velmi slušná sluchátka JBL. Po zvukové stránce tak budou s Alcatelem spokojeni i náročnější uživatelé.

Alcatel Idol 5S
Líbilo se nám
  • pěkný Full HD panel
  • bohaté možnosti přizpůsobení obrazu
  • notifikační LED dioda
  • špičkové čelní reproduktory
  • kvalitní sluchátka v balení

Výkon hardwaru: základ střední třídy

Pod kapotou tepe osmijádrový procesor Helio P20 od MediaTeku, kterému asistuje 3GB operační paměť. Tu telefon využívá velmi efektivně a volný prostor se pohybuje kolem 400 MB. Díky tomu je chod prostředí skutečně svižný a na nic se nečeká. V tomto ohledu lze telefon jen a jen chválit. Doplňme ještě výsledek z benchmarku AnTuTu, který přesáhl hranici 60 tisíc bodů. Pro vaše data je připravena 32GB interní paměť, ze které je přibližně 22 GB po prvním zapnutí volných.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • 3 GB RAM a 32GB úložiště
  • dostatečné výsledky v benchmarcích
Nelíbilo se nám
  • čekali bychom ještě vyšší výkon

Výdrž baterie: klasický průměr

Baterii nelze uživatelsky vyměnit a její kapacita 2 850 mAh vystačí zhruba na jeden pracovní den. Později večer již možná budete muset hledat nabíječku. Nabíjení je ale vcelku rychlé a z úplného vybití se telefon plně nabije za zhruba hodinku a půl. Nabití na 80 % zabere přibližně hodinu a 10 minut.

Streamování Full HD videa přes Wi-Fi na poloviční jas vydržel Alcatel Idol 5S přesně 7 hodin 48 minut.

Líbilo se nám
  • relativně rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž mohla být lepší

Konektivita: zapomnělo se na NFC

O připojení k internetu se u Alcatelu Idol 5S postará Wi-Fi b/g/n a těšit se lze i z kompletního LTE. Pro přenos souborů poslouží klasické Bluetooth ve verzi 4.2. Bohužel Alcatel z těžko pochopitelných důvodů vypustil NFC. A-GPS potom zajistí navigaci všeho druhu, přičemž jí vždy trochu trvá, než se najde. Poté však drží lokaci a směr bez problémů.

Pro prohlížení internetu dostanete dvě možnosti. Můžete využít Chrome od Googlu, nebo vlastní prohlížeč od Alcatelu. Ten není z nejpomalejších, vypadá vcelku pěkně, dokonce má v sobě třeba i funkci automatického vymazání historie a cache po uzavření aplikace. Přesto však jde o zbytečnou duplicitu, kterou moc rádi nevídáme.

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
Nelíbilo se nám
  • zapomnělo se na NFC
  • duplicitní prohlížeč webu

Fotoaparát: základ na momentky

Hlavní fotoaparát disponuje 12megapixelovým rozlišením a dvoutónovou přisvětlovací diodou. Prostředí je přehledné s poměrně obsáhlými možnostmi nastavení, mezi kterými naleznete také ruční režim či panorama.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita snímků je poměrně slušná, zejména za dobrých světelných podmínek. Jakmile se dostanete do interiérů či se setmí, jsou snímky často rozmazané či zašumělé. Někdy je fotoaparát také pomalejší a vy se musíte bedlivě soustředit na to, abyste si se záběrem zbytečně nepohnuli.

Práce s LED bleskem

Video si nahrajete jen ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, na 4K se nedostalo. Je to docela škoda, neboť záznam ve 4K rozlišení je ve střední třídě již dnes zcela běžný.

Alcatel Idol 5S (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Alcatel Idol 5S (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka si vystačí s 8 megapixely a výsledky jsou vcelku slušné s dostatečnou ostrostí i barevnou věrností. Pro potřeby sdílení skrze sociální sítě tak čelní kamerka jistě postačí.

Fotografie z čelní kamerky
Líbilo se nám
  • obstojné snímky za dobrých podmínek
Nelíbilo se nám
  • problémy s ostřením – pomalejší reakce
  • neporadí si s natáčením 4K videa

Software: optimalizovaná Sedmička

Systém tu zastupuje Android 7.0 Nougat s vlastní lehkou nadstavbou. Alcatel má drobně upravený především launcher, kde si lze změnit velikost mřížky ikon i ikon a pohrát si lze také s textem. V nastavení se dále nachází pár položek navíc a na zamykací obrazovce najdeme zkratky pro vámi zvolené aplikace nebo hezké živé tapety. Je tu rovněž pár vlastních aplikací (telefon, SMS zprávy, galerie, hudba, …), které sice nejsou úplně nejhezčí, ale fungují dobře.

Předinstalované jsou tu potom navíc aplikace Instagram, Facebook, Messenger a WPS Office, které lze samozřejmě smazat, přičemž si Alcatel přidal třeba i vlastní prohlížeč, který jsem v recenzi již zmínil. Nejvíce mne však iritoval vlastní obchod s aplikacemi, který často otravoval s aktualizacemi aplikací, které jsem stáhnul z Google Play – dostával jsem tak občas najednou dvě notifikace o stejné aplikaci. Opět tedy narážíme na zcela zbytečnou duplicitní aplikaci, která by tu neměla co dělat.

Líbilo se nám
  • lehká nadstavba
  • užitečná nastavení launcheru
Nelíbilo se nám
  • zbytečný vlastní obchod s aplikacemi

Zhodnocení: podivná taktika

Nový Alcatel Idol 5S se na českém trhu nabízí za necelých 10 tisíc korun, což nevypadá jako vyloženě vysoká cena. Jenže ve výsledku bude. Novinka totiž v rukách netřímá žádný výraznější trumf, kterým by mohla vymazat případnou konkurenci. Ano, máme zde líbivý a poctivě zpracovaný telefon s kvalitním displejem, solidním hardwarem a svižným prostředím. Jednoznačným plusem jsou vysoce kvalitní reproduktory. Jenže to je ve střední či spíše již vyšší střední třídě obvyklé. Konkurence je navíc zcela nemilosrdná, a to i z vlastní stáje.

Aktuálně bohužel musíme konstatovat, že důvodů, proč koupit Alcatel Idol 5S, moc není. Pokud chcete maximální výbavu, podíváte se ke konkurenci. V případě, že chcete Alcatel, nabízí se loňský a lépe vybavený model. Novince by tak pomohlo jen snížení ceny, a to minimálně o dva tisíce korun.

Konkurence

Pakliže vám nevadí o něco větší zařízení, sáhněte po loňském Alcatelu Idol 4S, který má dokonce reproduktory i na zadní straně, kvalitnější displej či vyšší výkon. Cenově navíc vychází takřka stejně jako letošní novinka.

Alcatel Idol 4S

Rozměry153,9 × 75,4 × 7 mm, 149 g
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 26 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:53 hodin

Pouhou tisícikorunu si připlatíte za Honor 9,který má mnohem lepší hardware a chlubí se i duálním fotoaparátem.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Důkazem, že to Idol 5S nebude mít lehké, je pak konkurence v podobě Samsungu Galaxy A5 (2017). Ten dokáže zaujmout lepším displejem či kvalitnějším fotoaparátem. Navrch přidává zvýšenou odolnost, přičemž je o tisíc korun levnější.

Samsung Galaxy A5 (2017)

Rozměry146,1 × 71,4 × 7,9 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,9 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 000 mAh
alcatel-idol-5s
Klady
  • líbivý vzhled
  • kvalitní dílenské zpracování
  • povedený displej
  • špičkové čelní reproduktory
  • slušně optimalizované prostředí
Zápory
  • hardware mohl být výkonnější
  • neumí točit 4K video
  • průměrná výdrž
  • nepodporuje NFC
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Pavel
Asi nebudu sám, kdo strategii Alcatelu nechápe. Idol 5S se mi sice moc líbí, ale jak je zde správně uvedeno, je to jen nástupce Idolu 4 (bez S). Kde Alcatel zapomněl skutečného nástupce loňské vlajkové lodi, je mi velkou záhadou. Navíc ta komedie s nesmyslným označením Idol 5S. To si fakt v Alcatelu myslí, že majitelé loňských Idolů 4S jsou úplně padlí na hlavu?
Michal
Hezký mobil!! Škoda, že je to jen střední třída. To se vidí málokdy, aby nástupce byl méně vybavený než předchůdce. Škoda.
XYZ
V Alcatelu se někdo zbláznil, chtít za tohle 9 tisíc, když výkonnější Huawei P10 lite je teď za 7,5 tisíce.
marek
Xiaomi Mi A1 je na tom dost podobně, v něčem hůře v něčem lépe. Ale každopádně za 6.500,-.

Vzhledově se ale Alcatel dost povedl, nevypadá jako kopie Iphonu. Hezký nástupce Idolu 4. Ale co dál?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze